Dodaj do ulubionych

Detoks informacyjny - sposoby

21.03.24, 22:56
Rosja, wojna, Chiny, Tajwan, wojna, katastrofa klimatyczna, 20 stopni w marcu, żarłoczne owady, lodowce topnieją, niespotykane upały, widziały gwałt, nie pomogły, wróci vat wszystko zdrożeje, rolnicy protestują, internet zjada dziecięce mózgi, biedra walczy z lidkiem i vice versa, a pewien Amerykanin chce cofnąć starzenie.

Czuję się mega przytłoczona. Mój optymistyczny stoicyzm gdzieś wyparował.

Czuję, że te wszystkie newsy to manipulowanie odbiorcą i chyba nie są potrzebne, bo więcej z nich złego niż dobrego. I że łatwy dostęp do newsów uzależnia.

Czy robiłyście sobie detoks informacyjny, w jaki sposób i czy działa? Czy da się funkcjonować we współczesnym świecie w odcięciu od bieżących informacji? Jak to zrobić?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Detoks informacyjny - sposoby 21.03.24, 23:01
      Wyłączasz tv, radio, słuchasz tylko muzyki, oglądasz filmy, w necie czytasz pudelka, nie rozmawiasz z ludźmi o konkretach. Detoks sam się robi.
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Detoks informacyjny - sposoby 21.03.24, 23:04
      Wyłączyć social media. Jak się chcę czegoś dowiedzieć to wchodzę na konkretne strony. Nie scroluję X, insta, FB. Właśnie z powodu szumu informacyjnego.

A jakby się wydarzyło coś naprawdę ważnego, to na pewno dowiem się z ematki 🤣
      • violent_green Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 10:56
        Robię dokładnie to samo smile
      • aandzia43 Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 15:53
        Otóż to, bardzo proste. Nie mam telewizora, rzadko słucham radia (najczęściej wybrane audycje w necie), w pracy brzęczy RMF Classic, fb zna mnie i rzadko wyrzuca bieżące informacje, a jak mnie coś interesuje punktowo to zawsze znajdę drogę do wiedzy. Poza tym jest ematka, moja osobista matka i znajomi czyli kupa ludzi którzy trzymają rękę na pulsie wink Szum informacyjny dociera do mnie w postaci nieupierdliwych odprysków.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 08:49
      Nie wchodzę na strony informacyjne, nie korzystam z social mediów, nie mam telewizora. Super działa też wyjechanie do kraju, w którym nie ma internetu albo dostęp jest mocno filtrowany.
      I najlepsze w tym jest, że jak po paru tygodniach sprawdzę co mnie ominęło to najczęściej dokładnie nic.
    • midge_m Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 09:04
      Zrobiłam w czasie pandemii. Newsy nie manipulują wyborcą. Po prostu reagujemy silniej na negatywne informacje więc takie się produkuje. A im więcej negatywnych informacji przyjmujemy, tym większa szansa na stałe uczucie niepokoju.
      A co do detoksu, więc się da i naprawdę polecam. Da się żyć bez informacji, i tak nie masz wpływ na większość z nim więc lepiej się zająć swoim małym poletkiem. Od czasu detoksu to chyba nigdy nie wróciłam już do takiego zainteresowania newsami jak wcześniej. Wiem że jak się stanie coś naprawdę ważnego to się dowiem. A na co dzień wolę się interesować czymś innym.
    • konsternacjax Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 09:07
      Nie, nie robiłam, bo nie wyobrażam sobie nie wiedzieć co się dzieje na świecie. Poranek zazwyczaj zaczynam od internetowych wydań gazet i portali informacyjnych. Unikanie poznania rzeczywistości, nie sprawi, że ta rzeczywistość do nas nie przyjdzie. Argumenty, że zacznę się martwić jak przyjdzie do mnie nie przemawiają, trzeba wyhodować silną psychikę.
      • wakacje_50 Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 12:17
        konsternacjax napisała:
        > Unikanie poznania rzeczywistości, nie sprawi, że ta rzeczywistość do nas nie przyjdzie. Argumenty, że zacznę się martwić jak przyjdzie do mnie nie przemawiają, trzeba wyhodować silną psychikę.

Tu się nie zgodzę. Ten cały syf nie wzmacnia psychiki, tylko osłabia.
      • jehanette Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 12:31
        Iluzja kontroli wink i tak nic nie zrobisz z tą wiedzą.
        • konsternacjax Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 14:37
          Nie zrobię, ale jak obracać się w świecie bez podstawowej wiedzy o nim? Jak rozmawiać z ludźmi? No dla mnie niewyobrażalne.
          • halyna_z_trzebowniska Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 17:01
            Może poszukaj ludzi, którzy mają jakieś własne zainteresowania, zamiast tych, którzy potrafią paplać wyłacznie o tym, co usłyszą w TV.
          • awf-33 Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 18:31
            konsternacjax napisała:

> Nie zrobię, ale jak obracać się w świecie bez podstawowej wiedzy o nim? Jak roz
            > mawiać z ludźmi? No dla mnie niewyobrażalne.

Codziennie rozmawiam z ludźmi. I nawet mi to wychodzi. To, że nie słucham papki informacyjnej, nie znaczy że nie wiem nic o świecie. Tak naprawdę niewielu ludzi potrafi odróżnić fakty od opinii. O to dopiero jest problem.
      • aandzia43 Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 15:55
        Sądzisz że słuchanie pięć razy dziennie tych samych wiadomości to wiedza o świecie a unikanie szumu informacyjnego to zawsze oderwanie od reala?
    • pade Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 09:14
      "Czy robiłyście sobie detoks informacyjny, w jaki sposób i czy działa? Czy da się funkcjonować we współczesnym świecie w odcięciu od bieżących informacji? Jak to zrobić?"
      Normalnie. Jeszcze przed pandemią odcięłam sobie tvn24, potem resztę.
      Czasami zaglądam na stronę swojego miasta, na fb osiedla, ale już nie śledzę codziennie newsów.
      Bardzo mi z tym dobrze i nie mam nic przeciwko byciu niedoinformowaną. Poza tym, czytam ematkę a ta wie co w trawie piszczy, więc to nie jest tak, że nic kompletnie do mnie nie dociera.
    • chococaffe Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 09:15
      To zalęzy ile czasu spędzasz na studiowaniu wiadomości. Odcinać się nie ma sensu, trzeba wiedzieć co się dzieje, ale poza tym istnieje jeszcze życie a w nim wiele przyjemnych rzeczy - one też zasługują na uwagę.
    • awf-33 Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 09:39
      wakacje_50 napisała:

>
      > Czy robiłyście sobie detoks informacyjny, w jaki sposób i czy działa? Czy da si
      > ę funkcjonować we współczesnym świecie w odcięciu od bieżących informacji? Jak
      > to zrobić?

Oczywiście? Że się da. Funkcjonujemy tak od lat. Nie mamy tv kablowej. Mamy telewizor jako odbiornik. Włączysz to widzisz „kaszę”. Nie słuchamy radia, no może trochę w czasie jazdy samochodem. Mamy internet, ale informacje nas nie zalewają. To ja wybieram co chce oglądać. Jak mam ochotę na jakiś serial/program to sobie kupię abonament.
      • chococaffe Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 09:46
        off top - w tv i radio też wybierasz co chcesz oglądaćwink
        • awf-33 Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 18:33
          chococaffe napisała:

> off top - w tv i radio też wybierasz co chcesz oglądaćwink

Yyyy, no niby tak, ale ramówka jest narzucona. Tv wciąga jak magnes, zazwyczaj jest włączony od rana do wieczora, jako tło. Wybór jest pozorny.
          • chococaffe Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 18:47
            Nie jest pozorny. Jeżeli jest włączony od rana do wieczora to jest to wybór właściciela..
    • damartyn Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 09:39
      wakacje_50 napisała:

> Czuję, że te wszystkie newsy to manipulowanie odbiorcą

To już połowa sukcesu za Tobą.

Nie miej złudzeń, uczciwe dziennikarstwo umarło. Dzisiaj pisze się na zamówienie. Nawet fakty przedstawia się tak, żeby pasowały do tezy. Nie da się jednak żyć bez informacji, dlatego ważne jest przeglądanie wielu źródeł i wyciąganie z tej papki rzeczywistych treści.
      Pomocna jest wiedza, do jakiej frakcji należą dane media.
      Próbowałam parę razy odciąć się od informacji, ale dla mnie to niewykonalne. Trzeba stawiać na zdrowy rozsadek. Dawkować i przecedzać.
    • primula.alpicola Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 10:01
      Tak, odcięłam się od informacji w grudniu 2021 i bardzo dobrze się stało, bo 2022 był koszmarny i niepotrzebny był mi dodatkowy stres.
      Teraz ograniczam się do minimum, tyle tylko żeby nie mieć poczucia że jestem totalną ignorantką.
      Doszło do tego, że ostatnio, po usłyszeniu w Faktach (ton dramatyczny), że ludzie mają plastik w ciałach, wyszłam z pokoju. W du.pie to mam.
    • madameleloupblanc Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 10:50
      Ja nie wchodze na wiadomosci i watki kryminalnych wydarzen, jak również polityczne przepychanki ani tu ani w PL.
      Wojenne wątki czytam z zainteresowaniem.
    • jehanette Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 12:29
      Da się, ale wymaga to silnej woli i przezwyciężenia nawyków. Jakiś czas po tym jak zaczęła się wojna w Ukrainie poczulam że muszę zrobić detoks. Usunęłam z pamięci wyszukiwarki telefonu strony z newsami, usunęłam apke Facebooka żeby mniej kusiło zaglądać. Postawiłam sobie za cel czytać książki zamiast newsów i się tego trzymałam. Tv nie mam, słucham RNŚ gdzie wiadomości są krótkie i nie ma rozmów z politykami.
      Teraz zaglądam na strony mediów, ale znacznie rzadziej i na krócej. Na FB newsy z głównych mediów prawie mi się nie wyświetlają bo coraz mniej korzystam. Od czasu do czasu kupuje tygodnik społeczno polityczny, i to jest lepsza dla mnie forma przyswajania informacji, bo nie ma tam newsów tylko artykuły pisane z większego dystansu.
      Minusy? Nie wiem który polityk aktualnie powiedział jaka głupotę, która i tak nie ma znaczenia dla ogólnego stanu świata, omijają mnie internetowe i newsowe inby, pokrzykiwania i nadymanie się stron przekonanych o swojej racji. Plusy? Świat nadal funkcjonuje, a ja mam spokojniejsze życie
    • pyza-wedrowniczka Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 12:38
      Ja tak miewam, jak gdzieś wyjeżdżam. Nie mam wtedy laptopa pod ręką i czasu na czytanie wiadomości, więc na urlopie / na weekendowych wyjazdach jestem totalnie bez informacji.
    • 35wcieniu Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 12:56
      Da się, wiele osób tak robi, świadomie lub nie. Mam znajomych, którzy zupełnie nie ogarniają co się dzieje na świecie/w Polsce, aż do absurdalnego poziomu, bo w rozmowie w szerszym gronie potrafią wypalić coś w rodzaju: "A to Trump nie jest teraz prezydentem?" albo "Jasne, Hołownia w sejmie! Ale jaja!" (autentyki).
      Nie rozumiem i nie podzielam, ale co kto lubi. Tak czy inaczej - jest to możliwe.
      • jehanette Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 14:12
        Odcięcie się od konsumowania newsów non stop nie musi oznaczać ignorancji.
    • majaa Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 13:54
      Oczywiście, że się da odciąć i uważam, że takie przerwy bardzo dobrze człowiekowi robią. Ja np. czytam książki, słucham muzyki, gram w jakieś fajne gry, oglądam filmy, itp.
    • taje Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 14:15
      Ja tam wytrwale śledzę aferę z zaginioną Kate. Na zasadzie: jeśli cię boli głowa, to się walnij młotkiem w kolano.
    • ykke Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 14:27
      Jestem na takim detoksie od czasow kowida i nawet nie za bardzo się orientuję na temat wojen, które sie toczą. I strasznie mnie wkurzają tutaj nagłówki- "nakręcacze" o gwałtach, ofiarach wojny itp. Nie oglądam żadnych wiadomości, nie słucham radia, fb sporadycznie. Jest mi dobrze.
      Jeśli cos ważnego dowiaduje się z ematki jeśli będę chciała. Polecam.
    • lella_two Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 14:31
      Uważam, że należy dążyć do równowagi, tzn. wiedzieć, co się dzieje, a jednocześnie żyć własnym życiem i pasjami. Wybór źródeł, odpowiedni rozkład czasu- po prostu trzeba dbać o mentalną higienę, zamiast się głodzić informacyjnie lub, odwrotnie, wciągać papkę, która się zewsząd sączy.
    • figa_z_makiem99 Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 17:08
      Od dawna nie oglądam wiadomości w tv, człowiek czuje się nękany i popada w stany lękowe. Czytam w internecie i to wystarczy.
    • ponis1990 Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 18:39
      Ja nie oglądam telewizji wcale od kilku lat. Radio leci sobie w tle w pracy, czasem coś do mnie dojdzie, czasem nie. Na necie i tak o wszystkim grubszym dowiaduję się z ematki ;p I żyję. Bez przeglądania portali informacyjnych, bo mnie dołowały. Wszystkie grubsze informacje i tak do człowieka dochodza, tylko solidnie przefiltrowane.
    • milupaa Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 21:14
      Da się. Po prostu się nie słucha i nie ogląda. Ja mam po kilka dni a nawet tydzień że nie wiem co się dzieje. Potem sobie uzupełniam. Też jestem przytłoczona więc ograniczam.
    • przepio Re: Detoks informacyjny - sposoby 22.03.24, 21:59
      Tak, zrobilam totalny detoks gdzieś po roku wony z Ukrainą. Nie mogłam słuchać sprzecznych informacji, dodatkowo wiadomości o Pisie dobijały mnie. Całkowicie przestałam oglądać jakiekolwiek programy informacyjne. Zmuszałam się jeszcze na czytanie serwisów, ale przeważnie wystarczyły mi tytuły. Od czasu do czasu sluchalam informacji nadawanych przez radio. Nigdy wcześnie tak nie zrobiłam. Po wyborach oglądam wiadomości, ale nie mam już już wewnętrznego przymusu, że muszę zobaczyć wszystko. Zaczelam szanować mój wewnętrzny spokój.
    • ciao.bambino Re: Detoks informacyjny - sposoby 23.03.24, 08:43
      Najlepiej chyba zrobić sobie detoks od Internetu w ogóle.
    • swiezynka77 Re: Detoks informacyjny - sposoby 23.03.24, 09:26
      czytam tylko rzetelną papierową gazetę lub jej internetowe wydanie. newsy są już starsze i zweryfikowane pod kątem ważności a nie klikalności, a to wystarczy aby być na bieżąco a nie być epatowanym nieszczęściem. tylko jak mi zależy na konkretnej szybkiej informacji zaglądam na potrale newsowe. wiadomości w tv nigdy nie oglądałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka