Dodaj do ulubionych

Uwaga (szkoła)

01.04.24, 23:26
Nauczycielka wstawiła mojemu dziecku uwagę - "niewłaściwe zachowanie po dzwonku na lekcję". Syn nie ma z tą panią lekcji. Nauczycielka nie zwróciła mu uwagi, nie zareagowała w ogóle na teoretycznie niepokojące zachowanie ucznia. W związku z tym syn nie wiedział, że dostał uwagę, ani też za co ją dostał. Po dopytaniu pani powedzała, że leżał na podłodze, a potem kopnął kolegę. Nie potrafiła powiedzieć kogo kopnął, monitoring też nie potwierdził tej wersji. Ot chłopcy się wygłupiali (klasa sportowa). Myślałam, że nauczycielka się ogarnie i uwagę cofnie. Bo sorry słabo to wygląda. Nawet jeśli coś ją zaniepokoiło, to powinna zareagować, a nie pójść sobie do klasy i wstawić uwagę bez wyjaśnienia sytuacji. Niestety nie ma tu żadnej refleksji. Wychowawca dziecku powiedzał, że nie będzie patrzył na tą uwagę, ale sama nie wiem czy powinnam to tak zostawić. To pierwsza uwaga syna (choć może raz w 2 klasie też coś dostał). Klasa V, wzorowy uczeń.
Obserwuj wątek
    • kanna Re: Uwaga (szkoła) 01.04.24, 23:59
      W Wielkanoc wstawiła?
    • madameleloupblanc Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 00:06
      Moze porozmawiaj z tym drugim czy go kopnal faktycznie. Zabawa w kopiace sie konie moze przeszkadzac w lekcji.

Poza tym to moja rada: nie przejmuj sie. Uwagi zazwyczaj maja dobry wplyw wychowawczy i juz na lekcji nie beda sie kopac.
      • little_fish Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 00:09
        Oni się nie kopali na lekcji, tylko przed wejściem do klasy.
      • manala Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 05:19
        Nie rozmawiała. Nie umiała podać kto to był.
      • hanusinamama Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 13:10
        No jak dzieciak nie wiedział za co, a dowiedział się dopiero jak mama poszła zapytać...to faktycznie grubo wychowawcza ta uwaga...
    • taje Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 00:11
      Czy ta uwaga ma na cokolwiek wpływ? Jeśli nie, to chyba szkoda czasu na dociekanie i wyjaśnianie. Pomijam już kwestię, co to znaczy, że monitoring nie potwierdził - czy syn leżał na podłodze i kopnął kolegę, czy nie?
      • manala Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 05:17
        Nie. Nie było takiej sytuccji. Poprosiłam wychowawcę o sprawdzenie, bo młody zaprzeczał wszystkiemu.
    • siedemkropek82 Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 05:42
      Przewrażliwiona matka! A niechże ma ta uwagę, nie umrze od tego!
      • black.emma Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 07:59
        Chyba przewrażliwiona nauczycielka.
    • atenette Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 06:56
      O ludzie to tylko uwaga. Dochodzenie robiłaś, włącznie ze sprawdzaniem monitoringu? (facepalm)
      • manala Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 08:14
        Uwaga niesluszna, wstawiona od czapy nez poinformowania zainteresowanego. Skąd wiem, że za tydzień nie wstawi mu podobnej.
        • cranberries1983 Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 09:47
          masz szansę się pobawić w detektywa
        • fogito Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 10:34
          Może uda mu się nikogo nie kopnąć w najbliższym czasie.
          • manala Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 09:43
            Rzecz w tym, że nikogo nie kopnął.
            • fogito Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 12:03
              Bo tak twierdzi?
              • manala Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 12:17
                Ponieważ syn zaprzeczał, iż opisana sytuacja miała miejsce poprosiłam wychowawcę o sprawdzenie, czy nie jest to pomyłka. Podobno zostało to sprawdzone i nie było sytuacji jaką 'widziała' nauczycielka. Ale nawet jeśli by była...nie uważasz, że nauczycielka powinna zareagować? Chodzi po prostu o to, że nie można wstawiać uwagi bez jakieś informacji, bo sorry ale to jednak może prowadzić do 'nadużyć'. Tyle. Sprawę zostawię jak jest, choć niesmak pozostaje.
      • hanusinamama Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 13:12
        Pewnie. Dzieci w szkole są traktowane przedmiotowo a nie podmiotowo, po co w ich sprawie cokolwiek załatwiać.
        Niech się gówniarz uczy, ze nauczyciel zawsze ma rację (nawet jak jej nie ma albo nie wie o co chodziło).
    • helka.na.zakrecie Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 06:56
      To wzorowy uczeń uwagi nie moze dostać? I co z tego, ze ostatnią miał w 2 klasie?...
      • cranberries1983 Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 09:48
        no wiesz, przecież jest wzorowy, madka dostanie globusa przeciezż!
        • hanusinamama Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 13:14
          Nie, chodziło o to ze to nie szkolny chuligan, który ma w zwyczaju kopanie.
          Moje dziecko tak się nie zachowuje, jakbym się dowiedziała ze kogoś kopała (kogoś, bo nauczyciel nie wie kogo) też bym się dopytywała...tym bardziej jak uwagę wstawia nauczyciel, który klasy nie uczy (widać dzieci nie zna skoro nie wiedział kogo kopano)
      • szare_kolory Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 13:23
        A jak straszna tragedia by się wydarzyła, gdyby nauczyciel poświęcił chwilę uwagi temu wpisowi? Jaką mamy gwarancję, że nauczyciel się nie pomylił i wpisał uwagę nie temu uczniowi, któremu chciał? Może był świadkiem takiej sytuacji, ale to nie ten, kto potem dostał uwagę brał w niej udział? I dlaczego w zasadzie nauczyciel nie może się pomylić? No przecież może. Ale redukuje ryzyko własnej wpadki opisując sytuację choćby z minimalnymi szczegółami. Tutaj tego zabrakło, matce uwaga wydała się niesłuszna i mało prawdopodobna, dziecko też mówi, że nie było takiej sceny. Monitoring nie potwierdza. Nie ma potrzeby popadania w skrajności i od razu rozwiązywania tej sprawy przed dyrektorem. Ale też dlaczego niby należałoby to zostawić bez reakcji? Z powodu czego, tak konkretnie? Niskiej szkodliwości społecznej?
        • black.emma Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 11:58
          Bardzo dobra uwaga. Ciekawe czy ematki pozwalają sobie w pracy wstawiać nagany od czapy. Potem się dziwimy, że ludzie latami pracują w Januszexach i pozwalają po sobie jeździć.
    • heca7 Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 07:47
      To mi przypomina bardzo dawny wątek z ematki. Podsumowany taką m/w historyjką.
      ...Długo szukaliśmy kogoś na to stanowisko. Aż wreszcie trafił się idealny kandydat. Człowiek ze świetnym wykształceniem, przyszedł na rozmowę, pasował nam bardzo. Szef mój już, już miał go przyjąć do pracy kiedy nagle przypomniał sobie i zapytał- a ma pan dzienniczek ucznia z II klasy szkoły pdst?! Facet wzbraniał się początkowo, mówił że zgubił, nie pamięta gdzie leży itd. Wreszcie pokazał a tam wpis- Stefan kopie w krzesełko kolegi. No i go nie przyjęliśmy, kłamcy jednego!...
      • grey_delphinum Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 07:57
        Napisz w tej sprawie do kuratorium, a co!
        • hanusinamama Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 13:15
          Czyli dziecku mozna w dziennik wpisać co się chce. Bo to szkoła, nauczyciel moze..niech sie gówniak uczy gdzie jego miejsce.
        • homohominilupus Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 12:06
          grey_delphinum napisał(a):

> Napisz w tej sprawie do kuratorium, a co!

🤣
          • kot.z.kosmosu Re: Uwaga (szkoła) 04.04.24, 14:57
            No strasznie zabawne.
            Gdybyś dostała naganę za coś, czego nie zrobiłaś, też byłaby z ciebie taka śmieszka?
            Wlepianie uwagi uczniowi, który nie zawinił, jest głupie i niewychowawcze.
            Skoro został sprawdzony monitoring, który potwierdził wersję chłopca, to szkoła powinna uwagę usunąć i przeprosić, dając dobry przykład.
            Czy uważacie, że dziecku nie należy się traktowanie fair, bo jest dzieckiem?
        • droch Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 21:30
          Bardzo śmieszne. Jesteś równie tolerancyjna, gdy policja wystawia ci mandat za sąsiada? A nie, wtedy "sytuacje są nieporównywalne".
    • fogito Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 08:52
      Nauczycielom nie chce się wstawiać uwag, więc jeśli wstawiła to raczej powód był czyli owo kopnięcie i leżenie na podłodze. Zdarza mi się wstawiać uwagi z dyżuru za takie niby zabawy. Zwykle informuje ucznia, że uwaga zostanie wstawiona. I zawsze słyszę od nich, że tylko się bawili.
      • little_fish Re: Uwaga (szkoła) 04.04.24, 21:17
        Jak im się nie chce, to niech nie wpisują, zamiast pisać głupoty albo ogólniki nic nie mówiące.
    • cranberries1983 Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 09:14
      e tam

jesetes przewrażliwiona

kto normalny zajmuje się takimi rzeczami
      dzieciak cos tam zbroił dostał uwage
      by tego nie było to by druga piszczałao, ze szkoła nie reaguje na niebezpieczne zachowanie
    • mgla_jedwabna Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 09:26
      Ja bym nie drążyła kwestii tej jednej uwagi, skoro się wyjaśniło i wychowawczyni wie, jak było.

Ale - jednak dałabym znać dyrekcji, dla zasady. Bo skoro nauczycielka wpisuje bzdury bez konkretów, które w dodatku nie miały miejsca, to pewnie nie był to jedyny raz. I pewnie niejeden dzieciak dostał taką kłamliwą uwagę, a potem nikt mu nie wierzył, że taka sytuacja nie miała miejsca. No bo jak to? Pani kłamie? W dodatku w dokumentacji? Niewiarygodne. Także jeśli chcesz zrobić to dla zasady i dla innych dzieci, poinformuj dyrekcję.
      • cranberries1983 Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 09:38
        moze babka jest jakaś szurnięta? ma zwidy? dragi?
      • fogito Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 10:26
        Koniecznie. Na pewno ze złośliwości te uwagi wstawia.🫣
        • memphis90 Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 18:49
          Mój syn miał jakiś czas panią 70+ na zastępstwie. Jednego dnia poszedł na skargę, że koleżanka Ania go opluła. To nie było nic nowego, bo Ania nie bardzo panowała nad sobą i lubiła sobie opluć to tego, to owego. Uwagę dostał jednakże mój syn ponieważ - w opinii pani - dziewczynki nie plują, to biologicznie niemożliwe. Plują tylko chłopcy. Wiec zwyczajnie nie mogło być tak, że Ania opluła Piotrusia, to Piotruś musiał opluć Anię i to jedyny możliwy przebieg zdarzenia…
          • fogito Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 05:53
            Z pewnością tak było.
        • droch Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 21:31
          No jeśli nie ze złośliwości, to prawdopodobnie nie powinna wychodzić z domu bez białej laski.
    • koronka2012 Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 09:39
      Nie do uwierzenia jest dla mnie kto że ktoś poświęca tyle energii na taką bzdurę, drąży, rozkminia, sprawdza monitoring.
      I nie mam rzecz jasna na myśli nauczycielki.
      • madame_edith Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 11:04
        Dla mnie też absolutny kosmos. Ludzie to jednak nie mają problemów.
        • sol_13 Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 00:55
          O to to. Tego typu uwagi mojego syna zwykle powodują, że się z nich śmiejemy. Np. "biega na przerwie i nie reaguje na zwrócenie uwagi ".
          • fogito Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 05:58
            Ale jak złamie coś sobie, albo potrąci kogoś i ten się w głowę uderzy, to nadal się będziesz śmiała, czy stwierdzisz, że nauczyciele nie reagują.
            • sol_13 Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 19:23
              Jak sobie złamie to złamie...tak samo jak może złamać gdzie indziej. Na pewno nie będę miała do nikogo o to pretensji. Ciężko, żeby dzieciak nie biegał.
              • mia_mia Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 19:59
                Z tym bieganiem to jest tak, że niby normalne, niby od zawsze było i od zawsze było zwalczane, ale jak wyrośnięty, rozpędzony kolega wpadnie na Twoje dziecko boleśnie i poważnie je uszkadzając będziesz miała pretensje, że szkoła do tego dopuściła.
                • sol_13 Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 20:12
                  Moje dziecko chodzi 4x w tygodniu na treningi koszykówki, więc wpadanie na siebie nie robi mu różnicy.
                  • melmire Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 20:21
                    zwlaszcza z zaskoczenia, od tylu, na schodach smile
              • fogito Re: Uwaga (szkoła) 04.04.24, 06:21
                Jasne. Jak sobie kiedyś uczeń na korytarzu coś złamał to rodzice sprawę w sądzie założyli, bo nauczyciel nie dopilnował.
                • sol_13 Re: Uwaga (szkoła) 04.04.24, 21:10
                  I co w ten sposób uzyskali? Odszkodowanie od szkoły?
                  • fogito Re: Uwaga (szkoła) 04.04.24, 21:46
                    Nie wiem co chcieli osiągnąć. Nauczyciel miał sprawę w sądzie a nie szkoła. Znam kilka takich przypadków. Rodzice mają wściekliznę jak coś śie dziecku w szkole stanie. Wala na oslep i szukają winnego.
    • slonko1335 Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 10:11
      Może ona po prostu dzieci pomyliła skoro go nie uczy i ta uwaga dotyczy innego dziecka?
      • hanusinamama Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 13:18
        O tym samym pomyślałam. U młodej nauczycielka wpisała pomyłkowo oceny klasy rok starszej.
    • palacinka2020 Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 10:39
      Tak, powinnas to tak zostawic.
      • pade Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 11:12
        Ale dlaczego? Pomyślałyście o tym, jak się czuje chłopiec, który dostał tę uwagę? Za coś, co nie miało miejsca? Przecież to jest niesprawiedliwe.
        • fogito Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 11:16
          O ile nie miało miejsca. Ostatnio zobaczyłam jak uczeń klasy 5 kopie centralnie w tyłek kolegę. Zareagowałam a agresor do mnie z tekstem, że on go nie kopnął. Sekundę temu to zrobił. Uwagę dostał. Pewnie w domu sprzedał bajkę o swojej niewinności. Tak to wygląda zwykle. To takie dobre dziecko było…
          • szare_kolory Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 11:37
            fogito napisała:

> O ile nie miało miejsca. Ostatnio zobaczyłam jak uczeń klasy 5 kopie centralnie
            > w tyłek kolegę. Zareagowałam a agresor do mnie z tekstem, że on go nie kopnął.
            > Sekundę temu to zrobił. Uwagę dostał. Pewnie w domu sprzedał bajkę o swojej ni
            > ewinności. Tak to wygląda zwykle. To takie dobre dziecko było…

No ale jeśli napiszesz konkret w dzienniczku: "uczeń kopnął kolegę (imię i nazwisko) w pośladek, a po zwróceniu uwagi zaprzeczał" to moim zdaniem waga wpisu jest całkiem inna niż "uczeń zachowywał się niewłaściwie"
            • fogito Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 14:10
              Nie podajesz nazwiska ofiary w uwadze. RODO.
              • szare_kolory Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 14:55
                fogito napisała:

> Nie podajesz nazwiska ofiary w uwadze. RODO.

Ofiary czego? Zbrodni? Ludobójstwa? Kradzieży? Czy złamania regulaminu szkolenego? Ustalmy może czy ren regulamin w ogóle przewiduje taką figurę jak ofiara smile

A co do RODO, to co się stało z uzasadnionym interesem?

• fogito Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 16:08
                  Ofiary agresora. Są różne rodzaje agresji szkolnej. Mam nadzieję, ze masz tego świadomość. Uzasadnione jest nie podanie nazwiska poszkodowanego.
              • taje Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 16:14
                Ludzie już zupełnie pogłupieli z tym RODO. Myślisz, że RODO zabrania podawania osobie ponoszącej odpowiedzialność dyscyplinarna za jakieś tam przewinienie (a tym jest ta nieszczęsna uwaga) nazwiska „ofiary” czyli osoby uczestniczącej w zdarzeniu, z którego wynika odpowiedzialność pierwszej osoby?? RODO zupełnie nie na tym polega.
                • fogito Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 16:20
                  Aha. Nie podaje w Librusie nazwiska osoby kopniętej, bo na tym etapie ta informacja jest doskonale zbędna a ofiara może sobie tego nie życzyć. Jak dojdzie do spotkania obu stron u dyrektora wtedy będą mogli się ze soba skonfrontować.
                  • taje Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 16:26
                    Możesz tak sobie to tłumaczyć, ale to nie ma żadnej podstawy prawnej w „RODO”.
                    • usha Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 20:19
                      Przecież rodzice podpisują zgodę dot RODO na początku kariery bombelka w szkole. Idąc tym tokiem myślenia - jak dziecko wygra konkurs np matematyczny. to co - nie można tego podać w ogłoszeniu w librusie? …Bzdura. Można podać dane kolegi z klasy w uwadze. Przecież i tak wszyscy się znają. 🙄
                      • fogito Re: Uwaga (szkoła) 04.04.24, 14:32
                        Tia. Wszyscy… chyba w wiejskiej szkółce.
                        • szare_kolory Re: Uwaga (szkoła) 04.04.24, 15:48
                          Wszystko, co nie pasuje do Twojego obrazu świata kwitujesz drwiną. A wychodzi, że nie jesteś specjalistą ds. ochrony danych osobowych i też niespecjalnie idzie Ci formułowanie wniosków (raz ogólne, raz dotyczące tylko Twojej sytuacji).
                          • fogito Re: Uwaga (szkoła) 04.04.24, 21:54
                            Jasne jasne. Szkoła 600 osób i znają się wszyscy. Albo i z 1000. Nie mam zamiaru byc specjalista od Rodo ale ucząc w szkole nauczyłam się ostrożności z powodu popierd…lonych rodziców, którzy oskarżają nauczycieli o wszystko.
              • palacinka2020 Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 20:32
                Co za bzdura. Podawaj chociaz imie. Jak nauczyciel zniknie na chorobowe to jak i gdzie dopytasz kto byl ofiara?
                • fogito Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 05:55
                  Ja nie choruje. Poza tym, czyż Jasio nie wie kogo skopał… wie, ale mamusi powie, że nikogo.
                  • szare_kolory Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 09:03
                    Ty nie chorujesz, to świetnie. Cieszymy się Twoim doskonałym zdrowiem. To doskonale także z innego powodu: skoro Ty nie chorujesz, to automatycznie nie chorują też inni nauczyciele.
                    • fogito Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 12:04
                      Odpowiadam tylko za siebie. Inni mogą wpisywać co chcą.
              • septembra Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 09:44
                fogito napisała:

> Nie podajesz nazwiska ofiary w uwadze. RODO.

Jakieś szkolenie z RODO by ci się przydało.
                • fogito Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 12:07
                  Jestem już po. I dlatego wiem, żeby nie wpisywać .
                  • droch Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 21:33
                    Najwyraźniej powinnaś powtórzyć.
                    • septembra Re: Uwaga (szkoła) 04.04.24, 11:01
                      Słaba z ciebie uczennica, fogito.
                      • fogito Re: Uwaga (szkoła) 04.04.24, 14:33
                        Zapewne.
                    • fogito Re: Uwaga (szkoła) 04.04.24, 14:33
                      Nie zamierzam. Musze się chronić przed wściekłymi rodzicami.
              • bieda_tubka Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 14:33
                a teraz sprawdź, co to jest RODO
          • memphis90 Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 18:42
            Mój małoletni sąsiad kiedyś trzymał drzwi od łazienki, żeby mój syn nie mógł wyjść. Na zwrócenie uwagi zareagował histerycznie „to nieprawda, nieprawda, ciocia kłamie!!!” Innym razem podczas zabawy na podjeździe rzucał na prawo i lewo głośnymi soczystymi k…wami - też na zwrócenie uwagi zaczął się drzeć, to nieprawda, on nie wydał z siebie ani jednego dźwięku i ze ja kłamię, a następnie poleciał do matki na skargę 😂Przyznaję, że obie sytuacje wpędziły mnie w głęboki stupor…
            • fogito Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 05:56
              Tak to wygląda w szkole właśnie. Wszyscy niewinni jak lelije.
            • septembra Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 09:46
              memphis90 napisała:

> Mój małoletni sąsiad kiedyś trzymał drzwi od łazienki, żeby mój syn nie mógł wy
              > jść. Na zwrócenie uwagi zareagował histerycznie „to nieprawda, nieprawda, cioci
              > a kłamie!!!” Innym razem podczas zabawy na podjeździe rzucał na prawo i lewo
              > głośnymi soczystymi k…wami - też na zwrócenie uwagi zaczął się drzeć, to niepr
              > awda, on nie wydał z siebie ani jednego dźwięku i ze ja kłamię, a następnie pol
              > eciał do matki na skargę 😂Przyznaję, że obie sytuacje wpędziły mnie w głęboki
              > stupor…
              >

No dobra, domniemanie winy domniemaniem winy, ale skoro tutaj nawet monitoring nie potwierdza to może jednak oskarżenie nie było prawdziwe? Może nauczycielka się pomyliła zwyczajnie, ale jest pokroju takiej fogito więc prędzej spłonie nim się do czegoś takiego przyzna?
              • fogito Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 12:06
                Do czego niby przyzna? Ja trzeźwa w pracy jestem. Widzę co się dzieje.
                • septembra Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 12:11
                  O właśnie to, opcja pomyłki jest z góry skreślona. Gratuluję trzeźwości, trochę dziwne skojarzenie, ale ok.
                  • fogito Re: Uwaga (szkoła) 04.04.24, 14:34
                    Bo bzdury piszesz. Większość nauczycieli uwag nie wpisuje, bo im się nie chce użerać z wściekłymi mateczkami. Jak już ktoś wpisze to musi być większy kaliber sprawy.
                    • septembra Re: Uwaga (szkoła) 04.04.24, 14:50
                      Nauczyciel jest człowiekiem i jako zwykły człowiek (przykro mi..) może się pomylić. To że nazywasz tę oczywistość bzdurami doskonale świadczy o tym jakim typem nauczyciela ty jesteś.
                      • fogito Re: Uwaga (szkoła) 04.04.24, 15:05
                        Blablabla. Jedyna pomyłka jest najczęściej nie wpisanie uwagi.
                        • septembra Re: Uwaga (szkoła) 04.04.24, 15:13
                          Tyle błędów w takim krótkim zdaniu. Jesteś już nietrzeźwa? big_grin
                          • fogito Re: Uwaga (szkoła) 04.04.24, 21:55
                            Chyba powinnam, bo na trzeźwo się nie da czytać tych głupot.
                            • septembra Re: Uwaga (szkoła) 04.04.24, 22:05
                              Jeśli szukasz pretekstu do napicia się to bardzo proszę, seria bzdur specjalnie dla ciebie:

- Nauczyciel to człowiek, a ludzie czasem się mylą.
                              - Nauczyciel który nie dopuszcza do siebie myśli że mógłby się pomylić (on sam albo jakiś inny nauczyciel) nie jest dobrym pedagogiem.
                              - "Nie" z rzeczownikami piszemy łącznie.

Smacznego!
                              • droch Re: Uwaga (szkoła) 05.04.24, 00:16
                                "Nie" z rzeczownikami piszemy łącznie.

Zazwyczaj, ale... To nie koniec tęgo wątku! smile
                              • fogito Re: Uwaga (szkoła) 05.04.24, 05:32
                                Eee to za mało jednak.
                    • little_fish Re: Uwaga (szkoła) 04.04.24, 21:18
                      Skoro im się nie chce to niech nie piszą. Lepsze to, niż pisanie bzdur.
                      • fogito Re: Uwaga (szkoła) 04.04.24, 21:56
                        To rodzice uważają, że to bzdury. A nie chce się nauczycielom, bo wściekłe madki rzucaja im się do gardła,
                        • little_fish Re: Uwaga (szkoła) 04.04.24, 22:05
                          Niewłaściwe zachowanie to nie bzdura? Czyli co konkretnie robiło to dziecko? Uwagę wpisuje się chyba po to, żeby rodzice zareagowali. Jak mają reagować, jak nie wiedzą na co?
                          • fogito Re: Uwaga (szkoła) 05.04.24, 05:34
                            Niewłaściwe zachowanie to ogólnik, ale nie bzdura. Może nauczycielka myślała, że dzieciątko wyjasni rodzicom co zrobilo. Ale takie rzeczy się raczej nie zdarzają, bo przecież wszyscy niewinni jak lelije.
                            • little_fish Re: Uwaga (szkoła) 05.04.24, 07:33
                              No niektórzy są niewinni. Inni nie widzą nic niewłaściwego w swoim zachowaniu, więc też niewiele wyjaśnią rodzicom.
                              • fogito Re: Uwaga (szkoła) 05.04.24, 08:12
                                No cóż. Jakoś to trzeba przeżyć w takim razie.
        • cranberries1983 Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 09:32
          mysle ze dzieciak ma wywalone, jedyna co go martwi to to, że matka robi mu siarę
    • szare_kolory Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 11:35
      Jak nie cofnie uwagi, to pewnie wiele formalnie nie da się zrobić. ALE, na pewno należy domagać się konkretów na przyszłość. To znaczy, jeżeli nauczyciel poczuje przymus wpisania uwagi, niech opisze sytuację, to nie jest trudne. Czyli: konkretne okoliczności. Miejsce, czas i opis zachowania. Niewłaściwe zachowanie jest bardzo pojemne i w zasadzie jest oceną. To czy słuszną pozwoliłyby dopiero ocenić przytoczone okoliczności, ale ich nie ma. Bo za niewłaściwe nauczyciel może uznać zarówno nieśpieszne podążanie do klasy, nucenie pod nosem albo szarpanie kolegów czy wyrywanie im plecaków z rąk. Ja wiem, że nauczyciele mają strasznie dużo różnych zadań i są zawaleni robotą, ale to nie stoi na przeszkodzie aby swoją robotę jednak wykonywać porządnie.
      • kurt.wallander Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 11:49
        I przede wszystkim, wstawienie uwagi powinno byc poprzedzone ustnym zwróceniem uwagi uczniowi, który zachowuje sie niewłaściwie.

Nie wiem, co konkretnie widać, czy nie widać na monitoringu, ale jeśli wyraźnie widać, że dany uczeń NA PEWNO nikogo we wskazanym czasie nie kopie, to uwaga powinna zostać usunięta. Niby drobiazg, ale dla niesłusznie oskarżonego, to nieprzyjemna sytuacja. Poza tym, dzieciaki uczą się na przykładzie - w tym przypadku, że nie jest ujmą na honorze przyznać się do błędu.
        • szare_kolory Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 13:03
          kurt.wallander napisała:

> I przede wszystkim, wstawienie uwagi powinno byc poprzedzone ustnym zwróceniem
          > uwagi uczniowi, który zachowuje sie niewłaściwie.

Moim zdaniem tak i nauczyciel, który wpisuje takie bardzo ogólnie brzmiące uwagi, bez konkretów sam sobie odbiera argumenty. Jeśli nawet tę uwagę zwrócił, to nie zostawił po niej śladu w tym wpisie. A skoro jeszcze monitoring nie potwierdza wersji nauczyciela, to trudno mu się bronić.

Natomiast, zamiast grillować nauczyciela i skarżyć się dyrekcji lepiej wypracować sobie metody na przyszłość. Czyli właśnie, poprosić nauczycieli o konkrety w tych uwagach. I nawet niech one śmiesznie brzmią, ale przecież spisywane na gorąco. Można mieć szablon w tych dzienniczkach: Data, godzina, miejsce, nazwiska osób biorących udział w zdarzeniu, opis zdarzenia (co kto zrobił, komu, ewentualne konsekwencje, np, wybita szyba, uderzony kolega, zniszczony zeszyt, rozsypane książki) i ewentualna interwencja nauczyciela. Uzupełnienie takiego szablonu naprawdę nie zajmie pół godziny.
        • hanusinamama Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 13:19
          Oraz że ich zdanie nic się nie liczy. Dla nas ta uwaga to nic...dla dziecko to dużo. Szczególnie jeżeli była niesłuszna.
          Już widze jak skarga na nauczyciela w sprawie, której nie było...nie byłaby rzez tego drążona. No ale to jest nauczyciel...
        • droch Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 21:34
          Niby drobiazg(...)

Akurat żaden drobiazg - bezkarność rozzuchwala. Belfrów, w tym przypadku.
        • zbarazowa Re: Uwaga (szkoła) 04.04.24, 11:19
          Naprawdę przeceniacie szkolny monitoring. Masz 200 uczniów na korytarzu który ma że 100 metrów. Tłok jak w lipcu nanplazy we Władysławowie. Wszystko to się ciągle intensywnie i w sposób niezbyt skoordynowany porusza. I 2 marne kamerki na początku i końcu korytarza.

Powodzenia.
    • andaba Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 14:58
      Serio kazałaś sprawdzać monitoring z powodu jakiejś gównianej uwagi?
      • memphis90 Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 18:35
        Bardzo dobrze zrobiła. Dziecko ma wiedzieć, że rodzic jest po jego stronie i że zareaguje, jeśli zostanie niesprawiedliwie potraktowane. Plus wszelkie uwagi z d..py trzeba konsekwentnie konfrontować z rzeczywiścią.
    • memphis90 Re: Uwaga (szkoła) 02.04.24, 18:33
      Czyli że kopanie kolegi przed dzwonkiem na lekcje byłoby ok…? 🤔 Ja bym się domagała doprecyzowania. I dlaczego pani widząc ucznia leżącego na podłodze po dzwonku nie wezwała pomocy medycznej..?
      • majenkirr Re: Uwaga (szkoła) 03.04.24, 19:42
        memphis90 napisała:
        > I dlaczego pani widząc ucznia leżącego na podłodze po dzwonku nie wezwała pomocy medycznej..?

Żartujesz? 😂
    • ichi51e Re: Uwaga (szkoła) 04.04.24, 15:50
      Znowu ten wątek? Ile razy można?
    • lampasufitowa Re: Uwaga (szkoła) 05.04.24, 05:58
      Matko jedyna ……. serio?! Zaprzątasz sobie głowę takimi bzdetami?!? Zazdroszczę szczerze braku innych trosk i nadmiaru czasu oraz energii na zajomowanie się tematem…

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka