Dodaj do ulubionych

Albania, góry, lato

11.02.24, 18:26
Jak w temacie. Czy ktoś latem (2 poł. lipca do końca sierpnia) był w albańskich górach? Mam na razie luźny pomysł na wakacje (ok.2 tygodni) tam, ale dopiero zaczynam badać temat. Wakacje rodzinne z 10-latkiem (chodził już po polskich górach trasy 20 km i lubi chodzić) i ew. (jeśli wykaże ochotę) 18-nastolatką. Będę wdzięczna za wszystkie informacje z tzw pierwszej ręki, zarówno te polecające jak i znichęcające.
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Albania, góry, lato 11.02.24, 18:28
      Wydaje mi sie, ze tam w lecie jest dosyć ciepło...
    • heca74 Re: Albania, góry, lato 11.02.24, 19:49
      Nie. Lepiej zarzuć ten pomysł. W lecie tam jest naprawdę bardzo, bardzo gorąco.
      • abacab.81 Re: Albania, góry, lato 11.02.24, 19:57
        Szliśmy kawałek szlakiem likijskim w Turcji w końcu sierpnia. Klimat ten sam. Sami dorośli. Odpuściliśmy.
    • alina460 Re: Albania, góry, lato 11.02.24, 19:54
      Chcecie sie w tych górach ugotować? Sprawdź, proszę, infrastrukturę turystyczną. To nadal jest kraj trzeciego świata. Bród, smród i ubóstwo.
      • nika_1985 Re: Albania, góry, lato 11.02.24, 19:57
        Albania?? Ja byłam zachwycona..oczywiście,że trochę trzeci świat, ale byłam pozytywnie zaskoczona. Bardzo mi się podobało i wracam tam za każdym razem jak mogę..nawet na kilka dni. uwielbiam Tirane I okolice. Południe Albanii w ogóle nir jest zacofane. To jak Pulia.piekna woda..no i full turystow
        • sabina211 Re: Albania, góry, lato 11.02.24, 20:07
          Po raz pierwszy będę w Albanii za 3 tygodnie. Lecę z mężem na 3 dni do Tirany na początku marca. I im więcej czytam o tym kraju, tym bardziej mi się podoba jako kierunek wakacyjny....Ale na razie to tylko projekcja wspomagana opisami internetowymi.
      • alina460 Re: Albania, góry, lato 11.02.24, 20:56
        No i nie zapominajmy o bunkrach, gdzie tylko spojrzeć.
    • sabina211 Re: Albania, góry, lato 11.02.24, 20:00
      To może jednak morze? Ugotować się nie chcemy, ale na luksusach nam nie zależy.
      • abacab.81 Re: Albania, góry, lato 11.02.24, 20:15
        Tu nie chodzi o luksusy tylko bajzel. W kurortach full ludzi, a plaże nielegalnie sprywatyzowane przez hotele. Nawet ja się rozłożysz w miejscu teoretycznie publicznym, naganiacze będą żądali od ciebie kasy. Z kolei w ustronnych miejscach morze owszem piękne, ale dojazd ciężki i kompletny brak infrastruktury. Za potrzebą będziesz biegać za krzak albo kamień.

No i totalny rozpiździaj, wszędzie pełno rozgrzebanych budów i koparek pracujących w sezonie.
      • astomi25 Re: Albania, góry, lato 11.02.24, 20:15
        Ja mam zle wspomnienia z Albanii. Kraj ma potencjal, ma gory i morze, natura jest piekna. Ale duzo musi sie jeszcze zmienic w mentalnosci ludzi. Beton, i syf z gilem jeszcze jakos da sie przezyc. Stosunek do zwierzat - nie.
        Cos jak na polskiej wsi 40 lat temu. Do dzis mam przed oczami stada walesajacych sie wychudzialych psow ( kotow) i ludzi opedzajacy sie od nich jak od najgorszej zarazy...
      • heca7 Re: Albania, góry, lato 11.02.24, 21:54
        Byliśmy w Borsh kilka lat temu. Powiem szczerze, że podobało mi się bardziej niż w Czarnogórze tongue_out Sama miejscowość była wtedy mniejsza i jeszcze niezabudowana. Na plaży nikt nas nie zaczepiał. Jedzenie było smaczne i w przeciwieństwie do Zanzibaru nie miałam problemów z żołądkiem tongue_out
    • profes79 Re: Albania, góry, lato 11.02.24, 20:15
      Generalnie z tego co się orientuję, mimo, że góry mają bardzo fajne to szlaki i infrastruktura turystyczna w powijakach. Nie ryzykowałbym z dziećmi, zwłaszcza 10-latkiem. Byliśmy w maju i mieliśmy ambicję podejść - o ile pamiętam - pod Tomorr i miejscowi nam odradzili ze względu na warunki na szlaku.
      Tak naprawdę trzebaby złapać jakiś dobry przewodnik po Albanii i zobaczyć, gdzie dokładnie ta infrastruktura jest i jest znośna.
      • bywalec.hoteli Re: Albania, góry, lato 11.02.24, 22:54
        Z moich doświadczeń w górach Bałkanów to mało ludzi chodzi i szlaki są słabo oznakowane. Słabo oznacza to że każdy szlak ma takie samo oznaczenie (w Czarnogórze była to chyba czerwona kropka), szlaki nie są pielęgnowane, znak szlaku dojrzysz albo i nie. Mapy jak zawierają szlaki to nie zawierają kolorów ani czasów przejścia. To nie była Polska/Słowacja, gdzie szlaki są doskonale oznakowane i utrzymane, mapy zawierają szlaki, mnóstwo ludzi chodzi, można się schronić w schronisku.

Nie podejrzewam, żeby w Albanii było lepiej. Ale niech autorka sama sprawdzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka