Dodaj do ulubionych

Kot na piatek

27.10.23, 15:30
Ostatnio byl wątek, a nie było kota, więc teraz jest kot beż wątku. Proszę państwa, oto seniorka rodu, Pusia.
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Kot na piatek 27.10.23, 15:37
      Mam psa g(ł)odnego uwagi
      • szafireczek Re: Kot na piatek 27.10.23, 15:40
        Bo Freddy pewnie śpi😀
        • szarmszejk123 Re: Kot na piatek 27.10.23, 15:42
          Oczywiście, w końcu pada.
          • szafireczek Re: Kot na piatek 27.10.23, 15:46
            Gdy kota nie ma (lub śpi) - Chucky korzysta😁
      • heca7 Re: Kot na piatek 27.10.23, 16:21
        On ma nos łaciaty od środka wink
        • szarmszejk123 Re: Kot na piatek 27.10.23, 20:45
          Tak 🤣
      • igge Re: Kot na piatek 28.10.23, 02:14
        Cudeńko.
        Ten wątek będzie do odstresowania się. A to fotki mojej psiej " wnuczki"wink
        I jej brata. Ukradł mi dzisiaj w jego stylu z talerza wprost wątróbkę. Ułamek sekundy.
    • szafireczek Re: Kot na piatek 27.10.23, 15:38
      Urocza!🐈
    • koko8 Re: Kot na piatek 27.10.23, 15:41
      Śliczna szykretka, piękne damskie wąsiki ma Pusiawink
      • nick_z_desperacji Re: Kot na piatek 27.10.23, 15:46
        Kiedyś była prawie czarna, ale siwieje na rudo. Wredny charakter wychodzi na wierzch tongue_out
    • eglantine Re: Kot na piatek 27.10.23, 15:48
      Moje maleństwo skończyło w tym tygodniu roczek. 😊
      • szafireczek Re: Kot na piatek 27.10.23, 16:12
        ale puchatkowo wyglądasmile
      • heca7 Re: Kot na piatek 27.10.23, 16:22
        Ile to maleństwo waży? wink
        Bo moje półtoraroczne waży 5200... ale ten wygląda na cięższego.
        • szafireczek Re: Kot na piatek 27.10.23, 16:28
          Twoje "maleństwo" to cwany Kitaro z piorunem w oczach😁
          • heca7 Re: Kot na piatek 27.10.23, 16:45
            szafireczek napisała:

> Twoje "maleństwo" to cwany Kitaro z piorunem w oczach😁

Cwany i strasznie żarty. Mam gdzieś zdjęcie jak wyżera kaczkom płatki owsiane z miski big_grin
            • szafireczek Re: Kot na piatek 27.10.23, 16:51
              Od początku wyglądał na takiego - wykształcił ponadprzeciętne cechy rasy oraz ma wytrwałość w rozwijaniu sprytu. I jest zaskakująco w tym dobry!😁
            • turbinkamalinka Re: Kot na piatek 28.10.23, 19:03
              heca7 napisała:

> Cwany i strasznie żarty. Mam gdzieś zdjęcie jak wyżera kaczkom płatki owsiane z
              > miski big_grin

On nie jest żarty tylko troskliwy. On ci mówi "Daj tym biednym ptaszorom porządne żarcie np mięso" smile
        • nick_z_desperacji Re: Kot na piatek 27.10.23, 16:32
          Mój np. waży 6, ale nie jest puchaty i przez to wygląda na o wiele mniejszego niż ten puchaty olbrzym inna sprawa, że takie zasami oszukują, wsadzasz rękę, a tam prawie nie ma kota.
        • eglantine Re: Kot na piatek 27.10.23, 16:59
          Ledwo do 3 i pół kilograma dobija chudziaczek. Ale ostatnio włączył jej się tryb odkurzacza, jak zwykle grymasiła i wybrzydzała, to teraz wciąga wszystko i prosi o więcej. Co trochę mnie martwi, bo rusza się o wiele mniej niż latem, śpi i śpi w taką pogodę wredną.
          Ale fakt, futro dodaje na zdjęciu kilak kilo. smile
          • heca7 Re: Kot na piatek 27.10.23, 17:07
            Dałabym jej jakieś sześć kilo smile Moje też teraz lepiej jedzą, strach zostawić sękacz w kuchni bo zaraz słychać jak ktoś ciągnie po blacie za folijkę tongue_out
      • taki-sobie-nick Re: Kot na piatek 27.10.23, 21:37
        Maleństwo? Jakiej to ma być wielkości docelowo?
        • eglantine Re: Kot na piatek 27.10.23, 22:32
          Jeszcze trochę urośnie. wink Ale już niedużo, była najmniejsza z rodzeństwa. Myślę, że z 4kg może ważyć. Syberyjczyki nie są duże, mają około 30-35 cm bez ogona. Na zdjęciu wydaje się taka wielka, bo jest wyciągnięta i nogi dodają jej długości.
          • taki-sobie-nick Re: Kot na piatek 27.10.23, 23:53
            No nie, widać, że solidne kocisko będzie.

Ale ładna jest.
          • babcia47 Re: Kot na piatek 28.10.23, 13:11
            Nie są duże? Syberyjczyki? Moj mial 8 kg a masa futra sprawiała ze wygladał na 12. Spotkałam się z informacjami ze mogą mieć 10 a nawet 12. Sq mniejsze od mc i Norwegów ale tez nie ulomki. Z moich obserwacji jesienny wzrost apetytu u kotow to normalne bo natura każe im szykować się na mrozny czas. Dla odmiany wiosna apetyt czasem spada do zeta bo spalają zachomikowany tłuszczyk i bywalo, ze byłam wrecz spanikowana bo kociaste nawet 3 dni ledwo cos skubały. Juz mi przeszlo bo wiem ze to norma. Koty synów tez tak to mają jesienią wzrost apetytu vwiosns brak
            • eglantine Re: Kot na piatek 28.10.23, 15:23
              babcia47 napisała:

> Nie są duże? Syberyjczyki? Moj mial 8 kg a masa futra sprawiała ze wygladał na
              > 12. Spotkałam się z informacjami ze mogą mieć 10 a nawet 12. Sq mniejsze od mc
              > i Norwegów ale tez nie ulomki.

Miałam na myśli kotki. 5-6 kilo to raczej maks. A mojej mama była raczej mniejsza. Za to tatuś, ho, ho, pewnie też co najmniej 8 kilo ważył.

Z moich obserwacji jesienny wzrost apetytu u kot
              > ow to normalne bo natura każe im szykować się na mrozny czas.

Też tak to sobie tłumaczę. Zresztą mnie natura podpowiada to samo.
              😆 ale staram się nad sobą panować.

• taki-sobie-nick Re: Kot na piatek 28.10.23, 23:01
                Proszę kota ode mnie pomiziać.
    • swinka-morska Re: Kot na piatek 27.10.23, 15:52
      Prawda to, że szylkretki to zadziorne zawodniczki?
      Pytam, bo oglądam od paru tygodni fotki pewnej szylkretki calico/tricolor szukającej domu i zaczynam sprawdzać, czy mi się zmieści druga kuweta...
      • nick_z_desperacji Re: Kot na piatek 27.10.23, 16:03
        Była postrachem ulicy ważąc 3kg, za to ludzi zadrapała kilka razy w życiu, zawsze niechcący w zabawie. Wzrok paraliżujący młodszego został jej nawet na emeryturze
        • swinka-morska Re: Kot na piatek 27.10.23, 16:07
          No właśnie trochę boję się o mojego kociego synka, któremu miałabym sprawić rodzeństwo wink
          • ardzuna Re: Kot na piatek 28.10.23, 00:50
            Zapytaj DT, czy jest to kot dobry na dokocenie.
      • arim28 Re: Kot na piatek 27.10.23, 16:22
        Szylkretki to najmadrzejsze, najukochansze i najbardziej oddane swojemu czlowiekowi kotki. Moja ma 13 lat, byla dzikim kotem gdy trafila do nas z DT. Nie mozna bylo jej poglaskac, przytulic, ba! spojrzec na nia.
        Teraz pilnuje moich i jej wink godzin do spania - zagania mnie do lozka. I zaczyna sie przytulanie, rozmawianie i zagladanie w oczy - mam wrazenie, ze naprawde rozumie, co to niej sie mowi.

• nick_z_desperacji Re: Kot na piatek 27.10.23, 16:34
          To prawda, jej czlowiek ma iść spać max o 24, bo inaczej żyć mu nie da.
      • aankaa Re: Kot na piatek 27.10.23, 16:36
        ...sprawdzać, czy mi się zmieści druga kuweta...

mam 2 koty i 1 kuwetę wink
        • swinka-morska Re: Kot na piatek 27.10.23, 16:42
          Też na to po cichu liczę, ale wolę mieć pewność, że w razie czego nie trzeba będzie robić remontu mieszkania, żeby zmieścić drugą kocią sikalnię
      • joaz Re: Kot na piatek 27.10.23, 18:01
        Moją szylkretkę kocham całym sercem. To 100 % kotowatości. Ma swoje zdanie, ustawia dwa psy. Od 10 lat jest moim zadziornym skarbem. W miskę nie da sobie dmuchać.
    • czarna_kita Re: Kot na piatek 27.10.23, 16:10
      Babeczka w kwiecie wieku, ma 6 lat.
      • dominika9933 Re: Kot na piatek 27.10.23, 16:14
        Lolek buldog w Polsce, ja w Turcji mam swojego koteczkasmile. Jeszcze dwa dni
      • husky_cat Re: Kot na piatek 27.10.23, 21:35
        Wygląda jak Zośka, kocica, która kiedyś napadla na mojego psa ☺
        • dominika9933 Re: Kot na piatek 27.10.23, 21:55
          Jaka Zośka, to Zosienka, drobina takasmile. Mnie w ogóle te tureckie koty rozczulają, piękne są, takie maciupkiesmile
    • outofblue Re: Kot na piatek 27.10.23, 16:27
      oto i on smile
      • heca7 Re: Kot na piatek 28.10.23, 13:00
        Wygląda na takiego bardzo kocurowatego wink No w każdym razie od razu widać, że to nie kotka.
    • bywalec.hoteli Re: Kot na piatek 27.10.23, 16:35
      Jest piątek, więc kot na obiad odpada.
    • ichi51e Re: Kot na piatek 27.10.23, 16:47
      A kociolewna dziś pierwszy raz samolotem…
      • heca7 Re: Kot na piatek 27.10.23, 17:02
        Bezpiecznej podróży! smile
        Moja córka bardzo by chciała wziąć kotkę do siebie. Ma mieszkanie 60m2, swoje, z balkonem który można osiatkować. W domu ona i jej chłopak więc kot nie siedziałby sam. Ale jest jeden duży problem. Ona lata do Polski z Eindhoven Ryanairem a ta linia ABSOLUTNIE nie zabiera zwierząt na pokład i do luku bagażowego uncertain I gdyby musiała do nas przylecieć z kotką to nie ma jak, musiałaby się tłuc autokarem i pociągiem.
        • ichi51e Re: Kot na piatek 27.10.23, 17:54
          Teraz to już wszystko przetestowaliśmy - kota chyba samochód znosi najlepiej w pociągu po 6 godzinie wyglada jakby miała dosyc i jest wkurzona. Na lotnisku bała się strasznie ale sam lot zniosła fajnie.
          Ryan podły pod względem zwierząt tez mnie zaskoczyło ze nie pozwalają sad. W ogóle nawet w regularnych liniach przepisy mówią 3 zwierzaki w kabinie - a checkinujesz zwierzaka dopiero na lotnisku wiec zawsze może sie okazać ze nie leci 😢. Chce jeszcze przetestować sypialny pociąg myśle ze to może być najmniej stresujące.
          • heca7 Re: Kot na piatek 27.10.23, 18:18
            To jakieś szaleństwo, że nie można małych zwierzaków przewozić (przecież nikt krowy nie weźmie!). Córka musi najpierw dobrze opracować plan kto z kotem zostanie, kto ewentualnie mógłby wpadać i karmić i jak przewieźć. Bez tego ani rusz. A przyzwyczajona do zwierząt i jej brakuje wink
    • mysiulek08 Re: Kot na piatek 27.10.23, 16:50
      Mimi i brat Grubson

i najwspanialszy Kot, ktorego juz nie ma
      😥 za kilka dni bedzie rok jak przeszedl za TM, niespodziewanie i za szybko 😪
      • heca7 Re: Kot na piatek 27.10.23, 18:19
        Cudne oczy smile
        • mysiulek08 Re: Kot na piatek 27.10.23, 21:05
          a jezyczek to nie?
          • turbinkamalinka Re: Kot na piatek 28.10.23, 23:09
            mysiulek08 napisała:

> a jezyczek to nie?
            >
            Z tym językiem to ten mój Julian ma problem. Jakby mu z pychola wypadał. Jak się na czymś skupia to minę jak ludzie miewają że język zębami przyciskają.

Co do oczu. Jakbym mogła wybierać kota to chciałabym mieć takiego z niebieskimi lub zielonymi oczami
            • mysiulek08 Re: Kot na piatek 28.10.23, 23:17
              z niebieskimi oczyma bywaja problemy w starszym wieku, Kicia.Yoda - piekna niebieskooka Krolowa ( 15,5roku) ma krystalizacje barwnika, ktora razem z wylewami w oku ( ech lokalni weci ☹) i degenracja cialka szklistego, doprowadzila w zeszlym roku do niemal calkowitej slepoty
              • mysiulek08 Re: Kot na piatek 28.10.23, 23:17
                tzn, krystalizacja barwnika jest czesta u niebieskookich, wg okulistki
                • heca7 Re: Kot na piatek 28.10.23, 23:22
                  O, to muszę popytać o to bratanicy. Mój Kitaro ma jasnoniebieskie oczy i na razie młody...
                  • mysiulek08 Re: Kot na piatek 28.10.23, 23:24
                    to jest opinia okulistki pod ktorej opieka jest Krolowa, my tematu nie drazylismy, skoro juz po fakcie 😪
                    • turbinkamalinka Re: Kot na piatek 28.10.23, 23:32
                      Słyszałam że kolor sierści (rudy, trikolor), kolor oczu (być może niebieski, ale właśnie oczy różnego koloru) to są jakieś wady genetyczne, większe prawdopodobieństwo występowania pewnych chorób.
                      Moja matka miała rudego kocura to wetka nie chciała go do kastracji uśpić. Fakt to było ponad 20 lat temu, ale uprzedzała że może kot się nie wybudzić.
                      • mysiulek08 Re: Kot na piatek 28.10.23, 23:46
                        to tak jak z bialymi kotami, majacymi dwa kolory oczy, bardzo czesto sa gluche

u Kici.Yody niebieskie oczy sa ewenementem - nierasowiec, szara siersc ( taka jakby szara szylkreta/trikolorka/tabby) i ten blekit oczat, zaden kot z okolicy niebieskich oczu nie mial
                        • turbinkamalinka Re: Kot na piatek 28.10.23, 23:54
                          Mi wetka zapowiedziała kamienicę nerkową i inne problemy układu moczowego u Juliana. Bo czarny bez białego włosa nawet, żółte oczy. Przy czym nie powiedziała tego jako prawdę objawioną tylko jako ciekawostkę że z takimi chorobami się u czarnych kotów najczęściej spotyka. Przy czym mieszkam na wsi i wiekszość kotów to jednak są bure lub czarne tongue_out
                          • mysiulek08 Re: Kot na piatek 28.10.23, 23:58
                            no jak kamienice to dbaj o Juliana, moze ci w spadku zapisze 😝🤣
                            • turbinkamalinka Re: Kot na piatek 29.10.23, 00:08
                              tongue_out To znaczy nie powinnam dbać smile Będzie większa tongue_out
                              • mysiulek08 Re: Kot na piatek 29.10.23, 00:10
                                nie, no troche podbaj 🤣🤣
                                • turbinkamalinka Re: Kot na piatek 29.10.23, 00:14
                                  o kamienicę?
                                  • mysiulek08 Re: Kot na piatek 29.10.23, 00:40
                                    o Juliana, zeby kamicy nie mial, pal szesc kamienice! 🤣
      • claudel6 Re: Kot na piatek 27.10.23, 21:16
        śliczności. przykro mi z powodu Kota uncertain
        • claudel6 Re: Kot na piatek 27.10.23, 21:16
          w Zaduszki postawcie mu miseczkę kiss
          • mysiulek08 Re: Kot na piatek 27.10.23, 21:29
            Miszczu (*) jest przez caly czas tam gdzie najbardziej lubil byc a dostanie plomyczek tak wszyscy co odeszli sad
            • claudel6 Re: Kot na piatek 27.10.23, 22:17
              zaraz się popłaczę!
            • heca7 Re: Kot na piatek 27.10.23, 23:06
              Moja przyjaciółka ostatnio też musiała pożegnać ukochanego kota. Ogólnie ciężka sytuacja bo to kolejna śmierć w jej rodzinie w ostatnim czasie.. i spopieliła go, ma w domu taką jakby urnę z prochami.
              • mysiulek08 Re: Kot na piatek 27.10.23, 23:11
                to jest urna z prochami Miszcza 😢 drewniane rustykalne pudelko, ale czego sie spodziewac na patagonskim zadupiu

Elvis i Prosiaczek tez sa w drewnianych urnach, Klusia i Krzykalda typowe gliniane
        • igge Re: Kot na piatek 28.10.23, 02:15
          Podpiszę się.
    • babcia47 Re: Kot na piatek 27.10.23, 21:09
      Skoro jesteśmy przy seniorkach to i moja kierowniczka stada Kota pseudonim Stara, primo woto Puma, obecnie 20,5 roku . Jest i pierwszy kontakt z najmłodszym zeszłego lata
      • heca7 Re: Kot na piatek 28.10.23, 11:51
        Nie no, to wiek matuzalemowy! Chyba zamierza przebić kota Kochamruskieileniwe... wink Ten jakoś 21/22 lata żył.
        • babcia47 Re: Kot na piatek 28.10.23, 13:15
          Najstarszy kot żył 38 lat! A obecnie najstarszy ma coś koło 27 lat tak ze Kota to jeszcze smarkula
        • babcia47 Re: Kot na piatek 28.10.23, 13:17
          Najstarszy kot żył 38 lat! A obecnie najstarszy ma coś koło 27 lat tak ze Kota to jeszcze smarkula
    • ewbal Re: Kot na piatek 27.10.23, 21:33
      10-cio miesięczniak 😊
      • taki-sobie-nick Re: Kot na piatek 27.10.23, 21:39
        świetne zdjęcie nr 4, co to za rasa?
        • ewbal Re: Kot na piatek 27.10.23, 21:41
          Ragdoll, wszędzie go pełno
          • taki-sobie-nick Re: Kot na piatek 27.10.23, 21:44
            odlotowy kotecek
            • ewbal Re: Kot na piatek 27.10.23, 21:50
              Nooo, dzięki ❤
      • claudel6 Re: Kot na piatek 27.10.23, 22:18
        japrdl!
        • nick_z_desperacji Re: Kot na piatek 28.10.23, 00:28
          Zulek oddajacy się swojej pasji.
    • taki-sobie-nick Re: Kot na piatek 28.10.23, 02:49
      Co prawda zupełnie nie mój, ale za to jaki...!

https://animalsdays.eu/wp-content/uploads/2021/09/Wystawa-kotow-sobota-11.09.2021-9-1.jpg
      • heca7 Re: Kot na piatek 28.10.23, 11:54
        Tak bardzo spłaszczony pysk to same problemy. Z oddychaniem, z oczami, z bruzdami pod oczami, ciągle mokre, ciągle trzeba suszyć i oczyszczać. Do tego kot z tak spłaszczoną mordą ma problem z jedzeniem. Ten ze zdjęcia prawdopodobnie musi się wspomagać łapą. Tzn nabija jedzenie na pazury i wkłada do pyska.
        • sabek81 Re: Kot na piatek 28.10.23, 12:24
          A to moja 1,5 roczna kociosurykatka i dwa starszaki.
          • heca7 Re: Kot na piatek 28.10.23, 13:03
            Zdjęcie nr 2- Poważnie? Tylko suche mi nasypałaś??? big_grin
            • sabek81 Re: Kot na piatek 28.10.23, 16:55
              heca7 napisała:

> Zdjęcie nr 2- Poważnie? Tylko suche mi nasypałaś??? big_grin
              >
              Ona generalnie wybredna, mokrym gardzi ale smaczki jak najbardziej😂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka