Gość: ernest IP: *.neter.pl 20.08.06, 21:24 hej, jak bede juz w wenecji to warto odwiedzic Padwe i/lub Weronę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bp Re: padwa i Werona IP: *.dip.t-dialin.net 21.08.06, 16:56 Jak najbardziej-W Weronie stare miasto:amfiteatr no i oczywiscie balkon Julii,Padwa rowniez piekna starowka. Pozdro.Beata. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: padwa i Werona 21.08.06, 21:54 Jasne, że warto Ja wolę Padwę zwłaszcza wieczorem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: padwa i Werona IP: *.tvtom.pl 22.08.06, 10:36 oba miasta sa przepiękne! Odpowiedz Link Zgłoś
sam_diabel Re: padwa i Werona 22.08.06, 16:21 W Padwie niestety nie mogłem spędzić wiele czasu więc się nie będę wypowiadał, natomiast Werona jest jak najbardziej OK. Wielkie wrażenie robi zwłaszcza Arena, czyli zachowane w świetnym stanie rzymskie Koloseum gdzie do dziś odbywają się koncerty i przedstawienia, w mieście jest zresztą więcej starożytnych pamiątek np Porta Borsari czy rzymski amfiteatr. Atrakcją turystyczną jest Dom Julii ze słynnym balkonem – warto jednak wiedzieć że jest to rodzaj gadżetu dla turystów o ile pamietam powstał w 1928 roku…. Na dziedzińcu przed domem stoi posąg wspomnianej dziewczyny z niemiłosiernie powycieraną prawą piersią – ponoć jej potarcie to dobra wróżba i powodzenie w miłości….. Chętni muszą jednak poczekać w sporej kolejce, chociaż byłem swiadkiem jak jedna z turystek, narodowości chyba niemieckiej pozwalała potrzymać również własny biust… niestety moja żona niezgodziła się na aż takie poprawienie mojego powodzenia w miłosci! Oprócz tego jest jeszcze Dom Romea, Grób Julii, wspaniałe place i mosty, posągi Dantego i Cangrade oraz wiele wiele innych rzeczy…. Cały dzień zwiedzania jak nic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pielgrzym Re: padwa i Werona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.06, 23:37 witam:-) Tyle co wrocilem z Wloch najlepiej odwiedzic oba miasta albo nawet jeszcze dodatkowo Vicenze , trzeba tylko kupic bilet kolejowy Wenecja Werona pociag przejedza przez Padwe, Vicenze i Werone. Wyjedzajac wczesnie rano mozna w ciagu calego dnia zwiedzic wszystkie trzy miejscowosci. Mi najbardziej podobala sie Werona Padwa nie zrobila na mnie duzego wrazenia pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
monanika72 Re: padwa i Werona 25.08.06, 12:38 Jaka jest cena biletu kolejowego, o którym mówisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pielgrzym Re: padwa i Werona IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 14:04 taki bilet kosztuje okolo 24 PLN dla jednej osoby , w jedna strone. Autobusy sa duzo drozsze. Pozatym Werona jest jednak dosc daleko od Wenecji. Pociag przejedza przez Padwe i Vicenze. Zeby zobaczyc za jednym razem wszystkie miasta najlepiej wyjechac wczesnie rano i powrot poznym wieczorem , pociagi sa w miare czesto. A z Padwy sa nawet podmiejskie autobusy do wenecji. Najlepiej udac sie do Werony a potme sopniowo coraz blizej Wenecji. Rozklady pociagu jak i cene mozna zobaczyc na www.trenitalia.com/ . Na dworach sa automaty biletowe , wiec nie trzeba znac jezyka, mozna w nich placic gotowka jak i karta. Pozatym taki automat biletowy to rownierz informacja o pociagach w calym kraju. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jolitha Re: padwa i Werona 24.08.06, 18:40 Polecam Ci Werone jest piekna. Spedzilam tam pol roku i z zalem wyjezdzalam. Jesli masz jakies konkretne pytania chetnie pomoge. W kazdym razie jak pisali moi przedmowcy jest co tam zwiedzic i jesli bedziesz chcial zobaczyc wszystko potrzeba caly dzien jak nic. Proponuje zaraz po pryzjezdzie jelsi jedziesz pociagiem wstapic do informacji na stacji. Dostaniesz darmowa mape i udziela Ci wszelkich informacji, jest tam tez duzo roznych ulotek z ktorych mozesz dowiedziec sie o ciekawych miejscach badz imprezach. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś