Dodaj do ulubionych

Ognisko w lesie

03.09.23, 14:11
Jestem na spacerze z psem (niedaleko domu mam las) i napotkałam chlopaka (ok 25-30 lat), który rozpalił sobie male ognisko. Dzień dobry, dzień dobry, tu nie wolno bla bla bla, gadka szmatka, on nie rozumie dlaczego nie wolno, ja tłumaczę i mówię, gdzie w Gdyni wolno itd. On się upiera, że on wszystko "ladnie" robi itd. Chłopak z UA, więc tłumaczę, że w Polsce są takie i srakie przepisy i że jak ktoś go zobaczy i zglosi to dostanie mandat, on dalej swoje i jeszcze proponuje mi dołączenie się. Miły, ale nie nic nie dociera - ma swoje piwo, radyjko i ognisko i chce miło spędzić czas.
Nienawidzę kablowania o ile w grę nie wchodzi dobrostan małoletnich, ale mam tu zgrzyt.

Obserwuj wątek
    • philippa_p Re: Ognisko w lesie 03.09.23, 14:20
      Jak ten "mily" chlopak zaproszy ogien, z ktorego bedzie pozar na x km kwadratowych, to sie dopiero zrobi milo :facepalm: Jesli jest sucho w lesie, wiele nie trzeba, z jakiegos powodu sa te obostrzenia. Czasami wystarczy iskra.

Ja bym z chlopakiem nie dyskutowala, co, jesli przestanie byc "mily"? Natomiast bym zglosila, jesli bym miala namiary
      • szorstkawelna Re: Ognisko w lesie 03.09.23, 14:27
        Miejsce taki, że teoretycznie nie powinno się nic wydarzyć, ale nigdy nie wiadomo. W tym miejscu zawsze jest syf - jakieś puszki i butelki (i to mnie chyba jeszcze bardziej triggeruje niż to ognisko)...
        Niby zabezpieczył je jakimiś kamieniami, ono jest malutkie i na gołej ziemi, nie na liściach, ale czuję lekki wqrw.
        • philippa_p Re: Ognisko w lesie 03.09.23, 14:32
          Jesli jest jakis wiatr, to iskry moze przeniesc duzo dalej, nie musi byc w bezposrednim poblizu ogniska. Kamienie wokol moga gucio pomoc.

Tak jak asia_i_p nizej pisze, ludziom sie wydaje, ze wiedza lepiej.
          • ichi51e Re: Ognisko w lesie 08.09.23, 10:30
            Może nie dogasic
    • asia_i_p Re: Ognisko w lesie 03.09.23, 14:25
      Ludziom się wydaje, że jak deszcz spadł, to już można. A w zasadzie im się wydaje, że po prostu wiedzą lepiej.

Starczy popatrzeć na wypalających trawy.
    • slatynka85 Re: Ognisko w lesie 03.09.23, 14:28
      Każde ognisko w lesie zgłaszałam bez wyjątku. Bo wiem, jak to jest... Lepiej zgłosić.
    • piataziuta Re: Ognisko w lesie 03.09.23, 14:36
      Ja się nie pjrdolę w gadki szmatki, tylko dzwonię na 112. Straż pożarna przyjeżdża dosłownie w trzy minuty.
      • anvalley Re: Ognisko w lesie 03.09.23, 15:09
        Serio przyjadą do ogniska w lesie, w trudnym terenie? Nie pytam złośliwie, pytam bo miałam podobną sytuację, tylko że to dodatkowo było w górach z 500 metrów w głąb lasu od szlaku - pogadałam ale niewiele to dało, bo pan postanowił sobie zrobić ognisko "żeby poczuć się jak za dawnych lat". Było święto więc leśniczy nie odbierał.
        • szorstkawelna Re: Ognisko w lesie 03.09.23, 16:40
          To nie jest w trudnym terenie - niedaleko ulicy, na wzniesieniu w lesie.
          Zadzwoniłam do SM po pół godzinie. Stwierdziłam, że to wystarczająco dużo czasu żeby ewentualnie sobie przemyślał sprawę i się ewakuował.
        • piataziuta Re: Ognisko w lesie 03.09.23, 16:54
          anvalley napisał(a):

> Serio przyjadą do ogniska w lesie, w trudnym terenie?

Nie wiem, zadzwoniłam tylko raz - mieszkam w mieście, pod lasem. Ognisko palili w tym lesie właśnie.
          Jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz.
        • panna.nasturcja Re: Ognisko w lesie 08.09.23, 18:59
          W gorach masz GOPR, odbierają telefony na pewno.
    • liliawodna222 Re: Ognisko w lesie 03.09.23, 14:37
      Zgłosiłabym.
    • triss_merigold6 Re: Ognisko w lesie 03.09.23, 15:13
      Dzwonić na 112 natychmiast.
    • nutella_fan Re: Ognisko w lesie 03.09.23, 18:04
      A miałaś psa na smyczy?
      • szorstkawelna Re: Ognisko w lesie 03.09.23, 18:10
        Tak, miałam go na smyczy, bo to miejsce uczęszczane przez ludzi. Spuszczam go w głębi lasu, ale mój pies nie goni zwierząt, chodzi przy mnie i nie ucieka.
        • little_fish Re: Ognisko w lesie 08.09.23, 17:51
          A jego ognisko było malutki i otoczone kamieniami...
          • panna.nasturcja Re: Ognisko w lesie 08.09.23, 19:00
            Dokładnie, ten sam typ tłumaczenia sciana
    • taki-sobie-nick Re: Ognisko w lesie 03.09.23, 21:51
      on nie rozumie dlaczego nie wolno
      On się upiera, że on wszystko "ladnie" robi

Ma nie robić ładnie, tylko wcale.
    • taki-sobie-nick Re: Ognisko w lesie 03.09.23, 21:53
      szorstkawelna napisała:

> Jestem na spacerze z psem (niedaleko domu mam las) i napotkałam chlopaka (ok 25
      > -30 lat), który rozpalił sobie male ognisko. Dzień dobry, dzień dobry, tu nie w
      > olno bla bla bla, gadka szmatka, on nie rozumie dlaczego nie wolno

Nie ma rozumieć. Nie wolno i już.
    • tromedlov Re: Ognisko w lesie 03.09.23, 21:59
      Kiedy przyjdą podpalić dom, ten, w którym mieszkasz – Polskę...
    • stasi1 Re: Ognisko w lesie 03.09.23, 22:01
      Kiedys spotkałem dwóch gości co palili na mojej działce. Jeden prawie w trupa drugi jeszcze chodził. I tłumaczy mi że od 30 lat tak pali i jeszcze nic nie spalił. W 2011 roku paliliśmy ognisko w górach w Ukrainie. Nasi tam na motorach grasowali oraz terenówkami
      • taki-sobie-nick Re: Ognisko w lesie 03.09.23, 22:02
        W 2011 roku paliliśmy ognisko w górach w Ukrainie. Nasi tam na motorach gr
        > asowali oraz terenówkami

I co to wnosi do tematu?
        • trampki-w-kwiatki Re: Ognisko w lesie 03.09.23, 23:46
          Że drzewiej było lepiej 😂
        • stasi1 Re: Ognisko w lesie 07.09.23, 23:18
          To że w Polsce chyba nie da się tak palić
          • taki-sobie-nick Re: Ognisko w lesie 07.09.23, 23:21
            Ale też minęło od tego czasu 12 lat. Może w Polsce dało się tak palić wtedy.
            • stasi1 Re: Ognisko w lesie 13.09.23, 20:58
              Wątpie
    • pupu111 Re: Ognisko w lesie 03.09.23, 23:35
      Jakby na Ukrainie nie było wojny, to bym chyba tam sie przeniosła. Tęsknię za ta wolnoscią, co oni mają, sama na ogrodzie całymi latami paliłam ogniska, uwielbiałam ten zapach, nie trzeba było lisci pakowac w jakies głupie worki. Jak się umiec palic, to się nie zaprószy ognia tylko trzeba byc ostroznym. Przeraza mnie, że z biegiem lat jest coraz wiecej zakazów wszystkiego, ciekawe czy za 50 lat bedzie cokolwiek dozwolone
      • hermenegilda_zenia_is_back Re: Ognisko w lesie 03.09.23, 23:54
        Za 50 lat nie będzie tu żywego ducha, również dzięki tym palącym lasy
        • taki-sobie-nick Re: Ognisko w lesie 04.09.23, 00:08
          "Tu" czyli u nas czy na Ukrainie?

• taki-sobie-nick Re: Ognisko w lesie 04.09.23, 00:08
            W obu przypadkach - ze względu na INNE czynniki.
      • berdebul Re: Ognisko w lesie 07.09.23, 23:28
        Przecież zakaz palenia lisci nie ma nic wspólnego z zaprószeniem ognia.
      • snajper55 Re: Ognisko w lesie 08.09.23, 10:26
        pupu111 napisał(a):

> Jakby na Ukrainie nie było wojny, to bym chyba tam sie przeniosła. Tęsknię za t
        > a wolnoscią, co oni mają, sama na ogrodzie całymi latami paliłam ogniska, uwiel
        > białam ten zapach, nie trzeba było lisci pakowac w jakies głupie worki. Jak się
        > umiec palic, to się nie zaprószy ognia tylko trzeba byc ostroznym. Przeraza m
        > nie, że z biegiem lat jest coraz wiecej zakazów wszystkiego, ciekawe czy za 50
        > lat bedzie cokolwiek dozwolone

Jak się jest ostroznym, to można na czerwonym przechodzić. Kiedys świateł w ogole nie bylo i komu to przeszkadzało?

S.
    • trampki-w-kwiatki Re: Ognisko w lesie 03.09.23, 23:46
      Nie wiem po co te ceregiele
      Ostatnio mój chłop też tłumaczył trzem z Ukrainy, że w Polsce się w lesie ogniska nie robi. Zgasili, ale dla pewności zgłosiliśmy ten incydent straży pożarnej.
    • bywalec.hoteli Re: Ognisko w lesie 08.09.23, 10:04
      Toż to nawet za komuny były takie hasła ostrzegawcze: "las rośnie długo - płonie szybko". Na Ukrainie tego nie znają?
    • ichi51e Re: Ognisko w lesie 08.09.23, 10:27
      Wyobraz sobie ze mieszkasz w Szwajcarii i jesteś Szwajcarka.
      Od razu łatwiej.
    • sueellen Re: Ognisko w lesie 08.09.23, 10:29
      Co chłopak z UE robi w polskim lesie? I skąd wiesz że nie sympatyczny młody Wagner prosto z Białorusi?
      • szorstkawelna Re: Ognisko w lesie 08.09.23, 11:27
        sueellen napisała:

> Co chłopak z UE robi w polskim lesie? I skąd wiesz że nie sympatyczny młody W
        > agner prosto z Białorusi?

Myślisz, że Ukraińcy nie chodzą po lasach? 😂

"Wiem" tyle ile powiedział.
      • emateczka Re: Ognisko w lesie 08.09.23, 15:32
        A jest jakiś zakaz wjazdu dla ludzi z UE? Albo i UA, jeśli się pomyliłaś? To takie dziwne w dzisiejszych czasach, że Ukrainiec jest w Polsce, nawet "w polskim lesie"? Myślisz, że w lesie to partyzant?
      • panna.nasturcja Re: Ognisko w lesie 08.09.23, 19:03
        A to Ukraińcy nie mają prawa chodzi po lesie? Jakiś zakaz jest?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka