jasnoklarowna 09.01.24, 21:00 Z funkcji szefa instytutu kardiologii w Aninie. Pierwsze dni po wyborach leniwe, a teraz z każdym dniem coś. Tempo rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
default Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 09.01.24, 21:02 www.rmf24.pl/fakty/polska/news-dyrektor-lasow-panstwowych-odwolany-wycinki-ograniczone,nId,7258966#crp_state=1 Dzieje się 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 09.01.24, 21:06 Ale z czego tu się cieszyć. Taki fajny był ten Szumowski, namawiał do maseczek. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 09.01.24, 21:20 Na świecie już 2024 a ty jeszcze mentalnie w 2020? Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 09.01.24, 22:00 anorektycznazdzira napisała: > Na świecie już 2024 a ty jeszcze mentalnie w 2020? Oj jak wy byście chcieli, żeby ludzie o tym zapomnieli Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 09.01.24, 22:04 Jacy ludzie? Mówmy o trollu-histeryku, ludzi twoje traumy nie ekscytują nawet o promil tak jak ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 07:09 dramatika napisał(a): > anorektycznazdzira napisała: > > > Na świecie już 2024 a ty jeszcze mentalnie w 2020? > > Oj jak wy byście chcieli, żeby ludzie o tym zapomnieli Nie, to wy byście chcieli, żeby ludzie zapomnieli o przekrętach pisowskich. A tu jednak nie wszyscy mają kurzą pamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 12:48 semihora napisała: > Nie, to wy byście chcieli, żeby ludzie zapomnieli o przekrętach pisowskich. "My" to akurat jesteśmy zadowoleni z posłania Szumowskiego na zieloną trawkę, ale dlaczego wy jesteście? Przecież popieraliście PiS w zamordyzmie kowidowym. Czy chodzi może o to, że Szumowski stosował wtedy za mało represji? Czy po prostu o to, że to koleś z nadania PiSu, a nie waszego? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 12.01.24, 14:11 No nie? Ale PiS to mentalnie w latach 70 tych, więc nie ma co się dziwić dramatice. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 09.01.24, 21:08 > Z funkcji szefa instytutu kardiologii w Aninie. A kto zamiast? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 09.01.24, 21:47 A co na to pacjenci? Ludzie z chorymi sercami? Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 09.01.24, 21:57 demodee napisała: > A co na to pacjenci? Ludzie z chorymi sercami? W takich firmach lepiej funkcjonuje wszystko, gdy szefa nie ma. W wielu firmach tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 07:21 bistian napisał: > > W takich firmach lepiej funkcjonuje wszystko, gdy szefa nie ma. > W wielu firmach tak jest. Dokładnie tak. W wielu firmach szefostwo to najgorsze zło. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 11:17 > W wielu firmach tak jest. A na kardiologii w Aninie tak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
hell-raiser1 Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 00:09 demodee napisała: > A co na to pacjenci? Ludzie z chorymi sercami? A kogo to obchodzi jak nowa miotła wymiata. Za cztery lata nowa wróci. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 00:23 Nie przypominam sobie, zebys ty tani, czy demodee, martwili się o pacjentów prof. Dudka. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 11:18 > Nie przypominam sobie, zebys ty tani, czy demodee, martwili się o pacjentów prof. Dudka. A był na ematce wątek o pacjentach prof.Dudka? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 12:47 demodee napisała: > > Nie przypominam sobie, zebys ty tani, czy demodee, martwili się o pacjent > ów prof. Dudka. > > A był na ematce wątek o pacjentach prof.Dudka? Nawet tego nie wiesz? Nie interesowałaś się, co? Tak, był. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 20:09 > Nie interesowałaś się, co? Pewnie miał tytuł nieprzyciągający uwagi, albo akurat robiłam coś ciekawszego niż siedzenie na ematce. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 21:31 demodee napisała: > Pewnie miał tytuł nieprzyciągający uwagi, albo akurat robiłam coś ciekawszego n > iż siedzenie na ematce. Siedziałaś, siedziałaś, mocno zaangażowana w propagowanie propagandy pisu.. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 22:21 > Siedziałaś, siedziałaś, mocno zaangażowana w propagowanie propagandy pisu.. No dobrze, siedziałam na ematce i pisałam w wątkach, w których sama chciałam pisać, a nie w tych, w których Ty chciałabyś, bym pisała. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 06:41 Pod respiratory, a nie, czekaj! Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 06:51 demodee napisała: > A co na to pacjenci? Ludzie z chorymi sercami? To co zwykle, czekają piąty rok na wizytę u specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 11:20 > To co zwykle, czekają piąty rok na wizytę u specjalisty. W sensie, że piąty rok czekają na wizytę kardiologa ci pacjenci, co leżą w Aninie? Bo o nich piszemy... Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 11:46 demodee napisała: > > To co zwykle, czekają piąty rok na wizytę u specjalisty. > > W sensie, że piąty rok czekają na wizytę kardiologa ci pacjenci, co leżą w Anin > ie? Bo o nich piszemy... twoje pytanie nie było tak precyzyjne, dopiero teraz uszczegółowiłaś. pacjenci, którzy leżą w Aninie mają to w dupinie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 12:46 demodee napisała: > > To co zwykle, czekają piąty rok na wizytę u specjalisty. > > W sensie, że piąty rok czekają na wizytę kardiologa ci pacjenci, co leżą w Anin > ie? Bo o nich piszemy... W sensie, że czekają konkretnie na Szumowskiego w Aninie (bo o nim jest wątek)? Przeciez on przyjmuje gdzie indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 18:25 > Przeciez on przyjmuje gdzie indziej. Serio? W Aninie tylko dyrektoruje, a serca leczy gdzieś indziej? Gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 18:54 Poszukaj. Znowu zaczynasz cykl pytań? Nieprzygotowana wchodzisz w dyskusję. Jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
maslova Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 18:57 demodee napisała: > a serca leczy gdzieś indziej? Gdzie? W Kilnice Złamanych Serc. Nie słyszałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 07:28 On zdecydowanie lepiej sprawdzał się jako lekarz niż minister czy dyrektor, jeśli zajmie się leczeniem to będzie z korzyścią dla pacjentach. W IK raczej nie będą po nim płakać. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 12:38 > On zdecydowanie lepiej sprawdzał się jako lekarz niż minister czy dyrektor Też tak słyszałam - lekarz pierwsza klasa, tym niech się najlepiej zajmie. Odpowiedz Link Zgłoś
armamagedon Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 11:47 Puaczę. Prawa wykonywania zawodu mu nikt nie odebrał, może dalej nieść szlachetną pomoc i realizować się w misji. Mam wątpliwości tylko jak bardzo pan jest na bieżąco, polityka jednak zabiera sporo czasu. Ale rozumiem, że każdy szuka czegoś innego w lekarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 11:54 demodee napisała: > Ludzie z chorymi sercami? A ktoś ma więcej niż jedno? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 17:59 Nie wiem. W mojej bańce standardem jest jedno na osobę. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 18:04 Z pewnych źródeł wiem, że to sami lewacy i zwolennicy 15-go X w związku z czym, nie musisz ronić krokodylich łezek pp Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 09.01.24, 21:12 I bardzo dobrze! Tylko ten cyrk z Kamińskim i Wąsikiem za długo trwał. Trzeba było ich już dawno zapakować. PiS się zaraz pogubi, co ma bronić. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 09.01.24, 22:07 Nie ma czerwonej kreski. Jest czerwona kałuża... Odpowiedz Link Zgłoś
a.ax Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 06:56 Masz rozwolnienie po zjedzeniu barszczu, nieszczęsny incelu? tanebo001 napisał: > Nie ma czerwonej kreski. Jest czerwona kałuża... > Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 09.01.24, 22:21 Haha, lekko nie jest! Namówilismy na głosowanie (zagranica) paru Polaków, którzy nigdy wczesniej nie głosowali, nawet za bardzo się polityką nie interesowali. Najpierw przed wyborami mielismy spotkania na Zoomie podczas których tłumaczylismy kto jest kto i szybki kurs z WOS Potem po wyborach co dwa dni nas pytali, czy to już możemy swiętować. Potem ucichło. A od czasu jak nowy rząd w końcu został zaprzysiężony, to musimy co parę dni updatey robić z tego, kto został pociągnięty do odpowiedzialnosci. Znajomi bardzo dumni z tego, że dołożyli swoje cegiełki do obrony demokracji. Aaa, i wszystkim się 1670 podobało Odpowiedz Link Zgłoś
felicjastrelicja Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 09.01.24, 23:50 Ja też uprawiałam na twarzosiazce agitację i poprzyjmowalam daleka rodzine , żeby ich dokształcić. Nie wiem czy ktoś się przekabacił, no ale sumienie chociaż uspokoiłam, że wyszłam do ludu z kagankiem. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 00:22 Tak, tak, najważniejsze to zrobić czystkę i zwolnić wszystkich ze sprzątaczkami włącznie [sarkazm]. Odpowiedz Link Zgłoś
a_julka Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 06:08 Boisz się że i ciebie zwolnią? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 07:18 a_julka napisała: > Boisz się że i ciebie zwolnią? Och, nie ma takiego ryzyka! Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 07:01 taki-sobie-nick napisała: > Tak, tak, najważniejsze to zrobić czystkę i zwolnić wszystkich ze sprzątaczkami > włącznie [sarkazm]. A ktoś sprzątaczki pozwalniał? Cholera, to może być niebezpieczne. W przeciwieństwie do Szumowskiego zapewne te pracowały ciężko i brak ich pracy zostanie zauważony 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 22:18 Słuchaj, nie znoszę typa (Szumowskiego), ale nie wierzę w to, że typy z PO będą lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 11.01.24, 19:25 taki-sobie-nick napisała: > Słuchaj, nie znoszę typa (Szumowskiego), ale nie wierzę w to, że typy z PO będą > lepsze. Twoje prawo. Na wiem że będą. Po prostu oni byli są i będą najgorsi. Ręka w rękę z Konfederacją. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 11.01.24, 22:04 > Twoje prawo. Na wiem że będą. Po prostu oni byli są i będą najgorsi. Ręka w ręk > ę z Konfederacją. A ja nie wiem, czy będą. Gdybyś oglądała TVPiS, wiedziałabyś, że latami zwalczali Konfederację wszelkimi siłami (bardziej niż zwalczali PO), a Konfederacja od początku istnienia ("Wywrócić stolik", "Banda czworga"*) zajmowała się niszczeniem PiS-u. Z tego wynika, że jednak opłaca się oglądać nielubiane media. *Sprawdź, co oznaczały te hasła. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 11.01.24, 22:16 Sorry, ale jeśli czerpiesz wiedzę z TVPis to raczej nie mamy o czym rozmawiać. PIS I Konfederacja to najgorsze co mogło spotkać Polskę. Tyle że PIS rzdzilo i gorszych rządów NIE BYŁO NIGDY. I mam nadzieję że nigdy te parszywe gnidy do władzy nie wrócą. Konfederacja to podobne gnidy i też nie chcę ich u władzy. PO nie kocham ale cóż, od tsmtych KAŻDY będzie lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 11.01.24, 22:37 paskudek1 napisała: > Sorry, ale jeśli czerpiesz wiedzę z TVPis to raczej nie mamy o czym rozmawiać. Tak, między innymi z TVPiS. Także z innych stacji i ematki. Myśl logicznie, jeśli dziennikarze TVPiS znęcają się nad Konfederacją, to jest to chyba dowód, że PiS Konfy nie lubi? Wszak mówią to za pośrednictwem własnych mediów. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 12.01.24, 00:59 Tv republika jest tdkeeuzja mocno prokonfederacką. A to jednak do nich przeniósł się pis że swoją propagandą. Czemu nie do rydzykowej tv trwam, która ma większy zasię, bo jest w telewizji naziemnej? No pomysl? Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 07:40 A wiesz, że tak piździelce robiły? Najpierw szła góra (co logiczne), a potem kolejne szczeble, az dochodzili do sprzataczek? Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 06:42 Szefowa ZUSu też odwołana. Odpowiedz Link Zgłoś
mimfa Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 07:15 A co w tym dziwnego? Mają mieć dożywotnie posady? Przypomnij sobie miotłę sprzed 8 lat. Mamy udawać, że teraz ma być inaczej, bo dotyczy to funkcjonariuszy PiS-u? Sądzę, że jest jeszcze kilku dobrych kardiologów, niepowiązanych politycznie, a i Szumowski sobie poradzi. Właściwie to już sobie wspaniale poradził, o przyszłości nie musi się martwić. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 07:49 I dyrektor lasów Panstwowych tez!!! Wstrzymano 10 planowanych wycinek. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 07:56 Matko z córką! Nie nadążam kupować szampana, a jeszcze to wypić? 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 08:30 I dobrze! Ile drzew, sqrwysyny wycieli. Mamy działkę w okolicy lasów. Az sie płakać chciało, jak co tydzień jechaliśmy i sami widzielismy, jak równo tną. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 11:16 > jak co tydzień jechaliśmy i sami widzielismy, jak równo tną. To ten teren nie był pod wyrąb? I co tydzień widzieliście, że popełniane jest przestępstwo i prokuraturze nie zgłosiliście? Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 13:48 Co miałam zgłaszac prokuratorze? Pod rządami piździelców??? Buhahaha. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 20:12 > Co miałam zgłaszac prokuratorze? Pod rządami piździelców??? Ja tam bym zgłosiła. Bo może by się okazało, że wycinka jednak była planowa... Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 11.01.24, 19:15 bandyci z pisu zaplanowali wycinkę. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 11:57 Ostatnio poszłam z psem do lasu, a lasu nie było. Lasy państwowe zapewniają ze to planowa wycinka, ale dziwnie przyspieszyła za PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 17:58 > Lasy państwowe zapewniają ze to planowa wycinka, ale dziwnie przyspieszyła za PiS. Ale skąd to wiadomo? Czy Lasy ogłosiły publicznie harmonogram wycinek i widać, że przyspieszyły? Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Ad wyrąb lasu 10.01.24, 19:32 '...Ale skąd to wiadomo? Czy Lasy ogłosiły publicznie harmonogram wycinek i widać, że przyspieszyły...' KAŻDE nadleśnictwo w Polsce ma zaplanowane cięcia rębne na DWADZIEŚCIA lat do przodu. Na najbliższe 10 lat szczegółowo - nasilenie cięć [rębnie częściowe w % masy drzewnej wydzielenia/pododdziału, a rębnie całkowite suma „grubizny” i „drobnicy” w m3 oraz ich powierzchnia jako część podododziału], „masa” [m3] drewna do pozyskania i suma powierzchni wyrębu. Automatycznie z tego potem wynika, jaka powierzchnia po cięciach idzie do obsadzenia i do siewu. KAŻDE nadleśnictwo ma też - na 10 lat do przodu dokładnie, na 20 lat ramowo - zlokalizowane i opomiarowane cięcia tzw. przedrębne - tzw. czyszczenia [młodocianych lasów] i trzebieże [wczesne - średniowiekowych / późne - dla lasów przedrębnych]. W lasach widać ROK WCZEŚNIEJ na drzewach oznakowania drzew do wycięcia - kiedyś zaciosem do drewna, dziś farbami. COROCZNIE każde n-ctwo ma ZAPLANOWANE tzw. cięcia sanitarne i „przygodne”, ale bez lokalizacji - tylko jako średnia cięć / % „masy” drzewnej wycinanych w latach ubiegłych. Ich suma stanowi PLAN CIĘĆ. Cięcia ostatnie PLANUJE się też w lasach o charakterze ochronnym [otuliny rezerwatów ścisłych też!]. WSZYSTKO to znaleźć to można w nadleśnictwach w planach urządzania tamecznych lasów, a w leśnictwach tylko dla tego leśnictwa. Ministerstwa różniaste WRESZCIE planują, by rozszerzyć grono podmiotów mających w przyszłości prawo do WSPÓŁUSTALANIA zakresu, lokalizacji i nasilenia cięć wbudowywach w Plan Urządzania Lasu dla każdego n-ctwa. Z czego wynika SUMA MASY DRZEWNEJ do wycinania przez nadleśnictwa? Z NAKŁADANYCH Lasom Państwowym zadań przez - uwaga - Ministerstwo, jakie LP włada. No i teraz wreszcie ministerstwo te zadania zmniejsza. Dla mnie to żadna nowina. Lasy Państwowe od zawsze żądają zmniejszenia nakładanych im planów cięć... Niestety, polityka tym włada... Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Ad wyrąb lasu 10.01.24, 20:06 dar61, dzięki za merytoryczny wpis. Czy zatem uprawnione są twierdzenia, że LP dokonują jakichś nadmiarowych cięć, bo chcą sprzedać drewno i się nachapać? I czy zwykły obywatel, np. ematka, może wiedzieć czy cięcia sa nadmiarowe, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Ad wyrąb lasu 10.01.24, 21:55 Nie martw się, każdy pisior ma obchodzenie prawa/przepisów w małym paluszku Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Ad piccolo 11.01.24, 13:59 znowu.to.samo: '...każdy pisior ma obchodzenie prawa/przepisów w małym paluszku...' Mam z nimi na pieńku. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Ad non-legal kna 11.01.24, 14:58 '...Czy zatem uprawnione są twierdzenia, że LP dokonują jakichś nadmiarowych cięć, bo chcą sprzedać drewno i się nachapać?..' Mam na to dwa spojrzenia. 1. My, zwykli obywatele, możemy widzieć jakiś nagły wyrąb w naszej okolicy, np. jakieś kilka zrębów w okolicznych lasach, jako nasilenie cięć. Jeśli jest to jednak zaplanowane te 10 (20) lat do przodu, jest to nasze podejrzenie nieuzasadnione. Podpowiadam więc, by po prostu pójść osobiście do siedziby n-ctwa i poprosić o przedstawienie - choćby pod pretekstem ogarnięcia się z ewent. spadkiem wyceny parceli po sąsiedzku lasu, jaka miała być w sąsiedztwie leśnego gąszczu, a ponoć chodzą słuchy, że za lat kilka będzie sąsiedztwo wylesiane - informacje o planie wyrębów nie są tajne. Choć może jakiś tłuk nam wtedy insynuować, że to np. tajemnica gospodarcza, bo przemysł tartaczny podejrzewać będzie o to czy tamto. Takich tłuków i tłumoków tudzież kryptopisiaków i tych ostatnio tam intronizowanych ziobrzan w strukturach LP jest multum. Po prostu warto pójść z dowolnym pretekstem, poprosić o te informacje od pracowników tzw. działu technicznego nadleśnictw, do jakich się peregrynuje tam z różnymi sprawami, np. szukając jakiegoś leśnictwa z jakaś ofertą. 2. Spojrzenie drugie może być takie, że cięcia wiekowych, starych lasów, jakie dojrzymy, mogą jednak być i nieplanowe, i po prostu skrywane. Np. sam leśniczy, za krypto-pozwoleniem swego przełożonego, ma niedobory masy drzewnej w jakiejś lokalizacji - las przetrzebiony z różnych powodów, też intencjonalnie cięty w poszukiwaniu jakiegoś sortymentu rozmiarowego czy jakościowego - a w planach ma tam jeszcze stać tyle to a tyle m3 grubizny, a jej nie ma fizycznie. Znam przypadki, gdy to skrywanie i przenoszenie cięć przeprowadzali wicenadleśniczowie [tzw. terenowi n-czowie], odpowiedzialni za realizację planów. Wtedy właśnie załoga LP wchodzi w inne drzewostany [nazwa kopiująca terminologię postniemiecką, b.trudna do wyplenienia dziś] i wyciętą tam sumę m3 transponuje - na papierze nie, ale w realu - tam, gdzie jej brakuje Są też i przypadki jeszcze bardziej karygodne - słynne wycinanie najgrubszych egzemplarzy, najstarszych drzew w lokalizacjach, jakie za lat kilka będą albo otulinami jakichś ściśle chronionych fragmentów lasu, albo, co gorsza, samymi rezerwatami. Tak się właśnie od kilku dekad czyni[ło?] na obrzeżach puszcz, jakie naukowcy, ekologowie i ekologiści [ekologowie-amatorzy] wnioskują od dawna do ochrony - nie tylko przed cięciami. Polska od wielu lat jest w ogonie państw - z minimalną powierzchnią ochronną wszelaką, nie tylko lasów. Opisany powyżej mechanizm karygodny był onego czasu właściwie nie do wykrycia. Dziś ma to uniemożliwiać ścisła ewidencja wyciętego drewna i jego znakowanie. Ale dla chcącego... '...I czy zwykły obywatel, np. ematka, może wiedzieć czy cięcia są nadmiarowe, czy nie?...' Może - wymaga to kwerendy do źródła, wgłębienie się w opisane w obu moich tu wpisach dokumentacje planów cięć - a są tam zlokalizowane stricte co do tzw. wydzielenia [pododdziału / jego części - jeśli to zrąb] cięcia - i rębne, i przedrębne [jednostkowe - drzew pojedynczych, młodszych, wśród grona im towarzyszących]. Cięcia te są wskazane/ zaplanowane - uwaga - nie przez załogę n-ctwa, ale przez z zasady niezależne od LP służby planistyczne - tzw. Zakłady Urządzania Lasu. To z nich spece co 20 lat [!] odwiedzają każde nadleśnictwo i klecą te plany gospodarcze. Niestety - nadleśnictwa mogą zawsze twierdzić, ze nasilenie cięć nieplanowych może wynikać z przyczyn wielu - jedną z takich jest stan sanitarny lasu, uprzedzanie jakichś pojawów tzw. wydzielania się posuszu. Klasyczny był tu pretekst świerkowego szkodnika - kornika drukarza, jaki jednak atakuje lasy już osłabione z innych przyczyn. Zabija, owszem, ale umierające już drzewa - już chrome. Naukowcy - niezależni od IBL (Instytut Badawczy Leśnictwa) czy struktur LP - wskazują, że wielu przypadkach takie cięcia [antykornikowe] są po prostu bezsensem, inni - niezależni - podpowiadają, że idea samoregulacji stanu lasu jest piękna, jest możliwa, ale na naszej planecie jest ... modelem nie do zrealizowania bez usunięcia człowieka... A ten chce desek... ***** Przepraszam eMatki, eBabki i ich protoplastki, ale ten temat nie da się streścić. Nie mam, jak widzicie, nawyku jednozdaniowych zdawkowych wpisów. Jak pisać, to rzadko, ale do cna*. Temat jest, jak widać, rzeką. Tu - gąszczem nieprzebranym... * do cna = do kna; kien, kień pień, pniak, knieja... Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Ad non-legal kna 12.01.24, 11:17 W skrócie - można ustalić, czy wyręby są nielegalne. Jak się ustali, że tak, to można je zgłosić do prokuratury. Prokuratura ma 30 dni, żeby zająć się sprawą lub odpisać, dlaczego się nie zajęła. Jeśli komuś zależy na lasach, to tak powinien postępować. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Ad non-legal kna 12.01.24, 14:09 demodee napisała: > W skrócie - można ustalić, czy wyręby są nielegalne. Jak się ustali, że tak, to > można je zgłosić do prokuratury. Prokuratura ma 30 dni, żeby zająć się sprawą > lub odpisać, dlaczego się nie zajęła. > > Jeśli komuś zależy na lasach, to tak powinien postępować. Chyba ze ktoś zmieni prawo, żeby wyciąć legalnie to, co było do tej pory nielegalne (np. lex Szyszko). I jeszcze ma dobrego kolegę prokuratora generalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Walczący z wyrębem 25.01.24, 10:30 '...czy zwykły obywatel [...] może...' Jak jeden człowiek uratował dwa tysiące hektarów lasu, czyli o charakternym społeczniku: ht tps://next.gazeta.pl/next/7,172392,30587758,to-jest-wrecz-nie-do-uwierzenia-jak-jeden-czlowiek-uratowal.html Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 13:53 Z "serdeczną" dedykacją dla wszystkich pisowskich troli, które trwały się do rozliczania Tuska dzień po wyborach... Odpowiedz Link Zgłoś
kotbieta Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 10.01.24, 13:58 Mam nadzieję, że razem z Grzesiowskim odpowiedzą karnie za ten cały syf, który wprowadzili w czasie tzw. pandemii. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 11.01.24, 18:51 Śmietanka pisowska dorabiała sobie w szpitalach wojskowych, "społeczne rady" tak nazwali ten twór, oczywiście nigdy w tych miejscach pracy nie bywali a pobierali po 12 tys na miesiąc... dziś ich wszystkich MON odwołało! Zalewska, Ociepa, Schreiber, Gosiewska, Fotyga, Szydło Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 11.01.24, 19:11 i kolejne nazwiska odwołanych z "rad społecznych" przy szpitalach MSWiA Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 11.01.24, 19:25 I to się powinno nagłośnić 12 tysięcy na miesiąc za nic nie robienie? Granda w biały dzień Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 11.01.24, 20:45 Niech to będzie wątek z dobrymi informacjami Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 12.01.24, 00:14 No właśnie zwalniają Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 12.01.24, 11:14 > No właśnie zwalniają Dobrze. Zwalniają np. M.Gosiewską z funkcji, na której zarabiała 12.000PLN/miesiąc. Czyli jest wolne 12.000PLN/miesiąc. CO się się stanie z tymi pieniędzmi? Pójdą na podwyżki dla salowych czy zarabiać je teraz będzie jakiś nominat z PO? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 12.01.24, 13:24 Wystarczy że ONE ich już nie dostaną Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 12.01.24, 13:46 Małgorzta Gosiewska, której największym osiągnięciem edukacyjnym było ukończenie liceum, to powinna wszystkie ukradzione pieniądze z rzekomego zasiadania w radzie, oddać. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 12.01.24, 14:51 Rozumiem że jak zarabia nominat z PiS, to jest dla ciebie w porządku? Bo jakoś nie zauważyłam, żebyś krytykowała pisowski nepotyzm i złodziejstwo publicznej kasy w którymkolwiek z wątków na ten temat. Uważasz że ta pani na tę funkcje się nadaje, ma wykształcenie i kompetencje? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 12.01.24, 21:51 > Rozumiem że jak zarabia nominat z PiS, to jest dla ciebie w porządku? Ale pytanie brzmi: czy taka funkcja (Przewodniczący Rady Społecznej w szpitalu) jest w ogóle potrzebna? Skoro tylko została odwołana osoba, a nie zlikwidowana sama funkcja, to pewnie tak, chociaż ja uważam, że jest niepotrzebna. Skoro więc funkcja jest, to i pensja musi zostać wykorzystana. Więc jeśli 12.000PLN/miesiąc jest dużo, to ile zarabiać powinien nowy przewodniczący? Oczywiście mniej. Więc ile? 11.000? 10.000? I co się stanie z nadwyżką tej pensji? > Uważasz że ta pani na tę funkcje się nadaje, ma wykształcenie i kompetencje? Nie mam pojęcia, a jakie są wymagania na to stanowisko? Może akurat spełnia? A jeśli spełnia, to czy słuszne jest odwołanie tej pani ze stanowiska? Dlatego, że jest z PiSu? > Bo jakoś nie zauważyłam, żebyś krytykowała pisowski nepotyzm i złodziejstwo publicznej kasy w którymkolwiek z wątków na ten temat. Bo ja, ponieważ nikt mi za pisanie na ematce nie płaci, wchodzę tylko w te wątki, w które chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 25.01.24, 15:30 demodee napisała: > Ale pytanie brzmi: czy taka funkcja (Przewodniczący Rady Społecznej w szpitalu) > jest w ogóle potrzebna? Nie było żadnego takiego pytania. Nie podoba ci się po prostu, że funkcję będzie pełnił ktoś nie z twojej bajki. > Skoro więc funkcja jest, to i pensja musi zostać wykorzystana. Więc jeśli 12.00 > 0PLN/miesiąc jest dużo, to ile zarabiać powinien nowy przewodniczący? W którym miejscu ja napisałam że to za dużo. Jeżeli dyskutujesz sama ze sobą, to nie pod moim komentarzem. > Nie mam pojęcia, a jakie są wymagania na to stanowisko? Może akurat spełnia? A > jeśli spełnia, to czy słuszne jest odwołanie tej pani ze stanowiska? Dlatego, że jest z PiSu? Jeżeli nowa przewodnicząca spełnia wymagania, i została powołana zgodnie z procedurami, to wszystko jest w porządku. > Bo ja, ponieważ nikt mi za pisanie na ematce nie płaci, wchodzę tylko w te wątki, w które chcę. Ale chyba jest logiczne i uzasadnione, że skoro nie krytykujesz pisowskiego nepotyzm i złodziejstwa, to nie powinno ci przeszkadzać obsadzanie stanowisk przez nową władzę. Nie ma tuta pola do dalszej dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 25.01.24, 17:48 > Nie było żadnego takiego pytania. No nie było, ale je postawiłam i już jest. > W którym miejscu ja napisałam że to za dużo. Nie wiem, wątek jest o tym, że Przewodniczący zarabia mnóstwo pieniędzy za nic nierobienie. Jeśli za te pieniądze nic nie robi ktoś z PiSu. Bo jak na miejsce tego z PiSu wchodzi ktoś z KO/PO, to jest dobrze (przecież stanowisko nie zostało zlikwidowane i ktoś z PO?KO będzie zarabiał te 12.000PLN). Kalemu kraść krowy.... > Ale chyba jest logiczne i uzasadnione, że skoro nie krytykujesz pisowskiego nepotyzm i złodziejstwa, to nie powinno ci przeszkadzać obsadzanie stanowisk przez nową władzę. Mnie, jako podatniczce, się nie podoba, że zmienia się na stanowiskach ludzi, tylko dlatego, że zmienił się rząd. Jeśli się ktoś nie nadawał do jakiejś funkcji, były na niego skargi uzasadnione itp, a był nietykalny, bo był z PiSu, to dobrze, że wiatr historii osobę nieodpowiednią na stanowisko zmiótł. Ale wyrzucać z roboty za poglądy? No ale rozumiem, że na tym polega polityka, że niektóre funkcje muszą piastować "swoi"... Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 12.01.24, 15:20 Ależ ja się bardzo cieszę, chodziło mi raczej o grę słów i tytuł wątku: "Nie zwalniają..." Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 12.01.24, 15:51 Co dzień coś, krok po kroku powraca prawo, porządek i normalność. Tak jak tego oczekujemy. Pan Minister Sprawiedliwości Bodnar odwołał z delegacji 16 sędziów. W tym PIEBIAKA . (ja jeszcze czekam na odwołanie Schaba) Decyzja była wynikiem wstępnego przeglądu kadr, ze szczególnym uwzględnieniem delegacji sędziowskich nie tylko do Resortu, ale także do podległych Ministrowi Bodnarowi placówek. Okazało się, że wiele stanowisk – obecnie zajmowanych przez sędziów delegowanych – może zostać obsadzonych przez urzędników. Dzięki temu sędziowie będą mogli wrócić do swoich macierzystych sądów i tam orzekać. Ciekawa jestem co teraz będzie z tym tworem Instytut Wymiaru Sprawiedliwości, skoro ten hejter już zwolniony, rozwiążą to? Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 12.01.24, 15:52 i kolejne zwolnienia: Nowe władze TVP zrezygnowały z doradców, których zatrudniało poprzednie kierownictwo TVP. m.in. kuzyna Jarosława Kaczyńskiego- Jan Maria Tomaszewski zarabiał 2x więcej, niż wynosi pensja ministra rządu. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 13.01.24, 08:37 > Nowe władze TVP zrezygnowały z doradców Czy to znaczy, że zrezygnowały z tej osoby, a na jej miejsce zatrudniły kogoś innego? Czy zlikwidowały taką funkcję i doradcy już nie będzie? Jeśli zlikwidowały, to co się stanie z pieniędzmi, które do tej pory dostawał ten doradca (dwukrotność pensji ministerialnej)? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 13.01.24, 09:51 demodee napisała: > > Nowe władze TVP zrezygnowały z doradców > > Czy to znaczy, że zrezygnowały z tej osoby, a na jej miejsce zatrudniły kogoś i > nnego? Czy zlikwidowały taką funkcję i doradcy już nie będzie? Jeśli zlikwidowa > ły, to co się stanie z pieniędzmi, które do tej pory dostawał ten doradca (dwuk > rotność pensji ministerialnej)? Tuskowi dadzą 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
87monomono Re: Nie zwalniają. Szumowski odwołany 13.01.24, 12:28 To też miłe : trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,30586325,szefowie-pomorskiej-strazy-pozarnej-ida-na-emeryture-rzecznik.html?_gl=1*1bx1gr3*_gcl_au*NTY1MjIzMjA0LjE3MDUxMzUxNTQ.*_ga*OTAxOTA2MTU3LjE3MDUxMzUxNTY.*_ga_6R71ZMJ3KN*MTcwNTE0NDYwOS4zLjEuMTcwNTE0NTEyMi4wLjAuMA..&_ga=2.41980069.1413153442.1705135156-901906157.1705135156#S.PW-K.C-B.2-L.2.duzy Odpowiedz Link Zgłoś