Dodaj do ulubionych

Retinol itp

30.11.23, 08:16
Lubię retinol, nie podraznia mnie, prawdopodobnie pomaga, ale ..... trudno mi go zmieścić w rutynie częsciej niż 2 razy w tygodniu. Ma to sens czy te dwa razu to tak jakbym w ogóle nie uzywała?
Obserwuj wątek
    • thank_you Re: Retinol itp 30.11.23, 08:23
      Bez sensu. smile
      • chococaffe Re: Retinol itp 30.11.23, 08:32
        Więcej!
        • thank_you Re: Retinol itp 30.11.23, 08:44
          Przy tak rzadkim stosowaniu nie przejdziesz nawet etepu retinyzacji.
          • chococaffe Re: Retinol itp 30.11.23, 08:47
            Dzięki, chociaż to nie ułatwia sprawy
            • thank_you Re: Retinol itp 30.11.23, 08:50
              Nie, możesz to stosować jednego dnia.
          • ania357 Re: Retinol itp 30.11.23, 10:01
            To jak czesto stosowac retinol, zeby to mialo sens?
            Kupilam sobie 4% z dermaquestu i myslalam, zeby z uwagi na tak wysokie stezenie ograniczyc sie do 2-3 razy w tygodniu. Zly pomysl?

I jeszcze przy okazji dopytam co zadziala lepiej: regularne stosowanie 4% serum z retinolem czy kilka zabiegow retix C wykonywanych co kilka tygodni, a w miedzyczasie zero innych retinoidow? Ten retix C tez ma steeznie retinolu 4%, ale dziewczyny pisaly, ze bardzo sie po nim luszcza.
    • evening.vibes Re: Retinol itp 30.11.23, 08:23
      Hmmm.. a co takiego używasz w pozostałe 5 dni, że nie da się połączyć? Mnie tylko kwasy przychodzą do głowy, które wykluczałyby retinol ale to przecież nie 5x w tygodniu?
    • primula.alpicola Re: Retinol itp 30.11.23, 08:24
      A możesz powiedzieć jak to się dzieje, że nie dajesz rady go upchnąć częściej, bo nie widzę tego?
      • chococaffe Re: Retinol itp 30.11.23, 08:33
        Krem z kwasem azelainowym
        • thank_you Re: Retinol itp 30.11.23, 08:47
          Możesz stosować w schemacie: jedno wieczorem a drugie rano i nie dopuść do podrażnień, czyli wprowadzaj tę procedurę stopniowo.

Bardzo lubię kwas azelainowy i jeszcze tydzien i wracam do retinoidów (yupi).
          • waleria_bb Re: Retinol itp 30.11.23, 08:52
            Średnio widzę kwas azelainowy rano pod filtr. Wszystkie te kremy/serum z nim (testowane przeze mnie) mają średnią konsystencję, która z makijażem już w ogóle nie gra.
            • thank_you Re: Retinol itp 30.11.23, 09:04
              Serio? Ja stosuje Hascoderm i problemu brak.
              • waleria_bb Re: Retinol itp 30.11.23, 09:16
                Serio. Hascoderm chyba właśnie najgorzej wspominam, bo robił u mnie taką łuszcząca powłokę.
                • thank_you Re: Retinol itp 30.11.23, 09:58
                  😳😳😳 Hascoderm żel? 😀 Ciekawe. smile))
            • 35wcieniu Re: Retinol itp 30.11.23, 09:10
              Ja miałam (mam w sumie) tylko jeden ale też ma dziwną konsystencję, ciężką do rozsmarowania. Taki jakby suchy i tępy (?). I na dodatek bieli. Używam czasami rano bo i tak jestem biała z natury więc mi nie przeszkadza.
        • primula.alpicola Re: Retinol itp 30.11.23, 08:57
          A próbowałaś dać najpierw retinol a po ok. 40 min krem?
          No risk no fun, całkiem możliwe że skóra zaakceptuje taki deal.
          • chococaffe Re: Retinol itp 30.11.23, 09:11
            Akurat tego rodzaju funu wolałabym uniknąć. Zwłaszcza, że nie musi to dawać natychmiastowego skutku (cow sumie byłoby dobre bo szybko byłoby jasne czy szkodzi czy nie)
            • primula.alpicola Re: Retinol itp 30.11.23, 09:17
              Jak chcesz, ja bym zaryzykowała, ten mrem nie ma wysokiego stężenia kwasu.
    • chococaffe Re: Retinol itp 30.11.23, 09:08
      To uzupełnię. Krem, na kórym mi bardzo zalezy to Rouge Control, neutrea neutrea.com/. Kwas azelainowy i rutyna w kremie w połączeniu z poranną witaminą C doskonale chroni moją cerę naczynkową (może nie tyle doskonale co "najlepiej w historii')

Nie chcę z niego rezygnować. I nie wiem jak go połączyć z retinolem. Zalecenia dla kremu jest stosowanie na noc.
      • chococaffe Re: Retinol itp 30.11.23, 09:09
        p.s. kwestie makijazowe mnie w sumie nie interesują czyli nie muszę tego brac pod uwagę
      • evening.vibes Re: Retinol itp 30.11.23, 09:13
        chococaffe napisała:
        > To uzupełnię. Krem, na kórym mi bardzo zalezy to Rouge Control, neutrea neutrea.com/. Kwas azelainowy i rutyna w kremie w połączeniu z poranną witaminą C doskonale chroni moją cerę naczynkową (może nie tyle doskonale co "najlepiej w historii')
        >
        > Nie chcę z niego rezygnować. I nie wiem jak go połączyć z retinolem. Zalecenia
        > dla kremu jest stosowanie na noc.

Rouge Control ma <3% kwasu azelainowego (informacja od prodcenta) spokojnie możesz połączyć z retinolem.
        • chococaffe Re: Retinol itp 30.11.23, 09:24
          Pytanie czy łączyć czy ryzykować rano?
          • evening.vibes Re: Retinol itp 30.11.23, 09:31
            chococaffe napisała:
            > Pytanie czy łączyć czy ryzykować rano?

Obie wersje powinny być ok. Rouge Control nie chyba nic, czego nie należałoby stosować na dzień, wieczorne zalecenie stosowania może wynikać z żółtego koloru.
          • 35wcieniu Re: Retinol itp 30.11.23, 09:31
            Ale czemu to miałoby być ryzyko?
            • chococaffe Re: Retinol itp 30.11.23, 09:37
              bo wskazówka mówi, żeby stosowac wieczorem
              • 35wcieniu Re: Retinol itp 30.11.23, 09:40
                Raczej kwestia konsystencji albo koloru, a nie jakiegoś specjalnego ryzyka.
        • chococaffe Re: Retinol itp 30.11.23, 09:37
          Gdzie znalazłaś informację, że tylko 3%?
          • evening.vibes Re: Retinol itp 30.11.23, 09:46
            chococaffe napisała:
            > Gdzie znalazłaś informację, że tylko 3%?

Napisałam do nich maila smile
            • chococaffe Re: Retinol itp 30.11.23, 09:49
              Dzięki. Zaczyna mnie przekonywac wersja poranna. Z witaminą C to bedzie taki zewnętrzny rutinoscorbin. Zwłaszcza, że rutyna jest też antyoksydantem.
              • evening.vibes Re: Retinol itp 30.11.23, 10:04
                chococaffe napisała:
                > Dzięki. Zaczyna mnie przekonywac wersja poranna.

Zawsze możesz do nich napisać czy są jakieś przeciwskazania.
      • thank_you Re: Retinol itp 30.11.23, 09:55
        Retinoinian retinylu jest fotostabilną substancją czynną, wiec moglabys stosować w Dzien.
        Kiedyś był tez Biretix Duo (substancja czynna zamknieta w liposomach) - tez można było stosować rano.
        • thank_you Re: Retinol itp 30.11.23, 09:57
          Ee, teraz zobaczyłam o jakim kremie z kwasem piszesz. Spokojnie możesz używać dowolnie. tongue_out
          • chococaffe Re: Retinol itp 30.11.23, 10:01
            Dzięki za wszytskie komentarze. Chyba niepotrzebnie upierałam się przy wieczornym stosowaniu Rouge Control (zwłaszcza, że używam filtrów i tak)
    • chococaffe Re: Retinol itp 30.11.23, 10:03
      Teraz mnie korci, żeby rano dodawać do Rouge Control parę kropli serum z witaminą C G&G i mieszać na dłoni. (zamiast jedna warstwa, potem druga)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka