Dodaj do ulubionych

Wakacyjne rozkminy

29.12.23, 13:03
Ciąg dalszy. Założyłam wątek o Grecji, ale chodzi mi też po głowie Chorwacja, np. Istria bo bliżej.
Autem czy samolotem? Samolotem to wiadomo dochodzi jeszcze wynajęcie auta, a gdyby pojechać autem to myślałam zatrzymać się na trochę np. w Słowenii.
W Chorwacji gdzie zamawiac nocleg, na booking? Czy zamawiacie z tych ogłoszeń na FB? Jaka gwarancja, że nie zostanę oszukana?
Na Istrii jaka miejscowość?
Obserwuj wątek
    • piszaca.zza.swiatow2 Re: Wakacyjne rozkminy 29.12.23, 13:16
      Znowu nie pomogę, bo sama rozkminiam dokąd na wakacje...
      Miała być objazdowka po Polsce, praktycznie już ustalona trasa, żeby córka wiedziała skąd pochodzi 😉 Ona jednak rozmyslila się i chce gdzie indziej,ale nie wie gdzie... 🙈
      Południe Europy odpada, bo tam za gorąco (na zwiedzanie), był pomysł lotu do Kazachstanu, ale tam jeszcze gorzej z upałami i zupełnie nie mam pomysłu (a na północ się boje, bo jak będziemy mieć pecha i 3 tygodnie będzie lało, to mnie coś trafi).
      Przycupne sobie tutaj jak pozwolisz i poczytam ematkowe pomysły.
      • wiosennedni5 Re: Wakacyjne rozkminy 29.12.23, 13:19
        Proszę bardzo😊
      • chlodne_dlonie Re: Wakacyjne rozkminy 29.12.23, 14:04
        Istria- świetny pomysł imo, byłam dwukrotnie, raz w okolicach Puli, za drugim razem Lovran.
        Oba miejsca super, b. wygodne i ładne apartamenty, xnalazlam w necie.
        Jako miejsca wypagowe do zwiedzania bdb, za każdym razem inna część Istrii zwiedzałam.
        Odpocząć też jak najbardziej można ' tu i tu fajne plaże, chociaż chyba ze wskazaniem na Lovran/Moszczenicką Dragę/Opatijasmile
        Jak chcesz więcej info, napisz.

Ogólnie podobało mi się znacznie bardziej niż w okolicach Szybenika, może lepszy czas a może jednak bardziej europejski/włoski nieco viibe na Istrii właśnie. No i rzecz nie do przecenienia - odległość od PL wink
        • chlodne_dlonie Re: Wakacyjne rozkminy 29.12.23, 14:05
          *wypadowe !!
        • leosia-wspaniala Re: Wakacyjne rozkminy 29.12.23, 15:49
          Tak, Istria ma włoski vibe i sporo włoskich restauracji, co jest plusem, bo Chorwacja niestety kiepskimi i masowymi knajpami stoi, a w każdej to samo (da się znaleźć, wiadomo, ale to nie takie łatwe jak np. we Wloszech). Ja jestem w Istrii zakochana.
    • berdebul Re: Wakacyjne rozkminy 29.12.23, 13:37
      A co chcesz zobaczyć? Novigrad - malutki, uroczy, wokół mnóstwo fajnych zejść do wody, dużo miejsc gdzie można zjeść, ale są tez zwykle sklepy. Fajne winnice w okolicy i sklepy z oliwą.
      • wiosennedni5 Re: Wakacyjne rozkminy 29.12.23, 13:53
        Plażowanie i trochę zwiedzania.
        • berdebul Re: Wakacyjne rozkminy 29.12.23, 14:01
          Linia Umag-Novigrad-Porec-Vrsar-Rovinj i kawałek dalej Pula. Każde z nich jest ladne, są blisko, mają swoje unikalne miejsca, w Porecu masz mozaiki, w Puli amfiteatr itd. W Rovinju jestem zakochana, wracamy tam co roku. wink
    • heca7 Re: Wakacyjne rozkminy 29.12.23, 13:54
      Mnie się Istria nie podoba. Jestem fanką Riwiery Makarskiej wink I dalszych terenów. W Cro zawsze byłam samochodem. Autostrady mają dobre i jedzie się wygodnie. Od kilku lat kwater szukam przez booking. Wcześniej na prywatnych stronach itd. Tylko trzeba sprawdzać jak wysoko znajduje się apartament. Bo 300m po płaskim to nie to samo co 200 po schodach z dziećmi i bambetlami w upale tongue_out
      • wiosennedni5 Re: Wakacyjne rozkminy 29.12.23, 14:09
        Jaka miejscowość?
        • beata985 Re: Wakacyjne rozkminy 29.12.23, 15:03
          wiosennedni5 napisała:

> Jaka miejscowość?

Wszystkie piękne
          Jeżeli chodzi o makarska, split, omis...to tam są tłumy.
          Jeżeli chodzi o zamówienie ofert z fb to ostatnio pojawilo się dużo oszustów...musisz obserwować grupy, dopytywać.
        • heca7 Re: Wakacyjne rozkminy 29.12.23, 17:54
          wiosennedni5 napisała:

> Jaka miejscowość?

Igrane. Tylko tam się trzeba nachodzić pod górę wink
          • wiosennedni5 Re: Wakacyjne rozkminy 30.12.23, 23:08
            Czy to spokojna miejscowość bez tłumów?
            • heca7 Re: Wakacyjne rozkminy 30.12.23, 23:10
              Nie jest to Baska Voda czy sama Makarska ale ruch jest dość duży. Jeśli chcesz spokojnej miejscowości to szukaj na Hvarze. Byle nie Sucuraj tongue_out
              • wiosennedni5 Re: Wakacyjne rozkminy 31.12.23, 10:24
                A Hvar?
    • rena.k Re: Wakacyjne rozkminy 29.12.23, 15:19
      W Chorwacji polecam wziąć domek na kempingu, przeważnie nad samym morzem i fajne zaplecze do tego. Vacanceselect.pl, Lux-camp.pl itp
    • leosia-wspaniala Re: Wakacyjne rozkminy 29.12.23, 15:46
      Chorwacja jest piękna, ale droga, droższa niż Włochy czy Grecja. Na Istrii polecam Rovinj, spore miasto, ale piękne i że wspaniałym zalesionym cyplem pełnym kameralnych plaż. Niclegi zawsze rezerwuje przez Booking, bo mam zniżki.

Dojazd samochodem, ale ja jestem z południa Polski. Słowenia też jest wspaniała, ale zupełnie inna, więc zależy czego chcesz od tych wakacji.
      • wiosennedni5 Re: Wakacyjne rozkminy 29.12.23, 17:50
        Ja też jestem z południa. Piszesz, że Chorwacja droga, ale nie wiem co wyjdzie drożej, Chorwacja autem czy Grecja samolotem i biuro podróży.
        • melikles Re: Wakacyjne rozkminy 29.12.23, 17:53
          Chorwacja tańsza.
          • chlodne_dlonie Re: Wakacyjne rozkminy 29.12.23, 19:48
            Zależy o czym mówimy.
            Oraz jakiego standardu oczekujemy.
        • sol_13 Re: Wakacyjne rozkminy 30.12.23, 21:38
          To tym bardziej samochodem, tam się bardzo dobrze jedzie.
    • jusytka Re: Wakacyjne rozkminy 29.12.23, 19:00
      Ja najczęściej zamawiam noclegi przez niemieckie biura bo jest na ogół taniej i większy wybór Osobno zamawiam lot i rezerwuje auto na lotnisku na cały pobyt Jednak to zależy od kierunku, bo jeśli kraj jest mniej cywilizowany jak np Albania, a to co najciekawsze jest dostępne jeepami, to wygodniej jest skorzystać z objazdówki. Jeśli kraj jest stosunkowo blisko jak Austria to jadę autem z noclegiem w cudownej Bawarii po drodze.
    • krejzimama2 Re: Wakacyjne rozkminy 29.12.23, 19:27
      Mój plan na lato to Chorwacja(Istria) potem Włochy(baza pomiędzy Padwą a Wenecją) i na koniec Słowenia w pobliżu granicy z Austrią by jeden dzień poplażować nad jakimś austriackim jeziorem. Wracając spędzimy popołudnie i noc w węgierskim Sopronie(bardzo ładne miasto).
      Plan jest w trakcie realizacji bo wszystko mamy porezerwowane.
      • wiosennedni5 Re: Wakacyjne rozkminy 29.12.23, 19:34
        A Istria jaka miejscowość?
        • grey_delphinum Re: Wakacyjne rozkminy 29.12.23, 19:46
          Krejzi, a w Slowenii gdzie macie miejscówkę?
          • krejzimama2 Re: Wakacyjne rozkminy 29.12.23, 20:32
            Krjanska Gora
        • krejzimama2 Re: Wakacyjne rozkminy 29.12.23, 20:32
          Fazana
          • wiosennedni5 Re: Wakacyjne rozkminy 30.12.23, 00:15
            Czy możesz podzielić się miejscówką?
            Ogólnie jakie ceny za apartament są dobre w Chorwacji? Ile płacicie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka