Dodaj do ulubionych

Świeża żurawina

24.11.23, 18:11
W chwili zaćmienia umysłu kupiłam kilo świeżej żurawiny, chciałam/chcę wsadzić ją do fikuśnych słoików i jeść smile

ale...czy ona musi być przemrożona?

czy ten przepis wydaje się dobry?:
1/2 kg żurawiny
1/3 szklanki wody
3/4 szklanki cukru
skórka i sok z połowy cytryny

Wodę wlej do garnka, dosyp cukier, wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Powinien powstać gęsty syrop, dodaj wszystkie owoce i duś przez kilkanaście minut, dokładnie mieszając co kilka minut. Owoce dość szybko powinny pękać i puszczać soki. Zetrzyj skórkę z połowy cytryny i wyciśnij sok, dodaj do owoców. Konfiturę gotuj do momentu, aż odparuje większość wody. Jeszcze gorącą przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i odstaw do góry dnem do czasu wystygnięcia.
Obserwuj wątek
    • lucasa Re: Świeża żurawina 24.11.23, 18:45
      Nie dawaj ani skorki ani soku z cytryny.
      Daj polowe zurawiny. Dodaj sok z pomaranczy. Cukier brazowy. I porto. Smaz jak marmolade. Jak owoce beda rozciapane dodaj druga czesc owocow i krotko pogotuj, az zacznasie rozpadac. W ten sposob masz sos zurawinowy, ale niektore owoce sa prawie cale.

Pyszne jako dodatek do miesa. I na kanapki.

Bardzo bym chciala miec kilogram zurawiny smile

• mabel_mora Re: Świeża żurawina 24.11.23, 19:00
        właśnie jako dodatek do mięs chciałam smile

dzięki za ten przepis, ale pomaranczy nie mam, mam za to eko cytryny i limonki i kwaśne, zielone jabłka (jakaś zimowa odmiana) i winogrona mołdawskie
      • memphis90 Re: Świeża żurawina 24.11.23, 19:16
        W lidlu kg żurawiny jest za 27 zł. Niby dużo w porównaniu z innymi owocami, ale to sie chyba raz w roku kupuje…
    • majenkirr Re: Świeża żurawina 24.11.23, 18:51
      Dlaczego ma być przemrożona? Robię jak Lucasa - żurawina, sok pomarańczowy i cukier.
      • mabel_mora Re: Świeża żurawina 24.11.23, 18:54
        bo tak wyczytałam:
        Owoce raczej nie nadają się do jedzenia na surowo, bo są zbyt kwaśne. Jeśli chodzi o nalewki czy inne przetwory, to owoce żurawiny dobrze jest przemrozić, albo zbierać je już po przymrozkach. Po przemrożeniu żurawina jest smaczniejsza, zawiera więcej cukru - wyjaśnia ekspert

• saszanasza Re: Świeża żurawina 24.11.23, 20:20
          mabel_mora napisała:

> bo tak wyczytałam:
          > Owoce raczej nie nadają się do jedzenia na surowo, bo są zbyt kwaśne. Jeśli
          > chodzi o nalewki czy inne przetwory, to owoce żurawiny dobrze jest przemrozić,
          > albo zbierać je już po przymrozkach. Po przemrożeniu żurawina jest smaczniejsza
          > , zawiera więcej cukru - wyjaśnia ekspert

>

Przede wszystkim po przemrożeniu żurawina traci gorycz, którą posiada. Mrozić bezwzględnie.
    • mysiulek08 Re: Świeża żurawina 24.11.23, 18:55
      przemraza sie jarzebine czy aronie, zeby pozbyc sie goryczki i 'cierpkosci'
      • bene_gesserit Re: Świeża żurawina 24.11.23, 19:23
        I owoce śliwy tarniny. Bez przemrożenia są tak cierpkie, że język kolowacieje nawet na parę godzin. Po przymrozkach jest o wiele lepiej.
    • muszebosieudusze Re: Świeża żurawina 24.11.23, 18:58
      Nie musi być przemrożona. Dodatki to sprawa gustu - cytryny bym nie dawała, najwyżej skórkę, to jest wystarczająco kwaśne, ale jak ktoś lubi to czemu nie, zależy do czego będziesz używać. Może być pomarańcza (ze startą skórka), może być porto (ale nie każdemu smakuje, ja lubię, mąż niespecjalnie, dzieci tez nie), może być gruszka (u mnie z gruszką najszybciej schodzi).
    • enith Re: Świeża żurawina 24.11.23, 19:03
      Z mężem robimy sos żurawinowy: żurawiny, zamiast cukru dodajemy leżakowany w beczkach po burbonie lub whiskey syrop klonowy, do tego sok pomarańczowy i starta z pomarańczy skórka, a na sam koniec chlustamy albo Cointreau albo Grand Marnier (likiery pomarańczowe). I taki sos mamy na mięsko z indyka czy na krakersy z dobrym brie czy na kanapki. Dziś akurat będzie i na krakersy i na kanapki z piersią indyka, co nam została z wczorajszego święta dziękczynienia.
      • mabel_mora Re: Świeża żurawina 24.11.23, 19:06
        aż ślinotoku dostałam smile ale skąd wezme beczki po burbonie wypełnione syropem klonowym? big_grin

co raz bardziej skomplikowane przepisy, ja chciałam rach-ciach przesmażyć z cukrem i cytryną i do słoików
        • muszebosieudusze Re: Świeża żurawina 24.11.23, 19:08
          Nie no, to nie ty lezakujesz ten syrop. Ty go już kupujesz wylezakowanego. Ale wylezakowany bez burbońskich beczek tez da radę 😄
          • mabel_mora Re: Świeża żurawina 24.11.23, 19:13
            big_grin haha...to leżakowanie syropu w sumie pasowało by do prawdziwej ematki big_grin
            • bene_gesserit Re: Świeża żurawina 24.11.23, 19:25
              Myślę, że taki leżakowany syrop jako dodatek do przetworów można zastąpić normalnym syropem klonowym i kieliszkiem bourbona
              • enith Re: Świeża żurawina 24.11.23, 19:34
                Tak właśnie, syrop (byle dobry) plus kielonek burbrona czy whiskey też spokojnie da radę.
        • muszebosieudusze Re: Świeża żurawina 24.11.23, 19:10
          Żeby ci skomplikować życie to jeszcze jest frakcja dodająca przyprawy typu goździki incynamon.
          • mabel_mora Re: Świeża żurawina 24.11.23, 19:15
            moje plebejskie podniebienie zachwyca sie takim najzwyklejszym kupnym, i coś w tym stylu chciałam odtworzyc smile
      • memphis90 Re: Świeża żurawina 24.11.23, 19:19
        A na kanapkę z takim sobie brie tez może być…?
        • mabel_mora Re: Świeża żurawina 24.11.23, 19:30
          stop!stop!stop!
        • bene_gesserit Re: Świeża żurawina 24.11.23, 19:30
          Pytasz o pozwolenie? Można smile
          Ja raz zrobiłam żurawiny, doprawiane sokiem i skórką pomaranczy i suską sechlońską. Dobre to było, o ile ktoś lubi klimaty kompotu wigilijnego.

Szwedzi dodają soku z żurawiny do gloggu, zwłaszcza jego bezalkoholowej wariacji. Nie wiem, czy wolnoobrotowa wyciskarka poradziłaby sobie z. owockami żurawiny, ale możnaby ugotować coś w rodzaju kompotu z żurawin, jabłek i przypraw korzennych i pewnie byłoby bardzo ok
        • enith Re: Świeża żurawina 24.11.23, 19:31
          Może, jak najbardziej. Goryczka żurawiny świetnie się komponuje z serem brie (jakim bądź, ale my mamy swój ulubiony, super kremowy Lincet) i często właśnie tak ją spożywamy.
    • berdebul Re: Świeża żurawina 24.11.23, 20:51
      Jeżeli chcesz mieć całe owoce to podgrzej wodę z cukrem (mniej cukru imho niż w powyższym przepisie), dodaj sok z pomarańczy (swiezy), wrzuć 1/3 żurawiny, pozwól jej popękać/rozgnieć dla przyspieszenia, wrzuć resztę owoców, krotko zagotuj i do słoików.
      Dobrze smakuje ze szczyptą cynamonu imho.
      • mabel_mora Re: Świeża żurawina 24.11.23, 22:41
        a mają być przemrożone?
        • enith Re: Świeża żurawina 24.11.23, 23:00
          Nie słyszałam, by ktokolwiek w USA przemrażał świeże żurawiny przed obróbką. Kupuje się paczkę i robi według ulubionego przepisu. Goryczka żurawiny to przecież właśnie efekt, o który chodzi, gdy się ją serwuje z mięsami czy serami. Natomiast nie wykluczam, że istnieją jakieś nietypowe przepisy, gdzie przemrożenie jest konieczne np. po to, by nie dodawać cukru czy syropu.
    • princesswhitewolf Re: Świeża żurawina 25.11.23, 00:44
      Jako ze w sezonie tu latwiej o zurawine niz np agrest w sezonie to robie taki bez cukru ze stewia albo erytrilolem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka