Dodaj do ulubionych

Porada kosmetyki dla 50+

21.01.24, 15:32
Dziewczęta w wieku najlepszym 50+smile.
Polećcie kosmetyki cuda działające, Wasze hity.
Szukam balsamu aby skórę ujędrnił na nóżkach zwłaszcza. Zapuściłam się od lata...
Wiem ruch konieczny, ruch jest.
Do twarzy, trądzik różowaty, łojotokowe zapalenie skóry...więc będzie ciężko..
Wrzucajcie wszystko co dziala ogólnie na plussmile
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Porada kosmetyki dla 50+ 21.01.24, 15:46
      Masaże szczotą z agawy, codziennie. Zimno pieknie ujedrnia, przynajmniej prysznice, a może morsowanie?

Do ciała balsam z retinalem i drugi, z kwasem glikolowym. Pomiędzy, jakikolwiek inny.
      • autentyczka Re: Porada kosmetyki dla 50+ 21.01.24, 16:08
        A jakiej firmy te balsamy?
        • ursydia Re: Porada kosmetyki dla 50+ 21.01.24, 21:07
          Ja też poproszę
          • primula.alpicola Re: Porada kosmetyki dla 50+ 21.01.24, 21:11
            Np. Sesderma, albo ph doctor (z kwasem),
            Z Retinolem są podejrzanie tanie Nacomi i Evelibe, z droższych Basiclab, ph doctor, Mawawo, Paula's choice.
            • ursydia Re: Porada kosmetyki dla 50+ 21.01.24, 21:12
              Dziękuję ❤️
    • primula.alpicola Re: Porada kosmetyki dla 50+ 21.01.24, 15:47
      Z twarzą nie pomogę, nie mam pojęcia co się robi z takimi problemami.
    • leepka Re: Porada kosmetyki dla 50+ 21.01.24, 16:04
      Do twarzy dobrze mi robi krem z kwasem laktobionowym lynia, dla mnie hit! Na zmianę z retinalem. Serum z wit C rano, lynia się z nim dobrze zrgywa. Problem mam podobny
    • login_z_1 Re: Porada kosmetyki dla 50+ 21.01.24, 16:07
      Bym uważała na porady z netu. kilkakrotnie kupiłam coś co tutejsze forumki polecały i na mojej skórze okazywało się to drogą pomyłką.
    • motyllica Re: Porada kosmetyki dla 50+ 21.01.24, 16:28
      Polecam kobitkę na YT Pondi
    • ursydia Re: Porada kosmetyki dla 50+ 21.01.24, 21:04
      Na trądzik różowaty glad skin, rano żel, wieczorem krem. Kupuję już trzecie opakowanie, bo tak pięknie mi uspokoiło skórę.
    • chococaffe Re: Porada kosmetyki dla 50+ 21.01.24, 21:12
      imho- tylko metoda prób i błędów. Nie wszystko co świetnie się sprawdza u Zuzi, sprawdzi się u Zosi.

Najprościej to poszukac swoich kosmetyków w kategoriach:

równowaga hydrolipidowa
      rano antyoksydanty, w tym vit C plus filtry co najmniej 30
      wieczorem jakaś forma retinolu/retinalu
      • chococaffe Re: Porada kosmetyki dla 50+ 21.01.24, 21:14
        p.s. kosmetyki, kosmetykami, ale - przez prawie rok miałam wyciszone naczynka. Przed chwilą trochę spsociłam i mam czerwone placki na twarzy ze wstydu
    • pade Re: Porada kosmetyki dla 50+ 21.01.24, 21:23
      Mam taką samą skórę twarzy i dostosowuję pielęgnację do tego, co się na niej aktualnie dzieje. Czyli na zmianę idzie, jak tu ktoś polecał, kwas laktobionowy lub aezoglicyna czy jakoś tak z Nacomi plus koniecznie coś nawilżająco-natłuszczającego, świetnie mi robią też rybki z gala. Na naczynka też te kwasy plus witamina c z basiclab, emulsyjna, na zmianę z rosilogie z lieraca i maseczka też na r (rosaliac, zdaje się) z tołpy - genialna jest. Na wieczór retinal i na to tłuścioch. Do mycia i ciała wszystko to, co polecałam w hitach kosmetycznych.
      • apallosa Re: Porada kosmetyki dla 50+ 22.01.24, 00:07
        Co do twarzy, to niewiele pomogę, bo mam kompletnie inną skórę,ale do ciała:
        - prysznic w jak najzimniejszej wodzie, jeżeli masz popękane naczynka na nogach ( tak,jak ja) to do tego delikatne mydło lub żel. Może być Dove, jakieś mydło glicerynowe, różane, Ecco albo i nie..
        - do ciała dobry jest Body fit anti cellulitem Clarinsa. Używam też balsamy chłodzące Eveline ( od początku ich istnienia) i bardzo sobie chwalę. W ogóle wielbię wszystko, co chłodzi ,jestem bardzo zimnolubna.
        - no i rada taka generalna : jedz tłuste ryby ( łosoś,makrela) , oliwę z oliwek ( ja zawsze stosuje na grzanki), jak się da, to chodź na basen , na groty solne, na saune- króciutkio, a potem od razu chlup do chłodnej wody.. jedz dużo zdrowej żywności.
    • andace Re: Porada kosmetyki dla 50+ 22.01.24, 07:03
      Mężowi na łojotokowe zapalenie skóry świetnie pomagają produkty apteczne, należy szukać takich mających w nazwie DS (szampony, płyny do mycia ciała i kremy do twarzy). Na codzień używa Biodermy, w zimie krem z La RochePosey.
      Do tego regularna suplementacja wit B, D i cynku (wszystko leki, żadnych suplementów diety).
    • vvaria Re: Porada kosmetyki dla 50+ 23.01.24, 12:18
      Najlepsze są kosmetyki robione samemu z półproduktów. Możesz zrobić cuda za 30 zł/50 ml gdzie luksusowe kosmetyki z jednym składnikiem kosztują 700 zł. Ja takie sobie robię od 10 lat, w życiu nie wrócę do gotowców.

Peptydy, liposomy, koenzymy, wszystko tam można wmieszać, wiedzy nie trzeba mieć potężnej wystarczy podstawowa i opisy od producentów jak stosować.

W kremie na przykład ja oprócz oleju mam jakieś 80% roznych składników aktywnych, gdzie w gotowym kremie za 700 zł jest tylko jeden z tych które ja daje i to w niziurkim stezeniu2%
    • miodowa2 Re: Porada kosmetyki dla 50+ 23.01.24, 15:50
      Ważna jest dieta - unikać cukru, mąki pszennej, fast-foodów...Wit. D3, codziennie łyżka oleju (np. lniany, z ostropestu)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka