Dodaj do ulubionych

Tłusty czwartek

06.02.24, 07:51
Wiem, że temat nie na ematkę, w końcu ematka brzydzi się cukrem i tłuszczem, ale czy mogłybyście podrzucić sprawdzony przepis na pączki? Robiłam raz w życiu, nie wyszły i zraziłam się. Generalnie nie mam problemów z wypiekami, a pączki mnie jakoś przerażają. Natomiast w tym roku mam ochotę upiec, dlatego ładnie proszę o wasze sprawdzone przepisy. Dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • ekstereso Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 07:59
      Brzydzi? Zamówiłam 25 w knajpie, w której cukiernik piecze wybornie. Owszem, z 15 wezmę do pracy, 4 podrzucę teściom,a resztę zjem z synemsmile ( mąż nie je słodyczy chyba że się skusi)
    • kasiazlasu Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 08:04
      Wrócę do domu i wpiszę, mam stary, przepis po mojej Babci.
      • jkl13 Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 08:09
        Na takie przepisy najbardziej liczę. Z góry dziękuję.
    • daniela34 Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 08:06
      Ja tam się nie brzydzę, ale z pączkami mam podobnie jak ty. Dlatego zrobię róże chrustowe, a pączki kupimy 😀
      • krwawy.lolo Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 08:11
        A ten tłusty czwartek to już teraz?
        • daniela34 Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 08:22
          Tłusty czwartek jest w ten czwartek 😁
          • krwawy.lolo Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 08:26
            Znaczy zaraz potem śledzik, i środa popielicowa?
            • daniela34 Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 08:31
              Tak 😀 w tym roku Popielec wypada w Walentynki.
              • a.ax Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 08:34
                Tylko czy to ma jakiekolwiek znaczenie dla samotnego, podstarzałego przegrywa z niemieckiego zmywaka? Nick "clitoriswood" zobowiązuje" big_grin
              • krwawy.lolo Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 08:42
                To trzeba będzie głowy posypywać plastikowymi serduszkami z Chin?
                smile
          • lilia.z.doliny Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 08:52
            Daniela big_grin
            Co jest 14 lutego?!
            -Masz zonę czy dziewczynę?
            -Żonę
            -To Środa Popielcowa...
            • daniela34 Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 09:05
              🤣🤣🤣
      • jkl13 Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 08:12
        U mnie zamknęli moją ulubioną pączkarnię 😞😓😩. Do najbliższej sprawdzonej mam 40km, a w czwartek zawalone całe popołudnie i brak czasu, żeby pojechać po pączki. Co prawda w zeszłym tygodniu już zjadłam 4, bo akurat byłam przejazdem koło tej pączkarni...ale chciałabym też coś zjeść w tłusty czwartek...
      • krwawy.lolo Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 08:53
        A propos chrustów, jedyną potrawą, której przyrządzenie moja matka opanowała do perfekcji, są właśnie faworki. Tajemnicą ma być niby spirytus. w każdym razie faworki jej autorstwa są cieniutkie, jak papier, a w miejscach pęcherzyków jeszcze cieńsze. Nie za słodkie, mimo że posypane cukrem pudrem, i wcale nie tłuste, choć smażone.
        • daniela34 Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 09:05
          Faworki na ogół nie są słodkie, bo jedyny cukier to ten na wierzchu (przynajmniej ja tak robię). No i trzeba je porządnie zbić i cieniuteńko rozwałkować. Nie chwaląc się, całkiem nieźle mi to idzie (chociaż do bicia biorę niewolnika, jeśli tylko jakiegoś mam pod ręką 😀).
          • daniela34 Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 09:06
            Aha , alkohol oczywiście musi być. Spirytus najlepszy, ewentualnie rum.
          • krwawy.lolo Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 09:31
            Wierzę. Bezgranicznie. wink
      • bi_scotti Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 13:27
        Moge sie wybrzydzac na Krakowek w kazdej innej sprawie ale paczki z roza - only, ONLY from Krakow big_grin Yeah, lucky you - wlasnie zaczynam sie slinic jak pies boxer na wspomnienie/marzenie wink Enjoy i w moim imieniu! Cheers.
      • panna.nasturcja Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 15:03
        Danielo, napisałam maila z gazetowej na gazetową, zajrzysz, proszę?
        • daniela34 Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 15:05
          Nasturcjo, za pół godziny zerknę i odpiszę
          • panna.nasturcja Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 15:08
            Bardzo dziękuję 💛
            • daniela34 Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 15:37
              Odpisałam. Niw wpadasz już do spamu, ale daję jeszcze znać tutaj.
              • panna.nasturcja Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 15:46
                Nie wpadam, bo sprytnie z gazetowej napisałam, nie z prywatnej.
                Odpisałam.
    • primula.alpicola Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 08:12
      Ja się nie brzydzę. Odliczam dni😁
      Przepis mam jeden- odstać swoje w kolejce w cukierni.
      • znowu.to.samo Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 14:41
        Ja to chyba sobie zrobię już w środę tłusty czwartek bo mamy w pracy zawsze dostępne świeżutkie pączusie i rogaliki. To będzie tłusta środa na koszt firmy bo w czwartek mam wolne

Normalnie ich nie jadam tylko właśnie „od święta”
    • kaka-llina Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 08:20
      Sprawdź moje wypieki przepis 1. Robię od 15 lat zawsze wychodzą.
    • kochamruskieileniwe Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 08:32
      Niedawno zapraszałam na pączki (dawałam zdjęcie) smile
      Nie chce mi się przepisywać, więc wklejam zdjęcie przepisu. Z tego przepisu robię od lat.

Uwagi:
      Za Chiny nie pamiętam czyj to, bo przepis ma wiele lat, w każdym razie przepis uczestniczki forum Kuchnia/Galeriam Potraw dawnej Gazety Wyborczej, z dedykacją dla Liski. Ja używam smalcu (oleju Bartek to chyba już dawno nie ma), świeżych drożdży, nadziewam przed usmażeniem, a ciasto wyrabiam w maszynie do chleba. Lukier, to cukier puder z odrobiną soku z cytryny i wrzątku. Utarty. Pączki pokrywam lukrem, gdy są jeszcze gorące. A marmoladę do pączkow robię taką, by dała się kroić. Wtedy łatwiej zlepić je w kulkę. Chyba można też kupić, tylko trzeba szukać marmolady. Aha. Można zamienić spirytus na ocet ( nic nie czuć potem), spełnia swoją rolę (pączki nie piją tłuszczu), w bonusie ciasto lepiej wyrasta.
    • hosta_73 Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 08:39
      Pączki mogą dla mnie nie istnieć. Ale chrust mogę jeść cały dzień.
      On ma chyba mniej kalorii niż pączki?
      • kochamruskieileniwe Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 08:45
        no nie wiem...
        fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/tlusty-czwartek-ile-kalorii-ma-paczek-ile-faworki-aa-hTzo-JAea-QpNZ.html#google_vignette
        • kochamruskieileniwe Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 08:46
          klasyczny pączek o wadze 80 gramów ma 341 kilokalorii, niespełna 6 gramów białka, ponad 50 gramów węglowodanów i około 13 gramów tłuszczu
          pączek hiszpański (tzw. gniazdko) - w 100 gramach ma ponad 400 kilokalorii, nieco ponad 3 gramy białka, około 60 gramów cukrów i 18 gramów tłuszczu
          mały pączek z lukrem i dżemem ma 290 kcal i 11 gramów tłuszczu
          pączek z adwokatem ma 237 kcal i 9 gramów tłuszczu
          pączki mini w 100 gramach mają około 415 kilokalorii, 3 gramy białka, 18 gramów cukru i około 60 gramów tłuszczu
          oponki serowe w 100 gramach mają około 270 kilokalorii, około 46 gramów węglowodanów, 8-10 gramów białka i 6-8 gramów tłuszczu
          faworki w 100 gramach mają przeszło 511 kilokalorii, około 9 gramów białka, niespełna 50 gramów węglowodanów i ponad 30 gramów tłuszczu, przy czym 1 faworek to 87 kcal i 5,5 grama tłuszczu
          • hosta_73 Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 09:39
            Nie mogłaś tego napisać w piątek? 🙈😋
      • marta.graca Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 08:46
        Podobnie.
        Kaloryczność pączka zależy w dużej mierze od użytego nadzienia i polewy i waha się od 200 do nawet 450 kcal.
        Chrust w 100 g- 500 kcal
      • bi_scotti Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 13:31
        hosta_73 napisał(a):

> Pączki mogą dla mnie nie istnieć. Ale chrust mogę jeść cały dzień.
        > On ma chyba mniej kalorii niż pączki?
        >

Kto liczy calories w Tlusty Czwartek czy zaraz potem w Shrove Tuesday? surprised What's the point? W Tlusty Czwartek je sie BEZKARNIE (czyt. BEZKALORYCZNIE) paczki a w Shrove Tuesday pancakes - miracle, simply miracle! Trust me big_grin Cheers.
      • angazetka Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 14:44
        > On ma chyba mniej kalorii niż pączki?

Zależy, ile zjesz faworków i ile pączków...
    • mariola233 Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 08:58
      wielkiezarcie.com/przepisy/paczki-po-prostu-boskie-sa-naprawde-pyszne-30006192 proszę
    • mama-ola Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 09:07
      To już??? Ja się nie brzydzę, absolutnie. Jeśli chodzi o pączki, mam silną wolę. Zawsze postanawiam zjeść cztery i zawsze zjadam cztery.
      • jkl13 Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 09:14
        😀
    • waleria_bb Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 09:13
      Brzydzić się nie brzydzę, ale folgowałam sobie tak mocno z cukrem i zaczęłam widzieć tego negatywne skutki, że nawet nie ciągnie mnie do pączków.
    • conena Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 09:29
      przerażają może dlatego, że pączki się smaży a nie piecze. są pewnie jakieś fit pieczone pączki, ale czy to warto?
      ja nie mam czasu i moje wysiłki są bez sensu, bo mamy wspaniałego mistrza pączkarskiego niedaleko, więc kupujemy i zjadamy ze smakiem.
      i szczerze mówiąc, to jeśli chodzi o tłusty czwartek forum jest opcja love, nie hate.
      • jkl13 Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 11:40
        Ja mogę smażyć, nie przeraża mnie to. Zresztą mam frytkownice (taką zwykłą, na olej smile, mogę ustawić temperaturę i smażyć po 2 sztuki. Ale muszę mieć do tego dobry, sprawdzony przepis.
        • conena Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 12:27
          ej, to do dzieła, trzymam kciuki smile na pewno wyjdą pyszne.
    • cranberries1983 Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 09:45
      ja kupuje nie mam ręki niestety
      pozdrawiam wszystkie pączuchy
    • piataziuta Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 09:49
      ja nie piekę pączków, ale już kupiłam sobie śledzie na czwartek
      też tłuste
    • homohominilupus Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 11:02
      Sprawdz kwestie smaku.

Rok temu robiłam paczki, pierwsze w życiu własnoręcznie. Ciasto wyszło super sprężyste, nie lepiło się, no idealne. Smażył mąż. Wyszły świetne. W tym roku też zrobię coś czuję.
      • kokosowy15 Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 11:24
        Jesteś z Warszawy? Podobno u Gessler można kupić cały dzień.
        • majaa Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 13:40
          Nom..., jeden pączek 22 zeta, smacznego. Mnie by chyba przez gardło nie przeszedł 😜
          • znowu.to.samo Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 14:47
            Ale warto sprawdzić czy wart swojej ceny, czy wyróżnia się jeszcze czymś więcej spośród innych pączków? Może nadzieniem?
            • majaa Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 15:21
              Jak dla mnie, to absolutnie nie warto. Koszt domowego pączka, bardzo dobrego jakościowo, to ok. 1,5 zł. Nie wierzę, że u Gesslerowej używają lepszych składników niż w domu.
    • angazetka Re: Tłusty czwartek 06.02.24, 14:55
      Mój przepis to zamówić. Już to uczyniłam big_grin
    • jkl13 Re: Tłusty czwartek 08.02.24, 07:42
      No i wszechświat mnie pokarał za chęć robienia domowych pączków... Robot mi padł, nie mam jak wyrobić ciast. I nie, nie będę robiła drożdżowego ręcznie, choć wiem, że można. Jednak mam pewne zasady i do prac kuchennych zaprzegam.maszyny. Ja po prostu nie ĵestem stworzona do robienia pączków wink
      Ps. Jak tylko sprzęt wróci z serwisu, zrobię te ch..rne pączki, choćbym miała pęc...
    • bulzemba Re: Tłusty czwartek 08.02.24, 08:19
      Ja się nie podejmuje. Odważnie i szczerze się przyznaje że wolę kupić niż robić.

Tym bardziej że mam w domu osobę z nadwrażliwym powonieniem i jak sobie pomyślę że przez tydzień mi będzie turczeć nad uchem że cała chałupa śmierdzi smażonym tłuszczem to dziękuję za taką zabawę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka