Dodaj do ulubionych

Psycholog dla 2-latka

11.04.24, 08:23
Mój syn chodzi do żłobka, do tej pory byliśmy zadowoleni z placówki. Niestety, od jakiegoś czasu syn nie chce chodzić do żłobka, dziś rano wpadł w histerię już przy ubieraniu do wyjścia. Czy psycholog może ocenić u takiego malucha czy niechęć, która się pojawiła wynika z np. tęsknoty czy raczej z jakichś nieprawidłowości, które mają miejsce w żłobku? Dziecko ma mały zasób słów, raczej nie uda się go o nic wypytać dlatego się zastanawiam czy taka wizyta ma sens. Będę rozmawiała z paniami ze żłobka, niemniej jednak jeśli są jakieś niewłaściwe zachowania z ich strony to wątpię, że się przyznają.
Obserwuj wątek
    • migafka357 Re: Psycholog dla 2-latka 11.04.24, 08:29
      Porozmawiaj, może się okazać, że np. ktoś go popchnął albo nie odnajduje się w grupie. W żłobku i przedszkolu mojej córki takie rozmowy zawsze mi bardzo pomagały ocenić, co się dzieje i pomóc dziecku. A jeśli to żłobek coś zawala, to z rozmowy też możesz to wywnioskować, choć tu oczywiście trudniej. Porozmawiaj też z innymi rodzicami w szatni, są dzieci, które dużo w domu opowiadają, mogą wiedzieć coś, co ci pomoże ocenić sytuację.
      • migafka357 Re: Psycholog dla 2-latka 11.04.24, 08:31
        A psycholog z zewnątrz też może pomóc, oczywiście, ale zaczęłabym od rozmów z paniami, rodzicami i psychologiem ze żłobka.
        • little_fish Re: Psycholog dla 2-latka 14.04.24, 21:15
          O ile żłobek zatrudnia psychologa...
    • disco-ball Re: Psycholog dla 2-latka 11.04.24, 08:34
      Zawsze warto iść. Powinniście dostać wskazówki, jak wspierać dziecko
      Może tak być, ze na początku było fajnie, a teraz maluch zrozumiał, ze to już zawsze tak będzie
      Najważniejsze to być przekonanym, ze dziecko w placówce jest zaopiekowane, bezpieczne i szczęśliwe - jeśli rodzic ma takie poczucie to i dziecku będzie łatwiej, bo maluchy chłoną emocje rodziców jak gąbki

Czy jak odbieracie dziecko to wyglada na smutne?
      • rb_111222333 Re: Psycholog dla 2-latka 11.04.24, 09:21
        Nie nie wygląda na smutne. W okresie adaptacji jak go odbierałam był bardzo apatyczny, zobojętnianiały, Teraz wbiega sam do szatni, nawet się do mnie nie przytula.
    • ichi51e Re: Psycholog dla 2-latka 11.04.24, 08:39
      A od jak dawna tam chodzi?
      • rb_111222333 Re: Psycholog dla 2-latka 11.04.24, 09:16
        Od września. Po adaptacji chętnie wchodził na salę, a teraz jest tylko "nie chcę" uncertain
        • ichi51e Re: Psycholog dla 2-latka 11.04.24, 09:39
          A inne dzieci spoko czy też jak najszybciej chcą się zmywać nie gadają nie zaczepiają cię?
    • septembra Re: Psycholog dla 2-latka 11.04.24, 08:52
      Nawet jak dziecko mówi więcej to i tak nie ciężko z nich wyciąganąć co się dzieje w placówce. Moje po kilku miesiącach dopiero opowiadają mimochodem.

Spróbuj w zabawie wyciągnąć o co chodzi, odstawcie scenkę że miś idzie do żłobka i może coś pokaże?
    • eagle.eagle Re: Psycholog dla 2-latka 11.04.24, 09:02
      Z opowieści mamy wiem że jako ok 3 latek bardzo płakałam w jednym przedszkolu, po zmianie już tego nie było.

Może pogadaj z opiekunkami abyś mogła z nim zostać dzień czy dwa w żłobku i sama się zorientowała co jest nie tak.
      Są też tacy co chowają kamerę w zabawkę dziecka.
      • rb_111222333 Re: Psycholog dla 2-latka 11.04.24, 09:18
        Panie odkładają do szatni wszystkie zabawki po śniadaniu. Podobno dzieci się o nie kłócą.
        • brenya78 Re: Psycholog dla 2-latka 14.04.24, 15:01
          "Panie odkładają do szatni wszystkie zabawki po śniadaniu. Podobno dzieci się o nie kłócą."

Dziecko nie może mieć ze sobą ulubionej maskotki? Dziwne.
      • eagle.eagle Re: Psycholog dla 2-latka 11.04.24, 09:29
        Do przedszkola z moją córką chodził chłopiec który codziennie strasznie płakał rano, czasami aż do wymiotów. Miał tak przez całe przedszkole. Krzywda mu się tam nie działa, wiem bo córka by mi powiedziała. Więc to nie zawsze wina przedszkola.
        • ichi51e Re: Psycholog dla 2-latka 11.04.24, 09:38
          Dzieci które mają problemy adaptacyjne to jest inna para kaloszy. Takie dziecko tak samo nie chce iść dnia pierwszego jak 100. Normalne też jest że dzieci na początku chodzą chętnie potem po jakimś tygodniu czy misiach mają załamanie i nie chcą. Tu jest dziwna sytuacja bo on nagle znielubił. Coś może być na rzeczy obawiam się.
    • pytajacakinga Re: Psycholog dla 2-latka 11.04.24, 09:16
      Wez maskotki i pobaw się z nim że misie idą do żłobka i co tam robią zobaczysz jak reaguje i może czegoś się dowiesz.
    • ichi51e Re: Psycholog dla 2-latka 11.04.24, 09:43
      A odpieluszone? Niestety dużo spiec w instytucjach na tle higieny uncertain sama byłam światkiem sytuacji kiedy podczas obiadu chłopczyk powiedział że musi siku na co panie stały mu nad głową i narzekały że Jas to zawsze jak obiad to akurat musi siku… a dzieciak siedział i czekał nie wiedział może nie może dobrze to siku czy źle uncertain te same pani też kiedyś widziałam narzekające że ile można te dzieci ogarniać już dawno i powinny same się ogarniać i że skóra wysuszona bo ciągle te ręce trzeba myć. I niby panie przewijały myły i przebierały ale czuć było taką atmosferę niechęci.
    • jehanette Re: Psycholog dla 2-latka 11.04.24, 12:20
      Lepiej pogadać z rodzicami - jeśli naraz kilkoro dzieci ma podobne objawy to coś może być nie tak z opiekunkami. W ten sposób wpadliśmy na problemy w przedszkolu mojego dziecka, na spotkaniu urodzinowym wyszło że dzieci nie chcą chodzić do przedszkola nagle i złożyliśmy puzzle
      • sol_13 Re: Psycholog dla 2-latka 14.04.24, 14:08
        Dokładnie, też zaczęłabym od tego. Psycholog dla 2-latka jawi mi się jako aberracja.
        Może też być tak, że dotarło do niego, że tak już będzie ciągle i dlatego nie chce chodzić. Dziecko 2-letnie nie ma potrzeby codziennej interakcji z dużą grupą innych dzieci.
    • nieeznaajoomaa Re: Psycholog dla 2-latka 11.04.24, 13:32
      A w żłobku coś się zmieniło, zwłaszcza jeśli chodzi o personel?
    • skumbrie Re: Psycholog dla 2-latka 14.04.24, 15:09
      Wyposaz dziecko w dyktafon, dowiesz się, czy to nieprawidłowości w przedszkolu, czy inny powód.
      • skumbrie Re: Psycholog dla 2-latka 14.04.24, 15:09
        W żłobku.
      • brenya78 Re: Psycholog dla 2-latka 14.04.24, 15:18
        Jak się technicznie wyposaża dwulatka w dyktafon w żłobku?
        • bistian Re: Psycholog dla 2-latka 14.04.24, 15:23
          brenya78 napisała:

> Jak się technicznie wyposaża dwulatka w dyktafon w żłobku?

Bonda nie oglądałaś? surprised
        • skumbrie Re: Psycholog dla 2-latka 14.04.24, 15:28
          Google ci wyłączyli? Biedactwo.
        • awf-33 Re: Psycholog dla 2-latka 14.04.24, 22:16
          brenya78 napisała:

> Jak się technicznie wyposaża dwulatka w dyktafon w żłobku?
          >

A jak to robili rodzice dzieci doświadczających przemocy żłobkowej? Jest mnóstwo reportaży na ten temat, przytoczonych nagrań.
          Wystarczy wejść na stronę sklepu typu spy shop. Od wyboru do koloru.
    • subskrybcja Re: Psycholog dla 2-latka 14.04.24, 16:17
      rb_111222333 napisał(a):

> Mój syn chodzi do żłobka, do tej pory byliśmy zadowoleni z placówki. Niestety,
      > od jakiegoś czasu syn nie chce chodzić do żłobka, dziś rano wpadł w histerię ju
      > ż przy ubieraniu do wyjścia. Czy psycholog może ocenić u takiego malucha czy ni
      > echęć, która się pojawiła wynika z np. tęsknoty czy raczej z jakichś nieprawidł
      > owości, które mają miejsce w żłobku? Dziecko ma mały zasób słów, raczej nie uda
      > się go o nic wypytać dlatego się zastanawiam czy taka wizyta ma sens. Będę roz
      > mawiała z paniami ze żłobka, niemniej jednak jeśli są jakieś niewłaściwe zachow
      > ania z ich strony to wątpię, że się przyznają.

Kiedyś sie przyzwyczai. Jedne sie szybciej przyzwyczajają inne pózniej,.
      • ichi51e Re: Psycholog dla 2-latka 14.04.24, 20:45
        A niektóre wcale… jak moje dziecko dostało dziwacznej niechęci do pkola potem wkrótce w przedszkolu kręcili Uwaga!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka