Dodaj do ulubionych

Homofobia, rasizm i slut-shaming

09.10.23, 08:25
Czyli 21 latka ogląda Seks w wielkim mieście i czuje się oszukana. Boże dzieci dzisiaj to takie wyzwolone i nowoczesne - taka mnie tylko refleksja naszła. Poczułam się staro.

www.vogue.pl/a/wspolczesna-dwudziestolatka-oglada-seks-w-wielkim-miescie
Obserwuj wątek
    • afro.ninja Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 11:26
      Jestem fanką starego serialu. Nowych sezonów nie oglądam, odczuwam zbyt duże zażenowanie. No i nudne.
      Za co lubię serial?!
      Ładnie ubrane panie, z sezonu na sezon coraz ladniej. One nie miały innych problemów oprócz szukania chłopa. I to też bylo miłe. Taka bajka dla kobiet wieku 26-36.
      Pokazywali ludzi i ich śmieszne przywary. Wyśmiewali sie z facetów, zwłaszcza przystojni i bogaci obrywali najmocniej.
      Wszystko było tak telewizyjnie ładne i poprawne.
      I nic dziwnego, ze młode kobiety nie chcą tego oglądać. Ja tez nie daję rady dzisiejszym serialom typu euforia. To jest zupełnie inne pokolenie.
      • 35wcieniu Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 11:35
        We mnie też bez względu na wiek, w jakim oglądałam budzi zażenowanie.
        Przecież obowiązku oglądania nie ma więc gdzie problem.
        • ichi51e Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 11:41
          Ja tez nie przepadałam ale na litość boska mieć pretensje ze serial który przecierał szlaki od razu nie skoczył na poziom akceptowany 20 lat później?
          • 35wcieniu Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 12:42
            No to przecież to napisałam. Nie ma obowiązku oglądania.
        • afro.ninja Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 12:15
          Bardzo lubiłam ten serial. Watek z mr. Bigiem, raczej pokazywał prawdę. Mloda, wyksztalcona kobieta ugania się za chadem,.który zdradza na prawo i lewo. Szacunku do siebie samej w tym nie było, ale każdy zna takie przypadki z życia.

Wątek Charlotte tez ciekawy. Chciała ideału, a szczęście znalazła calkiem gdzie indziej.

Samanta ze swoim wyzwoleniem, nawet ona nie dawała rady w wątku o trójkącie i staruszku. smile

Prawniczkę tez spotkało samo zycie. Musi zadbać o syna, nieporadnego męża, chorą teściową.

• 35wcieniu Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 12:42
            każdy zna takie przypadki z życia.

Szczerze mówiąc nie bardzo. Jasne, spotykanie się z beznadziejnymi facetami się "w otoczeniu" zdarza, ale latanie za zdradzającym? Zwykle zdrada kończy związek, a już coś takiego jak uganianie się za zdradzającym na prawo i lewo w realnym życiu chyba jednak występuje dość rzadko - ja raczej nie spotykam. (Co to ten Chad? Znam ten skrót tylko jako okreslenie choroby.)
            • ichi51e Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 12:45
              To stereotypowe imię jakie rzekomo nosi samiec alfa.
            • borsuczyca.klusek Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 12:47
              Chad to taki high value man z kwadratową szczęką 😉
              • 35wcieniu Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 12:50
                Czyli też typowy partner ematki, w normalnym życiu spotykany dość sporadycznie big_grin
    • borsuczyca.klusek Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 11:30
      Matko bosko zarzut rasizmu ukuty o argument, że czarnoskóry pan miał dużą kuśke 🙄

Oglądałam ten serial wieki temu, większość odcinków z mamą. I dla nas obu ten serial był zupełnie surrealistyczny, coś jak bajka Disneya. A że się trochę zestarzał i młodszym trąci myszą? No cóż taki life 🙄
    • simply_z Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 11:32
      A coz 20latka moze wiedziec o zyciu...zreszta ten serial nie jest dla jej grupy wiekowej.
      • 35wcieniu Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 11:36
        Przede wszystkim o nie bardzo jest o życiu. big_grin
        • 35wcieniu Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 11:37
          on*
          • simply_z Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 12:51
            Nie o to chodzi, po prostu to nie jest serial dla grupy docelowej 20 lat, tylko raczej 30 plus i dalej. Pewne dylematy, choc przerysowane, na pewnym etapie zycia jak najbardziej sie pojawiaja i 20 latka tego nie zrozumie.
            • 35wcieniu Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 13:01
              No to również prawda, ale wg mnie on jest na tyle oderwany od normalnego życia że przeciętna 30-latka traktuje to jak rodzaj bajki albo ładne obrazki i kiecki do pooglądania niż coś co ma jakiekolwiek przełożenie na rzeczywistość.
              • borsuczyca.klusek Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 13:05
                35wcieniu napisał(a):

>
                > do pooglądania niż coś co ma jakiekolwiek przełożenie na rzeczywistość.
                >

Do przełożenia na rzeczywistość były pojedyncze sceny czy zjawiska, na pewno nie całość i na pewno nie w Polsce dwadzieścia lat temu.
                • simply_z Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 14:35
                  Nawet ponad 20 lat temu. Pierwsze odcinki puszczano juz w '99.
    • jammer1974 Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 11:36
      Uwielbialam ten serial. Zabawny byl. Utozsamialam siebie i moje przyjaciolki z serialowymi przyjaciolkami
    • evening.vibes Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 12:05
      ichi51e napisała:
      > Poczułam się staro.

Mnie takie rozkminy szokują pod względem tego jak szybko świat się zmienia smile
    • lauren6 Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 12:15
      Artykuł pisany pod tezę. Rasizm, bo czarnoskóry kochanek miał dużego penisa? Jakoś o chłopaku Mirandy: przystojnym czarnoskórym lekarzu, ideale, którego Miranda rzuca z miłości dla pospolitego Steva, autorka nie raczyła wspomnieć. Czepianie się Charlotte, bo chciała mieć męża i dzieci? Lol, to feministka nie może marzyć o rodzinie?

Głupawy artykulik, by skłonić do międzypokoleniowej gównoburzy.
    • afro.ninja Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 12:23
      Jeden z bardziej czadowych odcinków, kiedy cala drużyna jedzie na slub swojego kolegi. Kolega calym sobą jest gejem, a bierze slub z kobietą.
      I cala czwórka przyjaciółek, a także ich koledzy para gejów o tym plotkują. No jak to możliwe, taki.slub?!
      Poza tym większość historii na pewno z początku serialu, wydarzyla się naprawdę.
      Chodzi mi o sytuacje z randek, zerwań, scen seksu.
    • kropkaa Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 13:08
      21-latka dokonała odkrycia na skalę dotąd niespotykaną - serial nie jest dokumentem, OMG.
    • mid.week Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 13:19
      Pamietam tylko stare sezony. Współczuję nowemu pokoleniu, ze wszedzie musi analizowac bodypozytywnosc, fatfobie, wykluczenia, rasizmy, choroby psychiczne, preferencje seksualne lub ich brak... To chyba odbiera zwykla frajdę z oglądania.
    • suki-z-godzin Re: Homofobia, rasizm i slut-shaming 09.10.23, 14:32
      I zadnej osoby transseksualnej nie bylo, poza queerami pod blokiem Samanthy. Terfiz alert!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka