Dodaj do ulubionych

Migrena u dziecka

23.11.23, 21:56
Hej dziewczyny,
Moja corka ma 11 lat. Od tygodnia boli ja glowa. Bylam z nia u lekarza, powiedzial ze to nic groznego, ze moze ma jakies resztki infekcji itp.
Trzy dni potem, caly czas boli ja glowa, rano zaczela wymiotowac, srodki przeciwbolowe ( klasyczne) nie pomagaja.
Pojechalam z nia do szpitala, lekarka mowi mi ze to migrena.
Mala opisuje bol jako pulsujacy w skroniach, sciskajacy czolo, wielogodzinny bol.
Czasem wstaje juz z bolem glowy, czasem zaczyna bolec ja w nocy, jak spi.
Czy migrena moze trwac tydzien ???
Nie wiem co o tym myslec.
Aha, lekarka mowi ze w okresie nastoletnim moga byc pierwsze objawy.
Ktoras z was m’a takie dlugotrwale bole glowy ?
Dziekuje wam z gory za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • livia.kalina Re: Migrena u dziecka 23.11.23, 22:02
      tak, głowa przy migrenie może boleć przez tydzień. Charakterystyczne sa tez wymioty (radze zaopatrzyć się w czopki przeciwbólowe) i mogą rozpoczynac sie w nocy, podczas snu. Moje migreny, i migreny u mojej mamy, i u mojej babci, zaczęły się wraz z dojrzewaniem i często były ściśle związane z cyklem. U babci skończyły się po menopauzie. Mama końca menopauzy nie dożyła, ja czekam z nadzieją.
      • tokyocat Re: Migrena u dziecka 23.11.23, 22:10
        Dzieki .
      • quendi Re: Migrena u dziecka 24.11.23, 08:22
        U mnie w rodzinie podobnie, tyle że mamy migreny skończyły się po pierwszej ciąży, ja niestety nie miałam tyle szczęścia. A pierwsze też pojawiły się około 11-12 rż., do dziś pamiętam, jak spałam w szkole na przerwie na ławce.
    • berdebul Re: Migrena u dziecka 23.11.23, 22:02
      Idź do neurologa.
    • anilorak174 Re: Migrena u dziecka 23.11.23, 22:05
      Z własnego doświadczenia - tak migrena może trwać tydzień.
      A z dzieckiem poszlabym pilnie do neurologa i na rezonans. Tak dla spokoju.
      • tokyocat Re: Migrena u dziecka 23.11.23, 22:09
        Dzieki z rade.
    • daniela34 Re: Migrena u dziecka 23.11.23, 22:09
      Miałam, byłam trochę starsza (12-13 lat). Przeszło samo w okolicach matury i teraz nie mam już takich typowych migren.
      • tokyocat Re: Migrena u dziecka 23.11.23, 22:11
        Dzieki.
    • mysiulek08 Re: Migrena u dziecka 23.11.23, 22:11
      moje migreny zaczely sie okolo 11-12, bole glowy byly potworne, z wymiotami, bolami uszu i oczu, zaliczylam sporo wizyt i nawet diagnoze guza mozgu, na szczescie byl to tylko blad rtg ale dzieki temu trafilam do solidnego neurologa i wreszcie bylo wiadomo, ze to migrena
      tylko 'za moich czasow' nie bylo np tryptanow i bywalo ciezko z atakiem, szczegolnie jak trwal 3-4 dni
      • mysiulek08 Re: Migrena u dziecka 23.11.23, 22:14
        moje migreny troche zelzaly dopiero w menopauzie, sa slabsze, latwiejsze do opanowania

niewykluczone, ze u twojej corki ma to zwiazek z dojrzewaniem/ hormonami, kieunek dobry neurolog
    • trampki-w-kwiatki Re: Migrena u dziecka 23.11.23, 22:46
      Moje migreny pojawiły się chyba wraz z miesiączkowaniem. Teraz też występują u mnie przed okresem i potrafią trwać kilka dni. Skronie łupią, pulsują, pulsuje też tył głowy. Bolą oczy, mam nadwrażliwość na dźwięki, mdłości.

Ale z dzieckiem poszłabym do neurologa, żeby wykluczyć wszystko inne, dla świętego spokoju.
    • katie3001 Re: Migrena u dziecka 24.11.23, 04:58
      Ja. Pierwszą migrenę mialam w wieku 9 lat. Po 35 latach z tą chorobą i po wykluczeniu przyczyn fizycznych najlepsze rezultaty daly mi metody foliarskie. Zero zywnoaci przetworzonej, zero glutenu, utrzymanie niskiego poziomu homocysteiny, po migrenach trudnych do opanowania po 2 dawkach szczepienia przeciw wzwb unikam szczepien i nie biorę zadnych lekow, ktore mają w skladzie syfy typu polisorbat 80.
      • quendi Re: Migrena u dziecka 24.11.23, 08:25
        katie3001 napisała:

> Ja. Pierwszą migrenę mialam w wieku 9 lat. Po 35 latach z tą chorobą i po wyklu
        > czeniu przyczyn fizycznych najlepsze rezultaty daly mi metody foliarskie. Zero
        > zywnoaci przetworzonej, zero glutenu, utrzymanie niskiego poziomu homocysteiny,
        > po migrenach trudnych do opanowania po 2 dawkach szczepienia przeciw wzwb unik
        > am szczepien i nie biorę zadnych lekow, ktore mają w skladzie syfy typu polisor
        > bat 80.

Jak możesz z taką pogardą ("metody foliarskie") wypowiadać się o czymś, co pomogło Tobie w tak trudnej kwestii?
        Trzeba mieć nierówno w głowie, żeby wstydzić się, że się o siebie dba.
        • katie3001 Re: Migrena u dziecka 24.11.23, 09:01
          no to zobaczysz komentarze. a co dziwniejsze te metody i podejscie holistycznej pewnej Pani Profesor do problemu moich poronien nawykowych dały mi córkę.
    • ekstereso Re: Migrena u dziecka 24.11.23, 05:08
      Moje migreny zaczęły się mniej więcej w tym samym czasie i tak mogły trwać kilka dni. Po latach ustalono, że to że względu na to że przysadka nie jest w siodle tureckim czy coś takiego, to samo wyszło mojemu ojcu też z migrenami. Nowoczesne leczenie spowodowało, że może 5 procent problemu zostało. Idź do neurologa
    • doloresamigo Re: Migrena u dziecka 24.11.23, 05:42

A neurolgicznie była badana?

tokyocat napisał(a):

> Hej dziewczyny,
      > Moja corka ma 11 lat. Od tygodnia boli ja glowa. Bylam z nia u lekarza, powiedz
      > ial ze to nic groznego, ze moze ma jakies resztki infekcji itp.
      > Trzy dni potem, caly czas boli ja glowa, rano zaczela wymiotowac, srodki przeci
      > wbolowe ( klasyczne) nie pomagaja.
      > Pojechalam z nia do szpitala, lekarka mowi mi ze to migrena.
      > Mala opisuje bol jako pulsujacy w skroniach, sciskajacy czolo, wielogodzinny bo
      > l.
      > Czasem wstaje juz z bolem glowy, czasem zaczyna bolec ja w nocy, jak spi.
      > Czy migrena moze trwac tydzien ???
      > Nie wiem co o tym myslec.
      > Aha, lekarka mowi ze w okresie nastoletnim moga byc pierwsze objawy.
      > Ktoras z was m’a takie dlugotrwale bole glowy ?
      > Dziekuje wam z gory za odpowiedzi.
      • tokyocat Re: Migrena u dziecka 24.11.23, 06:14
        Jeszcze nie, to bym wlasnie pierwszy epizod. Ale zrobie tak jak mowicie, dziekuje wam bardzo za rady i podzielenie sie doswiadczeniem.
        Jestescie niezawodne jak zwykle 🙏🙏🙏
        • anilorak174 Re: Migrena u dziecka 24.11.23, 08:57
          Moja corka miewa migreny (pierwsza w wieku 5 lat). U niej dochodzą problemy ze wzrokiem podczas napadu (widzenie połowiczne). Jest pod opieką neurologa z powodu przewleklej choroby, ma co rok rezonans, stąd mam pewność że to migrena a nie cos gorszego.
    • bazia_morska Re: Migrena u dziecka 24.11.23, 06:39
      U mojej córki zaczęło się chyba w wieku 12 lat, to byly bóle klasterowe, nie migrena. Od razu poszliśmy do neurologa, zlecił tomografię głowy. Trwało to ok dwoch lat, ale nasilenie było coraz mniejsze. Prawdopodobnie zwiazane z dojrzewaniem.
      Trzymajcie się i życzę Wam zdrowia!
      • astomi25 Re: Migrena u dziecka 24.11.23, 07:58
        Warto zrobic rezonans glowy. U mojej, teraz 15 letniej corki, bole glowy powoduje cysta.
        Obserwujemy.
        • kubek0802 Re: Migrena u dziecka 24.11.23, 08:07
          Moja migrena trwa trzy dni. Oczywiście biorę leki. Syn w okolicach 13-14 lat miał epizod z silnym bólem głowy, potem zaburzenia widzenia. Rodzinny dał od razu skierowanie do szpitala i tam zrobiliśmy komplet badań z ostateczną diagnozą bóle migrenowe. Na szczęście zdarzają się rzadko. Zdecydowanie przeprowadziłabym diagnostykę i dziwne że lekarz nic nie zlecił.
    • hanusinamama Re: Migrena u dziecka 24.11.23, 08:08
      Mam od czasu pierwszego okresu. I tak na poczatku były bardzo nieznośne.
      Poszłabym do neurologa (wykluczyć co innego) i zrobiła badanie krwi.\
      U mnie migreny są na podłożu zakrzepowym.
      • gajmal Re: Migrena u dziecka 24.11.23, 09:00
        Koniecznie do neurologa, a najlepiej poprosić o skierowanie na cito na oddział neurologiczny. Wtedy położą ją na 3 dni zrobią rezonans, eeg (jeden dzień przyjęcie, drugi rezonans, trzeci eeg i do domu) i przynajmniej wszystko będzie sprawdzone. Jeśli to migrena to powiedzą jak pomóc. Piszę, że na cito, bo wtedy nie będzie trzeba tak długo czekać. Moja córka miała w wieku 3 lat zawroty głowy. Trafiła na oddział. Zrobili te dwa badania i okazało się, że to zapalenie ucha tak głęboko, że nie było możliwości stwierdzenia tego na bazie zwykłego badania laryngologicznego i dopiero rezonans to pokazał. Dostała antybiotyk do domu i po tygodniu było po temacie.
    • netlii Re: Migrena u dziecka 24.11.23, 08:53
      Oryginalna nie będę, w moim przypadku również zaczęło się w okresie dojrzewania (gdzieś końcówka podstawówki).
      Teraz już 40+ i dalej mi migrena towarzyszy, acz chyba nauczyłam się z nią żyć. Inna sprawa, że moje ataki to maks. 48h, więc mam nieco lżej.
      By wykluczyć inne dolegliwości badałam zatoki, miałam rtg, a po wypadku samochodowym zrobili mi rezonans i wykluczyli również guza.
      Pierwsze sygnały mam rano - zaczyna się ucisk w skroni i ból, więc staram się wybiegać, zrobić chłodny prysznic i do lekkiego śniadania czasem biorę excedrin migra stop. Gdy byłam młodsza to w trakcie biegania zdarzyło mi się kilka razy zwymiotować na trasie, więc profilaktycznie staram w siebie przed startem wcisnąć banana albo chociaż szklankę wody. Całkowicie bólu nie eliminuje, ale w moim przypadku taki początek dnia czyni go bardziej znośnym.
      Aaaa i ucisk na skroń, ja biorę sobie coś chłodnego typu wkład żelowy, przykładam do lewej skroni )tam z reguły boli, czasem rozlewa się do oka) i mocno zawiązuje chustką. Wyglądam jak wyglądam - ale mam ten komfort, że od lat pracuje z domu i prezencja w konfrontacji z bólem schodzi na dalszy plan.
    • marianna211272 Re: Migrena u dziecka 24.11.23, 13:08
      mi zaczely sue ok 10 roku zycia nasilily po porodach .
      Wtedy wlasnie przebadano mnie na wszystkie mozliwe sposoby, potem byl spokoj na kilka lat tzn bole glowy migrenowe ale nie czeste .Obecnie od dwoch lat znowu mam 51 lat, jeszcze nie mam menopausa.Znowu czekaja mnie wizyty rezonans ecc pewnie nic nie wyjdzie ale musze zrobic zeby mnie wzieli pod opieke kliniki bolu glowy .Radze sobie dieta,wiem co u mnie powoduje i wykluczam ,mam zawsze ze soba zastrzyki zeby sobie zrobic jak tylko bol sie zaczyna ,nie pije alkoholu u mnie akurat powoduje szczegolnie biale wino . Zawsze mam proszki w nocy przy lozku ,czasami zaczyna sie w nocy i jak nie zablokuje mam dzien z glowy
    • wapaha Re: Migrena u dziecka 24.11.23, 13:57
      Rodzinny po zrobieniu wywiadu -10latek i bóle głowy "zniewalające "ok raz w miesiącu dal skierowanie do neurologa . Uważam, że dobrze by było gdyby i twoja neurolog obejrzał

Poza tym lekarz poza skierowaniem zrobił młodemu pogadankę nt snu i picia wody
    • tokyocat Re: Migrena u dziecka 24.11.23, 18:06
      Dziekuje wam wszystkim za odpowiedzi, w poniedzialek jestem umowiona do rodzinnego, zeby dostac skierowanie do neurologa.
      Bardzo mi pomoglyscie, mowiac w jakim wieku zaczely sie wasze objawy.
      Trzymajcie sie i dbajcie o siebie i swoich bliskich ♥️
    • enith Re: Migrena u dziecka 24.11.23, 18:28
      Mi zaczęły się bóle głowy we wczesnym nastolęctwie. Nie były to migreny, nie miałam typowej aury czy wymiotów. Ból był pod ciemieniem, pulsujący, dosłownie rozsadzał głowę, pogarszały go głośne dźwięki i gwałtowne ruchy głową. Pomagał na to trik, którego nauczyła mnie babcia. Bardzo, ale naprawdę bardzo ciasne związanie głowy chustą na 15-30 minut. Po zdjęciu chusty bólu już zazwyczaj nie było. Babcia ten trik znała z kolei od swojej mamy, a mojej prababci, bo ten ból głowy ewidentnie jest u nas rodzinny (kuzyn też miał, więc nie tylko kobiet to dotyczyło). Przeszło mi około 20-go roku życia. Kuzynowi też mniej więcej w tym samym wieku. Dodam, że w tamtym okresie zarówno ja, jak i kuzyn mieliśmy bardzo niskie ciśnienie krwi (90/60, 80/50), i to mogło być, moim zdaniem, przyczyną tych ataków. Może zacznij mierzyć córce ciśnienie i zobacz, czy koreluje z epizodami bólu.
      • tokyocat Re: Migrena u dziecka 24.11.23, 22:17
        🙏
    • karmello29 Re: Migrena u dziecka 25.11.23, 12:49
      mnie po raz pierwszy dopadła w wieku 20 paru lat.
      mam ataki srednio 1-2 razy w roku ,obowiazkowo z aurą -jak mi siezaczyna rozmazywac przed oczami i mam swietliste błyski to juz wiem co bedzie -zazwyczaj powiazane ze stresem,zmarznieciem ,w okolicach miesiaczki

z dzieckiem -dno oka plus neurolog a potem martwic sie migrena ,zwlaszcza te poranne wymioty trzeba potraktowac powaznie
    • ursula.iguaran Re: Migrena u dziecka 19.03.25, 14:57
      Na cito przebadałabym córkę - rezonans głowy nawet prywatnie bym zrobiła.
      To może być migrena i prawdopodobnie jest. Ale może być też coś groźniejszego i lepiej to wykluczyć.

Moja córka przeszła pełną diagnostykę jak miała 17 lat, też miała takie niekończące się bóle głowy.
      U niej ostatecznie postawiono diagnozę napięciowego bólu głowy, migreny też miewa ale rzadko i mówi że to jest inny rodzaj bólu.
      Idź z nią do dobrego neurologa dziecięcego. Mogę polecić dobrego w Poznaniu.
    • slonko1335 Re: Migrena u dziecka 19.03.25, 15:16
      Lekarz nie wysłał do neurologa i okulisty?
      • 1matka-polka Re: Migrena u dziecka 19.03.25, 15:22
        slonko1335 napisała:

> Lekarz nie wysłał do neurologa i okulisty?
        >

Właśnie. Cisnienie w oczach trzeba zmierzyc.
        • slonko1335 Re: Migrena u dziecka 19.03.25, 15:24
          Tak mój miał jeszcze dno oka oprócz ciśnienia sprawdzane .
    • spirit_of_africa Re: Migrena u dziecka 19.03.25, 15:27
      Owszem migreny mogą się tak objawiać ALE moj neurolog przy pierwszych atakach migreny wysłał mnie na TK, bo powiedział ze zanim zdiagnozujemy migrenę powinnismy wykluczyć inne rzeczy.
    • mag-la-swag Re: Migrena u dziecka 29.03.25, 00:39
      Moja corka tak miala. Migrena przez ponad tydzien. Neurolog jej dobral leki. Ma bardzo silne migreny przed miesiaczka, podloze hormonalne. Zaczelo sie jak miala 12 lat. po roku jest niego lepiej ale zdarza sie ze przez 2 dni nie idzie do szkoly.
    • imponderabilia20 Re: Migrena u dziecka 29.03.25, 06:49
      2 razy w życiu miałam. Do tego bolał mnie oczodół jeden i musiałam zatrzymać się autem by zwymiotować na poboczu. Nie zazdroszczę.
    • ameliya_85 Re: Migrena u dziecka 29.03.25, 11:04
      Lekarz powiedzial, ze to nic groznego na jakiej podstawie? tak 'na oko'?
      Nawet jako dorosla bym sie bardzo takim czyms zaniepokoila gdyby mnie to dotyczylo.
      Oczywiscie przyczyna moze byc rzeczywiscie blaha i moze to byc tylko napieciowy bol glowy, ale koniecznie idzcie do neurologa by zrobic rezonans
    • lillyinchains Re: Migrena u dziecka 29.03.25, 20:23
      Lepiej zróbcie pilnie MR głowy, będziecie spokojniejsi.

Nadal wymiotuję rano????
      Ból głowy Ją budzi ??
      Boli nad ranem i mdłości nad ranem?

tokyocat napisał(a):

> Hej dziewczyny,
      > Moja corka ma 11 lat. Od tygodnia boli ja glowa. Bylam z nia u lekarza, powiedz
      > ial ze to nic groznego, ze moze ma jakies resztki infekcji itp.
      > Trzy dni potem, caly czas boli ja glowa, rano zaczela wymiotowac, srodki przeci
      > wbolowe ( klasyczne) nie pomagaja.
      > Pojechalam z nia do szpitala, lekarka mowi mi ze to migrena.
      > Mala opisuje bol jako pulsujacy w skroniach, sciskajacy czolo, wielogodzinny bo
      > l.
      > Czasem wstaje juz z bolem glowy, czasem zaczyna bolec ja w nocy, jak spi.
      > Czy migrena moze trwac tydzien ???
      > Nie wiem co o tym myslec.
      > Aha, lekarka mowi ze w okresie nastoletnim moga byc pierwsze objawy.
      > Ktoras z was m’a takie dlugotrwale bole glowy ?
      > Dziekuje wam z gory za odpowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka