Dodaj do ulubionych

Okap kuchenny

30.04.24, 13:41
Czy zawsze jest potrzebny? Mam na mysli taki z filtrem weglowym, gdy nie da sie podlaczyc wyciagu do komina.
Planuje malutka kuchnie dla gosci na strychu. Pokoj ma z 5 m wysokosci, dwa okna dachowe (dostepne, bo jedno na antresoli, drugie w niskiej czesc dachu). Kuchnia bedzie miala trzy szafki na dole, trzy na gorze; bedzie plyta indukcyjna dwupalnikowa. W zalozeniu bedzie sie tam gotowac bardzo rzadko, wiec czy ten okap jest potrzebny? Zastanawiam sie, bo zajmie mi jedna z tych trzech szafek...

Przyznam, ze ja swojego okapu w ogole nie wlaczam, ale mam w kuchni drzwi do ogrodu, wiec czesto otwieram gotujac.

Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Okap kuchenny 30.04.24, 13:54
      Daruj sobie okap w takich warunkach. Nikt tam rosołu kolagenowego przez 10 godzin gotował przecież nie będzie.
      Lepiej zaopatrz kuchnię w grilla elektrycznego zamykanego, żeby mięso grillowali, a nie smażyli na patelni, to nie będą pryskać tłuszczem po szafkach.
    • taje Re: Okap kuchenny 30.04.24, 13:56
      Jeśli kuchnia tylko dla gości to nie instalowałabym.
    • majenkirr Re: Okap kuchenny 30.04.24, 13:57
      W takiej sytuacji nie.
    • gris_gris Re: Okap kuchenny 30.04.24, 15:05
      Dziękuję bardzo za odpowiedzi!

Mięsa tam chyba nikt nie będzie grillowałsmile Będę gości karmić z nami na dole. Ta kuchnia jest dlatego, że jest dużo pięter, i żeby gość nie musiał latać w górę i dół jak będzie chciał herbatę, czy płatki z jogurtem lub kanapkę, żeby spokojnie zjeść w piżamie, itd. Plus ten pokój będzie do oglądania filmów, spotkań nastolatków itd, więc będzie też dla naszego, okazjonalnego użytku.
    • kaki11 Re: Okap kuchenny 30.04.24, 15:33
      Nie wyobrażam sobie nie mieć okapu w mojej kuchni, ale w tej o której piszesz bym nie instalowała. Za mała i sporadyczna użyteczność, żeby było to warte inwestycji i zajmowania miejsca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka