panna_lila 23.05.24, 14:59 do dziewczyn, które stosują filtry - jak u Was z poziomem witaminy D3? W normie, czy musicie suplementować? jaka witamina D3 Wam się najlepiej sprawdza? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
konsternacjax Re: Witamina D3 a filtry? 23.05.24, 15:31 Suplementuję Vigantoletten, moi rodzice wiecznie opaleni i też niedobory witaminy D mają, w tej szerokości geograficznej to powszechne, z filtrami czy bez. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiastka Re: Witamina D3 a filtry? 23.05.24, 15:42 Filtry w kremach i ich stosowanie nie maja wpływu na deficyty witaminy D3. Raczej chodzi o ogólna intensywność promieniowania słonecznego oraz przebywanie na zewnątrz. Zawsze znajdzie się fragment nieosłoniętej skory (np dłonie, przedramiona itp), i to głównie napędza syntezę. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Witamina D3 a filtry? 23.05.24, 15:54 >Filtry w kremach i ich stosowanie nie maja >wpływu na deficyty witaminy D3. Do końca tego nie wiadomo, bo badania, do których zapewne się odnosisz, dotyczyły osób smażących się po 7h dziennie na Karaibach z filtrem SPF15 - czyli znikomym…. W badaniu z 2017r zastosowanie filtrów spowodowało spadek syntezy skórnej o 80-90%…. >Zawsze znajdzie się fragment nieosłoniętej skory >np dłonie, przedramiona itp), i to głównie >napędza syntezę. Może na Karaibach opalanie dłoni wystarczy, ale w Europie 30% pow ciała, w określonych godzinach (okolice południa, rano i wieczorem synteza nie zajdzie), o określonej porze roku. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Witamina D3 a filtry? 23.05.24, 15:59 *w badaniu z 2017 zastosowanie filtrów SPF50 Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiastka Re: Witamina D3 a filtry? 23.05.24, 16:24 raczej chodzi aby na to słońce wychodzić, mniej żeby się nie smarować filtrami. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31069788/ pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30945275/ Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Witamina D3 a filtry? 23.05.24, 17:25 Korzystając sporo z letniej pogody, choć ostrożnie, bo skórę mam skłonną do oparzeń i smarując twarz zaledwie 30 tką miałam wartości 20 ng/ml. Nie tragicznie, ale suboptymalnie biorąc pod uwagę, że badanie robiłam we wrześniu. Dla mnie wskazówka, że nie obędzie się bez suplementacji. Z suplementacją mam cały rok 50 ng/ml i nie muszę się martwić o to, czy mam mam za mało słońca, którego wolę jednak unikać. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Witamina D3 a filtry? 23.05.24, 16:16 Zapytaj raczej, ile osób stosujących filtry zbadało w ogóle poziom tej witaminy. Odpowiedz Link Zgłoś
zonda-m Re: Witamina D3 a filtry? 23.05.24, 20:43 Suplementuję całorocznie. Filtry są dla mnie bez znaczenia (uzywam na twarz) skoro i tak codziennie jestem w budynku (w pracy) i nie korzystam ze słońca. Odpowiedz Link Zgłoś
alexandra1984 Re: Witamina D3 a filtry? 24.05.24, 09:48 ja suplementuje caly rok witamine D3 ale nie regularnie ... czasami zapominam kilka dni - przyjmuje lek a nie suplement (Vigalex Max 4000 IU) Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Witamina D3 a filtry? 24.05.24, 10:05 Jak pogodzić lęk przed czerniakiem z lękiem przed osteoporozą? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Witamina D3 a filtry? 24.05.24, 11:14 To proste, na oba problemy jest rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Witamina D3 a filtry? 24.05.24, 12:05 Terapie niech ci dobierze lekarz. Poza tym, filtry UV i suplementacja wit D Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Witamina D3 a filtry? 24.05.24, 12:07 Ale filtry UV odcinają tę część światła słonecznego, które pozwala przyswajać wit.D. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Witamina D3 a filtry? 24.05.24, 12:19 Dodam. Nie używałam filtrów i nie suplementowalam Wit D. Poziom Wit. D miałam 6 (sześć) i nowotwór skóry. Teraz Wit D suplementuje, używam filtrów, skórę mam zdrowa, zero zbliżającej się osteoporozy Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Witamina D3 a filtry? 24.05.24, 12:38 A ja mam początki osteoporozy i jeden lekarz kazał mi wychodzić na słońce i uprawiać sporty. Drugi lekarz kazał mi to samo, bo stwierdził, że zbyt często bywam smutna. A trzeci lekarz powiedział, żebym się nie wystawiała na słońce, bo mam jasna skórę. Czyich zaleceń mam posłuchać? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Witamina D3 a filtry? 24.05.24, 12:55 Za mały, skoro stwierdzili początki osteoporozy. Ale nie mam przy sobie wyników badań. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Witamina D3 a filtry? 24.05.24, 10:07 Chyba tylko ludzie w zawodach ogrodnika, reperowacza dachow itd maja ok poziom wit D. Wiekszosc siedzi.w budynkach, i z wiekiem jest kiepska absorbcja Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Witamina D3 a filtry? 24.05.24, 13:35 Raczej budowlańcy zasuwający bez koszulek od wiosny do jesieni. Wszyscy inni, w naszej szerokości geograficznej są albo zbyt krotko na słońcu, albo zbyt ubrani. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Witamina D3 a filtry? 24.05.24, 13:44 Chodzi też o to, że promienie słoneczne produkują w organizmie wit.D tylko świecąc po określonym kątem. W Polsce jest to kąt występujący od połowy mają do połowy września w godzinach 10-14.00 czyli w czasie, kiedy trzeba chować się przed słońcem ze względu na czerniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Witamina D3 a filtry? 24.05.24, 11:24 Moja córka latała całe lato po dworze, bez filtrów i miała niedobory wit D. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Witamina D3 a filtry? 24.05.24, 11:58 > Moja córka latała całe lato po dworze, bez filtrów i miała niedobory wit D. Ale czy w godzinach 10-14.00? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Witamina D3 a filtry? 24.05.24, 12:15 to nie jest tak ze o 15:00 juz nie ma produkcji wit D I am afriad)) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Witamina D3 a filtry? 24.05.24, 12:16 mialo byc afraid, znowu jezyki poplatalam - Obawiam sie Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Witamina D3 a filtry? 24.05.24, 12:18 A ja myślę, że o 15.00 w Polsce, to słońce już jest pod takim kątem, że produkcji wit.D nie ma. Ty piszesz zza jakiejś granicy, może u Ciebie jeszcze jest. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Witamina D3 a filtry? 24.05.24, 13:52 Co zonacza w tym innym języku słowo afriad? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Witamina D3 a filtry? 24.05.24, 18:48 Jesus, they have already clung on. And I often mix up letters in Polish when I'm in a hurry too. I constantly battle between the Polish and English dictionaries on my phone. Usilowalam przeciez zmienic w poprawce ale znow mi przestawilo. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Witamina D3 a filtry? 24.05.24, 12:37 Całe dnie , to były wakacje a to było dziecko które w domu nie usiedzialo. Ortodonta zaleciła zbadanie poziomu wit D i później dopiero po dodatkowej suplementacji zaczęły jej rosnąć zęby. Odpowiedz Link Zgłoś