Dodaj do ulubionych

Cyców, Pupki, etc.

04.05.24, 23:27
Czy zamieszkałybyście w miejscowości o ... niezbyt szczęśliwej nazwie? Śmiesznej albo kojarzącej się z intymną częścią ciała, jakimś przekleństwem albo brzydkim słowem?

A pytam, bo przy okazji majówki spotkaliśmy znajomych posiadających uroczy domek z działką w miejscowości o nazwie bardziej zabawnej niż brzydkiej. Od słowa do słowa wyszło, że posiadacze owych domków skrzyknęli się i chcą skłonić wójta do wystąpienia o zmianę nazwy na ładniejszą. Podobno wartość działek wzrośnie, jak nazwa nie będzie zabawna.

No nie wiem....

Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • pseudo_stokrotka Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 10:30
      Jak dla mnie problem z d...
      Mieszkałam wcześniej niedaleko jednej z miejscowości z tytułu wątku 🤭 nazwa jak nazwa, na miejscowych nie robi wrażenia. Tylko przyjezdni na początku mogą mieć ubaw.
      Obecnie mieszkam w miejscowości, której nazwa mogłaby być użyta trochę złośliwie, jeśli ktoś by chciał, ale jakoś nikt nie chce.. W okolicy jest kilka wsi o zbliżonych nazwach, więc nie jest to jakaś wielka "atrakcja". Nazwy wsi maja historyczne odniesienie, nie wiem, po co ktoś mógłby je chcieć zmieniać?
      Nikt z lokalsow nie ma takich pomyslow.
      • taje Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 13:49
        Prawdziwy problem z Pupki wink
        • pseudo_stokrotka Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 14:20
          Fakt 😂
        • mallard Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 14:50
          taje napisała:

> Prawdziwy problem z Pupki wink

Aczkolwiek odmiennego zdania byli mieszkańcy miejscowości Biały Kał (wielkopolskie), którzy zrobili co mogli, zmieniając w 1999 roku cudną nazwę swojej miejscowości na Białykał...
          • taje Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 15:27
            Prościej byłoby zmienić na Biały Kieł smile
            • mallard Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 16:04
              taje napisała:

> Prościej byłoby zmienić na Biały Kieł smile

Pewnie nie chcieli Londonowi tego robić. 🙃

Tak swoją drogą, to ciekawe czy nasz pomorski Morzeszczyn nie ma podobnej historii 😉
              • taje Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 16:10
                😀😀
            • krwawy.lolo Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 17:06
              Ale w sąsiednim miasteczku tak się nazywał gabinet dentystyki stomatologicznej.
            • snajper55 Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 20:09
              taje napisała:

> Prościej byłoby zmienić na Biały Kieł smile

Albo na Bajkał.

S.
              • nini6 Re: Cyców, Pupki, etc. 06.05.24, 14:17
                Lub Białe Gówno
                • ichi51e Re: Cyców, Pupki, etc. 06.05.24, 14:34
                  Kupy Białe
    • heca7 Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 11:03
      A co oni te działki chcą sprzedawać? Przecież kupili żeby wypoczywać wink Widziały gały co brały. Czytać umieli. Trzeba było wybrać sobie posesję we wsi o eleganckiej nazwie tongue_out A nie taką na przykład Kobyłochę tongue_out wink
    • tt-tka Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 11:42
      W Pultusku zamieszkalabym tylko gdyby zmienil nazwe na Calytusk.
      Inne miejscwosci mam w powazaniu, co mi do ich nazw ?
    • krwawy.lolo Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 11:51
      Są lepsze, np. Złe Mięso. Albo Kobylnica.
      • em_em71 Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 11:55
        Albo Stolec.
      • z_lasu Re: Cyców, Pupki, etc. 06.05.24, 16:10
        A z Kobylnicą jaki masz problem? Kobyła nie jest ani intymna, ani wulgarna, ani generalnie źle się nie kojarzy.
    • efka_454 Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 13:32
      Abstrahując od tematu, taka ciekawostka: pupki to nazwa pułapki na węgorze, obecnie uważana za kłusowniczą metodę połowu ;P
      • krwawy.lolo Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 13:38
        Pupy. Nie tylko węgorze się łapią, i od dawna jest kłusownictwem. To po prostu haczyk z przynętą na żyłce przymocowanej do pływaka.
    • atoness Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 14:54
      W Kurejwie na przykład nie bardzo. Ale w Małachowie Złych Miejsc mogłabym mieszkać. Robi wrażenie.
      • z_lasu Re: Cyców, Pupki, etc. 06.05.24, 16:11
        👍
    • lisciasty_pl Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 17:16
      Mieszkanie nawet w miejscowości która ma niby normalną nazwę też niesie ryzyko. Niedaleko mnie jest wioska o nazwie Lipa Wielka, od czasu do czasu któryś dowcipniś z młodszego pokolenia przerabia tablice drogowe za pomocą białej taśmy klejącej wink
      • mallard Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 18:10
        lisciasty_pl napisał:

> Mieszkanie nawet w miejscowości która ma niby normalną nazwę też niesie ryzyko.
        > Niedaleko mnie jest wioska o nazwie Lipa Wielka, od czasu do czasu któryś dowc
        > ipniś z młodszego pokolenia przerabia tablice drogowe za pomocą białej taśmy kl
        > ejącej wink

Zapewne w podobny sposób, jak tablicę znajdującej się koło Debrzna miejscowości Lipka...
    • laluga Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 17:52
      Moje ulubione to Leśne Odpadki. Zawsze się zastanawiam od czego pochodzi ta nazwa.
    • memphis90 Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 17:52
      Znajomi mają domek w miejscowości Wywłoka… Bardzo im zazdroszczę!
      • atoness Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 22:34
        O! Byłam w Wywłoce, zrobiliśmy sobie zdjęcie pod tablicą. Piękne miejsce swoją drogą.
    • komorka25 Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 18:04
      Nazwy jak nazwy. W trakcie rozmaitych wojaży spotkałam np. Lisie Jamy, Lisią Górę, Zabawy, Bajdy i Czystogarb.
      • snajper55 Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 20:18
        Kiedyś że znajomymi witałem Nowy Rok w miejscowości Zgon.

Pewnie nazwa nie pochodzi od śmierci tylko od miejsca zganiania bydła czy innego zwierza.

S.
    • qwirkle Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 20:06
      Jak byłam mała oglądałam program w telewizji o pewnej miejscowości Wielka Bieda. Miejscowi skarżyli się, że zamiejscowi przekręcają nazwę na Wielką Nędzę, wielki ubaw mając... korespondencja dochodziła do adresatów mieszkających w tej miejscowości, bez względu na wersję nazwy. Niemniej chcieliby zmienić te nazwę. Po wielu trudach urzędowych udało im zmienić nazwę na 'Średnica'.
    • paola.brunetti Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 20:19
      Mnie najbardziej śmieszy nazwa Pikutkowo. Zawsze wydawało mi się, że to taka nazwa z dowcipów albo z historyjek dla dzieci, a tu kiedyś przejeżdżając bodajże przez okolice Włocławka - tabliczka Pikutkowo. Z kolei na Pomorzu chyba pod Koszalinem jest wioska o nazwie Żelimucha.
      • homohominilupus Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 21:00
        A na Kaszubach Stara Kiszewa 😁
        • clio_yaga Re: Cyców, Pupki, etc. 06.05.24, 13:55
          homohominilupus napisała:

> A na Kaszubach Stara Kiszewa 😁
          >

Mnie zawsze bawią Wdzydze Kiszewskie.
      • eglantine Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 21:03
        Po drodze do Łodzi zawsze bawił mnie Tumidaj.
    • smoczy_plomien Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 22:39
      W znanej mi okolicy są dwie wsie, które oddzielają tory kolejowe. Wieś nr 1 z infrastruktury ma tylko kościół (ale tuż przy torach, więc wieś nr 2 też ma blisko) i wieś przecina droga "S", co powoduje hałas i trudności z komunikacją między prawą a lewą częścią wsi. Wieś nr 1 ma też ładną nazwę. Wieś nr 2 ma nazwę, którą można by uznać za obraźliwą, za to ma szkołę i mały sklepik. Ceny działek we wsi nr 2 są o jakieś 20% niższe niż we wsi nr 1.
      • pseudo_stokrotka Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 22:52
        I to że względu na nazwę, uważasz?
        • smoczy_plomien Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 23:38
          Nie widzę innej możliwości. Myślę, że lokalsi są przyzwyczajeni, ale tam sporo osób z innych rejonów kupuje działki i wtedy to może być minus.
    • sandy_cheeks Re: Cyców, Pupki, etc. 05.05.24, 22:56
      Koło mnie jest ulica krowia, pod tą nazwą jest 1 budynek po dawnej ubojni. Deweloper wyremontował go i zrobil tam apartamenty i jakiś czas temu chcieli zmienić nazwę na bardziej prestiżową, bo siara mieć kriwią w ofercie. No ale nie wyszło i jest krowia 😆
    • clio_yaga Re: Cyców, Pupki, etc. 06.05.24, 13:54
      W Zimnej Wódce bym zamieszkała 🙂
    • heca7 Re: Cyców, Pupki, etc. 06.05.24, 14:30
      A Mała Wieś Przy Drodze? I weź wytłumacz ludziom, że całość to nazwa własna...
    • atoness Re: Cyców, Pupki, etc. 06.05.24, 14:54
      Przejeżdżałam kiedyś przez Rzy. Żałuję, że nie zapytałam kogoś z mieszkańców, gdzie jesteśmy: w Rzach czytanych Żach czy R-zach jak łzach. Może zbiorowa ematka wie?
      • korolla-xxx Re: Cyców, Pupki, etc. 06.05.24, 15:52
        Pod Sieradzem najpierw jest Dziebędów, następnie Tubądzin .
        Wyobrażam sobie, że nazwy pochodzą od wyrażeń: " gdzie bądź" i " tu bądź".
        A ja mieszkam w Koźlątkowie. Zawsze była to normalna dla mnie nazwa, do czasu, gdy ktoś ją wyśmiał .
        • atoness Re: Cyców, Pupki, etc. 06.05.24, 16:01
          korolla-xxx napisał(a):

> Pod Sieradzem najpierw jest Dziebędów, następnie Tubądzin .
          > Wyobrażam sobie, że nazwy pochodzą od wyrażeń: " gdzie bądź" i " tu bądź".

Tak, to może być dobry trop. Dwa razy zdarzyło mi się przejeżdżać przez Szczekociny. Dla ułatwienia zapamiętaliśmy je jako Kocie Szczyny. Brzydko, ale łatwiej.

Koźlątków czy Koźlątkowo? Tak czy inaczej nic kontrowersyjnego tu nie widzę.
          • korolla-xxx Re: Cyców, Pupki, etc. 06.05.24, 17:55
            Koźlątków. Dawno, dawno temu były tu lasy ,a w nich sarny i jelenie.
      • mallard Re: Cyców, Pupki, etc. 06.05.24, 23:28
        atoness napisała:

> Przejeżdżałam kiedyś przez Rzy. Żałuję, że nie zapytałam kogoś z mieszkańców, g
        > dzie jesteśmy: w Rzach czytanych Żach czy R-zach jak łzach. Może zbiorowa emat
        > ka wie?

Na 99,9% w rzach, jak "łzach"
        • atoness Re: Cyców, Pupki, etc. 07.05.24, 12:18
          Też tak bym obstawiała. Ale widzę problem, i to już w dopełniaczu: jedziemy do Rez? Tylko tak, nie ma innej możliwości. Ale tak na oko, kiedy widzę słowo Rzy, nic w rodzaju Rez nie przychodzi mi do głowy. Kwestia przyzwyczajenia pewnie.
          • atoness Re: Cyców, Pupki, etc. 07.05.24, 12:28
            A nie, jest inna możliwość. Może się odmieniać nie jak łzy, tylko jak gzy. Jedziemy do Rzów. Bardziej intuicyjnie chyba.
            • eglantine Re: Cyców, Pupki, etc. 07.05.24, 12:47
              I to jest właściwa odmiana. smile
              pl.wiktionary.org/wiki/Rzy

A wymawia się R-z-y
              wyborcza.pl/7,175991,30025910,marzy-barzowice-rzy-wlasnie-zle-przeczytaliscie-nazwy-tych.html
              • atoness Re: Cyców, Pupki, etc. 07.05.24, 13:01
                O, super! Dzięki!
    • z_lasu Re: Cyców, Pupki, etc. 06.05.24, 16:16
      Mieszkam, a nawet mam firmę w miejscowości o śmiesznej nazwie. Nie mam z tym żadnego problemu.
    • pupu111 Re: Cyców, Pupki, etc. 07.05.24, 21:19
      Jakaś okropna nazwa mogłaby mnie zniechęcic. Pupki mi się kojarza miło, tak zabawnie, ale ta pierwsza opcja- nigdy w zyciu. Czasem przejezdzam przez miejscowosc Pobiedziska. I strasznie mnie wkurza ta nazwa, bo mi się
      nie podoba i kojarzy z biedą, nawet wygląda dosc nędznie, najzabawniejsze że nazwa nie pochodzi od słowa bieda, tylko"pobieda", co kiedys oznaczało zwycięstwo...
    • rycerzowa Re: Cyców, Pupki, etc. 07.05.24, 22:48
      W Wielkopolsce jest wieś o nazwie Chlewo.
      Chciałaby która mieszkać w Chlewie?
      Albo w Knurowie (miasto na Śląsku)?

Marzy mi się, by odwiedzić miejscowość CYK.
      Bywam czasem w Pile, ale do Cyku nigdy nie dotarłam, chociaż to blisko.

Swoją drogą Piła to też ciekawa nazwa.
      Z dzieciństwa w Pile pamiętam dowcip o rozmowie drwali:
      - Gdzie ta stara piła?
      Przechodząca kobieta odpowiada:
      - Gdziem piła tom pila, alem zapłaciła.

• eglantine Re: Cyców, Pupki, etc. 07.05.24, 23:02
      Za to każda ematka z pewnością zamieszkałaby chętnie w Jagielniku.
      Ewentualnie w Jatkach.
      • atoness Re: Cyców, Pupki, etc. 08.05.24, 08:09
        Mogłaby też w Dżihadzie. Ja nawet chętnie.
        • eglantine Re: Cyców, Pupki, etc. 08.05.24, 08:27
          Nie wątpię. 😎 Ale chyba próżno go szukać na mapie. A Jagielnik i Jatki to autentyczne nazwy miejscowości. 🙂
          • atoness Re: Cyców, Pupki, etc. 08.05.24, 09:57
            Fakt, za bardzo się rozpędziłam.
    • karyna-z-tarchomina Re: Cyców, Pupki, etc. 08.05.24, 08:23
      To jak mieszkancy Wilanowa i ich petycja do zarządcy budynku o zmiane nagrania w domofonie z "otworz lokal" na "otworz apartament"
    • klaramara33 Re: Cyców, Pupki, etc. 08.05.24, 09:08
      Cyców fajnie i , Pupki dziwnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka