Dodaj do ulubionych

Tabletki anty dla nastolatki

09.05.24, 14:11
Córka, lat 16, ma trądzik. Dość paskudny. Od paru tygodni jest leczona antybiotykiem doustnie i maściami, niestety nie ma poprawy. Lekarz na poprzedniej wizycie wspominał o izoteku, jeśli antybiotyki nie pomogą ale córka będzie musiała brać tabletki antykoncepcyjne, taki wymóg.
No i tu mam zagwozdkę, wiem, że izotek to silny lek, więc dokładanie jeszcze hormonów - no nie widzi mi się.
Czy to standardowe postępowanie przy leczenie izotekiem ?
Córka nie uprawia seksu, nie ma chłopaka
Obserwuj wątek
    • beata985 Re: Tabletki anty dla nastolatki 09.05.24, 14:18
      A nie dodała, że będzie musiała stosować anty jak zacznie współżyć?
    • zerlinda Re: Tabletki anty dla nastolatki 09.05.24, 14:18
      Jak paskudny trądzik, to trzeba leczyć. A czy córka uprawia seks czy nie, to nie wiesz na pewno. Zresztą co to ma wspólnego z leczeniem?
      • 35wcieniu Re: Tabletki anty dla nastolatki 09.05.24, 16:06
        To ma wspólnego ze przy Izoteku tabletki antykoncepcyjne się włącza że tak to ujmę domyślnie. Nie znam lekarza (może istnieją, ja nie spotkałam) który na słowo uwierzyłby że nie ma ryzyka ciąży i zgodził się na niestosowanie. Oczywiście sprawdzić tego niby nie ma jak więc teoretycznie może zapisywać, a pacjentka nie wykupować, no ale to inna kwestia.
        • larix_decidua77 Re: Tabletki anty dla nastolatki 09.05.24, 22:35
          A ja znam i u takiego byłam.
    • abria Re: Tabletki anty dla nastolatki 09.05.24, 14:22
      ojej ojej dokładanie jeszcze hormonów - no chyba umrze po nich, albo zacznie uprawiac seks

najlepiej nic nie róbcie, nawet z twarzą zniszczoną tradzkiem znajdzie porzadnego faceta - w scholi, oazie i neokatechumenacie
    • snakelilith Re: Tabletki anty dla nastolatki 09.05.24, 14:23
      Paskudny trądzik może zryć psychikę i mocno obniżyć samoocenę. Gdybym ja jednak miała taki problem, to spróbowałabym najpierw tylko pigułkę anty. Wydaje mi się mniejszym złem. Dwuskładnikowe pigułki z estradiolem i gestagenem dienogest (np. pod nazwą Valette) działają w takich przypadkach najlepiej.
      • larix_decidua77 Re: Tabletki anty dla nastolatki 09.05.24, 22:36
        snakelilith napisała:

> Paskudny trądzik może zryć psychikę i mocno obniżyć samoocenę. Gdybym ja jednak
        > miała taki problem, to spróbowałabym najpierw tylko pigułkę anty. Wydaje mi si
        > ę mniejszym złem.

No nie wiem czy mniejszym. Izotek stosuje się kilka miesięcy a pigułka, o ile działa, tylko gdy się ją bierze.
    • berdebul Re: Tabletki anty dla nastolatki 09.05.24, 14:27
      Czy ktokolwiek zdiagnozował przyczynę trądziku? Bo od tego trzeba zacząć.
      Jeżeli nie ma ryzyka zajścia w ciąże, to nie musi stosować antykoncepcji przy izoteku.
      • ma.malina Re: Tabletki anty dla nastolatki 09.05.24, 14:50
        No właśnie nie ma takiego ryzyka, nie chcę wchodzić w szczegóły ale jestem tego absolutnie pewna, lekarz jedna się upiera przy anty.
        Powiedział, ze nie przepisze izoteku jeśli nie będzie brała dodatkowo hormonów - chodzi o ew. zajście w ciąże, hormony jej nie pomogą na trądzik, były badane .

• snakelilith Re: Tabletki anty dla nastolatki 09.05.24, 15:03
          ma.malina napisała:

>
          > Powiedział, ze nie przepisze izoteku jeśli nie będzie brała dodatkowo hormonów
          > - chodzi o ew. zajście w ciąże, hormony jej nie pomogą na trądzik, były badane

Nie ma takich badań, które udowadniają, że pigułka nie pomoże na trądzik. To, że dziewczyna ma hormony w normie jest oznacza, że lekarz potrafi coś takiego przewidzieć. Pigułka nie jest też po to, by hormony wyrównywać, tu chodzi o tzw. antyandrogenne działanie i byłoby to warte wypróbowania.
          Trochę dziwi, że bronisz się akurat przed pigułką, co w wieku lat 16 nie jest w ogóle dramatem, ale z izotekiem dającym mnóstwo nieprzyjemnych objawów ubocznych i bardziej problematycznym dla wątroby od pigułki, nie masz już takiego problemu.
          Swoją drogą, nie dziwię się lekarzowi, bo w tym wieku dziewczyna dziś nie ma chłopaka i nie myśli o seksie, a za miesiąc może sią zakochać na zabój. Akurat w kraju, gdzie aborcja nie jest łatwo dostępna, należy u młodych kobiet z izotekiem brać po uwagę każdą możliwość.
          • ma.malina Re: Tabletki anty dla nastolatki 09.05.24, 15:13
            Bronię się, bo uważam, że byłoby to dokładanie niepotrzebnego na ten moment leku.
            Ale dziękuję Ci za wyjaśnienie, widzę to teraz inaczej, nie mam dużej wiedzy na ten temat,twoja opinia jest dla mnie ważna.
            Pójdę z córką jeszcze do innego lekarza
            • snakelilith Re: Tabletki anty dla nastolatki 09.05.24, 15:27
              To nie jest łatwa sytuacja, ale twoja córka nie jest już dzieckiem, to młoda kobieta i silny trądzik w tym wieku może być bardzo stresujący i to należy leczyć. Izotretynoinę u młodych kobieta podaje się jednak zawsze w połączeniu z dobrą antykoncepcją, więc dla mnie osobiście kolejność byłaby taka: najpierw hormony solo, bo jest szansa, że pomogą, a dopiero potem, gdy nie będzie poprawy dodatkowo izotretynoina.
              • waleria_bb Re: Tabletki anty dla nastolatki 09.05.24, 15:49
                Tylko co z nawrotem trądziku po odstawieniu tabletek?
                • snakelilith Re: Tabletki anty dla nastolatki 09.05.24, 15:53
                  Pigułkę można brać długo, bardzo długo, dłużej niż izotretynoinę, a po odstawieniu tej drugiej trądzik też może wrócić.
        • budyniowatowe Re: Tabletki anty dla nastolatki 09.05.24, 15:59
          ma.malina napisała:

> No właśnie nie ma takiego ryzyka, nie chcę wchodzić w szczegóły ale jestem tego
          > absolutnie pewna, lekarz jedna się upiera przy anty.
          > Powiedział, ze nie przepisze izoteku jeśli nie będzie brała dodatkowo hormonów
          > - chodzi o ew. zajście w ciąże, hormony jej nie pomogą na trądzik, były badane
          > .
          >
          A co za problem wziac recepte na hormony? Przeciez lekarz nie jest w satnie sprawdzic czy je lyka.
    • ma.malina Re: Tabletki anty dla nastolatki 09.05.24, 14:55
      Lekarz wyraził się jasno - tabletki antykoncepcyjne w przypadku mojej córki nie wyleczą trądziku, chodzi tylko o to żeby nie zaszła w ciążę.
      • snakelilith Re: Tabletki anty dla nastolatki 09.05.24, 15:04
        Popatrzył w szklaną kulę i wie.
      • 35wcieniu Re: Tabletki anty dla nastolatki 09.05.24, 16:03
        Jakie badania hormonów miała robione?
    • kropkacom Re: Tabletki anty dla nastolatki 09.05.24, 15:08
      Standardowe.
      • kropkacom Re: Tabletki anty dla nastolatki 09.05.24, 15:09
        I nie traktuj tego w kategoriach, że ci się nie widzi.
    • cranberries1983 Re: Tabletki anty dla nastolatki 09.05.24, 16:12
      nie pytaj na forum tylko w poradni!
    • larix_decidua77 Re: Tabletki anty dla nastolatki 09.05.24, 22:34
      To nie jest prawda, że każdy lekarz każdemu zapisuje. Nie potrzebuje, to niech nie bierze. Weź receptę, szkoda kasy na wizytę u kolejnego lekarza. Córce wytłumacz jakie to ważne, żeby pigułki zaczęła brać zanim zacznie współżyć. Na wszelki wypadek wytłumacz kwestię tabletki po. Zaoferuj pomoc i wsparcie gdyby antykoncepcji potrzebowała. Nie myśl o skutkach ubocznych izoteku. Córka jest chora na trądzik i należy go leczyć. Jeśli nie współżyje to antykoncepcja jest zbędna.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Tabletki anty dla nastolatki 09.05.24, 23:35
      Zanim zaczniesz leczyć izotekiem, idź z córką do alergologa i zrób testy skórne pokarmowe.
      Nasilony trądzik bardzo często pojawia się u alergików, szczególnie uczulonych na mleko i rośliny psiankowate(papryka, pomidory, ziemniaki i inne). Odstawienie alergenów z diety na ogół likwiduje problemy z trądzikiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka