Dodaj do ulubionych

Młoda kapusta - przepis

13.05.24, 18:56
Poproszę przepis na młodą kapustę, taką ugotowaną ale jako przystawka do obiadu, bez mięsa (chyba). Znaczy robię taki wiosenny bigosik z młodej kapusty, na udkach/skrzydełkach z kurczaka, z marchewką, zieleniną, ale nie chcę takiego czegoś, chcę inaczej.
I jeszcze może kapustę z czymś kwaśnym, jabłkiem? To taki smak dzieciństwa, babcia robiła, dziadek lubił, dziadek z poznańskiego pochodził (może to jakiś trop).
To chyba potrzebuję dwóch przepisów.
Tak mnie naszło i z góry dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 18:59
      Kapusta, koperek, dymka ze szczypiorem.
      Kapustę poszatkować i do gara z lekko posoloną wodą.
      Koperek pokroić i do gara z kapustą.
      Szczypiorek i cebulkę poszatkować i na patelnię z gorącym olejem, podsmażyć lekko i do gara z kapustą.
      Gotować do miękkości, ale nie rozciapciania
      • mika_p Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 20:08
        O matko, poczytałam, co tam niżej ludzie piszą, o odlewaniu wody, o łyżce cedzakowej - tu musi być wody malutko na dnie, tyle żeby kapusta nie przywarła do dna. I ona zostaje
      • bazia_morska Re: Młoda kapusta - przepis 14.05.24, 05:51
        Robię tak samo, wody ciut ciut, tylko na maśle.
    • mc.dongs Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 19:05
      Główkę kapusty szatkujesz, wrzucasz do garnka dodajesz łyżkę smalcu i zalewasz niewielką ilością wody. Gotujesz do miękkości, dodajesz 3 łyżki cukru i 3 łyżki octu, łyżkę soli.
    • demodee Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 19:05
      Kapustę poszatkować, wrzucić na wrzącą wodę, pogotować chwilę, potem dorzucić koperek. Na patelni usmażyć skwarki z boczku. Wyciągnąć kapustę z gara łyżką cedzakową, położyć na talerzu obok młodych ziemniaków. Wszystko polać skwarkami. Posypać surowym koperkiem.

Wersję z jabłkiem znam, ale nie do młodej kapusty. Podać?
    • elinborg Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 19:17
      pokrojoną kapustę gotuję w niewielkiej ilości wody, jak jest al dente jeszcze- odlewam wodę, doprawiam octem, solą i cukrem, do tego dużo siekanego koperku, zielonej cebulki i trochę masła. Finito.
    • panifyksika Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 19:19
      Kocham młodą kapustę. Ja szatkuję, gotuję w małej ilości wody posolonej, z zielem angielskim i liściem laurowym. Pod koniec gotowania dodaję pęczek posiekanego koperku. I robię zasmażkę, ale taką symboliczną. Do tego ocet lub cytryna, trochę cukru i pieprz.
    • gulcia77 Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 19:21
      Kapusta "na krótko". Podsmażyć w garnku cebulę w kostkę, do tego wrzucić poszatkowaną kapustę, lekko przesmażyć, podlać szklanką wody i na małym ogniu gotować ok. 20 minut. Do tego wrzucić garść koperku, posolić, dodać pieprzu (sporo) i gotowe.
      • malaperspektywa Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 21:13
        Robię tak samo. Czasami dla odmiany dodaję dodatkowo pomidory z puszki.
    • mysiulek08 Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 19:21
      na masle podsmazasz (tak zeby byla szklista i lekko zarumieniona) mloda cebulke ze szczypiorem, wrzucasz poszatkowana kapuste, dodajesz troche wody, sol, pieprz, duzooo koperku, dusisz do miekkosci kapusty okolo 20min, zakwaszasz do smaku - sok z cytryny/ocet jablkowy i dla balansu odrobine cukru

tak robila babcia/mama/ciotki - pochodzenie - wielkopolska

dodawanie smalcu czy skwarek do mlodej kapusty, moj dziadek uwazal za barbarzystwo a lubil taka omaste tongue_out
      • kk345 Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 19:27
        U mnie tak samo, Poznań. Gotowanie w wodzie (a juz broń boże odlewanie tej wody), doprawianie mocnymi ziołami, typu ziele angielskie było uważane za barbarzyństwo niszczące delikatny smak kapustki, skwarki też.
      • b.bujak Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 20:05
        mysiulek08 napisała:

> na masle podsmazasz (tak zeby byla szklista i lekko zarumieniona) mloda cebulke
        > ze szczypiorem, wrzucasz poszatkowana kapuste, dodajesz troche wody, sol, piep
        > rz, duzooo koperku, dusisz do miekkosci kapusty okolo 20min, zakwaszasz do smak
        > u - sok z cytryny/ocet jablkowy i dla balansu odrobine cukru

robię podobnie - na maśle;
        finalną nutkę smaku nadaję przecierem pomidorowym

nie rozumiem dodawania wody, ta puszczona przez warzywo wystarcza wg mnie
        • mika_p Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 20:06
          > nie rozumiem dodawania wody, ta puszczona przez warzywo wystarcza wg mnie

I tak na sucho ją puszcza?
          • b.bujak Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 20:17
            na maśle;
            a za chwile, woda z liści pojawia się po chwili
        • mysiulek08 Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 20:09
          wody jest nieduzo, tyle zeby nie przywarla zanim sie 'wlasny sosik' nie zrobi

przecier tak ale nie do mlodej
        • kk345 Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 21:06
          >finalną nutkę smaku nadaję przecierem pomidorowym
          Przecier zagłuszy smak kapusty
    • feniks_z_popiolu Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 19:24
      Kapusta, koperek, masło, sól.
      U mnie taka kombinacja smakuje najbardziej.
    • princesswhitewolf Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 19:36
      Te dwa:

youtu.be/WcFqoXCkLjs?si=zPqt7fRsx2ofXhul

Albo ten:
      • princesswhitewolf Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 19:37
        Tu:

youtu.be/ddR9K0TJeqg?si=d9r_6-Di25vGGNhN
        Ale ja wole ten wyzej

Jesli chodzi o polska kuchnie to Pani Magdalena jest rewelacyjna

• pepsi.only Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 19:43
      Ja lubię ten pzrepis (po prostu nie dodawaj boczku, i już)
      www.kwestiasmaku.com/przepis/mloda-kapusta-z-boczkiem-i-pomidorami
      i ten, też próbowałam, pyszna
      www.kwestiasmaku.com/przepis/kapusta-zasmazana

Albo robię słodko-kwaśną:
      podsmażam dużą cebulę pokrojoną w piórka, na maśle, dodaję kapustę, chwilkę dosłownie przesmażam, i zalewam z 1/2 szkl. wody i pod przykryciem gotuję tak ok 20minut, doprawiam sól, pieprz, kminek, cukier 2-3 łyżki, ze 2-3 łyżki octu jabłkowego (do smaku, to ma być słodko-kwaśno)
    • malia Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 20:16
      Ja rozpuszczam masło, daję poszatkowaną kapustę, odrobinę wody, potem dużo kopru, sól i pieprz. Czasem do tego podsmażona cebula albo młoda cebulka ze szczypiorem ale już bez smażenia.
      Ale napiszcie też jak robicie bigos z młodej kapusty, czy też po prosy taką kapustę z mięsną wkładką, bo mnie to jakieś mdłe wychodzi
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 20:23
      Kapustę pokroić, wrzucić do garnka, podlać leciutko wodą, poddusić do miękkości - kapusta ma być prawie bez wody pod koniec duszenia. Zrobić zasmażkę z mąki (ja daję mąkę z cieciorki) i tłuszczu, jakiego kto lubi (ja daję olej słonecznikowy). Gotową zasmażkę wrzucić do kapusty, dodać posiekany koperek, posolić, wymieszać, pogotować chwilę. Gotowe.
      • mysiulek08 Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 22:27
        ale po co dusic smak mlodej kapusty zasmazka!!!
        • princesswhitewolf Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 23:55
          Jej chodzi o zagestnienie na koncu ok lyzka maki z lyzka wody. Nie chodzi o zasmazanie ( smazenie)
          • panna.nasturcja Re: Młoda kapusta - przepis 14.05.24, 00:27
            I dlatego napisala, że robi zasmażkę na tłuszczu? Naucz się czytać.
            • mysiulek08 Re: Młoda kapusta - przepis 14.05.24, 01:11
              przeciez ona nie czyta, bo jej sie nie chce ( adhd jest takie rozpraszajce)
              • panna.nasturcja Re: Młoda kapusta - przepis 14.05.24, 15:11
                Że nie czyta, rozumiem. Ale po co w takim razie bez sensu komentuje?
          • mysiulek08 Re: Młoda kapusta - przepis 14.05.24, 01:09
            nawet jesli to zaklepka (mąka z wodą), w odroznieniu od zasmazki ( mąka z tluszczem) to i tak po co psuc smak mlodej kapusty jednym czy drugim? w i ogole po co stosowac zaklepki i zasmazki? niezdrowe to, ciezkostrawne - zasmazka, odkad mama i ja przejelysmy kuchenne kopyscie, takich 'biedazagestnikow' nie stosowalysmy

a ty przeciez nie uzywasz mąki
    • ga-ti Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 20:24
      Bardzo dziękuję! Ślinka mi leci, jutro ruszam po kapusty i koper, mniam smile
      • default Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 20:40
        Jak chcesz kwaskową, to dodaj rabarbaru. Ja też pamiętam ten smak z dzieciństwa, babcia właśnie chyba takich bardzo kwaśnych jabłek dodawała, a ja sprobowałam kiedyś zrobić z rabarbarem i bardzo mi podeszło. Normalnie pokrojony drobno rabarbar dorzucasz do kapusty, ze dwie łodygi na główkę wystarczy. Więcej, nie bo zacznie smakować rabarbarem, a nie kapustą 😀
    • karyna-z-tarchomina Re: Młoda kapusta - przepis 13.05.24, 20:56
      A czy ktos ma przepis na kapustke ale w pomidorach? Jadlam kiedys w restauracji i to bylo takie pyszne ale nie wiem jak zrobic. W tym wszystkim miesko bylo jeszcze.
    • geez_louise Re: Młoda kapusta - przepis 14.05.24, 00:16
      Nie dajemy żadnej wody! Gotowanie kapusty to dla mnie największa zbrodnia.

Bierzemy garnek w którym dobrze się smaży i dusi. Wrzucamy masło klarowane, smażymy na nim pokrojoną młoda cebulę/dymkę od szczypioru. Jak jest lekko zeszkloną, wrzucamy pokrojoną młodą marchewkę, podsmażamy do lekkiej kartelizacji. Dorzucamy dość grubo poszatkowaną kapustę. Solimy, pieprzymy. Delikatnie obsmazamy z każdej strony. Jak już jest jej 1/2-1/3 z pierwotnej objętości, przegarniamy kapustę na brzegi garnka i na środku szybko mieszając przesmażamy łyżeczkę mąki. Jak będzie beżowym rzadkim budyniem, mieszamy ją szybko z całą zawartością garnka. Wrzucamy poszatkowane duże ilości szczypioru i koperku, machamy łyżką kilka razy aby wszystko się połączyło i gotowe.

Jak ktoś chce do tego dac boczek, to na samym początku smażymy boczek na masle w garnku, wyjmujemy go na talerz, potem na tym masle smażymy wszystko tak jak w przepisie powyżej. Na koniec znów wrzucamy boczek, ze szczypiorem i koperkiem.

Karmelizujemy, dusimy i podsmażamy! Nie gotujemy, brr…

Tak samo jak nie gotujemy „we wodzie” kapusty kiszonej na farsze! Smażymy i dusimy.
      • geez_louise Re: Młoda kapusta - przepis 14.05.24, 00:17
        * marchewkę smażymy do lekkiej karmelizacji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka