Dodaj do ulubionych

lyocell - ubrania

15.03.24, 12:31
Czy macie ubrania z tego materiału? Jak się użytkuje na co dzień? Zastanawiam się nad kupnem koszuli w kolorze koralowym. Czy kolor nie zpierze się szybko? Jak z kurczeniem materiału? Czy ubranie zachowuje fason po praniu?
Obserwuj wątek
    • swinka-morska Re: lyocell - ubrania 15.03.24, 12:43
      Lyocell jest super tkaniną na lato. Jest bardzo przyjemny i dobrze się nosi.
      Trudno się go prasuje, bardzo się gniecie w praniu.
      Mi się nic nie zbiegło, a mam sporo rzeczy z tego włókna.
      Co do kolorów - mam wrażenie, że część rzeczy z lyocellu ma taki jakby srebrzysty pobłysk przez co mogą wyglądać jak lekko sprane.
      Aha - uwielbiam pościel z lyocellu, jest porównywalna z dobrą bawełnianą merceryzowaną satyną.
    • alina460 Re: lyocell - ubrania 15.03.24, 12:45
      Ja nie lubię, bo toto gniecie się nawet na człowieku. Założysz ręce na piersi i już bluzka wygląda jak psu z pyska.
      • 1.wetta.1 Re: lyocell - ubrania 15.03.24, 12:52
        Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. To się jeszcze zastanowię.
    • alicia033 Re: lyocell - ubrania 15.03.24, 13:12
      1.wetta.1 napisał(a):

> Czy macie ubrania z tego materiału?

znaczy z jakiego?
      Bo lyocell to włókno celulozowe. Może być przerobione na dzianinę, można z niego zrobić tkaninę o splocie półciennym, skośnym, krepę, whatever. Tak, jak z bawełny, wiskozy, włókien sztucznych...
    • klaviatoorka3.0 Re: lyocell - ubrania 15.03.24, 13:23
      bardzo lubię lyocell w gorące dni, ale zachowuje się prawie jak len- lepiej wygląda po wyprasowaniu i na wieszaku, niż na żywym ludziu : D mnie więcej tak, jakbyś spała w tym ubraniu. pomaga, że piorę w 30, zmiękczam ' i susze na wieszaku
      • homohominilupus Re: lyocell - ubrania 15.03.24, 16:23
        Mam letnia spódnicę.
        Fakt, gniecie się ale jest też super przewiewna i łatwo ja uprasować.
    • szarmszejk123 Re: lyocell - ubrania 15.03.24, 16:47
      Mam koszulę i sukienkę, obie takie a'la jeans i bardzo je lubię, są bardzo lekkie, przewiewne i te się akurat bardzo nie gniotą.
    • ga-ti Re: lyocell - ubrania 15.03.24, 19:38
      Mam bluzko-tunikę z Lidla, w kolorze "dżins", miłe w dotyku, ale cholernie się gniecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka