Dodaj do ulubionych

Ematki emigrantki- paszport

17.08.23, 10:15
Pytanie bo ematka wie wszystko, czy jesli ja zlozylam zgode na paszport przez e- obywatel to musze jeszcze sie wlec z ojcem i dzieckiem do konsulatu czy wystarczy jesli oni pojada czy tez sie musze wlec?

[Stary Prince wybral jechac do konsulatu a nie do notariusza bo uznal ze moze uatrakcyjnic ten dzien pojsciem gdzies z Dziubdziusiem. ]
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 21:23
      Up
    • samaasma Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 21:26
      Paszport u notariusza????
      Ze tak kradną w uk cxy co
      O co chodzi
      • taniarada Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 21:32
        samaasma napisał(a):

> Paszport u notariusza????
        > Ze tak kradną w uk cxy co
        > O co chodzi
        Wyjeżdża do Polski ,pewnie się rozwodzi .Ile się będzie męczyć .
      • taniarada Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 21:41
        Asma zaczynam się martwić jeśli to prawda 😊
        • samaasma Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 21:45
          No raczej odwrotnie
          Widzisz że stary Prinz jakieś Podchody robi i w konsulacie chce się pokazać , może o polskie obywatelstwo będzie się starał?
          • taniarada Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 21:50
            To jeszcze gorzej wygląda ,dała zgodę i wypycha chłopa jak najdalej od siebie .W Polsce jest wszystko Tu z głodu nie umrze .
            • samaasma Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 21:54
              No w sumie dziwne że nie mogą iść razem przecież Prinzes z domu pracuje

Mogłabym posadzić babcię żeby babcia od czasu do czasu myszką Ruszała i mają rodzinne popołudnie wolne
              • taniarada Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 22:00
                No właśnie ,a mama jak najbardziej na komputerze . W piątek krótki w konsulacie .
                • samaasma Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 22:06
                  Mama to powinna ich ściągnąć do polski
                  Nie wiem dlaczego nie ciągnie jej do kraju przodków
                  • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:33
                    Niestety nie. Co ciekawe ...i to dopiero jest interesujace moja matka to w ogole nawet checi nie ma jazdy do Polski. I zrob cos z taka. Jak proponuje to twierdzi, ze nie będzie wlokla przez pol Europy na stare smieci jak mozna jechac nad jakies cieple morze. Proponuje latem, a gdzie tam w te upaly nie pojedzie. I jak tu dogodzic?
                    • samaasma Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:40
                      No to 10 lat wszędzie będzie lepiej niż w UK
                      Mama ma mądrość życiowa
                      ciepły kraj to w sumie super pomysł
                      • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 11:11
                        No moja matka nie wybiera sie do Polski i nie uwaza ze bedzie w Polsce lepiej
              • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:29
                >Mogłabym posadzić babcię żeby babcia od czasu do czasu myszką Ruszała i mają rodzinne popołudnie wolne

🤣🤣
      • princy-mincy Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 21:41
        nie paszport, czytaj ze zrozumieniem
        mowa o zgodzie na wyrobienie paszportu
        • samaasma Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 21:44
          Zgoda żeby jakiś cudzoziemiec bez europejskiego obywatelstwa odbierał paszport dziecka ??
          A jak oni sprawdzą kim on jest
          • taniarada Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 21:57
            Nie szalej wyraziła zgodę to nic musi być .Ojciec z dzieckiem do 12 lat przy odbiorze .Niech jutro zadzwoni do konsulatu .
            • samaasma Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 22:04
              Oni nie odbierają telefonu w konsulacie a szczególnie uk gdybym tam pracowała to bym nie odbierała

Nie Myśl że tam łatwo jest
              Musza utrudniać bo inaczej by ich ludzie zamęczyli

• taniarada Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 22:07
                Jesteś okrutna Asma 😀
                • taniarada Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 22:10
                  Jednak u Princessy są najlepsze wątki .Najchętniej by się nie ruszała z Londynu ,dlatego sobie wymyśla problemy .Dobrej nocy ,ja też jutro jadę na Polen 😊
                  • samaasma Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 08:07
                    Zszerokiej drogi
                    Zrób zapasy jakieś bo w Polsce lepsze zaopatrzenie niż na zachodzie mimo ze nie tak złe jsk w uk
                    • taniarada Re: Ematki emigrantki- paszport 19.08.23, 04:42
                      samaasma napisał(a):

> Zszerokiej drogi
                      > Zrób zapasy jakieś bo w Polsce lepsze zaopatrzenie niż na zachodzie mimo ze nie
                      > tak złe jsk w uk
                      Widzę że niektórym żal ściska .Ale w sumie co pozostało 🤣 kupię trochę wurstu .Dzięki Asma .
                • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:31
                  Akurat z tym nieodbieraniem to prawda. Nieodpisywaniem - tez
          • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:30
            >odbierał paszport dziecka ??

Nie o odbiorze mowa. Odbior jest poczta
        • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 09:45
          >nie trzeba zgody u notariusza, wystarczy zgoda przez e-obywatel

Stary Prince nie jest obywatelem Polski
      • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 09:44
        Jedt opcja ze mozna zrobic na odleglosc ale Stary Prince musialby isc do notariusza po zezwolenie na paszport i wtedy mozemy to wyslac .
    • ichi51e Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 21:29
      Zadzwoń tam może?
      „ Odbiór paszportu dziecka

Paszport dla dziecka może odebrać matka, ojciec, opiekun prawny lub kurator. Obecność dziecka przy odbiorze dokumentu nie jest wymagana.

Przy odbiorze dokumentu paszportowego przekazuje się dotychczas posiadany dokument paszportowy dziecka (o ile taki został wydany). Dokument ten podlega unieważnieniu.”
      www.gov.pl/web/uw-opolski/wydanie-paszportu-dla-osoby-maloletniej
      • princy-mincy Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 21:40
        zależy.
        jesli dziecko było przy składaniu wniosku, to nie musi być przy odbiorze.
        jesli wniosek był złożony przez internet (zdaje się ponizej 10 rz można) to dziecko musi być przy odbiorze
        tak czy inaczej
      • samaasma Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 21:43
        Ale ojciec nie ma obywatelstwa europejskiego

Nie wprowadzajcie jej w błąd Bo może się zdarzyć że ludziom bez obywatelstwa nie wydają

I w sumie dlaczego mieliby
      • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 09:46
        Ale ja nie pytam o odbior w ogole bo to sie zalatwia poczta.

Pytam o to czy jezeli matka ( ja) wyslalam zezwolenie na paszport przez e-obywatel, a ojciec nie, to tez sie musze szarpac i tam isc z nimi
        • leyla76 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 09:57
          Na pytanie, kto moze paszport odebrać nie odpowiem, ale interesuje mnie procedura.
          Ojciec twojego dziecka to obcokrajowiec czy nie?
          Ty skladalas wniosek na e-obywatel?
          Co ze zgoda drugiego rodzica , przez e-obywatel? Jak obcokrajowiec to raczej sie nie da i trzeba notarialnie?
          • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:37
            Leyla na boga przeciez jasno napisalam w poscie startowym
            Stary Prince nie jest Polakiem i nie ma mozliwosci uzycia e- obywatel bo to jest...dla obywateli polskich. Jak wyraznie napisalam. Dla Starego Prince sa 2 opcje : 1. Pojechac na umowiony termin 2. Isc do notariusza po papior i wyslac. Wybral 1. bo ma z Dziubdziusiem inne plany tez w centrum tzn odwiedzenie tesciowej.

Moje pytanie bylo czy ja musze sie tam wlec z nimi bo spotkanie mimo wyjasnien ze nie da sie wpisac w formularzu ustalajacym czas spotkania nr paszportu Starego Prince ( akceptuje tylko polskie nr paszportow)zostalo umowione dla mnie i Dziubdziusia

• eliszka25 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:47
              My byliśmy w ubiegłym tygodniu. Wizyta była umówiona na mnie, ale nikt o to w ogóle nie pytał. Podeszłam, zdążyłam powiedzieć tylko, że w sprawie paszportu, pan poprosił dokumenty i tyle. Swój paszport im daj.
              • samaasma Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 11:10
                Czy ty nie rozumiesz że to się rozbija o obywatelstwo narzeczonego Prinzess ????????

Raczej to rodzice polscy załatwiają dokumenty dzieciom w polskim konsulacie a nie rodzice cudzoziemscy więc tutaj jest problem
                • eliszka25 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 11:19
                  Dziecko jest Polakiem i ma już polskie dokumenty, a paszport jest dla dziecka. Princess dopełniła formalności online. Nie wiem, co miałoby być problemem, bo chyba pracownik konsulatu potrafi się dogadać po angielsku?
            • leyla76 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 11:14
              Princess dopytuje sie szczegółowo o to pozwolenie, bo na stronie gov.pl wczoraj wyczytałam to

„ jeśli drugi rodzic nie składa zgody samodzielnie w urzędzie lub poprzez usługę Wyraź zgodę na paszport – zgodę drugiego rodzica z notarialnym poświadczeniem podpisu. Nie musisz mieć zgody drugiego rodzica w momencie składania wniosku. Drugi rodzic może wyrazić ją później – już po złożeniu wniosku. Jednak do czasu aż drugi rodzic nie wyrazi zgody na paszport dla dziecka, nie zrealizujemy wniosku. Bez zgody drugiego rodzica nie uzyskasz paszportu dla dziecka,”

Piszesz, ze wybrał 1 czyli pojechać na umówiony termin, a ty pytasz czy on moze paszport odebrać i wtedy wyrazić zgodę na paszport? I tu mi cos nie gra, bo bez wcześniejszej zgody wniosek o paszport nie zostanie zrealizowany wg. Gov.pl

Gdyby była możliwość złożenia wniosku online i drugi rodzic wyraża zgodę w momencie odbioru paszportu, byłoby idealnie, ale tak chyba to nie działa🤔

No chyba, ze ja juz kompletnie złe zrozumiałam, a Stary prince jedzie do konsulatu wyrazić tylko zgodę na paszport dziecka, a nie po odbiór juz gotowego paszportu?
              • eliszka25 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 11:22
                Oni jadą złożyć wniosek o paszport, nie po odbiór. Princess pyta, czy musi jechać z nimi, skoro ona już wyraziła zgodę przez e-obywatel. Moim zdaniem nie musi, ale głowy sobie za to uciąć nie dam.
              • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 11:31
                >czyli pojechać na umówiony termin, a ty pytasz czy on moze paszport odebrać i wtedy wyrazić zgodę na paszport?

Gdzie to wyczytalas ze ktokolwiek pyta o odbior?
                Powtorze: odbior nie jest problemem bo oni wysylaja paszport poczta specjalna a ty dostarczasz prepaid envelope.

Ja nie pytam NIGDZIE o odbior
                • leyla76 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 12:09
                  No właśnie ty w sumie nigdzie o odbiorze paszportu nie pisałaś, ale z odpowiedzi w wątku nie tylko ja tak zrozumiałam, bo dużo odpowiedzi dotyczących odbioru paszportu.
                  Teraz juz jest wszystko jasne.
                  • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 13:49
                    Odbior nie stanowi problemu - pisalam
    • eliszka25 Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 21:31
      Ile dziubdziuś ma lat? Tydzień temu byłam w konsulacie wyrobić paszport dla własnego dziubdziusia i wisiała tam informacja, że dla dziecka do lat 12 wystarczy wyrazić zgodę przez e-obywatel. Mój już starszy, ale tak mnie się na oczy rzuciło, jak z nudów czytałam informacje czekając na swoją kolej. Czyli chyba to wystarczy.
      • taniarada Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 21:39
        Czyli można i nie musi tam być .www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.gov.pl/web/rosja/nowa-usluga-paszportowa-online-na-portalu-govpl-juz-od-31-marca-2023-r-umozliwi-skladanie-wnioskow-o-dokument-paszportowy-dla-dziecka-do-lat-12&ved=2ahUKEwjnw-rtuOSAAxXbExAIHUx-CwIQFnoECA8QBQ&usg=AOvVaw0NqYyKhqC2VN3qzDQNASIB
      • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 09:52
        10
        • eliszka25 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:37
          Czyli moim zdaniem wystarczy, jak ty dałaś zgodę przez e-obywatel, a ojciec i dziubdziuś stawią się na miejscu. Ale gwarancji nie dam, bo nie praktykowałam.
          • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:38
            No wlasnie uncertain
            • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:38
              Ale przynajmniej ktos zrozumial w koncu o co pytam
              • ritual2019 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:42
                Zadzwon do konsulatu. Nie ma zadnej infolinii?
                • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:46
                  Czekalam i czekalam i odpuscilam bo ile godzin mam tkwic tam. Napisalam emaila...i czekam
                  • ritual2019 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:50
                    Hehehe, to pewnie bedziesz czekac...ze tez ci sie chce robic ten polski paszport.
                    • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 11:12
                      Latwiej sie z nim podrozuje po Europie
                      • samaasma Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 11:43
                        Dziekujemy ze zaczynacie przyznawać ze Polska jest góra i wygrała wyścig o bycie większym mocarstwem wink
                      • ritual2019 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 12:24
                        princesswhitewolf napisała:

> Latwiej sie z nim podrozuje po Europie

Serio? Podrozujemy po Europie i nie ma zadnych problemow. Co jest latwiejszego?
                        • samaasma Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 12:46
                          Uwielbiam takie pytania w stylu Szpak Marceli dziwi się światu jakby się ritual wczoraj urodziła

że też Prinzes ma cierpliwość od lat na takie głupoty odpowiadać
                          Ja bym już poszła się rzucić z mostu
                        • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 13:48
                          A to ze we Francji wola Polakow od Anglików i Brexit nic do tego akurat nie ma
                          • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 13:48
                            No i nie stoi sie w kolejkach z paszportem tylko sie idzie eu fastrack
                            • ritual2019 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 13:56
                              Kolejki to sa do kazdej bramki na lotniskach
                              • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 14:29
                                Nie ma do tych dla EU z paluchem
                                • ritual2019 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 18:50

> Nie ma do tych dla EU z paluchem

Owszem sa.
                                  • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 18:53
                                    Prosze ciez nie mow mi ze UK idzie rosnie szybko co RU citizens na terenie EU bo chyba znamy inne borders securities
                                    • ritual2019 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 18:57

>bo chyba znamy inne borders securities

A to na pewno, tak jak znamy inne UK.
                                      • samaasma Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 19:00
                                        No nie każdy posyła dzieci do prywatnej szkoły i ma męża prawdziwego Anglika
                                        • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 19:04
                                          Asma nie denerwuj najmy. Hahah
                          • ritual2019 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 13:59

> A to ze we Francji wola Polakow od Anglików i Brexit nic do tego akurat nie ma

Wrocilismy z Francji po dwoch tygodniach pobytu (jezdzimy prawie kazdego roku) i bylo super jak zwykle. Bardzo udane wakacje. British nie palaja sympatia do French i w druga strone od...hmmm zawsze? A co do Polakow, nie mam pojecia jak bardzo ich French lubia czy wola.
                            Poza tym twoj syn chyba nie jest identyfikowany we Francji jaki Polak?
                            • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 14:12
                              >British nie palaja sympatia do French i w druga strone od...hmmm zawsze?

No wiadomo. O tym mowie. Mowia o kims stupid i dodaja musi be French.

>co do Polakow, nie mam pojecia jak bardzo ich French lubia czy wola.

Wola Polakow. O wielkiej milosci bym nie mowila tu ale o stosunku neutralnym.

>Poza tym twoj syn chyba nie jest identyfikowany we Francji jaki Polak?

A skad przechodzacy luszie czy serwis maja wiedziec. W restauracji mowi sie do dzieciaka by mowil po polsku, staremu: nic nie mow az nie zamowie, i tyle.

Potrafi byc bardzo rozna obsluga zwlaszcA na prowincji bo na Lazurowym czy w Akwitanii to sa przyzwyczajeni do Brytyjczykow
                              >
                              • samaasma Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 14:41
                                Naprawdę po co jedziecie w takiej nieprzyjazne stronę????

To tak jakby Rosjanie jeździli na Ukrainę, po co

Afryka Ameryka i Azja czekają chyba z finansami nie ma problemu?
                                • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 15:08
                                  >To tak jakby Rosjanie jeździli na Ukrainę, po co

zupelnie nie. To cos innego opartego o konkurencje ale i zaleznosc. Wojny miedzy Francja i UK nie bylo od setek lat.
                                  • samaasma Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 15:24
                                    Oj no wiem ale chodzi mi o niechęć że musisz dziecku wydawać instrukcje w jakim języku ma mówić

Nosz kurna co taka mała istotka przeżywa
                                    Ze się musi ukrywać
                                    • ichi51e Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 15:36
                                      Jaka mała istotka? Asma my tu o 10latku mówimy…
                                    • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 15:52
                                      Cos ty asma. Dziubdzis to asertywny jak matka. smieje sie z tego
                              • ritual2019 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 18:56

> A skad przechodzacy luszie czy serwis maja wiedziec. W restauracji mowi sie do
                                > dzieciaka by mowil po polsku, staremu: nic nie mow az nie zamowie, i tyle.

Masz jakies schizy najwyrazniej. Chodzimy do restauracji i innych miejsc bedac we Francji i nie mielismy zadnych problemow. Dzieciak ma mowic po polsku, bo Polakow kochaja i do stop im sie rzucaja, nawet palcic nie musza hahaha.

> Potrafi byc bardzo rozna obsluga zwlaszcA na prowincji bo na Lazurowym czy w Ak
                                > witanii to sa przyzwyczajeni do Brytyjczykow
                                > >

My akurat jezdzimy w miejsca typowo frnacuskie, mniejszosc to Holendrzy i Brytyjczycy.
                                • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 19:12
                                  >My akurat jezdzimy w miejsca typowo frnacuskie, mniejszosc to Holendrzy i Brytyjczycy.

Czyli gdzie to niby? Limousin, Auvergne niziny czy co bo tam tanio?.... No gdzie indziej niby nie ma wybujalej turystyki we Francji? Nie wyobrażam sobie. Jakos tanio chyba tam, Wszedzie masa ludzi na wybrzezach a w sumie nie wiem czy gdzies nie bylam jeszcze. Tak samo w gorach masa turystow

*>Masz jakies schizy najwyrazniej. Chodzimy do restauracji i innych miejsc bedac we Francji i nie mielismy zadnych problemow. Dzieciak ma mowic po polsku, bo Polakow kochaja i do stop im sie rzucaja, nawet palcic nie musza hahaha.

A gdzie ja napisalam ze kochaja? Czytac nie umiesz? Wlasnie jesli jezdzisz tam gdzie nie ma turystyki to tam szczególnie nie przepadaja za Brytyjczykami. No ale fakt wy Polacy wiec akcent slychac na odleglosc wiec pewno macie spokoj
                                  >
                                  • ritual2019 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 19:41
                                    Pogadaj z trollami jak asma, macie wspolny jezyk, ta sama mentalnosc . Hahaha.
                                    • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 19:57
                                      To po co sie wypowiadasz, przeciez nikt ci nie kaze nachylac sie z wyzyn intelektualnych asystentki nauczyciela do nas niewyksztalconego padolu. 🤦🏼‍♀️
    • taniarada Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 21:38
      Usługa online pozwala złożyć wniosek o dokument paszportowy dla dzieci do 12. roku życia, bez potrzeby umawiania wizyty w konsulacie .
      • princy-mincy Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 21:43
        ale najpierw jeden rodzic musi wyrazić zgodę przez e-obywatela. Przy odbiorze musi być wtedy rodzic i dziecko.
        jesli dziecko będzie przy złożeniu wniosku, to nie musi być przy odbiorze
        • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:25
          Rodzice. A jeden nie jest obywatelem by miec e- obywatel.

Nie o to bylo pytanie
    • princy-mincy Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 21:38
      Moj maz dał taka zgode mnie, nie musiał się że mną wlec do biura paszportowego (ale to było w PL, nie wiem czy w konsulacie to samo).
      • samaasma Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 21:46
        Ale ty raczej masz obywatelstwo polskie?
    • beneficia Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 22:30
      Te momenty, kiedy w wątku gadają że sobą Princess, Tani i Asma...
      👌
      • eliszka25 Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 22:48
        I wszyscy nie na temat 🤣
      • panna.nasturcja Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 00:03
        Prawda?
        I jakoś rady osób, które Princess uważa za najbardziej inteligentne na forum nic jej nie dają.
        • taniarada Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 04:41
          Akurat ty najwięcej udzielasz rad w wątkach Princessy .Jesteś taka pomocna 🤣
      • samaasma Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 08:05
        Też uwielbiam
        i te zazdrośnice która chciałaby dołączyć do naszego elitarnego klubu emigranckiego ale za wysokie progi
        • taniarada Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 09:21
          😊🤣🤣
    • leyla76 Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 22:37
      Dołączę sie do wątku z paroma pytaniami.
      Mojemu dziecku lat 10 skończył sie paszport i opcja złożenia wniosku online jest zachęcająca. Niestety od razu trafiłam na dwa problemy.
      - ja Polka nie mam profilu zaufanego, konta na e- obywatel czy co tam jeszcze istnieje. Mam dowód osobisty, ale jeszcze bez żadnego elektronicznego chipa. Chyba w 2017 wyrobiony.
      Czytam, ze można potwierdzic tożsamość poprzez wideo rozmowę z urzędnikiem. Wiec tu problem jakos sie rozwiąże.
      - ojciec cudzoziemiec - nie wyrazi zgody przez e-obywatel, czy tez profil zaufany. Mam go ciągać teraz po notariuszach na potwierdzenie podpisu? Notariuszach szwajcarskich na dodatek? Uznają to w Polsce, czy jeszcze moze tłumacz przysięgły potrzebny?
      - cały czas pod górkę z tymi paszportami. Dlaczego nie działa u nas wyrobienie paszportu jak np w uk. Wszystko online i bezproblemowo.
      Dziecko ma tez polski dowód oraz paszport brytyjski, wiec w sumie z paszportem mi sie nie spieszy, ale w końcu chciałabym go wyrobić. Ważność sie skończyła w lutym.
      • ichi51e Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 22:41
        Szybciej będzie w konsulacie (no chyba ze masz zapomniane konto bankowe?)
        • leyla76 Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 22:55
          W Polsce nie mam nic.
          W konsulacie niestety cieżko o termin pasujący wszystkim, bo musi być mama, tata i dziecko. Do konsulatu jakieś 2h jazdy, na dodatek juz nie wysyłają paszportów. Trzeba sie znów fatygować po odbiór. Dziecko szybciej szwajcarski dostanie, niż mu dam radę polski wyrobić.
          • ichi51e Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:20
            No właśnie przez te przepisy ze musza być oboje rodzice plus dziecko strasznie to się komplikuje uncertain
            • ritual2019 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:26
              Tak jak wszystko co polkie. Dlaczego ulatwiac zycie skoro lepiej utrudniac? No i to typowe 'nie da sie'.
          • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:45
            > dodatek juz nie wysyłają paszportów

Wysylaja. Nie wiem czy za granice ale w Uk tak
            • eliszka25 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:48
              W UK może tak, w Szwajcarii już nie i o tym napisała leyla.
      • eliszka25 Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 22:53
        W Polsce to raczej będzie potrzebny polski notariusz albo polski tłumacz przysięgły dla aktu notarialnego ze Szwajcarii. Łatwiej wam będzie zrobić ten paszport w konsulacie w Bernie. Teraz już po wakacjach, to i z terminami nie powinno być tak źle.
        • leyla76 Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 23:09
          Terminy są, ale niestety nie mamy możliwości z nich skorzystać. Musimy być we dwoje z dzieckiem w Bernie.Trzeba dziecko ze szkoły zwalniać, a my to byśmy musieli restauracje zamknąć, bo we dwóje tam pracujemy.
          I tu zaczyna sie polowanie na terminy, co poniedziałek rano, bo wtedy sie pojawiają, żeby złapać termin na okres wakacji. Dodam, ze nie zawsze mam czas w poniedziałki odświeżać stronę internetowa od 9 rano.
          Teraz, pierwsze wolne jest w październiku. Niestety, ja nie mogę. Zaczynam kurs i nie mogę wziasc wolnego.
          Potem jest przerwa świąteczna i ferie w lutym. Na termin niestety trzeba polować dosłownie. Kiedyś wybierałam termin jaki mi pasował 2-3 miesiące do przodu i nie było problemow. Do tego gotowy paszport wysyłali do domu. Teraz juz nie. Po cholerę te wszystkie zmiany i utrudnienia. Aż sie odechciewa polskiego paszportu.
          • eliszka25 Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 23:22
            Weź ty mi nie tłumacz. Polski paszport mojego młodszego syna utracił ważność pod koniec października 2022. Nieświadoma tych durnych zmian pierwszy raz weszłam na stronę konsulatu jakoś na początku czerwca 2022. Wtedy zaczęło się polowanie na termin. Wniosek o paszport udało nam się w końcu złożyć tydzień temu, czyli po ponad roku! Nie wiem, co za idiota wymyślił ten system, ale bez problemów korzystać z niego mogą chyba tylko niepracujący rodzice niemowlaków.

Podpowiem tylko, że sprawdzać terminy można nawet codziennie, bo ludzie rezygnują. Mnie się kilka razy zdarzyło, że odświeżyłam stronę wieczorem i pojawił się termin na następny dzień, ale jak się pracuje i dziecko chodzi do szkoły, to nie zawsze można sobie pozwolić na taki spontaniczny wypad do ambasady.
            • leyla76 Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 23:29
              Ja miałam termin na luty, ale nastąpiło trzęsienie ziemi w Turcji i na cito polecieliśmy do Turcji. Termin oddałam komuś poprzez Facebook.
              • samaasma Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 08:01
                Zawsze zadziwiają mnie wątki z Elizką i layla przekrzykującjace w tym ile miały problrmow i kasy ekstra wydały na wizytę w konsulacie mimo ze dwa tygodnie temu obie były w Polsce przez kilka tygodni i mogły spokojnie sprawy urzędowe w międzyczasie załatwić gdziekolwiek by nie były tak jak robią normalni emigranciwink)))))

Zamiast dokumentów które mogły na spokojnie sobie powyrabiać 10 razy taniej niż w konsulacie one załatwiały okulary i inne dziwne rzeczy które właśnie powinny załatwiać w Szwajcariismile)))

Podziwiam że pięćdziesięcioletnie kobiety w ten sposób funkcjonują
                • leyla76 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 09:11
                  Co racja to racja, z okularami na pewno, ale a Polsce byłam tylko 10 dni i nie sadze, ze by mi paszport wyrobili w tak krótkim czasie. Myslalam nawet o tym.
                  Ostatnim pobytem wyrobiłam dowody osobiste, a tylko dlatego, ze zapomniałam jednemu dziecku zabrać paszport z domu i był bez żadnych dokumentów. Zajęło prawie 3tyg.
                  • samaasma Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 09:35
                    No nie znam cen
                    ale w konsulacie jest tak drogo i tak zdzierają że nie zdziwiłabym się że paszport wyrabiany w Polsce trybie natychmiastowym kosztuje mniej smile))

I pewnie jeszcze podniosą ceny w tych konsulatach skoro tak Zabiegacię i tak się tam klebicie i z pieśnią na ustach płacicie
                    • eliszka25 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 09:37
                      Stać nas 🤷‍♀️
                      • panna.nasturcja Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 18:56
                        Brawo!
                  • eliszka25 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 09:37
                    Oczywiście, że na paszport się czeka, też około miesiąca. No i na złożenie wniosku tak samo trzeba się umówić na konkretny termin. Dzwoniłam do urzędu i najbliższy termin był we wrześniu. No i potem musielibyśmy jechać po odbiór tego paszportu, bo do domu nam przecież nie przyślą, więc bajki asmy, to wiesz, między bajki włóż 🤣.
            • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:45
              >Nie wiem, co za idiota wymyślił ten system, ale bez problemów korzystać z niego mogą chyba tylko niepracujący rodzice niemowlaków.

Co sie dziwisz... To Polska
      • alicia033 Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 23:01
        leyla76 napisała:

> Wszystko online i bezproblemowo.

M.in. dlatego, że nie da się zdalnie wyrobić paszportu biometrycznego, a teraz takie, dla obywateli w wieku 5+, obowiązują.
        • leyla76 Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 23:13
          5+ dają odciski palców, bo chyba na tym polega biometryczny.
          W UK tez chyba biometryczne robią i online problemow nie było.
          • alicia033 Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 23:17
            leyla76 napisała:

> W UK tez chyba biometryczne robią i online problemow nie było.

A kiedy ostatni raz tam wyrabialiście paszport?
            • leyla76 Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 23:28
              Rok temu. Online składałam wniosek dla obu synów ze Szwajcarii. Zdjęcie tez sama telefonem robiłam. Dla starszego to nawet zrobiłam zdjęcie zdjecia, które ma w polskim paszporcie i przeszło.
              Starszy przeszedł aplikacje o obywatelstwo poprzez formularz UKF (uk Father ) i w Genewie dawał odciski palców. Do paszportu juz nie chcieli. Młodszy miał lat 9 w momencie składania wniosku o paszport i od niego nie chcieli odcisków.
              Musiałam wysłać pare ksero do Homme Office poczta jak np kopie ich polskich paszportów, akt urodzenia .
              Paszporty brytyjskie przyszły kurierem DHL.
            • bi_scotti Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 23:30
              No idea jak w UK ale moj maz wyrabial polski passport jesienia 2021 (Canada) - wniosek musial zlozyc osobiscie ale sam passport przyslano mu do domu - przy skladaniu wniosku dolaczyl oplacona koperte z adresem - gdy document dotarl do konsulatu z PL, jakies zyczliwe urzednicze rece wlozyly do koperty & wyslaly w nasza strone. Simple. Najtrudniejszym progiem bylo booking daty zlozenia wniosku ALE to byla jeszcze pelnia Covid - zyje nadzeja, ze teraz jest lepiej/latwiej, eh smile
              Moja Najstarsza przechodzi teraz sciezke cierniowa rejestrowania wnuczecia jako Polish citizen - bardzo pouczajaca wedrowka biurokratyczna. Ale zeby nie bylo, ze tylko polska biurokracja jest beznadziejna - no, no, wszyscy znajomi hyphenated Canadians maja swoje crazy stories z placowek dyplomatycznych ich krajow pochodzenia. Biurokracja jest choroba miedzynarodowa i zapewne nieuleczalna uncertain Life.
              • ichi51e Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 23:41
                Gratulacje z powodu wnuczecia wink
                • bi_scotti Re: Ematki emigrantki- paszport 17.08.23, 23:56
                  Merci smile
              • kropkaa Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 00:51
                A co tak opłotkami piszesz, że zostałaś babcią? Gratulacje! Rozpieszczaj ile wlezie!
                • bi_scotti Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 00:54
                  Ja napisalam ... rok temu smile Teraz wnucze juz tupta po Ottawie i macha lapkami, i ogolnie jest super cute - serce zawsze gotowe pokochac nowego human big_grin Cheers.
              • leyla76 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 09:14
                No właśnie, ja tez zawsze adresowałam kopertę, płaciłam jakieś 20ch więcej i przysyłali do domu.
                Niestety w momencie zmiany systemu, to tez zmienili i juz nie wysyłają. Jedynie w wyjątkowych okolicznościach.
          • ritual2019 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 08:26
            leyla76 napisała:

> 5+ dają odciski palców, bo chyba na tym polega biometryczny.
            > W UK tez chyba biometryczne robią i online problemow nie było.

Nie trzeba zadnych odciskow palcow. W uk paszporty biometryczne robia od 2010 roku. Wszystko online bez zadnych problemow. Passport biometryczny ma specjalny chip z info rmacjami dla konkretnej osoby i polega na facial recognition a nie odciskach palcow. Zdjecie do tego wystarczy. My robilismy synowi paszport kilka tygodni temu korzystajac z two days service bo zanim pojechalisny na wakacje okazalo sie ze paszport mu sie skonczyl tydzien wczesniej. Troche bylo to skimplikowane bo wniosek skladal w dniu swoich urodzin, ma 16 lat wiec status mu sie zmienil na dorosly. Na szczescie akurat czasu bylo na styk, tyle ze musielismy pojechac po odbior w tym przypadku czyli two days service. Z polskimi paszportami juz dawno dalismy sobie spokoj.
            • samaasma Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 08:36
              Bo nie dziwne
              Paszport niewiele warty to i problrmow nie robią
              Polskie paszporty cenne i chcą je podrabiać to i trzeba się namęczyć żeby zdobyć
              • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:41
                Haha
      • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:27
        >Mam go ciągać teraz po notariuszach na potwierdzenie podpisu?

Wiec albo papier od notariusza wyslac albo musi sie stawic. Ten sam problem co u nas z tym ze ja juz wyslalam przez e-obywatel. Pytanie tylko czy musze sie tam wlec z nimi
    • kolezaneczka52 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:15
      Tak obok dyskusji - super smieszne jest, jak patuska i trollica asma z ograniczonym umysłowo trollem tanim (ktory na innych forach ma już chyba milionowego nika) włażą w każdy wątek princess i ją upokarzają i wyśmiewają a ona łyka to na zasadzie pluj w oczy deszcz pada.
      inna sprawa że trzeba być asmą pod kolejnym nickiem żeby wziąć sobie taniego za skrzydłowego no ale trafił swój na swego a ja mam ubaw smile))))
      • ritual2019 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:24
        kolezaneczka52 napisała:

> Tak obok dyskusji - super smieszne jest, jak patuska i trollica asma z ogranic
        > zonym umysłowo trollem tanim (ktory na innych forach ma już chyba milionowego n
        > ika) włażą w każdy wątek princess i ją upokarzają i wyśmiewają a ona łyka to na
        > zasadzie pluj w oczy deszcz pada.

Ona to lubi, uwaza tych trolli za zabawnych i wrecz inetligentnych. Skoro lubi to jej sprawa.
        Ja nie czytam ich wspisow, nie reaguje bo przeciez to nie ma sensu.
        • samaasma Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:38
          No ty niestety jesteś out bo to elitarny klub dla migrantów którzy odnieśli sukces za granicą

no a ciebie to niestety nie dotyczy
          Dzieci które nie znają polskiego w państwowej szkole i mieszkanie na prowincji, a nie domek kolo zamku jsk princess i prywatne kursy dla synka

Nic tylko się schować pod kamień
      • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:29
        A masz cos w temacie pytania do powiedzenia czy tylko analizy forumowiczów.
        Czekam na kogos kto na temat cos powie.

Co do lykania, to za bardzo nie kumasz i nadmiernie sie przejmujesz.
        • ritual2019 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:40

> A masz cos w temacie pytania do powiedzenia czy tylko analizy forumowiczów.
          > Czekam na kogos kto na temat cos powie.
          >
          A na stronie konsulatu nie ma informacji?
          • princesswhitewolf Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:43
            Nie w tej sprawie. Bo jest albo o tym jak oboje rodzicow robia przez e-obywatel, albo o tym jak sie stawiaja so konsulatu. Nie ma opisanego wariantu ze jeden wysyla przez e-obywatel a drugi przez stawienie sie.
            • ritual2019 Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 10:51

> Nie w tej sprawie. Bo jest albo o tym jak oboje rodzicow robia przez e-obywatel
              > , albo o tym jak sie stawiaja so konsulatu. Nie ma opisanego wariantu ze jeden
              > wysyla przez e-obywatel a drugi przez stawienie sie.

Czemu mnie to nie dziwi...
              • taniarada Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 18:00
                ritual2019 napisał(a):

> princesswhitewolf napisała:
                >
                > > Nie w tej sprawie. Bo jest albo o tym jak oboje rodzicow robia przez e-ob
                > ywatel
                > > , albo o tym jak sie stawiaja so konsulatu. Nie ma opisanego wariantu ze
                > jeden
                > > wysyla przez e-obywatel a drugi przez stawienie sie.
                >
                > Czemu mnie to nie dziwi...
                Kolejny raz dajesz pokaz swojej frustracji na tym forum . Nawet jak cię nie lubią to się pchasz .Wśliźniesz się od dziurki od klucza .Wystarczy klucz wyciągnąć ,a ty już jesteś .
        • szafireczek Re: Ematki emigrantki- paszport 18.08.23, 14:48
          To jeszcze nikt nie odpowiedział?

Jeśli złożyłaś zgodę elektroniczną skutecznie - to nie musisz stawić się osobiście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka