Dodaj do ulubionych

Trauma rodzinna

• szafireczek Re: Trauma rodzinna 15.01.24, 10:18
      Trauma traumą, ale może chociaż smakołyki były na stole? Jeśli nie, a rodzina to spęd - to może lepiej nie chodzić - wtedy pytań nie usłyszysz i po problemie z odpowiedzią.
      • tanebo001 Re: Trauma rodzinna 15.01.24, 17:05
        Smakołyki były
    • nosorozecwlochaty Re: Trauma rodzinna 15.01.24, 12:55
      Moim zdaniem złośliwości typu "A kiedy ciociu będzie twój pogrzeb?" brzmią dobrze jako dowcip lub bon mot ale użycie tego w praktyce będzie oznaczało że się poobraża ludzi i wyjdzie na buca.

Trochę tutaj nie ma sprawiedliwości na tym świecie. Ciotka może pytać kiedy się ożenisz i choć często podpada to pod definicję pasywnej agresji to większość ludzi w starszym pokoleniu tego tak nie odbiera i uważa takie pytania za absolutnie dopuszczalne.

Ale odwinięcie się ciotce i powiedzenie jej tak żeby jej w pięty poszło będzie już odebrane jako chamstwo.

Najlepiej chyba odpowiadać wprost i zgodnie z prawdą, bez prób dowcipu i sarkazmu:

"Nie wiem. Może nigdy. Czy możemy o tym nie rozmawiać? To dla mnie trochę przykry temat".

A jeśli i to nie pomoże to może nie chodzić na takie przyjęcia??? Generalnie należy zrobić bilans zysków i strat które mamy z chodzenia na rodzinne zjazdy.
      • taniax Re: Trauma rodzinna 15.01.24, 16:31
        Na pytanie kiedy ślub/dzieci/mąż odpowiedziałabym- a kiedy cioci pasuje?
    • niemcyy Re: Trauma rodzinna 15.01.24, 18:10
      W odpowiedzi powiedz ciotce czy komu tam, ze zadawanie takich pytan jest chamskie, tak jak pytan o wypadającą macicę po menopauzie/nietrzymanie moczu podczas smiechu albo kichania, nadmierne wypadanie wlosow/ pożółkłe zęby / nieswiezy oddech- co tam widzisz albo podejrzewasz u delikwenta.
    • anorektycznazdzira Re: Trauma rodzinna 15.01.24, 18:47
      Jak sobie poradzić- ożeń się. Wtedy zaczną pytać kiedy dzieci, pierwsze, drugie, kiedy syn, kiedy córka, a potem kiedy te dzieci zamierzają się żenić/wychodzić za mąż, a także kiedy zamierzają mieć dzieci czyli kiedy Ty wreszcie będziesz mieć wnuki.
      • maslova Re: Trauma rodzinna 15.01.24, 19:08
        > Wtedy zaczną pytać kiedy dzieci, pierwsze, drugie, kiedy syn, kiedy córka, a potem kiedy te dzieci zamierzają się żenić/wychodzić za mąż,

Wtedy to Tanebo mógłby o to pytać swoje dzieci big_grin
        • anorektycznazdzira Re: Trauma rodzinna 16.01.24, 07:40
          Ja na przykład nigdy swoich dzieci o powyższe nie pytałam, za to jakieś mentalne dziadersy uważające rozmnażanie się lub nie moich dzieci za świetny temat do rozmowy- jednak się znalazły. Pacyfikowałam po pierwszych próbach, więc mam spokój, ale sam pomysł na konwersację mnie przyznaję zaskoczył
    • mieszkankaroztocza Re: Trauma rodzinna 16.01.24, 09:54
      Wszystkim mającym z tym problem odpowiada się, że nigdy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka