Dodaj do ulubionych

Honorowe krwiodawstwo

18.08.23, 15:14
Czy któraś z ematek oddajc krew? Honorowo? Może warto aby wiedziała, że zasila w ten sposób budżet państwa, gdyż rząd na tej krwi zarabia miliony?

"Ministerstwo Zdrowia sprzedaje nadwyżki osocza krwi - informuje ekonomista Rafał Mundry. Tylko w 2022 roku resort zdrowia zarobił w ten sposób 191 mln zł. W tym roku za litr osocza ministerstwo otrzyma 176,44 euro od firm farmaceutycznych."

Biznes się rozkręca a zyski z oddawanej honorowo krwi rosną z roku na rok:

2019: 92 mln zł
2020: 137 mln
2021: 161 mln
2022: 191 mln

Na pocieszeni dodam, że rząd nie sprzedaje osocza, ponieważ z powodów etycznych nie wolno tego robić. Oni je jedynie "wydają za opłatą".

www.money.pl/gospodarka/ministerstwo-zdrowia-zarabia-miliony-na-krwi-od-honorowych-dawcow-6875898863442752a.html

S.
Obserwuj wątek
    • bistian Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 15:25
      Kto za to płaci? Pracodawca, ponieważ został zmuszony do zapłaty za dwa dni wolnego dla pracownika, który oddał krew/osocze. Taki nowy podatek smile
      6 razy w roku po dwa dni dla mężczyzn, czyli 12 dni, to ponad dwa tygodnie dodatkowego urlopu.

Nigdy nie brałem wolnego, nawet tego jednego dnia, który był wcześniej w opcji, uważałem, że to nieetyczne.
      • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 16:04
        Etyka nie ma tu nic do rzeczy. Oddajesz coś, czego nie da się wyprodukować w inny sposób, społeczeństwo może się zrewanżować- także twój pracodawca.
        Nigdy nie korzystałam z tego wolnego, ale nie oburza mnie, ze inni korzystają
        • nick_z_desperacji Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 16:18
          12 dni w roku, na tyle po wypadku może być "wycenione" życie dziecka tego pracodawcy. I nikt się nie burzy, że bezpłatne otrzymywanie krwi jeśli możesz, a nie chcesz sam oddać jest nieetyczne.
          • bistian Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 16:47
            nick_z_desperacji napisała:

> 12 dni w roku, na tyle po wypadku może być "wycenione" życie dziecka tego praco
            > dawcy. I nikt się nie burzy, że bezpłatne otrzymywanie krwi jeśli możesz, a nie
            > chcesz sam oddać jest nieetyczne.

Ale manipulator z ciebie big_grin
            • nick_z_desperacji Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 17:07
              Czym manipuluję? Znasz kogoś, kto poświęcił swoje dziecko i dzielnie odmówił transfuzji, bo go stacje krwiodawstwa z pracowników "okradają". Ja znam tylko zagorzałych przeciwników przeszczepów, bo "łoni mordujo dla tych organów", których po znalezieniu się na liście biorców te "morderstwa" przestały etycznie uwierać.
              • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 17:43
                #botozupelniewyjatkowyprzypadek
              • bistian Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 18:43

> Czym manipuluję? Znasz kogoś, kto poświęcił swoje dziecko i dzielnie odmówił tr
                > ansfuzji, bo go stacje krwiodawstwa z pracowników "okradają".

Jeżeli ktoś ma kilkunastu takich pracowników i każdemu musi zapłacić za 12 dni dodatkowego urlopu, to go państwo (czyli my) traktuje jak parobka. Koszty powinni ponosić wszyscy. Ja nie brałem wolnego, bo uważałem, że to jest mocno nie w porządku. Rozumiem, urwać kilka godzin, jeżeli ktoś nie ma innych możliwości, ale dwa dni w typowej sytuacji, to przegięcie. Daje się komuś przywileje, a płacić za to mają wybrani.
                W Niemczech nie ma urlopu, donacja jest po pracy, a organizacją zajmują się głównie wolontariusze, jest lekarz, są dwie pielęgniarki, a reszta to praca społeczna. Robi się to po pracy gdzieś w budynku szkoły.
                • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 18:52
                  Ja proponuję jeszcze opodatkować tego wafelka i czekolady, którymi się obławiam po donacji- do czego to podobne, żeby społeczeństwo mnie żywiło, przecież mogę sama sobie utracone kalorie uzupełnić, a nie żerować na niewinnych współobywatelach! A już przeskakiwanie kolejki do specjalistów na podstawie legitymacji zasłużonego to w ogóle granda, na pewno są obywatele bardziej chorzy, niż ja, to skandal, że nie czekam, tylko wpycham się w ciągu 7 dni do lekarza! Odebrać, zaorać!!! Przecież w tej kolejce mógłby stać mój pracodawca, gdybym go miała, a ja bym mu tak bezczelnie fiuuuuu, przed nosem myknęła.
                  • dominika9933 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 18:54
                    👍
                  • bistian Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 19:29
                    kk345 napisała:

> Ja proponuję jeszcze opodatkować tego wafelka i czekolady, którymi się obławiam
                    > po donacji- do czego to podobne, żeby społeczeństwo mnie żywiło, przecież mogę
                    > sama sobie utracone kalorie uzupełnić, a nie żerować na niewinnych współobywat
                    > elach!

Krew jest badana i to też kosztuje, jak również przewóz i przechowanie, ale krew jest sprzedawana do operacji.
                    A czekolady i wafelki są albo ich nie ma, zależy od regionu. Ja już oddawałem tak, że dostawałem obiad, zamiast czekolad.
                    • profes79 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 19:45
                      To chyba ze trzydzieści lat temu.
              • jowita771 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 20:30

> Czym manipuluję? Znasz kogoś, kto poświęcił swoje dziecko i dzielnie odmówił tr
                > ansfuzji, bo go stacje krwiodawstwa z pracowników "okradają". Ja znam tylko zag
                > orzałych przeciwników przeszczepów, bo "łoni mordujo dla tych organów", któryc
                > h po znalezieniu się na liście biorców te "morderstwa" przestały etycznie uwier
                > ać.

Fakt, są i tacy. Uważam, że osoby, które zgłosiły sprzeciw jeśli chodzi o pobranie od nich organów, nie powinni w razie potrzeby dostać organu od kogoś. Skoro są przeciwnikami przeszczepów...
                • nick_z_desperacji Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 01:14
                  Od dawna jestem tego zdania, że rejestr sprzeciwów powinien dotyczyć operacji w obie strony.
                  • skumbrie Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 07:06
                    Mamy. Na razie dotyczy aborcji i jest głupim rozwiązaniem. Na pewno chcesz powiększać możliwość sprzeciwu?
                  • profes79 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 08:53
                    Rejestr sprzeciwów to i tak idiotyzm bo możesz sobie na czole wytatuować, że chcesz być dawcą organów a może się na to nie zgodzić po śmierci rodzina. Póki co w Polsce na siłę zmusza się co najwyżej kobiety do rodzenia; jak trzeba pozyskać organy od zmarłego to lekarze kładą uszka po sobie.
                    • paskudek1 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 12:48
                      profes79 napisał:

> Rejestr sprzeciwów to i tak idiotyzm bo możesz sobie na czole wytatuować, że ch
                      > cesz być dawcą organów a może się na to nie zgodzić po śmierci rodzina. Póki co
                      > w Polsce na siłę zmusza się co najwyżej kobiety do rodzenia; jak trzeba pozysk
                      > ać organy od zmarłego to lekarze kładą uszka po sobie.
                      >

Jak, tu kiedyś zapodałam wątek z propozycją ustawy o OBOWIAZKU oddawania krwi a po śmierci organów to ojej jakie było oburzenie noektoruch 😁😁.
                      • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:24
                        paskudek1 napisała:

> Jak, tu kiedyś zapodałam wątek z propozycją ustawy o OBOWIAZKU oddawania krwi a
                        > po śmierci organów to ojej jakie było oburzenie noektoruch 😁😁.

Co innego zmuszać człowieka do oddania krwi czy urodzenia dziecka, co innego pobierać organy po śmierci. Przynajmniej dla mnie jest to ogromna różnica.

S.
                        • paskudek1 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:53
                          snajper55 napisał:

> paskudek1 napisała:
                          >
                          > > Jak, tu kiedyś zapodałam wątek z propozycją ustawy o OBOWIAZKU oddawania
                          > krwi a
                          > > po śmierci organów to ojej jakie było oburzenie noektoruch 😁😁.
                          >
                          > Co innego zmuszać człowieka do oddania krwi czy urodzenia dziecka, co innego po
                          > bierać organy po śmierci. Przynajmniej dla mnie jest to ogromna różnica.
                          >
                          > S.

No widzisz, a w tamtym wątku wiele było przeciwnych nawet temu oddawaniu po śmierci. Że o przymusowym oddawaniu krwi już nie wspomnę. I jakoś przy tym nie widziały problemu z zakazem aborcji 😁
                          • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 15:01
                            paskudek1 napisała:

> snajper55 napisał:
                            >
                            > > paskudek1 napisała:
                            > >
                            > > > Jak, tu kiedyś zapodałam wątek z propozycją ustawy o OBOWIAZKU odda
                            > wania
                            > > krwi a
                            > > > po śmierci organów to ojej jakie było oburzenie noektoruch 😁😁.
                            > >
                            > > Co innego zmuszać człowieka do oddania krwi czy urodzenia dziecka, co inn
                            > ego po
                            > > bierać organy po śmierci. Przynajmniej dla mnie jest to ogromna różnica.
                            > >
                            > > S.
                            >
                            > No widzisz, a w tamtym wątku wiele było przeciwnych nawet temu oddawaniu po śmi
                            > erci. Że o przymusowym oddawaniu krwi już nie wspomnę. I jakoś przy tym nie wid
                            > ziały problemu z zakazem aborcji 😁

Szkoda ze nie zauważyłem tamtego wątku.

S.
        • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 16:46
          kk345 napisała:

> Etyka nie ma tu nic do rzeczy. Oddajesz coś, czego nie da się wyprodukować w in
          > ny sposób, społeczeństwo może się zrewanżować- także twój pracodawca.
          > Nigdy nie korzystałam z tego wolnego, ale nie oburza mnie, ze inni korzystają

Ale pracodawca jest zmuszany do tego, aby się rewanżował. Nawet pracodawca, który jest świadkiem Jehowy.

S.
          • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 17:29
            To straszne! I te firmy masowo upadające w powodu chronicznych nieobecności nieodpowiedzialnych krwiodawców!!!
            • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 12:47
              kk345 napisała:

> To straszne! I te firmy masowo upadające w powodu chronicznych nieobecności nie
              > odpowiedzialnych krwiodawców!!!

To tak jakby ktoś napisał, ż kobity można gwałcić, byle w ciążę nie zaszła.

S.
              • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:45
                Nawet nie chcę się zastanawiać, jak obrzydliwymi drogami twój mózg połączył te dwie kwestie. Alzheimer?
              • kaki11 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:10
                Możesz jakoś rozrysować jaki tok myślenia doprowadził cię to tak absurdalnego porównania? 🤨
                • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:16
                  kaki11 napisał(a):

> Możesz jakoś rozrysować jaki tok myślenia doprowadził cię to tak absurdalnego p
                  > orównania? 🤨

Ty twierdzisz, że można przedsiębiorcę okradać, byle nie zbankrutował. Jeśli nie widzisz podobieństw - nic na to nie poradzę.

S.
                  • kaki11 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:49
                    Już pominę, że to nie ja napisałam, ale ty widzisz podobieństwo w sprawach w których go nie ma. I to w sprawie absolutnie ohydnej. Pracodawca który prowadzi jakąś firmę musi się dostosowywać do praw w kraju w którym tą firmę prowadzi- odprowadzać podatki, podpisywać z ludźmi umowy, nie wymuszać przychodzenia chorym, nie stosować mobbingu, dać określoną ustawowo ilość urlopu, godzić się na to, że konkretne dni są dniami wolnymi i generalnie respektować prawa które państwo w którym pracuje daje jego pracownikowi. 2 dni wolnego po oddaniu krwi jest jednym z tych praw, tak samo jak 80% wynagrodzenia na zwolnieniu albo 26dni urlopu. I jeśli mu się to prowadzenie udaje, to pomimo respektowania praw jeszcze na tym zarabia. Za to jak ktoś wg Twojego urojonego przykładu decyduje się gwałcić kobietę robi jej krzywdę, bezprawnie, bezpodstawnie i bardzo dużą krzywdę na której poniesienie ona się nie zdecydowała, na której nie zyskuje nic i to wszystko niezależnie od tego czy w tę ciąże zajdzie czy nie. Jeżeli porównujesz PRZESTRZEGANIE PRAWA do ROBIENIA BEZPRAWNEJ KRZYWDY, i nie widzisz jak to jest niestosowne, to ci muszą jakieś zwoje mocno nie stykać.
                    • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 15:03
                      kaki11 napisał(a):

> Już pominę, że to nie ja napisałam, ale ty widzisz podobieństwo w sprawach w kt
                      > órych go nie ma. I to w sprawie absolutnie ohydnej. Pracodawca który prowadzi j
                      > akąś firmę musi się dostosowywać do praw w kraju w którym tą firmę prowadzi- od
                      > prowadzać podatki, podpisywać z ludźmi umowy, nie wymuszać przychodzenia chorym
                      > , nie stosować mobbingu, dać określoną ustawowo ilość urlopu, godzić się na to,
                      > że konkretne dni są dniami wolnymi i generalnie respektować prawa które państw
                      > o w którym pracuje daje jego pracownikowi. 2 dni wolnego po oddaniu krwi jest j
                      > ednym z tych praw, tak samo jak 80% wynagrodzenia na zwolnieniu albo 26dni urlo
                      > pu. I jeśli mu się to prowadzenie udaje, to pomimo respektowania praw jeszcze n
                      > a tym zarabia. Za to jak ktoś wg Twojego urojonego przykładu decyduje się gwałc
                      > ić kobietę robi jej krzywdę, bezprawnie, bezpodstawnie i bardzo dużą krzywdę na
                      > której poniesienie ona się nie zdecydowała, na której nie zyskuje nic i to wsz
                      > ystko niezależnie od tego czy w tę ciąże zajdzie czy nie. Jeżeli porównujesz PR
                      > ZESTRZEGANIE PRAWA do ROBIENIA BEZPRAWNEJ KRZYWDY, i nie widzisz jak to jest ni
                      > estosowne, to ci muszą jakieś zwoje mocno nie stykać.

No dobrze, przykład nie był udany. Masz rację.

S.
      • mama-ola Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 17:48
        > 6 razy w roku po dwa dni dla mężczyzn

Serio? Gdy ja byłam HK, dawano tylko jeden dzień, ten, w którym oddawało się krew. Mężczyźni co 3 miesiące, czyli maks. 4 dni w roku. Kobiety co 4 miesiące, czyli maks. 3 dni w roku.
        • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 18:47
          Zmieniło się w czasie pandemii.
        • dominika9933 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 19:08
          Mężczyźni co dwa miesiące, sześć razy w roku, a kobiety co trzy- cztery razy w roku.
        • bistian Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 19:26
          mama-ola napisała:

> > 6 razy w roku po dwa dni dla mężczyzn
          >
          > Serio? Gdy ja byłam HK, dawano tylko jeden dzień, ten, w którym oddawało się kr
          > ew. Mężczyźni co 3 miesiące, czyli maks. 4 dni w roku.

Mężczyźni oddają krew co dwa miesiące, jeśli mogą, a zazwyczaj mogą. Stąd 6 x 2 = 12 dni
        • profes79 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 19:46
          Zmieniło się w czasie pandemii i utrzymano to po.
          • mama-ola Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 20:14
            Ciekawa jestem, czym jest motywowane ten długi odpoczynek, bo względami zdrowotnymi na pewno nie. Człowiek, który oddaje krew, jest całkowicie zdrowy i silny. Spokojnie mógłby pójść do pracy, oczywiście rozumiem, że tego dnia nie idzie, bo ma taką nagrodę czy też podziękowanie. Ale drugi dzień to już jest ekstra bonus bez uzasadnienia medycznego i faktycznie na koszt pracodawcy.
            I żeby nie było - oddawałam krew, więc wiem, jak się człowiek po tym czuje. No normalnie się czuje, jak w dniu kiedy nie oddał. (Jasne, że istnieją ludzie słabi i mdlejący, ale tacy nie zostają krwiodawcami).
            • bistian Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 20:35
              mama-ola napisała:

> Ciekawa jestem, czym jest motywowane ten długi odpoczynek, bo względami zdrowot
              > nymi na pewno nie. Człowiek, który oddaje krew, jest całkowicie zdrowy i silny.
              > Spokojnie mógłby pójść do pracy, oczywiście rozumiem, że tego dnia nie idzie,
              > bo ma taką nagrodę czy też podziękowanie.

Część osób czuje się źle przy pobieraniu, zazwyczaj młode dziewczyny i duże chłopy, potem już bardzo rzadko ktoś się czuje tak źle, że nie powinien pracować, są przecież zawody, w których trzeba być w pełni sprawności. Ja nie spotkałem takiej osoby, ale pewno są.
              Ten dodatkowy dzień, to taka łapówka, w końcu to płaci pracodawca big_grin
              • mika_p Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 21:12
                > bardzo rzadko ktoś się czuje tak źle, że nie powinien pracować

Ja.
                Przed 30-tką mogłam oddać krew rano i iść na II zmianę do pracy, zero różnicy w samopoczuciu.
                Potem mi się zmieniło i po donacji zwyczajnie byłam osłabiona i nie nadawałam się do pracowania do g. 22.

A teraz nie mogę oddawać krwi
                • panna.nasturcja Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 23:58
                  Mdleć mogą osoby z hipotensją ortostatyczną, nie ma to nic wspólnego z byciem słabym i owszem, takie osoby teś oddają krew.
            • panna.nasturcja Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 23:49
              Nie masz pojęcia jak się „człowiek” po tym czuje, wiesz tylko jak Ty się czułaś.
              A na przykład ja nie czułam się dobrze w dniu oddania krwi.
              • aguar Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 08:47
                No to takie osoby nie powinny oddawać. To jest sport dla zdrowych. Jak mają oddawać, a potem miauczeć, to bez łaski.
                • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 12:51
                  Nieźle kozaczysz, zważywszy, że przy twoim stanie zdrowia możesz tej krwi potrzebować bardziej, niż inni.
                  • aguar Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 16:42
                    ????
                    Mój stan zdrowia nie powoduje zwiększonego ryzyka, że będę potrzebować transfuzji.
                    • profes79 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 16:44
                      Nigdy nie mówi nigdy. U mnie szefowa wylądowała w szpitalu i jeszcze ze szpitala pisała, że właśnie ma dowód jak potrzebni są dawcy.
                    • pursuedbyabear Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 16:52
                      Znaczy co, w ogóle z domu nie wychodzisz?
                      Bo wiesz, wystarczy jeden nieuważny kierowca i transfuzji potrzebować możesz.

Twój egoizm poraża, tym bardziej, że podobno jesteś niepełnosprawna.
                • panna.nasturcja Re: Honorowe krwiodawstwo 21.08.23, 03:57
                  Jesteś tak głupia, że słów szkoda.
                  Głowę daję, że nigdy krwi nie oddałaś, nie jesteś krwiodawcą.
                  Krew jest potrzebna i dobrze, że chcą ją oddawać ludzie, którzy później potrzebują kilku godzin odpoczynku, bo ty i tak nie oddasz.
            • panna.nasturcja Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 23:57
              I jeszcze jedno. Nie, to nie ludzie słabi mdleją podczas oddawania krwi. Wystarczy chwilę poczytać by wiedzieć, ale lepiej gadać glupoty i … się własną zajebistością.
            • aguar Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 08:53
              Uważam, że jak ktoś się źle czuje po oddaniu, to powinien iść do lekarza, być zbadany i na tej podstawie lekarz może wystawić zwolnienie (nawet dłuższe niż 2 dni) i oczywiście dać zalecenie, aby więcej krwi nie oddawać albo ewentualnie po wyleczeniu czegoś, co jest nie tak.
              Natomiast 2 dni wszystkim, niezależnie jak się czuja, to nie jest ok.
              • bistian Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 09:03
                aguar napisała:

> Uważam, że jak ktoś się źle czuje po oddaniu, to powinien iść do lekarza, być z
                > badany i na tej podstawie lekarz może wystawić zwolnienie (nawet dłuższe niż 2
                > dni) i oczywiście dać zalecenie, aby więcej krwi nie oddawać albo ewentualnie p
                > o wyleczeniu czegoś, co jest nie tak.
                > Natomiast 2 dni wszystkim, niezależnie jak się czuja, to nie jest ok.

Lekarz jest na miejscu, po to się zostaje po oddaniu krwi, żeby ocenić reakcję organizmu. Można od razu to zgłosić, nie trzeba iść dodatkowo do lekarza.
                Najbardziej chorzy są ci, którzy mają już zarezerwowany domek na te cztery dni, oni muszą wypocząć nad morzem po oddaniu krwi wink
                • pursuedbyabear Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 12:54
                  Tak, a ty taki gieroj, zawsze od razu wstajesz i idziesz cegły nosić. Takie pierdzielenie z gatunku "ja to nigdy L4 nie biorę".
                  Mój przyjaciel, kawał silnego chłopa, po każdym oddawaniu krwi czuje się fatalnie, a jednak to robi.
                  • bistian Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 12:58
                    pursuedbyabear napisała:

> Mój przyjaciel, kawał silnego chłopa, po każdym oddawaniu krwi czuje się fataln
                    > ie, a jednak to robi.

Też to zauważyłem, że wielkie chłopy mają problemy dość często, nawet zasłabnięcia.
      • sol_13 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 21:10
        Nie wygłupiaj się i bierz, skoro jest możliwość, mlodzi nie mają takich zahamowań. Mam obecnie w dep kilku chłopaków w przedziale 20-30, korzystają równo co 2 miesiące.
    • kaki11 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 15:56
      Nie przeszkadza mi to.
      • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 16:13
        kaki11 napisał(a):

> Nie przeszkadza mi to.

W Polsce brakuje osocza, co chwilę pojawiają się apele do krwiodawców, aby oddawali krew. A potem...

"Ekonomista informuje także, że w tym roku najlepszą ofertę uznano włoską firmę farmaceutyczną, która zaproponowała 176,44 euro za litr osocza."

www.money.pl/gospodarka/ministerstwo-zdrowia-zarabia-miliony-na-krwi-od-honorowych-dawcow-6875898863442752a.html

S.
        • nick_z_desperacji Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 16:23
          Jakbyś nie spał na biologii, to byś wiedział, że osocza nie da się przechowywać miesiącami jak ziemniaków, a przetaczać się powinno zgodnie z zachowaniem zgodności grup. I nie da się wprowadzić dyżurów: w piątki wypadki mają ludzie z grupą A. w soboty AB itp. A jakbyś te apele czytał, to bys wiedział, że bardzo często dotycza konkretnych grup krwi.
          • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 16:43

> Jakbyś nie spał na biologii, to byś wiedział, że osocza nie da się przechowywać
            > miesiącami jak ziemniaków,

Da się przechowywać przez 3 lata.

> a przetaczać się powinno zgodnie z zachowaniem zgod
            > ności grup. I nie da się wprowadzić dyżurów: w piątki wypadki mają ludzie z gru
            > pą A. w soboty AB itp. A jakbyś te apele czytał, to bys wiedział, że bardzo cz
            > ęsto dotycza konkretnych grup krwi.

Każdej grupy gdzieś w Polsce brakuje. Stan na dziś:

krew.info/zapasy/

S.
            • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 17:31
              >Każdej grupy gdzieś w Polsce brakuje. Stan na dziś:

Zaiste rewolucyjny pomysł: masz wypadek w Zakopcu, a krew przesyłają z Gdańska, w godzinę obrócą z tymi woreczkami, jak się dobrze postarają, c'nie? Tylko wtedy bumerski snajper podniesie larum, że "koszt, panie, koszt, czy wiecie ludzie, jakie są koszty przewozu krwi? Granda i marnotrawstwo!"
              • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 12:39
                kk345 napisała:

> >Każdej grupy gdzieś w Polsce brakuje. Stan na dziś:
                >
                > Zaiste rewolucyjny pomysł: masz wypadek w Zakopcu, a krew przesyłają z Gdańska,
                > w godzinę obrócą z tymi woreczkami, jak się dobrze postarają, c'nie?

Tak, tak to właśni wygląda. Gdy brakuj krwi danej grupy, przesyłają ją z innego miasta. Ja miałem w Warszawie przetaczaną krew z Katowic.

S.
        • kaki11 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 19:07
          A nie dasz rady trochę zgłębić tego co cię tak bulwersuje ? Osocze przechowywane jest 3miesiace a krew miesiąc. Apele będą się pojawiały bo zawsze w jakimś regionie będzie brakować jakiegoś składnika bo jego zapasy będą tracić datę przydatności. A te zalecenia co do terminu przechowywania nie są wyjęte z sufitu tylko stworzone dla bezpieczeństwa biorców.
          A czysto osobiście ja naprawdę wolę aby to co oddam a nikomu się nie przyda zostało sprzedane i zasiliło fundusz państwa niż zostało zutylizowane "bo tak". Tym bardziej, że pieniądze pokrywają działanie punktów krwiodawstwa.
          I na koniec, nie chciałabym aby mnie, komuś z moich bliskich albo komukolwiek innemu brakło bo ktoś się oburzył, że potencjalnie jego może zostać sprzedana, ale przecież to naprawdę nie jest ani przymus ani tajemnica więc nie rozumiem skąd to oburzenie. Ja swój wybór kieruje potencjalna pomocą komuś i tak na razie zostanie.
          • taki-sobie-nick Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 19:45
            kaki11 napisał(a):

> A nie dasz rady trochę zgłębić tego co cię tak bulwersuje ?

Nie da.

Wątek ma być antypisowski.
          • panna.nasturcja Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 00:01
            kaki11 napisał(a):

> I na koniec, nie chciałabym aby mnie, komuś z moich bliskich albo komukolwiek i
            > nnemu brakło bo ktoś się oburzył, że potencjalnie jego może zostać sprzedana, a
            > le przecież to naprawdę nie jest ani przymus ani tajemnica więc nie rozumiem sk
            > ąd to oburzenie. Ja swój wybór kieruje potencjalna pomocą komuś i tak na razie
            > zostanie.

Dokładnie o to chodzi!
            Takie posty, jak autora, są zwyczjanie szkodliwe, krwiodawców brakuje!
          • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:30
            kaki11 napisał(a):

> A nie dasz rady trochę zgłębić tego co cię tak bulwersuje ? Osocze przechowywan
            > e jest 3miesiace a krew miesiąc. Apele będą się pojawiały bo zawsze w jakimś re
            > gionie będzie brakować jakiegoś składnika bo jego zapasy będą tracić datę przyd
            > atności. A te zalecenia co do terminu przechowywania nie są wyjęte z sufitu tyl
            > ko stworzone dla bezpieczeństwa biorców.

No właśnie trochę zgłębiłem, bo mnie ta informacja zaskoczyła, jak chyba sporą liczbę innych ludzi. Stąd ten wątek.

S.
            • kaki11 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:38
              Myślę, że nie zaskoczyła przynajmniej samych zainteresowanych czyli krwiodawców, bo to jest zawarte w ankiecie wypełnianej przed oddaniem.
              • ewa_mama_jasia Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 22:12
                Serio? Nie pamiętam takich zapisów. A oddawałam przez wiele lat.
            • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:47
              >mnie ta informacja zaskoczyła, jak chyba sporą liczbę innych ludzi
              Wyłącznie tych, który sami krwi nigdy nie oddają, reszta ma to napisane czarno na białym i składa własnoręczny podpis przed KAŻDĄ donacją.
              Czyli jak zwykle w tym kraju- najgłośniej wrzeszczą i oburzają się ci, których sprawa nie dotyczy.
              • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:19
                kk345 napisała:

> >mnie ta informacja zaskoczyła, jak chyba sporą liczbę innych ludzi
                > Wyłącznie tych, który sami krwi nigdy nie oddają, reszta ma to napisane czarno
                > na białym i składa własnoręczny podpis przed KAŻDĄ donacją.
                > Czyli jak zwykle w tym kraju- najgłośniej wrzeszczą i oburzają się ci, których
                > sprawa nie dotyczy.

Nie tylko w tym kraju wrzeszcza często ci, których problem nie dotyczy. Na przykład osoby hetero wrzeszczą czasem o dyskryminacji osób homo, a mężczyźni czasem wrzeszczą o niedoli kobiet.

S.
                • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:20
                  >Nie tylko w tym kraju wrzeszcza często ci, których problem nie dotyczy. Na przykład osoby hetero wrzeszczą czasem o dyskryminacji osób homo, a mężczyźni czasem wrzeszczą o niedoli kobiet.

No debil.
                • pursuedbyabear Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:24
                  Mnie dotyczy dyskryminacja homo, bo mam ich wśród bliskich. Każdego inteligentnego mężczyznę niedola kobiet też powinna interesować.

Boże, dlaczego wszyscy faceci na tym forum to kmiotki widzące tylko koniec własnego fistaszka...
                  • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:29
                    pursuedbyabear napisała:

> Boże, dlaczego wszyscy faceci na tym forum to kmiotki widzące tylko koniec włas
                    > nego fistaszka...

A czego oczekujesz od facetów, udzielających się na kobiecym forum? Przecież to już na wejściu aż krzyczy o deficytach
                    • pursuedbyabear Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:39
                      Niczego, już od dawna. Poza opadem cycków i czasami porządnym śmiechem z zażenowania 🙂
                    • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 15:12
                      kk345 napisała:

> A czego oczekujesz od facetów, udzielających się na kobiecym forum? Przecież to
                      > już na wejściu aż krzyczy o deficytach

Udzielam się tez na forum Poznań, Kraj oraz Religia. O czym to świadczy? O czym to krzyczy?

S.
                    • seaview Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 15:42
                      Czy kobieta udzielająca się na męskim forum też ma deficyty? Czy tylko to, co kobiece jest gorsze?
                      • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 16:36
                        seaview napisała:

> Czy kobieta udzielająca się na męskim forum też ma deficyty? Czy tylko to, co
                        > kobiece jest gorsze?

Deficyty ma chyba ktoś, kto uważa, że mężczyźni powinni rozmawiać z mężczyznami, a kobiety - z kobietami.

S.
                        • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 17:11
                          snajper55 napisał:

> seaview napisała:
                          >
                          > > Czy kobieta udzielająca się na męskim forum też ma deficyty? Czy tylko t
                          > o, co
                          > > kobiece jest gorsze?
                          >
                          > Deficyty ma chyba ktoś, kto uważa, że mężczyźni powinni rozmawiać z mężczyznami
                          > , a kobiety - z kobietami.
                          >
                          > S.

Wystarczy, by ci, którzy nie mają pojęcia o temacie nie pouczali tych, którzy się znają. Niezależnie od płci.
                      • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 17:10
                        seaview napisała:

> Czy kobieta udzielająca się na męskim forum też ma deficyty? Czy tylko to, co
                        > kobiece jest gorsze?
                        Jeśli wchodzi na nie, cała na biało i niesie krużganek maluczkim, wyjaśniając mężczyznom ich męski świat, jak to od dawna próbuje na naszym forum czynić snajper, to tak, świadczy to o sporych deficytach.
                        Nigdzie nie pisałam o gorszych i lepszych forach.
                        • seaview Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 18:31
                          Pisałaś o udzielaniu się przez mężczyznę na babskim forum. O krużganku napisałaś dopiero teraz, kiedy zorientowałaś się, że to kiepsko zabrzmiało. Fajnie, że dało ci do myślenia.
                          • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 20.08.23, 22:07
                            Nie wiem, co bierzesz, ale to chyba srogie prochy...
            • nick_z_desperacji Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:26
              snajper55 napisał:

> No właśnie trochę zgłębiłem, bo mnie ta informacja zaskoczyła, jak chyba sporą
              > liczbę innych ludzi. Stąd ten wątek.
              >
              Mnie niedawno zaskoczyło, że do studiowania archeologii trzeba mieć zgodę na prace na wysokościach. Przyczyną nie było głębokie skrywanie tej wiedzy, tylko mój całkowity brak zainteresowania archeologią. Sugerujesz, że teraz powinnam latać po grupach studentów archeo i ich uświadamiać?
              • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:35

> snajper55 napisał:
                >
                > > No właśnie trochę zgłębiłem, bo mnie ta informacja zaskoczyła, jak chyba
                > sporą
                > > liczbę innych ludzi. Stąd ten wątek.
                > >
                > Mnie niedawno zaskoczyło, że do studiowania archeologii trzeba mieć zgodę na pr
                > ace na wysokościach. Przyczyną nie było głębokie skrywanie tej wiedzy, tylko mó
                > j całkowity brak zainteresowania archeologią. Sugerujesz, że teraz powinnam lat
                > ać po grupach studentów archeo i ich uświadamiać?

Raczej powinno się o tym informowac ludzi chcących zajmować się archeologia. Jeśli maja lęk wysokości mogą o archeologii zapomnieć. Ale to dotyczy małej grupy osób. Dzialania rzadu dotyczą nas wszystkich.

S.
              • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:37
                Koniecznie!
    • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 16:02
      Gdybyś choć raz oddał krew wiedziałbyś, ze informacje o tym są zawarte w ankiecie kwalifikujacej. Co więcej, dawca podpisuje jak poniżej:

Wyrażam zgodę, aby pobrana ode mnie krew i jej składniki zostały wydane za opłata do podmiotów leczniczych z przeznaczeniem do celów klinicznych, zgodnie z art. 19.1 ustawy z dnia 22 sierpnia 1997 r. o publicznej służbie krwi (Dz. U. 2014 poz. 332 i Dz. U. 2016 poz. 823).
      Data ……………… Podpis krwiodawcy ………………….

Wyrażam zgodę, aby osocze, uzyskane z pobranej ode mnie krwi pełnej lub pobrane ode mnie metodą aferezy, w przypadku niewykorzystania go do celów klinicznych, zostało wydane za opłata do wytwórni farmaceutycznych, jako surowiec do wytwarzania leków.

Nie wyrażam zgody, aby osocze, uzyskane z pobranej ode mnie krwi pełnej lub pobrane ode mnie metoda aferezy, w przypadku niewykorzystania go do celów klinicznych, zostało wydane za opłata do wytwórni farmaceutycznych, jako surowiec do wytwarzania leków.

Więc nie kłap dziobem bez sensu. Ja osobiście podpisuję zgodę świadomie, wolę, by moja krew została sprzedana do produkcji leków, niż zutylizowana, bo akurat żaden szpital nie potrzebował przez miesiąc mojej grupy.
      • bistian Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 16:06
        kk345 napisała:

> Ja osobiście podpisuję zgodę świadomie, wolę,
        > by moja krew została sprzedana do produkcji leków, niż zutylizowana, bo akurat
        > żaden szpital nie potrzebował przez miesiąc mojej grupy.

Wiem, co podpisuję, nie mam z tym problemu, że jest to sprzedawane, ale nie podoba mnie się, że za to płaci pracodawca. Powinny być zwroty, choćby na koniec roku po rozliczeniu kosztów.
        • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 17:33
          *Ale jeśli ktoś z rodziny pracodawcy skorzysta z krwi lub leków krwiopochodnych w roku podatkowym, to zwrot należy zwrócić w podwójnej wysokości.
        • pursuedbyabear Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 12:57
          Pracodawca płaci też za herbatę, kawę i owocowe czwartki, o to też masz ból dudy? I za 26 dni wolnego od roboty, i w tym czasie nawet krwi nie trzeba oddawać.
          Dżizas...
          • bistian Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:00
            pursuedbyabear napisała:

> Pracodawca płaci też za herbatę, kawę i owocowe czwartki, o to też masz ból dud
            > y?

To jest kego wybór, prostaku!

> I za 26 dni wolnego od roboty, i w tym czasie nawet krwi nie trzeba oddawać.

Ale argument, komunizm trzyma się mocno w narodzie.
            • pursuedbyabear Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:09
              A czemu do mnie mówisz w rodzaju męskim i dlaczego od razu z epitetami? Nieładnie.

I to nie jest komunizm, to jest zwykła przyzwoitość. Człowiek oddający krew potencjalnie ocala komuś życie. Dzień wolnego to nie jest duży koszt za coś o tak wielkiej wartości.
              • bistian Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:29
                pursuedbyabear napisała:

> A czemu do mnie mówisz w rodzaju męskim i dlaczego od razu z epitetami? Nieładn
                > ie.

Sam zacząłeś, człowieku. Było to wulgarne i prostackie, czasami ktoś musi powiedzieć, za bardzo się przyzwyczailiście do wulgarnych odzywek.

> I to nie jest komunizm, to jest zwykła przyzwoitość. Człowiek oddający krew pot
                > encjalnie ocala komuś życie. Dzień wolnego to nie jest duży koszt za coś o tak
                > wielkiej wartości.

Tak, to nie jest duży koszt, ale to jest dla naszego wspólnego dobra, więc my wszyscy jako państwo, powinniśmy za to płacić, o ile to w ogóle jest konieczne, w co wątpię. Nie powinno się obciążać tylko jednej grupy społecznej, to tego wydumanym kosztem.
                • pursuedbyabear Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:39
                  Jestem kobietą, poteflonie.
                  • bistian Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:43
                    pursuedbyabear napisała:

> Jestem kobietą, poteflonie.

Jesteś prostakiem
                    • pursuedbyabear Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:52
                      Prostaczką, jeśli już, a teraz przeproś i oddal się.
                      Strach będzie, co będzie, gdy się dowiesz, że coraz więcej firm daje pracownikom wolne dni na wolontariat...
                      • bistian Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:11
                        pursuedbyabear napisała:

> Strach będzie, co będzie, gdy się dowiesz, że coraz więcej firm daje pracowniko
                        > m wolne dni na wolontariat...

Volenti non fit iniuria
              • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:33
                pursuedbyabear napisała:

> A czemu do mnie mówisz w rodzaju męskim i dlaczego od razu z epitetami? Nieładn
                > ie.
                >
                > I to nie jest komunizm, to jest zwykła przyzwoitość. Człowiek oddający krew pot
                > encjalnie ocala komuś życie. Dzień wolnego to nie jest duży koszt za coś o tak
                > wielkiej wartości.

No fajnie, ale dlaczego za to ma płacić pracodawca? To tak, jakby w sklepie doliczali ci do rachunku obowiązkowy datek na Ukraińców.

S.
              • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:54
                >A czemu do mnie mówisz w rodzaju męskim i dlaczego od razu z epitetami? Nieładnie.

bistian ma dwa koniki: podłe harpie, które krzywdzą misiów po rozwodzie i wredni pracownicy, dojący niewinnych pracodawców. Tu eksie do tematu nie pasują, więc wskoczył na konika krzywdzonych pracodawców.
                • bistian Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:15
                  kk345 napisała:

> bistian ma dwa koniki: podłe harpie, które krzywdzą misiów po rozwodzie i wredn
                  > i pracownicy, dojący niewinnych pracodawców.

Nie, ja mam jeden problem, z ludźmi wykorzystującymi bez powodu swoją przewagę i śmiejącymi się w twarz.
                  Mam dużo zarzutów wobec pracodawców, ale również widzę cwaniactwo pracowników.
                  Harpia wielka? Nie widziałem smile
                  • pursuedbyabear Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:21
                    Tak, to zajebiste cwaniactwo.
                    Jak zazdrościsz, to zacznij swoje należne wolne wykorzystywać.
                    No chyba że sprawa pracy już cię nie dotyczy...
                    • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 16:39
                      pursuedbyabear napisała:

> Tak, to zajebiste cwaniactwo.
                      > Jak zazdrościsz, to zacznij swoje należne wolne wykorzystywać.
                      > No chyba że sprawa pracy już cię nie dotyczy...

O, faktycznie, to dyskryminacja emerytów i rencistów. I w ogóle niepracujących. 😉

S.
              • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:42
                pursuedbyabear napisała:

> ie.
                >
                > wielkiej wartości.

Skoro to nie jest duży koszt, to może niech budżet zwraca te niewielkie koszty pracodawcom? Może z tych pieniędzy, które dostaje za sprzedaż osocza?

S.
      • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 16:23
        kk345 napisała:

> Więc nie kłap dziobem bez sensu. Ja osobiście podpisuję zgodę świadomie, wolę,
        > by moja krew została sprzedana do produkcji leków, niż zutylizowana, bo akurat
        > żaden szpital nie potrzebował przez miesiąc mojej grupy.

Osocze można przechowywać przez 3 lata.

"FFP przechowywane w temp. poniżej -25°C ma termin ważności 36 miesięcy."

www.rckik-warszawa.com.pl/api/wp-content/uploads/2021/01/Osocze-s%CC%81wiez%CC%87o-mroz%CC%87one-FFP.pdf

S.
        • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 17:38
          Taki znawca tematu, że musi się guglem podpierać... To genialnie, ze potrafimy mrozić osocze i że ma dłuższą datę przydatności, niż krew pełna, prawda?
          • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 12:41
            kk345 napisała:

> Taki znawca tematu, że musi się guglem podpierać... To genialnie, ze potrafimy
            > mrozić osocze i że ma dłuższą datę przydatności, niż krew pełna, prawda?

Prawda. A państwo sprzedaje osocze, które można przechowywać 3 lata.

S.
            • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:10
              No i?
      • panna.nasturcja Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 00:02
        Nigdy nie oddał, bo by wiedział, ale pieklić się musi.
        • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 12:43
          panna.nasturcja napisała:

> Nigdy nie oddał, bo by wiedział, ale pieklić się musi.

Bardzo dawno oddawałem i nie pamiętam takich zgód. Może ich wtedy nie było? Może wtedy państwo nie sprzedawało osocza? Może sprzedawało bez naszych zgód? Może nie sprzedawało tylko przekazywało państwowym firmom farmaceutycznym? Kto to wie?

S.
          • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:11
            To po cholerę wypowiadasz się w kwestii, która ciebie nie dotyczy i której szczegółów nie znasz?
            • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:24
              kk345 napisała:

> To po cholerę wypowiadasz się w kwestii, która ciebie nie dotyczy i której szcz
              > egółów nie znasz?

Wypowiadam się też w kwestii dyskryminacji osób homo czy zakazu aborcji mimo, że te kwestie mnie nie dotyczą. Potępiasz? Ty sie wypowiadasz jedynie w kwestiach, które ciebie dotyczą a cała resztę masz w dudzie?

S.
      • ewa_mama_jasia Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 22:14
        Oj, takich zgód nie pamiętam. Przynajmniej aż tylu. Od dawna tak jest?
        • panna.nasturcja Re: Honorowe krwiodawstwo 21.08.23, 03:59
          Tak, od bardzo dawna.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 16:32
      W Warszawie możesz zaznaczyć, ze nie chcesz, aby było sprzedane. Kiedyś zaznaczyłam, a lekarz wytłumaczył mi, że to bez sensu - pójdzie do ścieków.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 16:34
        Napisałam „w Warszawie”, bo tam oddaję. Z postu kk345 rozumiem, że brzmienie zgód jest wszędzie takie same.
        • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 17:38
          Tak. I bez sensu jest poświęcić czas i własną krew, a potem zgodzić się na jej utylizację...
          • panna.nasturcja Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 00:03
            Dokładnie. Już lepiej niech się przyda do badań, zwłaszca, że w sumie lepiej by ludzie jej nie potrzebowali.
      • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 16:44
        jak_zwykle_wszystko_zajete napisała:

> W Warszawie możesz zaznaczyć, ze nie chcesz, aby było sprzedane. Kiedyś zaznacz
        > yłam, a lekarz wytłumaczył mi, że to bez sensu - pójdzie do ścieków.

Do ścieków? Gdy brakuje krwi wszystkich grup?

S.
        • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 17:40
          Doucz się o rozkładzie grup krwi i dlaczego NIGDY nie brakuje krwi wszystkich grup*

* poza kataklizmami itp.
        • profes79 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 17:45
          Krwi pełnej. Nie osocza. A krew pełną można przechowywać miesiąc. Dopiero po poddaniu jej procesowi plazmaferezy oddziela się osocze, które można przechowywać dłużej ale też metod klinicznych jego wykorzystania jest mniej; z samego osocza głównie wytwarza się produkty lecznicze.
          • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:04
            profes79 napisał:

> Krwi pełnej. Nie osocza.

Osocza też brakuje.

rckik-bydgoszcz.com.pl/

S.
        • profes79 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 17:47
          Druga rzecz - właśnie przez krótki okres przechowywania krwi występują niedobory np. w wakacje albo były problemy jak ludzie masowo rzucili się oddawać krew po wybuchu wojny na Ukrainie - bardzo szybko okazało się, że wszystkie rezerwy są pełne i MZ wręcz apelował, żeby wstrzymać się z oddawaniem, bo teraz jest masa zapasu a za miesiąc - półtora mogą być braki, których nie będzie jak uzupełnić.
        • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 15:11
          snajper55 napisał:
          > Do ścieków? Gdy brakuje krwi wszystkich grup?
          >
          > S.

Cały czas jest mowa o nadwyżkach osocza.
          • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 15:15

> snajper55 napisał:
            > > Do ścieków? Gdy brakuje krwi wszystkich grup?
            > >
            > > S.
            >
            > Cały czas jest mowa o nadwyżkach osocza.

Mówi się o nadwyżkach osocza i jednocześnie mówi się o jego braku.

S.
      • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:12

>lekarz wytłumaczył mi, że to bez sensu - pójdzie do ścieków.
        Może uściślę, zanim ktoś rozkręci aferę- nie, nie trafi do ścieków, będzie zutylizowana tak jak wszystkie inne odpady medyczne. Nikt krwi do kanalizacji nie wylewa.
        • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 15:10
          To był skrót myślowy, dzięki za doprecyzowanie smile
    • la_bonne_cusine Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 17:08
      Oddaję i będę.
    • matacznik Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 17:16
      snajper55 napisał:

> Czy któraś z ematek oddajc krew? Honorowo? Może warto aby wiedziała,
      >
      Oddaje, wie, dalej będzie oddawać.
    • ophelia78 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 17:39
      Oddaję i będę oddawała.
      Nie mam z tym problemu ze ktos na tum zarabia dopóty dopóki pacent w szpitalu dostaje krew za darmo.

Z dni wolnych korzystam. Z przywilejów "zasłużonego" jeszcze nie (bo jeszcze trochę mi brakuje) ale też zamierzam.
      • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:35
        ophelia78 napisała:

> Oddaję i będę oddawała.
        > Nie mam z tym problemu ze ktos na tum zarabia dopóty dopóki pacent w szpitalu d
        > ostaje krew za darmo.

No ale leków zrobionych ze sprzedanego przez państwo osocza już ten pacjent darmo nie dostaje, tylko musi za nie płacić.

S.
    • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 17:42
      No i co, snajper? Taki piękny szczujący wątasek, z zaszytym elegancko mainsplainingiem "Może warto aby wiedziała", tatuś snajper wytłumaczy wam świat, a tu nie żre???
      A w dodatku okazuje się, ze tatuś snajper, jak to on, guzik wie o temacie?

Taki miał być piękny krużganek oświaty, a tu przygniótł snajpera, że ledwie go widać...
    • 152kk Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 17:42
      Ja uważam, że ponieważ pracodawca ponosi koszty oddawania krwi przez pracownikow, a budżet państwa ma zysk, powinny być profity dla pracodawców, którzy zatrudniają krwiodawców, np. cos jak dofinansowanie wynagrodzen z PFRON.
      • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 17:45
        Pod warunkiem, ze pracodawca, inni pracownicy i rodzina nie skorzystali w ciągu roku z krwi jakiegoś bumelanta, krwiodawcy.
        • 152kk Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 00:35
          Ale dlaczego pod warunkiem? Z krwi może korzystać każdy mieszkaniec, od tego jest budżet państwa, żeby pokrywać takie koszty. Już nie mówiąc o tym, że rekompensata że strony państwa mogłaby zachęcić pracodawców do promocji krwiodawstwa wśród pracowników, a dotychczasowe zasady ich zniechęcają.
          Dla mnie jajo pracownika to bez różnicy i tak oddaję krew kiedy chce a nie dlatego żeby mieć 2 dni wolne ( skorzystam jesli izbamza stosowne, dotychczas nie potrzebowalam), ale z punktu widzenia pracodawców to obciążenie i nie mają interesu, żeby pracowników zachęcać.
          • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:13
            Nie muszą zachęcać, wystarczy, ze będą przestrzegać prawa i nie przeszkadzać.
      • dominika9933 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 17:48
        Oddaje, z wolnych dni nie korzystam, ale jeżdżę MPK za darmo od lat.
      • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:07
        152kk napisała:

> Ja uważam, że ponieważ pracodawca ponosi koszty oddawania krwi przez pracowniko
        > w, a budżet państwa ma zysk, powinny być profity dla pracodawców, którzy zatrud
        > niają krwiodawców, np. cos jak dofinansowanie wynagrodzen z PFRON.

Wystarczy jakby wynagrodzenie za te dni nieobecności były refundowane przez budżet. Choćby tyle.

S.
        • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:14
          Aferka ze sprzedawaniem krwi nie zażarła, to teraz pochylasz się z troską nad pracodawcami? Jakiś ty empatyczny!
    • eagle.eagle Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 20:38
      Dodatkowo ciągle tej krwii brakuje. Co miesiąc dostaje smsy żeby ją oddać.
      Więc nie sprzedają nadwyżki to jest nie fer w stosunku do pracodawców którzy płacą za dni które pracownik ma wolne.
      • bistian Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 20:43
        eagle.eagle napisała:

> Dodatkowo ciągle tej krwii brakuje. Co miesiąc dostaje smsy żeby ją oddać.

System się bardzo zmienił przez te dwa dni wolne. Ograniczono dni, w które można oddać krew, bo przecież nikt nie przyjdzie. Mi pasują piątki, nie można, zamknięte, czasami podjeżdżam w środku tygodnia, powinno działać, a punkt zamknięty "wyjątkowo".
        • profes79 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 20:48
          Jesteś pewien, że mówisz o Polsce? W punktach regionalnych można oddawać krew codziennie; sam regularnie oddaję w piątki. A informacje o zamknięciu punktu są dostępne wcześniej na stronach loaklncy RCKiK - i jeżeli punkt jest zamknięty to najczęściej z powodu uruchomienia punktu wyjazdowego, o czym jest wcześniej informacja.
          • bistian Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 20:56
            profes79 napisał:

> Jesteś pewien, że mówisz o Polsce? W punktach regionalnych można oddawać krew c
            > odziennie; sam regularnie oddaję w piątki.

To masz szczęście, u mnie w piątki nie działają
            • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 21:00
              W Polsce?
              • bistian Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 21:03
                kk345 napisała:

> W Polsce?

Tak. Wszystko przez te dwa dni, ludzie przychodzą w czwartki i strasznie się awanturują, bo mają już wyjazd zaplanowany
                • dominika9933 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 21:10
                  Od dwudziestu trzech lat oddaje krew i zawsze, teraz też, stacje krwiodawstwa są czynne od poniedziałku do piątku. Teraz jest lepiej nawet, bo jest dużo akcji wyjazdowych w weekendy. Ale na obiad się nigdy nie załapałam, a czekolad nie jemsmile.
                • sol_13 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 21:17
                  🤣
                • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 21:19
                  No to jest zamknięte w piatki, czy w czwartki? Jakie to miasto?
                  • bistian Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 21:24
                    kk345 napisała:

> No to jest zamknięte w piatki, czy w czwartki? Jakie to miasto?

W piątki zamknięte i w poniedziałki, nie wiem, czemu w poniedziałki.
                    W czwartki kolejki i jeśli ktoś chce oddać i ma gdzieś termin, to nie wpuszczają, dopiero po awanturze.
                    • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 21:29
                      Ale miasta nie podasz, żeby ktoś tego nie zweryfikował big_grin
                      • bistian Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 21:37
                        kk345 napisała:

> Ale miasta nie podasz, żeby ktoś tego nie zweryfikował big_grin

Mniej wiesz, lepiej śpisz smile
                        Staram się nie pisać za dużo o sobie, szpiedzy są wszędzie wink
                        • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 01:09
                          bistian napisał:

> kk345 napisała:
                          >
                          > > Ale miasta nie podasz, żeby ktoś tego nie zweryfikował big_grin
                          >
                          > Mniej wiesz, lepiej śpisz smile
                          > Staram się nie pisać za dużo o sobie, szpiedzy są wszędzie wink

Jakże dogodnie big_grin
                        • alicia033 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:15
                          bistian napisał:

> Staram się nie pisać za dużo o sobie, szpiedzy są wszędzie wink

Głosy też słyszysz?
                          No, smuteczek. Wyrazy współczucia dla bliskich.
                    • dominika9933 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 21:29
                      W jakim mieście jest aż tak utrudnione oddawanie krwi? Brzmi okropnie, choć raczej nie jest prawdą.
                    • profes79 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 21:54
                      Przeleciałem na szybko RCKiK i oddziały terenowe. Oddawanie w innych dniach niż pięć dni w tygodniu jest w jakichś kompletnych wygwizdowach (Kraśnik, Opoczno np.).

A że w czwartki kolejki - nic dziwnego; jak był jeden dzień wolnego to kolejki były w piątki.
                      • dominika9933 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 22:16
                        Chodzę oddawać wtedy, kiedy mam urlop albo zdążę po pracy, nie kojarzę dni tygodnia. Nie wiem czy faktycznie tak jest, że czwartki jakieś oblegane. Wydaje mi się, że nie ma reguły. Choć jak zaczynałam oddawać krew to przychodziło bardzo dużo mężczyzn "zmęczonych", po imprezie takiej długiej i intensywnejsmile. Wtedy faktycznie zależało im na dniu wolnym ewidentnie, ale też nie wiem czemu krew od nich pobierano. Teraz nie ma czerwononosych, są właściwie sami młodzi ludzie, najczęściej jestem najstarszasmile.
    • skumbrie Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 21:06
      Sorry, Snajpciu, wybrałeś zły obiekt ataku.
      Oddaj choć raz krew lub "tylko" osocze, zamiast wyłącznie pasożytować na NFZ.
      Pewnie nie możesz, to przynajmniej z... się i nie przeszkadzaj. Oddających krew i tak jest za mało
      • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:15
        skumbrie napisała:

> Sorry, Snajpciu, wybrałeś zły obiekt ataku.
        > Oddaj choć raz krew lub "tylko" osocze, zamiast wyłącznie pasożytować na NFZ.

Nic z tego, nie mogę.

> Pewnie nie możesz, to przynajmniej z... się i nie przeszkadzaj. Oddających krew
        > i tak jest za mało

Czy jeśli jakiś fakty w czymś przeszkadzają, to nie należy o nich mówić? To chyba tylko o pogodzie będziemy rozmawiać. Choć nawet rozmowy o pogodzie ktoś może piętnować, bo według niego będą przeszkadzać w rozwoju sektora paliwowego.

S.
        • skumbrie Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 15:15
          Już ci parę osób wytknęli, że pojęcia o oddawaniu krwi nie masz, dlatego podjarales się odkryciem na miarę Ameryki w konserwie.
          • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 15:37
            skumbrie napisała:

> Już ci parę osób wytknęli, że pojęcia o oddawaniu krwi nie masz, dlatego podjar
            > ales się odkryciem na miarę Ameryki w konserwie.

Pociesza mnie to, że nie jestem gorszy (slabiej poinformowany) od posłów, którzy składali interpelację w tej sprawie. Dzięki ich podjaraniu się tematem dowiedzieliśmy się jak duzy biznes kręci rząd na honorowo oddawanej krwi.

S.
            • paskudek1 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 16:10
              snajper55 napisał:

> skumbrie napisała:
              >
              > > Już ci parę osób wytknęli, że pojęcia o oddawaniu krwi nie masz, dlatego
              > podjar
              > > ales się odkryciem na miarę Ameryki w konserwie.
              >
              > Pociesza mnie to, że nie jestem gorszy (slabiej poinformowany) od posłów, którz
              > y składali interpelację w tej sprawie. Dzięki ich podjaraniu się tematem dowied
              > zieliśmy się jak duzy biznes kręci rząd na honorowo oddawanej krwi.
              >
              > S.

Wiesz, może po prostu należy się przyjrzeć co się dalej z tą kasą dzieje zamiast bić pianę że w ogóle raka kasa jest? I tu rzeczywiście pole do popisu posłów
              • bistian Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 16:31
                paskudek1 napisała:

> Wiesz, może po prostu należy się przyjrzeć co się dalej z tą kasą dzieje zamias
                > t bić pianę że w ogóle raka kasa jest? I tu rzeczywiście pole do popisu posłów

To jest dość skomplikowana sprawa. Trzeba zapłacić za pobranie, za zrobienie wszystkich testów, za transport i przechowanie, za utrzymanie infrastruktury i systemów informatycznych, potem to się sprzedaje szpitalom w ramach NFZ, więc pewnie niekoniecznie za najwyższą kwotę, a to, co zostaje i nie jest niezbędne, firmom zewnętrznym.
                Gdybyśmy byli Szwajcarią, to pewno byśmy znali te kwoty, a tak, to zostają domysły. Może być też tak, że oni nie mają pełnych danych i wszystko jest szacowane.
                • paskudek1 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 16:34
                  Wiesz, ja się domyślam że ta cała operacja to nie jest wyłącznie branie kasy. Ot, pokazuje snajperowi gdzie należy kierować zainteresowanie 😁
                  • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 16:42
                    paskudek1 napisała:

> Wiesz, ja się domyślam że ta cała operacja to nie jest wyłącznie branie kasy. O
                    > t, pokazuje snajperowi gdzie należy kierować zainteresowanie 😁

Moje zainteresowanie nie jest sterowalne. No, może płeć piękna ma pewne możliwości. 🤣

S.
    • aguar Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 21:24
      Uważam, że krwiodawstwo nie jest honorowe, jeśli jest za przywileje typu wolne od pracy czy darmowe leki. Człowiek roszczeniowy jest niehonorowy, to są przeciwieństwa.
      Natomiast jeśli krew jest potrzebna, nie uważam, że to coś złego, aby krwiodawcom za nią płacono pieniędzmi bezpośrednio czy przywilejami, ale nie należy tego nazywać honorowym.
      • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 21:31
        Zawsze możesz pokazać tym niehonorowym, jak powinien wyglądać prawdziwy honor i oddawać regularnie, jednocześnie ze wzgardą odrzucając dowody wdzięczności.
        Choć z tego, co pamiętam, krwiodawcą nie jesteś i nie będziesz, więc tak sobie tylko pitolisz teoretycznie, zupełnie jak profes...
        • aguar Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 22:02
          Mam do czynienia z tymi roszczeniowymi i zawsze mam ochotę im powiedzieć, żeby sobie dali spokój, skoro z tego powodu muszą być takimi upierdliwcami.
          • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:16
            aguar napisała:

> Mam do czynienia z tymi roszczeniowymi i zawsze mam ochotę im powiedzieć, żeby
            > sobie dali spokój, skoro z tego powodu muszą być takimi upierdliwcami.
            >
            Szczerze ci życzę, żeby dał sobie spokój ten jeden roszczeniowy upierdliwiec, który miałby oddać krew na twoje potrzeby. Niech lepiej zostanie w domu.
        • profes79 Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 22:54
          NIe wiem w czym masz problem; mam I stopień HDK; za chwilę składam wniosek o Zasłużonego więc za przeproszeniem się ode mnie od.czep.
      • mika_p Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 22:10
        Spoko, jeszcze z własną igłą i woreczkiem powinni przychodzić, jak już tak chcą się poświęcać dla społeczeństwa
        • bistian Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 22:29
          mika_p napisała:

> Spoko, jeszcze z własną igłą i woreczkiem powinni przychodzić, jak już tak chcą
          > się poświęcać dla społeczeństwa

Nie wiem, skąd ta histeria. Zachowujesz się jak typowy wyborca PiS. wink
          Napisałem, że w Niemczech nie ma dni wolnych, punkty są otwierane w różnych miejscowościach po pracy, działają wolontariusze i takie punkty są bardzo sprawnie zarządzane, szybko się rozwijają i szybko zwijają, mają duży obrót, pomimo że trochę ludzi przychodzi.
          Da się. Nie trzeba dawać kiełbasy.
      • panna.nasturcja Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 00:06
        Mie oddałaś nigdy krwi, prawda?
      • pursuedbyabear Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:28
        I faktycznie, jak ktoś wyżej napisał, niech se krwiodawca przyjdzie z własną igłą i woreczkiem. I sobie samodzielnie pobierze, żeby pielęgniarki nie fatygować.
        Co z wami, ludzie?...
      • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:41
        aguar napisała:

> Uważam, że krwiodawstwo nie jest honorowe, jeśli jest za przywileje typu wolne
        > od pracy czy darmowe leki. Człowiek roszczeniowy jest niehonorowy, to są przeci
        > wieństwa.

Trudno nazwać człowiekiem roszczeniowym kogoś, kto korzysta z należnych uprawnień. Ludzie biorący 500+ to są ludzie roszczeniowi? A ci co biorą rentę?

> Natomiast jeśli krew jest potrzebna, nie uważam, że to coś złego, aby krwiodawc
        > om za nią płacono pieniędzmi bezpośrednio czy przywilejami, ale nie należy tego
        > nazywać honorowym.

Nooo... nie wiem.

S.
      • ewa_mama_jasia Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 22:20
        Z tymi darmowymi lekami to jedna wielka ściema. Nigdy nie udało mi się na takie trafić.
    • asfiksja Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 22:42
      Oddaję. Mam b minus, tej grupy ciągle są bardzo niskie stany, myślę że sporo schodzi na pniu. Ale nawet gdybym miała grupę, w której są nadwyżki to by mi nie przeszkadzało, że sprzedają.
      Nigdy nie korzystałam z dni wolnych. Wstyd przyznać, nie chciało mi się tego załatwiać, świecić oczami, udowadniać, że nic nie wyłudzam itd.
      • sol_13 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 00:09
        To chyba nie jest żaden problem. Bierzesz od nich taką kartkę i wysyłasz skan do HR i masz dwa dni wolne. U mnie w pracy wszyscy dawcy tak robią.
      • kaki11 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:27
        U was w pracy to jest takie skomplikowane? u nas po prostu przynosi się zaświadczenie do kadr (produkcja może nawet do kierownika a on przekazuje aby było wygodniej) i te dwa dni są przyznawane. Nie wiem jakiego innego udowadniania moglibyśmy wymagać.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 15:14
        W stacji dostajesz kartkę, którą wysyłasz/zanosisz do kadr (u mnie po prostu zdjęcie mailem). Nie ma tu żadnego świecenia oczami.
        • asfiksja Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 20:09
          No niby nie ma, ale idziesz rano do kolejki do krwiobusa, czekasz - powiedzmy - do 11 i w międzyczasie nie jesteś w pracy (zanim ci dali kartkę). Ten kawałek mnie niepokoi.
          • profes79 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 20:22
            To wcześniej ustalasz z pracodawcą/przełożonym. Oddaję krew od ponad 10 lat i zawsze zanim pójdę informuję przełożonego, że tego i tego dnia chcę iść oddać krew. Sporadycznie zdarzało się, że z jakichś przyczyn (najczęściej czysto kadrowych tzn. moja nieobecność byłaby problemem) musiałem to przełożyć na kolejny tydzień. Nigdy nie było sytuacji, że szedłem i informowałem po fakcie a kartkę z usprawiedliwieniem nieobecności i tak zanoszę do kadr w poniedziałek dopiero. A że zawsze chodze oddać w piątki, to i uzgodnienia są z tygodniowym wyprzedzeniem; to nie jest tak, że wstaję rano i pstryk - wpadam na pomysł oddania krwi.
    • panna.nasturcja Re: Honorowe krwiodawstwo 18.08.23, 23:45
      Zdajesz sobie sprawę, że zniechęcanie ludzi do oddawania krwi może sprawić, że ktoś umrze?
      Może nawet Ty?
      • aguar Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 08:32
        Wszyscy umrą. Nawet ja.
        • profes79 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 08:35
          Możesz sobie łapki z p. Sójką podać.
        • pursuedbyabear Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:57
          To może w ogóle zaprzestańmy ratowania kogokolwiek, bo to kosztuje pieniądze? Zdechnie człowiek, to zdechnie. Bez roszczeniowości i oczekiwań wobec innych ludzi. Co myślisz?
          • paskudek1 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 15:06
            pursuedbyabear napisała:

> To może w ogóle zaprzestańmy ratowania kogokolwiek, bo to kosztuje pieniądze? Z
            > dechnie człowiek, to zdechnie. Bez roszczeniowości i oczekiwań wobec innych lud
            > zi. Co myślisz?

Cholera, jakie oszczędności na pogotowiu ratunkowym, inkubatorach dla wcześniak ów, OIOMach w szpitalavh. Rany boskie ile kasy 🤦
          • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 15:22
            pursuedbyabear napisała:

> To może w ogóle zaprzestańmy ratowania kogokolwiek, bo to kosztuje pieniądze? Z
            > dechnie człowiek, to zdechnie. Bez roszczeniowości i oczekiwań wobec innych lud
            > zi. Co myślisz?

Myślę że w tym kierunku idziemy. Kolejki coraz dłuższe, do lekarza, na badania. Rządowi szkoda pieniędzy na ratowanie chorych czy refundacje leków. Rząd obiecuje nam bezpieczną przyszłość, szkoda że nie bezpieczną teraźniejszość.

S.
          • skumbrie Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 15:52
            Snajpcio dziwnym trafem tego nie postulował, gdy mu d... ratowali 😉
            • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 16:46
              skumbrie napisała:

> Snajpcio dziwnym trafem tego nie postulował, gdy mu d... ratowali 😉

I nadal nie postuluję. Właśnie uważam, że na ochronę zdrowia podobno się więcej wydawać. Jednak obawiam się że kasa ze sprzedaży osocza może być wydawana podobnie jak kasa z Funduszu Sprawiedliwości.

S.
          • aguar Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 16:48
            Dlaczego nie ratować, skoro osiągnięcia współczesnej medycyny na to pozwalają? Dawca dostanie kasę, biorca - rachunek i będzie uczciwie.
        • panna.nasturcja Re: Honorowe krwiodawstwo 21.08.23, 04:01
          Nie pisałam do Ciebie.
          I mam nadzieję, że masz w dowodzie karteczke, że nie zyczysz sobie transfuzji od tych, którzy mieli dzień wolny za oddanie krwi.
          Jesteś okropną osobą.
      • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:18

> Zdajesz sobie sprawę, że zniechęcanie ludzi do oddawania krwi może sprawić, że
        > ktoś umrze?
        > Może nawet Ty?

Jak zniechęcam??? Przecież podobno wszyscy o tym wiedzą, bo podpisują zgodę.

S.
    • panna.nasturcja Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 00:08
      Ematka o tym wie, bo za każdym razem, gdy oddaje krew podpisuje na to zgodę (lub niezgodę).
      Też byś widział, gdybyś choć raz oddał krew.
      • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 13:19

> Ematka o tym wie, bo za każdym razem, gdy oddaje krew podpisuje na to zgodę (lu
        > b niezgodę).
        > Też byś widział, gdybyś choć raz oddał krew.

Kiedyś chyba tak nie było, bo pamiętam jedynie, że dostałem czekolady. smile A potem już nie mogłem oddawać.

S..
        • asfiksja Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:06
          Wszystko jasne, żal ci tyłek ściskatongue_out
          Ja tam nawet lubię oddawać krew, nawet bywa ciekawa rozrywka, jak jakiś facet mdleje. Co ciekawe mdlejącej kobiety nigdy nie widziałam.
          • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:29
            asfiksja napisał:

> Wszystko jasne, żal ci tyłek ściskatongue_out

A żebyś wiedziała. Uwielbiam czekoladę. 😄

> Ja tam nawet lubię oddawać krew, nawet bywa ciekawa rozrywka, jak jakiś facet m
            > dleje. Co ciekawe mdlejącej kobiety nigdy nie widziałam.

Kobieta jest za pan brat z widokiem swojej krwi. Dla mężczyzny może to być szok. 🙂

S.
            • bovirag Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:49
              No niestety, ja mdleje za każdym razem! Oddałam krew już 50 razy (dyplom za to dostałam i plakietke smile Co ciekawe mdleje już po oddaniu i przepisowym odsiedzeniu swojego czasu!
              • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 15:27
                bovirag napisała:

> No niestety, ja mdleje za każdym razem! Oddałam krew już 50 razy (dyplom za to
                > dostałam i plakietke smile Co ciekawe mdleje już po oddaniu i przepisowym odsiedze
                > niu swojego czasu!

No to podziwam Twoją nieugiętość. 🙂 Mam nadzieję że to nie jest dla Ciebie niebezpieczne.

S.
                • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 15:43
                  snajper55 napisał:

> bovirag napisała:
                  >
                  > > No niestety, ja mdleje za każdym razem! Oddałam krew już 50 razy (dyplom
                  > za to
                  > > dostałam i plakietke smile Co ciekawe mdleje już po oddaniu i przepisowym od
                  > siedze
                  > > niu swojego czasu!
                  >
                  > No to podziwam Twoją nieugiętość. 🙂 Mam nadzieję że to nie jest dla Ciebie ni
                  > ebezpieczne.
                  >
                  > S.

Na pewno jest, ale nie wiedziała o tym, dopóki jakiś boomer jej nie uświadomił. Teraz już wie, podziękuje ładnie i przestanie nieświadomie zagrażać swojemu zdrowiu...
                  • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 16:48
                    kk345 napisała:

> Na pewno jest, ale nie wiedziała o tym, dopóki jakiś boomer jej nie uświadomił.
                    > Teraz już wie, podziękuje ładnie i przestanie nieświadomie zagrażać swojemu zd
                    > rowiu...

Wybacz, nie będziemy się okładali torebkami, gdyż nie używam torebki. Używam plecaka.

S.
            • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:53
              >Kobieta jest za pan brat z widokiem swojej krwi. Dla mężczyzny może to być szok. 🙂

Powtórzę się: no debil...
    • palacinka2020 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 06:44
      Moj maz oddaje, bierze zawsze z tej okazji dzien wolny. Osocze jest potrzebne do produkcji lekow, niech sprzedaja.
    • mizantropka_20 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 12:57
      Kilka lat temu oddawałam, teraz z uwagi na zażywane leki nie mogę.
      • bovirag Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:33
        Ja oddaje regularnie. W UK. Żaden dzien wolny mi nie przysługuje. Dostaje wiadomość gdy tylko moja krew zostaję przekazana potrzebującemu i gdzie to miało miejsce. Korzyści materialnych nie mam z tego żadnych!
        • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 14:45
          bovirag napisała:

> Ja oddaje regularnie. W UK. Żaden dzien wolny mi nie przysługuje. Dostaje wiad
          > omość gdy tylko moja krew zostaję przekazana potrzebującemu i gdzie to miało mi
          > ejsce.

O, to jest miłe i motywujące. Mogliby u nas cos takiego wprowadzić.

S.
        • aguar Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 16:59
          To jest zdrowe! I honorowe!
          • panna.nasturcja Re: Honorowe krwiodawstwo 21.08.23, 04:03
            Oddaj krew chociaż raz. Honorowo.
    • novembre Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 15:26
      Gdy oddawałam krew w Polsce, oprócz ankiety był kwitek do podpisu, czy się dawca zgadza na ewentualne inne wykorzystanie pobranych krwi / osocza (zabijcie, nie pamiętam) i odsprzedaż. Więc to żadna nowość ani sensacja, i tak było już za Tuska ;p
    • seaview Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 15:59
      Podepnę się, bo widzę, że są tu osoby zorientowane - czy to prawda, że mając Hashimoto nie można być dawcą krwi?
      • snajper55 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 16:51
        seaview napisała:

> Podepnę się, bo widzę, że są tu osoby zorientowane - czy to prawda, że mając Ha
        > shimoto nie można być dawcą krwi?

Prawda.

"W przypadku przewlekłego zapalenia tarczycy (choroba Hashimoto, choroba de Quervaina), choroby Gravesa- Basedowa, po operacji raka tarczycy nie można oddawać krwi."

www.rckik.wroclaw.pl/krwiodawstwo-Najczesciej-zadawane-pytania-11-3.html

S.
        • seaview Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 18:39
          Tez spotkałam się z takimi informacjami, ale nigdy nie konsultowałam tego z lekarzem.
      • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 16:55
        seaview napisała:

> Podepnę się, bo widzę, że są tu osoby zorientowane - czy to prawda, że mając Ha
        > shimoto nie można być dawcą krwi?

Prawda, Hashimoto dyskwalifikuje
      • aguar Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 16:58
        To zależy, czy chcesz mieć Hashimoto czy nie. Jak sobie nie rozpoznasz i nie bierzesz hormonów, to nikt w stacji krwiodawstwa nie będzie się doszukiwał.
        • kk345 Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 17:06
          Pytanie w wersji jednoosobowej, dla aguar: czy mając Hashimoto można być odpowiedzialnym dawcą krwi?
          • aguar Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 18:28
            Hashimoto jest nadrozpoznawalne. Jest modne, zwłaszcza wśród kobiet, badają sobie "cały pakiet tarczycowy, z własnej inicjatywy,, chociaż lekarz im tego nie zaleca, bo są senne, zmęczone i nie jedzą a tyją, gdzie wskazane by było ewentualnie samo badanie tsh i przy prawidłowym odstąpienie od dalszej diagnostyki. Ale jak zbada cały pakiet i hormony wyjdą w normie, ale podwyższone przeciwciała, to bingo! Ma Hashimoto. No a równie dobrze, jakby postępowała zgodnie z wytycznymi, mogłaby nie badać i być dawcą.
            Trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo jak dla mnie odpowiedzialna osoba nie robi sobie badań i nie szuka chorób na własną rękę. Oczywiście jak ktoś ma Hashimoto rozpoznane prawidłową ścieżką, czyli -> objawy -> podwyższone tsh -> poszukiwanie przyczyny, którą okazuje się Hashiomoto i przyjmuje leki to powinien to zgłosić i nie być dawcą.
            • seaview Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 18:38
              Akurat podwyższone atpo i atg świadczą o Hashimoto. Ale też znam przypadki kobiet ze zdiagnozowanym Hashimoto np. na podstawie tsh 4,5. Bo przytyły, więc to pewnie przez Hashi. A że żarły, stuknęła 35-40-tka i okazało się, że już nie da się jeść wszystkiego i być szczupłą, to to nie jest wytłumaczenie.
    • ewa_mama_jasia Re: Honorowe krwiodawstwo 19.08.23, 22:04
      Jak się kiedyś dowiedziałam, że szpitale muszą płacić stacji krwiodawstwa za krew, miałam dylemat. Bo to coś, co oddawałam honorowo, w moje dni wolne i nawet nie odliczałam od podatku. Ale uznałam, że ja robię to z potrzeby serca i dla innych. I nie będę oceniała polityki zdrowotnej. I oddawałam nadal, dopóki nie dostałam dożywotniej dyskwalifikacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka