aankaa 02.03.24, 14:11 wycieczka dla 2 starszych pań. Zarezerwowany hotel w centrum. Co możecie polecić? Gdzie zjeść? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
memphis90 Re: Wrocław na 2 dni 02.03.24, 14:32 U mnie młodzież chciała koniecznie do MrPancake, ale starszym paniom pizza z cheetosami może nie przypasować 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
pani_up Re: Wrocław na 2 dni 02.03.24, 14:38 Baba - tylko trzeba zrobić rezerwację. Ew młoda polska Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Wrocław na 2 dni 02.03.24, 14:47 Soup Culture, zupki w jadalnych kubkach. Słodziej Smaku, tramwajem 17 kierunek Klecina do końca i mały spacerek. Jatki, sporo galerii szkła. Muzeum Narodowe, Cudo-Twórcy i reszta podług zainteresowania. Na stateczku było cudnie, kapitan też przemiły, ale u nas było 35 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Wrocław na 2 dni 02.03.24, 14:59 Pan Precel na przekąskę w łapkę - w Warszawie też już mamy Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Wrocław na 2 dni 02.03.24, 15:14 Ostrów Tumski po zmroku. Jedzenia jest mnóstwo, prawie wszędzie jest dobre . Polecam Wrocławska knysze bar "Zbyszko" niedaleko szpitala na Kamiens/kiego. Albo tosty "u Witka" na Wita Stwosza ( koło Rynku). Ciastka najlepsze przy moście do Katedry ,za mostem Tumskim, koniecznie. Napisz coś więcej - co lubią robić, siedzieć w kawiarniach i obserwować ludzi/ widoki czy może biegać po mieście, jaka kuchnie lubią itp. Starsza pani starszej pani nierówna. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Wrocław na 2 dni 02.03.24, 15:58 gatunek: Fum Turystyczny wygodne trepki i tysiące kroków, kuchnia - wszystko, co nie spogląda z talerza ani się z niego nie ześlizguje, może być niezbyt zdrowo (choć królicze żarcie też niewykluczone). Odpowiedz Link Zgłoś
awf-33 Re: Wrocław na 2 dni 02.03.24, 16:14 aankaa napisała: > wycieczka dla 2 starszych pań. Zarezerwowany hotel w centrum. Co możecie pol > ecić? Gdzie zjeść? > > Zjeść: lokal Setka. Tanio i smacznie, do tego klimat. Zwiedzania dla starszych pań nie polecę 😉 byliśmy z nastolatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra1984 Re: Wrocław na 2 dni 02.03.24, 16:35 podobno muzeum iluzji jest fajne (w razie jakby np. padalo) Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Wrocław na 2 dni 02.03.24, 16:53 Do zwiedzania Centrum Historii Zajezdnia. W zależności od historii rodzinnej wzruszy trochę albo bardzo, ale na zimno raczej nie zostawi. Muzeum Pana Tadeusza też piękne, jeśli nie widziały Panoramy Racławickiej to też warta zobaczenia. Wieczorem spacer na Ostrów Tumski, tak wymierzcie, żeby się załapać na zapalanie latarni gazowych - tu są godziny, o których można próbować złapać latarnika miejscawewroclawiu.pl/latarnik-z-ostrowa-tumskiego-kiedy-mozna-go-spotkac-godziny-swiecenia/ Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Wrocław na 2 dni 02.03.24, 18:58 A, i jeszcze z takich mniej typowych miejsc do napicia się czegoś ciepłego - na Rynku w Przejściu Garncarskkim w księgarni Tajne Komplety można się napić niezłej czekolady, a koło Mostu Grunwaldzkiego jest kawiarnia Odra Centrum, niezbyt tania, ale z klimatem - schodzi się w dół trapem (dosyć stromo), kawiarnia jest zbudowana na poziomie rzeki, choć nie jestem pewna czy rzeczywiscie na wodzie, na lewo jest sala kawiarniania i małe centrum wymiany niepotrzebnych ciuchów i książek, na prawo dwie sale warsztatowe, gdzie się odbywają jakieś warsztaty dla dzieci, świetlica środowiskowa, itp. Raz jak tak byłam dodatkowo kręcił się po całym obiekcie duży sympatyczny pies, chyba jednej z pracowniczek. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Wrocław na 2 dni 04.03.24, 13:01 Ten pies tam zawsze jest 😉 A co do kawiarni na rzece - jest na Kołłątaja ( 1 przystanek tramwajem od dworca w stronę Rynku) , przy domku na fosie- jakby tratwa na wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Wrocław na 2 dni 02.03.24, 17:56 to co ktoś napisał zależy co panie lubią hala stulecia jest wpisana na listę UNESCO (obok jest pergola) i ZOO (ja akurat bardzo lubię rynek i plac solny obok + ossolineum + wyspa słodowa albo ta mniejsza obok - jako przyjemne miejsce na spacer można wejść na Halę targową. I wieczorem iśc na Ostrów Tumski (są obok rejsy statkiem ale nie wiem czy nie jest ciut za zimno na takie atrakcje) Warto przejechać się albo zobaczyć most Grunwaldzki. Może wiosną ogród botaniczny ale to jak pisałam - co kto lubi, jakie ma tempo i wydolność. A! jest bardzo przyjemna pracownia sztuki/ ceramiki na Nadodrzu - piecownia. A gdzie zjeść - jako, ze studentów dużo to i sporo jest barów mlecznych ale też takich restauracji z wyższej półki. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Wrocław na 2 dni 02.03.24, 20:46 Narodowe Forum Muzyki odwiedziłabym na pewno. Zoo? I generalnie zazdraszczam wycieczki dwóm starszym paniom. Dwa dni to co prawda mega krótko ale lepszy rydz niż nic, a ja mam nic w temacie Wrocławia. Odpowiedz Link Zgłoś
elkas11 Re: Wrocław na 2 dni 04.03.24, 13:46 Tu można sobie sprawdzić spacery z przewodnikiem, polecane miejsca itd: visitwroclaw.eu/ Ja polecam Hydropolis. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Wrocław na 2 dni 04.03.24, 17:04 A o krasnalach nic ? W Rynku w CentrumTurystycznym jest darmowa mapka, nieprawda że to tylko dla dzieci, szukając krasnali można kawałek miasta zobaczyć przy okazji. Warto wejść na Wieżę Matematyków ,piękny widok na Wyspy. Albo na mostek pokutnic - widok na Rynek i okolice. W Sky Tower jest punkt widokowy ale - według mnie nie tak ciekawy. Z budżetowych opcji jest kultowy PRL-owski bar "Miś" ( kolejki) , wegetariańska "Vega" , "Jacsk I Agatka".Stary Młyn ma bardzo dobre pierogi ( ale też czasem kolejki i drogo).Jak lubią indyjskie jedzenie to zawsze "Misa Hindusa" na Skargi , jest też koło Rynku interesującą restauracja, prowadzona przez konsula Indii ( interesująca jest zoologiczna wystawa tam, ceny horrendalne). Ze średniej półki ale b.dobrych jest "Kuźnia Smaku" - absolutnie wszystko tam jest przepyszne.Obok "Kocia kawiarnia"( jest kilka w mieście, może być też "Papuzia kawiarnia" niedaleko ). Warto kupić bilet 24 albo 48- godzinny (w automatach albo autobusie)- w tramwajach i autobusach można płacić tylko karta i bilet się nie drukuje ( jest ma karcie płatniczej). Na Swidnickiej jest "Pomnik Przechodnia"- do pstrykania fotek bardzo dobry. Wyspy- według mnie warto podziwiać po zmierzchu, Uniwersytet jest pięknie oświetlony ,ale jak jadą teraz to trochę zimno. Odpowiedz Link Zgłoś