Dodaj do ulubionych

Ulga na dziecko

17.02.24, 13:10
Co sądzicie o nowym przepisie wiążącym ulgę na dziecko z dochodem?
Samotny rodzic zarabiający powyżej 56 tyś nie może skorzystać z tej ulgi, chociaż dochód 56 tyś rocznie to jest na prawdę niski dochód. To nie są żadne kokosy. Biorąc pod uwagę małżeństwo to także po przekroczeniu dochodu (112 tys) zostają z niczym, a to także w przypadku 3 osobowej rodziny nie jest wysoki dochód.
Dobrze, że zostawili chociaż ulgę na jedynaka niezależną od dochodu dla dzieci z orzeczeniem o niepełnosprawności.
Nie podoba mi się ta zmiana, karani są samotni rodzice jedynaków, którzy sobie troche lepiej radzą finansowo.
A wy co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 13:12
      Myślę że dopóki wszelkie dyskusje będą podążały w kierunku "kto nie dostanie a mógłby też" to jesteśmy w du*ie.
      • turkusowozlota Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 13:17
        Nie dość, że alimenty są w dużej mierze niesciagalne, a pieniądze z funduszu alimentacyjnego się nie należą przy takim dochodzie, to jeszcze pozbawia się samotnego rodzica, który najczęściej ma wszystko na swojej głowie ulgi na dziecko.
        Nie podoba mi się to.
    • abecadlowa1 Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 13:13
      Limit dochodów samotnego rodzica uprawniający do skorzystania z ulgi wynosi 112 tys.
      • turkusowozlota Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 13:20
        Nie, wynosi 56 tys.
        Ja już jestem rozliczona i jako samotny rodzic zarabiający powyżej 56 tyś a poniżej 112 tyś ulga na dziecko nie należałaby mi się, ale moja córka ma orzeczenie o niepełnosprawności, więc mogłam ją odliczyć.
        Moje samotne koleżanki z pracy mające dzieci bez orzeczenia zostały z niczym.
        • iwles Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 13:26

Nie.
          Dochod samotnego rodzica, który autentycznie sam wychowuje dziecko wynosi 2x56 tys. =112.000 zł.
        • mamkotanagoracymdachu Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 13:31
          Ale tu nie masz racji:

Odliczenie przysługuje, jeżeli wykonywałeś władzę rodzicielską, pełniłeś funkcję opiekuna prawnego lub sprawowałeś opiekę poprzez pełnienie funkcji rodziny zastępczej wyłącznie w stosunku do jednego małoletniego dziecka i jednocześnie twoje dochody nie przekroczyły w roku podatkowym kwoty:

112 000 zł w przypadku, gdy pozostajesz przez cały rok podatkowy w związku małżeńskim (sumuje się dochody twoje i twojego małżonka),
          112 000 zł w przypadku jeśli jesteś osobą samotnie wychowującą dziecko,
          56 000 zł w przypadku jeśli nie pozostawałeś w związku małżeńskim, w tym również przez część roku;

www.podatki.gov.pl/pit/ulgi-odliczenia-i-zwolnienia/ulga-na-dziecko/
        • abecadlowa1 Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 14:24
          turkusowozlota napisała:

> Moje samotne koleżanki z pracy mające dzieci bez orzeczenia zostały z niczym.

Bo chyba Ty im doradzałaś. Po co ludzi w błąd wprowadzasz?
          • turkusowozlota Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 14:34
            Księgowa tak nam powiedziała
            • mamkotanagoracymdachu Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 14:36
              turkusowozlota napisała:

> Księgowa tak nam powiedziała

To źle Wam powiedziała, serio, wystarczy 30 sekund googlania żeby dotrzeć do informacji na stronie rządowej.
            • kochamruskieileniwe Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 18:08
              Niech składają (koleżanki z pracy) korekty zeznania. Wtedy dostaną zwrot ulgi na dziecko. Oczywiście, jeśli są samotnymi matkami i nie przekraczają progu 112 tys.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 13:25
      Kurde, nawet nie wiedziałam, że jest takie ograniczenie, planowałam normalnie odliczyć! Dzięki, że piszesz.
      • kochamruskieileniwe Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 13:34
        Od lat takie jest. I od lat progi są takie same. Oraz kwota odliczeń.

Mnie jedno irytuje. Jak prędko zapomnialo się, skąd ta ulga się wzięła. Otóż, gdy negocjowano stawki VAT na artykuły dziecięce, pozostaliśmy przy najwyższej stawce. Rekompensatą za to miała być właśnie ulga na dziecko. Tak. Pamięć mam dobrą 😈
      • mamkotanagoracymdachu Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 13:35
        Na dwójkę nie ma limitów! Dobra, to jednak odliczę big_grin
        • iwles Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 13:46

Nie, nic się nie zmieniło. Na jedno tez byś mogła odliczyć (limit 112.000). Limit 56.000 jest, gdy rodzice razem wychowują dziecko i nie są w związku małżeńskim (to jest w twoim linku i tak było w instrukcji e-pitu).
          Mnie e-pit rozliczył normalnie: 1 dziecko, dochod powyżej 56.000.
          • mamkotanagoracymdachu Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 14:06
            Na jedno bym nie mogła, na szczęście mam dwójkę wink
        • 18lipcowa3 Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 13:59
          No właśnie też się zdziwiłam bo przekraczamy 112 i rozliczyłam pit i jak byk mamy ulge na dzieci
          • iwles Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 16:01

Przy ilości dzieci więcej niż jedno nie ma limitu.
            • is-laura Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 18:20
              Liczbie dzieci
      • klaramara33 Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 21:23
        mamkotanagoracymdachu napisała:

> Kurde, nawet nie wiedziałam, że jest takie ograniczenie, planowałam normalnie o
        > dliczyć! Dzięki, że piszesz.
        >
        Przy jednym dziecku jest jedynie ograniczenie dochodowe.
        • mama766 Re: Ulga na dziecko 22.02.24, 14:33
          a jak mam dwoje, ale jedno już pełnoletnie, a drugie pełnoletnie w trakcie poprzedniego roku?
          • iwles Re: Ulga na dziecko 22.02.24, 14:57

Dzieci do 26 roku życia, pod warunkiem, że się uczą.
    • snajper55 Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 13:46
      turkusowozlota napisała:

> Co sądzicie o nowym przepisie wiążącym ulgę na dziecko z dochodem?
      > Samotny rodzic zarabiający powyżej 56 tyś nie może skorzystać z tej ulgi

Nie tyś tylko tys. (z kropką). Nie ma skrótu tyś.

S.
    • arthwen Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 20:20
      Mnie temat nie dotyczy o tyle, że a) nie jestem samotnym rodzicem, b) nigdy nie łapaliśmy się na ulgę na dziecko.
    • agus-ka Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 20:24
      Próg dla jedynaków był od dawna. W lipcu 2023 roku rząd zdjął go dla dzieci niepełnosprawnych. Choć tyle
      • taki-sobie-nick Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 22:37
        Może by zlikwidować progi dopłat dla dorosłych niepełnosprawnych, hm?
        • kamin Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 22:47
          Dopłat do czego?
          • taki-sobie-nick Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 22:56
            Do renty, a do czego?
            • iwles Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 23:01
              taki-sobie-nick napisała:

> Do renty, a do czego?

W PIT-ach?

• taki-sobie-nick Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 22:41
      Nie podoba mi się ta zmiana, karani są samotni rodzice jedynaków, którzy sobie troche lepiej radzą finansowo.

Nie są "karani", tylko nie da się dofinansować wszystkich w społeczeństwie.
    • taki-sobie-nick Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 22:43
      Postuluję stuprocentowy zwrot wychowywania dzieci dla wszystkich rodziców.
      • iwles Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 22:56
        taki-sobie-nick napisała:

> Postuluję stuprocentowy zwrot wychowywania dzieci dla wszystkich rodziców.

Całe 92,67 zł miesięcznie!

• kamin Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 22:46
      Wydawało mi się, że ten limit jest od zawsze. Dopiero przy dwójce dzieci nie obowiązywał.
      • abecadlowa1 Re: Ulga na dziecko 17.02.24, 23:00
        Płace wzrosły, a wysokość limitu nie, dlatego niektórzy dowiedzieli się o istnieniu tego limitu.
    • grzegorzkx4 Re: Ulga na dziecko 21.02.24, 16:43
      Czy od dochodu uzyskanego w 2023 odlicza się składki na ubezpieczenie społeczne ? Bez odliczenia przekraczam limit po odliczeniu już się łapię.
      • lucadimontezemolo Re: Ulga na dziecko 21.02.24, 17:44
        Odlicza.
    • evening.vibes Re: Ulga na dziecko 21.02.24, 16:53
      W zeszłym roku była wałkowana dokładnie ta sama bzdura:
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,174574831,174574831,Ulga_na_dziecko_2023_znow_PiS_uderza_w_samotnych.html

Przerażające, że ludzie łykają bo 'ktoś powiedział', 'gdzieś pisali' i nawet nie sprawdzą 🤦‍♀️
    • zanetka.x Re: Ulga na dziecko 21.02.24, 18:14
      Samotny rodzic to w większości przypadków osoba żyjąca w konkubinacie - czy takie osoby powinny mieć przywileje samotnych rodziców? w przedszkolu podczas rekrutacji ich dzieci są przyjmowane w pierwszej kolejności.
      • taki-sobie-nick Re: Ulga na dziecko 21.02.24, 19:43
        zanetka.x napisała:

> Samotny rodzic to w większości przypadków osoba żyjąca w konkubinacie

Zaneciu, podeprzyj to twierdzenie statystykami.
    • dwasmoki Re: Ulga na dziecko 22.02.24, 14:24
      Czy ktoś mógłby napisać, która konkretnie pozycja w PIT-37 nie może przekroczyć tych 112 000? Dochód (85) czy dochód po odliczeniach (127)?
      • iwles Re: Ulga na dziecko 22.02.24, 14:52

Obliczając limit do celów skorzystania z ulgi na dziecko, do dochodów rodziców zalicza się dochody uzyskane łącznie w danym roku podatkowym po odliczeniu zapłaconych przez podatnika składek na ubezpieczenie społeczne.

Więc ani to. ani to. Od pozycji 85 odejmij składki na ubezpieczenia społeczne.
        Może to być kwota z pozycji 127, pod warunkiem, ze nie masz jeszcze innych odliczeń od dochodu.
    • szmytka1 Re: Ulga na dziecko 22.02.24, 14:35
      Oo, to mnie zasmuciłaś, no trudno, w tym roku nie będzie zwrotu. Co mam myśleć, jak zawsze szkoda, gdy traci się jakaś kase, no ale cóż poradzę. Podatki tak czy siak płacić musimy 😉
    • mama766 Re: Ulga na dziecko 22.02.24, 14:43
      a jak jedno już pełnoletnie to traktują mnie już jak rodzica jednego dziecka?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka