02.11.23, 12:40
jak wiadomo, na NFZ to niewiele się da wyszarpać, więc schudnięcie gwarantowane tongue_out

ale NFZ tak całkiem serio: diety.nfz.gov.pl/
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: diety NFZ 02.11.23, 12:56
      Wersja wege spoko. Za dużo posiłków ale same w sobie OK.
    • kaki11 Re: diety NFZ 02.11.23, 14:01
      Dostępne już chyba od dawna, nie wiem, czy w tej samej wersji, ale wiem, że były. Kiedyś je przeglądałam, nie korzystałam z jadłospisów, ale z kilku przepisów tak, i nawet spoko, choć pamiętam np. że wege klopsiki z soczewicy były niedopracowane i bez jajka były nie do usmażenia, a z jajkiem weszły mi do menu smile
      • szarmszejk123 Re: diety NFZ 02.11.23, 14:06
        Dasz przepis na te vege klopsiki z jajkiem? Jakoś mi zabrzmiało dobrze:p
        • kaki11 Re: diety NFZ 02.11.23, 20:47
          Taak, tylko możliwe, że mogłaś źle zrozumieć, bo ja z domu błędnie używam nazwy klopsiki i pulpeciki wymiennie, i widzę, ze tu też, a nie wiem jak u ciebie smile w każdym razie ja do tego soczewicowo kaszowego farszu dodaję jajo bo się rozlatują, i więcej przypraw i używam zielonej soczewicy bo chyba częściej ją mam. Dodatki w sensie sos czy surówka to dowolnie. W każdym razie kopiuję ci ten przepis bazowy.

soczewica czerwona nasiona suche
          1/3 szklanki, 70 g
          cebula
          1/2 sztuki, 50 g
          cukinia
          1/4 sztuki, 75 g
          czosnek
          1/3 ząbka, 2 g
          kasza jaglana, sucha
          7 łyżek, 91 g
          oliwa z oliwek
          3 łyżki, 30 ml
          pomidory krojone w puszce
          2/3 szklanki, 150 g
          kmin rzymski, w proszku
          do smaku, 1 g
          kurkuma, w proszku
          do smaku, 1 g
          sól
          do smaku, 1 g
          pieprz czarny
          do smaku, 1 g
          chrzan
          1 łyżeczka, 10 g
          jogurt naturalny
          1 łyżka, 25 g
          marchew
          3 sztuki, 300 g
          Przygotuj warzywa: cebulę drobno posiekaj, czosnek drobno posiekaj, cukinię umyj i pokrój w kostkę. Pulpeciki: Soczewicę i kaszę jaglaną ugotuj do idealnej miękkości (soczewica może się rozgotować) i wchłonięcia się wody, po ugotowaniu zostaw pod przykryciem na 10 minut. Później dokładnie ostudź i odparuj. Zarówno soczewica jak i kasza jaglana mają być po ostudzeniu gęste i zbite. Cebulę (1/4 sztuki) zeszklij na oliwie. Połącz z ugotowaną soczewicą i kaszą jaglaną, wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Z powstałej masy uformuj małe pulpeciki i obtocz je w oliwie. Smaż na oliwie na dobrze rozgrzanej patelni aż będą zrumienione. Uwaga: pulpeciki obracaj bardzo delikatnie i z wyczuciem aby się nie rozpadły. Sos: Cebulę (1/4 sztuki) zeszklij na oliwie, dodaj czosnek i chwilę podsmaż. Dodaj cukinię i smaż mieszając przez około 2 - 3 minuty. W międzyczasie posól, aby cukinia zmiękła, dodaj przyprawy, aby uwolnić ich aromat podczas podsmażania. Dodaj pomidory z puszki, dopraw pieprzem. Wymieszaj i smaż około 4 - 5 minut mieszając od czasu do czasu. Pulpeciki polej sosem. Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce, dodaj chrzan, jogurt i wymieszaj.
          • kocynder Re: diety NFZ 03.11.23, 06:29
            Rzecz w tym, że jeśli wwalisz jajo, to one już NIE SĄ wege. Niezależnie czy nazwiesz je klopsikami czy pulpecikami. smile
            • emateczka Re: diety NFZ 03.11.23, 06:41
              Są wege, czyli wegetariańskie 😃
            • 35wcieniu Re: diety NFZ 03.11.23, 07:02
              Są wege - wegetariańskie.
              Nie są wegańskie.
            • kaki11 Re: diety NFZ 03.11.23, 07:53
              Nie określiłam je wegańskimi (wegan) a wegetariańskimi.
    • szorstkawelna Re: diety NFZ 03.11.23, 18:30
      Dziś oo raz pierwszy testuję dietę NFZ i jeszcze nie niczym nie zgrzeszyłam.
      Dzięki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka