Dodaj do ulubionych

sezon ogrodowy

14.02.24, 09:36
Kto jeszcze nie może się doczekać??
Powoli planuję nowe rośliny, mam w tym roku nowy ogród (wprowadziliśmy się latem, to pierwsza wiosna tutaj) i maaaasę do zrobienia.

Podpowiedzcie coś co rośnie w miarę szybko, i co mogę posadzić na tle świerków, żeby było trochę bardziej kolorowo? Taki efekt bym chciała:

https://i.pinimg.com/originals/f7/5a/11/f75a111616d587e6de0c41131db8dfd1.jpg
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 10:22
      mamkotanagoracymdachu napisała:

> Taki efekt bym chciała:

no to tutaj masz karłowe świerki, sosny, jałowce, cyprysiki, to czerwonolistne to mogą być klony, to wyższe zielone liściaste w prawym pewnie też, niskie żółtawe w lewym dolnym to jakiś wrzosiec albo wrzos.
      Ale nie sugeruj się zdjęciem (o ile to w ogóle zdjęcie, nie wizualka), bo (nie)stety rośliny rosną, i taki efekt będziesz miała przez chwilę, za moment połowę z tego wyrzucisz, bo nie wyrobisz z nieustannym przycinaniem tego.
      • mamkotanagoracymdachu Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 10:48
        No więc właśnie, trochę nie ogarniam, jak posadzic, żeby to miało sens za parę lat, bo przecież te choinki z przodu przerosną za chwilę te drzewka na pniu, więc drzewka powinny być chyba z przodu? Na razie mam paskudny płot do zasłonięcia i chęć wsadzenia czegoś zielonego szybko, byle już rosło.
        • alicia033 Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 11:46

>bo przecież te choinki z przodu przerosną za chwilę te drzewka na pniu,

Niekoniecznie. Jak posadzisz karłowe odmiany (a są ich setki), to nie przerosną.
          Poglądowo:
          www.drzewa.com.pl/iglaki-karlowate
          Jak chcesz coś zielonego na szybko i może się piąć po płocie, to posadź przy nim np. bluszcz (hedera felix). Będziesz miała całoroczne, ładne zielone tło, które ci nie zajmie dużo miejsca, a przed nim będziesz sadziła to, co już sobie wybierzesz, a co rośnie jednak wolniej i na czego efekt trzeba te kilka-kilkanaście lat poczekać.
          Jeżeli się nie może piąć, to zamiast bluszcza posadź żywopłot z kolumnowych, wąskich cisów i reszta jak wyżej.
        • lella_two Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 11:57
          Spróbuj z barwnymi czarnymi bzami, można je prowadzić na rozmaite sposoby: pień, krzew a nawet ciąć co roku do ziemi. Masz czerwone liście, purpurowe, lekko brązowe, złote, variegaty i pudrowane. Tam, gdzie ci nie zależy na kwiatach, tniesz wiosną, tam, gdzie akurat kwiaty robią efekt- po kwitnieniu.
    • a.ax Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 12:02
      Bez aplikacji nic się nie da zrobić.
      • arabelax Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 18:16
        😄 to samo pomyslalam. Bedzie potrzebna aplikacja, żeby wiadomo, kiedy podlać, kiedy przyciąć etc
    • enith Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 17:36
      Są dwie drogi do osiągnięcia takiego efektu:
      1. Kupno dużej ilości dużych stosunkowo roślin i gęste ich posadzenie. Plus: masz efekt od razu. Minus: mnóstwo kasy i mnóstwo roboty, bo większe rośliny trudniej się sadzi, a gęsto posadzone będziesz zmuszona szybko przenosić, usuwać, przycinać.
      2. Kupno mniejszej ilości mniejszych roślin i sadzenie w większych odstępach. Plus: mniejsza inwestycja pieniędzy i czasu, do tego ładnych parę lat upłynie, zanim będziesz musiała rośliny przerzedzać. Minus: na efekt taki, jak na zdjęciu możesz czekać wiele lat, zwłaszcza, jeśli kupisz dużo karłowatych i wolno rosnących roślin. A patrząc po rozmiarach tych choinek obstawiam, że ten ogród ma co najmniej 20-25 lat. Mam sporo tych samych lub podobnych odmian i wiem, z jaką mniej więcej szybkością rosną.
    • princesswhitewolf Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 18:09
      zastanow sie skad masz to zdjecie. Potem pomysl gdzie mieszkasz. Klimat inny. Poszukaj czegos co realnie bedzie sie mialo ok w Polsce.

Dziala to tez w druga strone. Przywloklam tuje syberyjskie z Polski. U mojej siostry rosly jak wsciekle a tu po 10 latach male i choruja na jakas grzybiczna chorobe
      • srubokretka Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 18:32
        >zastanow sie skad masz to zdjecie.

Wygladaj jakby bylo zrobione w usa. Wszystkie te rosliny tutaj widuje. W PL powinny byc ok.

• alicia033 Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 18:49
          srubokretka napisał:

> >zastanow sie skad masz to zdjecie.
          >
          > Wygladaj jakby bylo zrobione w usa.

To z gardenpuzzle, żadne realne zdjęcie.
      • alicia033 Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 18:43
        princesswhitewolf napisała:

> zastanow sie skad masz to zdjecie. Potem pomysl gdzie mieszkasz. Klimat inny.

na tym zdjęciu to są akurat rośliny z polskiego klimatu.
        Noale skąd ty miałabyś to wiedzieć, ogrodnicza ignorantko?
        • princesswhitewolf Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 19:09
          Dawaj po kolei wszystkie nazwy... Pogadamy. Ja widze ze nie

Do dzis wspominam widzac twoj nick to stwierdzenie ze 143 mln kraj ma taki sam potencjal demografii militarnej co 37 milionowy haha
          • alicia033 Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 19:21

> Dawaj po kolei wszystkie nazwy...

natychmiast jak tylko pokażesz tu te twoje "tuje syberyjskie", ty ziobro ogrodnicze.
            • princesswhitewolf Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 19:27
              O biedna kobieta nie rozumie nawet co jest napisane. Gdzie ja napisalam o syberyjskich tujach na obrazku? Czytaj uwaznie w jakim kontekscie ciapciu pisalam o tujach syberyjskich
              Syberyjski to tam jest swierk. Ale czekam na liste reszty od Ciebie.
              • alicia033 Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 19:32

> O biedna kobieta nie rozumie nawet co jest napisane. Gdzie ja napisalam o syberyjskich tujach na obrazku?

a ja gdzieś napisałam, że napisalaś o "syberyjskich tujach na obrazku", ty ziobro ogrodnicze i analfabetko funkcjonalna?
                • princesswhitewolf Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 19:37
                  No sugerujesz " pokazesz tu ( w domysle: na obrazku) te tuje syberyjskie"

Mam ci fote strzelic z ogrodu z przodu gdzie sa te tuje ciacpiu?
                  • alicia033 Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 19:45

> Mam ci fote strzelic z ogrodu z przodu gdzie sa te tuje ciacpiu?
                    .
                    tak, ty ziobro_ogordnicze. Pokaż te twoje "tuje syberyjskie"
                    • mamkotanagoracymdachu Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 20:04
                      alicia033 napisała:

> princesswhitewolf napisała:
                      >
                      > > Mam ci fote strzelic z ogrodu z przodu gdzie sa te tuje ciacpiu?
                      > .
                      > tak, ty ziobro_ogordnicze. Pokaż te twoje "tuje syberyjskie"
                      >
                      >
                      >

Po ematce się wiele spodziewałam, ale ze da radę zrobić gownoburze w temacie ogrodniczym, to nie 🥰😂
                      • alicia033 Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 20:32

> Po ematce się wiele spodziewałam, ale ze da radę zrobić gownoburze w temacie ogrodniczym, to nie 🥰😂
                        >

ekhm, spytaj forumową wyszukiwarkę np.o "tymianek".

Ta biedaczka chyba wciąż nie opanowała, że tymianek to roślina całorocznie trzymająca się w polskim klimacie a tussipect to jeden z flagowych produktów herbapolu.
            • alicia033 Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 19:28
              alicia033 napisała:

> natychmiast jak tylko pokażesz tu te twoje "tuje syberyjskie", ty ziobro ogrodnicze.

znaczy nie chodzi o zdjęcie twoich tuj (chociaż wstaw, lubię oglądać dokumentację twoich ogrodniczych porażek) a o istnienie czegoś takiego jak "tuja syberyjska".
              • princesswhitewolf Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 19:38
                Aa to ty nie wiesz ze bialy cedr to tuja aaa bidwastwo.
                • alicia033 Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 19:52

> Aa to ty nie wiesz ze bialy cedr to tuja aaa bidwastwo.

o, jeszcze "biały cedr" ci się uroił 🤣 🤣 🤣
                  • princesswhitewolf Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 20:25
                    alicia033 napisała:

> princesswhitewolf napisała:
                    >
                    > > Aa to ty nie wiesz ze bialy cedr to tuja aaa bidwastwo.
                    >
                    > o, jeszcze "biały cedr" ci się uroił 🤣 🤣 🤣

Bidawstwo zaiste skoro nie wie ze tuje to bialy cedr. Malo wiesz

Ciemno ale strzelilam fotke

• alicia033 Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 20:54

> Bidawstwo zaiste skoro nie wie ze tuje to bialy cedr. Malo wiesz

fakt, jeśli chodzi o botaniczne bbzdury, zwłaszcza w podejściu twojej brytyjskiej "translacji" to mało wiem, zdecydowanie preferuję naukowe, uniwersalne podejście, czyli jeśli chodzi o botanikę to łacinę i ewentualnie jej prawidłową transkrypcję na języki narodowe. Pechowo dla ciebie,ty ogrodnicze_ziobro, ani po polsku ani po angielsku "thuja occidentalis"prawidłowo nie da się jej przetłumaczyć na nic wspólnego ze słowami "syberyjski, cedr, biały".

tanebo001 napisał:

> Jak dla mnie wszystko na wschód od Dniepru - por mu o kula w łeb...
                  • princesswhitewolf Re: sezon ogrodowy 15.02.24, 11:00
                    BoIu boziu ogrodnik ciapcius z grajdola nie wie ze bialy cedr to tuja lol
                • hell-raiser1 Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 20:03

> Aa to ty nie wiesz ze bialy cedr to tuja aaa bidwastwo.
                  Mogłabyś ją zatrudnić do swojego dużego ogrodu. Jeśli się zna. I tak nie ma co robić 😊
              • princesswhitewolf Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 19:40
                Istne bidawstwo z Ciebie
                • alicia033 Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 19:55
                  czyli "thuja occidentalis"
                  Dziękuję za potwierdzenie, że jesteś analfabetką funkcjonalną.
                  • princesswhitewolf Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 20:24
                    Znana jako syberyjska co jest w tytule na wklejonym zdjeciu ciapciusiu
                    • alicia033 Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 20:34

> Znana jako syberyjska co jest w tytule na wklejonym zdjeciu ciapciusiu

najwyraźniej wyłącznie w GB.
                      Bo ani w Polsce ani w powszechnie obowiązującej na świecie nomenklaturze łacińskiej, ty ziobro ogrodnicze.
                      • princesswhitewolf Re: sezon ogrodowy 15.02.24, 10:39
                        Ciapciusiu unyslowy, a ty czytac jeszcze aie nie nauczylas sie- wkleilam wyzej po lacinie i patrz mam racje.
                        Wez juz sie nie osmieszaj
                • hell-raiser1 Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 20:01

> Istne bidawstwo z Ciebie
                  Masz następną fankę Princess. Można dodać psycho😥
                  • princesswhitewolf Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 20:24
                    Ee tam ta to psychofani wszystkich. To zdecydowanie forumowy troll..
    • srubokretka Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 18:29
      Tez nie moge sie doczekac i to tez dla mnie pierwsza wiosna w tym domu. U mnie juz rosna 3 klony czerwone. Jeden karlowaty. Jest rozlozysty i nadaje sie na front. Jeden na jesieni przesadzilismy i czekam z nadzieja, ze sie przeyjmie. Jesienia kupilam duzo tuj, bo bylo 50% znizki. 3 napewno uschly, ale moge je oddac. Znalazlam tez kilka krzakow na internecie, ktore musialam sama wykopac od ludzi, ktorzy chcieli sie ich pozbyc. Azalie wygladaja ok, ale Dwarf alberta spruce gubi kolki sad Ma ze 3m i musielismy uciac jeden gruby korzen. Wyglada na to , ze uschnie. crying
      Ja sadze ile wlezie , a jak bedzie za duzo to usune. Lubie miec zakrzaczony teren.
      • heca74 Re: sezon ogrodowy 15.02.24, 07:53
        Próbowałaś obficie spryskac go na przedziorka?
        U mnie jest jakaś epidemia od m/w 3 lat i gdybym nie robiła tego regularnie to 1/3 iglaków by padła.
        • srubokretka Re: sezon ogrodowy 15.02.24, 13:32
          Nie, niczym nie pryskalam. Dzieki za rade!! smile
          W moim przypadku to raczej zasuszenie podczas przesadzania. Nigdy tego nie roibilam wczesniej z tak duzymi drzewami/krzewami. Myslalam, ze jak zrobimy to zima to bedzie ok i alberta ma takie male korzenie, ale widocznie cos zle zrobilam. Poczekam do wiosny i zobaczymy.
    • jkl13 Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 20:06
      Taki efekt osiąga się ogrodnikiem lub emerytem z zacięciem ogrodowym. Ogród tego typu wymaga mnóstwa pracy, cięcia, pielenia (nawet jak posadzisz pod.folią i zasypiesz kamieniem.).
      Jeśli oracujesz na cały etat, masz dzieci i poza ogrodem inne hobby, nie dasz rady sama utrzymać tego w takim stanie. Zastanów się, na czym ci zależy, np.na zasłonięciu płotu, odgrodzeniu się od sąsiadów. Zacznij od prostych rzeczy, czyli żywopłot i trawnik (choć trawnik wbrew pozorom to też mnóstwo roboty). Dowiedz się, jaką masz glebę w ogrodzie i szukaj w necie roślin, które Ci się podobają i dadzą sobie radę w miejscu, gdzie mieszkasz. Czytaj. Pytaj w sklepach ogrodniczych. Niedługo ruszą targi ogrodnicze, wybierz się na jakiś w twojej okolicy, pogadaj że sprzedawcami, kup coś, co ci się spodoba, wsadź i czekaj na efekty. Za rok znowu coś dosadzisz, douczysz się, pomieszkasz, dowiesz się, czego potrzebujesz. I tak powoli stworzysz ogród.
      A po 15 latach zaczniesz wycinać i robić miejsce na nowe nasadzeniasmile Albo zamarzy ci się szklarnia i warzywnik i przeorganizujesz cały ogrod w tym celu. Posiadanie ogrodu to nieustanna praca, a mimo tego ciągle chce się wsadzać coś nowego. Najważniejsze to mieć cierpliwość i umiar.
      • alicia033 Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 21:02
        jkl13 napisała:

> Jeśli oracujesz na cały etat, masz dzieci i poza ogrodem inne hobby, nie dasz rady sama utrzymać tego w takim stanie.

bez przesady, jak najbardziej da się, trzeba "tylko" wiedzy jak to zrobić.
    • raphidophora_tetrasperma Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 20:25
      Tak tutaj nieśmiało przycupnę, akurat za sezonem ogrodowy to najmniej tęsknię. No ale może jak was poczytam, to mnie natchnie. Mój ogrod marzeń miałby same drzewka owocowe, może wierzbę, mnóstwo lilii, bzu i forsycji. I jeszcze kartofle bym posadziła. Akurat iglaki to najchętniej bym wszystkie wywaliła, brzydko się starzeją, nie ma z nich żadnego pożytku i jeszcze wrednie kłują.

Masz super walentynkową sygnaturkę ❤️
      • heca74 Re: sezon ogrodowy 15.02.24, 08:01
        Drzewa i krzewy iglaste produkują tlen, zimą kiedy nie ma liściastych wink
        Bez lubi się rozrastać od korzenia więc nie jest to krzew bezobsługowy. Forsycja kwitnie krótko, wiosna i zwykle w tym okresie jest zimno. A drzewka owocowe wymagają nieustannej pielęgnacji i oprysków a na koniec i tak połowę owoców zjedzą ptaki i osy tongue_out
        Ziemniaki można posadzić w specjalnych workach i hodować nawet w małym ogrodzie.
        • alicia033 Re: sezon ogrodowy 15.02.24, 08:06
          heca74 napisał(a):

> Ziemniaki można posadzić w specjalnych workach i hodować nawet w małym ogrodzie

ciekawe, jak tam jackowej idzie uprawa...
        • raphidophora_tetrasperma Re: sezon ogrodowy 15.02.24, 23:00
          heca74 napisał(a):

A drzewka owocowe
          > wymagają nieustannej pielęgnacji i oprysków a na koniec i tak połowę owoców zje
          > dzą ptaki i osy tongue_out

To mnie zachęciłaś 😮‍💨
    • majenkirr Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 20:48
      Nie znam się i na podwórku NIC nie robię, ale to zdjęcie nie wygląda mi na prawdziwe 😏
      • alicia033 Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 20:56
        majenkirr napisała:

> ale to zdjęcie nie wygląda mi na prawdziwe 😏
        >

I prawidłowosmile. To wytwór z programu gardenPuzzle.
      • raphidophora_tetrasperma Re: sezon ogrodowy 14.02.24, 21:29
        majenkirr napisała:

> Nie znam się i na podwórku NIC nie robię

Posadź albo chociaż zleć komuś posadzenie jabłonki dla kurek. Jablonka by się cieszyła ze świeżego nawozu, kurki by się cieszyły z upadłych jabłek, Ty byś szarlotki piekła. Same plusy. 🍎🍏🪱🐓🥧
        • majenkirr Re: sezon ogrodowy 15.02.24, 14:57
          Kurki maja już dwie jabłonki 😎 do siedzenia na nich, jabłek nie jedzą, ale szarlotkà nie wzgardzà.
          • raphidophora_tetrasperma Re: sezon ogrodowy 15.02.24, 23:02
            Matkobosko! Kurki na jabłonce, jedzące szarlotkę ❤️
    • eliszka25 Re: sezon ogrodowy 15.02.24, 00:59
      W temacie głównym nie pomogę, bo się nie znam. Natomiast uroczyście oznajmiam, że u mnie sezon ogrodowy w sumie rozpoczęty. Nasionka pigwowca japońskiego, które trzymam od jesieni w lodówce, zaczęły kiełkować i dwa już zasadziłam. W ubiegłym roku przezimowałam w lodówce 14 nasionek, 10 wykiełkowało, a do dziś przeżyło 8 sadzonek. Zobaczymy jak mi pójdzie w tym roku.
    • 1papryczka.chili Re: sezon ogrodowy 15.02.24, 15:39
      Ja coś tam już zaczęłam robić. Przycięłam trawy, lawendy, róże. Zdjęłam z jednej dużej rabaty całą włókninę. Będzie tylko kora. Mam do wykopania 5 roślin i do posadzenia kilkanaście. Trawnik do życia po zimie ma przywrócić ogrodnik.
      • blokersowa Re: sezon ogrodowy 15.02.24, 19:03
        Dlaczego zdjelas? Dzis widzialam filmik z pieknego duzego ogrodu z widiczna jeszcze wloknina i pani mi napisala, ze to dla oszczednosci czasu przy pielegnacji. I ze juz jest na tym kora smile
        • 1papryczka.chili Re: sezon ogrodowy 15.02.24, 19:41
          Wielu ogrodników uważa że włóknina, nazywana przez nich szmatą, szkodzi roślinom. Na wszystkich rabatach mam włókninę a z tej jednej zdjęłam bo chcę zobaczyć czy jest rożnica. Na pewno jest tak, że pod włókniną rośliny płytko się ukorzeniają i nawet jak zrywałam ją to mnóstwo korzeni na wierzchu. Akurat ta rabata jest mocno kwiatowa bo mam tam białe róże, szałwie fioletowe i różowe, lawendy, hortensje bukietowe oraz trawy ozdobne. Natomiast na innych rabatach mam glównie iglaki różne, drzewa iglaste i lisciaste, trawy ozdobne a z kwitnących tylko hortensje bukietowe i te rabaty są tak ogromne że tam bym się sama nie podjęła zdejmowania włókniny. Zresztą tam jest kamień wysypany.
    • chococaffe Re: sezon ogrodowy 15.02.24, 19:09
      Ja kupiłam dwa komplety nasion pomidorów (tygrysich i czarnych). Jedne będą zaopiekowane w donicach na balkonie, drugie zostawione same sobie na działce (tzn jakieś paliki pewnie im przyczepimy w czasie wizyt) - zobaczymy co się stanie.

Oprócz tego tradycyjnie lawenda i róże. Może też coś więcej
    • pupu111 Re: sezon ogrodowy 15.02.24, 22:36
      Nie podoba mi się to na obrazku, masa róznych drzew o kompletnie nienaturalnym wyglądzie. Tzn chodzi o układ, bo lubie zagajniki, ale to wygląda nienaturalnie. Lepiej miec cos w tonacji dwóch kolorów, bardziej się odpoczywa w takich ogrodach, a zawsze sobie mozna dodac kwiaty, które ozywiają

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka