Dodaj do ulubionych

Tretynoina

14.09.23, 09:57
Udało mi się kupić a nigdy nie stosowałam.

Do tej pory skóra bezproblemowo znosiła wyższe stężenia kwasów czy dostępnych na rynku retionli.
Tretynoiny nigdy do tej pory nie stosowałam a słyszałam sporo dobrego o niej.

Czy możecie mi poradzić jak zacząć aby sobie nie zrobić sobie krzywdy?
Obserwuj wątek
    • myszova Re: Tretynoina 14.09.23, 11:16
      A jakie to stężenie? Nawet, jeżeli 0,25, to taki krem jest dużo mocniejszy od zwykłego retinolu. Zacznij od stosowania dwa razy w tygodniu na noc i koniecznie filtr na dzień, każdego dnia. Jeżeli nie będzie podrażnień, można kontynuować przy schemacie 3 razy w tygodniu, a następnie co drugi dzień. Generalnie zasadą jest, że w razie wystąpienia suchości, złuszczania, zaczerwienienia itp. odstawiamy i nawilżamy buzię do ustąpienia tych objawów.
      • shellyanna Re: Tretynoina 14.09.23, 11:18
        Jeszcze bym dodała, ze po nałożeniu tretynoiny, dobrze jest odczekać aż się wchłonie i nałożyć cos okluzywnego.
        • myszova Re: Tretynoina 14.09.23, 11:26
          Tak, słusznie!
        • maghdalena33 Re: Tretynoina 14.09.23, 11:26
          Stężenie ma 0,05 więc nie wiem czy nie trochę dużo.
          • shellyanna Re: Tretynoina 14.09.23, 11:32
            Dużo.
            Zaczynałam od 0,025. Teraz miałam dłuższa przerwę (prawie 2 mce) i przywaliłam 0,05 i dwa dni się ekstremalnie łuszczyłam. Zrób to przed weekendem. Żaden make up nie pomoże.
            • maghdalena33 Re: Tretynoina 14.09.23, 11:38
              Czy po nałożeniu nakładać na to jeszcze jakiś krem czy już nic więcej?
          • szarmszejk123 Re: Tretynoina 14.09.23, 11:37
            O nie, ja sobie takim stężeniem pięknie zjarałam ryj .
    • zwierzakowa13 Re: Tretynoina 14.09.23, 11:38
      Gdzie kupujesz?
      • maghdalena33 Re: Tretynoina 14.09.23, 12:06
        Udało mi się kupić bez recepty w Grecji.
        • evening.vibes Re: Tretynoina 14.09.23, 12:20
          maghdalena33 napisała:
          > Udało mi się kupić bez recepty w Grecji.

O! Aiirol wrócił bo ponoć mieli przestać produkować?
          • maghdalena33 Re: Tretynoina 14.09.23, 12:25
            A tego to nie wiem, to co kupiłam jest pod nazwą Tretin. W aptece powiedziano mi, że to to samo co Tretynoina.
            • 35wcieniu Re: Tretynoina 14.09.23, 12:32
              To jest akurat izotetynoina, a nie tretynoina.
              • maghdalena33 Re: Tretynoina 14.09.23, 12:40
                Kurcze kompletnie się na tym nie znam. W aptece powiedziano mi, że to to samo co Tretynoina. I co takim wypadku? Nadaje się do użycia?
                • 35wcieniu Re: Tretynoina 14.09.23, 12:44
                  Po to sprzedają żeby używać wink
                  Masz tam napisane zapewne pod nazwą handlową preparatu co to jest, czy tretytoina czy izotretynoina. I raczej to drugie.
                  • maghdalena33 Re: Tretynoina 14.09.23, 12:59

ok dzięki. Człowiek całe życie się uczy jak nasz prezydent smile

Wiesz może się na tym jaka jest różnica między tretytoiną a izotretynoiną? Działają tak samo na dojrzałą skórę?
                    Nie mogę nic znaleźć na ten temat w Internecie..
          • barbibarbi Re: Tretynoina 14.09.23, 13:06
            Ja nie rozumiem czemu i po co wycofują tretynoinę, w Polsce chyba już wycofano wszystkie preparaty. Komu to niby ma szkodzić, to świetne preparaty na trądzik a przy okazji działają odmładzająco, komu to przeszkadza?
    • evening.vibes Re: Tretynoina 14.09.23, 11:43
      Bardzo, bardzo, bardzo powoli. Jak masz 0,05 to mieszaj z jakimś kremem nawilżającym. Na początek 1x w tygodniu, po miesiącu 2x. Nie przyspieszaj - retinoidy to maraton a nie sprint. I SPF cały czas.
      • maghdalena33 Re: Tretynoina 14.09.23, 12:07
        ok dzięki smile Właśnie trochę się obawiałam ze względu na stężenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka