Dodaj do ulubionych

Jak zatrzymać czas?

06.02.24, 18:11
No może nie zatrzymać ale sprawić, żeby tak nie pędził? Tydzień mija w oka mgnieniu 😏Babcia mawiała, że im człowiek starszy tym czas szybciej biegnie. Wg Andrzeja Łapickiego „w pewnym wieku ma się wrażenie, że Boże Narodzenie jest co miesiąc” Ja już osiągnęłam ten wiek i martwi mnie to bardzo, każdy sposób na spowolnienie przyjmę z wdzięcznością 😘
Obserwuj wątek
    • runny.babbit Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 18:15
      Może nie bierz tyle na siebie? Życie pędzi, gdy jesteśmy zapracowani. Ponudź się trochę 😏
      • milupaa Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 18:21
        Ja uważam że życie pędzi gdy jest monotonne. Wtedy dni są do siebie podobne i wydaje się że wszystko trwa krócej. U mnie im więcej się dzieje tym czas biegnie wolniej bo jest różnorodny.
        • simply_z Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 19:14
          Tak, albo jak sie jest na wakacjach.
    • aagnes Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 18:50
      Kiedyś w autobusie słyszałam jak jedna kobieta do drugiej mówiła że jak minie poniedziałek to jest piątek. Wtedy mialam male dziecko z którym nieraz popołudnie ciągnęło się w nieskończoność i dla mnie takie spostrzeżenie to było science fiction.
      Niestety nie wiem co poradzić na takie uczucie, szczególnie że ostatnio mam wrażenie że moje życie to takie życie "na brudno" jakbym miała w zapasie drugie w którym będę wiedziała co robić.
      • lalkaika Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 07:42
        Świetnie napisane.
        Czuję się tak samo
    • sueellen Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 18:53
      A to już musisz fizyków podpytać. Podobno w okolicach czarnych dziur się zatrzymuje
      • snajper55 Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 19:21
        sueellen napisała:

> A to już musisz fizyków podpytać. Podobno w okolicach czarnych dziur się zatrzy
        > muje

I wtedy mamy zatwardzenie.

S.
      • bene_gesserit Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 07:00
        sueellen napisała:

> Podobno w okolicach czarnych dziur się zatrzy
        > muje

E tam czarne dziury. Czas się zatrzymuje przed kichnięciem. Ten moment między wierceniem w nosie a kichnięciem trwa w nieskończoność.
        • vessss Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 12:18
          Ale już bardzo krótko, jak nie masz pod ręką chusteczki i w panice szukasz!
    • chococaffe Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 18:56
      Sama chciałabym wiedzieć. Chyba po prostu mieć mniej rzeczy w 'kalendarzu"
      • simply_z Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 19:22
        Problemem sa te wszystki pierdoly, typu sprzatanie, gotowanie, pranie, jakies wizytu u lekarza, dentysty i juz sie robi z tego ogrom.
        • chococaffe Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 19:25
          To też (chociaż ja akurat lubię gotowac i to wydluża mi dzień - fakt, nie robię tego codziennie). Bardziej różne sprawy "na mieście" - i te konieczne i te przyjemne.
          • 35wcieniu Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 19:27
            Przyjemne to chyba dobrze?
            • chococaffe Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 19:33
              Oczywiście, że dobrze. Ale to też przyśpiesza pęd czasu - jeżeli jest za gęsto.
          • simply_z Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 19:27
            Tez lubie gotowanie, gorzej w sumie ze sprzataniem po ..
            • chococaffe Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 19:36
              Mnie chyba bardziej męczy i zabiera/przyśpiesza czas takie niechciane ale konieczne sprawy typu dzisiaj lekarz, jutro na pocztę coś odebrać, pojutrze laptop do naprawy - nic wielkiego, ale zawsze coś. I masz poniedziałkowy poranek, masz wrażenie, że ledwie się napiłas kawy i już kolejny poniedziałek, a reszta czasu znikneła w czarnej dziurze.
              • panna_lila Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 19:58
                Tak, z tymi rzeczami do ogarnięcia czas dostaje jeszcze większego przyspieszeniasad Jak każdego dnia trzeba coś załatwić to szast prast i już koniec miesiąca 😏
    • primula.alpicola Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 19:35
      Plank jest dobry na wszystko!
      Zatrzymuje czas, obiecuję😄
      • chococaffe Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 19:43
        Nawet nie chcę wiedzieć co to jest
        • primula.alpicola Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 22:23
          chococaffe napisała:

> Nawet nie chcę wiedzieć co to jest

Słusznie😅
          To wymysł szatana!
      • reinadelafiesta Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 21:47
        smile
      • barbibarbi Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 23:06
        O tak! Każda minuta ciągnie się w nieskończoność. Same korzyści, czas się dłuży, czyli życie się wydłuża, no i figura pięknieje, ze starej baby robi się smukła łania, cofamy się w czasie!
      • kropkaa Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 23:48
        O tak, minuta ma kilka 60 s.
    • ichi51e Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 19:47
      Unikać rutyny. Im częściej robisz to samo tym szybciej czas mija
      • panna_lila Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 20:57
        Tak mówią że rutyna zabija miłość…i wszystko inne też 😒
      • milupaa Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 22:23
        Prawda.
        • taje Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 22:58
          Dlatego trzeba mieć tabun kochanków wink
    • cegehana Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 20:03
      Zrób deskę 🙃
      • panna_lila Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 20:55
        cegehana napisał(a):

> Zrób deskę 🙃
        Taką drzewnianą…czyli ostatnią do trumny?😭
        • chatgris01 Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 21:54
          Chyba chodzi o takie upiornie trudne ćwiczenie, przy którym czas się okropnie dłuży (przy pozostawaniu w pozycji).
          • primula.alpicola Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 22:31
            No mówiłam wyżej, plank 🤪
            Czas staje w miejscu, przysięgam!
            • hell-raiser1 Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 22:45
              Ile w tym planku wytrzymasz? Godzinę, żebyś tylko dała radę.
              • bi_scotti Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 01:20
                Podobnie dziala uczciwie zimny/lodowaty shower - 3 minuty co wieczor wydaja sie trwac co najmniej pol godziny big_grin Cheers.
                • primula.alpicola Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 07:00
                  Jezu, po wieczornym zimnym nie zasnęłabym!
                  Rano, jako pobudka!
    • ireneo Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 21:14
      panna_lila napisała:

> No może nie zatrzymać ale sprawić, żeby tak nie pędził? Tydzień mija w oka mgni
      > eniu 😏Babcia mawiała, że im człowiek starszy tym czas szybciej biegnie. Wg And
      > rzeja Łapickiego „w pewnym wieku ma się wrażenie, że Boże Narodzenie jest co m
      > iesiąc” Ja już osiągnęłam ten wiek i martwi mnie to bardzo, każdy sposób na s
      > powolnienie przyjmę z wdzięcznością 😘
      +++++ +++
      czas to miara zmian, np. pokonanie drogi z łóżka do toalety. Sposobem na zatrzymanie jest nie pokonywanie tej drogi.
    • abecadlowa1 Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 22:04
      Uważność i wypełnianie życia atrakcyjnymi zajęciami i aktywnościami
      • jkl13 Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 22:13
        Wypełnianie życia atrakcjami i aktywnościami tylko je przyspiesza, a nie zatrzymuje. Życie staje się przyjemniejsze, ale nadal pędzi. A chyba nie o to autorce chodziło.
        Ja też mam wrażenie, że tydzień mija za tygodniem a lato było dopiero co. I chyba nie ma.na to sposobu, jeśli żyjesz w rutynie. Wstać, praca, dom, coś ugotować, coś ogarnąć i wieczór. I tak dzień za dniem, bo naprawdę tylko promil z nas może pozwolić sobie na wieczne wakacje i niepracowanie. Większość jednak zasuwa w kołowrotku, bo lubi mieć co jeść, gdzie spać, w.co się ubrać i wykształcić dzieci. A czas biegnie...
        • milupaa Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 22:26
          Nie prawda. Czas pędzi gdy dni są do siebie podobne, gdy jest rutyna, nie odróżnia się jednego dnia od drugiego. Przecież sama sobie przeczysz poniżej. Aktywności i różne atrakcje zwalniają czas bo dużo się dzieje.
          • jkl13 Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 07:44
            W moim przypadku czas przyspiesza zarówno rutyna,jak i aktywności. Jeśli po tygodniu pracy wymyślam sobie aktywny i intensywny weekend, to ten weekend wcale nie trwa długo, wręcz przeciwnie. Zanim się obejrzę weekend mija nie wiadomo kiedy i znowu jest poniedziałek.
            • jowita771 Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 09:28
              Z robieniem czegoś ciekawego i nudzeniem się to jest tak, że zależy, czy jest się w środku tego czasu, czy już poza nim. Wyobraźmy sobie nudny rok, dzień za dniem nie robimy nic. Codziennie wstajemy, jemy posiłki, ale poza tym nie mamy internetu, książki, telewizji, siedzimy i czekamy na kolejny dzień. Dłuży się. Potem mamy rok w podróży. Zwiedzanie, każdego dnia inna atrakcja, a żadna nie przypomina poprzedniej. Czas zasuwa. Potem po dłuższym czasie patrzymy na dwa te lata i mamy wrażenie, że ten nudny przeleciał szybko, a intensywny trwał długo.
              • 35wcieniu Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 11:27
                Czas zasuwa. Potem po dłuższym czasie patrzymy na dwa te lata i mamy wrażenie, że ten nudny przeleciał szybko, a intensywny trwał długo.

Odwrotnie chyba?
    • felicjastrelicja Re: Jak zatrzymać czas? 06.02.24, 23:29
      Trzeba wyjechać na krótki urlop. Na urlopie czas jakoś wolniej płynie .
    • jammer1974 Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 01:23
      U mnie tez Boze Narodzenie jest co miesiac ale staram sie to prxyjmowac z godnoscia.
    • nellamari Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 06:21
      Jak sie jest dzieckiem, to czas płynie wolno, bo wszystkie terminy na które się czeka są odległe, a nawet bardzo odległe - wakacje, liceum, matura, prawo jazdy. Jedna sesja, druga sesja, magisterka, pierwsza praca. Obok pierwszy chłopak, pierwszy seks, pierwszy pierścionek, pierwsze wspólne mieszkanie, pierwsza ciąża etc.

Jak się jest dorosłym to wpada się w kierat krótkich terminów, na dzisiaj, na jutro, na piątek, lekarz, zakupy, zawieźć dzieci, upiec ciasto, wtedy czas leci z kopyta. W wieku ok 40-60 zaczyna się reorganizacja pamięci, szykujemy się do wieku senioralnego.

Jak się jest seniorem, to nie nic przyjemnego na co czekać, wtedy znowu czas zwalnia. Mieszkańcy domów seniora czy zaawansowani wiekiem ludzie często mówią, ze dni im się bardzo dłużą, ze za długo już to wszystko trwa.
      • krwawy.lolo Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 06:38
        Ty tak na serio?
        • nellamari Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 06:54
          No to powiedz jak jest z perspektywy seniora.
          • krwawy.lolo Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 08:43
            Abstrahując od faktu, że nie lubię terminu senior. Możesz mnie nazywać dziadem, staruchem, dementem ... byle nie seniorem.
            To Twój wpis brzmi, jak pogadanka pewnej forumki dla uczniów szkółki niedzielnej. Przepraszam, ale takie odnoszę wrażenie.
            • simply_z Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 09:28
              Tak, tez mam takie wrazenie, jak jakas pogadanka sprzed pol wieku.
              • nellamari Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 14:07
                Pół wieku temu to mnie jeszcze na świecie nie było. Nawet w planach.
                • simply_z Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 14:12
                  No to tym bardziej smutne..
            • nellamari Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 14:06
              Może być szkółka środowa ? wink Ja ten czas tak odbieram, najwolniej mijał mi czas jako uczennicy czekającej na wakacje, najszybciej jako pracującej matce małych dzieci.
              • krwawy.lolo Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 14:17
                No widzisz, potrafisz mówić, jak człowiek, nie jak pruski belfer. wink
                • nellamari Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 14:21
                  Czy masz coś przeciwko pruskim belferKOM ? Hę ? smile
      • simply_z Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 09:26
        Stereotypowo zakladasz, ze wszyscy przezywaja zycie w podobny sposob, nawet to prawo jazdy, co za bzdura. Znam ludzi, ktorzy zrobili prawko po 30-tce, nie wszyscy tez mieszkali z pierwszym chlopakiem, ba niektorzy od razu zostali z tym pierwszym chlopakiem. Mam wlasnie wrazenie, ze ludzie, ktorzy tak szybko "wykonali plan" punkt po punkcie, w wieku 40 lat zaczynaja sie szybciej starzec, bo juz wszystko zaliczone, zadnej ekscytacji.
        • jowita771 Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 09:34
          Ja też poprzestawiałam, prawko koło trzydziestki, po czterdziestce nowe studia i praca w całkiem innej branży, więc pięćdziesiątka się zbliża, a ja jestem żółtodziobem.
          • simply_z Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 09:37
            U mnie prawko faktycznie w liceum, przed matura ale w miedzyczasie nowe studia po 30-tce, rozne kursy, zmiany pracy itd.
      • primula.alpicola Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 11:24
        Dużo piszesz o czekaniu. To na tym ma polegać życie?
        Nie lepiej skupić się na tym żeby było dobrze tu i teraz?
        • nellamari Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 14:08
          Mnie tam jest dobrze wink Ale odczuwam również szybszy upływ czasu od do.
    • better.call.kim Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 12:10
      To jest normalne zjawisko psychologiczne. Jest masa wyjasnień, np. takie:

sitn.hms.harvard.edu/flash/2019/no-not-just-time-speeds-get-older/

Albo takie, że jak masz dwa lata, rok to połowa Twojego życia. Jak masz 50, zaledwie 1/50. A mózg musi to wszystko jakoś ogarnąć.

Moim zdaniem nigdy się nie dowiemy naprawdę, czemu tak jest, ale propozycje ciekawe.
    • babcia47 Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 14:09
      Zacznij na coś czekać. Wtedy zacznie się dłużyc
    • wena-suela Re: Jak zatrzymać czas? 07.02.24, 15:41
      Postaraj się zwolnić. Ciesz się chwilą, drobiazgami. Ale to nie jest proste, mnie się udaje teraz, gdy dzieci dorosły, a ja zbliżam się do emerytury. Zaczęłam wreszcie smakować życie. Okres kiedy dzieci były małe, pędzenie do pracy, przedszkola, szkoły i z powrotem wspominam jako czarną dziurę. Co ciekawe, wtedy wcale tak nie myślałam. Wydawało mi się, że wiodę ciekawe, aktywne życie. Jednak nigdy nie wróciłabym to tego okresu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka