Dodaj do ulubionych

Tutorial chodzenia

26.05.24, 22:42
Marceli szpak dziwi się światu albo świat idiocieje.
Ja wiem, że w internecie są dziwne rzeczy, ale ostatnio na yt odkryłam........niezliczoną liczbę filmików o chodzeniu.
To był jakiś jeden przypadkowy film, który yt mi podrzucił, a potem wyskoczyły kolejne i kolejne. Np. pani lat na oko 20 peroruje ok.20 minut o tym, jak chodzić. Rozważa od strony fizycznej, emocjonalnej. Oczywiście chodzenie bez apki liczącej kroki się nie liczy. W przerwach pomiędzy tablicami z napisami pani idzie. Po prostu idzie. To nie był filmik motywacyjny typu człowieku rusz się z kanapy ani filmik medyczny. Po prostu o tym, że człowiek stawia kroki.
No ludzie, to już naprawdę tacy jesteśmy nieludzcy, że nie umiemy chodzić i trzeba na ten temat nauczać?
A Wy? Może trafiłyście w internecie na takie nauczanie oczywistości z innych "dziedzin"?
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Tutorial chodzenia 26.05.24, 22:45
      Zalinkuj bo nie rozumiem. Rozważania teoretyczne o chodzeniu czy tutorial jak poprawnie się poruszać?
    • alpepe Re: Tutorial chodzenia 26.05.24, 22:54
      Gdzieś od dwóch lat obserwuję, jak wiele mlodszych ode mnie osób się brzydko porusza, a poruszają się brzydko, bo mają wady postawy. Najgorzej, jak patrzę na dzieci i nastolatki, wyć mi się chce. Może te filmiki, choć nieco na inny temat, coś poruszą w rodzicach tych biednych dzieci, którym wszystko rotuje, a kręgosłup przypomina paragraf.
    • turbinkamalinka Re: Tutorial chodzenia 26.05.24, 22:55
      Kiedyś czytałam o jakiś badaniach że 3/4 ludzi źle oddycha. Więc chodzenie przy tym to pikuś
      • 35wcieniu Re: Tutorial chodzenia 26.05.24, 23:28
        Przeprowadziłam własne badania i wyszło mi że 90% użytkowników tego forum nie zna słowa "jakichś".
        • javio Re: Tutorial chodzenia 27.05.24, 02:08
          👍👍👍
        • marta.graca Re: Tutorial chodzenia 27.05.24, 07:17
          Myślę, że na tym forum jest jednak trochę lepiej, szacuję na jakieś 50-60 proc. smile
      • anka_one_and_only Re: Tutorial chodzenia 27.05.24, 06:45
        Ja czytalam, ze duzo ludzi oddycha przez usta. Nie znam nkkogo takiego, nie wyobrazam sobie oddychac przez usta poza czasem kiedy plywam. Czy wy znacie kogos takiego?
        • marta.graca Re: Tutorial chodzenia 27.05.24, 07:17
          Nie znam, ale mogę sobie wyobrazić, że dotyczy to np. osób z jakimiś alergiami czy problemami z zatokami, które mają zatkany nos.
        • abecadlowa1 Re: Tutorial chodzenia 27.05.24, 07:27
          To oznacza, że nie znasz też nikogo, kto by chrapał.
          • kk345 Re: Tutorial chodzenia 27.05.24, 21:45
            Chrapanie nie jest zależne od oddychania przez usta
            • abecadlowa1 Re: Tutorial chodzenia 28.05.24, 09:22
              Czyli można chrapać oddychając przez nos?
              • kk345 Re: Tutorial chodzenia 28.05.24, 09:40
                Tak
        • mama-ola Re: Tutorial chodzenia 27.05.24, 15:00
          anka_one_and_only napisał(a):

> Ja czytalam, ze duzo ludzi oddycha przez usta. Nie znam nkkogo takiego, nie wyo
          > brazam sobie oddychac przez usta poza czasem kiedy plywam. Czy wy znacie kogos
          > takiego?

Tak. Ja oddycham przez usta.
          • anka_one_and_only Re: Tutorial chodzenia 27.05.24, 15:17
            Współczuję, to niekorzystne dla zdrowia.

www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,dlaczego-trzeba-oddychac-przez-nos--to-bardzo-wazne-dla-calego-organizmu,artykul,24099264.html#:~:text=Najwa%C5%BCniejsze%20funkcje%20nosa%20to%3A,im%20si%C4%99%20przedosta%C4%87%20do%20p%C5%82uc
            • simply_z Re: Tutorial chodzenia 28.05.24, 09:44
              Wystarczy skrzywiona przegroda.
    • taki-sobie-nick Re: Tutorial chodzenia 26.05.24, 23:00
      Może to reklama apki?
    • galaxyhitchhiker Re: Tutorial chodzenia 26.05.24, 23:02
      Nie trafiłam, tylko Gazeta podrzuciła linka na FB. O tym, że nie umiemy prawidłowo sikać. A w artykule coś w stylu: jak wiemy, że nie będziemy mogli siknąć jak nam się zachce (bo, np. praca), to siknijmy wcześniej, ale absolutnie nie sikajmy na zapas, bo to zaburza system nerwowy sterujący pęcherzem smile
      • marta.graca Re: Tutorial chodzenia 27.05.24, 07:19
        I nie wolno wysikiwać małych ilości na siłę, np. przed snem. I jeszcze u kobiet zabronione jest sikanie na stojąco, np. pod prysznicem.
        • pseudo_stokrotka Re: Tutorial chodzenia 27.05.24, 21:08
          Dlaczego nie wolno sikać na stojąco? Bo że pod prysznicem nie wolno, to czytałam, ale ze na stojąco? Dlaczego?
          • marta.graca Re: Tutorial chodzenia 27.05.24, 21:16
            — Niestety, kobiety mają taką anatomię, że nie mogą sikać na stojąco. Ich dno miednicy nie będzie się wystarczająco rozluźniać, co sprawi, że pęcherz nie będzie do końca opróżniony — podkreśla lekarka z USA.
            www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,oddajesz-mocz-pod-prysznicem--lekarka-apeluje--to-bardzo-niedobre-dla-zdrowia,artykul,74349430.html

Ale nie wiem, czy amerykańska fizjoterapeutka to wiarygodne źródło smile
            • pseudo_stokrotka Re: Tutorial chodzenia 27.05.24, 21:22
              Dzieki. No nie pomyślałabym, że sikam też źle 🥴
            • brenya78 Re: Tutorial chodzenia 27.05.24, 22:51
              "co sprawi, że pęcherz nie będzie do końca opróżniony"

No i? Przecież mocz i tak się produkuje non stop, wiec minute po zupełnym wysikaniu już pęcherz jest trochę zapełniony...
              • marta.graca Re: Tutorial chodzenia 28.05.24, 09:20
                To nie jest moja teoria i nawet trudno mi powiedzieć, czy jest prawdziwa, ja tak robię i nie mam żadnych problemów z opróżnianiem pęcherza do końca.
          • swiezynka77 Re: Tutorial chodzenia 28.05.24, 09:01
            a czemu pod prysznicem nie wolno?
    • bi_scotti Re: Tutorial chodzenia 26.05.24, 23:08
      New fade: chodzenie do tylu/tylem wink Podobno pomoga na this & that - have fun big_grin Cheers.
    • marta.graca Re: Tutorial chodzenia 27.05.24, 07:21
      Standardowe robienie kupy też nie jest ok, polecany jest taki stołeczek pod nogi.
      • bigzaganiaczzz Re: Tutorial chodzenia 27.05.24, 15:41
        To akurat ma sens
      • princy-mincy Re: Tutorial chodzenia 28.05.24, 09:35
        Bo kibelek został wymyślony dla królów, więc miał być jak tron. Nikt nie myślal o fizjologicznej i anatomiczne stronie wypróżniania.
        Ta druga pozycja ma większy sens.
    • abecadlowa1 Re: Tutorial chodzenia 27.05.24, 07:40
      Spać też nie umiemy. Kiedyś od lekarza dowiedziałam się, że robię to źle, bo nie wolno na brzuchu.
      • swiezynka77 Re: Tutorial chodzenia 27.05.24, 09:12
        czemu ni wolno? ja lubię. gdyby to było złe, to by Bóg inaczej nas stworzył
        • 35wcieniu Re: Tutorial chodzenia 27.05.24, 09:17
          Wolno, zakazu nie ma, ale dla kregosłupa średnio.
    • sueellen Re: Tutorial chodzenia 27.05.24, 23:23
      Ale ludzie faktycznie nie potrafią chodzić ładnie, garbią sie. Jak byłam dzieckiem babcia kazała mi chodzić wokół stołu z książką na głowie. W sumie dla mnie to była dobra zabawa.
      • beataj1 Re: Tutorial chodzenia 28.05.24, 09:29
        Ale między ładnie a dobrze jest różnica.

To co jest ładne nie zawsze jest dobre dla ciała.
        • sueellen Re: Tutorial chodzenia 28.05.24, 10:09
          Kiedy ktoś się garbi to nie jest ani ładnie ani dobrze..
    • beataj1 Re: Tutorial chodzenia 28.05.24, 09:32
      Ojtam.

Od kiedy jest Internet to okazuje się że wszystko można zrobić źle i na wszystko jest jakaś wyjęta z anusa teoria która udowadnia że trzeba inaczej.

Nie tak dawno wpadłam na wypowiedź jakiejś lali od włosów która z miną ekspertki twierdziła że zostawienie włosów do wyschnięcia to zbrodnia bo najlepiej je wysuszyć suszarką w ciągu max 20 minut od umycia. I coś tam bredziła o przystosowaniu włosów do takiego traktowania.

Bo jak wiadomo z dziada pradziadza i od pokoleń nasze włosy są przystosowane do suszenia suszarkami i to im robi najlepiej.
      • simply_z Re: Tutorial chodzenia 28.05.24, 09:43
        Zostawianie wlosow na noc do wyschnieci, owszem. Nie wolno tego robic
        • beataj1 Re: Tutorial chodzenia 28.05.24, 09:54
          na noc ok. Tam bardziej chodziło o pozostawienie do wyschnięcia tak po prostu.
          • marta.graca Re: Tutorial chodzenia 28.05.24, 10:01
            Ci instagramerzy mają tendencję do takiego pouczania w stylu: Absolutnie tego nie rób! To jest zbrodnia! W ten sposób zniszczysz swoje wesele! Plus oczywiście reklama suszarki, która życie odmieni. Chyba w ten sposób chcą przyciągnąć uwagę widzów, ale wg mnie jest to wkurzające.
        • anka_one_and_only Re: Tutorial chodzenia 28.05.24, 10:52
          simply_z napisała:

> Zostawianie wlosow na noc do wyschnieci, owszem. Nie wolno tego robic
          >
          A niby dlaczego NIE WOLNO?
          • marta.graca Re: Tutorial chodzenia 28.05.24, 11:10
            Bo mokre włosy są bardziej podatne na uszkodzenia, więc obracając się w nocy i pocierając o poduszkę szkodzi się ich kondycji. Od siebie dodam, że na pewno byłoby mi zimno od tych mokrych włosów, a przez noc pewnie by porządnie nie wyschły.
            • anka_one_and_only Re: Tutorial chodzenia 28.05.24, 11:19
              Dziękuję za odpowiedź, przyznam, że dała mi do myślenia w kwestii moich włosów.
      • 35wcieniu Re: Tutorial chodzenia 28.05.24, 10:40
        Bo jak wiadomo z dziada pradziadza i od pokoleń nasze włosy są przystosowane do suszenia suszarkami i to im robi najlepiej.

Nie są, ale też zapewne chodzi o to żeby wyglądały dobrze, a czy za "dziada i pradziada" tak wyglądały to umówmy się można mieć wątpliwości. Oczywiście zawsze i w każdych czasach zdarzali się ludzie o ładnych włosach pomimo braku dobrej pielęgnacji, to samo ze skórą itd. ale trudno się do zamierzchłych czasów odnosić jako do ideału w tych obszarach.
        Czyli krótko mówiąc: jak mamy narzędzia to trudno żeby argumentem za nieużywaniem było "kiedyś ludzie nie mieli".
        Nie kąpali się codziennie, nie wcierali kremów, nie znali filtrów przeciwsłonecznych, zabiegów itd. itd. Żyli. Czasami byli pomimo tego ładni. Ale dlaczego miałby to być punkt odniesienia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka