Dodaj do ulubionych

A tę zabawę znacie? - Infinite Craft

19.02.24, 11:12
Nie wiem, czy mi link przejdzie, ale wystarczy wrzucić w Google.

Łamigłówka korzystająca z AI - zaczyna się z czterema żywiołami, nakładając je na siebie uzyskuje się kolejne wyrazy/nazwy/pojęcia. Czasami AI halucynuje i wytwarza coś nieistniejącego; niestety raz stworzonego nie da się usunąć. Czasem wychodzą rzeczy niespodziewane... Niektóre pojęcia są "silne" i nakładane z czymś innym dają to samo (albo są silne pary, np. Romeo daje Juliet i odwrotnie).

Jeśli się coś wynajdzie jako pierwsza osoba, dostaje się o tym informację. Z moich (takich istniejących, a nie zmyślonych przez AI): "Mount Fitz Roy", ""Różewicz", "Tadeusz Kosciuszko" (nie wykluczam, że wersja przez ś już była), "Wisława Szymborska" (przez ł), "Tadeusz Kanor", "Słowacki Theatre", "Warsaw Airport", "LOT Polish Airlines".

Strasznie się namęczyłam z Wałęsą wink, ostatecznie mam "Walesa" i "Lech" (z ikonką piwa big_grin), razem się nie udało. Nie wychodzi mi Piłsudski. I Litwy nie umiem znaleźć (nie, Mickiewicz nie pomaga wink), wszystkie inne kraje wokół Bałtyku mam.
Obserwuj wątek
    • arthwen Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 19.02.24, 23:09
      wink
      • mdro Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 19.02.24, 23:57
        Też już mam! (Ale Piłsudskiego dalej nie...)
        • k.messi Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 21.02.24, 16:19
          U mnie to idzie w nieogarnialnym kierunku, przed chwilą wynalazłam Boga, jednorożca i czarną materię big_grin
          • mdro Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 21.02.24, 16:58
            A Messiego nie masz jeszcze? wink
            Pochwalę się Muminkami, co prawda nie w komplecie (postaci, poza Mamą, Tatą i samym Muminkiem nie chcą wychodzić)

• k.messi Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 21.02.24, 17:03
              Jak robicie screena z tymi strzałkami pokazującymi ścieżkę? U mnie wygląda to inaczej sad
              • k.messi Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 21.02.24, 17:04
                O, tak o
                • mdro Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 21.02.24, 17:50
                  Może na telefonie pokazuje inaczej? Ja zrobiłam z ekranu komputera. (Te niteczki są dla ozdoby tylko wink).
              • arthwen Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 07.03.24, 19:34
                Te "strzałki" to są tylko takie niteczki między różnymi hasłami. W żadne sposób nie pokazują ani wynikania, ani nie sugerują odpowiedzi. Pojawiają się też między hasłami, które są dla siebie wzajemnie "martwe", tzn nie reagują ze sobą.
            • arthwen Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 09.03.24, 18:53
              Muminki też mam, ale mam też prawie komplet z Puchatka smile
              • arthwen Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 09.03.24, 18:54
                Ale chciałam jeszcze E. H. Sheparda zrobić i na razie fiasko.
          • daniela34 Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 21.02.24, 17:02
            k.messi napisała:

jednor
            > ożca i czarną materię big_grin

Ja niestety utykam na greckich bogach, ewentualnie Robin Hoodzie.
    • arthwen Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 07.03.24, 13:27
      Przez Ciebie, mdro, siedzę i klikam w toto tongue_out
      Zrobiłam Poznań (jako pierwsza wink ), normalnie przez ń, ale nie umiem zrobić Krakowa przez ó. Mam tylko Krakow. W ogóle z polskimi miastami jakoś mi słabo idzie, mam tylko 6 i nawet Gdyni zrobić nie mogę, mimo tego, że mam Gdansk i Sopot...
      • iduka Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 26.03.24, 00:35
        Jak zrobiłaś Poznań? Kombinuję i nic nie wychodzi...
        • arthwen Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 26.03.24, 12:16
          Adam Mickiewicz + university i potem efekt krzyżujesz z city.
          • arthwen Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 26.03.24, 12:17
            A jakby ktoś chciał Kraków, to Wisła + city wink
            • iduka Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 26.03.24, 13:07
              albo Poland + Lake
              • arthwen Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 26.03.24, 15:07
                Poland + Lake daje Krakow, bez ó.
          • iduka Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 26.03.24, 13:09
            smuteczek, u mnie nie zadziałało - Adam w ogóle się nie chce łączyć z uniwerkiem...
            • arthwen Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 26.03.24, 15:04
              Hmm, może coś pomieszałam i nie pamiętam. Zaraz.
              • arthwen Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 26.03.24, 15:07
                A, już wiem. Adam Mickiewicz + Jagiellonian University smile
                Daje to Adam Mickiewicz University i to z city i jest Poznań wink
    • semihora Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 09.03.24, 12:57
      Doszłam do pola z trzema znakami zapytania i do chinibanibanibani(...)ban - ki czort? 🙈🙈🙈
      • arthwen Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 09.03.24, 18:50
        Mam takie z 3 znakami zapytania, takie z jednym znakiem zapytania i chyba z 30 różnych z ikonami z pytajnikiem wink

AI tworzy czasem w ogóle nieistniejące rzeczy, czasem baaardzo dziwne typu np:
    • arthwen Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 25.03.24, 14:21
      Odkopuję wątek, bo się muszę pochwalić wink
      • arthwen Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 25.03.24, 14:22
        Piłsudski był łatwy, jak już wpadłam na pomysł, ale z cholernym Narutowiczem chrzaniłam się DWA dni!
      • mdro Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 25.03.24, 18:23
        Łał! Gratulacje! Mnie się już znudziło, tzn. zaczęłam robić głupie rzeczy wink i stwierdziłam, że już mi się nie chce. A jak zrobiłaś Piłsudskiego?
        • arthwen Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 25.03.24, 23:10
          A ja lecę trochę tematycznie, po historii polski i równolegle po seriach książkowych i niektóre są tak trudne do uzyskania, że to fajna łamigłówka smile Jakoś ostatnio wszystkie inne mi się znudziły, a to mnie wciągnęło smile

Piłsudski tak:
          • arthwen Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 25.03.24, 23:12
            Joseph z Conrada o ile dobrze pamiętam. Polish diacritic było trudne i od ręki to nie pamiętam, ale bardzo się przydaje.
            • iduka Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 26.03.24, 13:08
              Jakbyś sobie przypomniała, to byłoby super - brakuje mi polskich merdających ogonków smile
              • arthwen Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 26.03.24, 15:16
                Musisz Diacritic zrobić (na pewno do tego potrzebne jest Accent i Tilde)
                • arthwen Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 26.03.24, 15:18
                  I Diacritic łączysz nie pamiętam czy z Polish Language, czy z Polish Wikipedia, czy Polish Translation
    • smoczy_plomien Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 27.03.24, 15:25
      Weszłam z ciekawości. Fajny pomysł, ale realizacja chyba niezbyt. Tzn. AI jest zbiasowane i pewne terminy kręcą się w kółko wokół siebie lub jakichś, niekoniecznie najbardziej intuicyjnych dla Polaka/Europejczyka, skojarzeniach. Konkretny przykład: Ukraine + Art = ...? Kto zgadnie? Otóż... Czarnobyl. Kurczę, no jednak oczekiwałabym jakiegoś artysty, muzeum, stylu albo techniki. Od 2 dni nie umiem zrobić Polski, bo wszystkie wódczano-piwno-ziemniaczane tematy kierują na Rosję, komunizm, żelazna kurtyna i zimna wojna przeskakuje między Rosją a Niemcami, natomiast Enigma Machine + WWII = James Bond. Gdyby gra opierała się na faktycznych skojarzeniach, to super, ale jeśli polega na zgadywaniu, co siedzi w feedzie tego konkretnego AI, to niestety bez sensu. Chyba, że czegoś kompletnie nie zrozumiałam w założeniach tej gry, co jest możliwe, bo nigdzie nie znalazłam opisu reguł, tylko romantyczny, marketingowy opis o potędze AI.
      • arthwen Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 03.04.24, 22:20
        Bo to nie jest na skojarzeniach jakie ty masz, tylko na tym co nakarmiło AI. Jeśli nakarmili go zawartością internetu (ja tak obstawiam), to te skojarzenia są jakie są wink

Jak chcesz podpowiedzi, to ci podam "przepis" na Polskę wink
        • iduka Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 05.04.24, 23:28
          Wiem, że to nie do mnie propozycja - ale poprosiłabym o przepis na accent smile
          • arthwen Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 06.04.24, 00:10
            Ja robiłam tak big_grin
            • arthwen Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 06.04.24, 00:13
              Ale da się zrobić z "acc" + Ent, dużo prościej wink
        • mdro Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 05.04.24, 23:46
          Polskę chyba najłatwiej robi się z Curie wink, a ją z kolei z Radium+Queen/Princess.
          • arthwen Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 06.04.24, 00:02
            Curie zrobiłam z Nobla smile
    • arthwen Re: A tę zabawę znacie? - Infinite Craft 06.04.24, 00:22
      A to są wszystkie moje polskie miejscowości (z prawidłową polską pisownią)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka