chococaffe 30.11.23, 08:16 Lubię retinol, nie podraznia mnie, prawdopodobnie pomaga, ale ..... trudno mi go zmieścić w rutynie częsciej niż 2 razy w tygodniu. Ma to sens czy te dwa razu to tak jakbym w ogóle nie uzywała? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
thank_you Re: Retinol itp 30.11.23, 08:44 Przy tak rzadkim stosowaniu nie przejdziesz nawet etepu retinyzacji. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Retinol itp 30.11.23, 08:47 Dzięki, chociaż to nie ułatwia sprawy Odpowiedz Link Zgłoś
ania357 Re: Retinol itp 30.11.23, 10:01 To jak czesto stosowac retinol, zeby to mialo sens? Kupilam sobie 4% z dermaquestu i myslalam, zeby z uwagi na tak wysokie stezenie ograniczyc sie do 2-3 razy w tygodniu. Zly pomysl? I jeszcze przy okazji dopytam co zadziala lepiej: regularne stosowanie 4% serum z retinolem czy kilka zabiegow retix C wykonywanych co kilka tygodni, a w miedzyczasie zero innych retinoidow? Ten retix C tez ma steeznie retinolu 4%, ale dziewczyny pisaly, ze bardzo sie po nim luszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Retinol itp 30.11.23, 08:23 Hmmm.. a co takiego używasz w pozostałe 5 dni, że nie da się połączyć? Mnie tylko kwasy przychodzą do głowy, które wykluczałyby retinol ale to przecież nie 5x w tygodniu? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Retinol itp 30.11.23, 08:24 A możesz powiedzieć jak to się dzieje, że nie dajesz rady go upchnąć częściej, bo nie widzę tego? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Retinol itp 30.11.23, 08:47 Możesz stosować w schemacie: jedno wieczorem a drugie rano i nie dopuść do podrażnień, czyli wprowadzaj tę procedurę stopniowo. Bardzo lubię kwas azelainowy i jeszcze tydzien i wracam do retinoidów (yupi). Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Retinol itp 30.11.23, 08:52 Średnio widzę kwas azelainowy rano pod filtr. Wszystkie te kremy/serum z nim (testowane przeze mnie) mają średnią konsystencję, która z makijażem już w ogóle nie gra. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Retinol itp 30.11.23, 09:04 Serio? Ja stosuje Hascoderm i problemu brak. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_bb Re: Retinol itp 30.11.23, 09:16 Serio. Hascoderm chyba właśnie najgorzej wspominam, bo robił u mnie taką łuszcząca powłokę. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Retinol itp 30.11.23, 09:10 Ja miałam (mam w sumie) tylko jeden ale też ma dziwną konsystencję, ciężką do rozsmarowania. Taki jakby suchy i tępy (?). I na dodatek bieli. Używam czasami rano bo i tak jestem biała z natury więc mi nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Retinol itp 30.11.23, 08:57 A próbowałaś dać najpierw retinol a po ok. 40 min krem? No risk no fun, całkiem możliwe że skóra zaakceptuje taki deal. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Retinol itp 30.11.23, 09:11 Akurat tego rodzaju funu wolałabym uniknąć. Zwłaszcza, że nie musi to dawać natychmiastowego skutku (cow sumie byłoby dobre bo szybko byłoby jasne czy szkodzi czy nie) Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Retinol itp 30.11.23, 09:17 Jak chcesz, ja bym zaryzykowała, ten mrem nie ma wysokiego stężenia kwasu. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Retinol itp 30.11.23, 09:08 To uzupełnię. Krem, na kórym mi bardzo zalezy to Rouge Control, neutrea neutrea.com/. Kwas azelainowy i rutyna w kremie w połączeniu z poranną witaminą C doskonale chroni moją cerę naczynkową (może nie tyle doskonale co "najlepiej w historii') Nie chcę z niego rezygnować. I nie wiem jak go połączyć z retinolem. Zalecenia dla kremu jest stosowanie na noc. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Retinol itp 30.11.23, 09:09 p.s. kwestie makijazowe mnie w sumie nie interesują czyli nie muszę tego brac pod uwagę Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Retinol itp 30.11.23, 09:13 chococaffe napisała: > To uzupełnię. Krem, na kórym mi bardzo zalezy to Rouge Control, neutrea neutrea.com/. Kwas azelainowy i rutyna w kremie w połączeniu z poranną witaminą C doskonale chroni moją cerę naczynkową (może nie tyle doskonale co "najlepiej w historii') > > Nie chcę z niego rezygnować. I nie wiem jak go połączyć z retinolem. Zalecenia > dla kremu jest stosowanie na noc. Rouge Control ma <3% kwasu azelainowego (informacja od prodcenta) spokojnie możesz połączyć z retinolem. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Retinol itp 30.11.23, 09:24 Pytanie czy łączyć czy ryzykować rano? Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Retinol itp 30.11.23, 09:31 chococaffe napisała: > Pytanie czy łączyć czy ryzykować rano? Obie wersje powinny być ok. Rouge Control nie chyba nic, czego nie należałoby stosować na dzień, wieczorne zalecenie stosowania może wynikać z żółtego koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Retinol itp 30.11.23, 09:37 bo wskazówka mówi, żeby stosowac wieczorem Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Retinol itp 30.11.23, 09:40 Raczej kwestia konsystencji albo koloru, a nie jakiegoś specjalnego ryzyka. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Retinol itp 30.11.23, 09:37 Gdzie znalazłaś informację, że tylko 3%? Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Retinol itp 30.11.23, 09:46 chococaffe napisała: > Gdzie znalazłaś informację, że tylko 3%? Napisałam do nich maila Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Retinol itp 30.11.23, 09:49 Dzięki. Zaczyna mnie przekonywac wersja poranna. Z witaminą C to bedzie taki zewnętrzny rutinoscorbin. Zwłaszcza, że rutyna jest też antyoksydantem. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Retinol itp 30.11.23, 10:04 chococaffe napisała: > Dzięki. Zaczyna mnie przekonywac wersja poranna. Zawsze możesz do nich napisać czy są jakieś przeciwskazania. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Retinol itp 30.11.23, 09:55 Retinoinian retinylu jest fotostabilną substancją czynną, wiec moglabys stosować w Dzien. Kiedyś był tez Biretix Duo (substancja czynna zamknieta w liposomach) - tez można było stosować rano. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Retinol itp 30.11.23, 09:57 Ee, teraz zobaczyłam o jakim kremie z kwasem piszesz. Spokojnie możesz używać dowolnie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Retinol itp 30.11.23, 10:01 Dzięki za wszytskie komentarze. Chyba niepotrzebnie upierałam się przy wieczornym stosowaniu Rouge Control (zwłaszcza, że używam filtrów i tak) Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Retinol itp 30.11.23, 10:03 Teraz mnie korci, żeby rano dodawać do Rouge Control parę kropli serum z witaminą C G&G i mieszać na dłoni. (zamiast jedna warstwa, potem druga) Odpowiedz Link Zgłoś