Dodaj do ulubionych

Wątek na piątek 🌼

15.12.23, 08:32
Cześć piękne, co tam?🥀🍀🌸💐🌹
Kto ze mną czeka na słońce?

U mnie przygotowania przedświąteczne dobiegły końca, choć nie było łatwo.
Mieciu śpi, a ja uciekłam z łóżka (wielkiego łóżka, dodam) bo mamy tylko jedną kołdrę 🤦‍♀️ i nie mogę sobie jej owinąć wokół wszystkiego. Odkryłam za to szafę zamknięta na kluczyk i będę namawiać Miecia, żeby się do niej włamał - tam napewno jest druga kołdra!

P.S.
Czy wkładając kapsułkę do ekspresu kapsułkowego ściąga się tę folijkę z wieczka kapsułki?
Obserwuj wątek
    • marta.graca Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 08:39
      Mam nową spódniczkę i rajstopy z brokatem, dziś zamierzam się dobrze bawić na służbowej wigilii smile
      • wunder-gaffe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 09:37
        marta.graca napisała:
        > dziś zamierzam się dobrze bawić na s
        > łużbowej wigilii smile
        >

Wigilia jest 15 grudnia??
        • marta.graca Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 09:42
          Słowa służbowa już nie doczytałeś?
          • wunder-gaffe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 09:44
            marta.graca napisała:
            > Słowa służbowa już nie doczytałeś?
            >

Sprawdziłem w kalendarzu. Wigilia jest jedna.
            • black.emma Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 09:53
              Sprawdź w słowniku.
              • wunder-gaffe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:02
                black.emma napisał:
                > Sprawdź w słowniku.

Sprawdziłem.
                Nie znaleziono żadnych wyników wyszukiwania dla:
                wigilia służbowa

sjp.pwn.pl/szukaj/wigilia%20s%C5%82u%C5%BCbowa.html
                • chococaffe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:08
                  sjp.pl/wigilia

1. dzień poprzedzający inny dzień, zwłaszcza jakieś święto, wydarzenie;
                  2. tradycyjna wieczerza w przeddzień święta Bożego Narodzenia;
                  3. w starożytnym Rzymie: część nocy trwająca trzy godziny
                  • wunder-gaffe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:18
                    chococaffe napisała:
                    > sjp.pl/wigilia
                    >
                    > 1. dzień poprzedzający inny dzień, zwłaszcza jakieś święto, wydarzenie;

Czyli wigilia służbowa poprzedza wigilię niesłużbową?
                    A dlaczego nie urządzacie całych świąt służbowych?
                    • chococaffe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:36
                      Bo robimy co chcemy.
                      • wunder-gaffe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:43
                        chococaffe napisała:
                        > Bo robimy co chcemy.

Nie. Robicie to co durne kierownictwo wymyśli.
                        A że cieszą was jakieś integracyjne wigilie służbowe, to już wasza sprawa.
                        • chococaffe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:45
                          Mam bardzo miłe i mądre kierownictwosmile

Czego z okazji świąt wszystkim życzęsmile
            • marta.graca Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 09:54
              W jakim kalendarzu występują wigilię służbowe?
              • wunder-gaffe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:03
                marta.graca napisała:
                > W jakim kalendarzu występują wigilię służbowe?
                >

W żadnym. W ogóle nie ma czegoś takiego jak wigilia służbowa.
                • marta.graca Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 11:37
                  Dobrze wiedzieć, że od 14 lat chodzę na coś, czego nie ma.
                  • wunder-gaffe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 12:27
                    marta.graca napisała:
                    > Dobrze wiedzieć, że od 14 lat chodzę na coś, czego nie ma.
                    >

Bo nie ma. Wigilie są zawsze 24 grudnia.
                    To na co chodzisz, to są zwykłe spotkania pracowników a nie wigilie.
                    • chococaffe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 12:30
                      ty znasz tylko jedno znaczenie słowo Wigilia? Inne ze słownika języka polskiego są ci obce?
                      • wunder-gaffe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 13:00
                        chococaffe napisała:
                        > ty znasz tylko jedno znaczenie słowo Wigilia? Inne ze słownika języka polskiego
                        > są ci obce?

Na przykład wigilia służbowa?
                        sjp.pwn.pl/szukaj/wigilia%20s%C5%82u%C5%BCbowa.html
                        • chococaffe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 14:07
                          Nie. Na przykłąd dzień poprzedzający inny dzień. Już wklejałam.smile
                        • chococaffe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 14:14
                          I zobacz. W słowniku nie ma też "niebieski długopis"

sjp.pl/%22niebieski+d%C5%82ugopis%22

Czy to znaczy, że nie ma niebieskich długopisów?wink
                        • majenkirr Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 15:13
                          Kiedyś nazywało się to „śledzik” 😉
                          • chococaffe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 15:16
                            Niestety, u mnie śledzika nie było. Sama będę musiałą zrobić na inną wigilię.
                    • wrotek0 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 19:34
                      A, to znaczy, że jeszcze przed Świętami?
                    • kamin Re: Wątek na piątek 🌼 16.12.23, 17:05
                      Spotkania wigilijne z pracownikami. Zupełnie słusznie organizowane w inny dzień niż 24.12.
      • chococaffe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:05
        My mieliśmy wczoraj smile
        • arthwen Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 14:49
          Mój mąż miał tydzień temu wink
    • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 08:42
      Właśnie się zwlekałam z łóżka, za oknem szaro i ciepło ( 8 stopni w tym momencie). Ozdoby świąteczne trochę kretyńsko wyglądają w tej scenerii..
      Jakoś tak wiosną zajeżdża:p
      • abasia0 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 08:46
        Za oknem szaro,buro i ponuro....ale to nic, czeka mnie miłe popołudnie z ulubioną przyjaciółką 🙂
        • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 08:49
          Mnie czeka popołudnie w " wiosce świętego Mikołaja" pełnej wrzeszczących bombelkow a potem basen z córką, która ma na niego focha ostatnio :p
    • wapaha Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 08:44
      a myślałam o tobie przed chwilą smile

ja cieszę się z piątku na doopie wink - bo pomimo odstawienia ( sport) nie zdążyłam nawet tego odczuć, cały tydzień popołudniu ciągle coś. Aktywne życie towarzyskie jest bardzo męczące a jutro jeszcze jedna imprezka
      <narzeka bo czasem lubi ale w gruncie rzeczy jest zadowolona>

Kawa z kapsułek jest rzyg tongue_out
      • piataziuta Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 09:05
        (...)pomimo odstawienia(...)😳

Martwię się o Ciebie!

"Kawa z kapsułek jest rzyg"

Zdążyłam zauważyć. Łudziłam się, że może to przez to że nie zdjęłam pokrywki z kapsułki. big_grin

Przypomnij mi: jaki był ten przepis na smołę po turecku?
        Gotowanie na wolnym ogniu - ile minut?
        Potrzebuję kawy, a zapomnieliśmy zabrać aeropressu.
        • wapaha Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 09:23
          piataziuta napisała:

> (...)pomimo odstawienia(...)😳
          >
          > Martwię się o Ciebie!

smile niepotrzebnie
          roztrenowanie i regeneracja jak co roku w grudniu smile

>
          > Przypomnij mi: jaki był ten przepis na smołę po turecku?
          > Gotowanie na wolnym ogniu - ile minut?

Ja wsypywałam kawę do zimnej wody (2x więcej kawy niż zwykle) i stawiałam na średni ogień, jak zaczęła wrzeć to w zależności od czasu ( nieraz bardzo sie chciało ) ale nie mniej niż 5 min ( nawet do 12-15min pyrkania)

> Potrzebuję kawy, a zapomnieliśmy zabrać aeropressu.

jak to możliwe ??? ( że zapomnieliście !)

• piataziuta Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 09:36
            Ok, to za krótko trzymałam i za mało kawy wsypałam, ale i tak wyszła lepsza niż z kapsułek.

>Jak to możliwe ??? ( że zapomnieliście !)

Miecia pytaj.
            • wapaha Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 09:42
              Zaiste dziwne
              Ale te kawy tureckie są bardzo spoko. Następnym razem popyrkaj ciut dlużej
              • piataziuta Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 20:41
                > Zaiste dziwne

Nie aż tak bardzo.
                Pierwszy raz odprawa z bagażami sportowymi - na Miecia głowie (mamrotał pomiędzy rozmowami z panem od odprawy 😂, ja go szturchałam, ale on nie kumał o co mi chodzi i dalej mamrotał 🤣).
                I pierwszy raz organizacja sportowa bez zewnętrznej pomocy - w jednak trudnych i ryzykownych warunkach.
                Kawa więc zeszła daleeeeko na kolejny plan.
                Ale jest ok. smile
                • wapaha Re: Wątek na piątek 🌼 16.12.23, 10:47
                  eno, pewnie
                  łatwiej zorganizować kawę niż sprzęt sportowy wink
      • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:30
        Wapaszko, czy ja mogę mieć pytanie?
        Mam basenowy problem z młodą. Ja bym nawet była skłonna odpuścić, bo sama pływam słabo i nie czuję, żeby mi w życiu czegoś brakowało😅 ale tu w NL umiejętność pływania jest równie ważna, co jazda na rowerze, czyli BARDZO.
        A moja młoda ma ogromny problem z przełamaniem się i wsadzeniem głowy pod wodę.
        Już jej zmieniłam grupę na basenie na mniejszą, z panią od specjalnych przypadków ale progress jest znikomy, przy ćwiczeniach typu wyławianie woreczka z dna tak ciągnie głowę do góry, że żyrafa by się nie powstydziła, a że jest wysoka jak a swój wiek, to jej to wychodzi...
        No i pytanie moje, czy ja jej mogę jakoś w tym pomóc, robić z nią jakieś ćwiczenia w wannie czy co?
        Czy czekać i nie odpuszczać?
        Czy odpuścić właśnie?
        Poradź 😘
        • wapaha Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:36
          Nie odpuszczać-ale nie zmuszać
          Ona jest komunikatywna juz-mowi w czym problem?
          Jest jej niefajnie w uszach? Nie lubi moczyć buzi ? Nie lubi moczyć włosów? Nie potrafi oddychac ? Boi się?

Jak wyglądają u was kąpiele i mycie głowy?
          • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:44
            Głównym problemem jest strach przed wodą w nosie.
            Nie zmuszam, pani na basenie też nie zmusza, ale chyba jej się wyczerpują pomysły, bo to trwa już długo.
            Ona ogólnie bardzo lubi wodę, plażę, wannę, acquaparki, ale tylko wtedy, kiedy nie trzeba zanurzać głowy. W te wakacje zjechałam z nią wodną zjeżdżalnią gdzie na sam koniec wpadało się na sekundę pod wodę i była totalna histeria.
            Jeśli chodzi o mycie głowy, to nie ma dramy.
            • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:46
              Dodam, że na zjeżdżalnie sama chciała, bo inne dzieci były zachwycone :p
              • hermenegilda_zenia_is_back Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 12:30
                To kup jej zatyczki na nos i niech je zakłada przed nurkowaniem - nic jej się do nosa nie wleje
                • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 15:22
                  Zatyczki akurat bardzo nam odradzają, bo to tylko rozmydlanie problemu i wydlużanie całego procesu.
              • wapaha Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 14:32
                dziewczyny dały ci już kilka pomysłów - i one są dobre- warto spróbować czy coś na nią zadziała przy czym zatyczki na saaaaaaamym końcu bo one uposledzają oddychanie w pływaniu.
                Ja jestem z frakcji wydech przez nos+usta ( jest też frakcja wydechu przez nos), frakcja wydechu przez same usta ma najwięcej negatywów (szerokie otwieranie ust, szybkie pozbawianie sie powietrza, ryzyko zachłyśniecia)

W prawidłowym wzorcu a zakładam że do tego powinno się dążyć jest wydychanie powietrza ustami i nosem. ma to o tyle znaczenie, że wydychanie nosem pozwala znacznie zmniejszyć ryzyko zachłyśniecia, ( na późniejszym etapie sprawnego pływania jest po prostu ekonomiczne) Poza tym wydychanie przez nos uniemożliwia dostanie się wody do nosa- a założę się że młoda miała niefajną przygodę właśnie z wodą w nosie- to pieczenie w nosie, łzawienie i ból dla niektórych-skutecznie zniechęca

do sposobów dodałabym
                TWOJE PÓJŚCIE z młodą na basen- i zabawa : w spiewanie pod wodą, wymawianie sylab i głosek. To ważne-by młoda widziała, że tobie też jest niekomfortowo ,ze tak sie zdarza, że to nic strasznego. na ogól dzieci lubią nurkować ( stosuje sie zabawy z wyławianiem zabawek) i skakać - ale miałam przypadki- z którymi ćwiczyłam matematykę - tzn zanurzaliśmy się i pokazywałam palce i dziecko miało mówić co/ile palców widzi.

btw czy wiesz, czy ona na pierwszych lekcjach pływania miała naukę oddychania ?
                czy ona jest zdrowa ? - zatoki, mocna asymetria przegrody nosowej itp ?
                • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 15:26
                  Chodziłam z nią, chodzi teraz mąż, nic. Mąż pływa bardzo dobrze, pokazuje jej jak się można fajnie bawić pod wodą ale nie i nie.
                  Jest całkowicie zdrowa, pod tym względem nic jej kompletnie nie dolega.

"
                  btw czy wiesz, czy ona na pierwszych lekcjach pływania miała naukę oddychania ?"

Nie wiem, dopytam.

Dzięki 😘
                  • wapaha Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 15:56
                    Może ona nie zna podstaw
                    Bo pierwsze lekcje pływania dla starszych dzieci ( pow 3-4 rż) odbywają się na lądzie - i własnie od nauki oddychania i w domu, niekoniecznie na basenie
                    Czyli wszelkie dmuchania balona, wstrzymywanie powietrza, wydmuchiwanie nosa ( pytałam o ten nos/zatoki - jak ona przechodzi katar ? ), zatykanie raz jednej raz drugiej dziurki i oddychanie, potem już w wodzie pierwszym podstawowym ćwiczeniem jest tzw bąbelkowanie. Ja dla maluchów mam taki wiatraczek zabawkowy ( z drosłymi też używam) który wsadzam cześciowo do wody i każę dmuchać, pomału przechodząc do dmuchania tylko w wodę , a potem wody i pod wodą
                    • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 16:01
                      Katar przechodzi szybko, bo raz-dwa sprzedaje go mnie 😅
                      Nigdy nie miała większych problemów z drogami oddechowymi w ogóle.
                      • wapaha Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 16:37
                        a potrafi smarkac ?
                        • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 16:43
                          Potrafi i to jak 😉
                          • wapaha Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 16:49
                            no to szłabym w tym kierunku - a wiec najpierw w wannie- wysmarkaj się do wody wink- zrób nosem smarki-babelki
                            im bardziej obrzydliwie przekonująca będziesz tym większa szansa na sukces big_grin
                            • snakelilith Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 22:28
                              Ja skromnie zwrócę uwagę na coś, co przy tej nauce oddychania pod wodą mogło zostać zapomniane. Dla mnie dyskomfort pod wodą powodowało otwarcie oczu, więc może być, że dziecko ma podobnie i czuje się z instynktownie zamykanymi oczami pod wodą niepewnie. U mnie sprawdziła się maska do pływania. Tak duża szeroka, dobrze przylegająca, marki zoggs. I jak napisała azalee, może warto z taką maską pobawić się w wannie.
                              • wapaha Re: Wątek na piątek 🌼 16.12.23, 09:20
                                zakładam że na tym etapie nauki pływania dzieci mają okularki
                                zajęcia bez nich- są ( powinny być) przeprowadzane jako pierwsze, by oswoić oczy z wodą

• snakelilith Re: Wątek na piątek 🌼 16.12.23, 10:50
                                  wapaha napisała:

> zakładam że na tym etapie nauki pływania dzieci mają okularki
                                  > zajęcia bez nich- są ( powinny być) przeprowadzane jako pierwsze, by oswoić ocz
                                  > y z wodą
                                  >

Ja widziałam u mnie na basenie grupy dzieciaków na nauce pływania bez okularów, dlatego to wspomniałam. Trudno mi powiedzieć, czy okulary są tu generalnie zalecane, albo nie zalecane, czy był to tylko osobisty wybór trenera czy tam rodziców, bo nie wiem.
                                  • wapaha Re: Wątek na piątek 🌼 16.12.23, 11:30
                                    tak jak wspomniałam-w początkowym okresie jest to ok, uczy się dzieci zachowania w wodzie bez okularków ( sytuacje zyciowe są różne)

nie znam metodologii nauczania w Niemczech -obstawiam jednak że w późniejszym etapie-gdy miejsce oswajania z wodą/zabaw/podstaw oddechu i ruchu zaczyna się już nauka pływania stylami/koordynacji/siły itd - okularki są już obligatoryjne
                                    • snakelilith Re: Wątek na piątek 🌼 16.12.23, 11:47
                                      wapaha napisała:

>
                                      > nie znam metodologii nauczania w Niemczech -obstawiam jednak że w późniejszym e
                                      > tapie-gdy miejsce oswajania z wodą/zabaw/podstaw oddechu i ruchu zaczyna się ju
                                      > ż nauka pływania stylami/koordynacji/siły itd - okularki są już obligatoryjne

Jak znam realia, to zaryzykuję wypowiedź, że na takim zwykłym szkolnym wf, gdzie masz dzieci od Sasa do Lasa, to nauczyciele mogą się cieszyć, gdy dzieci nie zapomną ekstra majtek do pływania i ręcznika, więc pewnie nie wymagają już okularów. Jak robią to szkoły pływania oferujące już naukę dla bardzo małych dzieci, to nie wiem. Na zdjęciu z przypadkowej szkoły (z ładną nazwą Delfin) jest dziecko, prawie jeszcze niemowlak, pod wodą bez okularów, ale to może zależeć od wieku i jak napisałaś, etapu nauki.
                                      • wapaha Re: Wątek na piątek 🌼 16.12.23, 11:53
                                        W PL strój na wf jest obowiązkowy ( a basen szkolny odbywa się w ramach lekcji wf). Wymagany jest strój,czepek , okularki,klapki
                                        Tak - u maluszków nie stosuje się okularków., generalnie do 4rż nie ma nauki pływania rozumianej jako samodzielne pokonanie dystansu ( basenu 25m). -to oswajanie,głównie nauka przez zabawę, nauka zachowań w nad,pod i w wodzie, zadania ogólnorozwojowe. Dopiero ok 4 rż zasadniczo dzieci mają już jako tako rozwiniętą koordynację- ale wciąż nie jest to typowa nauka pływania-która pojawia się zazwyczaj ok 6-7 roku życia ( wtedy okularki są konieczne)
                                        • snakelilith Re: Wątek na piątek 🌼 16.12.23, 12:45
                                          wapaha napisała:

> W PL strój na wf jest obowiązkowy ( a basen szkolny odbywa się w ramach lekcji
                                          > wf). Wymagany jest strój,czepek , okularki,klapki

O, tu mnie czepek na pewno nie jest wymagany. Czasem jedyna na basenie w czepku byłam ja, a chodziłam często w godzinach przedpołudniowych, kiedy na kilku pasach odbywały się tam też lekcje pływania dla dzieci. Klapki też chyba nie, bo te dzieciaki latają na boso i żadnych klapków tam nie widziałam. U mnie chyba wszystko z dewizą co nas nie zabije, to tylko zahartuje. wink
                                          • wapaha Re: Wątek na piątek 🌼 16.12.23, 16:07
                                            regulaminy basenów mają zapis o czepku przy długich włosach-obowiązkowo, przy krótkich można pływać bez czepka
                                            czepek jest wymagany u wszystkich dzieci- głównie z powodu odczucia komfortu przy nauce pływania/pływaniu ( później wchodzą tez kwestie stricte treningowe, w czepku można zrobić lepszy czas. tak jak sa specjalne stroje startowe, tak samo są specjalne czepki startowe)

w pl na basenach nie można biegać wink - gołe stopy+bieganie to proszenie się o nieszcześliwy wypadek. klapki z jednej strony dają bezpieczeństwo i stopa się nie ślizga a z drugiej -higienę
                                            osobiście raz tylko byłam na basenie bez klapek i to było bleeeee
                                            • kobietazpolnocy Re: Wątek na piątek 🌼 17.12.23, 11:13
                                              wapaha napisała:

> regulaminy basenów mają zapis o czepku przy długich włosach-obowiązkowo, przy k
                                              > rótkich można pływać bez czepka
                                              > czepek jest wymagany u wszystkich dzieci- głównie z powodu odczucia komfortu pr
                                              > zy nauce pływania/pływaniu ( później wchodzą tez kwestie stricte treningowe, w
                                              > czepku można zrobić lepszy czas. tak jak sa specjalne stroje startowe, tak samo
                                              > są specjalne czepki startowe)

W Polsce, dodajmy.
                                              Na żadnym duńskim basenie nie widziałam wymogu czepka, ani u dorosłych ani u dzieci. Większość pływa bez.
                                              Na szkolnym WF czepek ani okularki nie są wymagane (ani zabronione).
                                              Nikt się nie wyziębia. Nawet największe chudzielce.
                                              Czepki się pojawiają w klubach pływackich, gdzie trenuje się do zawodów.

> w pl na basenach nie można biegać wink - gołe stopy+bieganie to proszenie się o n
                                              > ieszcześliwy wypadek. klapki z jednej strony dają bezpieczeństwo i stopa się ni
                                              > e ślizga a z drugiej -higienę
                                              > osobiście raz tylko byłam na basenie bez klapek i to było bleeeee

Klapek też nie noszą, ani dorośli ani dzieci.
                                              Jakoś to wszystko wciąż funkcjonuje. Najważniejsze, że ludzie się myją przed (otwarte prysznice, więc jest presja na wstydliwych brudasów).
                                              • wapaha Re: Wątek na piątek 🌼 18.12.23, 20:14
                                                kobietazpolnocy napisał(a):

>
                                                > W Polsce, dodajmy.
                                                Trudno żebym jako mieszkanka Polski pisała o innej rzeczywistości-zwłaszcza że wyżej w dyskusji ze snake kilka razy to podkreślam

• snakelilith Re: Wątek na piątek 🌼 17.12.23, 20:10
                                              wapaha napisała:

> regulaminy basenów mają zapis o czepku przy długich włosach-obowiązkowo, przy k
                                              > rótkich można pływać bez czepka

W DE tego nie ma. Czepki nie są wymagane nawet u długowłosych.

> osobiście raz tylko byłam na basenie bez klapek i to było bleeeee

To zależy. Na mojej stałej pływalni ciągle chodzi pracownik ze szlauchem. Podłogi są czyste i chodzenie na boso nie powoduje dyskomfortu, choć na pewno chroni lepiej, np przed grzybicą stóp, której jednak nigdy w życiu jeszcze nie dostałam. Na innym basenie, w dodatku klubowym, gdzie zapisałam się na aqua fitness, było wstrętnie. Widać, że podłogi czyści się tam tylko raz dziennie. Ale nosiłam tam neopreny na stopach, bo po pierwszych zajęciach miałam otarte stopy od szorstkiego dna. Już tam nie chodzę.
                                              • wapaha Re: Wątek na piątek 🌼 18.12.23, 20:18
                                                snakelilith napisała:

>
                                                > W DE tego nie ma. Czepki nie są wymagane nawet u długowłosych.

i nie pływają włosy ?
                                                kilka razy na basenie przykleł się do mnie zabłąkany włos, fujka

>
                                                > To zależy. Na mojej stałej pływalni ciągle chodzi pracownik ze szlauchem. Podło
                                                > gi są czyste i chodzenie na boso nie powoduje dyskomfortu, choć na pewno chroni
                                                > lepiej, np przed grzybicą stóp, której jednak nigdy w życiu jeszcze nie dostał
                                                > am.

u nas standardem są albo takie mini brodziki przed wejściem na nieckę basenową- z płynem antygrzybicznym albo dozowniki do dezynfekcji stóp , jak na fotce

ja jestem po prostu przyzwyczajona by mieć klapki-bez nich czuję się niekomfortowo ( mimo że jest czysto a serwis sprzątający ciągle coś robi)

• szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 🌼 16.12.23, 16:11
                                      U nas dzieci są całkiem sauté, tylko w kostiumach. Żadnych okularków, masek, zatyczek.
                                      • wapaha Re: Wątek na piątek 🌼 16.12.23, 16:14
                                        szarmszejk123 napisał(a):

> U nas dzieci są całkiem sauté, tylko w kostiumach. Żadnych okularków, masek, za
                                        > tyczek.
                                        o matko i bosko

< wykonuje pospieszny znak krzyża, i jeszcze jeden i jeszcze raz >

dla dzieci z wrażliwością dotykową i szczuplaków to masakra ( szybko się wyziębiają a goła mokra głowa to przyspiesza )
                                        • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 🌼 16.12.23, 16:18
                                          Tam jest w uj gorąco, ja ubrana umieram w 5 minut, nie wyziębiają się raczej jakoś drastycznie:p
                                          • wapaha Re: Wątek na piątek 🌼 16.12.23, 16:28
                                            smile
                                            a ile ona ma w zasadzie lat-bo już się zgubiłam ?
                                            • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 🌼 16.12.23, 16:29
                                              6 😉
                                              • wapaha Re: Wątek na piątek 🌼 16.12.23, 16:35
                                                smile

to już "duża", za rok powinno się zacząć już konkretną naukę pływania- to najlepszy moment na to
                                                • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 🌼 16.12.23, 16:37
                                                  Zaczęła późno, bo tutaj są długie listy oczekujących na, właściwie, wszystko 🙄
                                                  • wapaha Re: Wątek na piątek 🌼 16.12.23, 17:01
                                                    rozumiem
            • azalee Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 13:23
              Ja sie nie znam, ale sie wypowiem smile
              Mam w domu 5-latka, na basen chodzi od dawna, ale przez dlugi czas nie lubil moczyc glowy, nawet przy myciu wlosow byly problemy jak woda mu na twarz poplynela.
              Kupilismy mu maske dp nurkowania (taka z rurka do oddychania) i zaczal sie ta maska bawic w wannie podczas kapieli i z czasem coraz smielej zanurzal glowe az w koncu przyszlo zupelne przelamanie. Teraz nurkuje na basenie bez niczego, a ostatnio lubi siadac w pozycji lotosu na dnie basenu i puszczac nosem babelki smile
              Tak ze moze sprobujcie jakichs zabaw w wannie na poczatek?
        • bona.sforza Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 14:08
          Jako matka trójki bąbelków, które przeczołgałam po basenie tam i z powrotem, to też doradzę 😜:
          1. Zabawa w puszczanie bąbelków. Zanurzamy twarz tak, by nos był pod wodą, a cała reszta nad i wypuszczamy babelki. Wynurzamy, nabieramy oddechu i znowu. Całość to ma być zabawa, a nie ćwiczenie, zatem na luzie, Ty zaczynasz. Można zacząć z nosem nad wodą.
          2. Pływacie w okularkach? U jednego mojego bąbla okularki rozwiązały problem.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 08:48
      Sprzątanie, okna trzeba umyć, a zwieńczyć to ubraniem choinki...
    • starczy_tego Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 08:48
      Gdzie takie widoki??
    • daniela34 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 08:54
      Zaliczyłam w tym tygodniu jeden zakład karny, jeden areszt śledczy i jeden zamek królewski, w ostatniej chwili przed zamknięciem wpadajac na wystawę Obraz Złotego Wieku na Wawelu. Dlaczego w ostatniej chwil? Bo mialam daleko.
      A teraz jadę na rozprawę 😀
      Załączam portret danieli siedzącej (na przystanku) I daniela leżącego (na arrasie). I wujka Janusza z wąsem. Podobieństwo rodzinne uderzające. A wystawa super
      • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 08:58
        O, Danielo, jaki masz ładny płaszcz, posiadam bardzo podobny :p
        • daniela34 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 09:03
          Dziękuję 🙂 liczy sobie chyba z 10 lat, ale bardzo go lubię.
      • primula.alpicola Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 09:20
        Mam identyczny plaszcz. Czy Twój to też Huna?
        • daniela34 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:59
          Mój to M&S
          • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 11:02
            Mój to " włoski rynek czwartkowy" 🤣
      • hanusinamama Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 21:00
        Kolor włosów i sierści jakże podobny smile
        • daniela34 Re: Wątek na piątek 🌼 17.12.23, 11:16
          No daniel jak żywy 😀
    • em_em71 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 08:55
      Ad. PS. - nie, ekspres sam robi dziurkę.
    • mariola233 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 08:59
      Witaj piękna i piękne, ja wstałam rano wypiłam kawkę, ćwiczyłam, poszłam z Pieskiem na spacerek, potem idę kupić sukienkę na sylwestra, życzę Wam pięknego I udanego dnia 🌷⚘️🌹🌺🌻
      • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek 🌼 17.12.23, 11:36
        Pambuk, w piesiu zakochać się można. Laczki przecudne abstrahując.
        • kira_03 Re: Wątek na piątek 🌼 18.12.23, 19:26
          Fajna, bardzo sympatyczna psinka.
      • igge Re: Wątek na piątek 🌼 20.12.23, 01:01
        Ty to ciągle coś kupujeszwink
    • alpepe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 09:14
      Czeka mnie dziś wyjazd do Lipska na zebranie wspólnoty mieszkaniowej i już się od wczoraj stresuję, poszłam spać przed 2 tylko z rozsądku. A zebranie dziś o 14. 2,5 godziny muszę liczyć, całe szczęście, że kocham autostradę do Lipska, ale i tak jak nie muszę, nie prowadzę auta. Poza tym przekombinowałam w pewnej sprawie i fb mi usłużnie podsyła reelsy z Damengambit, zapomniałam, jak to po polsku, bym nie zapomniała, że mogę jeszcze poświęcić wieżę, ale nie chcę, i tu jest problem. Generalnie mam ostatnio ciężko.
      • barattolina Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 09:30
        Och, ja tez wielbię okolice Lipska. Potem, na południe już jest więcej górek.
        I zawsze jak jestem na Ringu to myślę o alpepe - a potem strzelają mi fotę z radaru ;/.
        • alpepe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 09:59
          O, dziękuję big_grin Mnie też ostatnio strzelili, jak jechałam do Słubic.
    • primula.alpicola Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 09:22
      Mmm urlopik. Gdzie jesteś? I jak dlugo w tym raju?
      Nie, nie ściąga się.
      Ja się nadal lenię w sanatorium, gdyby nie pogoda, to byłoby idealnie.
      • piataziuta Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 11:19
        Na kanarach.
        Dwa tygodnie. big_grin
        Całe szczęście, bo ledwo podpieram się nosem.
        Właśnie wróciłam do łóżka (ale tylko na chwilę!) i wręczam sobie liczne medale z ziemniaka*, bo zasłużyłam.

*jeden medal z ziemniaka = jeden chips

• primula.alpicola Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 15:03
          🤩
          Odpoczywaj!
    • juzjesien1992 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 09:24
      Oj, jak dobrze, że ten cholerny tydzień się kończy. Od poniedziałku mam maraton napraw - najpierw zepsuł się samochód męża, potem komputer, pompa w przydomowej oczyszczalni, spaliłam blender. Pies rozciął sobie na czymś łapę, jechałam w nocy do zaprzyjaźnionej weterynarz (weterynarki) a mnie zaatakował paczkomat, drzwiczki od skrytki huknęły mnie w czoło, pani stojąca za mną otworzyła skrytkę, mam więc pięknego siniaka na samym środku facjaty. No trudno, dobrze, że popsuło się teraz, a nie w święta. Dziś wieczorem jakieś winko sobie zapodam. Miłego piateczku!
      • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:57
        Weź ty sobie może coś mocniejszego, nie wiem czy po takich przygodach wino da radę :p
    • pepsi.only Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 09:30
      Jestem nieziemsko niewyspana, kolejna noc taka, że nie mogę spać.
      Bardzo chciałabym słoneczka.Tak, słoneczny dzień ( może być zimny, trudno) poprawił by mi humor.
      W planach gotowanie zupy, jeszcze nie wiem jakiej, ale rozgrzewającej
      Mam też na dziś jedno, za to największe, okno do umycia, i firana już wyprana czeka na powieszenie ( jedna z dwóch w całym mieszkaniu, więc ta, i mam spokój).
      Ach, i jeszcze - mamy umówioną wizytę u weterynarza.
      • piataziuta Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 18:10
        Słońce mam dla Ciebie!
        Na razie tylko takie. :p

• default Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 09:30
      U mnie dom wysprzątany (mąż) i wszystkie firanki wyprane (ja). Dzisiaj przyjedzie nowa pościel, pod kolor ścian w sypialni (wrzosowo-fioletowa). Wczoraj przejechały nowe szafki nocne. Jednak dwie 😛
      Chciałam właśnie umyć głowę - ale Irena mnie wywołuje z łazienki - "wyłaź, już się wyspałam, chodźmy do lasu". Może pójdę, choć pogoda taka sobie - ale i tak lepsza niż wczoraj, bo nie tak mokro.
      Na obiad chyba po linii najmniejszego oporu zrobię makaron z sosem serowym z szynką.
      • majenkirr Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 16:07
        Czyli małżonek postawił na swoim? wink
        • default Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 16:30
          Zastosował szantaż emocjonalny 😀 "to ja dla ciebie wszystko, zawsze, a ty mi szafki żałujesz ?"
          Taki był rozżalony, że nie miałam serca się upierać 🙂 Wczoraj, jak tylko przyjechały, to natychmiast sam je wniósł, rozpakował i poustawiał, a potem podziwiał.
          • majenkirr Re: Wątek na piątek 🌼 16.12.23, 09:23
            A to niech ma! 😊
    • grruu.u Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 09:31
      Szaleństwo przedświąteczne trwa, wczoraj były występy przedszkolne, dzisiaj miało być pieczeni pierniczków z zaproszonymi bombelkami ale zamiast tego była noc 🤮🤮🤮 więc impreza odwołana. Za oknem piękny śnieg, na oknach świąteczne lampki. Prezenty już prawie wszystkie dotarły, ale jeszcze pakowanie czeka
      • bona.sforza Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:09
        Ja chce taki kubek!!!
        • grruu.u Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:34
          Dostałam go kilka lat temu na mikołajki, więc nie wiem, czy jeszcze dostępny
      • hanusinamama Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 21:03
        U mnie są aktualnie wszy....Wyszłabym i nie wróciła, tyle ze mam na łbie specyfik przeciwszowy i czepek a'la kucharka z PRLu
    • eliszka25 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 09:35
      Miłego piątku!

Gdzieś do 16 jestem w pracy, tej nowej. Na 19 jadę na ostatnią wieczerzę, jak to określił mój mąż, czyli na ostatnie spotkanie wigilijne w starej pracy, do której w przyszłym tygodniu idę jeszcze tylko 2 razy i potem koniec. Będę ryczeć dziś wieczorem i ostatniego dnia napewno też. Pracy samej w sobie mi nie żal, nowa o wiele lepsza, ale zespół jest super i ludzi będzie mi żal zostawiać 😔
      • wunder-gaffe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 09:43
        eliszka25 napisała:
        > Będę ryczeć
        > dziś wieczorem

Dlaczego tylko wieczorem a nie cały dzień od rana?
        • homohominilupus Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:00
          Co to za stary-nowy-upierdliwy nick?
          • borsuczyca.klusek Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:10
            Jeszcze do tego nie doszłam, ale też mam już na oku 🙄
            • homohominilupus Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:52
              Brzmi jakoś znajomo
              • chococaffe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:56
                brzmi jak melikles/stavros etc
              • borsuczyca.klusek Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:58
                Stavros albo januszek. Bardziej prawdopodobny ten pierwszy
                • simply_z Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 11:26
                  Nie, Januszek. Januszek byl dosc mily.
                • rzepicha-piastowa Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 11:44
                  Brzmi jak januszek, taki maly upierdliwy gnojek, ktoremu wydaje sie, ze jest zabawny
        • eliszka25 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:34
          Bo taki mam kaprys 🤷‍♀️
    • heca7 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:00
      Siedzę na pedicure i zastanawiam się czy mi w pralni przyjmą zasłony czy pogonią, że za późno 🙄
      • heca7 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:06
        A wrzucę wam stylizację łóżka z kotem wink bo do BN będzie wymienione na jeszcze bardziej świąteczne tongue_out
        • borsuczyca.klusek Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:09
          Kot jak zawsze super, ale myślę że większą furorę zrobiłoby zdjęcie stóp 🙃
          • borsuczyca.klusek Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:15
            Już wiem, z pewnością jest to Stavros 😀
            • borsuczyca.klusek Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:22
              Cholera albo to januszek wrócił 🤔

Nieważne, jeden z tych dwóch 🤷‍♀️
          • heca7 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:24
            Zdjęcie stopy mam tylko z basenu na Zanzibarze wink
            • borsuczyca.klusek Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:32
              Doceniam lakier dobrany kolorem do basenu 😀
            • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:46
              Podniosła stopa
    • mayaalex Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:00
      U nas szaro i buro, slonce bedzie zapewne w kwietniu albo maju. Albo i nie wink Ale przynajmniej nie jest zimno.
      Wybiore sie do polskiego sklepu dzisiaj, moze sledzie kupie? i zjem przedswiatecznie, ze smietana i jablkiem. Jakos taka nieogarnieta jestem i nie wiem, co ze soba zrobic. Licze na luzny przyszly tydzien w pracy bo musze rozne domowe sprawy zalatwic przed wyjazdem a jakos nic mi sie nie chce. Kiepsko spie ostatnio a bez snu kiepsko funkcjonuje niestety.
      Gdzie tak ladnie slonce wschodzi?
    • piszaca.zza.swiatow2 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:18
      Witam w piąteczek, właśnie wyszłam z łóżka i popijam kawę. Za chwilę muszę podjechać do lekarza po receptę dla córki i potem do apteki. Na koniec mam zaplanowane szaleństwo w siłowni.

Na szczęście my z innej frakcji i nie świętujemy więc czeka mnie ZERO przygotowań i dzikiego latania z garnkami i za prezentami.
      W czwartek mam ostatni dzień pracy, a potem idę
      dopiero w styczniu, tak więc do tego czasu błogie lenistwo.
    • chococaffe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:42
      A ja własnie dostałam "zaadaptowany" miód lawendowy z Prowansji smile
      • alpepe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 10:48
        A do czego on był zaadaptowany? Do smarowidła?
        • chococaffe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 11:04
          Ule "zaadaptowałam" i czekałam na "plony"
          • chococaffe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 11:07
            p.s. i zaraz przyjdzie winko.
            p.s. 2 - w sumie wczoraj była wigilia czyli dzień przed ważnym wydarzeniem wink
            • arthwen Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 14:57
              Ta wiligia to musiała być z okazji odwołania kuratorki małopolskiej!
              • chococaffe Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 21:39
                ile jeszcze wigilii przed nami !
    • krwawy.lolo Gwoli piątkowej inspiracji ... 15.12.23, 10:42
      taki obrazek (oglądamy o gotowaniu, czy porno? porno, gotować już umiesz.)
      .
    • ritual2019 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 12:19
      W pracy. W drodze do domu odbieram buty na jutrzejsze wesele. Potem zrobic panzokcie u rak i nog (te drugie zeby ladnie w srebrnych sandalach jutro wygladaly). A potem sluchanie Christmas Jazz, zamowienie jedzenia i wino.
      • majenkirr Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 16:08
        Pokaz weselny outfit!
        • ritual2019 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 16:46
          Chyba zartujesz...
    • gama2003 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 12:42
      Dzięki za wyręczonko !
      Bo niby wiem, że piątek a i tak zapomniałam.
      Nie tylko z racji wieku i zalatania, ale i niewyspania przeokropnego.
      Dziś na oparach będzie.

• krwawy.lolo Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 13:21
      A ja widziałem dzisiaj fryzjerkę. Posiadała na głowie czułki pszczółki z czubkami odzianymi mikołajowymi czapeczkami.
    • arthwen Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 14:56
      Słońca dziś niet, dzień taki szaro-ponury raczej, ale odwołanie Barbary Nowak to jakby jednak słoneczko wyszło big_grin
      Poza tym dłubię projekt, na obiad idziemy na hindusa obok, więc gotować nie trzeba, a do tego mąż wziął na dziś wolne, więc ogarnął zawiezienie dziecka do szkoły (za mnie), odebrać też odbierze, a na dodatek załatwiliśmy zakupy i nie trzeba będzie się jutro pchać w ten sajgon (a w niedzielę wyjeżdżamy, więc tym razem niedziela handlowa nam się zmarnuje wink )
      • nenia1 Re: Wątek na piątek 🌼 15.12.23, 15:51
        arthwen napisał(a):

> Słońca dziś niet, dzień taki szaro-ponury raczej, ale odwołanie Barbary Nowak t
        > o jakby jednak słoneczko wyszło big_grin

Jezu, mam to samo. Jestem zwierzę polityczne i czuję wreszcie że znowu żyję, co się dzieje, co się dzieje, codziennie coś nowego smile Dzisiaj odwołanie Barbary i zamknięcie przecudacznej podkomisji Smoleńskiej. Co tam słońce czy szarość za oknem. Zresztą ja akurat lubię szarość. I jeszcze fajne śniegowce sobie kupiłam.
        • arthwen Re: Wątek na piątek 🌼 16.12.23, 12:54
          A ja po prostu jestem z Małopolski i mam dziecko w wieku szkolnym smile
          I w sumie to niespecjalnie się polityką interesowałam tak globalnie do tej pory (nie że całkiem nie, ale też nie zagłębiałam się jakoś wybitnie), a w tym roku kurczę nie dość, że śledziłam stronę pkw, zanim ogłosili wyniki, to co pół godziny odświeżałam, oglądałam wieczory wyborcze, podsumowania i inne takie, to na dodatek śledzę obrady sejmu (nie oglądam co prawda, ale czytam te relacje on-line) - i znam skład rządu, a tak, żeby kojarzyć nazwiska _wszystkich_ ministrów to mi się chyba jeszcze nigdy nie zdarzyło do tej pory.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka