Dodaj do ulubionych

Profilaktyka zdrowotna

18.04.24, 17:37
Jakie badania w ramach profilaktyki robicie co rok?
U mnie to jest badanie krwi i moczu, raz w roku robię też cytologię, a ostatnio dodałam usg piersi na zmianę z mammografią.
Ale zastanawiam się, czy to w ogóle ma sens. I tak na coś trzeba umrzeć.... Koleżanka tuż po 40, regularnie robiąca cytologię, dowiedziała się, że ma raka. W badaniu sprzed roku nic nie było.
Więc pytanie jest o to, czy profilaktyka działa, a jeśli działa, to jaki zestaw badań robicie.
Obserwuj wątek
    • jkl13 Re: Profilaktyka zdrowotna 18.04.24, 17:53
      Chyba jednak działa, skoro rak koleżanki ma dopiero rok. Znacznie lepiej jest wykryć rocznego raka, niż np.10-letniego. Im wcześniejsze stadium, tym większe szanse na wyleczenie. W końcu profilaktyka nie zapobiega chorowaniu, a zwiększa szanse na wyleczenie. Tylko tyle i aż tyle.
      • chococaffe Re: Profilaktyka zdrowotna 18.04.24, 17:56
        W końcu profilaktyka nie zapobiega chorowaniu, a zwiększa szanse na wyleczenie. Tylko tyle i aż tyle.

100/100
      • ayelen40 Re: Profilaktyka zdrowotna 18.04.24, 18:21
        Na logikę to chyba mniej nawet niż rok 🙄
    • shellyanna Re: Profilaktyka zdrowotna 18.04.24, 18:14
      Morfologia, tarczyca, cytologia, usg cycków.
    • ayelen40 Re: Profilaktyka zdrowotna 18.04.24, 18:23
      Morfologia z TSH m. in, mammo i usg piersi i dołu, cytologia. Dentysta. Dermatologa i okulistę zaniedbałam...
      • ayelen40 Re: Profilaktyka zdrowotna 19.04.24, 14:33
        I jeszcze raz do roku test na krew utajoną.
    • kozica111 Re: Profilaktyka zdrowotna 18.04.24, 18:30
      Morfologia, crp, cytologia, usg piersi, próby wątrobowe, cukier, mocz, no i codziennie dużo dużo zielonego.Raz w tygodniu post.
    • aqua48 Re: Profilaktyka zdrowotna 18.04.24, 18:31
      wakacje_50 napisała:

> zastanawiam się, czy to w ogóle ma sens. I tak na coś trzeba umrzeć.... Kol
      > eżanka tuż po 40, regularnie robiąca cytologię, dowiedziała się, że ma raka. W
      > badaniu sprzed roku nic nie było.

Czyli właśnie profilaktyka zadziałała doskonale. Raka wykryto na dość wczesnym etapie na którym po odpowiednim leczeniu koleżanka wyzdrowieje. Na tym to właśnie polega.
    • eagle.eagle Re: Profilaktyka zdrowotna 18.04.24, 18:42
      Regularnie to chyba USG góra i dół oraz krew, mocz, tarczyca. Raz na jakiś czas, znaczy jak narazie raz w życiu badania na inne choroby tj bolerioza, hpv, WZW, kolonoskopia, Wit d i b, wymaz, i jeszcze parę rzeczy na które mi immunolog daje skierowanie. Okulistę niestety ostatnio zaniedbałam , ze dwa lata już nie byłam. I do dentysty tylko wtedy jak coś boli.
      • hrasier_2 Re: Profilaktyka zdrowotna 18.04.24, 21:10
        Okulista to błąd bo warto.
        • eagle.eagle Re: Profilaktyka zdrowotna 18.04.24, 21:18
          Wiem, tym bardziej że mam w rodzinie jaskrę. A moje ciśnienie w oczach jest zawsze ciut powyżej normy. Dodatkowo, średnio co 2 lata, zmienia mi się wada wzroku, ostatnio nawet astygmatyzm doszedł - optometrysta za każdym razem coś nowego zaskakującego mi znajdzie.
          Teraz idę do laryngologa.
    • malia Re: Profilaktyka zdrowotna 18.04.24, 18:54
      A gdyby koleżanka nie zrobiła badań, to byłaby zdrowa? Przecież profilaktyka jest po to żeby wykryć wcześniej. Ja robiłam badanie bardzo regularnie a też mi się przytrafiła choroba. Dzięki badaniom wykryta bardzo wcześnie i już prawie ogarnieta
      • wakacje_50 Re: Profilaktyka zdrowotna 18.04.24, 21:09
        Bardziej myślę o tym, że badając się profilaktycznie powinno się mieć wykrywane jakieś niepokojące zmiany, jak są jeszcze bardzo małe. Czyli że usunięcie to powinna być rzecz kosmetyczna. A u niej nie jest.
        • aqua48 Re: Profilaktyka zdrowotna 19.04.24, 18:09
          Usunięcie zmiany złośliwej to raczej nigdy nie jest zabieg kosmetyczny. No i złośliwiec może się rozwinąć w kilkanaście tygodni. Trudno co taki czas powtarzać WSZYSTKIE badania.
    • ritual2019 Re: Profilaktyka zdrowotna 19.04.24, 18:18
      Co 6 m-cy dentysta, innych nie robie co rok.
    • alfa36 Re: Profilaktyka zdrowotna 19.04.24, 20:51
      Ja chętnie poczytam, co oprócz zwykłej morfologii. A korzystacie z programów NFZ? Bo mam zamiar tym się zająć. Tyle nowotworów wkoło😟

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka