alina460 25.02.24, 18:30 Poproszę o pomysł na oryginalny sos do makaronu. Wiecie, nie banalny bolonski czy carbonarra, ale coś bardziej wyszukanego. Nie może być z owocami morza ani z papryczką chili. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kurt.wallander Re: Niebanalny sos do makaronu 25.02.24, 18:39 paprykowo-serowy. Ale trochę z nim roboty, bo paprykę trzeba upiec, zdjąć skórkę i zmiksować. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Niebanalny sos do makaronu 25.02.24, 18:56 np. z pesto na bazie estragonu czy szałwii; cytrynowy (wersja minimalistyczna: rozgrzana oliwa/masło na którą wrzucamy na moment czosnek, startą z cytryny skórkę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem + parmezan/grana padano i zieleniną dla koloru (bazylia/natka pietruszki/szczypiorek). Wersja treściwsza: szklimy na tłuszczu szalotkę i czosnek, dodajemy śmietankę kremówkę, redukujemy, dorzucając na ostatnie minuty skórkę i sok z cytryny, reszta jak wyżej); fenkułowy - jak cytrynowy w wersji podstawowej lub treściwszej, tylko dorzucamy do smażenia skrojoną bulwę fenkuła. Zamiast cytryny może być pomarańcza, też fajnie wychodzi, można dorzucić jeszcze np. oliwki. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Niebanalny sos do makaronu 25.02.24, 18:58 Truskawki zmiksowane z kefirem. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Niebanalny sos do makaronu 25.02.24, 19:14 andaba napisała: > Truskawki zmiksowane z kefirem. to dla odchudzających się. Wersja dla nieumartwiających się, czyli ze śmietaną i truskawkami jest imo dużo smaczniejsza. Tylko, że nie można jej nazwać "niebanalną". Co nie ma znaczenia, bo jest pyszna! A jak już przy owocach jesteśmy, to na pewno niezły będzie makaron wymieszany po ugotowaniu z oliwą, do tego truskawki w plasterkach, ocet balsamiczny, mięta/bazylia i pokruszone pistacje/orzeszki piniowe/migdały/inne orzechy. Zamiast truskawek może być granat. Albo gruszka (tę można by też podsmażyć, można też razem z szalotką i reszta już jak wyżej). Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Niebanalny sos do makaronu 25.02.24, 19:36 alicia033 napisała: Wersja dla nieumartwiających się, czyli ze śmietaną > i truskawkami jest imo dużo smaczniejsza. Tylko, że nie można jej nazwać "nieba > nalną". Można, można, gdybyś widziała szok i obrzydzenia na twarzach, gdy ktoś rzucił taki pomysł na obiad! Ja sama wolę truskawki z ryżem, z makaronem zjem, ale bez zachwytu. Ale nie jest to popularne danie (dopóki nie poznałam męża, to i makaranu z truskawkami nie znałam). Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Niebanalny sos do makaronu 25.02.24, 19:26 Lub z jogurtem czy śmietaną. Jeden z moich ulubionych letnich obiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Niebanalny sos do makaronu 25.02.24, 19:00 1)Wino/masło/kremówka/czosnek/cebula/gałka muszkatołowa - do tego pasuje boczek/pierś/groszek zielony/groszek cukrowy/szpinak/marchew/por/karczochy/koper włoski/grzyby/pomidory suszone itp 2) amatriciana - ja daję do niej odrobiny śmietany kremówki, co jest kombinacją poza przepisem 3)pomidory/bakłażan/masło orzechowe/cieciorka/czosnek 4)pad thai - ale tu lepszy jest inny makaron niż włoski 5)pad see ew - z makaronem ryżowym Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Niebanalny sos do makaronu 27.02.24, 14:28 Wczoraj po przeczytaniu wątku machnęłam nr 5. Dzięki, pyszne to było😊 Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Niebanalny sos do makaronu 25.02.24, 19:03 Będzie banalnie ale też smacznie. Moja starsza próbując odgadnąć przepis na sos z jednej restauracji połączyła pesto czerwone z pomidorową pasatą, cebulą podsmażoną i odrobiną kremówki. Wszystko zmiksowała i wyszedł aksamitny, kremowy sos do makaronu Nie jest to ten sam co jedliśmy w restauracji...ale jest bardzo smaczny. Przede wszystkim młoda chętnie go robi Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Niebanalny sos do makaronu 25.02.24, 22:40 Ja odkryłam ostatnio sos 5P: pomidory, pieprz, śmietana, parmezan i pietruszką. Uwielbiam, ale trudno go nazwać niebanalnym. Pesto z czosnku niedźwiedziego jest przepyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Niebanalny sos do makaronu 27.02.24, 17:18 W knajpie może być mascarpone zamiast kremówki. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Niebanalny sos do makaronu 25.02.24, 19:08 Łosoś w sosie sojowym podsmażony, do tego suszone pomidory, szpinak baby i gorgonzola Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Niebanalny sos do makaronu 25.02.24, 19:49 Podobny przepis, zamiast łososia podsmażone kawałki piersi kurczaka, szpinak, czosnek, suszone pomidory i śmietana. Bez kurczaka też świetnie smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Niebanalny sos do makaronu 27.02.24, 11:56 Dzięki za pomysł, wykorzystam. Ile kupić tego łososia? Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Niebanalny sos do makaronu 27.02.24, 13:24 Zależy na ile osób. Pamiętaj też, że szpinak się bardzo kurczy w gotowaniu. U mnie na 4 osoby jeden średni płat ryby i 1 op szpinaku Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Niebanalny sos do makaronu 25.02.24, 19:10 Najczęściej robię makaron z brokułem, bo ma przynajmniej jakiś konkretny smak. Gotuję brokuł, rozdrabniam go, mieszam ze śmietaną, do tego por, sól i czarny pieprz. Opcjonalnie kukurydza z puszki do tego pasuje, no i serem można posypać. Odpowiedz Link Zgłoś
passiflora78 Re: Niebanalny sos do makaronu 25.02.24, 19:29 Makaron z cukinią. Cebulę zeszklić na oliwie z czosnkiem, dodać cukinię pokrojoną w półplasterki, jak cukinia "zmięknie" dodać trochę Parmigiano Reggiano lub podobnego sera. Wymieszać z makaronem. Odpowiedz Link Zgłoś
cranberries1983 Re: Niebanalny sos do makaronu 25.02.24, 19:35 polecam penne a la vodka proste z pyszne alb o jeszcze whatsgabycooking.com/sun-dried-tomato-and-kale-pasta/ Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Niebanalny sos do makaronu 25.02.24, 19:45 Dla mnie im prościej, im prostsze smaki, tym lepiej. Nawet przypraw nie trzeba za dużo. Dlatego al pomodoro jest super, najchętniej w sezonie pomidorowym, ale pomidory z puszki też mogą być ostatecznie. Do głębokiej patelni wlewam oliwę z oliwek w takiej ilości, aby przykryć dno. Czosnek 4-5ząbków wyciskam, chwilę podsmażam, następnie dodaję pomidory pokrojone w grubą kostkę (małe pomidorki tylko na pół przekrajam) , sól i pieprz, odrobinę cukru. 10-15minut gotowania, nie więcej. Na patelnię do pomidorków wrzucam makaron al dente (nie przelewam makaronu zimną wodą) , lepiej jakieś wstążki, niż spagetti, łychę wody z gotowania makaronu, mieszam potrząsając patelnią, a na talerzu posypuję świeżą bazylią. (można serem, ale nie uważam by było to konieczne). Prosty, niewymyślny sposób na makaron a zarazem przepyszny Odpowiedz Link Zgłoś
lena.morgenstern Re: Niebanalny sos do makaronu 25.02.24, 22:48 Uwielbiam ten sos! Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Niebanalny sos do makaronu 25.02.24, 20:29 Szalotka-czosnek-papryka-pomidor-masło orzechowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Niebanalny sos do makaronu 25.02.24, 20:37 Ten z klopsikami Clemenzy z ojca chrzestnego Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Niebanalny sos do makaronu 25.02.24, 20:46 Wlasnie dzis zrobilam taki "niebanalny" sos paprykowy na slodko. Nikt go nie zjadl. Nawet ja🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Niebanalny sos do makaronu 25.02.24, 21:19 Bakłażan, pomidory, czerwona cebula i fioletowa bazylia oraz opcjonalnie do tego rodzynki (ja lubię takie połączenia). Można też zrobić w wersji mięsnej. Brokuł z sosem jogurtowym - u nas obowiązkowo do tego makaron musi być farfalle. Sos kurkowy z polędwiczką. Sos ze szparagami. Trufle. Wszelkie stir-fry z makaronem - ale u mnie większość wariantów to są wersje wymiatające resztki z lodówki, więc nie wiem jak z tym wyszukaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
lena.morgenstern Re: Niebanalny sos do makaronu 25.02.24, 22:52 Pesto z orzechów włoskich i pietruszki, do tego pieczarki. Sos z tahini, pomidorami i cukinią. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Niebanalny sos do makaronu 27.02.24, 11:56 Dzięki, dziewczyny za pomysły. Wykorzystam pomysł z łososiem, żeby było na bogato Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Niebanalny sos do makaronu 27.02.24, 12:21 Łosoś dawno pod strzechy trafił Dopiszę jeszcze: ricotta (1), orzechy włoskie (10 lub do smaku), pieprz (do smaku), oliwa (do smaku i konsystencji). Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Niebanalny sos do makaronu 27.02.24, 12:29 Cukinię i cebule zetrzec na tarce, podsmażyć, dodać mascarpone, garam masale, nie za duzo zeby nie bylo gorzkie i dodac gorący makaron. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Niebanalny sos do makaronu 27.02.24, 17:08 Cukiniowo-cytrynowy. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Niebanalny sos do makaronu 27.02.24, 17:45 Cytrynowy ? ( Nie pamiętam przepisu ale prosty był, chyba cytryną i trochę skórki uduszonej plus parmezan I odrobiną wody z makaronu). Odpowiedz Link Zgłoś
slatynka85 Re: Niebanalny sos do makaronu 27.02.24, 17:47 1)Kroisz kurczaka, solisz, pieprzysz, podsmazasz. W tym czasie gotujesz makaron. Do podsmażonego kurczaka dodajesz ser pleśniowy, mascarpone albo śmietanę 30%,przecisniety czosnek, opcjonalnie mrozony szpinak. Opcjonalnie pokrojone suszone pomidory. Do sosu dodajesz łyżkę wody z gotującego się makaronu. Wyciągasz makaron, dodajesz sos. 2) podsmazasz kurczaka, którego wcześniej najlepiej moczysz w mleku, solisz i pieprzysz Potem zdejmujesz kurczaka, i na tym tłuszczu smażysz cebulkę i pieczarki pokrojone - też je solisz i pieprzysz. Gotujesz makaron, dodajesz wody z makaronu do sosu. Kiedy pieczarki i cebulka będą gotowe to dodajesz mascarpone i makaron. Odpowiedz Link Zgłoś