swiecaca 02.11.23, 12:40 jak wiadomo, na NFZ to niewiele się da wyszarpać, więc schudnięcie gwarantowane ale NFZ tak całkiem serio: diety.nfz.gov.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
35wcieniu Re: diety NFZ 02.11.23, 12:56 Wersja wege spoko. Za dużo posiłków ale same w sobie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: diety NFZ 02.11.23, 14:01 Dostępne już chyba od dawna, nie wiem, czy w tej samej wersji, ale wiem, że były. Kiedyś je przeglądałam, nie korzystałam z jadłospisów, ale z kilku przepisów tak, i nawet spoko, choć pamiętam np. że wege klopsiki z soczewicy były niedopracowane i bez jajka były nie do usmażenia, a z jajkiem weszły mi do menu Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: diety NFZ 02.11.23, 14:06 Dasz przepis na te vege klopsiki z jajkiem? Jakoś mi zabrzmiało dobrze:p Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: diety NFZ 02.11.23, 20:47 Taak, tylko możliwe, że mogłaś źle zrozumieć, bo ja z domu błędnie używam nazwy klopsiki i pulpeciki wymiennie, i widzę, ze tu też, a nie wiem jak u ciebie w każdym razie ja do tego soczewicowo kaszowego farszu dodaję jajo bo się rozlatują, i więcej przypraw i używam zielonej soczewicy bo chyba częściej ją mam. Dodatki w sensie sos czy surówka to dowolnie. W każdym razie kopiuję ci ten przepis bazowy. soczewica czerwona nasiona suche 1/3 szklanki, 70 g cebula 1/2 sztuki, 50 g cukinia 1/4 sztuki, 75 g czosnek 1/3 ząbka, 2 g kasza jaglana, sucha 7 łyżek, 91 g oliwa z oliwek 3 łyżki, 30 ml pomidory krojone w puszce 2/3 szklanki, 150 g kmin rzymski, w proszku do smaku, 1 g kurkuma, w proszku do smaku, 1 g sól do smaku, 1 g pieprz czarny do smaku, 1 g chrzan 1 łyżeczka, 10 g jogurt naturalny 1 łyżka, 25 g marchew 3 sztuki, 300 g Przygotuj warzywa: cebulę drobno posiekaj, czosnek drobno posiekaj, cukinię umyj i pokrój w kostkę. Pulpeciki: Soczewicę i kaszę jaglaną ugotuj do idealnej miękkości (soczewica może się rozgotować) i wchłonięcia się wody, po ugotowaniu zostaw pod przykryciem na 10 minut. Później dokładnie ostudź i odparuj. Zarówno soczewica jak i kasza jaglana mają być po ostudzeniu gęste i zbite. Cebulę (1/4 sztuki) zeszklij na oliwie. Połącz z ugotowaną soczewicą i kaszą jaglaną, wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Z powstałej masy uformuj małe pulpeciki i obtocz je w oliwie. Smaż na oliwie na dobrze rozgrzanej patelni aż będą zrumienione. Uwaga: pulpeciki obracaj bardzo delikatnie i z wyczuciem aby się nie rozpadły. Sos: Cebulę (1/4 sztuki) zeszklij na oliwie, dodaj czosnek i chwilę podsmaż. Dodaj cukinię i smaż mieszając przez około 2 - 3 minuty. W międzyczasie posól, aby cukinia zmiękła, dodaj przyprawy, aby uwolnić ich aromat podczas podsmażania. Dodaj pomidory z puszki, dopraw pieprzem. Wymieszaj i smaż około 4 - 5 minut mieszając od czasu do czasu. Pulpeciki polej sosem. Marchew umyj, obierz, zetrzyj na tarce, dodaj chrzan, jogurt i wymieszaj. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: diety NFZ 03.11.23, 06:29 Rzecz w tym, że jeśli wwalisz jajo, to one już NIE SĄ wege. Niezależnie czy nazwiesz je klopsikami czy pulpecikami. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: diety NFZ 03.11.23, 07:02 Są wege - wegetariańskie. Nie są wegańskie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: diety NFZ 03.11.23, 07:53 Nie określiłam je wegańskimi (wegan) a wegetariańskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
szorstkawelna Re: diety NFZ 03.11.23, 18:30 Dziś oo raz pierwszy testuję dietę NFZ i jeszcze nie niczym nie zgrzeszyłam. Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś