Dodaj do ulubionych

Pojemnik na mocz

28.08.23, 17:37
Mam zrobić ogólne badanie moczu - profilaktycznie, chyba z programu 40+. Poszłam do apteki po pojemnik a pani pyta mnie czy ogólne badanie moczu czy posiew, powiedziałam, że ogólne to powiedziała, że da zwykły pojemnik a nie sterylny. Jak płaciłam za zakupy to w okienku obok facet też poprosił o pojemnik na mocz i farmaceutka powiedziała, że da sterylny to badanie będzie wiarygodniejsze. No i się zdziwiłam, powstało u mnie w głowie pytanie czy moje badanie w takim razie będzie mniej wiarygodne? Kurczę, nie zapytałam bo mam zwykle opóźniony zapłon ale przyszłam do domu i mnie to zastanawia. Google mówi, że wystarczy zwykły pojemnik więc nie wiem czemu ona tak powiedziała. Też bym wzięła sterylny jakby badanie miało wyjść wiarygodniejsze.
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 17:39
      Nie miałam pojęcia że istnieją dwa rodzaje. Zawsze dostawałam sterylny 🤷
    • 35wcieniu Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 17:40
      Przy zwykłym badaniu nie ma znaczenia.
      Do posiewu powinien być sterylny.
      • daniela34 Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 17:51
        Tak właśnie.
        A zabawa to się zaczyna i tak dopiero przy tzw.dobowej zbiórce moczu.
        • zielonazaba9999 Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 21:18
          daniela34 napisała:

> Tak właśnie.
          > A zabawa to się zaczyna i tak dopiero przy tzw.dobowej zbiórce moczu.
          Potwierdzam. Brr... Jak ja nienawidzę tego badania...
    • dwa_kubki_herbaty Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 17:50
      Zawsze biorę droższe, nawet na karmę dla gada ;P
    • kachaa17 Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 18:04
      Mnie zastanawia, że 2 farmaceutki w jednej aptece mają odmienne zdanie a przecież stanowisko w tej sprawie powinno być jednolite a nie, że klient najpierw od jednej słyszy, że wystarczy zwykły pojemnik a chwilę potem druga mówi, że da sterylny bo badanie będzie wiarygodniejsze.
      • furiatka_wariatka Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 18:21
        Ale może ten drugi klient potrzebował na posiew. Albo ta druga farmaceutka po prostu go chciała naciągnąć na droższy. W każdym razie przy zwykłym badaniu moczu to nie ma znaczenia, więc niepotrzebnie się martwisz.
        • kachaa17 Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 18:39
          Nie było w ogóle pytania do czego potrzebny. Facet powiedział: aa jeszcze poproszę pojemnik na mocz a farmaceutka na to: to dam Panu sterylny to badanie będzie bardziej wiarygodne.
          • furiatka_wariatka Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 19:07
            No więc właśnie, po prostu go naciągnęła na droższy
            • ichi51e Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 19:42
              Dokładnie one kosztują 12 zeta
              • mania_222 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 00:12
                2 dni temu kupiłam niesterylny = 1,50 zł.
                • ichi51e Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 00:22
                  To jest właśnie ta roznica tabletka.pl/product-pol-6108-UROMEDIUM-1SZT-pojemnik-d-analizy-moczu-na-posiew.html czasem można dostac takie zwykle słoiczki w folii ale ostatnio wszędzie te z blaszka
                  • arwena_111 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 10:13
                    Ta blaszka jest lepsza - bo można dłużej przechowywać i nie trzeba w lodówce. Sikasz o 6 rano a do laboratorium idziesz np na 8 czy 9.
                    • ichi51e Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 10:21
                      Nie watpie tez plusem jest ze nie masz pojemniku pełnego moczu w torbie (bo blaszkę się tylko zanurza) ale cena znacząco wyzsza
                      • arwena_111 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 10:32
                        Lux-med daje za darmo - są w takich pojemnikach na korytarzu. Pewnie inne prywatne też dają.
                  • snajper55 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 11:43
                    ichi51e napisała:

> To jest właśnie ta roznica tabletka.pl/product-pol-6108-UROMEDIUM-1SZT-pojemnik-d-analizy-moczu-na-posiew.html czasem można dostac takie zwykle słoiczki w folii ale ostatnio wszędzie te z blaszka

Te z blaszką to nie są pojemniki na mocz, tylko pojemniki do zrobienia posiewu moczu. Na tej blaszcze choduje się bakterie ale nie da się zrobić inych badań moczu.

S.
            • kachaa17 Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 20:46
              No ale to jest bardzo nieprofesjonalne bo to nie jest sprzedawczyni w sklepie spożywczym tylko w aptece gdzie ma się jakieś zaufanie do jej wiedzy.
              • kachaa17 Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 20:46
                Żałuję, że nie zapytałam na miejscu czy w takim razie moje badanie będzie mniej wiarygodne.
              • zonkli Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 21:08
                A facet kupował tylko pojemnik? Może realizował też receptę i sprzedawczyni wiedziała po lekach jaki ma problem.
                • kachaa17 Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 21:17
                  Nie no, coś tam jeszcze kupowałam ale nie wiem czy z recepty.
              • nangaparbat3 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 07:33
                kachaa17 napisała:

> No ale to jest bardzo nieprofesjonalne bo to nie jest sprzedawczyni w sklepie s
                > pożywczym tylko w aptece gdzie ma się jakieś zaufanie do jej wiedzy.

Mnie farmaceutka proponowała leki na covid i przestrzegała przed szczepieniem.
            • kachaa17 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 21:14
              Dla zainteresowanych: różnica w cenie między pojemnikiem jałowym a zwykłym wynosi 60 groszy więc jakoś nie wydaje mi się, żeby farmaceutka chciała gościa naciągnąć.
    • zonkli Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 19:27
      Wystarczy podejść do punktu pobrań i wziąć sobie gratis..
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 19:31
        A gdzie to tak rozdają pojemniki za darmo?
        • zaczarowanyogrod Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 19:39
          U mojej rodzinnej tak jest, tego dnia co daje skierowanie wysyła do pielęgniarek po pojemnik. W innych laboratoriach prywatnych i w przychodni gdzie przyjmują lekarze specjaliści to trzeba mieć swój.
        • ichi51e Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 19:43
          W Luxmedzie. Jak będziesz przechodzić to wchodzisz i leżą albo trzeba iść do zabiegowego i daja
        • zonkli Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 20:44
          U mnie w przychodniach przy okienku gdzie się rejestruje do badań laboratoryjnych. Wręcz każą przelać siki do ich pojemnika jeśli się ma swój w jakimś bardziej słoikowym rozmiarze.. W innym punkcie poboru p, prywatnym, mieli też pojemniki na kał do wzięcia.
          • zonkli Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 20:46
            Ja robiąc badanie zawsze sobie biorę pustą fiolkę na następny raz, nie kupuję.
            • ichi51e Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 09:44
              Właśnie nie wiadomo kiedy się przyda a dużo łatwiej już mieć i tylko zanieść do labu
              • arwena_111 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 12:20
                Tylko te na posiew ( te płytkowe ) mają datę ważności.
      • kachaa17 Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 21:18
        U mnie nie ma, byłam dziś tam dopytać czy kal może być pobrany dzień wcześniej to pani nic nie wspomniała o pojemnikach.
        • zonkli Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 21:31
          Nikt tych pojemników sam nie "oferuje"... Czasem są przy okienku, czasem trzeba zapytać.
        • 1matka-polka Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 21:36
          Widziałam kiedyś, jakieś sto lat temu, jak facet przyniósł na badanie kał, a właściwie całkiem spory stolec, w słoiku po ogórkach. 😌
          • kachaa17 Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 22:24
            Kiedyś to się nosiło kto w czym miał o chyba nie było mowy, że to ma być tylko na szpatułkę.
            Ja będę musiała przechować kał w lodówce i jakoś tak niezbyt chętnie o tym myślę.
            • kk345 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 12:05
              >Ja będę musiała przechować kał w lodówce i jakoś tak niezbyt chętnie o tym myślę.
              Ależ nie musisz przechowywać go luzem big_grin
              • kachaa17 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 18:18
                Wiem przecież, mimo wszystko jakoś czuję obrzydzenie.
                • kachaa17 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 18:19
                  A dodam, że kiedyś jak kibel się zatkał i trzeba było wybrać zawartość to ja to robiłam a mój ówczesny mąż prawie zwymiotował i nie był w stanie tego zrobić.
      • laura.palmer Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 07:26
        I jechać dwa razy do punktu pobrań, stać tam w kolejce, by zaoszczędzić 2zł. Super porada.
      • mae224 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 08:35
        prawda, bywa, że każą przelać do innego (u mnie tak jest), laby mają swoje standardowe.
    • ichi51e Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 19:41
      Do ogólnego zwykły na posiew sterylny inaczej wychowują wszystkie możliwe bakterie które były w okolicy.
    • pytajacakinga Re: Pojemnik na mocz 28.08.23, 22:29
      Robiłam kiedyś badanie moczu kupiłam sterylny pojemnik i pobierałam mocz w toalecie w przychodni i robiąc to położyłam wieczko na parapecie okna. Wyszły jakieś bakterie powtórzyłam badanie już nie kładąc niczego na oknie i było bez bakterii.
      Tak że trzeba kupować sterylny i nigdzie go w publicznej toalecie nie kłaść.
      • mava1 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 09:35
        >Tak że trzeba kupować sterylny i nigdzie go w publicznej toalecie nie kłaść.

ale ze jak to!
        dopiero co przeczytałam watek obok, o publicznych toaletach, gdzie każda niemal siada bez problemu na publicznych deskach a tu piszesz, ze jakies bakterie w toalecie? i to nie tylko na desce ale na parapecie?
        Wieczka kłaść nigdzie nie mozna ale tyłek juz tak?
        jestem skonfundowana...
        • kachaa17 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 09:38
          To chyba coś Ci się myli. Jeśli dajesz mocz na posiew do analizy to nawet środka pojemnika palcem nie możesz dotknąć więc bo chodzi o bakterie, które mogą zafałszować badanie. A przecież jak siadasz to Ci się do moczu chyba bakterie nie dostają.
          • mava1 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 10:02
            no ale te bakterie, w toalecie, nie przedostaja sie, ze tak powiem, na twoje narządy płcowe, czy okołopłciowe? i tam nie robią 'co ich"? nie chodzi mi tu o wyniki moczu ale o bakterie mieszkające w kiblu
            • ichi51e Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 10:07
              www.micropia.nl/en/discover/stories/on-and-in-you/#:~:text=The%20skin%20forms%20an%20important,every%20square%20centimetre%20of%20skin.
              • mava1 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 10:57
                a nie możesz własnymi słowami i jednym zdaniem? bo nie chce mi sie czytać wygrzebanego przez ciebie, źródła.
            • kachaa17 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 10:11
              Ja zakładam, że się nie przedostają. Nie myślę o tym. Tzn. w pracy czy u kogoś w domu normalnie siadam na sedes a na stacji benzynowej czy w galerii handlowej to czasem na Małysza a czasem podkładam papier. Jakoś jeszcze nic nie złapałam do tej pory.
            • 1matka-polka Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 11:18
              Po pierwsze deski klozetowej dotyka sie udami, a nie narządami. To tak jak bys siadla w krotkiej sukience, na krzesle w poradni dermatologicznej. 😌
              • mava1 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 11:33
                >Po pierwsze deski klozetowej dotyka sie udami, a nie narządami

ja nie wiem kto tam czym dotyka, zalezy od wielkosci kibelka, deski i czy akurat nie przesuniesz się tymi "udami" kilka cm dalej albo kiedy spuścisz wode po sobie. Juz nie wspomne o korzystaniu z papieru toaletowego.
                • 1matka-polka Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 11:38
                  mava1 napisał(a):

> od wielkosci kibelka, deski i czy akura
                  > t nie przesuniesz się tymi "udami" kilka cm dalej albo kiedy spuścisz wode po s
                  > obie. Juz nie wspomne o korzystaniu z papieru toaletowego.

Jesli nie przeczytasz w calosci tego, co zalinkowala ichi, to nie zrozumiesz. 🤷‍♀️
                  • mava1 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 11:43
                    wybacz ale nie chce mi sie.
                    • 1matka-polka Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 12:03
                      mava1 napisał(a):

> wybacz ale nie chce mi sie.

To po co sie pytasz, jak to dziala, skoro to cie nie interesuje?
                      Nie da sie zrozumiec mechanizmow przyrody, bez podstawowego wgłebienia sie w temat. A jak chcesz krotkiej porady eksperta, czy siadac, czy nie siadac, to moze poszukaj wypowiedzi jakichs lekarzy.
        • ichi51e Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 09:43
          Jak robisz badanie na posiew to najpierw się myjesz dokładnie potem myjesz rece i do tego jeszcze środkowy strumień. Chodzi o to żeby sprawdzić jakie bakterie są w moczu (i czy są w takiej ilości żeby wywoływać dolegliwości) każda bakteria z zewnatrz zafałszowuje wynik (i jest strata czasu)
          • mava1 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 11:03
            >Jak robisz badanie na posiew to najpierw się myjesz dokładnie potem myjesz rece

a po co masz sie myć dokładnie i ręce dokładnie, skoro w tym pojemniku nie grzebiesz w środku?
            Nigdy nie brałam prysznica przed "absorbowaniem" moczu, szczególnie, że ten mocz pobiera się rano (zazwyczaj, nie mówie o dobowym pobieraniu) a rano to wiadomo...człowiek wstaje z wyra i chce mu sie sikać...
            • 1matka-polka Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 11:12
              Ja zawsze sie porzadnie podmywam przed pobraniem moczu, bo inaczej wychodzą mi nadmiarowe bakterie i lekarz kaze powtarzać badanie🤷‍♀️
              • mava1 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 11:15
                podmywanie a dokladne mycie (ja rozumiem - prysznic) i dokladne mycie rak, to jednak co innego.
                • 1matka-polka Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 11:24
                  mava1 napisał(a):

> podmywanie a dokladne mycie (ja rozumiem - prysznic) i dokladne mycie rak, to j
                  > ednak co innego.

A ja sie podmywam w wannie ale przy pomocy prysznica. I zrozumialam, ze ichi ma na mysli dokladne mycie podwozia a nie calego ciala.

• ichi51e Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 11:31
                    Miałam na myśli podwozie
                    • 1matka-polka Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 11:33
                      ichi51e napisała:

> Miałam na myśli podwozie
                      >

Czyli dobrze zrozumialam.
                      • mava1 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 11:36
                        no to ja zrozumiałam inaczej bo "mycie podwozia" przed pobraniem to normalna procedura jest więc nawet przez mysl mi nie przeszło, że moze być inaczej.
                        • kk345 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 12:24
                          Sądziłaś, ze ichi zaleca prysznic i umycie głowy przed pobraniem próbki moczu?
            • laura.palmer Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 11:12
              Zgaduję, że nigdy nie robiłaś posiewu.

Ja się rok temu męczyłam się z pobraniem próbki na posiew u 1,5 roczniaka, który nie potrafił wysikać się na zawołanie. Wystarczyło zbyt długo czekać z pojemnikiem w ręce (umytej i zdezynfekowanej) aż młody zacznie sikać, by badanie było do powtórki, w sumie 3 dni pod rząd się męczyliśmy aż udało się złapać prawidłową próbkę.
              Do posiewu koniecznie trzeba umyć okolice intymne.
              • mava1 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 11:18
                no ale wiesz...jednak zebranie moczu u 1,5 roczniaka a u dorosłej osoby, to jest róznica.
                Okolice intymne zawsze się myje przed "pobraniem" moczu więc o tym nawet nie wspominam bo myslałam, że to wiedza ogólna.
                • laura.palmer Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 11:21
                  Wyżej piszesz, że nie bierzesz prysznica przed pobraniem próbki, więc założyłam, że się nie myjesz.
                  • mava1 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 11:40
                    no nie biore prysznica bo, niecierpiaca zwłoki, potrzebę oddania moczu mam zwykle wczesniej. Co nie znaczy, ze nie moge skorzystać (oczywiście z bidetu, jak przystało na ematke) w okolicznosciach 'pobierania".
                • kachaa17 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 11:51
                  Ja nie miałam tej wiedzy. Badania robię tak rzadko, że musiałam poczytać jak się przygotować.
            • 1matka-polka Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 11:27
              "Nigdy nie brałam prysznica przed "absorbowaniem" moczu, szczególnie, że ten mocz pobiera się rano (zazwyczaj, nie mówie o dobowym pobieraniu) a rano to wiadomo...człowiek wstaje z wyra i chce mu sie sikać..."

A zatem, którym momencie następuje u ciebie podmycie i jaką metodą, pod kranem, w misce?
              • arwena_111 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 11:30
                Może ma bidetkę i się podmywa siedząc na kiblu?
        • 1matka-polka Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 10:55
          Jprdle🙄
          • 1matka-polka Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 10:56
            1matka-polka napisała:

> Jprdle🙄
            >

To bylo do mava1. Z ciekawosci, jakie masz wykształcenie?
            • mava1 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 11:05
              ja nie wysuwam wniosków a stawiam pytania.
              Wykształcenie wyższe. "Robie" w mediach.
              • kk345 Re: Pojemnik na mocz 29.08.23, 12:25
                >. "Robie" w mediach.
                Aaaaa, to ty dajesz content do tych mrożących krew w żyłach historii z "listów do redakcji"? big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka