miki.20105 07.01.24, 22:33 Zastanawiam się czy koty dziko żyjące i bezdomne dadzą radę w ten mróz. Nasze koty domowe mają dobrze… Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tromedlov Re: Koty bezdomne na mrozie 07.01.24, 22:38 A dziki? A sarenki? A szczury? Gołębie? Wszystko zamarznie, taka zima... Mróz, jakiego nigdy nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Koty bezdomne na mrozie 07.01.24, 22:56 No, dawno takiego nie było, a kiedyś i poniżej 20 bywało często. Odzwyczaiłam się od mrozów całkiem. Wyszłam wieczorem śmiecie na jutro wystawić i nogi mi skostniały, a dopiero było - 10. Zwierzątka też się mogły odzwyczaić od mrozów. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Koty bezdomne na mrozie 07.01.24, 22:58 Niektóre przeżyją, niektóre nie. Ale nie martw się tak bardzo, bo zwierzęta są mądre i znają ciepłe kryjówki, w końcu korzystają z nich cały czas. Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Koty bezdomne na mrozie 07.01.24, 23:02 A u ludziach nie pomyślałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: Koty bezdomne na mrozie 07.01.24, 23:53 Czemu miałyby nie dać? Kiedyś zimy były i zimniejsze, i mrozy zdecydowanie dłuższe, a kotów bezdomych cała masa. Przeżywały. Inna sprawa, że wtedy nikt piwnic nie zamykał na cztery spusty. Odpowiedz Link Zgłoś
wunder-gaffe Re: Koty bezdomne na mrozie 08.01.24, 00:02 samawsnach napisała: > Inna sprawa, że wtedy nikt piwnic > nie zamykał na cztery spusty. No właśnie. W blokach niektórzy narzekali na dzikie koty w piwnicach ale dzięki nim nie było szczurów. Teraz trzeba regularnie przeprowadzać akcje deratyzacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Koty bezdomne na mrozie 08.01.24, 00:57 Otwarte w mrozy okienko w piwnicy wychładza nie tylko piwnicę, ale i mieszkanie na parterze nad piwnicą. Jak mi się robi podejrzanie zimno w mieszkaniu, zwłaszcza podłoga, to, nauczona doświadczeniem, pierwsze co robię, wysyłam męża, żeby sprawdził okno w piwnicy. Nie wiem, po cholerę ktoś je otwiera, skoro od dawna spółdzielnia zasiatkowała. Odpowiedz Link Zgłoś
wunder-gaffe Re: Koty bezdomne na mrozie 08.01.24, 01:21 mika_p napisała: > Otwarte w mrozy okienko w piwnicy wychładza nie tylko piwnicę, ale i mieszkanie > na parterze nad piwnicą. Jak mi się robi podejrzanie zimno w mieszkaniu, zwłas > zcza podłoga, to, nauczona doświadczeniem, pierwsze co robię, wysyłam męża, żeb > y sprawdził okno w piwnicy. A sama boisz się zejść do piwnicy? > Nie wiem, po cholerę ktoś je otwiera, skoro od dawn > a spółdzielnia zasiatkowała. Może niektórzy jak za PRLu trzymają ziemniaki w piwnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Koty bezdomne na mrozie 08.01.24, 08:47 Żeby się w piwnicy wilgoć nie zbierała najpewniej. U mnie w piwnicy to w ogóle jest otwarte okno na zewnątrz właśnie w tym celu. Tyle że się nic nie wychładza bo ta piwnica ze dwa piętra pod ziemią - ma taki komin zakończony oknem. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Koty bezdomne na mrozie 08.01.24, 08:45 Dzisiaj to strach otworzyć kotu piwnicę - w każdym rogu leży trutka na szczury Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Koty bezdomne na mrozie 08.01.24, 08:50 Ale za to teraz jest dużo budek dla kotów. Przynajmniej u mnie w mieście tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Koty bezdomne na mrozie 07.01.24, 23:55 Kiedyś taki jeden kiciuś malutki tak szukał cieplej kryjówki w styczniu, że aż do nas zaszedł i został. Na długie 18 lat 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Koty bezdomne na mrozie 08.01.24, 23:10 Dziś mija dokładnie 4 lata, jak zmarznięty, głodny, wychudzony (i jak sie pozniej okazało, chory) kotek płakał pod naszymi drzwiami. Od tamtej pory wiedzie krolewskie zycie własnie spi mi na kolanach i mruczy. Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Koty bezdomne na mrozie 08.01.24, 00:34 Ja miałam dwa koty wychodzace, jeden wychodził na cały dzien, i nawet w mróz, powiedzmy mniejszy, godzinami siedział na dworze i wracał dopiero na noc. Większosc kotów bezdomnych ma jakies schronienie, więc powinny bez problemu dac radę. Gorzej jakby jakis kot uciekł z domu, co nie wychodzi, i nie był przyzwyczajony do takich temperatur Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Koty bezdomne na mrozie 08.01.24, 01:43 Wcale moze nie siedzial na mrozie. Moze chodzil do takiej jak ja co jesc dala, cieplo kocyk polozyla, pomiziala i jeszcze do wyrka wpuscila. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Koty bezdomne na mrozie 08.01.24, 08:48 W taką pogodę koty raczej nie uciekają - mają rozum widzą że zimno i w ogóle nie wychodzą dalej niż zerknąć co tam na terenie słychać. Odpowiedz Link Zgłoś
runny.babbit Re: Koty bezdomne na mrozie 08.01.24, 08:51 Zawsze się może czegoś wystraszyć i prysnąć. Koło nas jeszcze w weekend strzelali. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Koty bezdomne na mrozie 09.01.24, 05:01 ichi51e napisała: > W taką pogodę koty raczej nie uciekają - mają rozum widzą że zimno i w ogóle ni > e wychodzą dalej niż zerknąć co tam na terenie słychać. > Moj syn dostał focha od koteczki bo jak ma iść zrobić siku gdy taras i droga pod iglaki nie odśnieżona? No i wogóle zimno w kotek! Odpowiedz Link Zgłoś
net.sandra Re: Koty bezdomne na mrozie 08.01.24, 07:23 Do mnie przybłąkał się kot, wpuściłabym go do domu ale jest dziki i nie chce wejść Odpowiedz Link Zgłoś
miki.20105 Re: Koty bezdomne na mrozie 08.01.24, 07:26 To przygotuj mu jakieś pudło z kocami wewnątrz. Może się skusi Odpowiedz Link Zgłoś
net.sandra Re: Koty bezdomne na mrozie 08.01.24, 08:26 Pudło z kocami już ma i w nim siedzi ale przy takim mrozie nie wiem czy to wystarczy Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Koty bezdomne na mrozie 08.01.24, 08:49 Nie możesz jakoś bardziej zaizolować? Np dać kilka kartonów jeden w drugim a między trociny? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Koty bezdomne na mrozie 08.01.24, 08:58 Moj ma budę ocieplona. Nie siedzi w niej w tym roku ma inne miejsce. Karmiony i pojony. I tak od 4 lat. Od kociaka nas zna, brat w domu, on nie i co zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś
miki.20105 Re: Koty bezdomne na mrozie 08.01.24, 09:15 Ja mam na zewnątrz domek/budę dla bezdomnych kotów. Bardzo ciepła buda - 4 cm styropian włożony jeszcze go kartonu i ostreczowany żeby nie zmókł. Ale czy to na te mrozy wystarczy? Wewnątrz pocięty na paski Polar a całość wyłożona futrem z owcy Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Koty bezdomne na mrozie 08.01.24, 10:04 Wystarczy. Toż chyba nie zamarzły. Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Koty bezdomne na mrozie 08.01.24, 23:15 miki.20105 napisała: > Ja mam na zewnątrz domek/budę dla bezdomnych kotów. Bardzo ciepła buda - 4 cm s > tyropian włożony jeszcze go kartonu i ostreczowany żeby nie zmókł. Ale czy to n > a te mrozy wystarczy? Wewnątrz pocięty na paski Polar a całość wyłożona futrem > z owcy mozesz jeszcze tam włozyc mate grzewcza, jezeli masz blisko gniazdko z pradem. ja tak kiedys kotu zrobiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Koty bezdomne na mrozie 09.01.24, 05:04 net.sandra napisała: > Pudło z kocami już ma i w nim siedzi ale przy takim mrozie nie wiem czy to wyst > arczy Pod koce możesz wsadzić kilka butelek po napojach z gorąca wodą, dłużej utrzymają ciepełko. Tylko rano trzeba wymienić. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Koty bezdomne na mrozie 08.01.24, 08:28 Znajdują jakieś ciepłe miejsca, studzienki, piwniczki i tam siedzą. Pomyśl o żbikach, radziły sobie przy -30 ( a nie -12 jak dziś). Odpowiedz Link Zgłoś