Dodaj do ulubionych

13-latka sama w domu

30.03.24, 22:56
Wypada nam pilny wyjazd do innego miasta jakieś 60km od domu. Nie byłoby nas gdzieś od 6 rano do około 20-21.
Córka, 13 lat, oczywiście często zostaje sama, ale dotąd ten czas nie przekraczał 7-8 godzin. Potrafi przygotować sobie posiłki itd., ale zdarza jej się przez roztargnienie zostawić patelnię na włączonej płycie i piramidę naczyń w zlewie "bo nie było czasu". Generalnie jest samodzielna i raczej rozsądna. Ale mam pewne obawy, bo w mieście nie mieszka żadna rodzina, mamy paru znajomych i sąsiadów, ale tych najbliższych też wtedy akurat nie będzie, zostają tylko sąsiedzi, z którymi się znamy i wymieniamy uprzejmości, ale nie jest to jakaś bliska relacja. Nie jedziemy samochodem więc ewentualny szybki powrót byłby mocno utrudniony. Zostawiłybyście ją na moim miejscu?
Obserwuj wątek
    • mae224 Re: 13-latka sama w domu 30.03.24, 23:04
      Jasne, może z koleżanką?
    • 35wcieniu Re: 13-latka sama w domu 30.03.24, 23:05
      Generalnie powiedziałabym że normalny wiek na zostawanie samemu, no ale jeśli ta konkretna ma takie ryzykowne zachowania to chyba jednak nie powinna być sama tak długo.
      Dziwi mnie wymienianie jednym tchem brudnych naczyń i patelni na płycie.
      Brudne naczynia to bzdura, patelnia zostawiona na płycie to ryzyko puszczenia chaty z dymem.
      Nastolatkę, która nie myje naczyń można w domu zostawić. Taką, która nie ogarnia kwestii kuchenki - raczej nie.
      • anvalley Re: 13-latka sama w domu 30.03.24, 23:11
        To jest dosłownie istna piramida, ale bardziej chodzi o to, że uniemożliwia sobie dostęp do kranu, bo nie przewiduje że może potem potrzebować nalać wody do czajnika. Naczynia spadają, coś się potłucze i tym podobne "katastrofy".
        • 35wcieniu Re: 13-latka sama w domu 30.03.24, 23:14
          Nadal - to pierdoła w porównaniu z zostawianiem włączonego palnika i patelni na nim.
        • angazetka Re: 13-latka sama w domu 30.03.24, 23:16
          To sobie naleje w łazience. Serio, to pierdoła jest.
          • anvalley Re: 13-latka sama w domu 30.03.24, 23:18
            Wiem, że pierdoła. Pisałam tylko z czym sobie za bardzo nie radzi.
            • ichi51e Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 08:44
              Jak będzie sama będzie bardziej uważna.
        • doprawdy Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 14:13
          anvalley napisał(a):

> To jest dosłownie istna piramida, ale bardziej chodzi o to, że uniemożliwia sob
          > ie dostęp do kranu, bo nie przewiduje że może potem potrzebować nalać wody do c
          > zajnika. Naczynia spadają, coś się potłucze i tym podobne "katastrofy".

Ale jedna dziewczynka w ciągu jednego dnia nie wyprodukuje istnej piramidy, zwłaszcza jeśli ustalicie, ze pożywi się pizzą czy innym jedzeniem na wynos. Chyba, ze wy jej piramidę zostawicie przed wyjazdem.
          Jeśli zaś naczynia spadają, coś się tłucze a ona zostaje w tym bezradna i zostawia ten ostry syf na podłodze i czeka na wasz powrót to problem jest jakby głębszy niż zostawienie jej na kilkanaście godzin.
      • berdebul Re: 13-latka sama w domu 30.03.24, 23:52
        Płyty maja zabezpieczenie i wyłącza się automatycznie.
        • leosia-wspaniala Re: 13-latka sama w domu 30.03.24, 23:56
          Nie wyłączy się, jeśli coś na niej stoi przecież.
          • berdebul Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 00:04
            Wyłączy. Wykrywa zbyt wysoką temperaturę i się wyłącza.
            • anvalley Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 00:11
              To nie jest indukcja, tylko ceramiczna. Nie wyłączy się.
        • nick_z_desperacji2 Re: 13-latka sama w domu 30.03.24, 23:58
          Chyba, że się akurat nie wyłączy. Albo nauczona zostawiać, bo się samo, zrobi sobie herbatę u koleżanki i wysadzi blok, bo ją kuchenka gazowa przerośnie.
          • berdebul Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 00:07
            Tak, tak, to typowy przypadek wśród nastolatek. Newsy są tego pełne. 🙄
            • nick_z_desperacji2 Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 00:19
              Wśród znanych mi nastolatek typowe nie jest zapominanie o patelni na płycie.
        • 35wcieniu Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 00:02
          Zależy jakie płyty. Moja się na przykład nie wyłącza.
          No i jak coś na niej stoi to dlaczego miałaby się wyłączyć?
          • berdebul Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 00:06
            Jeżeli stoi pusty garnek bo np cała zawartość się wygotowała to się wylaczy. Standardowe zabezpieczenie w płytach. Tak samo jak samowyłączenie po przegrzaniu/zalaniu panelu, czy jeżeli coś stoi na panelu.
            • 35wcieniu Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 00:10
              Nie wiem w jakich płytach to jest standardowe zabezpieczenie, nie kwestionuje że może istnieje ale na pewno nie we wszystkich, bo w mojej nie ma, a nie wydaje mi się żeby była jakaś nietypowa.
            • memphis90 Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 07:51
              Ja mam nową płytę, nie ma nawet roku i się nie wyłączyła, kiedy młodzież zostawiła pusty czajnik…
              • eliszka25 Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 08:39
                Moja co prawda 3- letnia i niby powinna się wyłączyć, a ze dwa razy już opieprzałam męża, bo zastałam na kuchence gotującą się „na sucho” kawiarkę. On też z frakcji „samo się wyłączy”. No jak widać nie zawsze.
        • eliszka25 Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 00:15
          Po pierwsze „płyta” niekoniecznie oznacza indukcję. Po drugie, nawet indukcja nie wyłączy się automatycznie, jeśli zostawisz włączony palnik, na którym stoi jakieś naczynie. Po trzecie, lepiej nie wyrabiać sobie nawyku „samo się wyłączy”, bo może to być niebezpieczne, gdy z przyzwyczajenia zrobi się tak u kogoś, kto ma inną kuchenkę.
    • alpepe Re: 13-latka sama w domu 30.03.24, 23:17
      Ja bym zostawiła.
    • eliszka25 Re: 13-latka sama w domu 30.03.24, 23:32
      Zaraz, zaraz. To są dwie różne kwestie i kompletnie inna waga problemu, że tak powiem. Brudne naczynia, to właściwie pomijalna bzdura. Po powrocie do domu upominam dziecko, żeby ogarnęło po sobie i problem rozwiązany. Natomiast gdyby dzieciak odstawiał mi numery z zostawianiem patelni na włączonej kuchence, to bałabym się zostawić samego na dłużej. To już nie jest bzdura, tylko poważne zagrożenie.
    • eriu Re: 13-latka sama w domu 30.03.24, 23:48
      Nie rozumiem czemu córka nie może jechać z Wami. Jeśli stwarza zagrożenie pożarowe dla całego budynku, w którym mieszkacie to nie powinna zostawać sama.
    • nick_z_desperacji2 Re: 13-latka sama w domu 30.03.24, 23:56
      Przeciętna 13-latka, tak, ta, jak pisały dziewczyny, zdecydowanie nie. Zacznij ją uczyć odróżniania rzeczy nieistotnych, które można zrobić później czy można sobie odpuścić od kluczowych, które robi się koniecznie i sprawdza, czy zostało to dobrze zrobione. Inaczej zostawi żelazko, położy podłączoną suszarkę na brzegu wanny czy nie dokręci gazu korzystając z kuchenki gazowej u koleżanki.
      • berdebul Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 00:10
        Żelazka maja zabezpieczenia. Ludzie zapominali o wyłączaniu i masa AGD ma takie zabezpieczenia - płyty do gotowania, żelazka, prostownice do włosów itd. Nigdy nie stałyby sie powszechnie dostępne, gdyby tylko jednostki zapominały.
        • 35wcieniu Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 00:15
          Masa też nie ma.
          Prostownicę specjalnie wymieniłam na taką z wyłącznikiem czasowym żeby się nie denerwować czy na pewno wyłączyłam, żelazko - mam bez zapiezpieczeń, płytę też.
          Można oczywiście uznać że wszystko ma zabezpieczenia i nastolatka, która nie ogarnia wyłączenia kuchenki może zostawać sama, natomiast pytanie brzmiało czy zostawiłybyśmy na miejscu autorki. No więc ja na miejscu autorki nie zostawiłabym.
    • m_incubo Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 00:10
      anvalley napisał(a):
      > Potrafi przygotować sobie posiłki itd., ale zdarza jej się przez
      > roztargnienie zostawić patelnię na włączonej płycie

Co to znaczy, że się zdarza? Zdarzyło się raz czy trzy razy?

>Zostawiłybyście ją na moim miejscu?

Nie.
    • eva_evka Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 00:11
      W zeszłym roku, gdy w moim życiu był ten ciężki czas (choroba męża i szpital w innym kraju oraz moje newicowe problemy) starsza miała 13 lat, młodsza 11. Zostawały same, bo nie było wyjścia. Miałam teściowa i rodziców w zasięgi ręki, ale bardzo nie przyjeżdżały. Córki radziły sobie same, byłyśmy w stałym kontakcie telefonicznym, bardzo się usamodzielniły dzięki temu.
      Zostaw ją w domy, na pewno poczuje sie doceniona, ale na wszelki wypadek, zapukaj do sąsiadów, że jest taka sytuacja. Nawet jak nie macie bliskich relacji to na pewno zwrócą uwagę.
      • eva_evka Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 00:12
        Acha, zostaw jej jedzenie do przygrzania w mikrofalówce, a nie na patelni.
    • 3-mamuska Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 00:12
      Zostawiam , ale z przygotownym jedzniem , ktore ewentualnie podgrzeje w mikrofalowce ,ostatecznie zamowiam coś na wynos.
      Moze zorganizowała bym kilka godziń u koleżanki.
      Nie napisałaś czy tego dnia bedzie w szkole czy to w dzień wolny.
    • skumbrie Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 00:23
      Naprawdę piszesz o 13-latce? Kolejna życiowa kaleka?
    • mia_mia Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 03:37
      Tak, a jeśli miewa takie akcje to niech je kanapki tego dnia, bo zakładam, że mikrofali nie macie, nie można zamówić pizzy czy innego jedzenia z dowozem.
    • doprawdy Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 06:00
      Mam dużo więcej niż trzynaście lat, zdarza mi się zostawić przez roztargnienie patelnie na piecu albo włączyć jeden palnik a garnek postawić na innym. Ludzie mimo to zostawiają mnie samą w domu, nawet z dziećmi pod opieką. Zakupiłam alarm przeciwpożarowy, mam tez gaśnicę oraz wymieniłam kuchenkę na indukcję żeby zminimalizować straty. Rozumiem, ze nie wymienisz z dnia na dzień kuchenki, ale bez jaj, jeden dzień młoda przeżyje na pizzy na telefon.
      • pseudo_stokrotka Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 11:07
        Tylko ze ty w sytuacji zagrożenia zapewne reagujesz bardziej adekwatnie niż 13-latka. Poza tym prawnie odpowiadasz za swoje czyny.
        • doprawdy Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 14:09
          W sytuacji w której odzywa się alarm wyłączasz kuchenkę, to trzynastolatka potrafi.
          Ma tez telefon.
          Sytuacja zagrożenia może się pojawić niezależnie od tego, czy trzynastolatka jest sama w domu przez godzinę czy 20 godzin.
          No i last but not least autorka nie wyłuszczyła czy dziewczę tę patelnię zostawia nagminnie czy zdarzyło jej się raz, a reszta to gary w zlewie - samo zestawienie tych dwóch czynów świadczy o tym, ze to dorosła matka ma problem z oceną sytuacji, a pewnie zostaje w domu sama.
          Poza tym nie napisała czy to dzień szkolny czy weekend, jak szkolny to i tak bedzie sama krocej, jak weekend, wiosenny, to zakłada ze trzynastolatka spędzi go calutkiego w kuchni, w której od szóstej rano bedzie się miotać między płonącą patelnią a piramidą naczyń, uniemożliwiającą (na szczęście) nadanie wody i chluśnięcie jej na tę patelnię?
          • pseudo_stokrotka Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 21:50
            Wiesz, plonacego oleju na przykład nie gasi się wodą, nastolatka może tego nie wiedzieć. Może nie wiedzieć, do kiedy próbować samej gasić patelnie, a kiedy czas uciekac z plonacego domu. Może też najzwyczajniej spanikować. Tak wiem, każdy może, ale trzynastolatka ma po prostu mniej doświadczenia życiowego, i dlatego za nią odpowiadają rodzice, a nie odwrotnie.

Z tą odpowiedzialnością prawną to był oczywiście skrót myślowy - chodziło mi o ekstremalne sytuacje typu spalenie całego bloku, albo spowodowanie jakiejś innej niebezpiecznej sytuacji. Serio odpowiada tak jak dorosły? Nie wydaje mi się, ale kłócić się nie będę.
            • szeptucha.z.malucha Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 22:06
              Hm, gdy miałam 8 lat, byłam sama w domu i przygotowywałam obiad zapalił się tłuszcz na patelni na kuchence gazowej. Jakoś po przeszkoleniu wiedziałam co robić. Serio, zwykłe dziecko wystarczy przeszkolić. Chyba, że czegoś nie wiemy o sytuacji tego dziecka. Nie zostawiłabym np. dziecka w depresji, czy że skłonnością do samookaleczeń lub ADHD itp.
            • doprawdy Re: 13-latka sama w domu 01.04.24, 00:51
              pseudo_stokrotka napisała:

> Wiesz, plonacego oleju na przykład nie gasi się wodą, nastolatka może tego nie
              > wiedzieć.

Mocno wątpię bo tego uczą w szkole podstawowej, ale nawet jeśli akurat była chora - po pierwsze wystarczy jej o tym powiedzieć, po drugie zakupić alarm żeby zaczął wyć zanim patelnia się zapali

> Może nie wiedzieć, do kiedy próbować samej gasić patelnie, a kiedy cz
              > as uciekac z plonacego domu. Może też najzwyczajniej spanikować. Tak wiem, każd
              > y może, ale trzynastolatka ma po prostu mniej doświadczenia życiowego

Może też spanikować nad płonąca patelnią podczas trzygodzinnej nieobecności rodziców. Co Twoim zdaniem ma wtedy robić, czekać aż oni wrócą? Bo będą tylko za dwie i pół godziny a nie za sześć, to może jeszcze nie wszystko się sfajczy?
              Natomiast na całodzienną nieobecność można zaradzić zamówieniem pizzy, tak, żeby dziewczę w ogóle nie musiało niczego ciepłego gotować.
        • szeptucha.z.malucha Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 14:51
          Dziwne zdanie. 13-latka też odpowiada prawnie.
          Z resztą zgadzam się z przedpiszczynią.
    • slonko1335 Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 06:36
      Bosze dorośli robią gorsze głupsze rzeczy a tu zrobiły Ci kalekę z 13 latki. Zostaw ja z kasą na żarcie lub cis jej zamów albo przygotuj do odgrzania w mikrofali. Możesz zadzwonić w międzyczasie żeby się upewnić czy wszystko ok? Powiedziałabym też któremuś z zostających sąsiadów jaka jest sytuacja i jej gdzie może iść po pomoc gdyby coś się działo. Chatę spalić może po szkole jak będziecie w pracy. Nie trzeba do tego całego dnia nieobecności
      • eliszka25 Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 08:47
        Tak, dorośli robią gorsze rzeczy. Na przyklad 2 miesiące temu w sąsiedniej miejscowości spaliło się troje kilkuletnich dzieci, bo w nocy zapaliły się śmieci w koszu pod zlewem. Ja jednak podziękuję za taką adrenalinę.

Dziecko, które używa kuchenki powinno ogarniać też podstawowe zasady jej używania, z wyłączaniem po użyciu włącznie, bo to jest zwyczajnie niebezpieczne. Jeśli tego nie ogarnia, to masz rację, nie trzeba całego dnia. Wystarczą ze 2-3 godziny, żeby spowodować nieszczęście.
      • eriu Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 12:40
        Ale dorośli są dorośli a nie są dzieckiem 13-letnim, które nie ma takiego doświadczenia życiowego i tak rozwiniętego mózgu. Jak to dziecko ma sobie poradzić w przypadku pożaru? Dorośli głupieją i giną a co dopiero takie dziecko.
        • szeptucha.z.malucha Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 14:56
          Coz, sprawne umysłowe 13- latki radzą sobie w sytuacji pożaru podobnie jak dorośli. Zwłaszcza, że uczą się tego w szkole. Ba, młodsi sobie podobnie radzą. Martwiłabym się tylko o osobę z ograniczeniami ruchowymi lub umysłowymi.
          Przecież dziecko powyżej 12 lat może mieć pod opieką osobę młodszą.
    • samanta1010 Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 07:23
      to niech sobie kupi pizze lub coś, żeby nie używać płyty
    • ichi51e Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 08:42
      Tak. Bez wahania
    • awf-33 Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 08:55
      Zostawiłabym, ale zapewniła towarzystwo i obiad na zamówienie.
      • scarlett74 Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 09:30
        "W kupie siła" więc towarzystwo rówieśniczek może wpaść na głupawe pomysłyhttp://emots.yetihehe.com/1/uoeee.gif
    • scarlett74 Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 09:23
      Jeżeli młoda jest " Generalnie jest samodzielna i raczej rozsądna" zostawić z zakazem używania kuchenki i przygotować obiad do podgrzania w mikrofali. i z nakazem wysyłki sms co jakiś czas, jezeli już się tak martwisz . Młoda na pewno dobrze ten czas wykorzysta. Daj dziecku możliwość dorastania, bo potem ludzie dziwią się, że w wieku 18 lat człowiek takim niesamodzielny....
    • kanna Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 09:40
      Jeśli potrafi się poruszać sama po mieście - to oczywiście, tak.
      Oraz poprosiłabym jakąś znajomą o bycie pod telefonem.
    • bazia_morska Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 10:10
      Dla bezpieczeństwa pożarowego nie ma znaczenia ile godzin dziewczyna będzie sama w domu. Porozmawiaj o tym, poproś o to, by zadbała o wlaczony telefon. Niech przysyła ci raporty wink Martwilabym sie o 7,8,9 latkę, ale 13?
    • shellyanna Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 10:20
      No pewnie.
    • sueellen Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 11:19
      Nie. Innych znajomych i bliższych sąsiadów też nie będzie calutki dzień? Zostawilabym tylko gdyby sąsiadka miała klucz do mieszkania i mogła zajrzeć i dziecko też wiedziało że jakby coś, to ktoś dorosły jest w pobliżu. Inaczej nie.
      • szeptucha.z.malucha Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 14:58
        Robiłabym/robiłam tak w przypadku dziecka z niepełnosprawnością. W przypadku zdrowego dziecka umówiłabym się tylko do kogo z sąsiadów ma się zgłosić w razie problemu.
        • nick_z_desperacji2 Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 17:19
          Jeśli wierzyć opisom matki, to ta dziewczynka, jak jest góra naczyń w zlewie nie umie sobie poradzić z nalaniem wody do czajnika nie tłukąc przy tym niczego. W zakresie radzenia sobie w codziennych sytuacjach to jest raczej poniżej normy.
          • szeptucha.z.malucha Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 17:25
            Dziecku z problemami zatrudniłabym opiekę.
    • ritual2019 Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 11:21
      Zostawiłybyście ją na moim miejscu?

Czy ktos na forum zna twoje dziecko? Pytasz randomowe osoby i podejmiesz decyzje? Ty jestes rodzicem swojego dziecka, ty ponosisz odpowiedzialnosc za ewentualny wypadek, to twoja decyzja.
    • kizolda Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 11:30
      Ale wychowaliście kaleki... 13-latka to może sama polecieć na drugi koniec świata, a wy macie problem czy kilka godzin może zostać w domu pełnym elektroniki.
    • palacinka2020 Re: 13-latka sama w domu 31.03.24, 12:13
      Tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka