12.02.24, 07:35
Ponieważ ematka wszędzie była i wszystko wie... Zupełnie przypadkiem wyszedł nam niespodziewany tygodniowy urlop w Rumunii, na przełomie czerwca i lipca. Ustaliliśmy,że najbardziej zależy nam na przejechaniu trasy transfogarskiej i transalpiny, czyli urlop w transylwanii. Na razie jako pewniaki mamy wesoły cmentarz w Santapa, kopalnie soli w Turda oraz właśnie te 2 trasy samochodowe.
Ematka na pewno była w Rumunii, co w transylwanii jest warte zobaczenia, a co zdecydowanie można odpuścić? Już czytałam,że zamek Bran nie zachwyca, za to Poenari zdecydowanie tak, tak jak zamek Korwin. Może znacie jakąś perełkę w pobliżu tych tras samochodowych, którą warto zobaczyć? Nie zależy mi na intensywnym zwiedzaniu, mogę niespiesznie jeździć sobie po transylwanii, ale nie chciałabym też ominąć czegoś wyjątkowego, wartego zobaczenia.
Obserwuj wątek
    • jkl13 Re: Rumunia 12.02.24, 07:36
      Widzę, że telefon zna się też na goegrafii... cmentarz oczywiście w Sapanta...
    • heca74 Re: Rumunia 12.02.24, 07:51
      Byliśmy krótko w Rumunii dwa lata temu. Za krótko żeby cos polecać, skupiliśmy się na stolicy i trasie. Napiszę tyle że warto wink Na trasie transfagoraskiej schodzi się baaaardzo dlugo. Dziesiątki zakrętów a przy drodze można spotkać niedźwiedzie. Trzeba uważać, choć nam minutę wcześniej przyszło powiadomienie na telefon. Ustawiłabym czas wyjazdu na trasę tak aby zacząć w miarę rano. Sam podjazd Ok.
      • jkl13 Re: Rumunia 12.02.24, 11:09
        Na samą transfogarską mam zaplanowane w sumie półtora dnia, więc mam nadzieję się powolutku wlec i chłonąć widoki i zakręty.
    • inaccessible_rail Re: Rumunia 12.02.24, 07:59
      Sigishoara, Sybin, Braszów, kościoły warowne (choćby Biertan, Viscri)
    • bywalec.hoteli Re: Rumunia 12.02.24, 08:58
      Zazdro. Piękny kraj.
      Polecam Sighisoars, Sybin, Braszów i góry transfogaraskie.
      • bywalec.hoteli Re: Rumunia 12.02.24, 08:58
        Sorry - góry fogaraskie
    • jkl13 Re: Rumunia 12.02.24, 11:07
      Ja wiedziałam, że ematka wszystko wie wink Zapisuję podpowiedzi, czekam na dalsze.
    • nena20 Re: Rumunia 12.02.24, 11:54
      Wulkany błotne.
    • inaccessible_rail Re: Rumunia 12.02.24, 12:36
      Po drodze można zatrzymać się w Oradei, piękne miasto z zabudową secesyjną
      • melikles Re: Rumunia 12.02.24, 12:48
        W zasadzie wszystkie miasta Siedmiogrodu to spuścizna węgierska. Sam Bukareszt to klimaty jak Warszawa w latach 90tych, miasto generalnie dość zaniedbane.

Transylwania i Fogarasze ładne, ale trochę haj nasze Tatry, sporo ludzi i komerchy. Prawdziwa Rumunia to moim zdaniem Bukowina i Maramuresz, tam czas zatrzymał się kilkadziesiąt lat temu.
    • narutek15 Re: Rumunia 12.02.24, 12:46
      Na Transfagarasan zarezerwuj sobie caly dzien. Trasa wydaje sie niedluga, ale jest tyle miejsc oi drodze, do samej trasy, gdzie mozna sie zatrzymac i podziwiac widoki, ze na pewni zejdzie wam duzo czasu. Powodzenia! My bylismy kilka lat temu i bylo super.
    • gargamelja Re: Rumunia 12.02.24, 13:29
      Wulkany. Błotne. Najbardziej mi sie podobaly.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka