Dodaj do ulubionych

Koreańskie seriale 8.0

02.02.24, 17:08
Zapraszam do wątku ósmego smile
Linki do wcześniejszych:
forum.gazeta.pl/forum/w,567,171011534,171011534,Koreanskie_seriale.html
forum.gazeta.pl/forum/w,567,172297251,172297251,Koreanskie_seriale_2_0.html
forum.gazeta.pl/forum/w,567,172731535,172731535,Koreanskie_seriale_3_0.html
forum.gazeta.pl/forum/w,567,173221109,173221109,Koreanskie_seriale_4_0.html?
forum.gazeta.pl/forum/w,567,173679345,173679345,Koreanskie_seriale_5_0.html
forum.gazeta.pl/forum/w,567,174645375,174645375,Koreanskie_seriale_6_0.html
forum.gazeta.pl/forum/w,567,176342700,176342700,Koreanskie_seriale_7_0.html
Oraz kuchnia koreańska: forum.gazeta.pl/forum/w,567,171618058,171618058,Kimchi_i_co_dalej_.html
I dramy (filmy i seriale) dla dorosłych ematek suspicious
A Frozen Flower (cda)
Empire of Lust (dramaonline)
A Man and a Woman
Obsessed
The Handmaiden
Call Boy (jap)
Addicted
My P.S. Partner i Everybody Has Secrets (fajne komedyjki lekko erotyczne)
Innocent Thing
Secret Love
The Concubine
For the Emperor
Real
Scarlet Innocence
Dengerous Drugs Of Sex
Somebody
Hit The Spot
Love and Leashes
Secret Love Affair.
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 02.02.24, 17:16
      Pozwoliłam sobie przekopiować ostatni post Otii podsumowujący doświadczenia z Korei smile

Takie mi jeszcze przyszły do głowy różne spostrzeżenia natury, powiedzmy, praktycznej. Pewnie w większości oczywiste i banalne, ale może się kiedyś komuś przydadzą.

- lotnisko Incheon nie przytłacza wielkością, wszystko łatwo znaleźć. Kupiłam esim LGU+ z koreańskim numerem, który przydał mi się raz. Internet wszędzie śmigał, żadnego zwalniania transmisji danych po zużyciu iluś tam GB dziennie, więc mogę polecić. Gdy wracałam, nadanie bagażu i przejście przez wszystkie kontrole zajęło mi 45 minut, ale myślę, że w sezonie trzeba sobie na to zarezerwować więcej czasu.

- w metrze są napisy i komunikaty po angielsku (w Busan też po japońsku i chińsku, w Seulu ich najwyraźniej dyskryminują 😉), ale trochę dziwnie zorganizowane. Przy wejściu na peron kierunek podawany jest nazwą ostatniej stacji, na peronie nad torami nazwą pierwszej, na której pociąg się zatrzymuje. W pociągu napisy są czasami nad drzwiami, czasami nad przejściem między wagonami, czasami na ekranie pośrodku wagonu. Bywa też, że na tej samej linii jeździ pociąg zwykły i pospieszny, który zatrzymuje się co którąś stację.

- karty tmoney i cashbee to dokładnie to samo. Genialny wynalazek, bo działa w komunikacji miejskiej i podmiejskiej w całym kraju. No, może nie tak super jak po prostu płatność kartą płatniczą, jak np. w Londynie, ale jednak bardzo wygodny. Jedyne do czego bym się przyczepiła, to że doładować można tylko gotówką. Stan konta widać przy odklikiwaniu na bramkach, można też ściągnąć aplikację do sprawdzania ile forsy nam zostało. W autobusach trzeba pamiętać o odkliknięciu też przy wysiadaniu.

- przy krótszych wyjazdach poza Seul warto sprawdzić w Naverze różne opcje, bo często tę samą trasę można pokonać autobusem międzymiastowym/pociągiem za kilkadziesiąt tysięcy wonów lub podmiejskim za kilka tysięcy.

- istnieją miejskie autobusy z miejscami wyłącznie siedzącymi. Po pierwszym doświadczeniu unikałam jak ognia (w Naverze widać, bo pokazuje ile miejsc zostało). Trafiłam na taki akurat w zimny i deszczowy wieczór, wszyscy kulili się na przystanku, a ten podjechał, kierowca wpuścił jedną osobę, po czym oznajmił, że skończyły się miejsca i odjechał. Żadnego innego autobusu w tym samym kierunku, a następny za pół godziny i, wrr, miał aż dwa wolne miejsca. Udało mi się, bo stałam na początku, ale niektórzy długo tam chyba jeszcze koczowali.

- brak koszy na śmieci. No ni ma 🤷‍♀️, więc warto nosić ze sobą worek do tego celu przeznaczony

- do najpopularniejszych pałaców, zwłaszcza Gyeongbokgung, warto przyjść od razu po otwarciu, potem tłumy robią się straszne, nawet poza sezonem. To samo dotyczy wypożyczalni hanboków. Byłam o 9, wybór nieograniczony, panie z obsługi mają czas i chęci żeby wszystko jak najlepiej dobrać, starają się, nie popędzają. Gdy oddawałam, w wypożyczalni był istny armageddon: obsługa biegająca z rozwianym włosem, klientki próbujące dopchać się do luster, itp. A, oprócz zmiany warty w G., polecam też tę w Doksugung. Nie tak wielka i spektakularna, ale ciekawa, wszystko tłumaczone po angielsku, a na koniec sesja zdjęciowa ze strażnikami.

- jeśli chodzi o zakupy, największym wyzwaniem okazało się dla mnie kupno chusteczek higienicznych 🤣. Nie mają, a przynajmniej ja nie spotkałam, normalnych małych paczuszek, jak wszędzie, tylko takie, w których równie dobrze mogą być podpaski, wkładki, chusteczki nawilżane, woreczki foliowe, rękawiczki jednorazowe i uj wi co jeszcze. No, poległam na chusteczkach i bez pomocy sprzedawcy nie dokonałabym tego jakże skomplikowanego zakupu big_grin.

- fajnie się mieszka w Insadong. W wiele turystycznych miejsc można dojść piechotą, kilka linii metra w każdym kierunku, a sama dzielnica bardzo koreańska, można zanurzyć się w lokalnym kolorycie.

- nie ma problemu ze znalezieniem wc. Darmowe, czyste i bardzo porządne toalety są właściwie wszędzie. Drażniło mnie w nich tylko otwieranie drzwi w kabinach do środka. Jestem raczej drobna i szczupła, a i tak miałam problem żeby się w zimowej kurtce i nie daj boże z plecaczkiem, przecisnąć miedzy tymi drzwiami a sedesem 😊

- kierowcy, a zwłaszcza ci na skuterach i kierowcy autobusów i taksówek, jeżdżą w iście południowym stylu. O ile w Indiach, Egipcie czy nawet we Włoszech jest to dla mnie oczywiste, tak mają i już, tak tu mnie to niezmiennie dziwiło. Jakoś mi taki styl jazdy i parkowanie np. na środku chodnika zupełnie do Koreańczyków nie pasowało. I absolutnie wszystkie samochody mają przyciemnione szyby, często łącznie z przednią, więc przypadkowe zobaczenie się przez okno, jadąc obok siebie, jak to w dramach często bywa, jest zupełnie niemożliwe.

- Koreańczycy nie mają w zwyczaju schodzić komuś z drogi, lezą na człowieka nie patrząc i do głowy im nie przyjdzie przeprosić, gdy na kogoś wpadną. Bardzo mi się to kłóciło z ich szacunkiem do starszych, bo jakby nie patrzeć, ja już ajumma 😊

- z rzeczy nieznanych mi do jedzenia/picia: herbata z owocu yuzu. Pyszna i w zimie świetnie rozgrzewająca, ale pewnie istnieje też wersja na zimno.

Uff, może ktoś przebrnie, bo coś mi się te spostrzeżenia namnożyły.
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 02.02.24, 18:11
        heca7 napisała:

> Pozwoliłam sobie przekopiować ostatni post Otii podsumowujący doświadczenia z Korei smile

A dzięki 😃.
        Przez wyjazd jestem do tyłu z tytułami, które ostatnio omawiałyście, więc tylko napiszę , że nadrabiam i w trudzie i znoju próbuję przebrnąć przez Welcome To Samdalri, ale nie wiem czy mi się uda. Jestem w połowie i cóż, nie zachwyca.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 02.02.24, 18:16
          Czyli masz takie samo wrażenie jak my wszystkie wink Ostatnie odcinki trochę nabierają kolorów. I siostry FL robią robotę, ich historie są zdecydowanie ciekawsze. W pewnym momencie tylko na nie czekałam.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 02.02.24, 20:29
          otia5 napisała:

> Przez wyjazd jestem do tyłu z tytułami, które ostatnio omawiałyście, więc tylk
          > o napiszę , że nadrabiam i w trudzie i znoju próbuję przebrnąć przez Welcome To
          > Samdalri, ale nie wiem czy mi się uda. Jestem w połowie i cóż, nie zachwyca.

A odpuść sobie, jest tyle lepszych....
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 02.02.24, 21:14
          To może ja polecę coś zupełnie innego. The Bequeathed na Netflixie. Tylko sześć odcinków, dość krótkich, nie ma właściwie potrzeby "skipowania". Kryminał? Thriller to chyba za dużo powiedziane. Mroczny, są zwłoki, krew się leje ale dość umiarkowanie. Dobrzy aktorzy tylko FL niestety irytująca ale da się przeżyć.
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 03.02.24, 06:30
            >Mroczny, są zwłoki, krew się leje ale dość umiarkowanie. Dobrzy aktorzy tylko FL niestety irytująca ale da się przeżyć.<

No i znowu nie dla mnie crying
        • arkanna Re: Koreańskie seriale 8.0 04.02.24, 18:09
          Jednak nie wszystkie,od pierwszego odcinka zakochalam się w tej dramie
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 04.02.24, 21:25
            Ja nieśmiało też napiszę że obejrzałam do końca i nie było najgorsze. Szkoda, że wątku najstarszej siostry nie rozwinęli.

Oglądam teraz dramy które zakończyły się w ostatnim czasie bo nie oglądam na bieżąco. Zawsze czekam na emisję ostatniego odcinka i potem się biorę. Ostatnio się nawarstwiło. Skończyłam Diwę, całkiem ok, zwłaszcza że lubię główną. Teraz jestem w trakcie Gyeonseong Creature. Ale ten oglądam z przerwami bo to nie mój gatunek. Zastanawiam się co na odskocznie od potwora zacząć.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 04.02.24, 22:39
              Bardzo lekką i miłą dramą było dla mnie "Sh**tting Stars" - może to?

Dobra jest "Marry My Husband", ale tej jeszcze nie skończyłam, więc nie moge wykluczyć, że się popsuje.... Aczkolwiek sporo tu jednak irytujących zachowań bohaterów w kwestiach damsko-męskich.
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 02.03.24, 21:41
        Otia, prośba
        Masz namiar jakiś na to muzeum z Mr Sunshine?
        Robię przymiarki do tego co chcę zobaczyć na miejscu i nie wiem co w Navera czy inną nawigację wklepać. Gdzie to w ogóle było?
        I druga kwestia, czy jest jakiś kanał, na którym mogłabym podpytywać o sprawy związane z wycieczka po Korei? Z twojej relacji wynika wiele ciekawych miejsc i informacji, gdybym chciała dopytać to nie wiem czy zaśmiecać wątek tu dziewczynom czy jest może inna możliwość. Nie proszę oczywiście o namiary osobiste czy coś, ale może nowy wątek założę o wycieczce czy masz inny pomysł?
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 02.03.24, 21:43
          ewentualnie jak masz jakieś fajne wskazówki do przesłania to do mnie na gazetowy można pisać. Z góry dziękuję. Mój wielki dzień 17 kwietnia, też 2 tygodnie, bo na matury młodej i E8 młodszego muszę wrócić
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 02.03.24, 22:10
            Ja nie otia, ale podpowiem grupy na FB np. "South Korea Travel Planning" czy " Korea budżetowo - tanie podróżowanie". I jeszcze "Korea Travel Guide". Pewnie jest tego dużo więcej.
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 02.03.24, 22:20
              kurt.wallander napisała:

> Ja nie otia, ale podpowiem grupy na FB np. "South Korea Travel Planning" czy "
              > Korea budżetowo - tanie podróżowanie". I jeszcze "Korea Travel Guide". Pewnie j
              > est tego dużo więcej.

O tak, też polecam, jest tam dużo informacji i o wszystko można spytać.

Widzę, że link do Studia wyszedł mi do strony po koreańsku, ale tam po prawej na górze można zmienić język, jest wersja angielska.
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 02.03.24, 22:16
          Jasnoklarowna, to jest link do strony z Sunshine Studio, z tego co widzę na Naverze jest pod taką właśnie nazwą. Możliwe że trzeba wpisać razem NonsanSunshineStudio, bo nie wiedzieć czemu, Naver tak właśnie najbardziej lubi wink
          Tekst linku
          Z Seulu z Yongsan Station jechałam do Nonsan. Pociągiem, bo bałam się, że na autobus nie będzie biletów, a nie miałam kupionych wcześniej. Autobus tańszy. W Nonsan o ile dobrze pamiętam było kilka miejskich czy podmiejskich autobusów, które dojeżdżają do Studia. Wysiada się na pętli i trzeba z kilometr dojść, chociaż możliwe, że w sezonie coś tam jeździ pod samą bramę. Naver wszystko ładnie pokazuje, prosta droga, obok jednostki wojskowej, nie ma się gdzie zgubić. Samochodem też na pewno można, był duży parking.

Wskazówek tak ogólnie to już chyba sama z siebie nie mam, raczej właśnie jak spytasz o konkrety. Pomyślę, może mi jeszcze coś przyjdzie do głowy. Możesz do mnie też na gazetowy pisać, nie używam na co dzień, ale postaram się zaglądać. A jak dziewczynom nie przeszkadza to może być też tu czy w osobnym wątku. Jak ci pasuje.
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 03.03.24, 22:01
          jasnoklarowna napisała:

> Masz namiar jakiś na to muzeum z Mr Sunshine?
          > Robię przymiarki do tego co chcę zobaczyć na miejscu

Nie wiem na ile cię miejsca związane z Mr Sunshine interesują, ale przypomniały mi się jeszcze dwa, których ja już niestety nie zdołałam zobaczyć. Niezależnie od Mr S. są krajobrazowo przepiękne. Zresztą i inne dramy tam kręcili, m.in. The Story of Park's Marriage Contract, The King's Affection. Oba w górach, w szeroko pojętej okolicy Andong. I w dramach i na zdjęciach tamtejsze krajobrazy wyglądają pięknie i bardzo żałuję, że nie udało mi się tam dotrzeć. Niestety z dala od głównych miejsc turystycznych, więc w dwóch tygodniach trudno je zmieścić. Jeśli jeszcze kiedyś pojadę do Korei, na pewno zawitam w te góry.

Pierwsze miejsce to Manhyujeong Pavilion, kładka nad górską rzeką czy strumieniem i pięćsetletnia chata przy niej, a drugie Gosanjeong Pavilion, nad rzeką z wysokimi, skalistymi brzegami, którą w Mr S. przepływali łódką, a zimą przechodzili po lodzie, idąc w góry.

• wzosia Jedzenie, knajpki - wątek zbiorczy 03.02.24, 16:26
      Przez ostatnie 8 wątków pojawiały się informacje na temat fajnych miejsc z jedzeniem koreńskim/ azjatyckim.
      Proponuję w tym podwątku zebrać informacje jakie knajpki polecacie. W Warszawie to:
      - Bakalarska - mała Azja, są sklepy azjatyckie, knajpki nie tylko koreńskie
      - Miss Kimchi na u. Żelaznej - nie wymaga komentarza
      - Miss Thai w Al. Jerozolimskich. Nie wiem nie jadłam ale polecała mi koleżanka
      - China Town w Al. Lotników. Duża, ze stołami jak w dramach chińskich. Menu po polsku, chińsku koreańsku i angielsku. Często pełna azjatów.

Podajcie mi namiar na tą świetną knajpę we Wrocławiu. Jadę w marcu na koncert i chę połaczyć przyjemne z przyjemnym wink
      • heca7 Re: Jedzenie, knajpki - wątek zbiorczy 03.02.24, 18:24
        Nie byłam ale słyszałam, że jedną z najlepszych azjatyckich jest Złoty Smok na Strzegomskiej. A najciekawszy widok ma La Maddalena. Nie byłam ale w tym roku się wybieram wink
      • jasnoklarowna Re: Jedzenie, knajpki - wątek zbiorczy 03.02.24, 19:08
        We Wrocławiu to może o tą knajpkę Paika ci chodzi, ona się Bornga nazywa
        www.bornga.com.pl/
      • jasnoklarowna Re: Jedzenie, knajpki - wątek zbiorczy 03.02.24, 19:09
        A w Warszawie jeszcze Arirang na Nowogrodzkiej i Mei pod mostem Poniatowskiego. Nie pamiętam jaka to ulica, bo ja nie z Warszawy. Jeszcze Gangnam jest fajna.
        • heca7 Re: Jedzenie, knajpki - wątek zbiorczy 03.02.24, 19:11
          O tak! Mei smile Tam zawsze są tłumy i w godzinach szczytu albo trzeba czekać albo przyjść kiedy indziej. Mnóstwo Azjatów tam jada całymi rodzinami.
          • kurt.wallander Re: Jedzenie, knajpki - wątek zbiorczy 03.02.24, 20:33
            Chociaż dla mnie jedzenie tam nie jest jakieś wybitne. Koreańczycy tam jedzą, bo mają blisko z Centrum Kultury Koreańskiej.

Do listy dodam jeszcze Happa to Mame - lokal z deserami japońskimi, mają pyszne daifuku, ale wolę brać na wynos, na miejscu je się mega niewygodnie. W Warszawie na Poznańskiej. Lokal-matka jest w Poznaniu.

Przy Górczewskiej jest bar Doenji z koreańskim kurczakiem i innymi daniami, ale nie byłam jeszcze przetestować.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 03.02.24, 21:51
      Chyba zapowiada się dobra drama smile Queen Of Divorce. Obejrzałam dwa odcinki, podobają mi się główne postacie. I nie tylko, drugoplanowe też są obsadzone dobrymi aktorami. Kolejny serial pod hasłem "małżeńskiej zemsty" tongue_out
    • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 04.02.24, 14:49
      Zaczęłam oglądać Knight Flower na viki. Nie wypuścili jeszcze całości, jest 8 z 12 odcinków.
      Jak nie lubię dram "historycznych", tak ta mi się podoba. Wartki scenariusz, nienudne postacie pierwszo- i drugoplanowe. Dobra równowaga między akcją, komedią i tajemnicą (do tej pory, a jestem przy piątym odcinku). Romans wisi w powietrzu. Taka lekka rzecz, ale po raz pierwszy od kilku miesięcy jestem ciekawa, co będzie się działo dalej smile
      FL to główna z One the Woman.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 04.02.24, 23:25
        Zapisałam sobie. Też nie przepadam za historycznymi ale to się dobrze zapowiada. W ogóle mam wrażenie, że ten rok (i końcówka zeszłego) będzie pod hasłem seriali o dzielnych kobietach i zemstach kobiet na mężczyznach tongue_out
        • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 09.02.24, 13:34
          heca7 napisała:

> W ogóle mam wrażenie, że ten rok (i końcówka zeszłego) będzie pod hasłem
          > seriali o dzielnych kobietach i zemstach kobiet na mężczyznach tongue_out

Możesz mieć rację. Oglądam teraz (obok dwóch innych dram) A Shop for Killers", jest na Disney+. Krótka seria - 8 odcinków.
          Właściwie pasuje do tego co napisałaś smile. Młoda odważna kobieta, akcja, niebezpieczeństwo, strzelanina etc.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 09.02.24, 14:20
            A fajne? Syn ma Disney+ to może zerknę wink
            • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 09.02.24, 14:30
              Jestem po 3. odcinku. Do tej pory jest OK, dobrze mi się oglądało.
              Są retrospekcje z wujkiem FL, którego gra Lee Dong Wook. Ponieważ niedawno polubiłam człowieka, to nie przeszkadzają mi jego oczy ;>. Ale kilka z was chyba za nim nie przepada.
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 09.02.24, 14:39
                Dzięki, Lee Dong Wooka lubię od zawsze (choć nie jest number 1 wink ) więc zapisuję sobie.
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 25.02.24, 22:59
                oldrena1 napisała:

> Jestem po 3. odcinku. Do tej pory jest OK, dobrze mi się oglądało.
                > Są retrospekcje z wujkiem FL, którego gra Lee Dong Wook. Ponieważ niedawno polu
                > biłam człowieka, to nie przeszkadzają mi jego oczy ;>. Ale kilka z was chyb
                > a za nim nie przepada.

Ja z tych, którym przeszkadzają, ale skończyłam dzisiaj A Shop for Killers i muszę powiedzieć, że Lee Dong Wook po raz pierwszy mi się podobał. Pasowała mu ta rola bardzo i może będę patrzeć na niego trochę przychylniejszym okiem.
                W ogóle serial mi bardzo podszedł, taka czysta rozrywka, bez pretensji do bycia czymś więcej. Tak mi się dobrze oglądało, że nie przeszkadzały mi różne głupoty i dziury w scenariuszu i nawet to, że od początku domyśliłam się paru rzeczy, z zakończeniem włącznie. Oprócz wujka, bardzo polubiłam Pasina i zabójczynię bardziej nieśmiertelną niż Lara Croft smile, najsłabiej wypadła chyba FL. A, dobry jeszcze zabójca-snajper Seo Hyun Woo . Sprawdziłam w filmografii skąd go znam i czy któraś z was może mi powiedzieć kogo on grał we Flower of Evil? Jest tam wymieniony w głównej obsadzie, a ja w ogóle go tam nie kojarzę. Któregoś policjanta?

A wracając do A Shop for Killers: kiedy drugi sezon? Chcę już suspicious
                • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 25.02.24, 23:14
                  On grał chyba dziennikarza smile Rozpoznał w mężu FL kolegę z dzieciństwa, którego podejrzewano o zamieszanie w morderstwo sprzed 18 lat. Mąż to oczywiście ML wink Na początku była taka scena gdzie w piwnicy panowie się kotłują i już, już wygląda na to, że ktoś kogoś zabije a finalnie wychodzą z niej jakby byli starymi przyjaciółmi. FL była lekko zaskoczona kiedy zobaczyła tego reportera u siebie w domu wink
                  • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 25.02.24, 23:19
                    A, dzięki, otworzyłaś mi odpowiednią zapadkę w mózgu. Już pamiętam.
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 21.02.24, 06:27
        Wlasnie skonczylam Knight Flower. Podobala mi sie. Ale ja lubie Glowna/ Lee Hanee. Widzialam ja i One the Woman i w Fiery Priest. Podobaja mi sie role jakie wybiera. Dla mnie to taka 'baba z jajem' (z jajami wink ?) i troche mi jej expose w ostatnim (przedostatnim ?) odcinku Knight nie podeszlo. Mialam nawet wrazenie, ze ona sama nmie wiedziala jak to ugryzc i wyszlo troche patetycznie zeby nie powiedziec - pastiszowo.

Glowny tez zacny.

Ja widzialam tam sporo chemii, ale chyba znowu wyjdzie, ze sie nie znam wink

Przyjemna drama

• oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 21.02.24, 12:22
          Knight Flower też mam już za sobą. Bardzo przyjemna drama, fakt smile, dzięki niej polubiłam Lee Hanee.
          Mnie ujęła postać, pardon my French, pierdołowatego ministra obrony. Służąca FL też fajna. Mam wrażenie, że widziałam już tę aktorkę w podobnej roli, chyba że mylę ją z kimś innym.
          Daję całości 9/10
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 04.02.24, 23:28
      Tylko tak po cichu wspomnę bo bardzo się cieszę smile Ostatnio pytałam o rodzaje miejsc w samolocie. Więc już zaklepane. Lecimy z Chopina do Wiednia i tam mamy przesiadkę do Tajpej. Dzięki temu uniknęliśmy jazdy autem lub pociągiem. W drodze powrotnej podobnie tylko wracamy przez Pragę. Zarezerwowane, hotel w Tajpej też smile Nie ma odwrotu. 28 października- 9 listopada.
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 05.02.24, 08:45
        Super! To teraz czekamy na twoją relację, chyba że wcześniej ktoś jeszcze zahaczy o daleki wschód
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 05.02.24, 12:50
        Świetnie smile Przyłączam się do prośby o relację później.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 05.02.24, 13:57
          Dziękuję smile Wstrzymywałam oddech dopóki tych biletów nie kupiliśmy. Teraz mamy wszystko i mogę odliczać wink Oczywiście, że relacja będzie! A jak uda nam się dostać pokój z widokiem na Taipei 101 to będę stalkowała fotkami suspicious
    • kurt.wallander Re: Ktoś tu ogląda "Marry My Husband"? 06.02.24, 23:04
      Do 11. odcinka fajny serial. Nie wszystko mi się podoba, ale ogólnie serial fajnie napisany (wiem, że wg webtoona), a w 12. odcinku, jakby wzięli scenarzystę od najbardziej oklepanych k-dram. Na końcu mamy nawet słynną białą ciężarówkę zagłady.... Bleh
      • heca7 Re: Ktoś tu ogląda "Marry My Husband"? 06.02.24, 23:07
        Aż tak źle? jeszcze nie obejrzałam ale widziałam komentarze niezbyt pozytywne i pretensje o jakąś ex. No nic, to tylko sześć odcinków do końca. Jakoś zniosę wink
        • kurt.wallander Re: Ktoś tu ogląda "Marry My Husband"? 07.02.24, 00:12
          Tak, pojawia się taka kliszowa zła ex. Też do odstrzału jako postać, moim zdaniem....
          • heca7 Re: Ktoś tu ogląda "Marry My Husband"? 07.02.24, 13:12
            O matko, obejrzałam 12. Ex jest tragiczna, taka rzeczywiście klasycznie kliszowa. Zresztą matka FL podobnie, nic nowego.
            A co do tej sceny między 11 a 12 odcinkiem z udziałem FL, ML i EX to nie dziwię się, że FL zrobiła to co zrobiła (nie chcę spojlerować). Też na widok takiej EX bym się tak zachowała big_grin Jeszcze mi życie miłe tongue_out
            • oldrena1 Re: Ktoś tu ogląda "Marry My Husband"? 07.02.24, 13:40
              Ech, mateczka rzeczywiście klasyczna i reakcja FL na jej pojawienie się też.
              A skoro jesteśmy przy stereotypach, to chciałabym, żeby Ms. Yang rozwiodła się i spiknęła z szefem HR, a potem żyli długo i szczęśliwie wink
              • heca7 Re: Ktoś tu ogląda "Marry My Husband"? 07.02.24, 13:44
                Ja też wink W sumie ciekawe czy do tego dojdzie... I czy siostra ML zejdzie się z restauratorem? Chyba tylko to mnie w tej chwili trzyma przy tym serialu.
                • oldrena1 Re: Ktoś tu ogląda "Marry My Husband"? 21.02.24, 01:24
                  Właśnie skończyłam. Obejrzałam do końca tylko dla wątku Ms. Yang i Mr. Lee.
                  Sporo przewijałam od 12. odcinka.
                  Mocne 8/10, bo jestem łaskawa w ocenie k-dram smile.
                  Chyba starość już daje mi się we znaki, ponieważ coraz gorzej znoszę dramy romansowe (ze szczególnym uwzględnieniem obecności Park Min Young w nich).
                  Spoiler:

dla niektórych bohaterów wszystko kończy się dobrze, dla innych - wręcz przeciwnie. Rudy kot jest nieodmiennie piękny.
                  • senin1 Re: Ktoś tu ogląda "Marry My Husband"? 21.02.24, 06:16
                    > coraz gorzej znoszę dramy romansowe (ze szczególnym uwzględnieniem obecności Park Min Young w nich)<

Tez tak mam. Podobala mi sie tylko w Healerze. W Love in Contract tez byla OK. Poza tym out!
                  • heca7 Re: Ktoś tu ogląda "Marry My Husband"? 21.02.24, 08:44
                    Ja bym dała 7/10 wink najwyżej. Też mocno przewijałam. Nie mogłam się przekonać do FL. PMY jest identyczna w każdej dramie. Kot był fajny, ewidentnie czymś smarowali powierzchnie żeby nie uciekał i się tarzał w jednym miejscu wink Pary Ms Yang i Mr Lee było ewidentnie za mało. Za to podziwiam, że udało im się "wypożyczyć" tak małe dzieci na plan. Zwykle pojawiają się trochę starsze...
                    I teraz spoiler:

Ale ze śmiercią SML trochę przesadzili. Naprawdę główni to zaplanowali? A jakby poszło inaczej i o ten stolik zabiłaby się SFL? Tak spokojnie czekali na wieści... Rozumiem, że śmierć Głównej przejęła nie ex-przyjaciółka a ex-dziewczyna ML?
                    • wzosia Re: Ktoś tu ogląda "Marry My Husband"? 21.02.24, 10:40
                      Rozumiem, że śmierć Głównej przejęła nie ex-przyjaciółka a ex-dziewczyna ML?

Nie. Śmierć głównej przejął poprzedni mąż z rąk przyjaciółki. Zginął na stoliku. A ex dziewczyna ML przejęła śmierć ML.
                      • kurt.wallander Re: Ktoś tu ogląda "Marry My Husband"? 21.02.24, 12:08
                        Ja dałam 7.5. Końcówka spoko. Lubię takie dobre zakończenia. Choć trochę przegięli z tą zemstą i zabijaniem. Nie wierzę, że normalny człowiek z taką zimną krwią zaplanowałby i przeprowadził ten misterny plan załatwienia złoczyńców. PMY miała momentami mimikę psychopaty ....
                        • heca7 Re: Ktoś tu ogląda "Marry My Husband"? 02.03.24, 14:45
                          No właśnie też nie wierzę, to było zbyt mocne i trochę kontrowersyjne jak dla mnie. Za to końcówka wreszcie nie zepsuta.
    • konsternacjax Re: Koreańskie seriale 8.0 07.02.24, 14:08
      Dziewczyny sorry, że tak tu wbijam, ale obejrzałam na Netflixie Chwałę, wiem, że to nie do końca koreańska drama, ale jakie koreańskie dramy polecacie na początek? Nigdy nie oglądałam a w sumie fajnie byłoby się wkręcić.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 07.02.24, 14:18
        Spoko, to jest wątek dla wszystkich wink
        A co konkretnie cię interesuje? Jaki gatunek? Bo Koreańczycy (i nie tylko) kręcą absolutnie wszystko wink
        Jeśli pytasz ogólnie od czego zacząć to ja bym chyba spróbowała od Crash Landing On You. Z Hyun Binem.
        A jak bardziej krwawo (ale tak naprawdę bardziej) to może Voice z 2017. Szczególnie ze względu na Kim Jae Woka. W roli villaina był po prostu perfekcyjny.
      • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 07.02.24, 14:38
        Dobrze, że wbiłaś smile.
        Ja znajomym zaczynającym przygodę z dramami polecam Mr. Sunshine, jest na Netfliksie.
        Akcja toczy się podczas japońskiej okupacji w Korei. Ciekawy scenariusz, świetnie sfilmowany, postaci do polubienia wink. To jedna z b. niewielu historycznych dram, które mi się spodobały. Druga to Mr. Queen (dla odmiany komedia).
        Sympatyczna jest Hospital Playlist.
        No i Prison Playbook jest b. OK.
        We wszystkich grają dobrzy aktorzy.
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 07.02.24, 17:41
        Napisz co lubisz. Romansidło? Kryminał/sensację? Psychologiczny albo fanasy? a może historyk kostiumowy?
        Rozumiem, ze z netflixa ma być?

My Name, Vincenzo - kryminał sensacyjny
        Oferta Biznesowa, Uśmiech losu -romans
        Alchemia Dusz, Kroniki Arthdalu - fantasy
        Mr Sunshine, The Red Sleve - kostiumowe
        Poza tym podobały mi się choć mieszane gatunki:
        Hospital Playlist, My Liberation Notes, One Spring Night, Somebody (ten dla dorosłych raczej), Ok not Be Ok, Trzy małe Kobietki, Designated Surviwor 60 Days
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 07.02.24, 20:58
        konsternacjax napisała:

> Dziewczyny sorry, że tak tu wbijam, ale obejrzałam na Netflixie Chwałę, wiem, ż
        > e to nie do końca koreańska drama, ale jakie koreańskie dramy polecacie na pocz
        > ątek? Nigdy nie oglądałam a w sumie fajnie byłoby się wkręcić.

Jeśli podobała ci się Chwała, to pewnie My Name tez ci podpasuje.

Może Taxi Driver?

• hosta_73 Re: Koreańskie seriale 8.0 20.02.24, 11:24
          Może Taxi Driver?
          Ja spróbuję.
          Właśnie w ten weekend łyknęłam Chwałę. No nie spodziewałam się, że się tak wciągnę! Irytująca lektorka ale po którymś odcinku jakbym przestała ją słyszeć wink.
          Z koreańskich to tylko Squid Game widziałam i przeszkadzała mi ta ich aktorska hmm...nadmierna ekspresja. "Chwałę" pod tym względem oglądało mi się dużo lepiej.
          No i doktorek taki ładniutki 💚😍
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 20.02.24, 16:04
            Oooo, nadmierna ekspresja to specjalność koreańskich bohaterek wink Jak one potrafią się drzeć, rzucać rzeczami, szarpać za kudły, tłuc po twarzach! I pięścią po plecach tongue_out
            Jeśli przebrnęłaś przez Squid Game to może spróbuj Money Heist Korea. Jak dla mnie lepsze od oryginału. Dodali trochę koreańskiej rzeczywistości i zrobiła się ciekawie wink I jak rzadko nie sknocili końcówki!
            • hosta_73 Re: Koreańskie seriale 8.0 20.02.24, 17:00
              Jeśli przebrnęłaś przez Squid Game to może spróbuj Money Heist Korea.

Dzięki smile

No tak, kobity nienaturalnie rozdarte ale chyba najbardziej zszokowała mnie scena gdy opiekun głównej bohaterki ją bił ją. Po twarzy, głowie (w obecności innych dorosłych). Okropna scena, brrr.
              W ogóle to często się po twarzach prali (matka - córkę , koleżanka- koleżankę).
              • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 20.02.24, 19:04
                Nas to szokuje a u nich w dramach każda teściowa biegnie z łapą do synowej tongue_out Strzelanie kogoś w tył głowy, pięścią w ramię są normalne. Choć babki mieszkające w Korei twierdzą, że na żywo tego nie ma, taka konwencja dram. Pamiętam jak mnie zszokowało jak w Fated To Love You matka FL biła ją gdzie popadnie bo ta zaszła w ciążę. Zaszła po jakimś napoju w stylu pigułki gwałtu więc nie zrobiła tego świadomie. Ja bym tłukła tego idiotę, który jej to podał. Ale z tego co pamiętam jemu się nie dostało...
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 08.02.24, 08:11
      Wam pewnie też to gdzieś w ms wyskoczyło, ale i tak wrzucę. Piękne wspomnienia mnie dopadły i od razu dzień się lepiej zaczął 🙂

Tekst linku
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 08.02.24, 20:02
      Gdybyście szukały czegoś lekkiego i krótkiego to polecam film, koreański. The Most Ordinary Romance. Jeśli jeszcze tego nie widziałyście bo z 2017. Z Kim Rae Wonem. Jeden minus, chleją na potęgę, oboje ML i FL. Ale przynajmniej nie jest pruderyjnie wink
    • kropkacom Re: Koreańskie seriale 8.0 09.02.24, 13:37
      Zabójczy paradoks na Netflix, to nowość? Ciekawe czy warto.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 09.02.24, 14:33
        Zamierzam oglądać. Na razie komentarze na Dramalist są podzielone.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 09.02.24, 22:07
        Zapowiada się ciekawie.
    • krwawy.lolo Re: Koreańskie seriale 8.0 09.02.24, 14:04
      A Doctora Romantic znasz?
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 11.02.24, 16:01
      Mam tym razem pytanie nietypowe wink Jest coś, najlepiej po polsku o tzw Pięciu Zdrajcach Eulsy? Ewentualnie po angielsku. I jak doszło do tego, że wciągnięci w to zostali także potomkowie i krewni tej piątki (a nawet chyba dziewiątki). Ogólnie chętnie bym coś poczytała o tej liście zdrajców pro-japońskich która powstała w Korei całkiem niedawno chyba.
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 11.02.24, 16:56
        Jedyne z czym mi się kojarzy pięciu zdrajców Eulsy to ich zdjęcie, nie pamiętam już czy prawdziwe, czy grających ich aktorów, w Mr Sunshine. Gdy historia w serialu dotarła do momentu podpisania wymuszonego traktatu z Japonią, ministrowie, którzy zdradzili, mieli zrobione wspólne zdjęcie, były ich nazwiska i wyjaśnienie kim byli i co zrobili. Nawet się pamiętam zdziwiłam, że tak to podkreślają, ale widocznie to, jak się niechlubnie zapisali w historii kraju nadal jest w Korei pamiętane i potępiane.
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 11.02.24, 17:07
        Na pytanie odpowiedzi nie znam, ale z czasów podobnych oglądałam fajny film oparty na faktach z Lee Jae Hoonem. Na poczatku myslałam ze to komedia, moze z powodu min Jae Hoona. Ale zupełnie nie komedia. Anarchist from Colony. Polecam.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 11.02.24, 17:25
          Dzięki, poszukam. Z internetu wyczytałam coś o konfiskacie majątków tych ludzi. I to w XXIw. Aktywów i nieruchomości.
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 11.02.24, 21:17
      Czytałyście o najnowszym skandalu? suspicious
      Ji Chang Wook śmiał zapalić na planie Welcome to S. elektrycznego papierosa, co wypłynęło w filmiku behind the scenes i zrobiła się afera, bo palenie poza wyznaczonymi strefami jest w miejscach publicznych zakazane. Filmik usunięto, a jego agencja wydała długie oficjalne oświadczenie z przeprosinami.
      Ja pie..ole 🤦. Sorry, ale bardziej parlamentarnie nie potrafię tego skomentować. Nie lubię palaczy, ale to z czego oni tam potrafią zrobić aferę to się w głowie nie mieści.
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 11.02.24, 21:35
        No, przegięcie moim zdaniem. Choć ja nawet nie wiedziałam że on pali.
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 11.02.24, 21:48
          Koreańczycy chyba dużo częściej palą niż Polacy.
          No nie powinien palić poza wyznaczoną strefą ale kto nie popełnił jakiegokolwiek błędu w życiu nich rzuci kamieniem. Jego psychofanki pewnie powinny sobie to wytatuować na czole tongue_out Jednego dnia by zdjęłyby w ułamku sekundy majtki dla niego a drugiego by go zagryzły bez wahania. Przerażające. A te długie przeprosiny wydawane przez agencje tylko utwierdzają je w ich przekonaniu. To woda na młyn psychofanek, które mają w tym momencie złudne ale uzależniające wrażenie, że posiadają wpływ na życie JCW.
      • bertie Re: Koreańskie seriale 8.0 11.02.24, 23:42
        Jako przeciwnik palenia, a zmuszania do palenia biernego jeszcze większy doceniam długie przeprosiny od agencji. Tyle, że dla mnie to afera typu, gdy producent serialu przeprasza za zaśmiecenie czy hałas - też takowe bywały. Złamano przepisy, to przeprosiny są wymagane plus opłacenie kary finansowej, jeśli jest.

Ciekawe czy komuś ze staffu to pozwalanie na palenie przez gwiazdę się nie podobało, że scenka przeszła do filmiku dla fanów. Choć bardzie zakładam nieuwagę edytora, w Azji pali ponad połowa ludzi, więc łatwo uznać palacza za zwyczajowe tło
        • jofin Re: Koreańskie seriale 8.0 12.02.24, 01:06
          Przypomina mi to afere z kilkoma czlonkami BTS. Najpierw pojawilo sie zdjecie V , ktory poszedl gdzies tam sobie zapalic po ktoryms z wystepow na Grammy, pozniej zdjecie RM z papierosem i na koncu Jungkuka. Za kazdym razem afera wsrod fanek, fanow, czy raczej pseudofanow.

I zaraz po tym j Suga wydal swoj nowy album D-day ze swietnym MV do piosenki Haegeum, gdzie w odpowiedzi na te "skandale" swoich kolegow pojawia sie w kilku scenach z papierosem w reku.

Nie to, ze popieram palenie, czy jakiekolwiek uzywki, ale toz to dorosli ludzie. Poziom absurdu siega zenitu.

Z drugiej strony picie alkoholu na wizji, w roznych programach typu talkshow ich nie wzrusza. Taka fajna zabawa. W sumie ciekawa jestem, jak w Korei wygladaja statystyki alkoholizmu. Moze wiecie?

• heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.02.24, 17:59
      Chciałabym dziś was zapytać czy może udało się wam przebrnąć przez Be Melodramatic? Jestem na dziewiątym odcinku i coraz głośniej kołacze mi w głowie żądanie- oddajcie mi moje dziewięć godzin życia! O czym to do cholery jest?! W ósmym bodajże jedna z głównych FL przesiedziała 3/4 odcinka na kanapie w towarzystwie (chyba) chłopaka siedzącego obok na podłodze. Bez słowa niemalże. Cały czas walczę z narastającym uczuciem straty czasu. Albo jestem za głupia na ten serial tongue_out
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.02.24, 18:53
        Nie znam, ale wygląda jakbyś jakieś umartwianie się zaczęła w ramach wielkiego postu 😜. Ale to Heca za wcześnie, falstart zrobiłaś 😉
      • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.02.24, 19:09
        heca7 napisała:

> Chciałabym dziś was zapytać czy może udało się wam przebrnąć przez Be
        > Melodramatic?

Nie tylko obejrzałam do końca (bez przewijania), ale i wysoko oceniłam. Podobała mi się ta niespieszność, wyimki z życia, humor, wzruszające momenty. Doskonale mi się ta drama wpasowała w ówczesny moment mojego życia (mimo, że jestem dwa razy starsza od bohaterek).

Natomiast mam problem z Fight for My Way. Nie jestem w stanie wyjść poza pierwszy odcinek.
        • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.02.24, 19:49
          o matko, znowu przecinki w niewłaściwych miejscach. "mimo że", oczywiście
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.02.24, 20:46
          Ja chyba nie dam rady. Nie umiem się w to wciągnąć. Słabo mi się wszystko klei. No i ta laska od scenariusza jest irytująca. Zerknęłam na koniec i zobaczyłam, że inna FL wkłada do magnetowidu kasetę pod tytułem- Dzieci, które wyjechały do Polski (?). Czyżby chodziło o te dzieci, które przybyły z Korei Północnej i były leczone w Polsce?
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 12.02.24, 22:04
            To o dzieciach jest na yt. W sensie ten dokument. Jest polski ale jest też drugi, nakręcony przez koreańską reżyserkę.
            No i książka Krysowatej. Odwaliła kawał dokumentalnej pracy.
          • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 12.02.24, 22:30
            "Children gone to Poland" (Dzieci wysłane do Polski)? AFAIK ten dokument powstał w 2017 roku, więc możliwe, że o niego chodzi.
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 13.02.24, 20:03
      Dziewczyny, zaszalałam jeszcze raz, chociaż nie wiem, co z tego wyjdzie. Zapisałam się właśnie na wykład Lee Byung Huna na festiwalu filmów koreańskich we Florencji. Chyba tylko ja tu dla niego majtki przez głowę zdejmuję, wy macie innych oppa, ale na wszelki wypadek daję znać, gdyby któraś była zainteresowana (28 marca). Dopiero co otworzyli sprzedaż biletów na festiwalowe panele.
      Miałam jechać do koleżanki do Włoch na parę dni w maju, ale jeśli się uda to przyspieszę wyjazd, jeśli nie, to przeboleję 10 eurasów, które właśnie wydałam na wstęp i, ze znacznie większym bólem, fakt, że jednak nie zobaczę na żywo LBH. Tak że trzymajcie kciuki. Nie wiem, czy dla któregoś innego bawiłabym się w takie kombinacje, ale to w końcu moja pierwsza koreańska fascynacja. On stary, ja stara, nie ma na co czekać. Chociaż może i do Polski kiedyś zawita 🤔
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 13.02.24, 20:27
        big_grin No co ty! Fajnie, że jedziesz. Na żywo go zobaczysz smile Jakbym mogła pojechać na koncert GDragona to też bym się nie zastanawiała. Do tego masz zaklepaną miejscówkę. Jedź i się ciesz.
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 13.02.24, 20:52
          heca7 napisała:

> Jakbym mogła pojechać na koncert GDragona to też bym się nie zastanawiała.

Tak mi się właśnie wydaje, że każdy ma jakieś nazwisko, dla którego jest w stanie pokombinować, żeby tylko nie przegapić okazji 🙂

> Do tego masz zaklepaną miejscówkę. Jedź i się ciesz.

Miejscówka w Rzymie, ale to już rzut beretem. A Florencja piękna i nigdy nie byłam, więc aż się prosi. No nic, teraz muszę popracować nad zmianą terminu.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 13.02.24, 20:28
        otia5 napisała:

Nie wiem, czy dla któregoś innego bawiłabym się w tak
        > ie kombinacje, ale to w końcu moja pierwsza koreańska fascynacja. On stary, ja
        > stara, nie ma na co czekać.

smile

Mam nadzieję, że ci się uda!
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 13.02.24, 20:52
          Dzięki 😙
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 14.02.24, 09:09
      Dziewczyny. No nie ma odwrotu.
      Muszę w połowie kwietnia lecieć do Seulu.
      Gdyż udało mi się zdobyć bilet na koncert z okazji 20 lecia SG Wannabe w Jeonju.
      Boże, jak ja to ogarnę.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 14.02.24, 09:14
        No to pakuj się wink
        Czyli szykują nam się co najmniej dwie fajne relacje. Otii ze spotkania z LBH i twoja z Seulu.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 14.02.24, 09:28
          Jeszcze nie mam lotu, koncert jest 27 kwietnia, w amfiteatrze na wolnym powietrzu. Mamy bilet ze znajomą, dziś nad ranem udało się kupić jak tylko otwarli sprzedaż. Teraz bierzemy się za ogarnianie reszty. Nie wiemy czy polecimy razem czy spotkamy się na miejscu, bo każda z nas ma swoje terminy. Ale już mnie nic nie zatrzyma.
          Porady mile widziane. Na razie wychodzę z szoku, bilety na zeszłoroczny koncert rozeszły się w ciągu jednej minuty. Tym razem koncertów było 5, za radą córki celowałyśmy na ten nie w Seulu bo w Seulu było ogromne zainteresowanie. A tak, nie dość że bilet się udało to jeszcze okolice Jeonju zwiedzimy.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 14.02.24, 11:37
            jasnoklarowna napisała:

> Jeszcze nie mam lotu,

Patrz dzisiaj. LOT ma jakieś promocje na Walentynki, może coś upolujesz?

• kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 14.02.24, 11:38
              Albo inne linie też może coś mają dzisiaj?
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 14.02.24, 19:45
            jasnoklarowna napisała:

> Na razie wychodzę z szoku, bilety na zeszłoroczny koncert
            > rozeszły się w ciągu jednej minuty.

A to ja jeszcze napiszę, jak było z biletami na Junho, bo to też się może przydać, skoro tak wszystkie się rozjeździłyśmy (chociaż może to norma, a ja nie wiem, bo nie chadzam na koncerty).
            No więc: warto sprawdzać po kilku dniach czy nawet tygodniach, jak się sprawy ze sprzedażą biletów mają, nawet jak się rozeszły w tę jedną minutę właśnie.
            Pierwsze otwarcie sprzedaży było tylko dla członków fanklubu, ale oczywiście wlazłam z ciekawości. Udało mi się wstrzelić dosłownie parę sekund po otwarciu i byłam... 34 tysiące któraś. Z biletów nie zostało oczywiście nic, więc dla zwykłych śmiertelników dodali boczne sektory. Tym razem byłam 17 tysięcy któraś. Serwery muszą mieć zacne, bo w ciągu dosłownie 1 - 2 minut dotarłam na miejsce pierwsze, ale już nie było co kupić. Za to gdy zajrzałam następnego dnia okazało się, że trochę biletów wróciło. Kupiłam w tym dodanym bocznym sektorze. Po czym dobre 2 - 3 tygodnie później ludzie nagle zaczęli bilety zwracać, nie wiem w sumie czemu. Głównie z tych najgorszych miejsc ale nie tylko. I tym sposobem zmieniłam miejsce na, wprawdzie też na piętrze, ale w pierwszym rzędzie i pośrodku. A pojawiały się pojedyncze bilety nawet na płytę.
            Więc warto sprawdzać, można upolować bilet, na który w pierwszej chwili nie było żadnych szans smile
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 14.02.24, 09:34
        Super! Termin akurat na kwitnące wiśnie, będzie pięknie. Wszystko na pewno ogarniesz bez problemu, skoro Kurt i ja dałyśmy radę to i ty dasz 🙂
        Już się cieszę na relację.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 14.02.24, 11:40
          Super, że coraz więcej nas decyduje się na wyjazd do Korei smile Jednak rząd koreański miał super pomysł na promocję kraju przez dramy....

Ja na spokojnie planuję na wrzesień 2025 kolejny wyjazd. Niestety, wiosenne wyjazdy nie dla nas, ze względu na sesje egzaminacyjne córek.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 14.02.24, 21:14
        To jeszcze podsuwam koncert "Lovesome". 27 i 28.04. Wystąpi m.in. Nam Woohyun solowo (z zespołu Infinite), ma bardzo przyjemną najnowszą solową płytę.

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/426556940_7132853606828028_7197007351924464298_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=c42490&_nc_ohc=IWN2cyaNGw8AX_YaOIe&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=00_AfDjdAaa5eP9f04xkB5105VYFyNw5rIOiq5fQ8lPJVQhuQ&oe=65D1DB76
        • a.ax Re: Koreańskie seriale 8.0 14.02.24, 21:18
          Trzeba mieć od groma czasu, aby to oglądać. Niepracująca gospodyni domowa?
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 14.02.24, 21:35
            Nie wiem kogo pytasz, ja jak najbardziej pracująca i to nie zdalnie. I mam jeszcze inne hobby. Jakoś czas znajduję.
            Czemu mam wrażenie że pytasz prześmiewczo?
            • a.ax Re: Koreańskie seriale 8.0 14.02.24, 21:37
              Autorka wątku. Na utrzymaniu męża.
              • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 14.02.24, 23:44
                a.ax napisała:

> Autorka wątku.

To się podpinaj w wątku jak należy. Dosrywać też trzeba umieć.
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 14.02.24, 23:35
            Ja?!? Sorry ale ja pracuję...
    • oldrena1 Słyszałyście śpiewającego Lee Dong Wooka? 16.02.24, 22:20
      Uroczo tu wypadł; a ta młodziutka dziewczyna jest rewelacyjna, ma piękny głos:
      City of stars
      • jofin Re: Słyszałyście śpiewającego Lee Dong Wooka? 16.02.24, 23:08
        Dzieki oldrena za ten post. Ta dziewczyna nazywa sie Lee Su-hyun. I ja jestem wielbicielka jej glosu. To ona spiewala pieknie glowna piosenke w Mr Sunshine i My liberation notes i jeszcze w kilku innych.
        Co ciekawe spiewa razem z bratem w duecie zwanym AKMU. Ostatnio zmaga sie z nadwaga, troche o tym glosno mowi w mediach, bo z tego powodu dostaje sporo hejtu.

Wg mnie ma jeden z najpiekniejszych glosow. Bardzo utalentowana dziewczyna.

• oldrena1 Re: Słyszałyście śpiewającego Lee Dong Wooka? 16.02.24, 23:53
          Zachwyciłam się nią i zaczęłam szukać jej piosenek na YT. Jest doskonała. Nie dziwię się, że jesteś jej wielbicielką smile
          • jofin Re: Słyszałyście śpiewającego Lee Dong Wooka? 17.02.24, 00:02
            www.youtube.com/watch?v=fv7PfL9LoDc

Tutaj na tym video mozesz obejrzec jeden z jej talentow, jak z "niczego" potrafi stworzyc fajna piosenke wspolnie z bratem.
            • oldrena1 Re: Słyszałyście śpiewającego Lee Dong Wooka? 17.02.24, 19:24
              Dzięki za link. Dobrzy są smile. Ech, mieć taki talent to wielki dar.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 19.02.24, 18:01
      Obejrzałyście już A Killer Paradox? Dziś rano skończyłam i tak myślę, że dobrze iż tylko 8 odcinków bo na 16 by się nie uzbierało wink Scena z gołą laską kompletnie, nomen omen z doopy i niepotrzebna. No i cały czas zastanawiałam się kto tam jest głównym bohaterem?! Lee Tang? Czy grający policjanta Son Suk Ku? Nota bene wyglądający jakby nie wytrzeźwiał po My Liberation Notes wink Czy może hacker o dziwnie znajomo brzmiącym nazwisku Roh Bin suspicious Na bluzie logo Batmana a on się nazywa Roh Bin... W komentarzach na KissAsian ludzie piszą o drugim sezonie. Ale nie wiem co miałoby w nim być.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 19.02.24, 23:42
        Obejrzałam i juz zapomniałam. Akcja toczy sie wartko, odcinków niewiele, fabuła nie jest zbyt zawikłana (oglądam teraz "Mouse" i trzeba być bardziej skupioną smile), można obejrzeć. Choi Woo Sik fajnie gra, Son Suk Ku faktycznie kalka roli z "My Liberation Notes". Ten hacker to sobie celowo zmienił imie i nazwisko na Roh Bin - pewnie łatwiej było znaleźć koreańskie odpowiedniki, nie wiem czy przeszedłby Bat Man wink Scena z gołą laską zaskoczyła mnie, nie powiem.....
        • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 20.02.24, 16:07
          ...nie wiem czy przeszedłby Bat Man... big_grin Chyba by nie przeszedł wink Ale dobrze podsumowałaś, miło obejrzeć i zapomnieć. Serial nie zapada w pamięć i nie mam chęci wrócić do niego. Choć Choi Woo Shik gra bardzo dobrze.
    • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 23.02.24, 18:44
      Jeśli macie mało czasu i zastanawiacie się między Marry My Husband a Queen Of Divorce to bardziej polecam tą drugą wink Nie to, że idealna ale stanowczo mniej absurdalnych zachowań głównych bohaterów. Fajny ML, wreszcie nie taki idealny jakby go AI stworzyło wink FL ma gorsze momenty ale daje radę. Sam początek wzorowany na starym motywie z filmu Podwójne Zagrożenie (1999r) z Tommy Lee Jonesem. Tylko bez zmarłego męża wink
      Wyszło już 8 odcinków, ma być 12 więc bez zbędnego rozwlekania.
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 24.02.24, 00:57
      Któraś z was była juz na najnowszym filmie koreańskim w kinach? "Morskie diabły".
      Mnie się podobał, widowiskowy, zdecydowanie, jak juz oglądac to na duzym ekranie.
      • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 24.02.24, 10:17
        My dziś idziemy z córką i mężem, młody się wypiął. Ale doczytałam że to ostatnia część trylogii. Pierwszych 2 nie oglądałam.
        www.ppe.pl/recenzje/336916/morskie-diably-2023-recenzja-filmu-9th-plan-zakonczenie-trylogii-admirala-yi-sun-shina.html
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 24.02.24, 18:21
          O, nie wiedziałam. To trochę wyjaśnia początek.
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 24.02.24, 20:22
            Wróciliśmy. My z córką zachwycone, mąż się zastanawia czy mu się podobało, ale efekty, sceny bitewne docenia. 85 procent widowni to faceci byli.
    • senin1 Daily Dose of Sunshine - ogladalyscie? 02.03.24, 06:12
      Chyba jeszcze nikt o tym nie wspominal.
      Zdecydowanie drama z tych realistycznych i takich normalnych, bez zadecia, bez zbednego dramatyzmu jak na razie (na 5 tym jetem). O szpitalu psychiatrycznym jest i o zyciu, i o tym jak sie ze soba splataja codziennosc i ' szalenstwo' . Nic wiecej nie powiem. Dla mnie dobra drama. Nie przewijam. Romans tez jest, a jakze. ale taki normalny.
      Polecam. (Netflix)
      • jasnoklarowna Re: Daily Dose of Sunshine - ogladalyscie? 02.03.24, 08:44
        Zastanawiałam się czy się za to zabierać, czy nie będzie jakieś bardzo dołujące ze względu na szpitalne klimaty. Mówisz że dobre?
        • senin1 Re: Daily Dose of Sunshine - ogladalyscie? 02.03.24, 10:16
          Mnie sie podoba. I nie jest dolujace. Pokazuje prace pielegniarek i rozne zawirowania losow pacjentow. Troche w stylu "wszyscy jestesmy zdziebko pokreceni" i cos z tym trzeba/ mozna zrobic. Taka szpitalna drama z przeslaniem i 'uswiadamiajaca' meandry naszej psychiki. Jak na razie zadnych przygnebiajacych historii. No i jakies romanse sa. Dosc sympatyczne.
          Pierwszy odcinek troche slaby jak dla mnie, ale nastepne wciagnely i trzymaja.
        • kurt.wallander Re: Daily Dose of Sunshine - ogladalyscie? 02.03.24, 12:48
          Ja na razie odłożyłam po 3. odcinku. Dla mnie właśnie była dołująca. Wątek pacjentki z przytłaczającą matką ...Ogólnie, jakoś się męczyłam strasznie, oglądając. Może jeszcze do niej wrócę.....
      • heca7 Re: Daily Dose of Sunshine - ogladalyscie? 02.03.24, 14:40
        Niestety szpitalna drama wink Ja nadal pozostaję w klimacie rozwodowym wink Zostały mi tylko dwa odcinki.
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 00:20
      Obejrzałam My Name is Loh Kiwan z Song Joong Ki i całkiem dobry, wzruszający. Gdyby tylko darowali sobie gangsterskie podziemie i skupili się po prostu na losie północnokoreańskiego uciekiniera, to byłby naprawdę super film. No, ale musieli wstawić gangsterów i dramową miłość. Mimo to polecam, jeśli jeszcze nie widziałyście.
      Jakiś czas temu oglądałam też z nim film Hopeless i obiektywnie rzecz biorąc, on jest bardzo dobry, ale tak dołujący, przygnębiający, depresyjny i no, absolutnie pozbawiony wszelkiej nadziei, że tego z kolei nie polecam. Chyba, że ktoś chce się dobić. Cóż, nie sądziłam, że tytuł aż tak dosłownie oddaje treść.

A z całkiem innej beczki, niekoreańskiej i nawet niejapońskiej, chociaż jako japoński widnieje na MDL, spojrzałyście na nowego Szoguna? Ja, z sentymentu dla jednego z seriali dzieciństwa, oczywiście tak i powiem wam, że mi się podoba, dobrze zrobiony, z dosyć dużą dbałością o szczegóły z epoki. Jest też chyba dosyć wierną ekranizacją książki. Nawet do obsady bym się nie przyczepiła (nowy Toranaga wytrzymuje porównanie z Toshiro Mifune), gdyby nie John Blackthorne. Nie jest zły, ale na razie mnie do siebie nie przekonał, nie ma szans pobić Chamberlaina. Przy czym mam wrażenie, że serial znacznie bardziej skupia się na Toranadze niż na nim, więc aż tak mi to nie przeszkadza.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 14:22
        Ja tez zaczęłam Shoguna", i tez mi się na razie podoba. Oczywiście, tamte kultowe role trochę przeszkadzają w odbiorze, ale na razie serial daje radę.
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 08:39
      Heca głównie do Ciebie, bo ty chińskie czasami oglądasz, ale oczywiście polecajka dla wszystkich.

Go Ahead. Znowu drama bez nagłych zwrotów, fajerwerków, po prostu o życiu. Ale rozwalił mnie motyw ojca przyjmującego pod swoje skrzydła innych. ja nie wiem czy normalnie aż tak dobrzy, cierpliwi ludzie istnieją ale fajnie się ogląda. Generalnie ze szczątków 3 rodzin sąsiedzi stworzyli sobie własną i wychowywali wspólnie dzieci.
      Jestem dopiero na 12 odcinku, więc ledwie 1/4 minęłam, ale fajna powolna opowieść, węszę jakieś sercowe perypetie między przyszywanym rodzeństwem, ale jeszcze to przede mną.
      • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 09:08
        Dzięki za polecenie... mam to na liście tylko na razie omijam bo ma 40 odcinków wink
        Obecnie skaczę między wychodzącymi odcinkami Queen Of Divorce i Wedding Impossible.
        • senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 09:53
          a gdzie to mozna obejrzec?
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 09:57
            Go Ahead? Ja mam zapisany na KissAsian.
          • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 12:58
            Jest na viki
        • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 10:01
          heca7 napisała:

> Obecnie skaczę między wychodzącymi odcinkami Queen Of Divorce i Wedding Impossible.

I jak Wedding Impossible? Bardzo kliszowe?
          • heca7 Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 10:14
            Na razie jestem na trzecim odcinku. I jest trochę kliszowe wink Ale z pewnymi zmianami. FL jest raczej wyszczekana i nie gra delikatnej leliji wink Jej rodzina jest kochająca i wspierająca a dziadek (CEO) ML i SML trochę przypomina dziadka z Business Proposal.
            Poza tym między ML i FL oczywiście zachodzi relacja w typie hate to love (tak to się pisze?). FL jest z niezbyt zamożnej rodziny. I mamy rodzeństwo ML i SML(przyrodnie czy też kuzynostwo) walczące o fotel prezesa w firmie i podlizujące się dziadkowi.
            Sam ML jest jak na razie mocno irytujący i dziecinny. Ale przyjemnie się na niego patrzy wink
            • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 10:19
              Merci. Potrzebuję się odmóżdżyć, więc dodam do listy.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 14:24
              Tytuł mnie odrzucał, ale zaczęłam (Wedding Impossible), i całkiem przyjemne to na razie. Mam tylko obawę, czy z głównej, w miarę bystrej i wyszczekanej, nie zrobi się z czasem lelija.... Główny wygląda jak dziecko, ale śliczne dziecko smile
              • oldrena1 Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 17:14
                smile
    • klaramara33 Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 13:41
      No i mnie ostatecznie wciągnął koreański serial bo jak do tej pory popularne seriale typu SQuid szły do szuflady zwanej kicz.
      Serial o dentystce wyruszającej z Seulu do małego nadmorskiego miasta gdzie postanawia założyć swój gabinet, coś w stylu polskiego Rancza zderzenie dużego świata z małym , dużo życiowych wątków ciekawych i uniwersalnych we wszystkich kulturach ale też przy okazji można wyłapać różnice kulturowe jak np. starasza pani spytała młodych trzymających się za rękę czy im nie wstyd tak przy ludziach smile. Tytuł serialu Hometown Cha-Cha-Cha. Widoki piękne więc ogólnie polecam.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 14:25
        Miłego oglądania. W podobnych nieco klimatach bardziej podobał mi się "Our Blues", możesz spróbować po "Hometown...."
        • klaramara33 Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 16:19
          kurt.wallander napisała:

> Miłego oglądania. W podobnych nieco klimatach bardziej podobał mi się "Our Blue
          > s", możesz spróbować po "Hometown...."
          Dzięki, zobaczę.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 21:25
          To samo miałam polecić. Our Blues w podobnej konwencji, no i gra moja ulubiona Han Ji Min.
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 15:05
        Fajnie, że ci podszedł. Mnie akurat zupełnie nie, dałam sobie spokój gdzieś w połowie, ale przypomniałaś mi tym wpisem, że miałam zamiar obejrzeć coś innego z głównym. Aktorkę grającą FL bardzo lubię (zwłaszcza pucułowatą smile w Oh My Venus), a jego wręcz przeciwnie i chciałam się przekonać, czy to ta jego rola mi nie podeszła, czy on całościowo.
        Dziewczyny, jakaś drama, która mogłaby mnie do niego przekonać?
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 16:19
          Może Star-up? Dużo osób miało tam SML syndrome z nim, choć mnie on nie przekonuje. Drażni mnie jego twarz wink a i rolę tam ma fajtłapy takiego...
          Mnie on się bardziej podobał w starszych rolach: "100 Days My Prince" czy w "Good Manager" (tu jeszcze wyglądał naturalniej).
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 17:12
            kurt.wallander napisała:

> Może Star-up? Dużo osób miało tam SML syndrome z nim, choć mnie on nie przekonuje.

SLS z jego powodu nijak mi się nie mieści w głowie, ale nie powiem, zaintrygowałaś mnie. Może w weekend zerknę.

> Mnie on się bardziej podobał w starszych rolach: "100 Days My Prince" czy w "Go
            > od Manager" (tu jeszcze wyglądał naturalniej).

Hmm, oba oglądałam, a jego w żadnym nie pamiętam. Kogóż on grał w 100 Days My Prince, bo nie księcia przecie 🤔? I nie brata FL, bo ten mi utkwił w pamięci.

Przypomniałam sobie za to, że miałam film The Childe obejrzeć, a on chyba też tam gra. Po tym chyba najszybciej ocenię, czy mnie do siebie przekona.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 20:23
              urzędnika państwowego https://i.mydramalist.com/dDwP5_3f.jpg
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 20:25
                https://i.mydramalist.com/JxrdXf.jpg
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 21:31
                A wiecie że on też grał w Manager Kim?
                • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 21:46
                  Tak, napisałam wyżej smile
                • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 21:48
                  Popatrz wyżej, Good Manager big_grin. Kurt wie, a ja za nic go tam nie pamiętam. Zresztą mimo przypomnienia przez Kurt, w 100 Days My Prince też nadal nie. Może go odruchowo omijam wzrokiem wink, bo on dla mnie jakiś antypatyczny jest. Ale dam mu jeszcze jedną szansę.
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 22:02
                    W Good Manager wygląda tak smile
                    https://cdn.idntimes.com/content-images/community/2021/08/img-20210802-160925-6e2197b8f5028ed88ff457899e70f74e-bbfa3128dbda60405edd117f2e103b91-6e2197b8f5028ed88ff457899e70f74e-957910d8b5bf0be7491670bc4088bc1e.jpg
                    • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 22:12
                      Dzięki, Kurt. Mnie się linki niestety nie otwierają, ale wygooglałam i postać już pamiętam, więcej, była fajna, ale może to dlatego, że on był zupełnie do siebie niepodobny wink
                    • senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 23:22
                      w zyciu bym nie pomyslala, ze to on. Wyjatkowo niewygledny
                  • senin1 Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 23:11
                    >Może go odruchowo omijam wzrokiem wink, bo on dla mnie jakiś antypatyczny jest.>

albo moze Ci sie antypatycznie kojarzy, bo ja pamietam jakas tutaj dyskusje o nim, ze nagrywal jakies paskudne filmiki z sytuacji intymnych, (mowiac eufemistycznie).

Poprawcie mnie jesli to nie on
        • klaramara33 Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 16:21
          otia5 napisała:

> Aktorkę grającą FL bardzo lubię (zwłaszcza pucułowatą smile w Oh My Ven
          > us), a jego wręcz przeciwnie i chciałam się przekonać, czy to ta jego rola mi n
          > ie podeszła, czy on całościowo.
          > Dziewczyny, jakaś drama, która mogłaby mnie do niego przekonać?
          W Chchcha zdecydowanie wolę grę aktorską Koreanek, no a gra głównej bohaterki i jeszcze właścicielki restauracji to mistrzostwo więc pewnie dlatego też go lubię.
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 17:16
            klaramara33 napisała:

> gra głównej bohaterki to mistrzostwo więc pewnie dlatego też go lub
            > ię.
            Ona gra też w polecanym ci wyżej przez Kurt Our Blues, tylko tam głównych bohaterów jest kilkunastu, więc nie jest to wiodąca rola.
            • klaramara33 Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 20:31
              To już na pewno to chce obejrzeć.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 21:29
          Otia, jak lubisz główną to polecę perełkę, jej pierwszy albo jeden z pierwszych seriali z roku 2002. Punch. Ja oglądałam jak miałam fazę na joo Jin Mo po Cesarzowej Ki. Shi Min Ah jest młodziutka aspirującą bokserką. Fajnie ją zobaczyć w takim wydaniu. Tyle że to taki klasyk że nie wiem gdzie jeszcze go znajdziesz. Ja na dramaonline widziałam. I nie pomyl z serialem Punch o tym samym tytule z chyba 2014. Choć jak pomylisz to nic się nie stanie bo ten też świetny, choć w innym gatunku.
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 8.0 07.03.24, 21:43
            jasnoklarowna napisała:

> Otia, jak lubisz główną to polecę perełkę, jej pierwszy albo jeden z pierwszych
            > seriali z roku 2002. Punch.

Zapisuję.
            Widziałam ją w jeszcze wcześniejszym Beautiful Days, ale ogólnie z tej dramy niewiele pamiętam, chociaż chyba mi się podobała. No i w filmie A Bittersweet Life, gdzie też jeszcze bardzo młodziutka była. Ale tak jak pisałam, najbardziej lubię ją w Oh My Venus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka