brenda_bee 11.01.24, 20:37 Będę gościć nastolatkę wegetariankę. Szukam pomysłu na szybki i prosty obiad. Rzućcie jakieś propozycje. Ja mam pustkę w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
35wcieniu Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 20:40 A normalnie na co dzień dzień w dzień jecie mięso? Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 20:42 To jest odpowiedź na pytanie autorki wątku? 35wcieniu napisał(a): > A normalnie na co dzień dzień w dzień jecie mięso? > > > Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 20:50 No tak. Zakładam że jednak nie jedzą mięsa dzień w dzień więc na jej miejscu bym po prostu zrobiła coś co z tego co normalnie robi bez mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:03 Nie, to nie jest odpowiedź. Autorka prosiła o przepis, nie ideologię. Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 20:52 "To jest odpowiedź na pytanie autorki wątku?" Owszem. Bo jeśli autorka czasem robi dania bezmięsne dla rodziny, wystarczy właśnie takie przyrządzić dla wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 20:56 No ja bym właśnie tak zrobiła, bo to jest najprostsza opcja. Po co robić dwa osobne obiady, jak można zrobić jeden dla wszystkich 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
brenda_bee Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:42 eliszka25 napisała: > No ja bym właśnie tak zrobiła, bo to jest najprostsza opcja. Po co robić dwa os > obne obiady, jak można zrobić jeden dla wszystkich 🤷♀️ No tak bym zapewne zrobiła . Wizyta jest jednak dość niespodziewana, dla nas mam nagotowany już gar barszczu białego więc potrzebuję tylko dla niej coś przyrządzić. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:48 W takim wypadku, to bym podała goscini zwykły zurek bezmięsny. Dziwnie by było być u kogos w goscinie i musieć wsuwać curry albo spaghetti, gdy reszta stołowników zajada się zupą. Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 22:20 Barszcz biały z mięsem? U mnie w rodzinie, wiejskiej rodzinie, zawsze był bez mięsa Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 22:49 Nie no jak z mięsem?! Za to z kiełbasą. I ewentualnie, a właściwie obowiązkowo jakieś skwareczki! U mnie w wiejskiej rodzinie tak właśnie się jada, barszcz biały, czy też żurek, a najbardziej zalewajkę. Na boczusiu. Skwareczka to jest to. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 23:55 Ale jak to bez? Przecież to jest główna zaleta, że jest z kiełbasą i na boczku Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Wegetariański obiad 12.01.24, 14:48 Klasyczny barszcz biały z białą kiełbasą Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 20:41 Makaron z białym serem. Po ugotowaniu wymieszać makaron z serem, podsmażyć na maśle, dodać zioła do sałatek. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:16 O ile je nabiał, ja nie jem, bo nie mogę krowy (i paru innych białek). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 22:14 sorry ale jakem wegetarianka od 30 lat... paciaja Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wegetariański obiad 12.01.24, 14:17 Nie jestem wegetarianką (ale miesa jem mało) i też paciaja. Bleeeee Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Wegetariański obiad 12.01.24, 14:43 Fuuuuj, co to w ogóle za pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 20:50 Pierogi ruskie Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym Krokiety z kapustą i grzybami Makaron z sosem pomidorowym Makaron z pesto Naleśniki ze szpinakiem i serem Chili sin carne Ziemniaki z gzikiem Ziemniaki z jajkiem sadzonym i mizerią Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:05 Pierogi, krokiety i pizze to nie są szybkie dania. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:18 Ćśśś... Dla gości nie mogą być szybkie! Trzeba się nastarać! Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:34 Jak odsmażasz gotowe (mogą być twoje własne gotowe, ale zamrożone ) to jest. Pizza w zasadzie też jest szybka, o ile się wcześniej ciasto przygotuje. Przecież piecze się 10-15 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:42 Zamrożone pierogi i krokiety? Bleee.... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 23:07 A co, robisz zawsze tyle pierogów, żeby starczyło na raz? Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Wegetariański obiad 12.01.24, 14:50 Tak. Jak robię, to spożywamy większość od razu. Zostaje do odsmażenia, niektórzy u mnie uważają, że odsmażane są lepsze od świeżych Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia.1980 Re: Wegetariański obiad 12.01.24, 21:40 abacab.81 napisała: > Zamrożone pierogi i krokiety? Bleee.... No akurat z mrożonych rzeczy to dla mnie zjadliwe są właśnie tylko pierogi i krokiety.. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 20:53 Najprostsze, to makaron z jakimkolwiek sosem bezmięsnym, choćby pomidorowym. Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Wegetariański obiad 13.01.24, 18:55 Albo ze szpinakiem. Robię z rozdrobnionego szpinaku z fetą i odrobiną śmietany. Doprawiam czosnkiem, gałką muszkatalową, solą i pieprzem. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Wegetariański obiad 18.01.24, 16:57 To jest bardzo dobry, prosty obiad, ale fetę warto wymienić na ser pleśniowy w typie Rokpola. Odpowiedz Link Zgłoś
muszebosieudusze Re: Wegetariański obiad 18.01.24, 17:09 Chyba ze ma się bombelki na stanie, wiele bombelków nie weźmie pleśniowego ani żadnej rzeczy która koło niego stała do ust. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 20:55 Flaczki z boczniaków, wege zupa pomidorowa, zupa ogórkowa, kapuśniak wege, barszcz czerwony z fasolą, zupa z kukurydzy, zupa z zielonego groszku, krem z papryki, krem z dyni, krem chrzanowy, hreczniaki z sosem pomidorowym lub czosnkowym, makaron ryżowy z warzywami duszonymi, placki/kotlety/kluski śląskie ziemniaczane z sosem grzybowym, w tym pieczarkowym, penne ze szpinakiem, racuchy, pierogi, gnocchi z sosem pomidorowym, spaghetti bolognese wege, camembert w panierce, leczo wege, fasolka po bretońsku wege, ryż z jabłkami, ryż z warzywami curry, ziemniaki nadziewane grzybami, makaron w sosie kurkowym, gołąbki z kaszą gryczaną, ryż w sosie koperkowym z pieczarkami, pieczone ziemniaki z kefirem i jajkiem sadzonym, frytki z batatów w sosie barbecue/paprykowym. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:02 I jeszcze pizze wszelakie, tortille z sosem meksykańskim, quich z dowolnymi składnikami wege. Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:06 Ona się pytała o szybkie i proste. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:10 Większość powyższych jest szybka i prosta, część z nich - zależy, można część rzeczy kupić - np. ciasto na pizzę, tortillę, quich, tylko porządne, uważając na skład. Pierogi oczywiście najgorsze, reszta makarony, naleśniki, zapiekanki ziemniaczane itp, to dania szybkie lub dosyć szybkie. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:13 O, jeszcze na przykład grzanki francuskie. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:18 W składzie wielu chlebków pita, spodów do pizzy itd jest smalec. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:21 Wiem, dlatego piszę, że trzeba sprawdzać. Bo poza smalcem też syfiaste tłuszcze roślinne zawierają, więc trzeba upatrzyć producenta albo z dobrych piekarni skorzystać (miewają takie cuda). Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:48 Gołąbki z kaszą gryczaną na kapuście włoskiej są bardzo szybkie, ale jeżeli ktoś się skupia na negacji, deprecjonowaniu na forum, to może tego czasu zabraknąć. Jeszcze coś masz do powiedzenia? Może masz propozycje dla autorki? Więcej z tego pożytku będzie niż z chodzenia za innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.z.wilka Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 20:57 www.kwestiasmaku.com/przepis/gnocchi-zapiekane-w-sosie-pomidorowym-z-mozzarella-i-warzywami Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:10 Czasem goszczę takowąż Robię: - burger wegański (zakupiony z markecie z Dobre Kalorii) - zupę krem z warzyw - pierogi leniwe - spagetti z sosem bez mięsa za to z tofu Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wegetariański obiad 12.01.24, 14:18 Ja robie spagetti z sosem a'la bolognese z soczewicą. Soczewica, cebulka, czosnek, pasata pomidorowa i przyprawy Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:17 Chana masala. Wege fasolka po bretońsku. Chilli bezmięsne. Wege ramen (jak masz szybkowar to idzie szybko, a zupa jest imho zawsze bezpiecznym posiłkiem). Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:44 Fasola jakakolwiek, wege, czy nie wege, wymaga nocnego odmoczenia, a potem gotowania min. półtorej godziny. Szybka potrawa.... Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:49 Czerwona fasola z puszki, hm, nie moczyłam. Nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 22:09 Fasolka po bretońsku z czerwonej fasolki z puszki? W zasadzie można. Można też ugotować grochówkę z torebki Winiary. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 22:18 Fasolkę po bretońsku dla jednej osoby można zrobić z białej fasoli w puszce, z czerwonej z puszki możesz zrobić każdą meksykańską/meksykańsko-podobną potrawę. Jeśli spożytkujesz czas inaczej niż tutaj, a w Googlach, dowiesz się, jak zrobić jasiek bez moczenia, już byś ją miała ugotowaną, odkąd zaczęłyśmy tę dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Wegetariański obiad 12.01.24, 14:51 Jasiek puszkowany??? A ty gdzie spędzasz czas łykając takie bzdury, które tu produkujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Wegetariański obiad 12.01.24, 15:50 Fasolkę po bretońsku nie trzeba robić na jaśku, można zmodyfikować przepis. Zauważ, że sama wersja wege jest już modyfikacją. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Wegetariański obiad 12.01.24, 00:57 Jeżeli nie pływasz razem z fasolą, to moczy się samodzielnie, bez angażowania osób trzecich. Są tez puszki, a niektóre chomiki gotują i mrożą (dużo puch zawiera pokrycie z BPA). U mnie to danie ekspresowe - wyciągam pudło z ciecierzycą/innym strączkiem i robię sos. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Wegetariański obiad 12.01.24, 19:23 Fasola z puszki nie wymaga. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:36 stir fry z tofu zamiast mięsa? Robi się moment. Tak samo tajskie curry z mleczkiem kokosowym - też kurczaka można zastąpić tofu albo po prostu zrobić warzywne. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:43 Jakies tradycyjne polskie postne danie - niech się dzieciaki uczą, że polska kuchnia jest pełna różnych ciekawych i zdrowych opcji. Najlepiej jakies danie z tradycjami rodzinnymi - nawet jak nie zasmakuje tak jak wege burger z sieciówki, to inaczej się je, jak do dania jest dołączona ciekawa historia. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:50 Jedzą ser? Bo jestem pogubiona, weganie, wetlgetarianie... tarta z ciasta francuskiego o zapiekasz tam pieczarki z cebulką albo brokuły n przykład. Do tego sos czosnkowy. Na pierwsze dowolna zupa tylko na wywarze warzywnym a nie mięsnym. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:54 Moja córka jest wegetarianką. Dzisiaj robiłam - curry z kalafiorem i ciecierzycą Bardzo dobre i szybkie jest też tzw butter chicken, zamiast kurczaka użyj ciecierzycy, tofu itp Wszelkie potrawy typu noodles z sosem sojowym Tutaj fajny przepis na szybkiego kurczaka z papryką. Zamiast kurczaka daj tofu. Ja tak robię dla córki m.youtube.com/watch?v=i4jpOpI021I&list=PL8lnegWtqqaFldxNsH8Lb9gUAJ82FlwY2&index=5&t=49s&pp=gAQBiAQB Szybko się robi pulpeciki z IKEA, tzw szwedzkie pulpety. Ja kupuję gotowe warzywne i do tego robię sos. Wszelkie ryże z warzywami tzw fried rice. Tu mój ulubiony . Ryz ugotuj dzień wcześnie. www.gimmesomeoven.com/fried-rice-recipe/ Ten ten jest fajny www.easypeasyfoodie.com/homemade-nandos-spicy-rice/ Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 21:55 Podlacze sie z pytaniem: vegan (!!! NIE vegetarian!) deser ale cos wiecej niz tzw. seasonal fruits czy salatka owocowa Cos tam kupie ale mam powod zeby sie postarac dla special guest wiec moze ktos cos podpowie Dziekuje. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
abacab.81 Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 22:11 Pour milk do talerza i mix z granolą. Odpowiedz Link Zgłoś
muszebosieudusze Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 22:16 Jakiś mus owocowy lub czekoladowy, na przykład z awokado? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 22:18 ratatouille i makaron niejajeczny? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wegetariański obiad 12.01.24, 00:03 arthwen napisał(a): > Jako DESER?? > Jak sie pocukrzy (anything) to mozna sie umowic, ze everything/anything jest deserem Przy odpowiedniej zawartosci cukru w cukrze, why not? Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wegetariański obiad 12.01.24, 00:29 Just for you: Deser (wyraz pochodzi od francuskiego desservir = „sprzątać ze stołu”) – słodka potrawa podawana jako osobne słodkie danie na koniec posiłku (obiadu, kolacji lub przyjęcia), ale także na podwieczorek albo podczas niezobowiązującego spotkania o dowolnej porze dnia. Enjoy! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wegetariański obiad 12.01.24, 00:50 Matko jakie to wszystko dretwe...zaraz z definicja leci Nie ma mid.week i nie ma z kim sie powyglupiac Odpowiedz Link Zgłoś
pocieszka Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 22:56 bi_scotti napisała: > Podlacze sie z pytaniem: vegan (!!! NIE vegetarian!) deser ale cos wiecej niz t > zw. seasonal fruits czy salatka owocowa Cos tam kupie ale mam powod zeby sie > postarac dla special guest wiec moze ktos cos podpowie Dziekuje. Cheers. > Bi_scotti - tu spojrzyj, może coś Cię natchnie: hello-morning.org/category/bez-kategorii/wypieki-i-slodycze/ Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wegetariański obiad 12.01.24, 00:01 Dzieki - impressive list - jest z czego wybierac Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Wegetariański obiad 12.01.24, 00:59 Beza na aquafabie, albo mus czekoladowy. Bezę lubię z wypełnieniem ze śmietanki kokosowej i owoców - kiwi + smoczy owoc. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wegetariański obiad 12.01.24, 01:07 Super - da sie zrobic nawet biscotcimi dlonmi Musze poszukac jakiegos cream z mocha albo inna kawowa wariacja - taki gust ma moj special guest Merci. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
aequoreavictoria Re: Wegetariański obiad 12.01.24, 19:25 minimalistbaker.com/recipe-index/?fwp_special-diet=vegan&fwp_recipe-type=sweet-things Odpowiedz Link Zgłoś
muszebosieudusze Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 22:03 Szybki i prosty to jest taki który nie wymaga wyjścia do sklepu po żaden kluczowy składnik, czyli zależy od tego co masz aktualnie w domu. Na przykład jak masz mleko, mąkę i jajko to możesz zrobić naleśniki z farszem typu „przegląd lodówki”. Jak masz cebulę, ser, chleb na grzanki i bulion warzywny to możesz zrobić zupę cebulową. Jak masz różne warzywa i ziemniaki oraz blachę do pieczenia i opcjonalnie ser to je po prostu przyprawiasz, dodajesz oliwy i wrzucasz do piekarnika itd. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 22:17 Cannoli z ricotta, Lasagne, pizza wegetarianska leniwe z sosem grzybowym i surowke ( tak w kierunku polskim) krokiety z kapusta i grzybami albo z ziemniakami warzywa po chinsku z noodles sushi ratatouille Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 22:51 Bardzo często robię curry warzywne z ryżem. Z dowolnych warzyw, np z dyni, marchewki i ziemniaka- to jest i szybkie i proste danie. Jak dodasz ciecierzycę, to już pełen wypas. Dla reszty rodziny mozesz dodać kurczaka smażonego. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_up Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 22:51 Mielone z kalafiora z kadlonomiii. Tylko piecz dluzej Odpowiedz Link Zgłoś
paola.brunetti Re: Wegetariański obiad 11.01.24, 23:03 Dziś mieliśmy risotto ze szpinakiem, może być też makaron po chińsku w sosie slodko-kwaśnym, pieczone warzywa korzeniowe z sosem aioli, naleśniki, placki z jabłkami, pieczony kalafior, mogę tak długo Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Wegetariański obiad 12.01.24, 00:18 Risotto z tego przepisu: ugotuj.to/przepisy_kulinarne/56,87978,14512788,tanio-zdrowo-i-po-polsku-nowe-przepisy-na-dania-z-jablkami.html Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Wegetariański obiad 12.01.24, 14:40 Zależy co jest w twoim pierwotnym planie. Jeśli standart pt mięso ziemniaki i surówką to zobacz na Jadlonomii przepis na tofu w sosie śliwkowym albo zrob pieczona fasolę z jabłkami , wegannerd, proste, smaczne i wpasuje się w dodatki. Odpowiedz Link Zgłoś
elinor.dashwood Re: Wegetariański obiad 12.01.24, 15:29 Tekst linku Polecam, ja robię ze zwykłym makaronem spaghetti i z tofu, żeby było wege a bez jajka i z syropem klonowym (zamiast miodu) będzie vegan Odpowiedz Link Zgłoś