kokokoko_euro_spoko 16.12.23, 16:28 Gdzie ucha nie przyłożę, tam wszelka progenitura do NL się wybiera studiować. Wszelkie kierunki. Co tam jest, czego nie ma na UJ czy UW i okolicach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kokokoko_euro_spoko Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 16:31 Aaaaa i żeby nie było, też dzieci znajomych np z Węgier czy Czeskiej republiki. 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 16:33 Łatwiej się dostać niż na UJ czy UW. Psychologia - lekko, łatwo i przyjemnie. Pomijam kwestię mieszkania i utrzymania. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 16:46 No, ale oni się tam wszyscy pomieszczą? Co z jakością? Odpowiedz Link Zgłoś
grruu.u Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 16:48 Ale dlaczego mają się nie pomieścić? Studia mają limit miejsc, ilu z nich zajmą Polaków nie ma znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 16:50 Poczytaj o cenach i (nie)dostępności mieszkań w takim Amsterdamie Odpowiedz Link Zgłoś
grruu.u Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 16:52 Mamy studentkę w Holandii, znam temat bez czytania. Natomiast Holandia to nie tylko Amsterdam. I oczywiście jak dla kogoś studia są za drogie to tam nie jedzie i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 16:54 No to napisz pls, jaki jest benefit studiów tam. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu.u Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 16:56 Zależy dla kogo. Ona nie chce mieszkać w Polsce, więc dlaczego miałaby tu kończyć studia? Poza tym po kierunku, który ją interesował w Polsce nie ma pracy, a na Zachodzie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 16:57 Rozumiem, ale dlaczego wybrała Holandię a nie np Niemcy lub Francję? Odpowiedz Link Zgłoś
grruu.u Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 16:58 Względy osobiste. Poza tym oferta studiów anglojęzycznych w Holandii była bardzo dobra odnośnie do interesujących ją dziedzin. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 18:35 IMO to właśnie o język chodzi. To są ci sami ludzie, którzy przed brexitem celowaliby w studia w UK, ale teraz to za drogie. A innych języków nie znają na tyle, żeby sobie swobodnie poradzić na zajęciach. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 20:04 Moja córka absolutnie nie celowała w studia w UK Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 20:09 Ale wycelowała w studia po angielsku Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 20:12 galaxyhitchhiker napisała: > Ale wycelowała w studia po angielsku Owszem ale to są studia artystyczne. Od razu brała pod uwagę tylko Holandię i Danię. Stanęło na NL. Już trzeci rok studiuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 16:51 No właśnie mam wrażenie, że to jakiś worek bez dna. Idą i idą i idą. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 16:49 Już teraz jest dramat z mieszkaniami dla studentów, ale kto by się nad tym zastanawiał? Odpowiedz Link Zgłoś
grruu.u Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 16:53 Ale o co Ci konkretnie chodzi? Że Polacy mają tam nie jechać, żeby innym było łatwiej? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 16:42 Ja tylko znam Jolendra co w Polsce studiował więc nie pomogę.. Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 16:45 Skoro nie będzie już niepodległej Polski to po co mają tutaj siedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
grruu.u Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 16:45 Jest zachodnia cywilizacja Poza tym jak ktoś nie wiąże swojej przyszłości z Polską to po co mu UW? Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 18:06 grruu.u napisała: Poza tym jak ktoś nie wiąże swojej przyszłości z > Polską to po co mu UW? Co ma piernik do wiatraka? To UW jest tylko dla takich, co planują życie w PL do grobowej deski? Odpowiedz Link Zgłoś
grruu.u Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 18:17 Nie, przecież można wjechać. Ale łatwiej jest gdzieś skoczyć studia i tam podjąć pracę, niż skończyć studia w Polsce i dopiero wyjechać do pracy. Jeśli ktoś od początku planuje życie poza Polską to studia zagraniczne są dość naturalnym wyborem. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 20:34 To przeczytaj jeszcze raz swoją wypowiedź, którą zacytowalam wyżej. Do rana mogłabym wymieniać powody, dla których ktoś planujacy życie poza Polską, mógłby woleć studiować na UW, a nie w Holandii. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 20:47 Oprócz tego, że UW jest na pewno bliżej domu i rodziców, mieszkanie byłoby zapewne tańsze i studia są po polsku, to studiowanie w Polsce nie ma żadnej przewagi nad studiowaniem w Holandii czy jakimkolwiek innym kraju Unii. Studia zagranicą w języku obcym uczą jednak samodzielności i zaradności, a ukończenie ich z dobrymi wynikami daje milion punktów do samooceny. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 20:49 Lepiej bym tego nie ujęła Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 21:06 snakelilith napisała: a ukończenie ich z d > obrymi wynikami daje milion punktów do samooceny. To akurat chyba kwestia osobnicza. Z resztą sie zgadzam. Co w dalszym ciagu przeczy założeniu, że jeśli chcesz mieszkać i pracować za granicą, nie studiuj w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 23:37 >że jeśli chcesz mieszkać i pracować za granicą, nie studiuj w Polsce.< No jednak nie. Na studiach poznajesz również okoliczny rynek pracy i zaczynasz budować kontakty okołozawodowe. Prawdopodobieństwo, że będą to kontakty lokalne jest oczywiste. Więc w Polsce będą to kontakty polskie, w Holandii - holenderskie etc. Naturalnie można to przeskoczyć, naturalnie może być jakiś np. polski wydział, którego absolwentów będa sobie pazurami wydzierać na świecie wszyscy i naturalnie może być tak, że komuś jest łatwiej, taniej, prościej skończyć dane studia w Polsce, a potem ewentualnie szykować jakieś dodatkowe egzaminy czy nostryfikacje, tu zgoda. Ale w najbardziej ogólnym zarysie, chcesz mieszkać za granicą - zacznij wpuszczać tam korzenie wcześniej, zacznij konstruować środowisko towarzyskie w wieku i miejscu, gdzie o to o wiele łatwiej, miej więcej czasu na poznanie twojego wymarzonego rynku pracy no i przed nadpaleniem mostów sprawdź, czy ci dzięcielina ojczysta przesadnie nie pała. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 18:35 >Na studiach poznajesz również okoliczny rynek pracy i zaczynasz budować kontakty okołozawodowe. Tam jest ilus tam krotnie wiecej studentow niz rynek pracy jest w stanie pomieścić. Studenci nie maja mieszkan, pokoi a co dopiero pracy tuz po studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 18:39 Tak, pod tym względem UK na pewno było korzystniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 18:45 Ale tez wiekszosc wyjezdzala po studiach bo wtedy nie bylo mozliwosci zaabsorbowania na rynku tylu bez doświadczenia. Teraz to albo studiuja tubylcy albo zamożni Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 18:51 Ale też to nigdy nie był wabik dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 20:30 Nie rozumiem...no oczywiscie ze nie caly swiat studiowal w UK. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 21:09 Wyjaśniam: fakt możliwości podjęcia pracy w kraju, w którym się studiowało nie dla wszystkich był wabikiem. Np. młodzież, której opinie nt. studiów holenderskich w konkretnej specjalności referowałam, ma rynek holenderski w nosie, ale jest zdania, że dyplom tameczny da międzynarodowo lepszy efekt niż dyplom krajowej uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 22:45 A faktycznie tak jest ze w Polsce cenia bardziej holenderski niz polski? ( Nie wiem, pytam bo od 30 lat nie mieszkam w PL). Tu niejako nie ma znaczenia w jakim kraju studiowales/as. Ma znaczenie co, kraz doswiadczenie zawodowe Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 22:52 Jeżeli mowa o gronie, do którego się odnosiłam, to ono nie celuje specjalnie w Polskę, tylko w grupkę firm międzynarodowych, więc twoje pytanie jest jakby obok. Nie wiem, czy znaczenie ma kraj, wiem, że znaczenie miewa uczelnia. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 18.12.23, 09:29 A co to za firmy miedzynarodowe bo tu zapewne sa i jei nie ma ktos Yald, Harvard, Oxford, Cambridge i kilku innych z pierwszej 20tki to cala reszta nie ma znaczenia jaka to szkola byla. Odpowiedz Link Zgłoś
grruu.u Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 23:30 No to wtedy studiuje na UW, przecież to są indywidualne decyzje zależne od miliona czynników Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 12:49 koko8 napisała: > Do rana mogłabym wymieniać powody, dla których ktoś planujacy życie poza Polską > mógłby woleć studiować na UW, a nie w Holandii. Jak widać dla osób które wybierają jednak Holandię te Twoje powody są zupełnie bez znaczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 17:33 Ale przecież to oczywiste. Nie musisz mi tego protekcjonalnie wyjaśniać. Napisałam to w o odpowiedzi na (retoryczne?) pytanie: grruu.u napisała: Poza tym jak ktoś nie wiąże swojej przyszłości z > Polską to po co mu UW? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 16:47 Chyba łatwiej się dostać. Nieważny wynik matury, liczą się w jakims stopniu oceny i chyba rozmowa kwalifikacyjna. Ale szczegółów nie znam, moje dzieci studiują w Polsce, więc nie zgłębiałam tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
jolinka102 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 16:48 Niemiecka kuzynka męża studiowała w NL psychologie, bo nie dostała się na ten kierunek w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 19:00 jolinka102 napisała: > Niemiecka kuzynka męża studiowała w NL psychologie, bo nie dostała się na ten k > ierunek w Niemczech. Powaznie? W calych 70mln Niemczech nie bylo zadnej psychologii na zadnej uczelni na ktora by sie nie dostala? Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 19:07 Holandia ma podejście jak zdaje się prawo na UW: bierze nadmiar na pierwszy rok, po którym słabsi się wykruszają. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 19:21 W Niemczech psychologia jest kierunkiem numerus clausus, co oznacza, że to kierunek z centralnie ograniczonymi miejscami studiów. By dostać miejsce studiów trzeba mieć wysoką średnią z matury. Więc ktoś z mniej dobrą maturą może na psychologię się nie dostać, albo musi czekać kilka semestrów, aż uzyska dodatkowe punkty za czas oczekiwania. Odpowiedz Link Zgłoś
galaxyhitchhiker Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 16:59 Łatwo dostępna i legalna trawa. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 13:04 Nadal jako kryterium..? LOL Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 13:09 Najwięcej trawy w NL palą turyści. 😉 Z miejscowych znam tylko jedną osobę która czasem zapali :p a studenci to nie wiem, czy tacy bogaci, żeby regularnie płacić 15€ za gram :p to już w pl chyba taniej :p Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 18:44 Dokładnie, dla osób mieszkających na stałe w Holandii trawa to żadna atrakcja i wątpię żeby studenci masowo wybierali NL z tego powodu, piwo jest tańsze. Nie znam żadnego miejscowego (czy ekspata) który paliłby trawę, w mojej okolicy nawet nie ma żadnego coffee szopu, za to są w rejonach turystycznych mojego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 18.12.23, 07:23 U mnie w mieście jest jeden coffee shop, bez jednego szyldu czy jakiegokolwiek oznaczenia, w takim miejscu, że nikt z przypadku tam raczej nie trafi. Z tego, co widzę po rejestracjach samochodów, obsługuje głównie klientów z Niemiec i Belgii:p Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 17:05 Jak ktoś planuje wyjechać za granicę, to najprościej zacząć od studiow. Dalej od ruskich. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 17:10 No ale wszyscy? Do Holandii? Kraj z gumy chyba nie jest, co? Odpowiedz Link Zgłoś
grruu.u Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 17:15 Ale limit miejsc na studiach się nie zmienia, co najwyżej zmienia się skład narodowościowy. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 17:15 Ile ty masz lat? To ci sami wszyscy jak we „wszyscy w klasie mają najnowszego iPhone’a!” Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 20:55 Kraj z gumy nie jest, dlatego wielu studentów wynajmuje kanciapę pod schodami za chore pieniądze albo np. koczują w namiotach, waletują to tu to tam a za możliwość rejestracji płacą jakiejś miłej, arabskiej rodzinie :p Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 17:57 Jest tam duża odległość od rodziców Też znam. Ale bynajmniej nie wszelkie kierunki tylko takie raczej nienachalne, żadnych politechnicznych czy medycznych. Drugi powód to darmowe/tanie studia (choć zakwaterowania podobno drogie). Trzeci powód to dość przyjemny, luzacki kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 17:58 Czy ja wiem czy darmowe? 2 tys euro rocznie dla mieszkańców Unii. Inni wyskakują z 6 tysięcy rocznie .... Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 19:04 Studia w Holandii nie sa darmowe. Sa rozne systemy finansowanie. Rozne ceny. Niektorym udaje sie pomoc finansowa uzyskac i nie placa ale nigdy zadna uczelnia w Holandii nie przyjmuje za darmo. Pytanie tylko kto placi. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 20:44 "Jest tam duża odległość od rodzicówsmile" To może być racja 😃 znam jedną osobę studiującą w NL - dziewczyna dość rozrywkowa z bardzo kontrolującą matką. W dodatku mieszkają w mieście akademickim - studiowanie w innym akademickim w Polsce wymagałoby solidnej argumentacji, a tak , proszę - uczelnia zagraniczna, splendor itp 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 17:57 Córka właśnie pozaliczała wszystko z półrocza trzeciego roku i spokojnie może przyjechać na święta. Dlaczego tam? Bo na UW, UJ itd nie ma takiego kierunku artystycznego w ogóle. Inaczej też traktuje się studentów. Studia w j. angielskim. No i ona nie chce mieszkać w Polsce. Z mieszkaniem masakra więc jej po prostu kupiliśmy (w Arnhem). Kosztowało tyle co dom w Warszawie ale przynajmniej ma święty spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 20:14 Mozecie mnie zaadaptowac?🥰 Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 20:17 Zaadaptować to nie ale o adopcji mogę pomyśleć Przynajmniej odchowana jesteś Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 22:01 Jezu tak, chyba stary niemiec mnie dopadł i już mylę słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 18:08 Raczej czego tam nie ma - polskiego piekiełka. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 18:13 Z klasy mojego dziecka startowało na studia w Holandii kilkanaście osób. Wszyscy sie dostali. Kilka osób zrezygnowalo z powodu niemożności znalezienia lokum, ktoś wrocil do Polski w czasie semestru (nie podobało jej się), kolejne osoby wracają po semestrze zimowym na studia do Polski. Ostatecznie w Holandii z tych kilkunastu studiują 3 osoby ( 2 w Amsterdamie i 1 w Utrechcie). Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 18:23 Mojego syna kuzynka skutecznie zniechęciła do Holandii, a to dziewczyna, która wszędzie dobrze się czuje. Młody sam stwierdził, że jak ma studiować kierunek z dudy, byle zagranicą, to woli przynajmniej inż. tu. A potem się zobaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
forumologin Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 19:42 a kierunkow nie z dudy w holandii nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 06:44 W UE po angielsku i nie za milion monet średnio. A Holandia, jako jedyna w zasadzie ewentualność, ze względu na cyrki z mieszkaniem i nastawieniem do wynajmujących obcokrajowców, odpadła. Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 18:26 Legalne zioło Odpowiedz Link Zgłoś
panirobak82 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 18:29 Skąd takie obserwacje? Ja nie słyszałam jeszcze żeby ktoś się tam na studia wybierał a trochę tegorocznych maturzystów znam Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 18:33 A tak na poważnie: - uniwerki są super. Sama po dniach otwartych miałam ochotę wrócić na studia - towarzystwo międzynarodowe - kraj fajny i tolerancyjny - studia tanie Minusy: - housing crisis od czasu brexitu - i ostatnie posunięcia rządu: ograniczenie kierunków en-jezycznych Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 22:21 > i tolerancyjny Ze co? Wiesz kto tam wygral wybory? Odpowiedz Link Zgłoś
berber_rock Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 10:24 princesswhitewolf napisała: > > i tolerancyjny > > Ze co? Wiesz kto tam wygral wybory? A wiesz, kto u nas 8 lat temu? Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 18:50 Znajoma młodzież (ambitna, z konkretną wizją zawodową raczej/również międzynarodową, która jako alternatywę miałaby b. dobrą konkretna polską uczelnię) wybiera Holandię, bo "tam się studiuje i rozwija, a nie uczy jak zdawać egzaminy". BO zdaniem tejże młodzieży, ma się po uczelni holenderskiej znacznie większe szanse w starcie do firm międzynarodowych, a jak ktoś chce startować do tych firm "w Polsce to sobie i talk poradzi". Bo w rankingach uczelnia holenderska stoi znacznie wyżej niż polska. Holandia, a nie Niemcy, bo na poziomie wstępnym oferta anglojęzyczna jest znacznie szersza. Holandia zastąpiła UK studentom zagranicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 19:06 I ten wpis jest konkret, got IT. Ale serio uczelnie holenderskie są w rankingach wyżej niż np UJ? Pytam, bo ja już kupę po studiach a pisklę jeszcze przed. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 19:31 Najlepsza polskie uczelnie są w piątej setce światowych, dość słabo (acz nalezy pamiętać, że ranking nie musi zawsze przekładać się na jakość studiów). Posprawdzaj na konkretnych uczelniach - UJ do A-dam, i konkretnych wydziałach, i kierunkach. Ale to trzeba też rozpatrywać pod kątem pozostałych kwestii, jak na przykład planów zawodowych. No i np. tego, jakie są na danym wydziale konkretne zajęcia, jak nauczane, jakie są możliwości wyboru etc. www.shanghairanking.com/institution?name=&r=Poland Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 20:15 Uj na szarym.koncu jak zawsze😅 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 10:28 Uwazam ze te rankingi nie maja pojecia na temat polskich uniwersytetow. Nie twierdze ze to pierwsza setka ale bez przesady, nie piata setka Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 10:44 A nie. Te rankingi mają bardzo precyzyjne kryteria, i żeby je poprawnie stosować nie musisz "znać się na polskich uniwersytetach". Naturalnie można te kryteria kwestionować. Np. z punktu widzenia ewentualnego kandydata nie ma specjalnego znaczenia czy na uczelni wykłada/jest jej absolwentem noblista, jeżeli np. nobliści są z chemii, a mnie interesuje literatura portugalska. Ale - i to już przynajmniej w części rynku bywa ważne - dyplom z uczelni X ma/miewa większą wagę, niż z uczelni Y. I kluczowe, moim zdaniem, jest porównanie kierunku do kierunku. O ile UW jest w piątej setce światowych uczelni to bodaj fizyka jest o ile pamiętam, zaledwie w 3 ćwiartce setki pierwszej. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 20:34 Ale niby co az tak fatalnego jest w topowych, ba jednych z najstarszych uniwersytetow na swiecie jaki jest UJ by wylądować na pieciuset ktoryms miejscu? Jesli kryterium jest wykladybz Noblista to ja dziekuje za taki snobizm. Noblista moze byc fatalnym nauczycielem a nie noblista rewelacyjnym Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 20:58 Po pierwsze, poczytaj sobie o rankingach, skoro już tak cię ta dyskusja wciąga. Szanghajski nie jest jedyny, QS czy Times biorą pod uwagę różne kryteria - w tym także zatrudnialność, na przykład. Jest ranking reputacyjny, który powstaje dzięki opinii najbardziej szacownych naukowców, którzy mają wskazać uczelnię najlepszą w ramach ich własnej specjalizacji. Po drugie, o ile pamiętam, w szanghajskim chodzi nie tylko o noblistów wykładowców, ale i noblistów - absolwentów (stanowiących jakby nie było wskazówkę co do jakości kształcenia). Po trzecie, długość historii nie przesądza o jakości (to jest właśnie snobizm, jak by mnie ktoś pytał). Po czwarte, mówię jak komu dobremu, jeżeli ktoś myśli o studiach kosztowniejszych i wyjazdowych, a nie ma jasnej wizji zawodowej, to powinien sprawdzić jak dany wydział/kierunek uczelni A, ma się do jakości analogicznego wydziału na uczelni B. Po piąte, dla mnie pozostaje również istotna forma, tryb kształcenia. Interaktywnie czy raczej wykład z katedry? Jak praktyka? Na ile mentoringu? Czy (zwł. lata licencjackie) mają otworzyć głowę, uczyć również krytycznego myślenia, czy mają stanowić czas na wlewanie faktów? Na ile dana forma wydaje się danemu maturzyście właściwa? Po szóste, czy w przewidywanym kierunku zawodowym fakt, że kończy się uczelnię z pierwszej setki jest przynosi istotną wartość dodaną w stosunku do uczelni z piątej setki? I to wszystko do kupy powinno mieć sporą wagę przy podejmowaniu decyzji o tym, gdzie się na studia idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 22:39 No ciekawi mnie ale nie az tak by szukac. Studiowalam MBA w US na University of San Francisco. Jest to tam pewno w pierwszej setce. Ale zebym z tego powodu jakos w zyciu miala dywany czerwone rozlozone to raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 23:22 A ktoś mówił o jakichś dywanach? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 18.12.23, 09:25 Ja mowie i jest to przenosnia haha Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 23:50 Zatrudnijmy Wałęsę ranking się podniesie… Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 18.12.23, 11:30 ...jako tego czlonka Rady Medrcow Europy 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 19:08 kokokoko_euro_spoko napisał(a): > Ale serio uczelnie holenderskie są w rankingac > h wyżej niż np UJ? Ty tak powaznie pytasz? Powaznie masz az tak nikla wiedze majac potomstwo w tym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 20:39 jammer1974 napisała: > kokokoko_euro_spoko napisał(a): > > > Ale serio uczelnie holenderskie są w rankingac > > h wyżej niż np UJ? > > Ty tak powaznie pytasz? Powaznie masz az tak nikla wiedze majac potomstwo w tym > wieku. W jakim wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 18.12.23, 00:02 Piskle przed studiami. Ja tez jestem kupe po studiach a moje piskle jeszcze ma daleko. Rankingami sie nie interesuje ale wiem. Bo zeby nie wiedziec takich rzeczy to trzeba sie o to mocno starac. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 18.12.23, 03:55 jammer1974 napisała: > Piskle przed studiami. > Ja tez jestem kupe po studiach a moje piskle jeszcze ma daleko. > Rankingami sie nie interesuje ale wiem. Bo zeby nie wiedziec takich rzeczy to t > rzeba sie o to mocno starac. I tak w każdej dziedzinie po rankingach lecisz? Wyrazy podziwu. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 18.12.23, 08:26 Nie. W ogole mnie zadne rankingi nie interesuja. Ale wiem z grubsza na jakim swiecie zyje. A polskie uczelnie sa w granicach piecsetnego miejsca juz od conajmniej 40lat. Osoba po studiach powinna takie rzeczy wiedziec. Zakladam byc moze naiwnie ze na studia Ida ludzie ktorzy Maja z grubsza pojecie na jakim swiecie zyja. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 18.12.23, 11:27 Jako wykształcona i zakładam osoba o szerokich horyzontach powinnaś móc przyjąć, że ludzie mają wszelakiego rodzaju zainteresowania i pasje i niekoniecznie Akurat te o rankingach wyższych uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 18.12.23, 12:50 Tego rodzaju wiedza to zadna pasja. To elementarna wiedza kogos kto skonczyl studia. Zeby jej nie miec to trzeba sie bardzo mocno postarac. Odpowiedz Link Zgłoś
kokokoko_euro_spoko Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 18.12.23, 13:01 Dobrze, to już pisałaś, dzięki za powtórkę 🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 21:34 Cos chyba jest w narzeczy. Mam w sasiedztwie uczelnie wyzsza i tam rozmawiaja wszyscy tylko po angielsku. Nie mam pojecia czy tam w ogole jacys Holendrzy studiuja. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 22:14 Pewnie studiują Tylko oni mają tak, że jak w towarzystwie, w czasie przerwy między zajęciami rozmawiają to po angielsku bo wśród nich są obcokrajowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 19:11 Pewnie tak. Tylko to troche zabawnie wyglada. Ja w kazdym razie na szczescie bede studiowac po holendersku. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 21:55 Tanio jest i z jako takim angielskim można studiować. I łatwiej się dostać niż na oblegane kierunki w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 22:16 Tanio nie jest- 2 tys euro rok. I weź wynajmij coś większego od klatki dla królików za cenę niższą niż odprawa "dwutygodniowych, pisowskich ministrów" A najpierw to znajdź i przekonaj właściciela żeby właśnie tobie to wynajął. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
grruu.u Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 00:14 Są duże dofinansowania studenckie, karty na bezpłatne przejazdy, refinansowanie ubezpieczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 06:13 Ale zdajesz sobie sprawę, że nie od razu? Nie automatycznie od pierwszego miesiąca nauki. Przecież ja to wszystko wiem bo córka tam studiuje... można też sobie dorabiać ale mlody dzieciak zarabia niewiele, dopiero z ukończeniem 21 roku bodajże stawka godzinowa rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 09:02 W porównaniu ze Stanami i UK to tanio jak barszcz. I to jest główny powód wyjazdów Polaków w tamtą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 22:26 fogito napisała: > Tanio jest i z jako takim angielskim można studiować. I łatwiej się dostać niż > na oblegane kierunki w Polsce. Zdumumiewa mnie ta wypowiedzi. Nie wiem co rozumiesz pod pojeciem z jako takim angielskim. Ale na moj chlopaki rozum zeby studiowac gdziekolwiek cokolwiek w jakims jezyku to raczej trzeba go raczej dobrze znac niz jako tako. Podejrzewam ze inaczej rozumiemy pojecie "jako tako". Na oblegane kierunki w Holandii masz bardzo nikle szanse dostania sie. Holendrzy wyjezdzajac za granice studiowac medycyne bo u siebie nie maja szans sie dostac. Znam z otoczenia dwie dziewczyny. Jedna w Polsce studiuje medycyne. W Holandii nawet nie probowala sie dostac. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 22:35 Angielski trzeba znać płynnie i mieć to na papierze Poniżej pewnego poziomu nie przyjmują. Zresztą pierwszy odsiew robią już na rozmowie kwalifikacyjnej. Nie ma szans żeby z byle jakim językiem się dogadać. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 16.12.23, 22:39 Tak wlasnie podejrzewalam. Trudno mi sobie wyobrazic zeby z jako takim jezykiem cos studiowac. Przeciez trzeba u licha dobrze rozumiec co mowia a potem sie jeszcze uczyc i zaliczac oraz zdawac egzaminy. Jako tako to za malo. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 10:30 Nawet w US jest to poziom jako tako na TOEFL. Wiem zdawalam... Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 10:51 Dokładnie. Wymagania znajomości języka nie są tak wysokie jak to się niektórym wydaje. Co akurat jest plusem a nie minusem. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 11:33 fogito napisała: > Dokładnie. Wymagania znajomości języka nie są tak wysokie jak to się niektórym > wydaje. Co akurat jest plusem a nie minusem. Ty jesteś naprawdę śmieszna. Ja studiowałam w obcym języku, więc tak, nie trzeba mówić jak native, nie trzeba mówić bez obcego akcentu i można nawet robić błędy, na przykład gramatyczne, ale trzeba jednak rozumieć wykładane i czytane treści oraz potrafić je przekazać w nowych kontekstach, a to bywa przy kierunkach nie aż tak technicznych nawet o wiele trudniejsze. Więc twoja sugerowana teza, że studia zagranicą wybierają mniej zdolne osoby po to by postudiować sobie z daleka od mamusi w łamanym języku jakieś tam nieważne michałki jest tak głupia, że prawdę mówiąc, nawet nie wiem po co się pod tym wpisuję. Nie mówiąc już o tym, że w innych krajach kierunki techniczne w ogóle nie są uważane za koronę akademickiej edukacji. Nieraz absolwentów takich kierunków bierze się za specjalistycznych idiotów, nie potrafiących spojrzeć poza swoją własną działkę i na kierownika interdyscyplinarnego projektu bierze, surprise, surprise, kreatywnego humanistę. A w Polsce oprócz może grupki całkiem dobrych, pracujących zresztą głównie w branży rozrywkowej specjalistów od IT, których w Azji można dostać na pęczki i taniej, nie kształci się niczego nadzwyczajnego, co uzasadniałoby wyższość studiów na polskiej uczelni. Także technicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 11:43 Jak sama piszesz nie trzeba mówić poprawnie gramatycznie. Dla mnie to jest podstawowa znajomość języka bez fajerwerków. Ale to dobrze, bo język można doszlifować w trakcie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 12:17 fogito napisała: > Jak sama piszesz nie trzeba mówić poprawnie gramatycznie. Dla mnie to jest pods > tawowa znajomość języka bez fajerwerków. Język to dla większości ludzi na tej planecie instrument do komunikacji, a nie sztuka sama w sobie. Tak samo traktuje się to na uczelniach. Czasem nawet wymagania języka na początku nie są aż tak wysokie, bo nie to jest treścią studiów i nie kładzie się ludziom na wstępie kłód pod nogi. Wszyscy wiedzą też, że 3 miesiące zagranicą dają językowo zwykle więcej niż kilka lat kursu językowego u siebie. Nie chodzi więc o super duper certyfikat i maksymalną ilość punktów w zdanym teście językowym, a o to, czy potrafisz przekonać ludzi na rozmowie kwalifikacyjnej, że masz potencjał intelektualny i dasz radę wybrane przez ciebie studia skończyć, idealnie z najlepszym możliwym dla ciebie wynikiem. A jak nie ma się wiele w głowie, to nawet język perfekcyjnie wyuczony od francuskiej nianki nie pomoże ci zaliczyć studiów na Sorbonie. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 11:23 heca7 napisała: > Angielski trzeba znać płynnie i mieć to na papierze Poniżej pewnego poziomu > nie przyjmują. Zresztą pierwszy odsiew robią już na rozmowie kwalifikacyjnej. N > ie ma szans żeby z byle jakim językiem się dogadać. > Z ciekawości, jaki to poziom i dokument? C1 z Cambridge? Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 12:49 > Z ciekawości, jaki to poziom i dokument? C1 z Cambridge? > Po prostu C1 udokumentowane. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 17:13 6.0-6.5 z IELTS to miedzy First a Cambridge Advance Certificate czyli B2 🤦🏼♀️. Naprawde to podstawowa znajomosc jezyka jest wymagana. Znam dziesiatki osob ktore w UK studiowaly... Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 00:01 jammer1974 napisała: > Na oblegane kierunki w Holandii masz bardzo nikle szanse dostania sie. Holendrz > y wyjezdzajac za granice studiowac medycyne bo u siebie nie maja szans sie dost > ac. Myślę, że większośc Polaków decydujących się na studia w Holandii równiez nie idzie na medycynę, tylko na mniej wymagające kierunki. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 00:14 To nawet nie jest kwestia tego, czy coś jest czy nie jest wymagające w sensie akademickim i intelektualnym, tylko w sensie dostępu do laboratorium. Tam, gdzie musisz mieć stanowisko, wyposażenie, odczynniki, moc obliczeniową, zwłoki i stół sekcyjny liczba miejsc jest ściśle reglamentowana. Tam, gdzie możesz zrobić wykład w audytorium, możesz - jak na wielu kierunkach w Holandii - wziąć na pierwszy rok niemal dowolną liczbę studentów, którzy zostaną potem odsiani w trakcie egzaminów semestralnych czy rocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 01:35 > Myślę, że większośc Polaków decydujących się na studia w Holandii równiez nie i > dzie na medycynę, tylko na mniej wymagające kierunki. Oczywiscie ze tak. Moja wypowiedzi dotyczyla sugestii ze Polacy jezdza studiowac do Holandii bo na oblegane kierunki w Polsce trudniej sie dostac. Jesli ktos chce studiowac "oblegany" kierunek to ze stu procentowa pewnoscia zapewniam ze na ten sam oblegany kierunek bedzie mu sie jeszcze trudniej w Holandii dostac. I to raczej Holendrzy jezdza studiowac oblegane kierunki za granice niz Polacy do Holandii. Cudxoziemcy w Holandii studiuja te mniej oblegane. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 09:10 Może źle się wyraziłam. Na oblegane kierunki w Polsce trzeba mieć bardzo dobry wynik matury. Jeśli ktoś jest przeciętnym uczniem, ale zna angielski w stopniu komunikatywnym to jedzie do Holandii, żeby podwyższyć swoje przyszłe szanse na rynku pracy a nie studiować byle jaki kierunek w Polsce. Bo lepiej studiować po angielsku zarzadzanie w Holandii niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 20:25 "Jeśli ktoś jest przeciętnym uczniem, ale zna angielski w stopniu > komunikatywnym to jedzie do Holandii, żeby podwyższyć swoje przyszłe szanse na > rynku pracy a nie studiować byle jaki kierunek w Polsce. Bo lepiej studiować po > angielsku zarzadzanie w Holandii niż w Polsce. A to co innego. Pelna zgoda. I rozsadne myslenie. Tylko ten komunikatywny jezyk to mi sie za malo zdaje. Nie wyobrazam sobie studiowania czegokolwiek z tylko komunikatywnym jezykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 20:35 Definicja " komunikatywny" sie rozni miedzy ludzmi. Dla mnie to B2 Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 18.12.23, 05:59 Dla mnie też. To poziom licealny podstawowy. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 09:05 Też mi się wydawało, że trzeba dobrze znać. Uczę teraz w liceum i widzę kto do Holandii startuje. Nie są to osoby z dobrym angielskim. Poza tym masa znajomych już tam dzieci ulokowała. Są to ludzie, których dzieci nie przykładały się do nauki a gdzieś musiały pójść. Oczywiscie są wyjątki i może ktoś na medycynę pojedzie do Holandii, ale to jest nikły procent. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 09:48 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ ooooczywiście ... Moja córka z maturą na 100% i wiecznie czerwonym paskiem w liceum poszła tam bo w Polsce jej nigdzie nie chcieli 🤦♀️ Weź nie p.ierdol głupot. A uczelnia artystyczna wymagająca na starcie teczki kilkudziesięciu prac w różnych technikach, zdjęć i filmów przyjęła ją pewnie z litości i trzeci rok ją trzyma tam dla pięknych oczu. Kończę dyskusję w tym wątku gdzie na kilkadziesiąt wpisów tylko kilka wie o czym pisze a reszta to "słyszałam, podobno, znajomi" itd... Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 09:59 Mogła startować na ASP w Warszawie lub Krakowie, ale sama wiesz jak trudno jest tam się dostać. I nie wiesz czy ją chcieli czy nie, bo nie startowała. No chyba, że startowała. Nie neguje zdolności Twojej córki, ale jednak do Holandii dostać się było łatwiej. I dlatego tak wielu Polaków tam jedzie. Taki jest trend wśród młodzieży od Brexitu. A że wyjeżdża często bananowa młodzież, której rodzice mieszkania nawet kupują z braku akademików to już i sama wiesz jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 10:09 Pomijając studia artystyczne, bo to w ogóle inna para kaloszy (i umówmy się, ani Warszawa, ani Buenos Aires nie zrobi z każdego studenta Moneta) związana z upodobaniami danej akademii oraz ewentualną specjalnością. Natomiast jeżeli idzie o ogół uczelni Holandia stosuje metodę szerszego przyjmowania chętnych i odsiewania nieradzących sobie w trakcie pierwszego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 10:32 Chyba jest ponad tysiac kandydatow na jedno miejsce na malarstwo na ASP... Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 10:42 princesswhitewolf napisała: > Chyba jest ponad tysiac kandydatow na jedno miejsce na malarstwo na ASP... Ostatni raz się tu odezwę. Córka NIGDY nie zamierzała studiować malarstwa na ASP Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 10:49 Na ASP w Warszawie można studiować coś innego poza malarstwem 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 16:54 A fogito na co niby na ASP mozna sie latwo niby dostac? Na pewno nie na architekture i architekture wnetrz. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 17:09 Na nic. A pisałam, że na coś łatwo? Chłodziło mi o to, że można startować na inne kierunki niż malarstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 17:13 Moc mozna. No pewno ze tam wiele kierunkow jest Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 17:17 No tak. Jest trudno się dostać na cokolwiek. Rozumiem, że w Holandii łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 16:53 Heca, przyjelam do wiadomosci Odpowiedz Link Zgłoś
grruu.u Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 00:13 Nie można z "jako takim", bo trzeba zdać egzamin z języka wcześniej i znać go naprawdę dobrze. Już pomijając egzamin, trzeba znać angielski, żeby poradzić sobie na studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 12:54 > Tanio jest i z jako takim angielskim można studiować. Trzeba mieć Certificate of Proficiency in English (C2 Proficiency). To nie jest jako taki angielski. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 16:24 Oh na pewno nie C2. Śmiem twierdzić, że nawet z B2+ przyjmą. Ale tak średnio to C1 potrzebny. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 17:07 Dokladnie. Beneficia nie wie o czym mowi. W 1999 zdawalam Cambridge Proficiency Exam ktory na nic mi sie zreszta nie przydal. ( To nie jest zaden trudny egzamin i duzo trudniejsze sa GMAT SAT LSAT itd verbal reasoning part) Na studia undegraduate jest potrzeby IELTS 6.0-6.5 czyli poziom B2. Czyli niewiele powyzej FCE Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 21:16 Beneficia wie o czym mówi, bo jej syn musiał taki dokument przedstawić. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 22:42 Princess tez bo poza Polska studiowala. Najpierw popatrz na liczbe punktow wymagana na studia z IELTS a potem na drugie zdjecie czyli jaki to jest poziom ta punktacja Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 20:32 fogito napisała: > Oh na pewno nie C2. Śmiem twierdzić, że nawet z B2+ przyjmą. Ale tak średnio to > C1 potrzebny. 15lat temu zadalam w Nl egzamin jezykowy panstwowy (najwyzszy wtedy mozliwy pomiedzy B2 i C1) i wierz mi to bylo za malo zeby studiowac. Nie poradzilabym sobie wtedy na studiach z takim poziomem jezykowym. Co z tego ze przyjeto by mnie na studia jakbym tych studiow nie ogarnela i szybko musiala zrezygnowac. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 20:37 Jammer jannie wiem jaki to byl jezyk jaki zdawalas, ale z angielskiego sa miliony studentow zdajacych IELTS na 6.0 i studiuja a to poziom B2. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 21:08 Nie wypowiadam sie na temat angielskiego. Ale poziomy typu B1 i 2 oraz C1 i 2 to chyba wszedzie znacza mniej wiecej to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 22:37 No ale powiadam ci ze mase studiuje ...dukaczy... Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 22:40 No moze, moze. Jak sobie radza z tak niskim poziomem jezykowym to tylko podziwiac. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 17:08 >Certificate of Proficiency in English Szto? Cambridge Proficiency Exam masz na mysli chyba raczej..i bzdura Odpowiedz Link Zgłoś
forumologin Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 23:16 C2 Proficiency, previously known as Cambridge English: Proficiency and the Certificate of Proficiency in English (CPE), is an English language examination provided by Cambridge Assessment English (previously known as Cambridge English Language Assessment and University of Cambridge ESOL examination). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 18.12.23, 09:26 W 1999 to zdalam na B. Zwalo sie Cambridge Proficiency Exam i do niczego mi sie w zyciu nie przydalo. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 07:33 Córka znajomych studiuje w małej miejscowości, warto poczytać opinie negatywne www.google.com/search?q=middelburg+roosevelt&oq=middelburg+roo&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqCQgBEAAYExiABDIGCAAQRRg5MgkIARAAGBMYgAQyCQgCEAAYExiABDIJCAMQABgTGIAEMgkIBBAAGBMYgAQyCQgFEC4YExiABDIJCAYQABgTGIAEMgoIBxAAGBMYFhgeMgoICBAAGBMYFhgeMgoICRAAGBMYFhgeMgoIChAAGBMYFhgeMgoICxAAGBMYFhgeMgoIDBAAGBMYFhgeMgwIDRAAGA8YExgWGB4yDAgOEAAYDxgTGBYYHtIBCTEyNzE3ajBqN6gCALACAA&client=ms-android-xiaomi-rvo3&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#vhid=/m/04vnv1&vssid=lcl Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 10:33 Link nie dziala Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 11:40 University College Roosevelt (Franklin) g.co/kgs/cswxHX Odpowiedz Link Zgłoś
kobietazpolnocy Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 10:50 Wyższy poziom nauczania i warunki studiowania, wciąż blisko do Polski i rodziny, duża oferta programów nauczanych w języku angielskim, kraj UE więc łatwiej się dostać na studia, itd. Podobnie jest w Danii. To celowe działania mające na celu ściągnąć jak najwięcej młodzieży z innych krajów. Na niektóre uczelnie i kierunki łatwiej jest się nawet dostać z porządnie zdaną maturą z Polski niż wynikami z duńskich egzaminów (trochę inny sposób przeliczania stopni i średnich). Dla studentów z UE studia w Danii są zresztą darmowe, na przyzwoitym poziomie i jeszcze się dostaje zasiłek studencki. A dlaczego ściągać? W niektórych branżach brakuje ludzi (typowe: IT, wybrane studia inżynierskie, itd.). Ale chodzi też o renomę i soft power. No i pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 11:07 Zerknęłam na studia matematyczne po angielsku - tylko 2 stopień na 3 uczelniach, które na szybko wyrzuca google. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietazpolnocy Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 11:15 em_em71 napisała: > Zerknęłam na studia matematyczne po angielsku - tylko 2 stopień na 3 uczelniach > , które na szybko wyrzuca google. Dania czy Holandia? Popatrz sobie na IT, soft IT (typu e-business i pochodne) oraz oczywiście całe mnóstwo studiów biznesowych, political sciences, itd., przynajmniej w DK. Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 11:35 Wklejam Wymagania wstępne Uniwersytety w Kopenhadze, w Aarhus i w Aalborg prowadzą studia licencjackie na kierunku informatyka tylko w języku duńskim! Jedynie na Duńskim Uniwersytecie Technicznym na kierunkach związanych z zagadnieniami informatycznymi językiem wykładowym jest angielski. Jak widzisz, szału nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietazpolnocy Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 18:09 Hmm, DTU to ponoć najlepsza techniczna uczelnia w Europie. Młodzi ludzie z Danii i spoza biją się o miejsca. IT university też oferuje programy licencjackie po angielsku, jest sporo engineering bachelor programs in SDU, czy Aalborg University, a Copenhagen Business School to już w ogóle jest głównie angielskojęzyczna. A to wszystko dla studentów z UE za darmo. Naprawdę jest z czego wybierać. Studentów zagranicznych jest tu od groma, jedyna wada to wysokie koszty życia. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 16:51 >Wyższy poziom nauczania i warunki studiowania, Nie wiem jak z warunkami nauczania ale w ten wyzszy poziom nauczania to ja za bardzo nie wierze Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 11:43 Mój syn się dostał, ale nie umiał sobie znaleźć akademika i został w pl. Co do famy o międzynarodowym towarzystwie, to kolega tam studiujący prowadza się od roku z gruzinka, bo jej rodzice też sobie wymarzyli studia w Holandii, drugi z Ukrainką ( ten akurat z rodziny dalszej). Poznana w tym roku holenderka przyleciała do ojca z Łotwy, gdzie wybrała studia i właśnie tam zaczęła pracę. Studia w Holandii jej nie interesowały inna sprawa, że syn nie chce wyjechać z pl obecnie, a ojciec po studiach w pl bryka po świecie gdzie chce, a nawet mnie ścigają jakieś oferty pracy, więc polskie studia to żadna przeszkoda w obecnym świecie. Drugi syn też w chce studiować za granicą, no ale ten jakoś bez międzynarodowej matury nigdzie nie aplikował. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 12:12 Polacy, Ukraińcy to w końcu międzynarodowe towarzystwo. Tak jak w większości polskich szkół obecnie.😉 Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 12:31 Nie wiem tylko, jak jematka to zniesie, taka inwestycja w dziubdziusia i gruzinka w pakiecie..., nasi znajomi wysłali syna do UK na miesięczny kurs językowy w szkole na odludziu z internatem za parę tysi funtów a tam same młode ruskie były. Syn podciągnął się w rosyjskim i tyle tego było, więcej nie pojechał. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 17:00 Hahaha już wiem dlaczego mój syn w pewnym momencie zaczął uczyć się rosyjskiego. Dla ścisłości przed wojną to jeszcze było. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 14:30 Bardzo międzynarodowe - Rumuni też stają się bliskimi znajomymi Pl w NL😉 OT polecam rumuński film Egzamin www.filmweb.pl/film/Egzamin-2016-762494 Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 16:37 No, ale jeżeli odrzucisz kolonialną mentalność, narzucającą ocenę kolegi nacji X jako bardziej z założenia pożądanego niż kolega nacji Y, to czy Rumun, czy Grek, czy Francuz daje taką samą wartość dodaną, polegającą na innej kulturze, doświadczeniach, ścieżce edukacyjnej, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 17:28 Raczej podobieństwa niż odmienności pozwalają stwierdzić więź Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 17:41 Po pierwsze - o ile chodzi o tworzenie więzi, to a)niekoniecznie, b) skoro to już dla ciebie ważne, to powinna cię zachęcać np. wspólnota post-socjalistyczna. Po drugie - mówiłam o formowaniu intelektualnym. Zróżnicowanie otoczenia jest moim zdaniem zaletą, zwłaszcza dla osób, które wcześniej funkcjonowały raczej w homogenicznych środowiskach. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 17:51 Paradne Odpowiedz Link Zgłoś
langsam Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 17:58 Paraduj więc. Odpowiedz Link Zgłoś
mandre_polo Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 14:42 Jest to potwierdzenie że Polacy za granicą mają przyjaciół(!), znajomych z którymi grillują, piją wino, innych rodziców z placówki dziecka z innych krajów niż tubylczy Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 16:39 Hmm to chyba syn w polskim akademiku ma podobnie zróżnicowane środowisko. A nawet bardziej egzotyczni znajomi się trafiają 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 16:52 >no ale ten jakoś bez międzynarodowej matury nigdzie nie aplikował Z polska matura na studia tez przyjmuja. Serio Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 17:23 volta2 napisała: > Poznana w tym roku holenderka przyleci > ała do ojca z Łotwy, gdzie wybrała studia i właśnie tam zaczęła pracę. Studia w > Holandii jej nie interesowały Bardzo watpliwe jest czy to kwestia takiego sobie braku zainteresowania studiowania w Holandii. Raczej trzezwej oceny szansy dostania sie na okreslone kierunek w Holandii versus inny kraj zwlaszcza wschodnio europejski. Tez znam przypadek Holenderki studiujacej medycyne w Polsce. W Holandii ocenila, ze jej szansa dostania sie na ten kierunek jest zerowa. W Polsce udalo sie jej uniknac egzaminow wstepnych. W Holandii to by nie przeszlo nawet za milion monet. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 17.12.23, 17:52 Bo faktem jest, że czasem studenci zagraniczni (w dowolnym kraju) mają nieco bardziej preferencyjne warunki przyjęcia niż lokalsi. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Proszę o rozrysowanie - studia w Holandii 18.12.23, 10:37 Dobry odcinek o tym jest w podcaście Dział Zagrwniczny. Odpowiedz Link Zgłoś