22.03.24, 22:43
Pomóżcie! Mam ostatnio bardzo dużo stresu w życiu. Ciężkie choroby najbliższych, pobyty w szpitalach, sprawy w sądzie. Mam stwierdzone PTSD. Niby już wyszło na proste i odstawiłam leki uspakajające ale czasami znowu zdarza się sytuacja kryzysowa np. krwotok najbliższej osoby i pobyt w szpitalu. Jak działam jest dobrze ale następnego dnia ok po takiej akcji jak niby jest już wszytsko ogarnięte to ja jestem jak manekin. Cały dzień bym siedziała i patrzała w jeden punkt. Jak w amoku. Każda czynność to dla mnie wysiłek. Nie potrafię się zmusić do zrobienia czegokolwiek. Czuję to zmęczenie fizycznie. Bolą mnie wszystkie mięśnie. Całe ciało jest jakby sparaliżowane. Nic nie mówię a w mojej głowie jest zupełnie pustka. Czy znacie jakieś techniki uwalnia stresu? Jakieś metody? Książki i tej tematyce ? Doświadczenie osobiste? Praktykuje medytacje, zmuszam się do kontaktów z ludźmi i spacerów, odpuszczam wtedy 90% czynności ale to za mało. Nie chce być na ciągłych lekach. Jak jestem w pracy gdzie mam ciągła bieganinę i nie muszę myśleć to wspaniale funkcjonuje ale w domu jest tragedia.
Obserwuj wątek
    • 3-mamuska Re: Niemoc 22.03.24, 22:48
      Opukiwanie kilku miejsc na glowie i twarzy.
      "Uwalnianie emocji za pomoca opukiwania Magdalena szpilka fsjnie to tlumaczy."
      Ponoć pomaga ,wsadzic palec do ucha u wejscia i naciskać w dol.
      Moze Joga czy pilates.
      • katiemorag Re: Niemoc 22.03.24, 22:55
        Na jogę nie mam siły. Próbowałam. Właśnie o coś takiego mi chodzi. Alternatywne metody. Ja zawsze byłam ostrzegana przed medytacją a jest to dla mnie wspaniałe przeżycie. Maksymalne uspokojenie ale nie działa tak, że mnie w 100% chroni przed stresem. Po takich akcjach jestem tak nerwowa w środku, że nie mogę ani leżeć ani siedzieć. Nogi mi chodzą nerwowo. Medytacja wtedy nie wchodzi w grę. Ćwiczenia relaksacyjne i medytacje robię jak jestem w tym stanie totalnej niemocy. A chciałbym spróbować czegoś co by zapobiegło mojemu wpadaniu w ten stan. Jakieś takie ćwiczenia na cito. Masz stres i na bieżąco robisz coś co sprawia, że nie działa on na Ciebie tak mocno. Tylko czy jest coś takiego?
        • 3-mamuska Re: Niemoc 23.03.24, 00:15
          Tak metoda opukiwania działa. Właśnie tak jak mowisz przynajmiej na knie.
          Miałam takie chwile że ze steresu nie "mogłam" oddychac takie uczucie ze zaraz ekspoduje ,bo stres rozsadzał od środka. Ze jak czesgos nie zrobie to oszaleje z nerwow.
          Wtedy właśnie siostra mi to podrzuciała , pamietam ze musialam ten pierwszy raz zrobić kilka razy cały cykl opukiwania, dopiero wtedy pomoglo. Normlanie czulam jak odpuscilo.
          Potem przez jakis czas robiłam regularnie i tak się stres nie gromadził. A jak było nerwowo to raz starczył j pomagało. Az do zakonczenia tego okropnego czasu.
          • katiemorag Re: Niemoc 23.03.24, 01:24
            Pierwszy raz słyszę o tym opukiwniau. Ciekawe. Spróbuję to zrobić i zobaczę czy na mnie działa. Właśnie czegoś takiego bym potrzebowała. Szybkiego reagowania w sytuacji stresowej. Aby ta zła emocja się we mnie nie gromadziła.
            • ferra Re: Niemoc 24.03.24, 18:54
              Schodzi adrenalina, a masz na bank wysoki kortyzol. Jestes odrętwiała.
              Uziemiaj się - kładz sie na podłoge, siedz na podlodze (nie wiem na ktorym pietrze mieszkasz czy w domu) oddychanie przeponowe (w kwadracie). Jak lezysz - rozprostowane palce u dłoni - jak człowiek lezy na plasko nie jest w stanie się wkurviac. (cięzko jest zacisnąć na dłużej pięsci - spróbuj sama).

Rob metode EFT (tapping)- to o czym Magda Szpilka mówi) lub metodą sedony. A atakach paniki - głowa pod kran z zimną wodą lub przynajmniej nadgarstki.

Kontroluj mysli (za mysla idzie emocja) czyli: o teraz mysle o stole który stoi, a teraz mysle o tym ze muszę (costam) itd. To jest tylko myśl. Nic więcej.

Dasz radę.
        • ardzuna Re: Niemoc 23.03.24, 00:28
          katiemorag napisała:

> ieś takie ćwiczenia na cito. Masz stres i na bieżąco robisz coś co sprawia, że
          > nie działa on na Ciebie tak mocno. Tylko czy jest coś takiego?

Jednak joga - ćwiczenia równoważne, np. drzewo. Dobrze wykonane (polecam metodę Iyengara).
          Jak próbowałaś ćwiczyć jogę - w grupie stacjonarnie?

Druga sprawa - skontroluj sobie krew, mikroelementy. Czy nie masz niedoborów?

Trzecia - włącz do diety kwas alfa-linolenowy (omega-3 egzogenny). Przeważnie są niedobory. To działa w dłuższym okresie.
          • katiemorag Re: Niemoc 23.03.24, 01:00
            Sama w domu z YT. Byłam początkująca. Zaczęłam od jogi przeszłam do medytacji. Joga daje mi takie poczucie czucia własnego ciała. Nie wiem czy w grupie bym osiągnęła ten stan relaksacji jaki osiągam w domu. Ja mam ADHD. Dużo rzeczy mnie rozprasza. W domu jak jestem sama potrafię szybko się wyłączyć. W obecnym stanie nie mam po prostu sił na jogę. Medytacja łatwiej przychodzi bo wymaga mniej wysiłku. Jak mi puszcza stres to jestem jak flak.
    • 71tosia Re: Niemoc 22.03.24, 22:53
      Badania pokazują ze aktywność fizyczna (a zwłaszcza joga w wilgotnym gorącym pomieszczeniu) skutecznie niweluje depresje. Trudno zacząć, ale znajoma która ma skłonności do depresji twierdzi ze rzeczywiście to działa.
      niewidacpomnie.org/2023/11/10/aktywnosc-fizyczna-a-depresja/
      • kira_03 Re: Niemoc 23.03.24, 15:40
        To chyba cokolwiek nie na temat? Bo ciężki stres i ptsd to nie depresja?
    • malaperspektywa Re: Niemoc 23.03.24, 15:01
      Szybki marsz na powietrzu z ulubioną muzyką. Pomaga mi wieczorem na spanie. Lepiej śpię.
      • abasia0 Re: Niemoc 23.03.24, 15:31
        Szybki marsz jak wyżej, długie, wolne oddychanie albo z jogi pozycja lwa dobrze niweluje napięcia .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka