Dodaj do ulubionych

Daleka podróż samolotem

28.08.23, 19:48
Pytanie do tych, które dużo latają. Czy na lot przez ocean, taki 8 plus godzin warto kupić klasę biznes? Boli mnie kręgosłup, ostatnią wielogodzinną podróż miałam w 2018 roku i już wtedy źle ją zniosłam.
Teraz chcę lecieć do Nowego Jorku i rozmyślam.
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Daleka podróż samolotem 28.08.23, 19:55
      sprawdz czy jest dostepna premium economy, na 8h bedzie lepsza od ekonomicznej i tansza od biznes
      • mamamisi2005 Re: Daleka podróż samolotem 28.08.23, 20:48
        mysiulek08 napisała:

> sprawdz czy jest dostepna premium economy, na 8h bedzie lepsza od ekonomicznej
        > i tansza od biznes
        >
        Te różnice w cenach nie są stałe, warto sprawdzić. Zdarzyło mi się lecieć w biznes, bo różnica kosztu w stosunku do premium economy była niewielka.
        • mysiulek08 Re: Daleka podróż samolotem 28.08.23, 20:54
          zmiennych kilka jest, to byla podpowiedz, jesli nie znala tej opcji
          • trzydziestolatka80 Re: Daleka podróż samolotem 28.08.23, 20:57
            Zobaczę premium economy, jeżeli jest duża różnica w cenie to się jakoś przemęczę.
            • mysiulek08 Re: Daleka podróż samolotem 28.08.23, 20:59
              to jeszcze sprawdz czy sa dostepne i za jaka cene miejsca w pierwszym rzedzie foteli, to tez jest opcja
    • ichi51e Re: Daleka podróż samolotem 28.08.23, 20:11
      Ostatnim razem lecąc myślałam ze to już ostatni raz w ekonomicznej kręgosłup bolał dziecko nie spało (cała noc) i jeszcze potem miałam jet lag tydzień. Ale się szybko zapomina. Z drugiej strony jak rozważasz to nie sadze by byli tacy co wzieli i żałowali…
    • auksencja15 Re: Daleka podróż samolotem 28.08.23, 20:14
      8 na luzie, na 12 wole conajmniej premium eco jak jest dostępna, a bywa ze i biznes wleci big_grin
      Przy problemach z kręgosłupem chyba faktycznie premium wco to lepszy wybór.
      • mysiulek08 Re: Daleka podróż samolotem 28.08.23, 20:31
        jesli mam 2-3 przesiadki ( przy czym nie licze lotu krajowego) i nie ma dlugiego czekania w miedzyladowaniach to premium eco jest ok, jesli jest jedna przesiadka np AF to wtedy biznes, bo loty powrotne to z reguly 9h czekania a lounge cdg jest bardzo przyjemne smile

raz lecialam pierwsza klasa, echhh, to bylo mile przezycie tongue_out
    • jackowo.deluxe Re: Daleka podróż samolotem 28.08.23, 20:30
      Czy na lot przez ocean, taki 8 plus godzin warto kupić klasę biznes? Boli mnie kręgosłup“

Tak
      • jackowo.deluxe Re: Daleka podróż samolotem 28.08.23, 20:51
        Uscisle na swoim przykladzie
        Za pare dni czeka mnie 7 godziny lot, ale polece economy, nie biznes
        Szkoda mi pieniedzy, jakos sie przemecze
        Moj sposob jest taki, mam miejsce z brzegu i co godzine wstaje rozprostowac nogi, czasem czesciej
        Bo jak sie siedzi przy oknie czy gdzies w srodku, to trudno sie co chwile przepychac obok suedzacych z boku, zwlaszcza jak spia
        • trzydziestolatka80 Re: Daleka podróż samolotem 28.08.23, 20:53
          Ja właśnie lubię przy oknie, bardziej zależy mi na wyciągnięciu nóg niż chodzeniu. 7 godzin jeszcze bym wytrzymała w ekonomicznej ale pokazuje 9 do nowego jorku.
          • jackowo.deluxe Re: Daleka podróż samolotem 28.08.23, 20:56
            To nie chodzi o chodzenie, tylko zeby kregoslup mial chwile wytchnienia
    • myelegans1 Re: Daleka podróż samolotem 28.08.23, 20:52
      jak masz finanse, to oczywiscie, latalam i economy i business i jak moge business to jak najbardziej
      • trzydziestolatka80 Re: Daleka podróż samolotem 28.08.23, 20:54
        Powiem tak, mogę mieć wink Codziennie tak daleko nie latam, planuje raz a porządnie.
        • damartyn Re: Daleka podróż samolotem 28.08.23, 21:56
          Warto.
    • 71tosia Re: Daleka podróż samolotem 28.08.23, 22:15
      Jak cie stać? Cena w stosunku do ekonomicznej X3, ale z pewnością będzie wygodniej.
    • mayaalex Re: Daleka podróż samolotem 28.08.23, 22:25
      Posprawdzaj rozne linie lotnicze, czesto widze ostatnio miejsca w biznesie/premium eco w cenie bardzo zblizonej do economy tylko na przyklad jest dluzsza przesiadka albo lot o mnie popularnej porze, jakies promocje etc. Jesli nie zakladasz, ze musisz leciec bezposrednio (np Warszawa-NY) tylko moze byc z przesiadka (we Frankfurcie/Paryzu/Madrycie/Lizbonie) to masz duzo wiekszy wybor - owszem, lecisz dluzej ale w sumie przy takim dlugim locie nie ma to takiego znaczenia.
      Premium economy tez jest calkiem ok a cena bardziej strawna.
    • kasiamat00 Re: Daleka podróż samolotem 28.08.23, 22:41
      Przy 8 godzinach mozna sie zastanawiac, zalezy tez od ukladu samolotu. 2+3+2 lub 2+4+2 jesli lecisz z kims jest akceptowalne, 3+4+3 (zdarza sie niestety w duzych samolotach, wtedy premium economy ma zwykle 2+3+2) jesli jestes sama lub tylko z jedna osoba jest koszmarem.

Business na trasach transatlantyckich w prawie kazdych liniach ma fotele rozkladane do poziomu, to jest bardzo duza roznica. Przy czym nadal trzeba uwazac, bodajze Condor ma tylko fotele rozkladane "prawie do poziomu", Air France tez mialo albo i nadal ma takie samoloty, wlasnie na trasy ok. 8 godzin. Przebitka cenowa do biznesu za cos takiego to zdzierstwo IMO.

Prawde mowiac przez ostatnie 10 lat rowniez biznes sie popsul, jak zaczynalam latac sluzbowo to standardem byly jednak samoloty, w ktorych kazdy fotel w biznesie mial bezposredni dostep do przejscia, teraz to juz jest luksus niedostepny w wiekszosci europejskich linii. Na pewno Swiss, Lufthansa, Air France, British Airways oraz KLM maja samoloty, w ktorych w biznesie trzeba skakac przez spiacego sasiada (albo on musi skakac przez ciebie) jak chcesz pojsc do lazienki w nocy.
      • trzydziestolatka80 Re: Daleka podróż samolotem 28.08.23, 22:55
        Dzięki za wyczerpująca odpowiedź, najtaniej wyszło United, gdzie właśnie fotele nie są rozkładane kompletnie. Będę lecieć sama. Czy za dodatkową opłatą mogę sobie sama wybrać fotel jak w tanich liniach? Wtedy bym wzięła pojedynczy. Czy to już pierwsza klasa? Nie chcę siedzieć koło nikogo, z nikim się witać, chcę mieć świetny spokój.
        • kasiamat00 Re: Daleka podróż samolotem 28.08.23, 23:33
          To ciekawe, bo wedlug seatguru United nie ma szerokokadlubowego samolotu z biznesem z siedzeniami nierozkladanymi do poziomu, a waskokadlubowe raczej przez Atlantyk nie lataja: www.seatguru.com/airlines/United_Airlines/fleetinfo.php

Fotel mozesz wybrac albo przy bukowaniu (czasami za doplata, nie wiem jak w United, nie pamietam czy kiedykolwiek bukowalam bilety przez ich strone) albo przy check-inie, warto sie check-inowac najszybciej jak sie da. Chyba mi sie nie zdarzylo, zeby ktokolwiek sie probowal ze mna integrowac w samolocie. Zawsze biore miejsca przy przejsciu, ale ja jednak laze po samolocie w trakcie lotu, rowniez "w nocy".

Hint: w porzadnych liniach daja w biznesie niezle wyciszajace sluchawki, niestety tylko na czas lotu.
          • jackowo.deluxe Re: Daleka podróż samolotem 28.08.23, 23:56
            w porzadnych liniach daja w biznesie niezle wyciszajace sluchawki, niestety tylko na czas lotu.”

W biznesie nie wydaja tez alkoholu na wynos, trzeba wypic w samolocie🙂
        • melikles Re: Daleka podróż samolotem 28.08.23, 23:51
          A stać cię?
          • trzydziestolatka80 Re: Daleka podróż samolotem 28.08.23, 23:55
            Nie na pierwszą
    • trzecia.strona111 Re: Daleka podróż samolotem 29.08.23, 05:29
      W ubieglym roku lecialam w klasie premium economy zza oceanu. Wszystkie miejsca byly zajete. Natomiast reszta samolotu byla prawie pusta. Zajete bylo moze 20% miejsc. Pasazerowie z premium byli niezadowoleni, ze siedza w zatloczonym miejscu, a w pozostalej czesci samolotu ludzie lecieli wygodni rozparci na kilku siedzeniach. Life.
    • szorstkawelna Re: Daleka podróż samolotem 29.08.23, 07:09
      Zależy od tego co dana linia oferuje w klasie biznes.
      Jeżeli mają rozlkadane zupelnie na płasko fotele, to tak. Jeśli to tylko szersze fotele i trochę więcej miejsca, to wg mnie nie. Chyba, że różnica w cenie jest b. mala.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka