Dodaj do ulubionych

emamy pływające

01.09.23, 11:15
kilka pytań...

Korzystacie z czepków, które powodują, że włosy są z grubsza suche po 45 minutach intensywnego pływania? Jesli tak to proszę o namiar

Staram się pływać choć trochę na plecach, ale niestety wywołuje to u mnie straszne mdłości i zawroty głowy. Mam chorobę lokomocyjną, która pojawia się podczas jazdy, gdy nie prowadzę, również czasem na nartach... jestem dośc mocno wrażliwa - można sobie jakoś pomóc? Wczoraj wyggoglałam, że ponoć zatyczki do uszu mogą trochę pomóc - prawda to?

Czy jecie, co i kiedy przy treningach w godzinach 20-22?

Okulary - czy jest sposób by nie parowały? Mam spray arena, ale widzę, że działa nie na 100%... może źle używam? Może powinnam częściej wymieniać okularki na nowe??

Dziekuję pięknie za wszystkie pomocne rady.
Obserwuj wątek
    • piataziuta Re: emamy pływające 01.09.23, 11:17
      Włosy są mokre po każdym czepku.
      Jak trening jest 20-22 to jem ostatni posiłek 17-18.
      Na resztę nie odpowiem, bo nie wiem.
      • thank_you Re: emamy pływające 01.09.23, 11:22
        Nie, nie są - trzeba zwiazac włosy w ślimaka bardzo ciasno na czubku głowy, na to czepek materiałowy i potem gumowy, dopasowany do kształtu czaszki. Autorka zapewne nie robi Nawrotek pod wodą, wiec jesli jej cos podmoknie, to tuż przy brzegach.
        • thank_you Re: emamy pływające 01.09.23, 11:24
          A, zle doczytałam. Moze robi nawrotko, skoro pisze o intensywnym treningu. Tak czy siak - przy włosach do pasa, moj sposób w miarę sie sprawdza - ale włosy musza byc mega ciasno związane.
          • joana.mz Re: emamy pływające 01.09.23, 12:07
            nie robię nawrotek bo nie umiem. Ale pływam kraulem i żabką krytą, generalnie głowa pod wodą jest intensywnie.
            • thank_you Re: emamy pływające 01.09.23, 12:25
              To jak ja i gdybym miała myć włosy codziennie to chyba bym zwariowała. Gdy chce je umyć po treningu metoda Omo to nakładam odżywkę. Teraz przemyślałam i niestety sprawdza sie to przy długich włosach.
    • gryzelda71 Re: emamy pływające 01.09.23, 11:23
      Żeby okularki nie parowaly wystarczy je żelem pod prysznicem umyć w środku. Ew, ale tu grad obrzydzenia się posypie, językiem wylizać.
    • thank_you Re: emamy pływające 01.09.23, 11:24
      Na okularki pomaga ślina. smile
    • martishia7 Re: emamy pływające 01.09.23, 11:28
      Czepek - ja mam zwykły Nabaji silikonowy. Włosy mam do łopatek. Suche nie są, ale jakieś mega mokre też nie.

Okulary - też Nabaji z anty-fog, sprawdzają się bardzo dobrze. Lepsze niż fancy Speedo.
    • princesswhitewolf Re: emamy pływające 01.09.23, 11:32
      tak korzystam z czepka i nawet nie chodzi o suchosc wlosow tylko o to ze baseny maja mocno chlorowana wode a ta zle wplywa na wlosy.

Zatyczki do uszu stosowal w pierwszej fazie plywania moj syn bo nie lubil jak mu sie w uszy wlewalo ale potem sie przyzwyczail i nie uzywa. Ja uzywam tylko nose clip ( boze, klamra do nosa czy jak to po polsku?)

jem kiedy jestem glodna acz jestem na specyficznej duzowarzywnej diecie bez produktow takich jak pszeniczyny czy zytni chleb. Jadam nabial, ciut owocow, orzechy, nasiona

Goggle - sa takie ktore maja powloke przeciw parowaniu. W PL tez pewno sa
    • princesswhitewolf Re: emamy pływające 01.09.23, 11:34
      aaa zapomnialabym. Sa takie czepki co maja taka czesc na uszy do zakrycia. Alternatywa dla czepka i zatyczek do uszu sa specjalne opaski na uszy.

a tu masz te przeciwmglowe goggle:

www.amazon.co.uk/s?k=anti+fog+for+swim+goggles&adgrpid=100081660054&hvadid=606099702164&hvdev=c&hvlocphy=9050373&hvnetw=g&hvqmt=e&hvrand=5109455811313614415&hvtargid=kwd-21572421289&hydadcr=25346_2696262&tag=googhydr-21&ref=pd_sl_4bzgi6ysry_e
    • dyzurny_troll_forum Re: emamy pływające 01.09.23, 11:39
      joana.mz napisała:

> Korzystacie z czepków, które powodują, że włosy są z grubsza suche po 45 minuta
      > ch intensywnego pływania? Jesli tak to proszę o namiar

Po co włosy mają być suche podczas pływania jak każdy regulamin basenu wymaga umycia całego ciała przed wejściem do wody?
    • berdebul Re: emamy pływające 01.09.23, 11:47
      Wetrzyj piankę do golenia w okulary i wytrzyj do sucha.
    • jkl13 Re: emamy pływające 01.09.23, 12:05
      Pływam regularnie, 5 dni w tygodniu.
      Używam czepków zwykłych, włosy są mokre. Okularki mam najzwyklejsze, najtańsze z Decathlonu (kiedyś kosztowały 10 zł, teraz chyba 20zl), nie parują, wymieniam raz na dwa lata. Stosuję sposób polecony przez trenera, u którego uczyłam się pływać, czyli okularki trzeba od wewnątrz ... poślinić, a potem wypłukać wodą z basenu. Nigdy mi nie zaparowały.
    • kaki11 Re: emamy pływające 01.09.23, 12:16
      Korzystam z czepka, ale nie zawsze. Z tą suchością włosów to efekt taki sobie, raczej i tak wychodzę z mokrymi, ale też mam zwykły czepek z jakiegoś sportowego i w sumie nie wiem, może są na rynku jakieś skuteczniejsze, dla mnie to nie jest jakiś problem.
      Co do mdłości i okularów nie pomogę - nie mam tego problemu a okularów nie używam.
      Obecnie rzadko chodzę na basen czy jakąkolwiek inną aktywność tak wieczorem, jeśli już to zwykle jadam zwykłą kolację bo nie zjadam jej przed wyjściem więc wracam głodna, chyba, że zjem przed wyjściem i wracam słabiej głodna to jakiś jogurt albo pitny skyr, albo i nic jak nie mam ochoty. Tylko ja nie mam celu sylwetkowego ani ustalonej diety, po prostu jem jak czuję że mi odpowiada.
    • mallard Re: emamy pływające 01.09.23, 13:40
      Sorry, myślałem, że będzie o kobietach - marynarzach (marynarkach?)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka