dormacsjitterbugg 19.02.24, 15:28 Czy niejedzenie chleba, makaronu, ziemniakow etc jest szkodliwe? Czy moze to czymkolwiek grozic? Pytam po rozmowie za znajoma. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
primula.alpicola Re: Czy 19.02.24, 15:48 U mnie by się to skończyło załamaniem psychicznym🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Czy 19.02.24, 16:02 Niby można wykluczyć te pokarmy z diety, bo ich składniki są też w innych pokarmach i nie mają one jakichś unikalnych właściwości. Np. błonnik jest też w innych warzywach i owocach, skrobia też, witaminy i minerały także. No ale co właściwie jest zamiast dodatku skrobiowego na obiad? Nic zupełnie? Jeść samo mięso i surówkę? A zamiast kanapek sam ser i wędliny z pomidorem i ogórkiem? Ja to bym ciągle była głodna na takiej diecie. I jadłabym pewnie twarożek z cukrem po posiłkach. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy 20.02.24, 00:18 Wpisz sobie w google: keto bread. Albo Keto pasta Masa przepisow. Na Insta zobaczysz jak wyglada to Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Czy 20.02.24, 03:10 No ale pod warunkiem że jest się na diecie keto. Po co to w normalnej diecie. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Czy 20.02.24, 11:06 Nigdy nie słyszałaś o istnieniu kasz? Ani o tym, że krajach azjatyckich od zarania wieków nikt nie robił kanapek i nie jadł chleba? Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Czy 20.02.24, 19:42 A gdzie ty widzisz złośliwość? Ja tylko swoje zdziwienie wyraziłam! Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Czy 20.02.24, 20:32 > Ani o tym, że krajach azjatyckich od zarania wieków nikt nie robił kanapek i nie jadł chleba? Więc poniższy opis jest całkiem zmyślony, jak opowieść Marco Polo? "nie gustuję w chińskich chlebkach o nazwie Bing, które są smażone na patelni i podawane na gorąco, jak naleśniki. Masłem się tego nie posmaruje, kanapki się nie zrobi... Ale są też cieniutkie chlebki Bao Bing (cienkie jak opłatki!), w które zawija się różne nadzienie (najlepsza jest kaczka!) i je się to palcami. Poezja! W południowej Azji (Wietnam, Kambodża, Tajlandia, Malezja, (...) bardzo popularne są Czapati – cienkie placuszki z pszennej mąki i wody. Piecze się je na kamiennej płycie, a na koniec przez chwilę trzyma nad wolnym ogniem, aż na powierzchni utworzą się bąble, a miejscami skórka jest wręcz przypalona. (...) W Indiach popularny jest chleb Naan z białej mąki, drożdży i wody. Piecze się go w bardzo dziwny sposób: placki wyrobionego ciasta są przyklejane do pionowych ścianek bardzo osobliwego pieca w formie glinianego dzbana zwanego tandoor. Chleb spływa po ściankach i po upieczeniu ma formę bardzo płaskiego placka, pomarszczonego jak szmata. Temperatura pieczenia jest ponad 480 stopni, więc przyrządzenie placka trwa poniżej minuty. Trzeba tylko uważać, bo w Indiach, gdzie brak drewna opałowego, piece tandoor są często opalane suszonym nawozem. (...) Pozostając w Azji, ale zbliżając się do Polski napotykamy chleby gruzińskie (...). Najpopularniejsze są Chaczapuri z różnymi dodatkami (...), trochę podobne w swojej ogólnej koncepcji do pizzy (okrągły placek z dodatkami na środku i z zapiekanym serem). W samej Gruzji popularne są chleby zwane Puri albo Szoti, które piecze się podobnie, jak opisany wyżej chleb Naan na ścianach glinianego pieca nazywanego tam tone. Zwykle są to chleby pieczone na zakwasie, z samej mąki pszennej i wody, ale są też odmiany z dodatkami masła, jajek i drożdży. Bardzo chrupkie, wymagają rwania rękami, a nie krojenia. (...) Ciekawe są też chleby armeńskie (...). Tutaj dominuje podpłomyk o nazwie Lawasz, cienki, długi i bardzo elastyczny, więc można w płaty tego chleba zawijać różne nadzienia mięsne lub warzywne, tworząc jedyne w swoim rodzaju przekąski." Źródło: gazeta.myslenice.pl/chleby-egzotyczne-azja-i-polnocna-afryka Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Czy 19.02.24, 16:09 Zdaje się, że miliony (miliardy?) ludzi wymienionych nie jedzą i żyją. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Czy 19.02.24, 16:26 Jaka milionowa grupa ludzi obywa się bez pieczywa? Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Czy 19.02.24, 16:38 demodee napisała: > Jaka milionowa grupa ludzi obywa się bez pieczywa? Ludy dalekiej północy Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Czy 19.02.24, 17:06 Większość Azji…? Nie wiem czy arabskie placuszki można uznać za pieczywo, Ale z tego widziałam one służą bardziej to nagarniania różnych innych rzeczy Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy 20.02.24, 00:17 Np ja. Dieta niskoweglowodanowa. Ale sa tez diety KETO, paleo itd Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Czy 20.02.24, 03:14 Princess, daj poproszę przykładowy dzienny jadłospis na swojej diecie? Rozważam bo jem za dużo słodkiego. A odstawienie powoduje moje skuteczne chudnięcie, niestety ciężko wytrwać. Odpowiedz Link Zgłoś
headonshouldersbaby Re: Czy 20.02.24, 19:08 dzisiaj: na śniadanie: smoothie z 250ml kefiru, jagody, kawałek mango, odzywka białkowa organiczna o smaku wanilii. Na lunch omlet z jajek, sera, czarnej fasolki i cebuli Na kolacje ryżowe noodle z bulionem, warzywami i okra. Zamiast noodli spokojnie wystarczyłoby więcej warzyw ale miałam ochotę. Jestem na niskowęglowodanowej ale czasem oszukuje - waga się trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Czy 20.02.24, 03:11 Ci, co nie jedzą kanapek za to jedzą dużo ryżu 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Czy 20.02.24, 13:49 mamtrzykotyidwato5 napisała: > Może po to, żeby być zdrowszym? znaczy co jest niezdrowego w skrobi (ziemniaki) czy glutenie? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Czy 20.02.24, 00:16 No zyje jakos pare lat. Rzeklabym ze mam lepsze wyniki. Odpowiedz Link Zgłoś
doloresamigo Re: Czy 20.02.24, 01:53 Jeśli jednocześnie jesteś weganką i nie lubisz warzyw, to tak. dormacsjitterbugg napisał: > Czy niejedzenie chleba, makaronu, ziemniakow etc jest szkodliwe? > Czy moze to czymkolwiek grozic? > Pytam po rozmowie za znajoma. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Czy 20.02.24, 13:55 Żaden z tych produktów nie jest potrzebny w zdrowej diecie. Ba, patrząc jak często są one jedzone i w jaki sposób produkowane, i z czego, to można śmiało rzec, że typowe pieczywo i makaron ( czytaj: ze wspolczesne mąki pszennej) są wręcz szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
szara.myszka.555 Re: Czy 20.02.24, 14:03 Nie jem chleba, makaronu, ziemniaków od wielu lat (z przyczyn zdrowotnych) - nic mi nie jest, wyniki badań wzorowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Czy 20.02.24, 16:47 technicznie dietetyczne można jeść bez problemu zero węgli dziennie. konieczne jest dostarczanie konkretnych tłuszczy i białek, ale węgle organizm może sobie sam wyprodukować. Odpowiedz Link Zgłoś