Dodaj do ulubionych

Błedy własne

17.11.23, 14:13
Wątek wyżalny i szukający rozwiązania.
Nie wiem, dlaczego, ale pisząc na komputerze, własne błędy zauważam dopiero jak wiadomość/post jest wysłany i ma ostateczny wygląd. Tam, gdzie jest taka możliwość, praktycznie natychmiast taką wiadomość edytuję, ale np. tu jej nie ma. I właśnie, dlaczego czytając przed wysłaniem nie widzę, a po wysłaniu widzę? Szukam sposobu, żeby zobaczyć przed i mi nie wychodzi. Co robić drogie Bravo?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Błedy własne 17.11.23, 14:14
      Pisz odpowiedź w wordzie, a potem wklejaj tu.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Błedy własne 17.11.23, 14:21
      Nic. Pogodzić się z tym, że czasem jakiś byk wyskoczy. Nie musisz być idealnie nieomylna.
    • piataziuta Re: Błedy własne 17.11.23, 14:26
      hmm
      https://media.tenor.com/jB3nCF6DXpYAAAAd/omg-really.gif
    • aankaa Re: Błedy własne 17.11.23, 14:30
      a nie widzisz czegoś takiego?
    • szarmszejk123 Re: Błedy własne 17.11.23, 14:33
      Zamiast klikać "wyślij" klikaj podgląd najpierw?
      • kachaa17 Re: Błedy własne 17.11.23, 17:44
        Ooo, nie zauważyłam tej opcji
    • szara.myszka.555 Re: Błedy własne 17.11.23, 14:47
      Zainstaluj sobie grammarly w przeglądarce, będzie Ci podkreślać błędy.
      • z_lasu Re: Błedy własne 17.11.23, 14:52
        Korzystam z trzech przeglądarek, nie kojarzę, żebym w którejkolwiek coś dodatkowego instalowała poza blokowaniem reklam, wszystkie podkreślają mi błędy. Myślę, że jednak nie o takie błędy chodzi.
    • asia_i_p Re: Błedy własne 17.11.23, 15:00
      Nie wiem, bo też tak mam i to nie są normalne ortografy, tylko dajmy na to, aksjomat zamiast aksolotl. Takie trochę afatyczne i mam ich ostatnio więcej i zaczynam się stresować, że to nie tylko nieuwaga i niewyspanie, tylko jakieś wczesne początki Alzheimera czy innej demencji. Z drugiej strony, nie powinnam się być w stanie wtedy już nic nowego nauczyć, a wchodzi spokojnie, więc może to jednak te deficyty snu.
      • ga-ti Re: Błedy własne 17.11.23, 22:52
        E tam, zrzuć na słownik w telefonie wink
      • alpepe Re: Błedy własne 17.11.23, 23:21
        Mnie się tak zrobiło po pierwszej koronie.
        • danaide2.0 Re: Błedy własne 18.11.23, 13:05
          Mnie również w czasie pandemii edycja się posypała, a do tego wyniki MRI (robię co półtora roku) potwierdziły zmiany.

Ale pogadać normalnie o tym, co robi z nami korona (alternatywnie - korona plus wiek) dalej się nie da.
    • pepsi.only Re: Błedy własne 18.11.23, 05:21
      Trochę pomaga przed opublikowaniem zrobić "podgląd" ,
      ale ja i tak czasem przeoczę literówkę, czy nawet zmianę słowa. TRUDNO, muszę z tym żyć, czytający albo domyśli się, albo nie...
    • m_incubo Re: Błedy własne 18.11.23, 07:28
      Klikaj "podgląd" zanim klikniesz "wyślij", albo olej to.
      Znajdzie się tu może z dziesięć forumek, nie więcej, które nie robią błędów lub robią sporadycznie, przy czytaniu reszty oczy same wypływają.
      Co zrobisz, jak nic nie zrobisz? 🤷🏻‍♀️
    • beataj1 Re: Błedy własne 18.11.23, 13:38
      To jeszcze nic. Prowadzę korporacyjne SM a jestem dyslektyczką. Przy 300 k obserwujących, to jest rock&roll. I czasem nawet sprawdzanie pisowni nie pomaga.
      Kiedyś posłałam do druku plakaty z hasłem w stylu: "nasza firma wieży..." wieży i wierzy są formami poprawnymi w zależności od użycia, ja różnicy nie widzę, one wyglądają tak samo poprawni i niepoprawnie...
      Ponieważ plakaty były drukowane w Japonii, nikt nie wyłapał błędu.
      Było wesoło sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka