Dodaj do ulubionych

Problem z mamą

07.02.24, 20:29
Może ktoś pomoże?
Mieszkam z mamą, jest w wieku 75 lat, ma demencję, problemy za pamiętaniem róznych słów, ostatnio jej się pogorszyło. Choruje na Parkinsona, i cukrzycę, zawsze sama bierze insulinę. Dzisiaj wróciłam do domu wieczorem, widzialam że zwymiotowała, siedziała otępiała, nie byłam w stanie się porozumiec kiedy brała insulinę. Raz mówiła, że brała rano, za chwilę, że rano nie brała. Pytałam czy była w sklepie, a ona że tak, potem mówiła, że nie. Chyba to splątanie. Teraz sie połozyła, nie chciała sie nawet przebrac. Jest osłabiona, i gorzej chodzi. Nie wiem co robic. Co jesli nie wzięła tej insuliny ani rano, ani wieczorem?
Obserwuj wątek
    • jkl13 Re: Problem z mamą 07.02.24, 20:32
      Moim zdaniem to czas.na wezwanie karetki.
    • memphis90 Re: Problem z mamą 07.02.24, 20:34
      A cukier sprawdziłaś…? Dużo bardziej niebezpieczne jest podanie insuliny gdy senior wymiotuje i nie je, niż niepodanie insuliny, kiedy jej stężenie można w każdej chwili sprawdzić. Jeśli natomiast cukry sa bardzo wysokie np 400-600 albo bardzo niskie <70/60, osoba jest splatana, leży, nie odpowiada składnie, to wola się karetkę.
      • pupu111 Re: Problem z mamą 07.02.24, 20:38
        Nawet nie wiem jak, ona się teraz połozyła i śpi
        • 35wcieniu Re: Problem z mamą 07.02.24, 20:42
          Nie umiesz zmierzyć cukru matce z demencją? Kto się nią zajmuje na co dzień?
          Dzwoń na pogotowie, niekoniecznie wyślą karetkę, chociaż niewykluczone, ale poinstruują cię co robić żeby ocenić czy jest taka konieczność.
          • pupu111 Re: Problem z mamą 07.02.24, 20:55
            Zadzwoniłam po karetkę. Kiedys jej mierzyłam ten cukier, ale z reguły sobie jakos radziła, ostatnio się jej pogorszyło. Jest trochę trudna, nie jest z nią łatwo
            • 35wcieniu Re: Problem z mamą 07.02.24, 20:59
              Dobrze zrobiłaś.
            • eliszka25 Re: Problem z mamą 07.02.24, 21:03
              Bardzo dobrze, że zadzwoniłaś.

Opieka nad osobą z demencją zawsze jest trudna i wyczerpująca psychicznie.
        • berdebul Re: Problem z mamą 07.02.24, 20:44
          Lekarz asap.
          Instrukcje glukometru znajdziesz w internecie.
        • jkl13 Re: Problem z mamą 07.02.24, 20:47
          Nie rozumiem. To kto opiekuje się twoją matką z demencją? Zadzwon do tej osoby i zapytaj się, jak zmierzyć matce cukier. Pilnie!
          • kk345 Re: Problem z mamą 07.02.24, 20:51
            Wygląda na to, że mama sama się sobą zajmuje, skoro sama insulinę bierze...
            • memphis90 Re: Problem z mamą 07.02.24, 21:08
              To też ryzykowne, mój dziadek w stanie splątania nakręcił sobie kiedyś kilkadziesiąt jednostek na penie, a babcia zaparła sie, że jak tak naciągnął, to tak ma być. Godzinę mi zajęło przekonanie jej, że trzeba tę insulinę „zmarnować” j wystrzyknac w kosmos, i że kilkadziesiąt jednostek to jest śmierć…
              • primula.alpicola Re: Problem z mamą 08.02.24, 14:32
                memphis90 napisała:

Godzinę mi zajęło przekonanie jej, że trzeba tę insulinę „zmarnować” j w
                > ystrzyknac w kosmos, i że kilkadziesiąt jednostek to jest śmierć…
                >

O?! Ile konkretnie i jakiego rodzaju śmierć, czy przez zaśnięcie?
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: Problem z mamą 08.02.24, 10:09
              To świetny plan na wysłanie mamy szybko w zaświaty. Jeśli faktycznie ma zdiagnozowaną demencję, a nie autorka tak sobie pisze... Nie rozumiem, jak można pozwolić choremu na demencję, samemu sobie podawać leki. Kosmos.
        • milupaa Re: Problem z mamą 07.02.24, 20:56
          Wkładasz pasek testowy do glukometru, odkażasz palec, nakluwasz palec, bierzesz krople na pasek testowy, odczytujesz wynik. Mama może spać .
    • agatha.trixie Re: Problem z mamą 07.02.24, 20:35
      Zamiast tracić czas na posty na forum dzwoń po karetkę. Skoro mama jest splątana, a jest cukrzykiem to zły znak, a jej stan może się momentalnie pogorszyć. W międzyczasie postaraj się też zmierzyć jej poziom cukru.
    • kk345 Re: Problem z mamą 07.02.24, 20:35
      Mama z demencją sama sobie dozuje leki? Nikt tego nie kontroluje?
    • milupaa Re: Problem z mamą 07.02.24, 20:37
      Skoro ma cukrzycę to na pewno ma aparat do pomiaru, zmierz jej cukier to podstawa. To mogą być objawy zbyt niskiego lub zbyt wysokiego, może grozić śpiączka cukrzycowa.
    • eliszka25 Re: Problem z mamą 07.02.24, 20:50
      Po pierwsze zmierzyć cukier, po drugie zadzwonić po karetkę.

Poza tym, ty mieszkasz z mamą, a kto się nią opiekuje? Bo raczej nie ty, skoro nie masz pojęcia czy bierze leki, nie potrafisz zmierzyć cukru i nie wiesz, jak zareagować w opisanej sytuacji. Czas najwyższy zacząć opiekować się cukrzykiem z demencją i parkinsonem .
      • jkl13 Re: Problem z mamą 07.02.24, 20:53
        👍
      • 35wcieniu Re: Problem z mamą 07.02.24, 20:58
        Skojarzyłam nicka. Ona się nikim nie będzie opiekowała, nie wiem co jej jest czy ChAD czy psychoza czy co, ale kiedyś zakładała wątki z długaśnymi opisami tego jak to wszyscy sąsiedzi w okolicy są chorzy psychicznie i się jej boją i przyjezdzaja tam jacyś ludzie, którzy o nią wypytują bo chcą wiedzieć czy jest chora psychicznie. Jakieś grube urojenia tam wchodziły.
        Autorko- po prostu zadzwoń na pogotowie.
        • eliszka25 Re: Problem z mamą 07.02.24, 21:05
          A to ja nie kojarzę tych historii. Jeśli masz rację, to potrzebny jest ktoś do opieki nad matką, a właściwie nad nimi obydwiema. Najlepiej na już.
        • login.na.raz Re: Problem z mamą 07.02.24, 21:08
          kojarzę te wątki!
          • 35wcieniu Re: Problem z mamą 07.02.24, 21:10
            forum.gazeta.pl/forum/w,567,174806056,174806056,Patologiczni_sasiedzi_zrujnowali_mi_zycie.html?p=174808496
            • 35wcieniu Re: Problem z mamą 07.02.24, 21:13
              Link do losowej wypowiedzi akurat. Tam w toku rozwoju tej historii była jeszcze jakaś telewizja która ją potajemnie nagrywała i pokqzywala ją w jakimś programie, no cuda.
              Możliwe że jak się faktycznie opiekuje matką z demencją to sama też... No.
              • raphidophora_tetrasperma Re: Problem z mamą 07.02.24, 21:40
                Jezu, Ty to wszystko pamiętasz i jeszcze kojarzysz nicka😱??
                • 35wcieniu Re: Problem z mamą 07.02.24, 21:43
                  Kojarzę nicki, nie zawsze z konkretną historią ale jak coś było osobliwego to często pamiętam. Ten mi się kojarzył jakoś niezdrowo więc sprawdziłam.
    • panna.nasturcja Re: Problem z mamą 07.02.24, 21:13
      Zadzwonić po pomoc medyczną, może wizyta domowa? Może być splątana z odwodnienia, skoro wymiotowała.
    • eliszka25 Re: Problem z mamą 07.02.24, 21:20
      Chyba za mało siedzę na ematce, bo nie kojarzę za bardzo, ale w takim razie masz rację. Autorka wątku nie nadaje się do opieki nad osobą z cukrzycą i demencją. W sumie, to nawet sama potrzebuje opieki.
      • panna.nasturcja Re: Problem z mamą 07.02.24, 21:21
        Tam jeszcze jest niepełnosprawny syn autorki.
        • eliszka25 Re: Problem z mamą 07.02.24, 21:25
          Jezu, niezła kombinacja. Współczuję kobiecie i naprawdę uważam, że potrzebna jej pomoc.
          • panna.nasturcja Re: Problem z mamą 07.02.24, 21:52
            Zdecydowanie!
          • taki-sobie-nick Re: Problem z mamą 07.02.24, 22:01
            Uhm, to ją wyegzekwuj. Kto ma wnioskować o tę pomoc? Autorka? Ależ ona uważa, że wszystko jest w porządku.

OPS-y to nie są szlachetne instytucje, które latają po ludziach i sprawdzają, czy aby wszystko z nimi w porządku.
    • lilia.z.doliny Re: Problem z mamą 07.02.24, 21:30
      Wiec byc może nie ma żadnej matki z demencją
      • eliszka25 Re: Problem z mamą 07.02.24, 21:32
        Tak naprawdę, to w sumie wszystko możliwe.
    • nangaparbat3 Re: Problem z mamą 07.02.24, 21:56
      Objawy jakie odpisujesz miała moja mama z powodu braku sodu. Leczyła się z tego w szpitalu i wróciła do dobrej formy, ale to bardzo niebezpieczne, i niedobór, i wyrównywanie.
      Tak czy inaczej wezwała bym karetkę natychmiast.
    • cranberries1983 Re: Problem z mamą 08.02.24, 09:27
      MOPS - moze skierować pomoc - opiekiunki
      orzeczenie o niepełnosprawności - powiatowy komisja (wiek, cukrzycea, Parkinson, demencja pozwoli uzsykać pomoc)

to pozwoli pozyskac środki i pomoce

poza tym neurlog, pogotowie
      Zakł Opiekunczo Lecznicy moze doa sie ja postawić na nogi
    • pytajacakinga Re: Problem z mamą 08.02.24, 17:10
      Nie wezwalas karetki??? Przecież to może być jakiś udar

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka