Dodaj do ulubionych

Kasy samoobsługowe

13.10.23, 15:53
Zauważyliście, że ludzie wolą stać pół godziny w kolejce niż skorzystać z kasy samoobsługowej? Mówię tu o osobach z każdym wieku. Blisko mnie jest Chata Polska, mają 2 kasy samoobsługowe. Wchodzę wczoraj wieczorem do sklepu, kolejka na 6 osób, kasy samoobsługowe puste. Wzięłam colę, zapłaciłam i wyszłam w minutę. A ci dalej stali.
Jak u Was?
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 15:59
      Dlatego zawsze wybieram samoobsługowe.
      Jak jest tłok to i do samoobsługowych jest kolejka, ale zawsze mniejsza.
    • marianna1960 Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 15:59
      Boją się, nie umieją. kasa samoobsługowa genialny wynalazek
    • arthwen Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:00
      Mnie to tam pasuje.
      Jak w Lidlu weszły kasy samoobsługowe to też długo bylo tak, że do samoobsługowych nikt, a do zwykłych kolejka. I można było ekspresowo zakupy zrobić.
      Teraz już się niestety popsuło, ludzie się nauczyli i przyzwyczaili i do samoobsługowych też są kolejki tongue_out

Za to dziwi mnie na razie taka nikła liczba korzystajacych ze Scan&Go w Carrefour. To dopiero jest mega wygodne i ekspresowe wink
      • y_y Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 21:13
        dokladnie, Lidl ma chyba najlepsza obsluge (sic!) samoobslugowych. Przez to zmienilam biedre na lidla. w sumie, nie pamietam kiedy w kolejce do zwyklej kasy stałam.
      • mmoni Re: Kasy samoobsługowe 15.10.23, 01:08
        We wszystkich Carrefourach w mojej okolicy i tak trzeba przy użyciu Scan&Go stać w ogonku do kasy. Jakby to działało jak w Rossmann Go, to używałabym. Do tego raz miałam sytuację, że wygenerowany kod w aplikacji nie wchodził i musiałam i tak wszystko wykładać do skasowania, co było stresujące, bo na taśmie za mną już były rozłożone zakupy następnego klienta. Zniechęciłam się.
    • madame_edith Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:02
      Tu, gdzie mieszkam ludzie potrafią w kasy samoobsługowe w Lidlu, bo te kasy działają i stoją do zwykłej kasy w kolejce w Netto, bo w Netto te kasy działają tra gi cznie.
      • ilewazy.cie Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:07
        Rzeczywiście, w lidlu czy większych sieciówkach zawsze są ludzie przy kasach samoobsługowych. W zasadzie moja obserwacja dotyczy Chaty. Może ludzie muszą się przyzwyczaić.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 20:40
        Chodzę czasem do Netto i kasy działają dobrze.
    • imponderabilia22 Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:07
      To samo. A najlepsze jest, że ta zazwyczaj jedyna otwarta kasa z kasjerką jest zaraz obok tej do kas samoobsługowych. Sterczą w kolejce a 7 kas stoi i czeka prawie pustych....🤦i nie są to tylko emeryci z pełnymi koszykami
    • miss_fahrenheit Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:10
      Przy dużych zakupach też stoję w kolejce do zwykłych, zamiast korzystać z samoobsługowych. Przy niewielkich - wolę mimo wszystko te drugie. Mimo wszystko, bo u mnie są zawsze większe kolejki do samoobsługowych, niż do zwykłych wink
      • sueellen Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:20
        miss_fahrenheit napisała:

> Przy dużych zakupach też stoję w kolejce do zwykłych, zamiast korzystać z samoo
        > bsługowych. Przy niewielkich - wolę mimo wszystko te drugie. Mimo wszystko, bo
        > u mnie są zawsze większe kolejki do samoobsługowych, niż do zwykłych wink

Nie za bardzo rozumiem... po co stać z dużymi zakupami przy kasie?
        • panna.nasturcja Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:32
          Bo dla niektórych jest to wygodniejsze. Masz jakiś problem z tym, że ktoś robi inaczej niż Ty?
        • turbinkamalinka Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 17:01
          Np u mnie w biedrze kasy lubią się zacinać. Poza tym jest dość mała powierzchnia do postawienia rzeczy już skasowany. Przy dużych zakupach do kasy samoobsługowej podchodzę jak jest jedna z dwóch pań do pomocy. One wyłączają tę wagę i wtedy faktycznie jest szybciej i wygodniej.
          • emateczka Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 17:16
            Ja tak samo. Jak mam dwie zgrzewki wody i dwie zgrzewki mleka, to w Biedronce nie mam ich jak skasować i odstawić do tej skrzynki na zakupy. Jeśli jest przy kasach samoobsługowych ktoś z obsługi, to tam idę, jak nie to nie.
        • dwa_kubki_herbaty Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 21:33
          Bo musisz podzielić zakupy, te koszyki do odkladania towaru sa na maly koszyk nie zapełniony na maxa.
          Jak masz duzy koszyk a w nim dużo rzeczy i nie mówie tu o 10kg cukru czy mąki, czy zgrzewkach wody, bo te rzeczy moze nabic ci obsluga bez odkladania na wagę ale owoce, mięso, warzywa, jogurty, itd. to nie skasujesz wszystkiego na raz.
          • turbinkamalinka Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 12:10
            Pewnie zależy od sklepu. U mnie są dwie panie które wyłączają zupełnie wagę na towary i od razu mogę ładować do wózka. Ale jak tych konkretnych pań nie ma to jest mordęga bo jednak zakupy trzeba podzielić bo kasa potrafi się zaciąć pod koniec zakupów.
            Z racji tego że w biedrze robię zakupy raz na tydzień jednak wygodniej mi zapłacić z tradydyjnej kasie. Nie mówiąc już o tym że dość często nie nabijają się promocje. W normalnej kasie kasjerka wyjaśni od razu, a tu zanim podejdzie obsługa, przyjdzie kierownik to trwa. Nie ma problemu jeśli jest to róznica 5 zł. Ale raz miałam tak że nie weszła mi promocja na kilka produktów i wtedy róznica była ok 50zł. Przy takiej różnicy to wolałabym zrobić zakupy swoim wiejskim sklepie.
          • sueellen Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 12:59
            dwa_kubki_herbaty napisała:

> Bo musisz podzielić zakupy, te koszyki do odkladania towaru sa na maly koszyk n
            > ie zapełniony na maxa.
            >

Niczego nie muszę dzielić. Mówimy o kompletnie dwóch różnych rzeczach. Używam scan as you go czyli skanuje podczas zakupów a nie na sam koniec. Na koniec idę z już zeskanowanymi zakupami do kasy samoobsługowej wyłącznie po to by zapłacić. Zakupy już wtedy są w torbach i nie ma znaczenia czy jest ich dużo czy mało i jak są ułożone.
        • skarolina Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 09:41
          Bo duże zakupy nie mieszczą się na kasie samoobsługowej, a nie ma opcji, żeby część skasowanych już rzeczy przenieść do wózka, żeby zrobić miejsce na następne. Jak tylko wyjmiesz coś już skasowanego, to nie możesz dalej skanować produktów. A pojemnik przy kasie samoobsługowej jest zdecydowanie mniejszy niż duży wózek. W zwykłej kasie przejeżdżam wózkiem, mam przygotowane torby i tylko wrzucam.
          • ritual2019 Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 09:48
            Czyli nie ma odpowiednich kas. U mnie wiekszosc supermarketow ma kasy samoobslugowe na wozki takie jak zwykle kasy a wiec z tasma i odpowiednim miejscem.
            • iwles Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 10:54
              ritual2019 napisał(a):

> Czyli nie ma odpowiednich kas. U mnie wiekszosc supermarketow ma kasy samoobslu
              > gowe na wozki takie jak zwykle kasy a wiec z tasma i odpowiednim miejscem.

To znaczy z taśma przesuwną?
              Jedna ręką skanujesz zakupy, a drugą od razu pakujesz do toreb, które możesz wyjmowac z pojemnika przed zapłaceniem?
              No to u nas się nie spotkałam. Dopóki nie zapłaci się za kupiony towar - musi być w pojemniku.
              (Mówię o spożywczych sklepach).
              • ritual2019 Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 12:13
                iwles napisała:

>
                >
                > To znaczy z taśma przesuwną?

Tak.

> Jedna ręką skanujesz zakupy, a drugą od razu pakujesz do toreb, które możesz wy
                > jmowac z pojemnika przed zapłaceniem?

Mozesz uzywac dwoch rak.😃

> No to u nas się nie spotkałam. Dopóki nie zapłaci się za kupiony towar - musi b
                > yć w pojemniku.

Nie wiem o jakim pojemniku mowa. U mnie supermarkety maja kasy na zakupy z koszykami czyli male zakupy, po jednej stronie kasujesz, po drugiej odkladasz albo na polke albo od razu do torby. Maja tez kasy z tasma na wozki czyli duze zakupy, wygladaja tak samo jak normalne kasy tyle ze sa samoobslugowe i pakujesz zakupy po zeskabowaniu do toreb ktore najczesciej sa w wozku bo trzeba je przetranspprtowac do auta.
                • profes79 Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 12:20
                  Kolejny raz - rozmawiamy o Polsce a nie o krajach trzeciego świata smile
                  • ritual2019 Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 12:24
                    profes79 napisał:

> Kolejny raz - rozmawiamy o Polsce a nie o krajach trzeciego świata smile
                    >
                    Kolejny raz zabierasz glos bez sensu.
                    • profes79 Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 12:26
                      Słonko, kolejny raz pokazujesz, że polskie realia są ci kompletnie obce i robisz za zdumionego Szpaka Marcelego - idź sobie poplumkaj na fora brytyjskie
                      • ritual2019 Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 12:31
                        Kotku, nie ma obowiazku czytania moich postow. Ty jednak musisz bo sie udusisz. Idz na spacer, skorzystaj z pogody, masz szanse powdychac malo zanieczyszczone jeszcze powietrze. 🤣
          • sueellen Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 12:52
            W ogóle nie wiem o czym wy piszecie. Zdejmuje produkt z półki sklepowej, wsadzam do siatki w wózku. Place za wszystko w kasie samoobsługowej, wyjeżdżam wózkiem ze sklepu, wkładam światy z zakupami do auta. Przy kasie nie skanuje żadnych zakupów tylko place. ...
            • iwles Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 12:59

Nie wszystkie sklepy i nie wszędzie mają taką opcję.
              • ritual2019 Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 13:27
                iwles napisała:

>
                > Nie wszystkie sklepy i nie wszędzie mają taką opcję.
                >
                >
                >
                Sueellen pewnie od razu skanuje, ale nie wszystkie sklepy maja taka opcje. Ja nie znam opcji z zadnymi pojemnikami.
                • sueellen Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 13:32
                  ritual2019 napisał(a):

> iwles napisała:
                  >
                  > >
                  > > Nie wszystkie sklepy i nie wszędzie mają taką opcję.
                  > >
                  > >
                  > >
                  > Sueellen pewnie od razu skanuje, ale nie wszystkie sklepy maja taka opcje. Ja n
                  > ie znam opcji z zadnymi pojemnikami.

Tak, od razu skanuje na etapie zdejmowania z półki. Skanowanie wszystkiego na końcu jest moim zdaniem bez sensu. Jeśli nie ma skanera przenośnego z którym mogę sobie chodzić po sklepie, idę do kasy z kasjerem bo nie widzę powodu schylania się wózek - skaner - półka -wózek. Takie kasy są idiotyczne i z nich nie korzystam chyba że mam tylko kilka rzeczy.
                  • iwles Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 13:59

Ale ty piszesz o opcji nr 3, i powtórzę- nie wszystkie sklepy mają aktywny ten sposób, nawet z tej samej sieci.
                  • ritual2019 Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 14:39
                    sueellen napisała:

> Jeśli nie ma skanera przenośnego z którym mog
                    > ę sobie chodzić po sklepie, idę do kasy z kasjerem bo nie widzę powodu schylani
                    > a się wózek - skaner - półka -wózek. Takie kasy są idiotyczne i z nich nie korz
                    > ystam chyba że mam tylko kilka rzeczy.

W wielu supermarketach sa kasy z tasma, sa takie same jak z kasjerem tyle ze sa samoobslugowe.
              • z_lasu Re: Kasy samoobsługowe 15.10.23, 20:07
                > Nie wszystkie sklepy i nie wszędzie mają taką opcję.

Przyznam, że ja takiej opcji jeszcze nie spotkałam.
          • leyla76 Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 17:10
            No wlasnie. Dziwne te kasy w Polsce. Bedac wcwakacje zrobilam dwa podejścia, zeby zapłacić w kasie samoobsługowej i dwa razy porażka.
            W Szwajcarii używam tylko samoobsługowych, a w Polsce poległam.
            Dodam, że w Szwajcarii, skanujesz i wrzucasz gdziekolwiek chcesz, do torby, torebki, kieszeni, itp
        • m_incubo Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 12:44
          Bo duże zakupy robi się w samoobsługowej kasie bardzo niewygodnie - typu zgrzewki wody itp.
          Musisz to upchnąć na wadze, gdzie jest mało miejsca, nie możesz pakować od razu do wózka, a później jeszcze raz z wagi wsadzić do wózka /torby.
          Podwójna robota i strata czasu. Też wolę wtedy wyłożyć na taśmę i scrollować ematkę czekając na swoją kolej.
          • ritual2019 Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 13:28
            Robi sie niewygodnie jesli to kasa na male zakupu a nie normalna z tasma i skanerem gdy nie trzeba duzych rzeczy wyjmowac.
            • iwles Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 13:56

Każda kasa samoobsługowa ma także skaner ręczny, ale po zeskanowaniu trzeba towar odłożyć do pojemnika.
              • ritual2019 Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 14:40
                No wiec u mnie nie ma zadnych pojemnikow. Pakuje sie zakupu od razu do toreb
                • babcia47 Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 16:33
                  U mnie gorzej bo ta polka po drugiej stronie kasy to jakaś waga(?) i towar trzeba z niej zdjąć, pakować do torby bo kasa krzyczy, tyle, ze nie ma ich gdzie postawić, zostaje brudna podłoga jeżeli ma się dużo zakupów i wózek jeszcze zapełniony
    • ophelia78 Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:11
      A to akurat zależy
      W kasy samoobsługowe umiem i lubię. Żabka pepco rossmann - zawsze samoobsługowe. Ale przy większych zakupach to się nie sprawdzą np w Lidlu kosze w które wkłada się produktu są za nisko. Przy duży zakupach muszę się kilkasosesoat razy schylić - najpierw zeby włożyć, poe.zeby wjac. A w normalnej towar wykładdam na wysokość pasa więc odpada schylanie się. Tem sam problem w Biedrze. Wiec tam samoobsługowe tylko jeśli mam kółka rzeczy ba krzyż
    • summerland Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:13
      Ale wiesz, że te kasy eliminują stanowiska pracy. Niektórzy na to się nie zgadzają, mimo zaoszczędzenia czasu. Tak samo z gotówką.
      • madame_edith Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:21
        Mówisz o tej super robocie, do której wiecznie nie ma chętnych?
        • taki-sobie-nick Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 23:09
          Jest mnóstwo "super robót, do których wiecznie nie ma chętnych". Niestety likwidacja takich stanowisk pracy NIE ROZWIĄŻE problemu, przeciwnie, zwiększy b ezrobocie.
          • czerwonylucjan Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 09:51
            Lol chcesz zawracac kijem postep? Rewolucji przemyslowa to tez byl blad?
      • panna.nasturcja Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:33
        I ma się poświęcać i stać w kolejce by ktoś miał pracę? W mieście, w którym nie ma żadnego bezrobocia? Nie żartuj.
      • droch Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 21:20
        Cholerą, sprzedaję auto i od jutra wołam po fiakra, jeśli mi wypadnie jakiś wyjazd...
    • abria Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:15
      Wzięłam colę, zapłaciłam i wyszłam w minutę

a sklep zaoszczędził na 3 stanowiskach pracy, a zyski pojda do bogaczy
      • imponderabilia22 Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:18
        abria napisała:

> Wzięłam colę, zapłaciłam i wyszłam w minutę
        >
        > a sklep zaoszczędził na 3 stanowiskach pracy, a zyski pojda do bogaczy

Czemu trzech? Przecież towar z półki i tak wzięłaby z sama i samodzielnie udałaby się do wyjścia.
      • panna.nasturcja Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:34
        Na pewno. Ten jej zakup coli przy kasie trzy osoby by obsługiwały.
        Stój w kolejce na złość bogaczowi sciana
      • ilewazy.cie Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 17:25
        Na oko pracuje tam tyle samo osób, ta druga co stała na kasie jest teraz między półkami, roznosi towar.
    • sueellen Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:17
      nie, nie zauważyłam. Zawsze korzystam z samoobsługowych, nie tylko gdy mam male zakupy, ale właśnie przede wszystkim te duże. Jakby mi mieli to wszystko skanować, o rany... i widzę ze osoby z największymi zakupami tez idą do samoobsługowych.
      • summerland Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:28
        To wcale krócej nie trwa-skanowanie dużych zakupów. Jednak kasjerki robia to szybciej, są wprawione.
        • panna.nasturcja Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:34
          I jest im znacznie wygodniej.
          • ritual2019 Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 18:09
            panna.nasturcja napisała:

> I jest im znacznie wygodniej.

Dlaczego?
            • sol_13 Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 21:27
              Bo nie wyciągają po jednej rzeczy z wózka i nie wkładają do pojemnika, tylko przesuwają.
              • ritual2019 Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 08:26
                sol_13 napisała:

> Bo nie wyciągają po jednej rzeczy z wózka i nie wkładają do pojemnika, tylko p
                > rzesuwają.

No to widocznie brak w sklepach odpowiednich kas samoobslugpwych. U mnie w supermarketach sa kasy samoobslugowe dla osob z koszykami tylko czyli malymi zakupami i dla osob z wozkami zakupowymi ktore maja normalna tasme, wygladaja tak samo jak z kasjerem ale sa samoobslogowe. Jest jeszcze opcja skanerow, wtedy skanuje sie podczas zakupow i od razu pakuje.
                • sol_13 Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 17:29
                  Może się pojawią, u nas to stosunkowa nowość, ale dobrze zatrybila.
        • sueellen Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 12:54
          summerland napisała:

> To wcale krócej nie trwa-skanowanie dużych zakupów. Jednak kasjerki robia to sz
          > ybciej, są wprawione.

Przecież skanuje przy piłce sklepowej i wsadzam do torby... Niczego przy kasie nie skanuje. Tam tylko place bo zakupy są już poskanowane...
          • little_fish Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 21:31
            W Polsce są dwie opcje - ta popularniejsza to samodzielne kasowanie zakupów PRZY KASIE. Druga, dostępna póki co w niewielu sklepach, to skanowanie przy półce, a przy kasie tylko płatność
      • emateczka Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 17:17
        Skanujesz szybciej niż kasjerka? Jakoś nie sądzę...
        • bene_gesserit Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 18:17
          Nie chodzi o skanowanie i jego szybkość. Chodzi o to, że stanie w jednej kolejce trwania wiele dłużej, niż stanie w jednej kolejce do sześciu kas. Miguniem idziem
        • sueellen Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 13:03
          emateczka napisała:

> Skanujesz szybciej niż kasjerka? Jakoś nie sądzę...
          Przede wszystkim nie skanuje przy kasie. Chodzę że skanerem po sklepie i skanuje podczas zakupów. Tylko wtedy ma to sens. Skanowanie dużych zakupów przy kasie sensu nie ma bo trwa wieki .
    • magia Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:18
      zalezy od sklepu, w Lidlu chodzę, bo działają, tylko gdy nie mam alkoholu w Biedrze eykrzacza sie co chwile wiec nie chodze. W Ldlu od jakiegos czasu po chyba 21:00 noe ma juz dzialajacych kas z czlowiekiem, tylko automaty. Od razu mniej ludzi w sklepie sie zrobiło.
    • anorektycznazdzira Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:26
      A u nas jak masz owoce i warzywa, piwo, pieczywo, albo jak kasa zechce się zaciąć to stoisz i czekasz jak debil aż się pracownik pofatyguje. Nie wiem jakie kasy ma ChP, ale mam obcykane kilka sklepów, gdzie z powyższymi produktami nigdy do samoobsługowej nie stanę.
      • imponderabilia22 Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:30
        To są chyba wybiórcze kontrole. Od jakiegoś czasu zauważyłam, że jak biorę coś na wagę to kasa krzyczy i kasjer zatwierdza na kasie. Czy faktycznie wzięłam wzięłam landrynki, a nie np. czekoladowe
    • panna.nasturcja Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:30
      I z czym masz problem? Nie stałaś w kolejce, zapłaciłaś, wyszłaś, tylko się cieszyć.
    • babcia47 Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:35
      Robie zakupy raz na 10-14 dni wiec siłą rzeczy wózek wypakowany z gorkąvszczegolnie ze mam sporo dużych paczek dla zwierzaków ( karma, żwirek) . Do tego kupuje fajki ktore na kasie samoobsługowej nie są dostępne. Kiedys pani w jednym z marketów chciala mnie moze zachęcić do korzystania lub rozładować kolejke, załatwiła dostawę fajek bo tez nsvraz kupuje wiecej i sama kasowała moje zakupy. Nie trwalo to krócej niż w normalnej kasie i sama miala problemy z niektórymi artykułami a co dopiero bym miała ja, laik? Przy tym w tyle głowy mam zawsze ze błąd moze byc potraktowany jak próba oszustwa lubnkradzuezy wiec jednak wolę tradycyjna kasę. Moze gdybym miała kilka artykułów bym skorzystała ale takich zakupów po prostu nie robię
      • ilewazy.cie Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 17:26
        Karmy z marketów mają okropny skład 😳
        • babcia47 Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 18:46
          Moja dwudziestolatka chyba o tym nie słyszała bo uparcie zyje i miewa się nieźle jak na staruszkę, . Inne tez dożyły słusznego wieku czasem mam wrażenie że szkodzi im bardziej.. przedobrzanie i kierowanie się mądrościami wyczytanymi. Ja stosuje prosta netode: jedzą z apetytem? Dostają, nir jedzą? Nie kupuję. I staram się o urozmaicenie
          • ilewazy.cie Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 20:36
            A to cudownie, niech żyje 100 lat.
    • runny.babbit Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:40
      Może kupują towary które i tak musi zatwierdzić sprzedawca, albo dostępne tylko przy kasie?
      • ilewazy.cie Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 17:27
        W sumie może być, papierosy i alkohol są przy głównej kasie i kasjer musi je podać.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:47
      Rossmann i Decathlon - zawsze samoobsługowa.

Leroy Merlin - zależy co mam. Są takie małe odżywki do kwiatków, które tylko wchodzą po ręcznym wpisaniu kodu, którego za Chiny nie widzę i nie przepiszę bez pracownika.

Lidl nie - albo mam warzywa, albo alkohol, albo koszyk wyładowany po brzegi i po prostu samoobsługowa w takiej sytuacji niczego nie przyspiesza.
      • sol_13 Re: Kasy samoobsługowe 14.10.23, 17:32
        Ja mam w Lidlu zawsze jakieś warzywa i często wino i jednak szybciej na samoobslugowej, tam zawsze jest jedna osoba oddelegowana do pomocy i akceptuje zdalnie nawet nie podchodząc.
    • alina460 Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:47
      Dużo ludzi chce płacić gotówką, a nie kartą. Znam jednego typa, który wynajmując mieszkania na pokoje Ukraińcom, nie płaci od tego podatku, od nich pobiera gotówkę za czynsz i generalnie operuje gotówką. To do jakiej kasy pójdzie?
      • em_em71 Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 18:21
        W moim lidlu bez problemu zapłaci się gotówką na kasie samoobsługowej, nie raz słyszałam jak pracownicy zachęcają. To samo z papierosami, donoszą. Ale tam zawsze jest ktoś do pomocy, a nie jak w biedrze, do samoobsługowych doskakuje kasjerka z najbliższej kasy. Ja zawsze wybieram kasy samoobsługowe, nie pamiętam kiedy ostatni raz podchodziłam do zwykłej.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 21:36
        Są na gotówkę też.
    • arista80 Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 16:56
      U mnie przewazaja kasy tradycyjne. Jedynie Decathlon dysponuje kasami automatycznymi, ale mimo to zawsze w poblizu jest jakis pracownik, bo ciagle wystepuja jakies problemy (a to system nie moze odczytac kodu, a to nie rozpoznaje banknotu).
    • rosie Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 17:01
      W biedronce nie korzystam z kas samoobsługowych, drą się na mnie i poganiają "zabierz paragon i zakupy!!!....zabierz pqragon i zakupy!!!! Potrzebna pomoc?!!!. Pójde tylko jak mam 3 rzeczy do kupienia, z pełnym koszykiem nigdy. W kauflandzie kasy są ciche ale nie lubie tam robić zakupów, nic nie można tam znaleźć. Nutelli dzisiaj szukałam, była w dziale "kawa i herbata", przyprawa do szarlotki w dziale konserwy. Kinder delice nie znalazłam (a poszłam specjalnie po to g...no, nie znalazlam zadnych mlecznych kanapek czy kinder pinqui, lodowki obeszłam trzy razy, oni mają lodówki po całym sklepie porozstawiane).
    • brzoza100 Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 17:12
      To zależy od zakupów, jak mam wypchany kosz to nie korzystam z samoobsługowych a prawie zawsze taki mam bo mam 5 km do sklepu. Dodatkowo w Lidlu zawsze korzystam z karty dużej rodziny i tak musi przyjść obsługa żeby zatwierdzić.
    • aurinko Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 17:20
      W biedrze zawsze stoję do zwykłej kasy bo w samoobsługowych nie można płacić gotówką. Na szczęście bardzo rzadko robię tam zakupy.
      W Lidlu zależy, czasem na akceptację czekam dłużej niż w kolejce do kasy. Plusem dla Lidla jest możliwość zapłacenia gotówką przy kasach samoobsługowych.
    • kaki11 Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 17:27
      Ja dość często do nich podchodzę, ale fakt że one bywają problematyczne. Już sam fakt, że w wielu sklepach nie da się w nich zapłacić gotówką dla wielu ludzi je wyklucza i chcą czy nie, muszą stać. Poza tym czasem wyskakują w nich błędy, większe zakupy się nie mieszczą do tego miejsca na już skasowane przez co ich nie waży trzeba czekać na obsługę. Podobnie jak np. kiedy kupujesz alkohol. A niekiedy naprawdę pani która obsługuje jest załatana, trudno ją złapać, robi się zamieszanie i jest problem. A niektórzy zwłaszcza starsi się ich boją, nie umieją, potrzebowaliby i tak stałej pomocy.
      Jak mogę to też kupuje w samoobsługowej, ale rozumiem te kolejki do tradycyjnych
    • vessss Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 17:29
      Ja wolę, mimo, że samoobsługowe są dostępne i się ich nie boję. Zawsze tłum i burdel na sklepie mnie wkurza, wyspy z pseudookazjami, gdzie wsród szamponów i odkamieniaczy do kibli miałabym szukać spożywki, już w ogóle omijam. I tak podkręcona i zalatana docieram do kolejki i tam chwila wyciszenia i spokoju😁 brzmi śmiesznie, ale potrzebuję tego.
    • ichi51e Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 17:30
      Tak samo. W spar u nas zainstalowali 4 kasy. Ogon 10 osób stoi do pani z okienka…
      • panna.nasturcja Re: Kasy samoobsługowe 13.10.23, 17:38
        Ciekawe gdzie? Robię zakupy w sparze regularnie, 10 osób do kasy to widywałam kiedyś przed długimi weekendami, od wieków nie widziałam, jak są więdej niż 4 osoby w kolejce to zaraz otwierają kolejną kasę.
        • piesfafik Re: Kasy samoobsługowe 15.10.23, 04:33
          Nie mam problemu z uzywaniem samoobslugowych ale jakos wole w zwyklych. Coraz wiecej rzeczy mozna zalatwic bez kontaktu z innymi ludzmi I mnie to przeszkadza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka