ritual2019 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 17:19 Kupilam pare srebrnych trainers. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 17:41 Z ostatnio kupionych, to dwie pary skechersów. Bordowe na wiosnę, beżowe na lato. Poza tym dałam sobie szlaban na kupowanie butów, bo mam aktualnie 3 pary, w których jeszcze nawet nie chodziłam, ale chyba będę musiała go złamać, bo w moich trekkingach podeszwa się już dość mocno zużyła, więc chyba jakieś muszę sobie nabyć. Zastanawiam się tylko, które. Mam nawet kilka typów. Może ematka coś podpowie. We izualnie najbardziej podobają mi się dwie ostatnie pary, ale tu akurat nie wygląd jest najważniejszy. www.dosenbach.ch/de-ch/p-m02289455/02289781 www.dosenbach.ch/de-ch/p-m02294602/02294602 www.dosenbach.ch/de-ch/p-m02294586/02294586 www.dosenbach.ch/de-ch/p-m02225156/02225156 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 17:59 w 'trekingach' skeczera nie pomoge, jak lubie ich 'urban' but tak trekingowo wole adidasy i scarpy nie, wiem, moze to tylko moje odczucie ale nie ufam podeszwom skeczera na wilgotnym/mokrym podlozu - chodniki moga byc Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 18:02 Moje aktualne trekkingi też są skechers. Chodzę w nich z kijkami i po górach. Sprawdzają się bez zarzutu, a są o wiele wygodniejsze niż wszystkie inne buty tego typu, które miałam. Podeszwa i wkładka w butach trekkingowych jest inna niż w sneakersach. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 18:05 dlatego mowie, ze to sa moje odczucia nie czuje sie w nich pewnie po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 18:09 te adidasy mnie wczoraj zauroczyly wczesniej tylko link sie wkleil zobaczymy jak beda lezec na nowej stopie Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 18:09 kolor oczywiscie, bo but jak but Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 18:11 Bardzo ładne. U mnie lekarz zdiagnozował niedawno ostrogę piętową i aktualnie jedynie w skechersach jestem w stanie chodzić na dłuższe dystanse. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 18:25 tez mi sie odzezwala w lewej piecie, czemu sie nie dziwie, w koncu od ponad dwoch lat nadmiernie lewa noga jest obciazana, na szczescie z tygodnia na tydzien jest lepiej ale np mam zakaz chodzenia w klapkach, co najmniej jeszcze przez kilka miesiecy, a 'po domu' uzywam tylko klapek berkemana jako, ze prawa stopa byla mocno opuchnieta po operacji, to uzywalam sandalow skechera, regulowanych,zreszta lewy dobrze pasowal wysokoscia do buta orto, potem na opuchnieta stope ale ciagle rozpinanie i zapinanie mnie wkurzalo jak juz zaczelam chodzic bez orto mam 'łapcie' skeczersa ale sa jeszcze zbyt waskie na prawa stope, to kupilam takie skarpetkowe adidasy, zobaczymy jak sie sprawdza Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 11:09 Nie wiem co zalecił lekarz na ostrogę ale jest sporo ćwiczeń na YouTube rozciągających + regularne rolowanie piłka do golfa. I ważne żeby po każdym dłuższym spacerze porządnie się rozciągać, nawet jak nic ńie boli. Męczyłam się z ostrogami dość długo, lekarze polecali miękkie buty + wkładki i zastrzyki, w końcu znalazłam fizjoterapeutę który ćwiczeniami i rozciąganiem pomógł mi pozbyć się problemów (odpukać) na stałe i z miękkich bardzo amortyzowanych butów przerzuciłam się na barefoot Merella z minimalną amortyzacją i 0 spadkiem. Im bardziej miękkie podeszwy, tym mniej pracują mięśnie stopy. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 11:22 Wiesz, jak nie chodzę wcale, bo nie jestem w stanie zrobić kroku z bólu, to mięśnie stopy nie pracują wcale. Mam pracę, w której praktycznie cały dzień jestem na nogach, więc muszę chodzić. Skechersy arch comfort są nie tyle miękkie, co mają wkładkę wyprofilowaną niemal idealnie do moich stóp z wysokim podbiciem. Pewnie dlatego jest mi w nich tak wygodnie. Poza tym moje problemy biorą się też z tego, że mam skoliozę, jedną nogę krótszą i artrozę w jednym kolanie. Moje buty muszą mieć amortyzację, żebym mogła normalnie funkcjonować. Na ostrogę lekarz polecił właśnie rozciąganie i ćwiczenia, a dodatkowo dostałam wkładki na dni, kiedy bardzo boli, ale już od jakiegoś czasu ich nie używam. Możesz podrzucić jakiś link do ćwiczeń? Chętnie wypróbuję też inne niż te, które już znam. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 20:52 Co prawda pracuje na siedząco ale w tamtym czasie dużo biegałam i bardzo dużo chodziłam (ok 10 km dziennie) i było tak źle że też nie mogłam chodzić, jedyne co pomagało to zastrzyki ze sterydami ale po 8-12 tyg wszystko wracało. Męczyłam się z tym prawie rok. Bardzo współczuję bo pamiętam ten ból i mimo że minęło parę lat to nadal ćwiczę bo panicznie boję się że to wróci (mam zmiany widoczne na rtg). Niestety mam podobny zestaw, problemy z oboma kolanami i chroniczne zapalenie biodra od nierównowagi (od krótszej nogi, bo problem widać tylko na rezonansie i rtg ale nie jest widoczny jak chodzę i jak lekarz to w końcu zdiagnozował to już za późno na cokolwiek innego niż ćwiczenia i rehabilitacja). U mnie poza rehabilitacją na stopę (terapia manualną 3 razy w tyg i ćwiczenia), + codzienne rozciąganie i ćwiczenia w domu, miałam tez rehabilitację i ćwiczenia na kręgosłup bo okazało się że to też pomaga. Przeszło po ok pół roku i nie wróciło. Tu mam przykładowy film z YouTube (robiłam tego typu ćwiczenia w domu), używałam i nadal używam piłki do golfa bo mała i twarda. youtu.be/bEbMdco2Xwo?feature=shared I co zaskakujące, pomogło mi też noszenie butów na koturnie, byłam tak załamana ciągłym chodzeniem w sportowych butach że na pocieszenie kupiłam sobie sandały na koturnie i chyba inne ułożenie stopy okazało się świetne bo chodziło mi się lepiej niż w butach płaskich (ale to już jak przeszło najgorsze stadium zapalenia). Jak biegałam to miałam specjalnie dobierane buty (pronacja, supinacja etc), zawsze też ścierałam bardziej podeszwy z jednej strony, po rehabilitacji i potem ćwiczeniach na siłowni pod nadzorem rehabilitanta, nie dość że przestałam używać butów z amortyzacją i do tego używam tylko butów neutralnych. Zachęcona opiniami na forum kupiłam sobie 2 pary Skechersow ale są dla mnie za miękkie, po całym dniu bolą mnie stopy, więc noszę je tylko do auta czy na krótsze dystanse. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 21:12 ja dopiero teraz, po ponad dwoch latach! od s....j operacji haluksa prawej stopy, zaczynam 'sie naprawiac', kolano lewe, lewa kostka, stopa -ostroga, biodro, lewa strona kregoslupa, to tragedia, od kustykania i nadmiernego obciazania lewej strony, a lewe kolano po artro w 2020 konowalowi od pierwszej operacji zycze jak najgorzej, dobre chociaz to, ze wywalczylam, tzn adwokat wywalaczyl calkiem solidne odszkodowanie, ale do sprawnosci sprzed operacji to mi jeszcze daleko tak, buty sprezyste ale nie za miekkie sa najlepsze dla stopy Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 22:15 Trzymam kciuki bo wiem ile pracy to kosztuje. Najważniejsze że stopa naprawiona i można powoli wracać do równowagi. Odpowiedz Link Zgłoś
sza.aliczek Re: Coś nowego w obuwiu macie 30.04.24, 23:38 mysiulek08 napisała: > ja dopiero teraz, po ponad dwoch latach! od s....j operacji haluksa prawej stop > y, zaczynam 'sie naprawiac', kolano lewe, lewa kostka, stopa -ostroga, biodro, > lewa strona kregoslupa, to tragedia, od kustykania i nadmiernego obciazania lew > ej strony, a lewe kolano po artro w 2020 > konowalowi od pierwszej operacji zycze jak najgorzej, dobre chociaz to, ze wywa > lczylam, tzn adwokat wywalaczyl calkiem solidne odszkodowanie, ale do sprawnosc > i sprzed operacji to mi jeszcze daleko > tak, buty sprezyste ale nie za miekkie sa najlepsze dla stopy > > ----------------- Mysiulku, a co robisz z biodrem? Mnie właśnie siada/ zaczyna boleć/ od tego samego: od utykania. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 00:04 rehabilitacje, ucze sie poprawnie chodzic od nowa biodro jako samo biodro specjalnie mi nie dokucza, to raczej problem calej lewej 'polowki' przez dluzsza chwile mialam wrazenie krotszej prawej nogi ale przeszlo z tygodnia na tydzien jest coraz lepiej, martwi mnie tylko lewe kolano, chyba do mojego przystojniaka ortopedy od kolana bede sie musiala wczesniej wybrac niz na coroczna kontrol we wrzesniu i nie da sie ukryc, waga jest w tym wszystkim kluczowa Odpowiedz Link Zgłoś
sza.aliczek Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 00:32 Ja nie wiem, jak sobie pomóc. Łażę po lekarzach, łykam leki przeciwzapalne, miałam i sterydy wstrzyknięte i osocze. I jest o niebo gorzej niż było. Kiedyś rozmawiałam tu na forum - albo z Tobą, albo kimś innym i napisano mi, że za "chwilę" siądą mi biodra, kręgosłup. I tak się dzieje. Nie wiem czemu ortopeda który mnie leczy rok czasu, nie proponuje ani operacji, ani rehabilitacji. Tydzień temu poszłam do kolejnego i wreszcie usłyszałam: terapia manualna. Tak strasznie brak mi ruchu, zmiany, komfortu poruszania się. O! butów tez mi brak : ) Co do wagi to wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 00:45 problem sie zaczal od kolana? akurat moj od kolana jest super (poza wtopa z poleceniem konowala od stopy, ktory sp...l pierwsza operacje) ale mu wybaczam, bo dzieki temu, ze sie przejal, mam cudnie od nowa zrobiona, przez jego kolege, stope i duze nadzieje, ze wreszcie sie skonczy obciazanie lewej strony niestety nie w PL wiec nie polece 😎 rehabilitantka na pierwszej sesji, na to jak zaczelam narzekac na bol kostki lewej, po ' powykrecaniu' stopy polecila wkladki typu klin i niemal od razu odczulam ulge, nie mam plaskostopia ale pewnie sporo sie zepsulo w motoryce chodu , to moze sprobuj? buty u mnie to historia, najlepiej z czasow haluksa pasowaly mi berkemanny, dobrze zrobione, profilowana wkladka Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 00:47 no i przystojniak jest wyznawca 'dieta i ruch' i mowi o tym prosto w oczy z czarujacym usmiechem, najlepsza motywacja do schudniecia to u mnie byla 😉🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
sza.aliczek Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 01:12 zaczęłam pisać i gdzieś przepadło ... Tak, kojarzę, ze mieszkasz daleko od Europy. I że operował / schrzanił jakiś urodziwy : ) - na marginesie: jeździłam kiedyś z psem do tak pięknego weta, że aż się zastanawiałam: po cholerę chłopu taka twarz?! : ) Zaczęło się niewinnie piętą, sądziłam, ze to może zapalenie rozcięgna podeszwowego. Ale nie - obie kaletki i oba przyczepy: stan zapalny, woda, opuchnięcia - nie ze non stop, od rana do wieczora, ale po kilku godzinach siedzenia w pracy, do domu wracam ostro kulejąc. Kolano swoją drogą, tu znów wszyscy potwierdzają: nie jest jeszcze stan operacyjny, zwlekać z operacją jak długo się da. Wszyscy zgodnie orzekają: zwyrodnienia i przeciążenia. Przy okazji kolejnych badań co chwilę wychodzą nowe problemy, z których nie zdawałam sobie sprawy. Obie stopy stawiam płasko żeby uniknąć bólu, nie mogę schodzić ze schodów, od jakiegoś czasu rano mam sztywne kostki u stóp. Masakra . Osiemdziesięciolatki są ode mnie sprawniejsze, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 01:16 sza.aliczek napisała: > zaczęłam pisać i gdzieś przepadło ... > Tak, kojarzę, ze mieszkasz daleko od Europy. I że operował / schrzanił jakiś ur > odziwy : ) - na marginesie: jeździłam kiedyś z psem do tak pięknego weta, że aż > się zastanawiałam: po cholerę chłopu taka twarz?! : ) Idiotyczne rozumowanie, według ciebie chłop powinien wyglądać jak polityk Ryszard T.? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 01:42 a, nie, nie ! mlody urodziwy wlasnie jest doskonalym specjalista ale tylko od kolana i barku, tylko polecil ( z tej samej kliniki) ortopede od stopy, malego gnoma, ktory okazal sie konowalem, do tego malo komunikatywnym, jak sie poskarzylam przy kontroli kolana, przystojniakowi to wcisnal mnie do swojego kolegi ze studiow, ale pracujacym w celebryckiej klinice w stolicy, wiec wine wymazal a tym razem trafilam do najlepszego ortopedy od stopy na kontynencie 😀 a konowal zaplacil sowite odszkodowanie chodzenie ' na sztywno' z jedna pozycji stopy jak najbardziej rozumiem i ogolna sztywnosc rowniez, dwa lata tak chodzilam Odpowiedz Link Zgłoś
noitak Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 12:25 mysiulek08 napisała: > no i przystojniak jest wyznawca 'dieta i ruch' i mowi o tym prosto w oczy z cza > rujacym usmiechem, najlepsza motywacja do schudniecia to u mnie byla 😉🤣 Pływać umiem dzięki przystojnemu jak ze snu trenerowi pochodzenia skandynawskiego. Zajęcia były obowiązkowe z nazwy, bo wszystkie panie stawiały się zawsze w komplecie W życiu nikt inny nie namówiłby mnie do nauki pływania. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 00:56 o, cos takiego allegro.pl/oferta/wkladka-klin-na-plaskostopie-wzdluzne-do-obuwia-wsparcie-luku-stopy-41-43-14404795523 Odpowiedz Link Zgłoś
sza.aliczek Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 01:19 Dzięki, posługuję się tylko podpiętkami, ale kupię. Strasznie jestem nakręcona na przyszły tydzień i terapię. Wykupię też badanie chodu, postawy i jeszcze tam czegoś, co podpowie, co się z moim chodem porobiło. Tylko zaczyna mi na to wszystko brakować kasy, bo to już spore tysiące wpakowane w leczenie, którego efektów nie ma. Jak dziecko uczepiłam się takiej zbitki myślowej, która do niczego nie prowadzi, ale która mnie skończenie osłabia: mnie nigdy nogi/stopy/kolana nie bolały. Nigdy! Nie miałam, ze tak powiem, żadnego wstępu. I nagle bach! Po całości. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 01:43 sprobuj tych wkladek, u mnie zadzialaly niemal natychmiast, koszt nie jest duzy, jak sie nie sprawdza, wiele nie stracisz Odpowiedz Link Zgłoś
sza.aliczek Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 12:11 Już zamówiłam. Zobaczę, może wspomogą odciążą. : ) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 02:16 badanie chodu mialam teraz, przed operacja stopy, skany obydwu stop i kolan u mnie zaczelo sie od problemow z kolanem, lata temu, poprawilam niefortunnym upadkiem, trafilam do przystojniaka ale juz nie bardzo bylo co zbierac np z łąkotki, on tez bezwglednie nakazal usunac prawego haluksa, ktory byl glowna przyczyna problemow z lewym kolanem, no i poszlo, gdyby nie konowal, nie byloby dwoch lat kustykania (tyle czasu zajelo poszukiwanie ortopedy, ktory by powaznie podszedl do tej spartolonej stopy jeszcze jest problem.. glowy, czego tez pewnie doswiadczasz operacje mialam pod koniec listopada, jak wstalam po 14 tyg! (lezenie, kustykanie bez obciazania prawej stopy tylko do lazienki, ktora mialam niemal pod nosem, cwiczenia na lezaco zalecone przez rehabilitanta w klinice) ) i moglam juz z dwoma kulami chodzic na obu nogach, to bylam tak spieta ze strachu, ze kazdy krok byl problemem i ciagla mysl 'zeby sie tylko nie przewrocic', to powoli odpuszcza dopiero jak ortopeda dal zielone swiatlo do fizjoterapii czyli dopiero jakis miesiac temu, ale tez rehabilitantka solidnie sie mna zajela, poprzednia to byla porazka o kosztach to nawet nie mow za druga operacje ubezpieczyciel zwrocil tylko standardowe 20% bo celebrycka klinika nie ma z nimi umowy, co bylo niewielka kwota, do tego tydzien w hotelu, ktory musial miec lazienke 'bez barier' restauracje na miejscu i byc blisko kliniki i loty co miesiac, scany stopy i fizjoterapia juz w pakiecie, teraz konsultacje online a osobista wizyta dopiero w czerwcu dla spokoju glowy po schodach chodze z kulami i tylko nie wiem co bedzie z lewym kolanem, bo boli slowem, przechlapane Odpowiedz Link Zgłoś
sza.aliczek Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 12:02 Bardzo Ci współczuję, naprawdę bardzo, bo wiem czego doświadczasz. Wiem, jak to boli. Co do głowy, to dokładnie opisałaś moją minioną zimę. Strach przed wywróceniem się paraliżuje całkowicie. Idę, np., po równiutkiej jak stół betonowej wylewce i nagle w głowie tracę równowagę, przewracam się. Oczywiście to tylko jakieś złudzenie? projekcja? Któregoś dnia, zimą, była odwilż lub padało na zmarznięte. Na parkingu zrobiła się szklanka; przyjechałam do pracy, zaparkowałam, wystawiłam stopę i czuję lód. Próbowałam zrobić choc krok, ale nie dałam rady, zablokowało mnie zupełnie - nie odkleiłam się od maski. Wsiadłam z powrotem i wróciłam do domu. To był jeden raz, ale tej zimy znienawidziłam oblodzoną kostkę brukową. To właśnie dokładnie to, co Ty piszesz: nie jestem w stanie przełamać strachu. Czeszę net w poszukiwaniu letnich butów: lekkich, silnie zamortyzowanych, o miękkich "nadprożach" nad piętą - to najbardziej newralgiczny punkt, bo czasem nogawki spodni już mnie drażnią, a co dopiero but. No i z 3 cm obcasem. Wymyśliłam sobie, ze najprościej zamawiać w necie, biorę hurtem, przymierzam i odsyłam. : ) Lubię NB, ale są z kolei zbyt wiotkie - materiał, a właściwie siateczka z jakiej są szyte, nie stabilizuje mi stopy. Skórzane są takie gorące. Całe życie łaziłam w płaskich, mało zabudowanych sandałach. Lubię watki jak ten - można z was czerpać : ) Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 12:32 sza.aliczek napisała: >Czeszę net w poszukiwaniu letnich butów: lekkich, silnie zamortyzowanych, o mię > kkich "nadprożach" nad piętą - to najbardziej newralgiczny punkt, bo czasem nog > awki spodni już mnie drażnią, a co dopiero but. No i z 3 cm obcasem. Spróbuj może model Asics Venture 9. Problemy, o których piszesz mogą w tym bucie być mniej odczuwalne. To buty do trailrunningu, więc mają dobrą amortyzację i są miękkie w odczuciu, przy czym leżą pewnie na stopie i podłożu. Mój mąż nosi NB, klasyczny model, więc mam porównanie, ja bym opisała to, że Venture są jak niski sportowy samochód z dobrym prowadzeniem na zakrętach, a NB jak motocykl, którego trzeba trzymać napięciem mięśni, by się nie wywalić. Przez amortyzację nie są to typowe letnie buty na duże upały, ale czasem nie można mieć wszystkiego. W tych mogę uprawiać długie marsze, a moje rozklekotane stawy stóp i kolan czują się stabilnie i aż tak bardzo nie marudzą. Na dole jedna z wersji kolorystycznych aktualnego modelu Venture 9 dla kobiet. Odpowiedz Link Zgłoś
sza.aliczek Re: Coś nowego w obuwiu macie 02.05.24, 13:24 Dzięki. Poczytam, poszukam. Zimą trafiłam na podobny wątek - wrzucałyście najrozmaitsze rodzaje butów i marek. Skorzystałam : ) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 16:14 najgorsze juz za mna, czego i Tobie zycze😘 chodze juz bez kul (tylko schody jeszcze zostaly), pozbylam sie 'chodu kaczki' pani fizjo jest swietna, za tydzien kolejny tomograf stopy i bede wiedziec na ile z aktywnosci moge sobie juz pozwolic, dla spokoju glowy sprawilam sobie kijki trekingowe na bardziej wymagajace spacery najwazniejsze, ze stopa nie puchnie, roznica w obwodzie to tylko 0,5cm, co jest wg ortopedy bardzo dobrym wynikiem po 5 miesiacach po operacji, ale tez solidnje nad tym pracowalam, szycie zrobil niczym chirurg plastyk, na grzbiecie stopy niemal niewidoczna kreska ( bardziej widac blizne po martwicy tkanek, ktora mi konowal zafundowal zdejmujac za szybko szybko szwy), odzyskalam luk stopy, paluch jest jeszcze troche sztywny ale to kwestia czasu i pracy, mysle, ze w listopadzie moge sobie pozwolic na przyladek horn 😎 gdyby nie kolano, to bylabym calkowicie zadowolona, zrobie rezonans i pojde do przystojniaka okolicznosci pracowe i pogodowe i ogolnie caloksztalt mam taki, ze moge sie w spokoju odbudowywac, a z tygodnia na tydzien jest lepiej trzymam kciuki, zeby Tobie tez sie wyprostowalo ! Odpowiedz Link Zgłoś
sza.aliczek Re: Coś nowego w obuwiu macie 02.05.24, 13:39 Trzymaj : ) - dla pewności nie dziękuję : ) U mnie po kilku godzinach chodzenia wyskakują napuchnięte poduszeczki z obu stron pięty. To kaletki się uaktywniają. Cholerstwo boli tak, ze nie mogę dotknąć, Pomagają okłady lodem, Olfen hydrożel i leżenie. Leżenie, leżenie i leżenie. Masakra : ( Mysiulku, nie mam dobrych okoliczności ani pracowych, ani pogodowych : ) Jakakolwiek wilgoć w powietrzu wzmaga ból nieprawdopodobnie. Gorące, suche słońce to coś, czego pożądam : ) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 02.05.24, 15:56 nie dziekuj 😘 to faktycznie masakra, tez bym szukala rozwiazan za wszelka cene mialam od czasu do czasu nieprzyjemne bole z przodu 'piszczeli', w prawej nodze, tez odbijalam sie od lekarzy, jedynym, ktory sie przejal, byl przystojniak od kolana,zaliczylam wszystkie dostepne badania, nawet scyntygrafie kosci i nic, wszystko w porzadku, kosci, naczynia, itp przeszlo, niewiadomodlaczego, czego i Tobie zycze u mnie nie ma suchego, goracego slonca, no, moze przez dwa miesiace w roku, jak slonce latem mocniej przygrzeje, ale nie ma tez zimy ze sniegiem, mrozem i breja posniegowa, ale wilgoc jest trzymaj sie! powodzenia w szukaniu przyczyny ! Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 17:00 a skad jestes? jesli z okolic Poznania, to moze skonsultuj sie w haluxmed? bylam juz takiej desperacji, ze rozwazalam operacje w PL, wlasnie u nich, wymiana maili z ich ortopeda byla bardzo rzeczowa i napawala optymizmem jakbym nie trafila od obecnego ortopedy to bym sie na nich zdecydowala mimo proponowania troche przestarzalej metody autoprzeszczepu kostnego i gipsu Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 21:40 i jeszcze jedna rada, ktora sie u mnie sprawdza na plus (i na minus jak widac po konowale tez), poszukaj ortopedy ze specjalizacja medycyny sportowej, mlodego, nie wiem jak w PL, ale tez dobrze, zeby mial specjlizacje stopa-kostka (tak mniej wiecej jak w haluxmedzie) Odpowiedz Link Zgłoś
sza.aliczek Re: Coś nowego w obuwiu macie 02.05.24, 13:41 Znalazłam - dopiero teraz - specjalistę od stopy i w dodatku osobę młodą : ). Mam za sobą dopiero pierwszą wizytę. A do Poznania mam pewnie z 80 km. Raczej blisko. Odpowiedz Link Zgłoś
sza.aliczek Re: Coś nowego w obuwiu macie 02.05.24, 13:44 za szybko kliknęłam : ) Dzięki za podpowiedź. Nie znam nikogo z podobnymi problemami, nie mam się więc za bardzo kogo pytać. Poznań zapisałam na wszelki wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 02.05.24, 15:59 tam nie tylko haluksy naprawiaja a na stopach raczej sie znaja, w sumie nie masz daleko, to konsultuj Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 22:47 O dziękuję! O tym rozciąganiu z obciążeniem nie wiedziałam. Ja ze skechersami mam odwrotnie. To są właściwie jedyne buty, w których nie bolą mnie stopy po długim chodzeniu. A odkąd odkryłam te z wkładką arch comfort autentycznie czuję ulgę, gdy zakładam buty. Zdaniem lekarza mam bardzo wysokie podbicie, co niestety dodatkowo sprzyja powstawaniu ostrogi piętowej, a podparcie stopy w miejscu, gdzie podeszwa jest najbardziej uniesiona przynosi ulgę. Dodam jeszcze, że skechersy mają różne wkładki, nie tylko miękką wkładkę memory, w którą stopa się zapada. Osobiście wolę takie z wkładką goga mat czy właśnie arch comfort, bo stopa się nie zapada tylko podeszwa sprężynuje. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 18:09 Wiesz, ja też pierwsze moje trekkingi skechers kupiłam „z pewną taką nieśmiałością”, ale jestem zadowolona, tylko podeszwy już zdarłam, więc się zastanawiam nad kolejnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 18:13 alez ja Ci wierze po moich ostatnich doswiadczeniach ze stopa musze miec jednak pewnosc kroku zeby nie myslec 'poslizgne sie czy sie nie poslizgne' scarpy sa zbyt zaawansowane jak na jako takie spacery po bezdrozach, caterpilary i timberlandy sa, jak na razie' zbyt wymagajace przy zakladniu, wiec zobacze jak bedzie z tymi wyzszymi terexami Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 18:16 Spoko, ja rozumiem. Po prostu tak się „tłumaczę” z tych skechersów 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 18:28 akurat mnie sie tlumaczyc nie musisz za to moge polecic inne buty niz skeczersy, chwilami mam juz dosc 'sportowych' typow, polski helios komfort jest swietny - z polecenia forumki zreszta ale chyba juz Ci polecalam Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 18:37 Polecałaś mi heliosy, ale jeszcze nie bardzo miałam czas i głowę do rozglądania się za nimi. Te wklejone w tym wątku są bardzo fajne. Dobrze, że mi przypomniałaś, to teraz się rozejrzę i jak latem pojedziemy do Polski, to może coś sobie kupię. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 18:41 sa bardzo wygodne, miekka skora, wykonanie tez ok, ceny przyjazne mam kolekcje takich zolte to ostatni nabytek - jeszcze w drodze z PL pistacjowe i granatowe leza w szafie i czekaja na lepsza pogode Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 19:58 Eliszka, a przy okazji, jakie kijki uzywasz? trekingowe marka? czy do nordika? bede musiala sobie jakies sprawic jednak, o ile trekingowych jest zastrzesienie, tak z nordikami slabo Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 20:44 Używam kijków do nordic walking marki komperdell, o regulowanej długości. Modelu nie podam, bo mam je już z 10 lat, jak nie więcej, więc raczej w niczym ci to nie pomoże. Po prostu dokupuję sobie końcówki co jakiś czas. Regulowane kupiłam głównie dlatego, że łatwiej je zabrać w podróż, ale przydało się to też dlatego, że na początku używa się krótszych kijków, a jak dobrze opanujesz technikę, to zwykle ruch ci się wydłuża i lepiej się idzie z dłuższymi kijkami. Na początku miałam jakieś tanie no name z dyskontu i do pewnego momentu byłam zadowolona, ale gdy opanowałam technikę na tyle, że zaczęłam iść szybciej, to mi te kijki za bardzo sprężynowały i podskakiwały wplątując się między nogi. Raz się przez to ostro wywaliłam i o mało nie połamałam nóg. Wtedy kupiłam właśnie te kijki i to był świetny wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 20:47 ok, dzieki nordikow nie kupie, bo oferta niemal zadna, na poczatek jakies trekingowe z decathlonu wybiore w takim razie a pozniej zaszaleje Odpowiedz Link Zgłoś
trampkoss1 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 20:50 Jeśli mogę coś doradzić, jak będziesz kupować model o regulowanej długości, to wybierz raczej taki na klips, niż taki skręcany. Ja mam takie właśnie skręcane, i szlag mnie trafia przy rozkładaniu i składaniu ich. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 20:57 to juz wiem, ze lepsze na zacisk Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 20:57 A, ty doradzasz w sprawie trekkingowych. Dla mnie trekkingowe muszą mieć regulowaną długość. Jak idę pod górę, to potrzebne są krótsze, jak idę z górki, to wydłużam, a jak idę po płaskim, to jest długość pomiędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 20:59 pisalam, ze duzo wieksza oferta jest trekingowych i takie tez lepiej mi sie sprawdza, chyba Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 09:18 Mysiulek, polecam Ci kije Black Diamond na zaczepy. Są rewelacyjne! Swoje mam już chyba z 10 lat i nic się z nimi nie dzieje. Można też wymieniać w nich groty (końcówki) I dokupić zimowe talerzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 16:24 zapamietam 🙂 chyba nwet gdzies je widzialam, na razie, na probe 'za punkty' wzielam 'national geografic', jak sie nie polubimy to kasy nie strace 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 20:54 Moje są skręcane i nie narzekam, ale takich na klips nigdy nie miałam, to nie wiem, czy faktycznie nie lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
trampkoss1 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 20:58 Zależy gdzie idziesz, jak w górach raz je wyjmujesz a raz są skały stromo i musisz je złożyć a potem znowu rozłożyć i tak kilka razy na trasie, to tymi skręcanymi masz ochotę ciepnąć w najblizszą przepaść... 😛 Odpowiedz Link Zgłoś
trampkoss1 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 21:00 Mam Łeki skręcane na 4 kawałki, leciutenkie i Black Diamondy na klipsy, oba dobre, ale ten klips praktyczniejszy. Black Diamondy mam za to cięższe i składane tylko na trzy... Więc za każdym razem jestem w kropce... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 21:00 u nas trudno o dlugie plaskie tereny Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 21:06 Ja mieszkam w górach, więc nawet zwykły spacer nie jest po płaskim. Tak że mnie nie musisz mówić, jak się chodzi z kijkami po górach. Muszę się rozejrzeć za takimi z zaciskiem. Napewno łatwiej się składa i rozkłada. Odpowiedz Link Zgłoś
trampkoss1 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 21:14 No wiem, ty to masz gory-marzenie. Tak ogólnie pisałam, dla tych bardziej nizinnych, albo beskidzko-bieszczadzkich😛 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 21:18 Ja zupełnie niezłośliwie. Po prostu właśnie się dowiedziałam, że jestem mocno do tyłu i nie miałam pojęcia, że są takie wynalazki. Kijków do nordic walking zmieniać nie będę, ale chyba nowe trekkingowe sobie jednak sprawię. Odpowiedz Link Zgłoś
trampkoss1 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 21:28 Spraw sobie! Tak tylko zaznaczę, że ja te na klips kupowałam już jakieś trzy lata temu, to może się jeszcze coś nowszego pojawiło? Sprawdź! Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 21:32 Ja moje mam już bardzo stare i już i tak myślałam, żeby kupić coś nowego. Będę poprzyglądam się nowinkom w takim razie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 21:26 w najwiekszym poblizu mam wlasnie takie beskidzko-bieszczadzkie ale ciut dalej i w bardziej wymagajacych parkach narodowych to juz inna skala i moge juz bez kijkow nie podolac Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 20:53 W Decathlonie powinny być też kijki do nw. U nas w każdym razie są. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 20:57 u nas decathlon ma bardzo okrojona oferte i czesto niedostepna online mam do zrealizowania kupon do jednego 'wielobranzowego' i widze, sa maja jakies 'national geografic' moze wezme, kasy nie wydam przy okazji i zobacze z czym to je Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 21:03 Nie wiem, co to za kijki national geografic, ale ja na początku też miałam tanie, właśnie żeby sprawdzić, czy to w ogóle coś dla mnie. Potem możesz sobie kupić jakieś lepsze, jak ci się spodoba. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 21:24 o to dokladnie chodzi, zeby sprawdzic jak sie sprawdzi, a przy tych kasy nie wydam wpadlam na ten pomysl, jak zaczelam kul uzywac jak kijkow nie potrzebowalam juz solidnego oparcia ale lepiej mi sie chodzilo, majac takie 'wsparcie', a ze na nogi juz moge zaczynac wstawac solidnie to kijki beda w sam raz Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 21:35 W takim razie lepsze będą dla ciebie kijki trekkingowe, bo takie do nordic walking nie dają podparcia. Je się ciągnie po ziemi takim posuwistym ruchem ręki. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 23:26 ja uzywam kijkow do nw na rozne sposoby, tez jako kijki trekkingowe a powod jest prosty - sa ciensze i mi lepiej leza w dloni, a koncowki mozna wymienic na jakie sie chce albo odczepic w ogole. Co do systemu regulacji to te zakrecane sa wg mnie najwygodniejsze i najszybsze zeby przestawic, nie wiem w czym problem mial ktos tu wyzej w watku. Jedne mam juz bardzo dlugo ale np. moj maz wykonczyl juz pare takich systemow. Natomiast te na zaczepy - te sa nieco inne w obsludze, wg mnie mniej podatne na psucie ale bywa, ze trzeba sie nakombinowac, zeby ten zacis byl odpowiednio ustawiony, zeby sie dobrze zacisnelo. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 16:36 Koniecznie trekkingowe, bo łatwiej zminimalizować i schować do plecaka. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 17:52 trekingowe do nordica i tak nemal nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
aluszka97 Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 08:37 Mi się podobają pierwsze i ostatnie Odpowiedz Link Zgłoś
asma.bez.dworu Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 16:45 Te beżowe to sobie też zamówiłam ale musiałam odesłać bo rozmiary mi nie pasowało poza tym były tak starobabowe ze najbardziej starobabowe buty wyglądały przy nich jak eleganckie Odpowiedz Link Zgłoś
trampkoss1 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 20:48 Nudy, brązowych sandałów potrzebuję. Na razie tych jeszcze nie odesłałam... Odpowiedz Link Zgłoś
trampkoss1 Re: Coś nowego w obuwiu macie 29.04.24, 10:01 Ja znajdę piękniejsze, to odeślę. Mam jesde na oku, wszystko mają takie jak trzeba, no ideal. Tylko cena.... Odpowiedz Link Zgłoś
trampkoss1 Re: Coś nowego w obuwiu macie 29.04.24, 10:05 O takie. Może je w końcu jakoś porządnie przecenią Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 21:30 Nabylam i kocham. Sa bardzo, bardzo wygodne. Jeszcze mysle nad takimi z trupimi czaszkami 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 21:36 Cóż ci powiedzieć, aktualnie niemal wszystkie moje buty, to skechersy. Od sandałów przez buty sportowe po zimowe kozaki 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
asma.bez.dworu Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 17:17 Skechers zimowe to Jakas pomyłka kupiłam dziecku takie z kożuszkiem i myślałam że to są jakieś nowoczesne fajne buty które nie będą przemakać A to beznadziejne plastiki zimne i mokre Cena Z wieloma zerami a zachowują się jak buty z Biedronki Nie nie nie Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 18:02 To po co kupujesz plastiki? Moje zimowe buty są skórzane. Cieplutkie i suche. Odpowiedz Link Zgłoś
asma.bez.dworu Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 18:25 Mają też skórzane ? Ale takie nieprzemakalne naprawdę ? Jestem w szoku po tych zimowych niestety chyba powinni skończyć produkcję na normalnych snickersach bo nic innego się nie nadaje Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 19:57 Widzisz asma nie masz pojęcia o firmie i pleciesz bzdury. Mają różne buty, z różnych materiałów. Skórzane też i nie tylko zimowe, bo mam też np. skórzane sneakersy. U nas jak spadnie śnieg, to od razu pół metra. Ani razu mi moje zimowe skechersy nie przemokły. Na chlapę ich nie zakładam, bo to nie kalosze. W śniegu sprawdzają się bardzo dobrze. Stopy miałam zawsze ciepłe i suche. Odpowiedz Link Zgłoś
asma.bez.dworu Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 20:25 Chlapa jest przez zmiany klimatu non stop nawet w Szwajcarii Sketchersy dla dzieci zimowe tak się sprawdzają jakby dziecko chodziło w skarpetkach ((( Odpowiedz Link Zgłoś
asma.bez.dworu Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 20:26 I nie mówię o jakimś brodzenie w śniegu ale on normalnym chodzeniu po chodniku Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 20:40 Chyba mieszkam w jakiejś innej Szwajcarii, bo nie zauważyłam chlapy non stop 🤷♀️. Za to chodziłam w moich butach po śniegu i nic mi nie przemokło. Odpowiedz Link Zgłoś
asma.bez.dworu Re: Coś nowego w obuwiu macie 30.04.24, 13:10 No to ja mam nauczkę że buty zimowe nigdy ze skreczers natomiast kupiłam sobie takie starobabowe Łapcie z tej firmy bo tak w kółko piszecie o tych skeczersach że już miałam pranie mózgu Ciekawa jestem jak się sprawdza Łapcie dla starszych pań na lato, na razie leżą bo nie ma pogody ))) Jeszcze mnie kusi ten model który reklamuje Krupa , rzeczywiście da radę założyć bez użycia rak ? Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 30.04.24, 23:08 Pocieszna jesteś asma. Jeszcze niedawno wyśmiewałaś skechersy jako buty dla dzieci, a teraz twierdzisz, że są starobabiee 😄 Mnie tam do starej baby bliżej niż dalej, więc mogę nosić starobabowe buty. Nie wiem jakie reklamuje Krupa, ale jeśli te, co myślę, to jeszcze nie przymierzałam, więc nie wiem, czy faktycznie tak to działa. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Coś nowego w obuwiu macie 30.04.24, 23:53 Ja tam jestem prosta kobieta i dla mnie one są po prostu brzydkie. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 00:37 Nie wiem co na do tego bycie prostą lub krzywą kobietą, ja jestem krzywa, mam na to dowód w postaci zdjęcia rtg 😄. Każdemu podoba się co innego i bycie fanem skechersów nie jest obowiązkowe. Mnie też nie każdy model się podoba. Po prostu bawi mnie, jak asma za wszelką cenę próbuje zdyskredytować te buty i nie może się zdecydować, czy są dziecinne czy starobabowe 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 00:57 asma to asma, kto by sie nia przejmowal ?🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 06:20 Przejmować, to ja się nie przejmuję 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 07:54 A po co bez także masz problem z dotarciem ręką do buta? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Coś nowego w obuwiu macie 02.05.24, 00:40 Eliszka, ustalmy - jak długo chodziłaś po tym śniegu? Bo jeśli z chałupy do garażu, to miało prawo nie przemoknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 02.05.24, 00:51 jesli sa 'waterproof' a nie ' water repellent' to nie przemokna, nawet jak przejdziesz przez strumyk lub rzeczke, podobnie jest z kurtkami, tylko bardzo czesto pojecia sie mylone i stad nieporozumienia a jak chcesz calkiem wodoodporne to tylko kalosze zostaja Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 04.05.24, 18:44 Po pierwsze - buty skórzane, to nie kalosze. Nie chodziłam w nich w chlapę i roztopy. Za to kilkugodzinny spacer po głębokim śniegu znosiły bez problemu i nogi miałam ciepłe i suche. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 10:35 Te fajne. Sama bym nosila. Ale trupie sobie podaruj. W pewnym wieku to desperacki styl. Odpowiedz Link Zgłoś
asma.bez.dworu Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 17:18 Na zalando są te na dziale dziecięcym Nawet nie nastolatkowie patrzyłam dla córki to chyba się Kończy na 35 Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 22:23 Proszę bardzo. Marzę o obuwiu heritage typu red wing iron ranger czy wolverine 1000 miles (ci robią tylko dla mężczyzn). Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 22:36 podobne w stylu (damskie)ma tez hiszpankie pikolinos Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 10:48 taki-sobie-nick napisała: > Proszę bardzo. Marzę o obuwiu heritage typu red wing iron ranger czy wolverine > 1000 miles (ci robią tylko dla mężczyzn). A nie możesz kupić po prostu męskich? Czy masz po prostu maleńkie stopki, których męska rozmiarówka nie obejmuje? Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 11:02 Męska rozmiarówka zaczyna się zazwyczaj od 40 czy 41. Typowy damski rozmiar 38 trudno uznać za "maleńką" stopkę. To raczej 41 u kobiety nie jest typowe. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 12:08 ja mam duze stopy i tylko jedne meskie buty sportowe, choc podobaly mi sie tez inne i czesto te male meskie rozmiary bywaja na wyprzedazach. Ale co z tego, ze sa dobre na dlugosc jak jakos tak po calosci nie pasuja, sa za glebokie, pieta za szeroka, no nie pasuja choc bym chciala. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 19:48 Taje, mając 38 masz naprawdę małą stopę. Ja noszę 42, W desperacji, gdy mam serdecznie dość szukania na damskich działach, kupuje w męskich. To prawda, Mikams, że męskie mimo wszystko są takie... nie bardzo. Lepsze są unisex Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 20:04 Ja mam 37 , w damskich standard, w męskich nie mam szansy na jakikolwiek model. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 20:52 Ja mam 35 ( w porywach do 36🙈) Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Coś nowego w obuwiu macie 29.04.24, 00:08 W ogóle to mnie nie stać, dlatego marzę. Ja mam stopę nr 40 i potwierdzam, że męskie buty różnią się od damskich. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Coś nowego w obuwiu macie 29.04.24, 00:08 Mam na oku przeceny, szukałam też outletu, ale firma chyba (?) nie prowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Coś nowego w obuwiu macie 30.04.24, 22:38 A nie, prowadzi. W Utah. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Coś nowego w obuwiu macie 27.04.24, 23:10 Chyba sobie takie zafunduję: Odpowiedz Link Zgłoś
ikonieckropka Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 20:32 Tak, jakąś mam właśnie fazę na fuksjowe buty. Jakieś zakupić muszę. Odpowiedz Link Zgłoś
wrotek0 Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 08:27 Musiałam zrezygnować z obcasów po ostatnim urazie i nabyć nowe sandały. Żeby były też do długich letnich kiecek, miały mały obcas / koturn, grubszą podeszwę i były zapinane na klamerkę, żadnych gumek. Takie mi się trafiły i kupiłam. www.rylko.com/kobieta/buty-damskie/sandaly/3mf91-v-3nz-bezowe-sandaly-na-niskiej-platformie,p-33704 Odpowiedz Link Zgłoś
aluszka97 Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 08:44 New balance sobie kupiłam, nic specjalnego, ale są mega lekkie, pierwszy raz mam tak wygodne i lekkie buty Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 09:24 U mnie jasne sandały i złote espadryle. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Coś nowego w obuwiu macie 02.05.24, 16:11 Bardzo ładne te złote. Lasocki? Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 11:19 U mnie zakup butów wywołuje traumę, niestety z rozmiarem 35 za dużego wyboru nie ma, a wraz z rosnącym społeczeństwem coraz więcej firm wycofuje się z produkcją butów tego rozmiaru, pozostają modele dziecięce. Jak na razie z sieciówek wybierać i przebierać mogę jedynie w Ryłko, pozostałe to tylko albo wybrane modele albo rozmiwarówka zaczyna się od 36 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 11:25 Mam ten sam problem i dlatego pokochałam skechersy. Ich 36 pasuje na mnie idealnie, choć normalnie powinnam mieć 35. Mam nadzieję; że ta marka nigdy nie zniknie z rynku, bo wtedy znów będę zmuszona kupować buty na dziale dziecięcym. Odpowiedz Link Zgłoś
sandy_cheeks Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 17:29 Takie dziś kupiłam, niestety odbiór dopiero po majówce, bo te w sklepie były trochę uszkodzone Odpowiedz Link Zgłoś
asma.bez.dworu Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 17:35 A cały tymczasem internet aż huczy żeby nie kupować butów zatrzymujących się za dużym palcem bo to strasznie deformuje stopę Odpowiedz Link Zgłoś
sandy_cheeks Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 17:47 Całe dorosłe życie miesiące letnie popylałam w japonkach i stopę jak na razie mam ok. Spodobały mi się jako jedyne w całym CH, więc będę je mieć 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 18:15 Mam takie z zeszłego roku, tylko złote. Super wygodne. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Coś nowego w obuwiu macie 28.04.24, 18:05 Szukam sandałów na lato. Wpadła mi w oko ta firma. No ale ciut za drogie. Chyba poszukam tańszej alternatywy bo 120 e za kawałek skórki to trochę sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
renia266 Re: Coś nowego w obuwiu macie 29.04.24, 08:02 A ja rozwazam sandalki za 160 euro widzialam je na jakiejś blogerce i bardzo mi sie podobaly według jej zapewnień najwygodniejsze na świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Coś nowego w obuwiu macie 30.04.24, 08:49 Te wyglądają super. Możesz podać firmę, nazwę czy jak je tam znaleźć online? Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Coś nowego w obuwiu macie 30.04.24, 09:45 Tu jest więcej. Faktycznie ładne. www.sezane.com/fr/collection/souliers/sandales Odpowiedz Link Zgłoś
renia266 Re: Coś nowego w obuwiu macie 30.04.24, 12:11 Dokładnie tak. Zamawiałam w kilkakrotnie Sezane i dostawy i zwroty są bezproblemowe. Natomiast co do butów trzeba uważnie czytać opisy, czasem trzeba wybrać rozmiar większy niż sie nosi ( zwłaszcza w sandałach). Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Coś nowego w obuwiu macie 30.04.24, 12:13 Czy zwroty są zawsze bezpłatne, czy tylko dla pierwszego zamówienia? Odpowiedz Link Zgłoś
renia266 Re: Coś nowego w obuwiu macie 30.04.24, 12:55 Pierwsza wymiana i zwrot zawsze bezpłatny. Kolejne zwroty tego samego zamówienia są już chyba płatne, ale nie praktykowałam. Zwrot prosty jak w Zalando. Jest gotowa naklejka, nakleja sie na paczkę i oddajesz bezpłatnie w każdej Żabce w Polsce. Pieniążki miałam już po 3 dniach na koncie więc błyskawicznie. Natomiast co do rozmiarów- ja mam rozmiar buta 40 lub 40,5. Zamówiłam rok temu ich sandałki Gloria rozmiar 41 ( na żywo cudne) i okazały się za małe!!. Wymieniłam na 42 i są idealne. Natomiast co do ubrań, to pomimo francuskiej rozmiarówki ( odejmujemy zawsze 2 ) uważam, że jest lekko zawyżona. Wiec jak nosisz np. 40 to ja bym raczej brała 40 a nie 42. Chociaż też warto czytać opisy do każdego produktu jest rekomendacja. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Coś nowego w obuwiu macie 30.04.24, 13:01 Mnie chodzi o to, czy jeżeli zamówię sukienkę i ją zwrócę to czy przy kolejnym zamówieniu np na sandałki też je mogę je zwrócić za darmo. Piszą na stronie niejasno, że bezpłatny jest pierwszy zwrot zamówienia, a nie, że zwrot pierwszego zamówienia i nie wiem jak to rozumieć. Czy może być drugi zwrot tego samego zamówienia? Odpowiedz Link Zgłoś
renia266 Re: Coś nowego w obuwiu macie 30.04.24, 14:44 Tak kazdy przedmiot objety 1 zamowieniem mozesz zwrocic za darmo. 1 zamówienie 1 bezplatny zwrot. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Coś nowego w obuwiu macie 30.04.24, 22:47 Zamówiłam sandały, bardzo mi się spodobały, ciekawe, co okaże się z rozmiarem. Noszę 36 albo 37, w zależności od marki, częściej 37 i zaryzykowałam 37. Ale po Twoim poście obawiam się, że może się skończyć wymianą na większy rozmiar. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 07:55 Oo, jestem miłośniczka sezanez, podoba mi się ich styl, zawsze śledzę ich lookbook i i kopiuje outfity, ale nie odważyłam jeszcze nic zamawiać. Mówisz warto? Te buciki wygodne? Odpowiedz Link Zgłoś
renia266 Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 10:59 Sandałki Gloria bardzo wygodne. Ogolnie uważam, że są bardzo dobrej jakości. Cale lato w nich przechodzilam i do sukienki i do spodni lnianych. Mam jeszcze jedną bluzkę też bardzo ładnie wykończona oraz torebkę. Te buty co sama zaliinkowałam wyżej też juz kilka dni temu zamowilam. Aha zwracalam jeszcze jedną bluzkę bo okazala sie chyba 2 rozmiary za duża( ale bylo napisane na stronie ze wypada duża). Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 11:27 Zamówiłaś w kolorze ze zdjęcia czy w innym? Ja się zastanawiałam też nad tym a la wężowa skórka. Odpowiedz Link Zgłoś
renia266 Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 11:52 Dokladnie ten ze zdjęcia. Ale wężowa skórka też bardzo ładna. Mam juz podobne czarne sandały innej firmy( lubie ryzyko w zakupach i tez kupowalam online poza Pl i brąz uzupelni mi kolekcje. Odpowiedz Link Zgłoś
renia266 Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 12:02 Mam te ze zdjecia. Są też w innych kolorach. Najwygodniejsze na świecie i w skórze. W promocji kosztowaly 60 usd. Teraz ok 120 usd. Odpowiedz Link Zgłoś
renia266 Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 12:06 A firma to Madewell. Ale.mozna też zamowic na Amazonie. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Coś nowego w obuwiu macie 08.05.24, 18:48 Dla zainteresowanych Sezane, podzielę się wrażeniami bo dziś przyszło moje zamówienia. No więc sandałki są świetne i rozmiar też dobry - nosze między 36 a 37, częściej 37, zamówiłam 37 i te są idealne. Czy są wygodne, nie wiem bo mam wciąż nogę w ortezie, więc nie mogę sprawdzić. Na pierwszy rzut oka podeszwa mogłaby być bardziej wyprofilowana, a nie taka płaska, ale są naprawdę bardzo ładne i można je dopasować do tęgości stopy (więc nadają się zarówno dla tych z węższymi, jak i szerszymi stopami, ale np osobom z haluksem raczej bym nie polecała). Zamówiłam też klapki Low Eden i też rozmiarowo są świetne, tyle tylko, że wydają dziwne plumkające dźwięki przy chodzeniu 🤭 Kupiłam też spodnie - noszę europejskie 36, ostatnio czasami 38, zamówiłam francuskie 38 i są bardzo dobre, nawet lekko luźne. Długość powiedziałabym idealnie na wzrost 165-170 cm. Zamówiłam też mężowi T-shirty i jakościowo wydają się bardzo dobre, gruba mięsista bawełna etc. Tak więc pierwsze wrażenie bardzo pozytywne, w paczce były też ekstrasy - miniaturka maskary, balsamu, preparat do pielęgnacji skóry butów i płócienna torba. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Coś nowego w obuwiu macie 30.04.24, 01:13 "Coś nowego macie" - pytasz jak Jerzy Meteor Jussufa w "Złym" Tyrmanda. Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Coś nowego w obuwiu macie 30.04.24, 09:42 Właśnie czekam na sandały, miałam już na tej podeszwie i sa jak kapcie: www.venezia.pl/skorzane-sandaly-0904404-white Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Coś nowego w obuwiu macie 30.04.24, 14:48 Żadnych butów nie kupiłam i nie planuję. Za to pięknie mi róże rosną w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Coś nowego w obuwiu macie 30.04.24, 23:38 Zamówiłam dziś 3 pary białych sneakersów licząc, że chociaż jedna para ze mną zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
okruchlodu Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 07:36 Marzyły mi się te: buty Ale z przesyłką i cłem w najtańszym sklepie wyszło ponad 1000zł. Stwierdziłam, że lepiej zagospodaruje ten hajs. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 09:48 O matkoicórko a myslalam ze wszystko już w życiu widziałam Odpowiedz Link Zgłoś
okruchlodu Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 09:54 🤣🤣🤣🤣 Popatrz na inne modele tej firmy, przy większości te są i tak mało ekstrawaganckie. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 10:12 Ach, Irregular Choice! Nie da się przejść obojętnie. Od dawna ich nie widziałam. Kiedyś ich buty sprzedawał w Warszawie Hego’s. Nawet miałam jedną parę (z tych spokojniejszych), były urocze, ale jeśli chodzi o odjechane klimaty to jednak wolę United Nude. Odpowiedz Link Zgłoś
okruchlodu Re: Coś nowego w obuwiu macie 02.05.24, 16:47 Z Irregular Choice mam te ze zdjęcia. Jak je kupowałam X lat temu myślałam, że są mega odjechane, szczególnie ten 'szklany' obcas. Teraz patrzę na nie i wydają mi się takie grzeczne🤭. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 10:15 Szaleństwo Coś mają jednak, że oko czepiają 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
joasia33 Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 12:25 Skechersy, bo po zapaleniu Achillesa jest mi w nich błogo. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 21:15 Ehhh, a ja po zerwaniu Achillesa w roku ubiegłym nadal nie mogę się przekonać do Skechersów . Niby znalazłam model, który ewentualnie wizualnie mógłby być, ale to wszystko sztuczne a kosztuje 400 PLN - w tej cenie wolę skórzane sneakersy Odpowiedz Link Zgłoś
joasia33 Re: Coś nowego w obuwiu macie 02.05.24, 10:23 Zerwanie to już poważna sprawa! Współczuję. U mnie tylko zapalenie (choć kupę kasy wydałam na fizjoterapeutę i jeszcze nie jest całkiem okej, szczególnie na schodach po całym dniu). No i ze wszystkich butów tylko w tych Skechersach w ogóle tego Achillesa nie odczuwam. Wiem, że cena straszna jak na buty materiałowe. Ale będą na lato, więc przewiewne. A wygoda jest kluczowa. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 04.05.24, 18:48 Już któryś raz czytam o wysokiej cenie skechersów na forum. U nas to nie są drogie buty. Możesz dać linka? Ile kosztują skechersy w Polsce? Tak tylko z ciekawości pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 04.05.24, 19:27 sprawdzalam ceny sa mniej wiecej takie same na calym swiecie, wiec opowiesci jakie to skeczery sa drogie to bajki z mchu i paproci Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 04.05.24, 22:48 No też mi się tak wydawało, ale już któryś raz czytam o tej cenie skechersów. U nas to jest mniej więcej ta sama półka cenowa, co puma, nike czy adidas, czyli może nie jakieś bardzo tanie, ale też zdecydowanie nie jakieś strasznie drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 04.05.24, 22:53 u nas sporo tansze od adidasow/pum i nike, potrafia kosztowac nawet polowe tego co np adidasy czy asics (tu to juz hamulce w ogole puscily z cenami) Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 04.05.24, 23:45 U mnie zależy jakie modele. Są i sporo tańsze i mniej więcej w tej samej cenie. W każdym razie napewno nie są droższe od innych popularnych marek. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Coś nowego w obuwiu macie 05.05.24, 13:13 Wg mnie drogie, bo to tylko tkanina i wśród Nike/ Adidas itp.spokojnie w tej cenie można kupić modele skórzane (łatwiejsze w utrzymaniu i trwalsze). Koleżanka kupiła młodej Skechersy, które można prać. Dwa razy w pralce na 30 stopni i buty wyglądają jak szmaciane worki - reklamacja nieuznana, 250 PLN na 1 MSC to dużo za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Coś nowego w obuwiu macie 05.05.24, 13:22 Słuchajcie, przy okazji się zapytam. Czy ktoś prał bez uszczerbku dla buta skórzane tenisówki/skórzane obuwie sportowe? Da się? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Coś nowego w obuwiu macie 05.05.24, 14:01 Ja prałam skórzane sportowe sandały i skórzane mokasynki, przeżyły bez uszczerbku Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 05.05.24, 14:16 Skechersy są też skórzane. Prałam już niejedne buty tej marki, swoje i synów, żadne nie zniszczyły się po praniu. U mnie skórzane adidasy czy nike są droższe od „szmacianych” skechersów. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 16:25 cale zamowienie z adidasa do zwrotu 😡 miala byc damska rozmiarowka, na wszywkach odpowiednia dlugosc stopy a buty za duze o co najmniej 3rozmiary, a dobieralam wg rozmiaru butow, ktore mam (kupione stacjonarnie), to juz kolejna wtopa adidasa online, nie wiem, meskie wersje czy ci ? w kazdym razie zla jestem, promocji juz niem, mniejszych rozmiarow liliowych tereksow tez nie, zla jestem od wczoraj🤬😡 Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 21:09 miala byc damska rozmiarowka, na wszywkach odpowiednia dlugosc stopy a buty za duze o co najmniej 3rozmiary, a dobieralam wg rozmiaru butow, ktore mam A nie pomyliłaś rozmiarówek US z UK? Amerykańska 8 to nasze 38,5,-39 a brytyjska 8 to 42. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Coś nowego w obuwiu macie 01.05.24, 21:36 nie, nie pomylilam, bazuja na amerykanskiej plus centymetry stopy i tylko z adidasem online sa takie wpadki Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Coś nowego w obuwiu macie 02.05.24, 18:56 Kupiłam dokładnie takie, jak chciałam, czyli białe z czegoś skóropodobnego. Odpowiedz Link Zgłoś
ikoniecikropka Re: Coś nowego w obuwiu macie 02.05.24, 19:41 I te jeszcze dołożyłam, ostatnią sztukę udało mi się dorwać. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Coś nowego w obuwiu macie 04.05.24, 18:19 Po latach bezobcasia marze o tych (moga byc czarne) Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Coś nowego w obuwiu macie 05.05.24, 13:21 Czekam aż dotrą. A które zostaną to się okaże. Odpowiedz Link Zgłoś
komorka25 Re: Coś nowego w obuwiu macie 05.05.24, 21:27 Jakoś tak pod koniec marca kupiłam takie (sorry, że link do aukcji) w malym stacjonarnym sklepie allegro.pl/oferta/sandaly-damskie-zakryte-skotnicki-buty-letnie-polbuty-azurowe-wkl-skora-39-15261263361 Ważą "nic", są mięciutkie i bardzo wygodne, przelatałam cały kwiecień, teraz już zrobiło się bardziej sandałkowo. Odpowiedz Link Zgłoś